2024-06-20 94 浏览
好幾年無黎食過,今日心血來潮想食番。一入到去,個裝修格局都無變過,不過就加咗小小價。嗌咗個肥牛金菇定食,好豐富。有中華沙律、麵豉湯、主食。啲牛同金菇都入唒味,個汁送飯都好好食 (ps 個三文魚另外再加)
好幾年無黎食過,今日心血來潮想食番。

一入到去,個裝修格局都無變過,不過就加咗小小價。

2023-12-17 380 浏览
I used to come here every time for a filling dinner after basketball, and I still regularly come here to savour it's harmonious blend of Chinese and Japanese culture. you can definitely see some traces of Chinese tradition in the perfectly marinated eggs and chashu in the chashu ramen, while still remaining some Japanese qualities in the broth etc. the enoki-wrapped beef is very good, but I only if you can accept the fact that emoji always sticks to your teeth-i can. as far as I know, not a lot of people come here, and I'm guessing ita because it's perfectly positioned next to a famous clay pot rice restaurant. I usually come at 6-8pm and there's very little people. overall, it's super underrated and pretty close to a mtr exit. it's a gem hidden in the depths of Hong Kong.
2023-11-14 235 浏览
響附近返工,同同事經過呢間舖頭於是就入咗去食lunch啦,入到去諗緊嗌啲咩好,於是諗住上就上OpenRice睇睇有咩推介啦,點知一打開頭幾個全部都話喺伏。心諗唔喺掛,但同事已經ready嗌嘢食啦。我自己就嗌咗燒金菇牛肉卷定食,講真比起我預期好咗十萬倍(可能我諗得太差啦),但都喺普通,無咩特別問題🙋🏼‍♀️。我同事就嗌咗個三色魚生便當,佢果嗰就冇咩味,魚生應該唔太新鮮,但喺一啲雪味都冇!我哋都覺得個中華沙律🥗幾好食,但我諗都喺鋪頭響岀面買翻嚟。

我哋都覺得個中華沙律🥗幾好食,但我諗都喺鋪頭響岀面買翻嚟。
2023-08-22 267 浏览
饥肠辘辘,拐进了这家看起来平平无奇的店。进去的时候,店里只有俩个客人,就有点不祥预感,但想着来试试看吧。老板娘给到了一份菜单,第一面有三个套餐可选,就选了第一个298的套餐,想着也不会差到哪里去。点了什锦寿司、鸡扒、拉面、两件三文鱼套餐、两件鳗鱼套餐以及柠檬茶。什锦寿司,上来后才发现是青瓜丝沙拉,味道一般;鸡扒,尚可,但味道有点重;和风牛肉拉面,尚可;寿司味道;柠檬茶不如超市买的瓶装茶。整个下来,不太清楚这300块花到了什么地方。
2023-08-22 201 浏览
附近想吃的几家店都需要排位,转到饥肠辘辘,笨笨老公建议试试这家街边小店。落座后扫了一眼菜单,觉得没啥吸引力正准备走,无奈老板娘已经上好茶,薄脸皮星人只好硬着脸皮点了个二人餐,心想再差也不该差到哪去吧。结果!!!结果!!!真的太差啦。298HKD的双人餐,最终上了4块炸豆腐➕1碗牛肉拉面(单点价是70HKD)➕1盘鸡扒➕4块寿司(没记错的话单点价每两块12HKD)➕1盘黄瓜沙拉➕2杯柠茶。炸豆腐:外层的脆皮油且厚且硬且不脆,一夹起来就质壁分离,里面豆腐全碎了,还有点发酸。牛肉拉面:平平无奇,无特点,但竟是今晚最佳……鸡扒:油,肉硬。寿司:应该是普通米,三文鱼不新鲜。黄瓜沙拉:我记得套餐里明明写的是什锦刺身,但上来的是一碗装满黄瓜丝,挤了好多沙拉酱,撒了一点碎蟹肉棒和黄色疑似鱼籽的沙拉;买单前还再次和老板娘确认过菜品是否上齐,所以,这真的是什锦刺身???总体评价:挂羊头卖狗肉。老板,内地人也吃过日料,不要骗我们。第一次因为饭太难吃而生气😤,只好拿笨笨老公当出气筒啦,谁叫你挑餐厅的水平这么差。
结果!!!结果!!!真的太差啦。
298HKD的双人餐,
牛肉拉面:平平无奇,无特点,但竟是今晚最佳……
鸡扒:油,肉硬。
寿司:应该是普通米,三文鱼不新鲜。
2023-08-22
庆祝纪念
纪念日
2022-07-09 1068 浏览
寫呢間店食評時,其實我已共幫襯了3次!最近搬咗嚟西營盤,搬屋辛苦係必然,咁食嘢都會求其,見到係想食菜色就入去幫襯!雖然明知姑仔話這店麻麻哋😅第一次和身邊人幫襯因爲,唔想行咁遠或慢慢揾又好想食拉麵!第一次午餐入到去,只有一兩張枱有客人,店內有點舊,有位可能是50來歲似老板娘的女士穿著似旗袍的裝束只看看我們和拿了水放低!反而可能是老板的人,會叫我們睇吓食乜見到佢有拉麵套餐便叫了,豬軟骨好味,拉麵ok,不會太淋,隨餐的壽司,賣相不好,但估到食落也ok,大慨aeon店的外賣壽司質素!(這次沒有影到任何相!)第二次去是晚餐28/6是我拍的第1到9張相!依然吃了,豬軟骨拉麵,味道同樣可以,份量亦多,豬軟骨淋淋,又做得入味!因我是第二次來,搬完嘢又肚餓,還貪吃的叫了炸豆腐和軟殼蟹壽司!炸豆腐炸得皮脆內裡豆腐滑,但要快吃,否則都易淋!軟殼蟹壽司好好味,出面啲籽,粒粒卜卜脆咁,裏面軟殼蟹都脆!有驚喜!身邊人就覺得帶子麵ok,很多帶子,味道是可以!和同樣認為炸豆腐和軟殼蟹壽司好食!但晚餐的套餐,我們認為配的手卷太大舊,塊紫菜係淋,裡面太多飯,雖然沒有不好吃!我最後兩張相是晚餐後一天獨自去午餐29/6,那天
寫呢間店食評時,其實我已共幫襯了3次!

我最後兩張相是晚餐後一天獨自去午餐29/6,那天叫了冷麵配壽司壽司一樣ok質素,冷麵條ok,餸亦豐富,但辣汁唔辣亦較淡

老板娘依舊拿水,無講嘢,並和店裡的客人們一樣,好幾位她,邊吃邊看著電視煮食節目,老板娘就邊上菜邊看!

老板又問吓人睇吓吃乜,還和一位應是常來的客人傾談!

有時,街坊店?!就是一分價錢比足貨,服務隨意一點!沒有不禮貌也可能要久了才談天

總括,我個人都like此店,ok以上!
2022-06-28
2021-12-13 793 浏览
去開附近嗰間餐廳突然結業唯有去附近啲餐廳搵嘢食經過好多次呢間日式餐廳門口用日文實在叫唔出個名價錢平平哋,感覺係品質一般嘅拉麵不過裏面都有唔少客,試一試都無妨入到去好大陣味,可能通風有啲問題?行到去餐廳中間等俾位,話係一位,老闆娘命令式咁叫“坐門口”。枱無餐牌,我擰去玻璃睇餐版時佢過嚟問食乜,我問佢攞餐牌,佢個樣十萬過唔願意…揀完九洲叉燒拉面套餐,佢問係咪跟餃子,我搵緊仲有乜揀果陣,佢又再問一次,我問返佢仲有乜揀,佢話“我咪問你係咪要餃子囉”…真係吹漲…老闆娘答非所問,態度又差,果刻已經想拍枱走人!上台無筷子,fine,問佢囉,佢皺曬眉叫我喺隔離枱攞,我話隔離枱都無,佢先死死地氣攞過來,然後順便refill隔離枱個筷子盒時,好大力咁隊啲筷子入去…我去食個飯,你做單生意啫… 心情唔好,果日唔好開舖囉,無謂搞到你啲客,包括我附近果幾枱,個個都唔開心受你氣吖隔離枱一路都用匙羹食飯,聽到老闆娘叫我去隔離攞筷子,佢都有少少無奈咁笑,我估佢可能費事受老闆娘氣所以都費事問佢攞佢叫咗4次檸茶,老闆娘接單3次,老闆聽單1次,每次都問係咪熱…好彩最後都有嚟咁無記性點解唔寫單呢?Btw隔離埋單果陣已執晒袋預備
去開附近嗰間餐廳突然結業
唯有去附近啲餐廳搵嘢食
經過好多次呢間日式餐廳
門口用日文實在叫唔出個名
價錢平平哋,感覺係品質一般嘅拉麵
不過裏面都有唔少客,試一試都無妨

入到去好大陣味,可能通風有啲問題?
老闆娘答非所問,態度又差,果刻已經想拍枱走人!

咁無記性點解唔寫單呢?

Btw隔離埋單果陣已執晒袋預備走,老闆娘無啦啦走過去問佢第4次,你飲乜野?你唔飲野呀?

公道啲咁講,因為服務嘅印象太深刻,淨係記得食物麻麻地,唔敢好差

但係睇返啲圖片,啲叉燒…大概都估到質素啦…
不過我起碼仲記得,嗰兩件壽司冇俾豉油碟,但係我實在唔想同佢再講多一句說話,就咁隊wasabi就算…

伏伏伏
呢間嘢真係絕對冇下次!完!
2021-11-17
前二日同朋友再次來呢餐廳食野,我叫左碗和風牛肉拉麵,碗拉麵一到,首先我朋友已聞到非常濃烈的漂白水味,我們研究完發覺是二碗拉麵中的匙羹發出的,於是要求老板娘換左新匙羹就了事。當我食左差不多快一半時,發覺口中塊牛肉咬到有硬野,好彩吐出來,發現是鐵絲,都幾長吓,真恐怖。再次叫老板娘來,佢話係碌麵個鐵絲,不是洗野果D鐵絲,佢一路講一路袜走我吐出的牛肉和鐵絲。唔知係咪忙,完全無視問題。太令人失望。如果真是碌麵個鐵網甩鐵絲,好心换左它啦,個鐵絲如卡在喉嚨真係可大可少,怎可無視問題,可能佢覺得生意唔憂做-。最後我望住碗麵没有了食欲,配2隻水餃也是凍的,飲完D野買單走人。以後怕都唔敢再來此店。失望。。。
2021-11-19
2021-01-23 1462 浏览
當日岀街走到去中西區買啲嘢,買完見一點幾都有啲肚餓,行行吓見到有間街坊式嘅日本飯堂,諗諗吓好似好耐冇食過吉列豬扒,見menu有,ok,入得。餐廳入面得兩個職員,其中一位我相信係老闆娘,另一位係廚房入面嘅師傅。餐牌上除咗我想要嘅吉列豬扒仲有其他選擇,仲有拉麵、便當、定食同埋其他款式嘅飯。碟吉列豬扒飯好快上枱,跟餐送多碗味噌湯。豬扒飯嘅份量比我想像中大,睇餐牌上面張相冇諗過咁大碗。味道方面亦唔錯,洋蔥同菇口感啱啱好,唔會太腍,主角豬扒都入味,而且層炸粉唔會太厚。整體而言,可以encore食多幾次。

滑蛋豬扒飯

整體而言,可以encore食多幾次。
2021-01-10
滑蛋豬扒飯
我家在西营盘,属旧区,没有遍地开花的日本食店。近几年开了这一家类似深夜食堂的日本餐厅。一直没去试,今天因取消了原定计划,临时决定来吃。竟然没有中文店名。日文的意思是: 拉面味。不知是拉面之味,还是味之拉面了。感觉很不通,欺负我们不懂了。但店却是港式的,似乎没有日本人。老板娘是千手观音,一个顶十个,楼面一脚踢。有提供定食,100 元左右,看来也丰富,街坊价。但因为我想喝啤酒,于是叫了几个小吃,最后吃拉面。日本食材供应商是很专业的,包罗万有。所以大部分的日本餐厅,味道也差不多,因为一家小店很难自家制造那么广泛的菜式。所以,几乎所有的平价日本餐厅,味道都同出一辙。几个小吃,味道都普通,没什么可说。最大问题是手卷,与拉面。鳗鱼手卷,没什么鳗鱼味,饭不是寿司米,没醋,最惨就是紫菜是软的。哎!没一样元素是合格的,你欺负我们香港人没吃过日本菜吗?猪软骨拉面,一句话,吃完之后极度不舒服。也不知是我对味精过敏,还是師傅太重手了。

几个小吃,味道都普通,没什么可说。最大问题是手卷,与拉面。

2020-05-21
2018-08-12 1896 浏览
七味燒雞扒便當午市便當六十蚊左右,包熱飲一杯便當包括左中華沙律前菜、天婦羅、切件雞扒同白飯中華沙律好開胃,甜甜地,份量唔少天婦羅有南瓜、蕃薯同茄子,外皮炸得好鬆脆,炸粉唔會過厚南瓜同蕃薯好粉狀,好味,茄子好淋好juicy雞扒已經切左件好方便,冇諗過份量咁多雞皮煎得幾香,雞肉唔會好乾,依然嫩滑同有肉汁唔會有雪味,略嫌咸左少少飯份量好多,飯粒軟身,但又唔會一pat野咁食到好飽好滿足!店面人手唔多,飲品差唔多食完先上,整體唔錯
七味燒雞扒便當

午市便當六十蚊左右,包熱飲一杯
便當包括左中華沙律前菜、天婦羅、切件雞扒同白飯
中華沙律好開胃,甜甜地,份量唔少
天婦羅有南瓜、蕃薯同茄子,外皮炸得好鬆脆,炸粉唔會過厚
南瓜同蕃薯好粉狀,好味,茄子好淋好juicy
雞扒已經切左件好方便,冇諗過份量咁多
雞皮煎得幾香,雞肉唔會好乾,依然嫩滑同有肉汁
唔會有雪味,略嫌咸左少少
飯份量好多,飯粒軟身,但又唔會一pat野咁
食到好飽好滿足!
店面人手唔多,飲品差唔多食完先上,整體唔錯
2017-03-18 1992 浏览
星期天,是個開心的假日。這天跟肥膏來個不一樣的星期天。我們去了西環一日遊!由中環行去西環,堅尼地城那邊,真是行到腳j都痺。但是也是個開心之旅,雖然到最後吃不到想吃的,但能相處一天,也很愉快。途經這間「味之拉麵」時,被那富有日式風味的門面吸引了。以為是很日本風格的餐廳,但原來是港式日本店。當天星期日下午四時多,店內只有一檯客人,而我們是第二檯。相信也是做街坊生意居多。店們環境較暗,但感覺乾淨。雖然像是小本經營,但竟然有一部大電視!對我這種電視撈飯的人來說,真是不錯。吉列生蠔拉麵 HKD 58.00拉麵是好港式的拉麵,湯底是奶白色的豬骨湯。加上少少昆布及少少粟米粒,不過不失。吉列炸蠔比想像中細粒,而且沒有好新鮮熱辣炸出來的感覺。似是炸好了,再落油鑊翻炸。所以蠔的入面是微暖的。麻辣雞絲冷麵 HKD 50.00這個冷麵幾好味,辣辣地。但是並沒有麻辣,只是辣。但是整體來說,偏鹹。份量也很多,有好多雞絲,算是非常的抵食。因為有兩件三文魚壽司,雖然質素像是爭鮮的3蚊一件壽司,但有總比無好。另外還包了飲品,凍檸茶好飲!好夠味又夠凍!
星期天,是個開心的假日。這天跟肥膏來個不一樣的星期天。
我們去了西環一日遊!
由中環行去西環,堅尼地城那邊,真是行到腳j都痺。

途經這間「味之拉麵」時,被那富有日式風味的門面吸引了。
以為是很日本風格的餐廳,但原來是港式日本店。
當天星期日下午四時多,店內只有一檯客人,而我們是第二檯。
相信也是做街坊生意居多。
對我這種電視撈飯的人來說,真是不錯。
吉列生蠔拉麵 HKD 58.00

吉列炸蠔比想像中細粒,而且沒有好新鮮熱辣炸出來的感覺。
似是炸好了,再落油鑊翻炸。所以蠔的入面是微暖的。
麻辣雞絲冷麵 HKD 50.00
份量也很多,有好多雞絲,算是非常的抵食。
另外還包了飲品,凍檸茶好飲!好夠味又夠凍!
2016-08-17 1722 浏览
最近迷上了玩Pokemon Go,經常到各地的公園去捉小精靈,其實我覺得這樣子也挺好,捉精靈的同時也能吃到不同地方的美食,而這次就試了這間風評不太好的味之拉麵,其實是有點鬧着玩的,想試下這間店是不是真如食評所寫的這般難食一進去發現這間店還真挺迷你的,這次正好座到店裡最邊的位置正好可以拍到店內的全貌這次試的是鰻魚手卷+素菜拉麵+熱檸水的拉麵套餐,另外再多加了四隻日式煎餃子上菜的時侯感覺整體的賣相還不錯,接下來便是最重要的試味環節手卷方面有這款饅魚手卷,首先飯底方面既沒有下醋也不是珍珠米,只是一般的白飯,因此食落去會覺得無咩味道,而且沒有口感,加上鰻魚的鮮味不足,只有蠔油的味道最為突出,不至於難吃但味道很是一般拉麵方面整體來說也沒有什麼味道,白開水的一般,而且拉麵煮得太淋,不夠彈牙可口,作為配菜的栗米,海帶,冬菇方面也沒有鮮味,但勝在沒加味精,比較健康最後出場的是這款煎餃子,同樣沒什麼驚喜,餃子皮煎得不夠脆口,裡面的豬肉餡也不太可口,很是一般總結一下,的確這間店的食物品質很是一般,CP值也很低,但有一點我是挺滿意的,就是食物都沒有加任何味精,比較健康。最後希望這間店以後除了注重顧客的健康外
上菜的時侯感覺整體的賣相還不錯,接下來便是最重要的試味環節

最後希望這間店以後除了注重顧客的健康外,也必須設法提高食物的品質來留住客人,比方說手卷的飯底可改用壽司專用的米飯等等,不然的話最後這間店的常客就只剩下那些只想填飽肚子而完全不理口味的客人了

2016-05-25 1253 浏览
今日真係唔知咩事嚟咗呢間垃圾 😒😒我地叫咗個日式叉燒拉麵,一碟餃子(套餐)先唔好講咗嘢食,呢到嘅服務態度超差。一入到去個一老闆娘講住電話咁求其點咗我去一張枱到坐。到啲嘢食嚟到,個賣相係真係超垃圾 😑😑一眼望埋去見到隻蛋就知係熟蛋,食落口仲有啲鹵水味!鹵水蛋扮溏心蛋 😒😒😒。之後講下舊所謂“叉燒”,舊肉一樣有鹵水味,而且非常厚!都係勉強咬得開😤😤天呀!呢碗垃圾都唔知咩嚟,仲有,拉麵入面嘅木耳係完全未浸淋,仲係硬的!😒😒成碗麵俾我嘅感覺就阿豬阿狗都可以開日本餐廳,話自己嘅嘢食係日本嘅。個餃子係菜餃,我覺得佢只係用咗灣仔碼頭嘅水餃當餃子咁煎!😒😒因此非常難食。佢俾嘅醋唔知做咩聞落去非常攻鼻!但係點咗又唔覺得有醋味 😒完全唔知咩嚟!總結:呢間絕對係垃圾,大家絕對唔好去,包你後悔一世😤😤ps.我食完餐之後係等於冇食過嘢,我返到屋企之後仲要煮多個麵😒😒可想而知佢嘅份量係幾大呢 😑😑
今日真係唔知咩事嚟咗呢間垃圾 😒😒

我地叫咗個日式叉燒拉麵,一碟餃子(套餐)

總結:呢間絕對係垃圾,大家絕對唔好去,包你後悔一世😤😤

2015-10-19 1115 浏览
午餐在西環覓食,周圍都出現人龍,最後決定一試這間異常迷你的小館。店內環境不大,位置都比較擠逼,不過午餐沒有所謂,或許美味藏身其中。價錢相對日式餐廳來說偏低,可能礙於環境所限,沒有加一服務收費。燒牛仔骨定食 - $55牛仔骨的油脂與肉的比例剛好,不肥不瘦,減去了原有的韌度。肉質香甜而且牛味濃郁,不錯。豬軟骨拉麵 - $50跟餐配三文魚壽司2件 或 炸餃子2隻,可能午市太過繁忙,所以暫停供應壽司。同事形容這拉麵味道不過不失,湯底不夠濃郁,拉麵軟硬適中,可惜豬軟骨不夠入味。眼見老闆娘忙得分身乏術,落單出餐抹枱收銀全方位工作,實在厲害。雖然食物質素和服務不達好評,還是要讚一下,支持小店經營創業...
燒牛仔骨定食
燒牛仔骨定食 - $55