今晚約左朋友係觀塘食飯,朋友介紹最新新開左一間主打吉列千層豚肉嘅日式食堂🐷見到店鋪採用嘅豚肉係來自北海道千歲地區,用含15%北海道大米嘅飼料養殖,令豬肉不帶豬膻味🐷輕型二人套餐 $239雜菜沙律. 蟹籽沙律+$10套餐本身有細沙律,加$10仲可以升級蟹籽/煙三文魚/牛油果大沙律,沙律菜新鮮新爽,落埋芝麻醬仲惹味是日餐湯餐湯係蜆肉薯仔湯,湯面仲擺左幾粒魚仔餅好可愛☺️千層吉列豚千層原來係指將豚肉片逐層逐層疊埋而成,呢個做法比起一般豬扒juicy同提升口感,而且炸得外脆內軟,咬開非常鬆化· 秘製日式咖哩飯 - 味道溫和,散發微微甘甜味,撈埋米飯食一流豚肉生薑燒豚肉份量幾多,脂肪分布平均,醬汁甜甜咸咸,加埋洋蔥一齊食仲惹味,微微薑味令豚肉更清爽又唔油膩· 鴻喜菇炊飯 - 炊飯充滿菇菌香氣,單單米飯已經食唔停口蘆筍炒雜菜食完熱氣野,食返個炒菜啱啱好,蘆筍清甜,正好一解油膩感Unbloodymary +$12健康版bloodymary,用紅蘿蔔、橙、蘋果、提子同梳打水調製而成夕焼け +$12特調珈琲espresso 配埋橙汁令味道除左有珈琲嘅甘香,仲有橙汁嘅酸酸甜甜,好開胃海鹽雪糕

輕型二人套餐 $239

雜菜沙律. 蟹籽沙律+$10

是日餐湯
餐湯係蜆肉薯仔湯,湯面仲擺左幾粒魚仔餅好可愛☺️

千層吉列豚

豚肉生薑燒
· 鴻喜菇炊飯 - 炊飯充滿菇菌香氣,單單米飯已經食唔停口

蘆筍炒雜菜
食完熱氣野,食返個炒菜啱啱好,蘆筍清甜,正好一解油膩感

Unbloodymary +$12

夕焼け +$12

2024-10-06 737 浏览
見廣告介紹觀塘工廈中有一間食吉列千層豚肉嘅餐廳,睇相勁吸引,是晚就同朋友嚟試下。小店在成運工業大廈中,地點都唔難搵嘅。上到嚟餐廳光猛企理,感覺唔錯。店員好快送上水同qr code,可自行落單,亦有介紹今晚晚餐餐牌,佢話餐廳主打戶米豚,鍾意食豬肉嘅一定要試下。⭐餐湯落完單,好快就送上餐湯,是晚餐湯係蕃茄湯,個人覺得偏杰身咗少少。⭐千層吉列豚芝士流心版一心係嚟食千層豚肉,梗係試下佢哋嘅招牌千層吉列豚啦,揀咗有芝士流心版本,而呢款吉列豚除咗可以配烏冬、飯外,仲可以造成漢堡包,幾有創意呀😆千層吉列豚咬落香脆多肉汁,滿口嘅肉香帶甜味,漢堡包鬆軟,夾了生菜、蕃茄等正好去腻,而醬汁揀了牛油果醬完全冇稀場,勁多牛油果好開心呀。伴碟仲有炸薯條同沙律,大大份,好味又好飽肚🤤⭐一口翡翠千層吉列豚另一份都係叫咗千層吉列豚,不過呢款中間夾有翡翠苗,捲起再炸,賣上好吸引🤤肥美嘅豚肉片中間夾咗菜苗,香口又清新,真係好好食🤤另外主食揀咗秘製日式咖喱沾烏冬,烏冬彈牙,拌上咖哩醬就係美味。⭐炸洋蔥圈跟餐加小食有優惠價,叫了炸洋蔥圈,一客入面都幾多,炸物本身就冇得輸。⭐慢靈魂 & ⭐晚霞最後就係特飲啦~餐牌上五款特飲都好吸

⭐餐湯

⭐千層吉列豚芝士流心版

⭐一口翡翠千層吉列豚

⭐炸洋蔥圈

⭐慢靈魂 & ⭐晚霞
最後就係特飲啦~餐牌上五款特飲都好吸引,頭三杯係咖啡,後兩杯係梳打,考慮良久後決定要緩緩空氣慢靈魂同夕燒晚霞😘前者如餐牌所講係可以飲嘅提拉米蘇,又香又滑勁正😍後者係橙汁加黑咖啡,酸酸甜甜又香口,都好好飲呀。

餐點好食飲品好飲,餐廳環境又唔錯,價錢亦不貴,值得再嚟👍
2024-10-03
2024-09-27 665 浏览
觀塘好多工業大廈裏面都有一啲出色嘅餐廳,只要你肯在觀塘捐窿捐罅,總能找到性價比高的抵食小店。今日搵到一間食千層吉列豚嘅日式餐廳,實在令我大驚喜,因為發現佢啲豬扒,無論質素,煮法,都好過出邊好多大型嘅日式餐廳。餐廳位置位於成運工業大廈。 餐廳冇華麗嘅裝修,入到去,會見到牆壁有富士山大油畫,令我有啲震撼感,職員仲非常好友善。千層吉列豚漢堡包 (芝士流心)係舖頭嘅主打!製作過程一啲都唔馬虎,全自家製,每塊都有13至15層,指定用北海道千歲米豚,用梅頭肉位,一層肉,一層油,一層芝士,一層煙肉,係一層一層搭出嚟豬肉片,超驚喜!肉香及芝士鹹香,口感味道都豐富,鬆脆又多汁!日本北海道戶米豚 (吉列)配沾烏冬舖頭採用日本北海道戶米豚,厚切,豚香濃,豚肉只係簡單以鹽及胡椒調味,簡單醃過已經炸得好吃!咖哩也經過自己調配,不是傳統日式咖哩,加入了港式及馬拉咖喱風味,微甜帶辣,味道有層次!富士山泡沫梳打,加上海鹽奶泡,一啲都唔甜,塑造到一杯好清新嘅飲品!賣相仲好靚添!慢靈魂飲得Tiramisu,層次分明,奶蓋夠晒滑,口感豐富。飲品加甜品,一杯嘢兩個享受!

千層吉列豚漢堡包 (芝士流心)

日本北海道戶米豚 (吉列)配沾烏冬

慢靈魂
飲得Tiramisu,層次分明,奶蓋夠晒滑,口感豐富。
飲品加甜品,一杯嘢兩個享受!

2024-09-26
  • 富士山
  • 千層吉列豚(芝士流心)
觀塘工廈出名臥虎藏龍同事今日放工帶我黎呢間Kitto Katsu食晚餐餐廳主打千歲う米豚簡單黎講就係日本豚肉單係呢點已經夠吸引我呢個觀塘打工仔來朝一朝聖餐廳以工業風簡單佈置好處是樓底甚高 而餐桌之間距離甚開方便同朋友傾計 岩晒我地 //千層吉列豚(芝士流心) X秘製咖哩湯烏冬 $150//重點是要試呢個!芝士流心的千層吉列豚是以千歲う米豚吉列炮製千歲う米豚含有15%北海道大米的飼料養殖幾乎沒有豬肉的異味肉質蓬鬆且甜 豚肉入口多汁而且嫩入面有流心芝士吉列炸得好酥脆又唔會太厚粉口感不會覺得油膩而且真係做到千層的口感豚肉,吉列,芝士清楚見到同食到個層次感 另外選配秘製咖哩沾烏冬手打烏冬入口口感煙韌微辛的咖哩同芝士加埋吉列豚加埋一齊呢個口感真係世一 //牛肉漢堡扒X秘製日式咖哩飯 $148//同事之前食過芝士吉列豚所以今次就試下呢個牛肉漢堡扒\估唔到牛肉都好出色大大塊的漢堡扒厚肉牛味超濃郁 配飯又是另一番風味咖哩少甜微辣令人開胃混埋飯一起吃先正連平時唔食飯既都可以KO整碟 //炸墨魚咀//呢個都幾出色香脆得來又Juicy 又有口感!感到油膩的時候用沙律醬食食下食下好快清空//緩久空氣//咖啡
觀塘工廈出名臥虎藏龍

餐廳以工業風簡單佈置
好處是樓底甚高 而餐桌之間距離甚開
方便同朋友傾計 岩晒我地

//千層吉列豚(芝士流心) X秘製咖哩湯烏冬 $150//
重點是要試呢個!
芝士流心的千層吉列豚

入面有流心芝士
吉列炸得好酥脆又唔會太厚粉
口感不會覺得油膩
而且真係做到千層的口感
豚肉,吉列,芝士清楚見到同食到個層次感

另外選配秘製咖哩沾烏冬

混埋飯一起吃先正
連平時唔食飯既都可以KO整碟

//炸墨魚咀//
呢個都幾出色
香脆得來又Juicy 又有口感!
感到油膩的時候用沙律醬食

之前未試過
以為咖啡既苦澀味加上橙既酸味
應該都幾有挑戰性
估唔到正正就是兩者既不同香味混合
令入口味道又是估唔到的出色!

• 千層吉列豚
🇯🇵🍛🍹打卡飲品配千層吉列豚🛎️雖然喺工廈入面,但係餐廳嘅環境好靚,而且好安靜好適合傾偈,亦都冇限時,店員服務態度好好,會不斷加水。✅周打海鮮湯先上嘅係每人一碗周打海鮮湯,真係超好飲,絕對唔係溝粉,Creamy香濃得黎入邊亦都好足料,除咗面頭有三粒魚仔餅,裏面都有唔少紅蘿蔔粒、蜆肉、洋蔥等。✅ 一口翡翠千層吉列豚 -$108一份有6件,外皮炸得香脆乾身,唔會覺得好油膩,裏面係豚肉包住咗一紮翡翠苗,有菜有肉,口感吾錯,旁邊仲有炸豬扒汁、他他醬、芝麻沙律醬任加。旁邊仲會有啲沙律菜。主食可以選沙律菜、秘製日式咖喱飯/ 天使麵/ 烏冬、漢堡包加薯條。我揀咗天使麵,咖喱汁會分開上,但值得一提嘅係個咖喱汁真係超好食,佢唔係日式嗰隻咖喱汁,而係微辣、好香椰汁味嘅茶餐廳咖喱,而且裏面有唔少配料,包括紅蘿蔔粒、薯仔粒、洋蔥粒等。✅XO黃金千層吉列豚 -$138原本想食芝士吉列豚,但呢款係中秋節期間限定,所以試下。真係好邪惡,一層層嘅豚肉裏面包住咗仲有少少流心嘅鹹蛋黃,再拎去炸,好食但會有少少滯。而XO醬係另上嘅。呢個主食揀咗漢堡包加薯條,同樣都好高質包皮煎香過,配xo醬都好好食😂不過本身入面都有蜜糖芥末醬
🇯🇵🍛🍹
打卡飲品配千層吉列豚

✅周打海鮮湯

✅ 一口翡翠千層吉列豚 -$108

一口翡翠千層吉列豚

✅XO黃金千層吉列豚 -$138

呢個主食揀咗漢堡包加薯條,同樣都好高質包皮煎香過,配xo醬都好好食😂不過本身入面都有蜜糖芥末醬,另外包裏面都仲有新鮮嘅蕃茄同生菜,除咗薯條,伴碟亦都有沙律菜。
XO黃金千層吉列豚

✅緩々空気+$12
特色飲品跟餐只係需要加$12,真係冇理由吾加😆杯飲品超靚,層次分明,上面有塊好正嘅Lotus,再有層咖啡粉,好厚好滑嘅奶泡,同埋底層有少少咖啡,但係咖啡味唔係好濃。不過都真係飲得嘅tiramisu。
緩々空気

✅富士山+$12
呢杯都好靚,一層深藍一層淺藍,但好似差咗面頭層白色奶泡,味道都好特別 ,係海鹽梳打,鹹鹹地好得意

🆗炸物拼盤 -$48
拼盤有雞軟骨、雞扒、薯條、魷魚圈,份量都足夠,但雞扒有少少厚粉,相對冇甘出色。
炸物拼盤

2024-09-11
一口翡翠千層吉列豚
XO黃金千層吉列豚
緩々空気
3天前 0 浏览
🍽️觀塘Kitto Katsu🐮 紐西蘭牛側腹排一上桌就散發著無法抗拒的香氣,肉質鮮嫩多汁,綿密而富有彈性,一口咬下,滿口的幸福感油然而生。🥦 秘製咖喱焗西蘭椰菜雙花這道菜是蔬菜愛好者的福音!西蘭花和椰菜經過秘製咖喱的烹飪,既保留了蔬菜的清新,又增添了咖喱的香濃。濃郁的咖喱汁,口感豐富且層次分明,讓人一吃就上癮。🍫 紅桑子布朗尼這道甜點是餐後的完美收尾。紅桑子的酸甜與巧克力濃郁的口感完美融合,無論是作為獨立的甜點還是餐後的甜點,它都能帶給你無與倫比的滿足感。🍹 Unbloodymary:這杯飲料是餐廳的特色之一,結合紅蘿蔔、橙、蘋果、提子及梳打水等多種材料調製而成。入口清新的果香與微妙的氣泡相得益彰。無論是餐前開胃還是餐後解膩,它都能帶給你極致的享受。
🍽️觀塘Kitto Katsu

🐮 紐西蘭牛側腹排

🥦 秘製咖喱焗西蘭椰菜雙花

🍫 紅桑子布朗尼

2024-11-14 0 浏览
朋友介紹我黎食呢度既吉列千層豚肉,為食既我馬上行動😆餐廳唔算好大,有一行吧枱,一邊掛左幾幅圖係度,一邊係畫左好靚富士山景既牆叫左兩個lunch set同加左兩個小食~芝士流心吉列千層豚肉配日式咖哩烏冬,用北海道米豚,由師傅人手一層一層整出黎,炸出黎外脆內軟,咬落仲好多肉汁。咖哩烏冬幾彈牙,個汁就比較杰身同帶有微辣牛肉漢堡扒配漢堡&薯條🍟漢堡有蕃茄、芝士、菜同埋自己簡要咩醬汁,夾埋一齊食都幾match飲品試左富士山,咸咸地甜甜地幾得意,同埋慢靈魂,好香咖啡味,浸埋個餅落去食,真係好似食緊Tiramisu😂

叫左兩個lunch set同加左兩個小食~

2024-11-12 0 浏览
今次我試咗輕盈二人餐,真係好開心!😆🩷千層吉列豚肉配咖喱烏冬豚肉炸得金黃香脆,層次感十足,配上濃郁嘅咖喱醬,味道好搭🫶🏻咖喱烏冬又滑又彈,吸埋啲醬汁,真係唔錯!🥳日式漢堡扒配咖喱飯漢堡扒肉質嫩滑,口感好好,加上香味四溢嘅咖喱飯,簡直係絕配!😍飯粒粒飽滿,食落去真係好滿足😁海鹽泡沫梳打飲落清新爽口,海鹽嘅鹹味加上氣泡,啱啱好唔會太膩👏🏻Bloodymary都幾特別,果味豐富,帶啲微酸🫶🏻焦糖海鹽雪糕焦糖味同海鹽嘅平衡做得好好😍紅桑子布朗尼都幾驚喜,濃郁嘅巧克力味,配上紅桑子嘅酸甜,口感層次豐富😎總括而言,呢個輕盈二人餐真係食得開心,無論係前菜定甜品,都有唔少驚喜,非常推薦!🤩
今次我試咗輕盈二人餐,真係好開心!😆🩷

千層吉列豚肉配咖喱烏冬

日式漢堡扒配咖喱飯

海鹽泡沫梳打
飲落清新爽口,海鹽嘅鹹味加上氣泡,啱啱好唔會太膩👏🏻

Bloodymary
都幾特別,果味豐富,帶啲微酸🫶🏻

焦糖海鹽雪糕
焦糖味同海鹽嘅平衡做得好好😍

紅桑子布朗尼
都幾驚喜,濃郁嘅巧克力味,配上紅桑子嘅酸甜,口感層次豐富😎

2024-11-09 0 浏览
觀塘工廈出名多好野食,今日同朋友黎呢區搵食,比我地搵到呢間好食嘅日式餐廳。餐廳位成運工業大廈, 好近地鐵站,幾容易搵。餐廳唔算好大,裝修簡約,牆上壁畫係日本富士山,好有日本風情。是日餐湯南瓜忌廉湯,南瓜湯香甜濃郁,湯上面放左脆煙肉粒,好香口。千層吉列豚芝士流心漢堡包配薯條呢個千層吉列豬扒係餐廳招牌菜,見到有幾枱客人都有點。上枱已好吸精,漢堡夾住嘅吉列豬勁厚身。一切開聽到清脆聲,裏面由有多層豚肉,咬落非常鬆脆且有肉汁,真係外酥內嫩。內裏芝士半溶狀態,再配上他他醬、新鮮蕃茄同菜,實在有驚喜。日式照燒雞排咖哩湯烏冬咖哩湯汁比較杰身濃郁,令到湯汁做到掛烏冬效果 ,食落口腔充滿陣陣咖哩香氣。咖哩味道帶點微辣,辣度剛好。雞扒用上日式照燒汁,肉質嫰滑。Yuruyurukuuki  餐牌上介紹係一杯飲得嘅TIRAMISU,期待~杯上面放左一塊手指餅,咖啡上鋪上薄薄一層可可粉,配上濃厚鮮奶同香濃咖啡,入口口感醇滑,飯後一杯又可當甜品食,唔錯。Unbloodymary無酒精嘅 Bloody Mary,有紅蘿蔔、橙、蘋果、提子同梳打水,味道清新。
是日餐湯
南瓜忌廉湯,南瓜湯香甜濃郁,湯上面放左脆煙肉粒,好香口。
千層吉列豚芝士流心漢堡包配薯條
呢個千層吉列豬扒係餐廳招牌菜,見到有幾枱客人都有點。
上枱已好吸精,漢堡夾住嘅吉列豬勁厚身。

日式照燒雞排咖哩湯烏冬
雞扒用上日式照燒汁,肉質嫰滑。
Yuruyurukuuki , Unbloodymary
Yuruyurukuuki
餐牌上介紹係一杯飲得嘅TIRAMISU,期待~
Unbloodymary
2024-11-02
Yuruyurukuuki , Unbloodymary
  • Yuruyurukuuki
  • Unbloodymary
きっとかつ Kitto Katsu @kittokatsu2024 📍:觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室🚗:觀塘地鐵B2出口 步行4分鐘📞:+852 6683-7834💲:~HKD110-140/head for dinnerFood quality✔️:千層吉列豚、千層吉列豚(芝士流心)、緩々空氣、秘製咖哩湯烏冬、是日餐湯👌🏼:富士山、秘製日式咖哩天使麵總結:😋工廈隱藏咗間主打嚟自北海道千歲地區嘅吉列千層豚日式飯堂 幾個後生仔都頗有心機 食物唔錯想打卡嘅都有選擇 值得支持下👍🏼😋千層同普遍吉列豬最唔同係佢將一塊豚肉片逐層逐層疊加而成 呢個做法就冇平日咬一大塊肉爆汁嘅效果 食落就有層次感啲同埋冇咁容易覺得膩😉😋+$20可以揀芝士流心 愛好重口味嘅朋友可以一試 個人偏好原味多啲😆😋整餐最驚喜係杯飲品 緩々空氣 +$12only但質素係出面cafe $40-50嘅一樣 仲要係好飲 外型都夠打卡 入口好似食緊tiramisu咁 咖啡味唔太濃 推薦😎😋佢是日餐湯係蕃茄湯都好飲 唔係茄膏行貨 而且唔會有蕃茄嗰陣腥味🤔+$12富士山外型就夠哂打卡 最上層係白色奶泡 然後一層深藍淺藍形成
📍:觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室
🚗:觀塘地鐵B2出口 步行4分鐘
📞:+852 6683-7834
💲:~HKD110-140/head for dinner

Food quality
👌🏼:富士山、秘製日式咖哩天使麵

總結:

🤔+$12富士山外型就夠哂打卡 最上層係白色奶泡 然後一層深藍淺藍形成嘅漸變 飲落去似係海鹽梳打 冇tiramisu咁正 但+$12都抵玩☺️

🤔跟餐可以配飯 烏冬 天使麵 轉漢堡都得 咖喱🍛都足料 但稠身啲會更完美

🤔朋友話餐廳出面條走廊有點陰深 不過呢點唔關餐廳事 工廈嚟講都唔太難揾🫡

😨佢千層豚嘅份量有點少 如果係女士應該夠食 但男士未必夠飽🙂‍↔️

• 緩々空氣
  • 是日餐湯
2024-11-07 0 浏览
今日去到同事推介呢間主打食豚肉嘅餐廳食飯🐷,當然佢仲有其他嘅肉類,但係既然係食豚肉嘅專門店,我哋當然只係集中食豚肉😎。千層吉列豚(芝士流心)🏢🧀配漢堡包🍔、牛油果醬🥑我開頭都以為係一個普通嘅吉列豬扒漢堡,但係一咬落去之後就明白點解會叫做千層,因為真係好多層嘅豚肉疊埋一齊😱,中間仲有啲芝士流出嚟,好有多汁亦都好有層次感😍,每一啖都食到千層嘅感覺,呢個真係有驚喜👍。至於薯條🍟或者其他配菜,味道就正正常常。北海道戶米豚(香煎)配秘製咖喱湯烏冬🐷🍜佢哋嘅戶米豚,肥肉會比較多,我地簡左香煎,果然無選錯🤩,因為又香口又唔油膩🥳,佢哋都煎得好好啱啱好熟,肥肉咬落爽口、豬肉有肉汁,真係對得住係招牌菜🥰。至於湯咖喱湯烏冬就係比較特別,佢唔係日式咖喱而係印度咖喱🇮🇳,呢個有少少出奇,亦都有少少辣🌶️,如果想叫嘅朋友就要注意一下。夕燒🌅☕佢哋個咖啡味道有質素,配有橙肉嘅橙汁,好似飲緊無糖嘅橙味朱古力咁,個配搭幾新奇,亦都好夾。Unbloodymary🩸🥤呢杯果汁味好重好清新,都係好飲嘅推介。呢間餐廳食物有特色、有質素,特飲都係有誠意同埋出面少見既菜式,推介畀大家黎試一下!地址:觀塘成業街15-17號成運工業大

千層吉列豚(芝士流心)🏢🧀配漢堡包🍔、牛油果醬🥑

北海道戶米豚(香煎)配秘製咖喱湯烏冬🐷🍜

夕燒🌅☕
Unbloodymary🩸🥤
呢杯果汁味好重好清新,都係好飲嘅推介。

地址:觀塘成業街15-17號成運工業大廈3樓303室

@Kitto Katsu
@chillchill_aloye
#觀塘美食
#工廈美食
#千層吉列豚
#北海道戶米豚
觀塘工廈新美食🚩餐廳主打日式豚肉料理,豚肉採用產量極少嘅北海道千歲う米豚,以含有15%北海道大米的飼料養殖,所以幾乎冇豬膻味🐷牆身仲有幅富士山加電車嘅油畫,坐低見枱面放有叉電座,旁邊仲提供炸豬扒汁、他他醬、芝麻沙律醬任加,相當貼心!套餐可跟是日水果、沙律、秘製日式咖哩飯、沾烏冬、天使麵或漢堡包等,任君選擇😆🍅餐湯 - 蕃茄忌廉湯,質地偏濃稠,口感creamy~🧀芝士流心千層吉列豚 ($138)配秘製咖喱湯烏冬 (+$12)之所以叫得千層,原來係因為一層肥肉、一層瘦肉、仲有煙肉同芝士,層層堆砌整成嘅~咬落去酥脆之餘,肉質肥瘦均勻好有層次🥰流心芝士湧晒出嚟好邪惡!而且咖喱湯甜味同辣味嘅比例好好,再配埋彈牙嘅烏冬一齊食,成個感覺好有日式家庭料理feel,十分滿足👍🏻🐖香煎日本北海道戶米豚 ($218)配漢堡包加牛油果醬 跟薯條 ($)呢個漢堡包一上枱已經俾佢震撼到😳豬扒嘅長度超出個包勁多,而且都有返咁上下厚度!呢塊北海道戶米豚咬落去煙韌多汁,好有口感,配上牛油果醬一齊食,整體上無咁油膩🥑不過要咬呢個包真係好有難度,因為真係好大個😂伴碟仲有薯條同沙律菜,份量十足好豐富!🐙炸墨魚咀 (+$48)

🍅餐湯 - 蕃茄忌廉湯,質地偏濃稠,口感creamy~
千層吉列豚(芝士流心)

🧀芝士流心千層吉列豚 ($138)
配秘製咖喱湯烏冬 (+$12)

🐖香煎日本北海道戶米豚 ($218)
配漢堡包加牛油果醬 跟薯條 ($)
呢個漢堡包一上枱已經俾佢震撼到😳

🐙炸墨魚咀 (+$48)
呢款炸物炸得都唔錯,墨魚嘴唔會好厚炸粉,食落爽口彈牙幾有咬口~
富士山

🗻富士山 (跟餐 +$12)
藍白色嘅分層好靚🩵
望住啲泡沫向下好治癒,漸變效果打卡一流🤩
呢杯其實係泡沫梳打+海鹽奶泡,面頭泡沫模仿富士山嘅雪景,飲落係鹹甜味道,帶點梳打嘅清爽口感好得意🥰

🤎緩々空気 (跟餐 +$12)
係一杯飲得嘅Tiramisu!
最上層有咖啡粉,中間係厚滑嘅奶泡,底層係濃郁香氣嘅咖啡;飲落口感綿滑,浸埋塊餅乾落去食好好味😆

總結:觀塘打工仔又多間飯堂了!
富士山
觀塘不少工廈裡都開設了各式各樣的餐廳,平常來到成運工廈都是買衣服,今趟來了一家帶有家庭式感覺的日本菜小店。🥣是日餐湯-羅宋湯🍛千層吉列豚(芝士流心) 配 秘製日式咖哩飯 ($130連加配飲品)🧀- 這個千層吉列豚有沒有芝士的版本,但我都算是芝士控,當然加個流心芝士吧!-外層炸得金黃脆口,而內裡真是一層一層的豬肉,北海道米豚肉質juicy,沾上炸豬排汁,甚或是芝麻沙律醬都好吃,我覺得吃起來有點像可樂餅的吉列豬配芝麻醬更搭配!-咖哩是另外放在碗裡,還有些薯仔在內,都不馬虎的!🍝豚肉生薑燒味噌忌廉烏冬 配是日水果($148連飲品和雪糕)🥗-用洋蔥生薑和味噌煮成的豚肉,配上忌廉烏冬,上面還有一隻半熟溫泉蛋,撈著吃,少少鹹味帶點洋蔥甜味,手打烏冬彈牙有口感,整體都很搭,份量都很不錯。-水果杯有藍莓蘋果提子,refreshing!飲品☕️緩々空氣 yuruyurukuuki 慢靈魂-口感滑滑的,有一層厚厚的忌廉芝士泡泡和lotus餅乾,灑上朱古力粉,根本就是一杯可以喝起來的Tiramisu,但不會很甜的啊!🍹夕燒 yuuyake 晚霞- 這杯是新鮮橙汁配 espresso的特調,酸酸甜甜的,挺開胃清

🥣是日餐湯-羅宋湯

千層吉列豚(芝士流心) 配 秘製日式咖哩飯

-咖哩是另外放在碗裡,還有些薯仔在內,都不馬虎的!

豚肉生薑燒味噌忌廉烏冬 配是日水果

-水果杯有藍莓蘋果提子,refreshing!

飲品
☕️緩々空氣 yuruyurukuuki 慢靈魂

緩々空氣 yuruyurukuuki 慢靈魂

🍹夕燒 yuuyake 晚霞
- 這杯是新鮮橙汁配 espresso的特調,酸酸甜甜的,挺開胃清新 (橙汁比我想像中甜一甜)!

夕燒 yuuyake 晚霞

🍧海鹽雪糕
-海鹽雪櫃上倒了藍色的糖漿, 又鹹又甜,挺特別。

💡餐廳職員熱情有禮🫶🏻
💡很有家庭式的感覺,是挺舒適的環境👍🏻
2024-11-01
豚肉生薑燒味噌忌廉烏冬 配是日水果
緩々空氣 yuruyurukuuki 慢靈魂
夕燒 yuuyake 晚霞
2024-11-03 49 浏览
觀塘最高質嘅日式小店💯😍 環境大好舒適,氣氛適合聚會~🍽️輕型二人套餐必點!豐富而多樣的用餐體驗,一次品嚐多種美味菜品雜菜沙律新鮮的時令蔬菜,清爽可口~是日餐湯蕃茄湯有豐富雜菜😚千層吉列豚必食!外酥內嫩,豚肉的鮮美與炸至金黃的外皮形成了完美的對比。搭配特製醬汁,每一口都是滿滿的幸福感😋😋😋🥘豚肉生薑燒肉質滑嫩,生薑的香氣恰到好處,肉味濃郁,這道菜品的搭配使得整個套餐的味道更加豐富🍜秘製日式咖哩湯烏冬🍜秘製日式咖哩天使麵超喜歡餐廳的秘製咖喱,味道一流,微微香辣味非常惹味🥬蘆筍炒雜菜清爽可口,為整個套餐增加了清新感,平衡了其他菜品的濃郁口感🍹夕焼け(特調咖啡Espresso配新鮮橙汁)清新的酸甜與濃郁的咖啡香氣完美結合👍🍹緩久空気(Tiramisu飲品)十分推薦!可以飲嘅Tiramisu😍😍😍 口感柔滑,味道甜甜的帶有苦味,非常好飲🍨最後仲有兩款飯後甜品,海鹽雪糕、紅桑子布朗尼,甜味十足 完美結束今次晚餐🥰🥰
觀塘最高質嘅日式小店💯😍 環境大好舒適,氣氛適合聚會~

🍽️輕型二人套餐
必點!豐富而多樣的用餐體驗,一次品嚐多種美味菜品

雜菜沙律
新鮮的時令蔬菜,清爽可口~

蕃茄湯有豐富雜菜😚

千層吉列豚

🥘豚肉生薑燒

🍜秘製日式咖哩湯烏冬
🍜秘製日式咖哩天使麵
超喜歡餐廳的秘製咖喱,味道一流,微微香辣味非常惹味

🥬蘆筍炒雜菜
清爽可口,為整個套餐增加了清新感,平衡了其他菜品的濃郁口感

🍹夕焼け(特調咖啡Espresso配新鮮橙汁)
清新的酸甜與濃郁的咖啡香氣完美結合👍

🍹緩久空気(Tiramisu飲品)

推薦一間好味又有心思 位於觀塘工廈區嘅小店主打千層吉列豚、北海道戶米豚和自家特調飲品星期六、日都會提供lunch set同朋友出去聚會用餐價錢都唔太貴🥢千層芝士流心吉列豚 配 秘製日式咖喱湯烏冬🥢香煎北海道戶米豚 配 秘製日式咖哩天使麵👉🏻即叫即製嘅千層吉列豚 以豚肉、煙肉、芝士層層包疊 口感豐富 外皮厚薄度適中 炸得金黃酥脆 想Encore呢👉🏻店員都推薦嘅北海道戶米豚油脂分佈平均 每啖都有豚肉香且肉質爽口 想再去試埋吉列版本👉🏻除咗有咖喱飯 仲有咖喱湯烏冬、咖喱天使麵或無碳水多菜嘅選擇 連走碳都有 真係啱哂唔同人嘅需要🥢炸雞軟骨👉🏻加配了一款小食 份量同主食一樣都豐富嘅酥脆炸物🍹晚霞🍹Perfect Days👉🏻兩款都係特調Espresso便配搭嘅飲品 前者配上新鮮橙汁 酸酸甜甜中帶有咖啡香 係我鍾意嘅口味👉🏻後者係配柚子梳打 整體無晚霞咁甜 氣泡感醒腦提神👉🏻飲品款式設計都好有新鮮感 除咗咖啡類仲有超適合打卡嘅《富士山》特調飲品
推薦一間好味又有心思 位於觀塘工廈區嘅小店
主打千層吉列豚、北海道戶米豚和自家特調飲品
星期六、日都會提供lunch set
同朋友出去聚會用餐價錢都唔太貴

🥢千層芝士流心吉列豚 配 秘製日式咖喱湯烏冬