2024-10-02 240 浏览
有次路過依間餐廳門口 比佢個日本風既門面吸引左bookmark左今次終於黎食啦 入面裝修真係好似去左日本居酒屋咁🏮燈光比較暗 好cozy既環境~老闆仲有同大家傾計飲酒 成個氣氛都好舒服🍶Bar枱可以望住師傅燒串燒 全部串燒都係即叫即燒 師傅超熟手!✿ 牛蒡漬 $32 ✿ 最愛既前菜小食 甘甜牛蒡同醬油鹹香完美融合😋✿ Highball $78 ✿ 去居酒屋當然要叫酒啦! 酒既比例都幾多🥃✿ 鹽燒馬頭魚 $130 ✿ 第一次食馬頭魚🥹不論外觀定味道都好有驚喜!肉質細嫩帶咸香😋✿ 炙燒碟魚裙邊 $108 ✿ 油份充足 入口即化✿ 鰻魚串 (蒲燒) $65 ✿ 肉質結實入味 外皮白脆✿ 秋葵 $32 ✿✿ 大蔥雞肉 $40 ✿ 雞肉彈牙 大蔥焦香✿ 雞翼 $36 ✿✿ 紫蘇梅醬雞肉 $40 ✿ 紫蘇梅醬咸咸酸酸 非常清新🌱✿ 雞肝 $36 ✿ 軟綿口感 入口化開冇腥臭味✿ 雞胸軟骨 $32 ✿有別一般雞軟骨串 雞胸軟骨帶有少許嫩滑雞胸肉 口感豐富✿ 牛舌 $48 ✿ 肉質爽口有嚼勁 調味剛好唔咸👅✿ 黑豚露荀卷 $42 ✿ 露荀水份多 令整體入口juicy!✿ 澳洲牛腹身 $198 ✿ 外皮

今次終於黎食啦 入面裝修真係好似去左日本居酒屋咁🏮
燈光比較暗 好cozy既環境~
老闆仲有同大家傾計飲酒 成個氣氛都好舒服🍶

✿ 紫蘇梅醬雞肉 $40 ✿ 紫蘇梅醬咸咸酸酸 非常清新🌱
✿ 雞肝 $36 ✿ 軟綿口感 入口化開冇腥臭味
✿ 牛舌 $48 ✿ 肉質爽口有嚼勁 調味剛好唔咸👅
澳洲牛腹身

✿ 澳洲牛腹身 $198 ✿ 外皮焦香乾身 入面肉質粉嫩多汁 牛味濃郁🐮
茶漬飯 (明太子)

✿ 茶漬飯 (明太子) $42 ✿ 高湯帶有淡淡茶香 以依個茶漬飯收結解膩剛剛好🤰🏻
牛蒡漬
Highball
炙燒碟魚裙邊
澳洲牛腹身
茶漬飯 (明太子)
  • 牛舌
shiba @ 西環呢間一路係我口袋清單入面好想試既餐廳…因為西環經過幾次都昅到入面好熱鬧…好有氣氛。今晚終於有機會試下。入度黎感覺比門外偷窺…日本氣氛更濃厚…深色木既裝修好似置身日本居酒屋咁。牆上貼滿酒樽貼紙…成個櫃都放滿清酒。感覺好適合幾個朋友食下野飲下酒既一個好地方。老闆一定好鍾意火車…好多火車擺設…吊櫃仲有會行會走既火車…著埋頭燈好靚。被安排坐bar檯燒燒爐附近…仲可以睇到師父手藝🤩🤩。今晚點左好多野食雞皮 呢度燒得好正…皮脆又唔會柴皮…雞胸軟骨 鍾意有雞肉lung住牛舌 厚切 好juicy 紫蘇梅醬雞肉 加左紫蘇葉包住 個梅醬酸帶鹹 …估唔到同紫蘇咁夾…雞肉係好有彈性雞腎 生熟剛剛好雞軟骨 夠大粒 就咁落少少鹽調味就夠豬腩肉 呢個好味…好香脆…油香好正黑松露筍卷 露筍好嫩 好香脆雞翼好大隻 燒外皮脆…裡面仲有肉汁流出燒豆腐 醬汁甜甜地…加薑蓉…豆腐好有豆香…雞肉免治棒 如果入面多d雞軟骨就好了櫻花蝦墨魚棒 好香櫻花蝦味 墨魚味都幾香…如果可以再彈牙d就正獅魚鮫 肉質燒得好滑 油份都幾重鹽燒鰻魚 加少少黑椒調味啱啱好…肉質彈牙燒青椒仔, 明太子飯團就正常發揮除左食物有質素…仲要
shiba @ 西環

被安排坐bar檯燒燒爐附近…仲可以睇到師父手藝🤩🤩。

今晚點左好多野食

雞皮 呢度燒得好正…皮脆又唔會柴皮…
雞胸軟骨 鍾意有雞肉lung住
牛舌 厚切 好juicy

雞腎 生熟剛剛好

雞軟骨 夠大粒 就咁落少少鹽調味就夠
豬腩肉 呢個好味…好香脆…油香好正
黑松露筍卷 露筍好嫩 好香脆

雞翼好大隻 燒外皮脆…裡面仲有肉汁流出
燒豆腐 醬汁甜甜地…加薑蓉…豆腐好有豆香…

雞肉免治棒 如果入面多d雞軟骨就好了

獅魚鮫 肉質燒得好滑 油份都幾重

鹽燒鰻魚 加少少黑椒調味啱啱好…肉質彈牙

燒青椒仔, 明太子飯團就正常發揮

除左食物有質素…仲要讚下呢度服務好細心…店員見你飲品飲完…唔再order會另奉上冰水。師父又會因應進食速度調節上菜快慢👍🏻👍🏻

#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #西環美食 #shiba #居酒屋 #日本菜 #串燒 #清酒
  • 汁燒豆腐
  • 雞皮
2024-11-15 44 浏览
每次去日本旅行最鍾意就係捐窿捐罅搵串燒居酒屋🥰 箇中嘅滋味真係喺日本先會感受到😎 估唔到係香港都有一間居酒屋,令我一瞬間以為去咗日本😍 呢間就係位於西環嘅shiba🫶🏻 Shiba無論裝修同埋位置都似足日本窄巷裏面嘅隱世居酒屋🤩 坐吧枱位置更加可以欣賞到師傅即席整串燒👍 除咗串燒之外,呢度嘅清酒選擇非常多😍 我哋叫咗好多款串燒,真係冇誇張,每一款都非常高質,食得出用料靚😍 其中有幾款我哋非常之鍾意😚🌟櫻花蝦墨魚棒出邊比較少見呢個配搭,呢個墨魚棒又爽口又彈牙,香濃墨魚味🫶🏻 🌟牛舌厚切牛舌燒得外香內軟,夠晒Juicy,調味非常好🫶🏻 🌟免治紫蘇雞肉棒我非常鍾意紫蘇葉嘅味道。呢一個紫蘇雞肉棒紫蘇味夠出,非常香🤩 外皮燒到香脆,雞肉棒嘅軟骨爽脆有咬口,沾雞蛋食,真係滋味十足😃🌟鰻魚師傅嘅火候控制得好好,做到皮脆肉嫩,而且肉質仲非常有彈性👍🌟雞翼好耐未食過咁高質嘅燒雞翼啦😎 雞皮好薄脆,非常香口👍🌟自家製雞肝醬呢個自家製雞肝醬配梳打餅食都幾特別,乾淨質地非常順滑細緻,口感綿密🥰 唔知係咪加咗啲香草,有浸甘味,令到雞肝醬冇咁漏👍🌟燒飯團我哋揀咗味噌醬燒飯團,真係搵返喺日本食嘅味道😍 飯團燒到焦香

🌟櫻花蝦墨魚棒

🌟牛舌
厚切牛舌燒得外香內軟,夠晒Juicy,調味非常好🫶🏻

🌟免治紫蘇雞肉棒

🌟鰻魚
師傅嘅火候控制得好好,做到皮脆肉嫩,而且肉質仲非常有彈性👍

🌟雞翼
好耐未食過咁高質嘅燒雞翼啦😎 雞皮好薄脆,非常香口👍

🌟自家製雞肝醬

🌟燒飯團
我哋揀咗味噌醬燒飯團,真係搵返喺日本食嘅味道😍 飯團燒到焦香,配合甜味噌嘅味道,真係必食推介✅

我哋仲嗌咗好多其他串燒,全部都真係好好味😌

🌟柚子酒
非常清新嘅柚子味,甜甜地好易入口😊

🌟桃酒
又係好適合女仔飲嘅一款酒,桃味香甜😚

呢度嘅氣氛非常好,真係好適合同朋友落嚟飲下酒食吓串燒,真心推薦俾大家🫶🏻
2024-11-13
▫️宮崎A4和牛 ($355)👉🏻 和牛油脂分佈平均🤭肉質軟嫩口,牛味濃郁,食落入口即融🤤⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️燒大蝦🦐($62@)👉🏻大蝦肉質飽滿,咬落爽口彈牙⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️櫻花蝦墨魚棒($45@)👉🏻 墨魚棒爽口彈牙,櫻花蝦嘅鹹香味濃郁,整體非常之惹味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️紫蘇梅醬雞肉($40@)👉🏻紫蘇香味清新,梅醬酸酸甜甜,夾埋雞肉一齊食好開胃⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️雞翼($36@)👉🏻雞翼燒到金黃色外皮焦脆,肉質鮮嫩,用鹽燒好香口⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️雞腎($36@)👉🏻雞腎爽脆有咬口,同樣用鹽燒調味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️粟米🌽($32@)👉🏻粟米香甜軟嫩,粒粒都好飽滿⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️牛舌👅($48)👉🏻 牛舌外層燒到微焦,咬落軟嫩爽口,仲好Juicy☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️車厘茄🍅($25)👉🏻 車厘茄鮮甜多汁,好解膩⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️黑豚蘆筍卷($42)👉🏻 黑豚肉油香十足,夾埋蘆筍一齊食冇漏水⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️柚子酒($62)👉🏻 柚子味突出,酒味唔算太濃,飲落好Refresh⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————環境:餐廳裝修十足十東京小巷內嘅居酒屋,例如用咗好多木材,牆上排滿咗唔同嘅清酒等等,細節滿滿,所以氣氛好唔錯🙆🏻‍♀️.評分:8/10.平圴消
▫️宮崎A4和牛 ($355)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️燒大蝦🦐($62@)
👉🏻大蝦肉質飽滿,咬落爽口彈牙

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️櫻花蝦墨魚棒($45@)
👉🏻 墨魚棒爽口彈牙,櫻花蝦嘅鹹香味濃郁,整體非常之惹味

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️紫蘇梅醬雞肉($40@)
👉🏻紫蘇香味清新,梅醬酸酸甜甜,夾埋雞肉一齊食好開胃

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️雞翼($36@)
👉🏻雞翼燒到金黃色外皮焦脆,肉質鮮嫩,用鹽燒好香口

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️雞腎($36@)
👉🏻雞腎爽脆有咬口,同樣用鹽燒調味

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️粟米🌽($32@)
👉🏻粟米香甜軟嫩,粒粒都好飽滿

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️牛舌👅($48)
👉🏻 牛舌外層燒到微焦,咬落軟嫩爽口,仲好Juicy☺️

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️車厘茄🍅($25)
👉🏻 車厘茄鮮甜多汁,好解膩

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️黑豚蘆筍卷($42)
👉🏻 黑豚肉油香十足,夾埋蘆筍一齊食冇漏水

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️柚子酒($62)
👉🏻 柚子味突出,酒味唔算太濃,飲落好Refresh

——————
評分:8/10
平圴消費:~$585
Shiba整體裝修頗有日式昭和風,光綫偏暗氛圍非常cozy,我們有幸坐在吧檯,前面隔著玻璃可以看見厨師燒烤料理,我們點了招牌一夜乾,魚用的是馬友,燒烤火候岩岩好,魚皮酥脆,魚肉緊致滑嫩,配上店家的蘿蔔蓉和醬汁,完全佐酒美味!另外我們有點店家招牌墨魚棒,類似免治鷄肉棒,墨魚棒可以吃到完整的墨魚肉,外皮烤到微微焦脆,沾一點檸檬,味道融合超贊。還推薦超juicy的蘆筍豚肉捲,因爲師傅在我們面前現烤,完全可以看到整個烤製過程和師傅功力,完全每一串都是烤到恰到好處!我們還嘗試了各種其他串串,羊架,大葱鷄肉,梅子紫蘇鷄肉等等!全部可以encore!各有風味P.S.推薦桃酒,非常容易入口,果香超濃的!

P.S.推薦桃酒,非常容易入口,果香超濃的!
週末去西環碼頭打卡影日落,當然順便打開To Eat List 搵食,就簡左Shiba 日式燒烤居酒屋試一下,地點都非常易搵,堅尼地城站出口行大概5分鐘,餐廳門口已日系原木設計,非常有風格,室內以火車為主題,架空更有玩具火車🚂的穹窿穹窿走動,配已昏暗燈光非常有心思。另外,餐廳燒烤即叫即燒,客人可以透過玻璃看到廚子的燒烤功架。🐙山葵八爪魚非常清新的口感,山葵八爪魚爽脆,🐡燒雞炮魚乾燒雞泡魚乾係居酒屋上客,無失手,甜甜點上沙律醬食,永無失手。🐠炙燒左口魚裙邊絕!估唔到嘅好味,燒過裙邊油未十足。🐟燒明太子明太子控嚟講,呢個一定要,燒過鹹香味更美味,送啤酒絕對一流。🐔燒雞肝燒雞皮燒大腸串燒師傅即叫即燒,每一寸都非常好味尤其是燒雞肝裏面祼著甜甜的串燒汁,入口軟綿綿,無論係口感及味道都非常好食。🍙燒明太子飯團明太子飯團,燒得外脆內軟,而且明太子味亦都唔會太濃喊,贊。

🐙山葵八爪魚
非常清新的口感,山葵八爪魚爽脆,

🐡燒雞炮魚乾

🐠炙燒左口魚裙邊
絕!估唔到嘅好味,燒過裙邊油未十足。

🐟燒明太子

🐔燒雞肝燒雞皮燒大腸

🍙燒明太子飯團
明太子飯團,燒得外脆內軟,而且明太子味亦都唔會太濃喊,贊。

2024-09-11
庆祝纪念
生日
  • 炙燒左口魚裙邊
  • 燒明太子乾
港島區一間充滿氛圍感嘅日式居酒屋—しば,餐廳麻雀雖小五臟俱全,店舖環境昏暗,座位唔算太多,但氣氛濃厚又熱鬧,而且擁有形形色色酒精飲品、串燒食物,啱晒同幾位朋友小聚一番🍶 串燒方面,首先推介海鮮類帆立貝串燒,肉質鮮甜美味,配上面層wasabi,辣辣地又juicy! 另外推介自家制免治雞肉串,好特別地有紫蘇葉既味道,配上日本蛋,口感一流!而燒大啡菇口感煙靭,清新柚子香、鰹魚汁味道,配上面層蘿蔔蓉、香蔥碎,令感覺更惹味~ 試咗佢哋嘅梅酒,清新又易入口,整體而言係一間幾唔錯嘅特色居酒屋🏮
2024-10-01 196 浏览
今日可以早收工,有個精彩小確幸🤩,先到西環堅尼地城睇日落兼打卡📸,然後到附近一間人氣居酒屋食串燒🍢。趟開傳統日式風格嘅木門,完全走進了日本居酒屋嘅感覺,全木系、吧頭架上陳列嘅清酒樽、牆上貼滿poster以及擺放咗JR嘅火車模型,全部都係我哋喜愛嘅風格😍。點餐前店員已經俾咗個小食螺肉我哋充飢,呢個時候首先當然要叫杯生啤🍻嗒下喇😝。🍻三得利生啤(380ml)$88熱辣辣嘅串燒當然要配冰凍嘅生啤喇😝。🥢櫻花蝦墨魚棒$45放上枱已經聞到好香嘅墨魚味,質地爽口Q彈,裏面仲混入咗好多櫻花蝦添👍。🥢銀杏$35最鍾意銀杏帶有獨特濃郁嘅味道及Q彈口感,每次食串燒必叫😜。🥢大啡菇$38非常熱辣,juicy又大隻, 啡菇味道濃郁,連冬菇腳都好好味,口感煙韌,醬汁方面鹹鹹酸酸,帶有清新柚子香及鰹魚嘅鹹香味道,菇面亦灑上了蘿蔔蓉及香蔥碎,增添香味👍。🥢鵪鶉蛋$28燒過嘅鵪鶉蛋表面煙癮,入口Q彈,蛋黃粉嫩,並帶着微微嘅醬油香😜。🥢小青椒$30帶有清香及微辣嘅小青椒,賣相好可愛😍。🥢牛舌$48口感爽彈juicy,牛味都幾濃。🥢鰤魚鮫$138熱辣辣,肉質非常嫩滑juicy,魚油豐盈,入口脂香四溢,魚味香濃,推介😋。🥢

🍻三得利生啤(380ml)$88
熱辣辣嘅串燒當然要配冰凍嘅生啤喇😝。

🥢櫻花蝦墨魚棒$45
🥢銀杏$35
最鍾意銀杏帶有獨特濃郁嘅味道及Q彈口感,每次食串燒必叫😜。
櫻花蝦墨魚棒

🥢大啡菇$38
大啡菇

🥢鵪鶉蛋$28
🥢小青椒$30
帶有清香及微辣嘅小青椒,賣相好可愛😍。
小青椒

🥢牛舌$48
口感爽彈juicy,牛味都幾濃。

🥢鰤魚鮫$138
鰤魚鮫

🥢鹽燒馬頭魚 $130
齋睇個名似係普通嘅燒魚,點之驚喜度非常高,魚皮立鱗脆卜卜,魚油豐盈滑溜溜,口感層次大交集🤩。

🥢枝豆$35
居酒屋必點,灑上少少鹽,簡簡單單已經好好味。

🥢燒鱈魚乾$38
非常香脆,餸酒好拍檔。

🥢免治紫蘇雞肉棒$45
大大條雞肉棒,食落有口感,同時亦帶有紫蘇嘅獨特味道,仲附加咗隻雞蛋,沾上蛋漿一齊食倍添香味及增加滑溜口感😋。
🥢燒飯團(味噌)$42
整個飯團由外至內都非常熱辣,味噌飯團味道剛好,最尾以飯團結尾,夠哂滿足。

我哋坐嘅位置佔盡地利,可欣賞到廚師為我哋燒烤嘅實況👨‍🍳,見到佢真係好有心機;另外,餐廳氛圍確實唔錯,有好多熟客除咗飲生啤之外仲飲清酒,原來呢間居酒屋供應好多不同產地及口味嘅清酒,下次都要挑戰下💪。

櫻花蝦墨魚棒
大啡菇
小青椒
鰤魚鮫
2024-06-22 382 浏览
本身外面見間餐廳氣氛幾好就入去試下。一入去女店員已經黑住面咁接待,落單又黑面,就隨意叫左幾樣野食住先睇下有冇伏,落單個時已經覺得自己似監躉求佢俾野你食咁,上野食個陣好似餵狗咁唔講以為佢m到連幫多你一秒都唔想。野食黎到就正常嘅,串燒幾好食不過係燒得耐啲,價錢都唔算話十分貴。餐廳裡面營造個氣氛做得幾好加埋各式擺設十足日式居酒屋咁。其他男店員態度相對下好好多至少會令你覺得自己係客人。不過女店員嘅待客態度係會完全令人唔想加單繼續食落去,希望可以改善下啦。

2024-06-12
2024-03-10 713 浏览
環境好暗,好難睇餐牌,我見到有外國人開手機燈睇餐牌😂服務真係好唔友善,落單講錯會周你,搞到我加單都唔想加。串燒即叫叫燒,等20分鐘起跳,而且上菜感覺好粗魯。*炙燒左口魚裙邊 $108份量比想像中少,左口魚油分高,入口咬一兩啖就化開。旁邊有三文魚子蘿蔔蓉,清甜但單吃有啲怪。蒲燒鰻魚串 $65好韌,肉韌、皮更加韌,醬汁味唔夠重。大蔥雞肉 $40 比較普通,都可以試吓。紫蘇梅醬雞肉 $40 配搭唔錯,有春天嘅feel。雞腎 $36 彈牙脆口,推!*牛舌 $48 牛舌有一半都係好韌,調味幾好。*豬腩肉 $42 焦香有咬口,但味道較淡。黑豚露筍卷 $42 太細啦呱,唔抵食。明太子燒飯團 $42飯團好乾,煎得太耐好硬,而且明太子只搽喺中間,少sad🥲南高梅 梅酒 $68梅酒配串燒好夾!
炙燒左口魚裙邊 $108
炙燒左口魚裙邊

蒲燒鰻魚串 $65
好韌,肉韌、皮更加韌,醬汁味唔夠重。
蒲燒鰻魚串

大蔥雞肉 $40
比較普通,都可以試吓。
大蔥雞肉

紫蘇梅醬雞肉 $40
配搭唔錯,有春天嘅feel。
紫蘇梅醬雞肉

雞腎 $36
彈牙脆口,推!
牛舌 $48
牛舌有一半都係好韌,調味幾好。
豬腩肉 $42
焦香有咬口,但味道較淡。
豬腩肉

黑豚露筍卷 $42
太細啦呱,唔抵食。
黑豚露筍卷

明太子燒飯團 $42
飯團好乾,煎得太耐好硬,而且明太子只搽喺中間,少sad🥲
明太子燒飯團

南高梅 梅酒 $68
梅酒配串燒好夾!
南高梅 梅酒
2024-03-04
南高梅 梅酒
2024-01-23 478 浏览
🇭🇰しば·呢間係我哋有朋友食過推介我哋去嘅 果然真係唔錯 佢係好似日本嗰啲居酒屋咁 超級cozy🏮一唔覺意就會行過咗佢個門口🤣🤣·鷄心$36 l 牛舌$48 l 粟米$32 l 鷄腎$36 l 大葱鷄肉$40 l 鷄軟骨$30 l 免治紫蘇鷄肉棒$45 l 甜番薯$25佢所有串燒都燒得幾好食 係真係出邊好香 入邊啲肉仲係好juicy嘅 特別推介佢個鷄心😍😍佢個鷄心口感好好 而且個醬汁都好惹味 之後佢個牛舌都好厚身 質感好好🐮之後個燒粟米都好有驚喜 佢喺燒到好香口得黎每一粒粟米仲係好甜好多汁🌽反而個番薯就無我想像中咁甜🍠之後佢個鷄肉棒都做得唔錯既 不過佢個紫蘇葉味都幾重 我有朋友仔麻麻地🤣🤣·#rbyeat#rby日本菜#rby堅尼地城·📍西環堅尼地城士美菲路11號地舖
🇭🇰しば

鷄泡魚乾
大葱鷄肉
粟米
2023-12-29 317 浏览
向日葵般綻開的是我對這家日式串燒店的心情。吧檯隨意地擺放著新鮮蔬菜,一股地道的日式風情扑鼻而來。今次點了幾款看板小吃──香脆的燒魚翅,入口即化,配上清冽而芬芳的醬汁,簡直將普通的雞肉翅霎時提升至高級料理的享受。吮指重要的黑豚肉,外層帶著微妙的焦香,內裡則保持了軟嫩多汁,實在叫人忍不住一串接一串。我必須大讚一下他們家的牛舌,火侯掌握得宜,令每一片牛舌都帶著微微的焦香和嫩滑的口感,這確實是串燒控不能錯過的美味喔!羊架同樣耐人尋味,燒至外酥內嫩,帶有點點草香,獨具匠心。另一邊廂,甜點也別有洞天。日式甜薯猶如不經意的驚喜,簡簡單單地帶出自然的甜味,尾韻悠長。烏冬湯麵則輕盈地給了這場味蕾盛宴一個完美句點,湯底醇厚,烏冬勁道,真是食到饞涎欲滴。整體來說,這家店的料理真心不錯,加上他們選用的日本清酒種類繁多,每一杯都散發著不同的风味,簡直是人間美味。暖笠笠的環境加上親切的服務,這家日式串燒店絕對是一個可以讓人放鬆,細細品味的好去處。🍢🥃🍠

2023-10-10 869 浏览
堅尼地城果邊向來有唔少隱世美食, 加上近海, 食飽飽可以行下海旁 所以車車都好中意係果邊搵野食! 今晚車車同朋友去左Shiba食飯, 日式居酒屋嘅裝潢, 好有地道嘅感覺, 串燒都係即點即燒, 望住師傅係席前燒烤, 份外有感⭐南高梅。梅酒🥃⭐司牡丹柚子酒🥃⭐櫻花蝦墨魚棒櫻花蝦同墨魚加埋一齊帶嚟豐富嘅鮮味同獨特嘅口感, 櫻花蝦咸咸香香, 墨魚爽彈有嚼勁, 超有驚喜, 係可以無限encore嘅一款串燒⭐北海道帆立貝串燒帆立貝好厚肉, 咬落去鮮味嫩滑好juicy!⭐甜蕃薯可以話係車車每次都必點嘅串燒之一, 甜甜嘅蕃薯咬落去軟棉棉好好味⭐雞皮香脆可口嘅雞皮用嚟佐酒一流⭐紫蘇梅醬雞肉紫蘇梅醬係其中一款車車極喜愛嘅醬汁, 入口帶紫蘇香氣, 食落咸咸酸酸, 雞肉嫩滑多汁啖啖肉超好食⭐雞胸軟骨雞胸軟骨除左有脆脆嘅軟骨仲有少許雞肉連住, 所以食落去帶點油香同時口感更豐富⭐山葵八爪魚辛辣而清新嘅味道加埋口感鮮嫩, 食落有嚼勁彈性十足嘅八爪魚, 無論係佐酒或做開胃前菜都係一個非常好嘅選擇⭐蒜蓉牛小排使用了蒜蓉調味嘅牛小排, 未食已經聞到濃郁嘅香氣, 牛小排入口嫩滑多汁, 富濃郁嘅牛味⭐澳洲牛腹身一片片嘅粉嫩多
⭐南高梅。梅酒🥃
⭐司牡丹柚子酒🥃

⭐櫻花蝦墨魚棒

⭐北海道帆立貝串燒
帆立貝好厚肉, 咬落去鮮味嫩滑好juicy!

⭐甜蕃薯

⭐雞皮
香脆可口嘅雞皮用嚟佐酒一流

⭐紫蘇梅醬雞肉

⭐雞胸軟骨

⭐山葵八爪魚

⭐蒜蓉牛小排

⭐澳洲牛腹身
一片片嘅粉嫩多汁嘅牛腹身, 入口鮮味, 牛味濃郁

⭐豬頸肉
豬頸肉口感微脆爽彈

⭐牛舌
牛舌爽彈有嚼勁

⭐生蠔牛油煮
蠔肉飽滿鮮味, 蠔味濃郁, 帶淡淡嘅牛油香氣, 兩者味道平衡得好好, 牛油香唔會搶左蠔嘅鮮味, 亦唔會太膩
2023-09-26
2023-10-04 422 浏览
Shiba係Keyaki Group旗下其中一間餐廳,佢係一間日本串燒餐廳+清酒吧。最吸晴既應該係佢個門面,結合左木格子同竹廉,好有傳統日本居酒屋既感覺。入到去係木系裝修,牆架擺左大大枝既清酒,氣氛一流。雖然呢到有成過30款清酒,但我同朋友都唔係好飲得酒,所以當晚凈係嗌左啤酒梅酒飲。個梅酒熟成左味道好濃好好飲,同埋份量比平時出面飲開既多😋🍺Suntory Beer $88🥃鳳凰美田梅酒 $88呢到有各式串燒,有海鮮、雞、牛、豬、蔬菜、小食、飯同烏冬,價錢亦都合理。🍢黑豚露筍卷 $42薄薄一片黑豚肉包住好爽口多汁既露筍。🍢甜蕃薯 $25甜而軟燸。🍢豆腐 $28外脆內嫩。🍢墨魚棒 $45食到粒粒墨魚,好鬼彈牙。🍢蒲燒鰻魚 $65 🍢鹽燒鰻魚 $65我同朋友都覺得蒲燒個汁好味啲,皮脆魚肉嫩又帶少少爽口。🍢自家制免治雞肉串 $45雞肉同雞軟骨既比例恰到好處,口感一流又多汁。🍢牛舌 $48超級爽口既牛舌。🍢豬腩肉 $42肥瘦適中,油脂好香。🍢大蝦 $62口感Q彈,味道鮮甜。🍢甜粟米 $32甜得黎好香牛油味。🍢芝士年糕 $38熱辣辣,入口軟滑煙韌,芝士味夠香。🍢燒明太子飯團 $42好貼心咁切開左個

🍺Suntory Beer $88
🥃鳳凰美田梅酒 $88

🍢黑豚露筍卷 $42
薄薄一片黑豚肉包住好爽口多汁既露筍。
🍢甜蕃薯 $25
甜而軟燸。
🍢豆腐 $28
外脆內嫩。

🍢墨魚棒 $45
食到粒粒墨魚,好鬼彈牙。

🍢蒲燒鰻魚 $65 🍢鹽燒鰻魚 $65
我同朋友都覺得蒲燒個汁好味啲,皮脆魚肉嫩又帶少少爽口。

🍢自家制免治雞肉串 $45
雞肉同雞軟骨既比例恰到好處,口感一流又多汁。

🍢牛舌 $48
超級爽口既牛舌。
🍢豬腩肉 $42
肥瘦適中,油脂好香。

🍢大蝦 $62
口感Q彈,味道鮮甜。
🍢甜粟米 $32
甜得黎好香牛油味。

🍢芝士年糕 $38
熱辣辣,入口軟滑煙韌,芝士味夠香。
🍢燒明太子飯團 $42
好貼心咁切開左個飯團,中間有明太子。外層燒到焦脆,係我食過幾出色既一個飯團。
2023-04-22 1268 浏览
以前去Beeger成日經過,聽人講話好食,但我今次嘅體驗係,呢個價位你有更好選擇🙏🏻😅我一直對呢間居酒屋嘅想像係「少貴但起碼好食」,但sorry真係不似預期先講好食嘅,大啡菇 ($38) ,帶有少少柚子香,咬落幾多汁。關東煮 ($78)有蘿蔔、蛋、蒟蒻、獅子狗同豆腐,甜甜鹹鹹好入味。免治紫蘇雞肉棒($44),望落焦香,但食落唔知點解無想像中嘅鹹香感覺,坦白講我覺得低一個檔次嘅燒烤堂整得更好食。鰻魚串($63)實在太細串,大概係手指公咁粗,細到好影響口感,完全嘥咗條魚。佢燒到皮脆、入面有膠質,但係完全唔夠喉😂 好懷念心燒嗰串燒白鱔⋯燒豆腐燒得太乾,出面嘅皮變得太硬實。明太子飯團幾好食,超多餡,但同一個價錢嘅味噌飯團,就唔知食緊乜,味噌醬好孤寒,好似食緊好硬嘅飯only 大葱雞肉($40)超鹹,但可幸嘅係嚿雞係正常size,紫蘇梅醬雞肉($40),肉質有啲鞋,芝士年糕($38)應該係來貨吧,所以味道一定有保證的,但又燒唔到外脆內飲軟滑嘅感覺另外啲酒都非常細杯,開咗枝清酒,呢個無嘢好講,但另外嗌嘅柚子酒,一杯62蚊,扣埋冰可能得100ml。人均600左右但得5成飽🤣真心覺得去居酒屋預咗洗錢,

人均600左右但得5成飽🤣真心覺得去居酒屋預咗洗錢,但亦會在意你比返乜質素我,唔係貴就等於高檔⋯後未睇其他食評發現其他客都有類似感受,真係無下次🙏🏻

✨ しば ✨
📍 西環堅尼地城士美非路11號地舖