2010-01-29
最近去澳門發現一間實而不華,味道可以媲美酒店水準,一間即叫即燒漢堡包店(Bistro Burger)!相信好多人都會去中區市政廳行下,我都唔例外,不過唔想再食D所謂澳門豬扒飽喇!澳門豬扒飽根本水準非常唔劃一,好多都係呃下遊客!我就比較喜歡發掘D滄海遺珠,今次推薦比D喜歡食即燒漢堡包嘅同嗜!去手信街,大三巴一定會路經(大堂巷)!係一條唔太起眼嘅巷,要去就要一定要留心,又或者問下當地人喇!記得一定要行入去呀,裏便有一間完全唔起眼嘅(碳燒漢堡包店)!真係咁都俾我發現到 ~ haha 真係要讚下自己利害呀我叫左個特色燒蘑菇漢堡,(Mushroom Burger) …嘩!漢堡包嘅包好軟熟,番茄好新鮮好大片又多汁,蘑菇好新鮮白雪雪架,漢堡牛肉燒完重保存好多肉汁,而且配合剛剛熟嘅洋蔥嘅甜味,真係完全配合得非常好呀!都係$23咋!加$7就可以得到一杯汽水同又粗又肥嘅薯條 (我最喜歡E種薯條,外便炸到脆トト,裏邊唔會炸到乾哂,重要保存適當水份) 正呀!朋友叫左一個旗艦漢堡,(Double Cheese Burger)$28咋佢都話諗唔到會咁好食,如果淨係睇間舖頭咁嘅樣,真係唔會幫襯!好彩,係我比佢哋炒配
澳門豬扒飽根本水準非常唔劃一,好多都係呃下遊客!
去手信街,大三巴一定會路經(大堂巷)!
真係咁都俾我發現到 ~ haha 真係要讚下自己利害呀
好彩,係我比佢哋炒配菜嘅味道吸引咋!如果係就走寶羅!
漢堡包店隔籬間舖頭係賣D串串小食架,
好多人都走哂寶喇!無幫襯間漢堡包店!唉!
我問佢老闆,原來佢哋開張只不過幾個月咋!
麥噹噹、漢堡包皇E d連鎖式經營嘅漢堡包店嘅水準真係完全比哂落去咧!
就算酒店級數同佢比,都絕對無得比啦!(如果酒店食就係價錢咋,已經相差至少4倍)喇!
極力推薦!