2019-04-09
去澳門的次數也算多,差不多每次都會來官也街,話晒都係旅客區點都要去打下卡,不過食來食去都係豬扒包,又貴又冇得坐,開始有點悶。今次行到攰攰地,想搵間餐廳坐得舒服啲食餐飯,但係我想食啲香港冇嘅嘢,當然要搵葡國菜啦!在官也街附近一帶睇過幾間,一係就好貴,一係就冇人食。最後見到呢間平平哋就入去試吓啦!第一眼望到個餐牌見到馬介休芝士薯蓉撻,已經覺得好吸引一定要嗌,點菜時想叫四個細嘅馬介休撻,點知得返最後兩個細一個大,照殺!一食落去,唔怪得知賣晒啦!真係好好食!!!下次早點來一定要叫多幾個!之後就係芝士焗肉醬意粉,冇咩特別,呢啲穩陣野好難難食嘅。而燒豬頸肉都係一般咁樣。仲叫咗麵包焗葡國雞同埋焗軟殼蟹,個麵包上菜時職員會問下我哋需唔需要影相,之後先幫我地切開個包,值得一讚。淨係聽佢切落去果下已經知道個包脆到不得了!!葡國雞亦係不錯。$48局軟殼蟹,好細隻,朋友話幾貴,但係我覺得都OK啦!因為軟殼蟹不嬲食都貴,同埋佢都整得好好食,呢個值得一試!整體來講呢間餐廳係澳門算係性價比超高!人均消費70幾蚊已經食到超級滿足!下次再去都可以Encore.