2024-12-06
如果你鍾意日式豬扒或者咖哩飯,觀塘嘅「きっとかつ Kitto Katsu」真係一個唔錯嘅選擇!呢間餐廳隱身喺工廠大廈入面,環境雖然簡單,但勝在食物質素高,價錢合理,啱晒兩個人一齊慢慢享受。 輕型二人套餐($239)我哋點咗輕型二人套餐,首先有兩款沙律,雜菜沙律同煙三文魚沙律(+$15),雜菜沙律清新爽口,配埋日式芝麻醬好開胃,而煙三文魚沙律嘅三文魚香濃,鹹香味道同菜葉好夾。是日餐湯係蕃茄忌廉湯,酸酸甜甜,質感滑溜,飲完暖笠笠。 主菜方面,千層吉列豚係必試之選,切開之後可以見到一層層豬肉疊起嚟,炸得金黃酥脆,豬肉仲保持嫩滑,唔會太乾。至於牛肉漢堡扒,肉質嫩而多汁,帶有少少焦香,簡單又好味。 主食就揀咗秘製咖哩湯烏冬同秘製日式咖哩飯。咖哩湯烏冬嘅湯底濃郁得嚟帶啲微辣,烏冬煙韌彈牙,十分惹味。而日式咖哩飯嘅咖哩汁香甜濃郁,黏度啱啱好,配埋白飯食到停唔到口。配菜嘅蘆筍炒雜菜算係清新解膩,啱晒食完炸物之後平衡返味蕾。 最後甜品係海鹽雪糕同紅桑子布朗尼,雪糕鹹中帶甜,口感順滑,而布朗尼有濃郁嘅朱古力味,再配埋紅桑子嘅微酸,絕對係完美收尾。飲品方面,熱檸茶同凍拿鐵咖啡質素都唔錯。 總括嚟講
輕型二人套餐($239)
總括嚟講,Kitto Katsu係一間平靚正嘅日式餐廳,食物有誠意又唔會太heavy,啱晒兩個人一齊簡單又滿足嘅晚餐!