✅位置偏僻所以冇咩人發現 適合傾偈(冇老點你 雖然係朗豪坊 但係最底個層 係超市隔嚟)✅食材好簡單 家庭式料理 整體都幾好食✅裝修行日式簡約風 感覺舒適✴️我見其他一汁一菜分店係用即棄碗碟的!但呢間唔係👍🏻✴️半自助形式 比完錢自己去攞餐個種👆🏻二人餐$178算幾抵食,起碼抵過散叫好多⭕️濃香牛肉野菌咖哩飯呢個組合基本上都唔會唔好食,不過我覺得可以再日式多少少(姐係多返啲番茄味)⭕️北海道甜粟雞肉豆乳濃湯呢個湯我覺得唔錯,幾香,都幾足料,絕對唔係罐頭湯味。⭕️一汁一菜和牛羅宋湯我自己覺得普普通通,主要係太酸,令成個湯嘅味道冇咩層次。料都算多,但呢個湯要加$10,我覺得寧願揀唔洗加錢嘅。⭕️番茄菠菜芝士雞肉卷呢個係一睇就知會好食嘅組合。雖然芝士味同菠菜味唔算好濃,可能比啲茄醬蓋過咗,但整體味道依然係好食同夾味嘅。⭕️油揚豆腐黑糖薑汁燒食落甜甜地都幾特別嘅,但我自己冇特別鍾意。😗Overall嚟講,食物普遍都唔錯,但又冇咩好特別咁。我覺得最大賣點係成間餐廳比人感覺好舒服好放鬆,係好適合靜靜地傾下偈嘅餐廳👍🏻
✅位置偏僻所以冇咩人發現 適合傾偈
(冇老點你 雖然係朗豪坊 但係最底個層 係超市隔嚟)

✅食材好簡單 家庭式料理 整體都幾好食

✅裝修行日式簡約風 感覺舒適

✴️我見其他一汁一菜分店係用即棄碗碟的!但呢間唔係👍🏻

✴️半自助形式 比完錢自己去攞餐個種

限定二人前

👆🏻二人餐$178算幾抵食,起碼抵過散叫好多

⭕️濃香牛肉野菌咖哩飯

⭕️北海道甜粟雞肉豆乳濃湯
呢個湯我覺得唔錯,幾香,都幾足料,絕對唔係罐頭湯味。

⭕️一汁一菜和牛羅宋湯

⭕️番茄菠菜芝士雞肉卷

⭕️油揚豆腐黑糖薑汁燒
食落甜甜地都幾特別嘅,但我自己冇特別鍾意。

2022-07-23
限定二人前
  • 北海道甜粟雞肉豆乳濃湯
  • 蕃茄菠菜芝士雞肉卷
2023-02-02 143 浏览
餐廳位於朗豪坊market place個層,前排試完好hit既鐵板爆餡三文治店😚,今日終於試埋佢隔離一樣咁hit既一汁一菜😍。餐廳係日式簡約風既裝潢,🪵木系warm tone設計,比人舒服舒適感覺☺️,地方又夠大夠寬敞,上餐速度快又健康,就算一人食飯都好不錯🥰👍🏻。-🧡 套餐$89 (湯+咖喱飯) +追加一品料理 $20-💕 濃香牛肉野菌咖喱飯🍛 原價$59👅好味指數:9.5/10好驚喜😳必食‼️牛肉有成4-5大件,香濃牛肉味😍肉質彈牙得黎嫩腍,咖喱汁味道極濃郁😍質感濃稠,配料薯仔同菇菇都索哂汁,而飯用上日本珍珠米,米質彈牙煙韌🥹,好正🥰🫶🏻依個價錢好過茶記食!-💕 法式龍蝦濃湯🦞 原價$49👅好味指數:9/10龍蝦味極香濃😍,質感都好濃稠,仲食到有幾粒龍蝦肉😍,好有誠意😚,比起岀面西餐廳既仲要好👍🏻❗️-💕 番茄菠菜芝士雞肉卷🫔 原價$25👅好味指數:8/10有3件雞肉卷,卷內放左粒狀芝士,芝士味好岀🤤肉質夠彈牙,帶微微番茄🍅甜味😝-環境:9/10服務:9/10整體味道:9/10回頭率:9/10

🧡 套餐$89 (湯+咖喱飯) +追加一品料理 $20

整體味道:9/10
回頭率:9/10
2023-01-30
番茄菠菜芝士雞肉卷
今日👭🏻孖妹約好一齊去食輕型餐,放工去左呢間日式家庭料理餐廳食晚飯店鋪位於旺角朗豪坊地庫,😂以日式和風作為餐廳裝修風格,內有幾個植物園林位置👭🏻孖妹睇完餐牌後到店門點餐,職員會比個枱牌客人,可以安靜等候店員送餐就可以🥢北道產甜粟雞肉豆乳濃湯💰39✨👷🏻‍♀️細孖好鍾意嘅一款湯品,以豆乳佢基底,用上粟米蓉、金黄甜粟米粒🌽去皮雞扒塊、兩大舊新鮮西蘭花🥦最後加入紅蘿蔔🥕條呈上✨口感好厚身,雖然用上豆乳🥛煲成,但一啲都唔膩,而且用左粟米蓉煮,質地較杰身,粟米爽脆同甜度算高,味道好似粟米濃湯🍲雞肉去埋雞皮減低脂肪攝取量❤️一碗補充哂5大營養素🧘🏻‍♀️👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌘🥢花菜巴馬火腿濃湯 💰39✨湯品主要以西蘭花打成蓉,加入奶/豆乳調色,所以望落帶少少creamy,仲有好多薯仔塊🥔店員最後喺湯面放入巴馬火腿🥓香草、檻欖油裝飾,飲湯同時補充水溶性纖維👍🏻✨相比豆乳湯冇咁厚身較輕型,但奶味會更突出,配埋鹹味巴馬火腿好惹味;薯仔塊煲得腍身,帶微鹹味,餐廳應該有幫薯仔浸鹹鹽水,所以同傳統廣東老火湯煲湯薯仔完全唔同㗎👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖🥢石窯麵包💰20✨👭🏻孖妹本身夜晚唔掂食澱粉質,見呢度米飯可以轉麵

🥢北道產甜粟雞肉豆乳濃湯💰39
北道產甜粟雞肉豆乳濃湯

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌘

🥢花菜巴馬火腿濃湯 💰39

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖

🥢石窯麵包💰20
石窯麵包

✨👭🏻孖妹本身夜晚唔掂食澱粉質,見呢度米飯可以轉麵包即刻❤️❤️眼
✨店員將麵包烘番熱,再用包裝紙包住,可以keep住溫度又衛生🙊份量一啲都唔細,超過手掌心大細,幾煙韌,相對味道較清淡,但掂埋落濃湯食啱啱好👻

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢番茄菠菜芝士雞肉卷 💰25
番茄菠菜芝士雞肉卷

✨一共有3件,餐廳將鮮雞胸肉揼平🍤包入菠菜碎、軟滑芝士內餡包成圓球煮熟,混入酸甜番茄汁呈上比客人
✨雞卷煮得嫩滑芝士呈半溶狀態🧀夾埋菠菜蓉食味道好夾,想濕潤啲可以點埋番茄汁一齊食

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌘

北道產甜粟雞肉豆乳濃湯
石窯麵包
  • 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
2023-01-29 1704 浏览
前日去完海洋公園出返黎食野,見到朗豪坊有間日式餐廳🍴個名勁特別,上網一睇,原來喺日本好多呢類一汁一菜嘅店舖,即刻衝入去試吓先😆佢哋CP值都幾高,價錢唔算貴,埋單$140有找😝開得喺商場、又日式米飯🍚而且環境都坐得舒服,地方又大,真心值得一試☺️ロブスターのビスク法式龍蝦濃湯French Lobster Bisque非常濃郁嘅湯,而且用料上乘,飲落啖啖龍蝦嘅味道,超級推介🙌ほうれん草とチーズチキン巻き番茄菠菜芝士雞肉卷Chicken Rollwith Tomato Sauce整得好精緻,將雞肉包住其他配料,賣相已經贏曬👍而且🔪刀功了得,切口非常平整☺️由於利用蕃茄調味,所以入口酸酸甜甜,幾開胃😋油揚と黒豚の生姜焼き油揚豆腐黑豚薑汁燒Stir Fried Pork & Deep FriedBean Curd with Ginger呢個份量細細份,不過作為前菜/小食都正常☺️油揚豆腐及黑豚都非常入味,夠香口😋不過薑汁味不算太突出,但整體好食🤤豚トロのビンダルーカレーライス溫達盧豚肉咖喱飯Pork Vindaloo Curry with Rice呢個味道好惹味,撈飯一流✌️豚肉味道有少少似平時食嗰啲五

ロブスターのビスク
French Lobster Bisque
非常濃郁嘅湯,而且用料上乘,飲落啖啖龍蝦嘅味道,超級推介🙌

ほうれん草とチーズ

豚トロのビンダルー
カレーライス
溫達盧豚肉咖喱飯
Pork Vindaloo Curry with Rice
呢個味道好惹味,撈飯一流✌️豚肉味道有少少似平時食嗰啲五香肉丁,不過清淡版,我勁like😍
而且佢個日本飯粒粒分明,好有口感🍚

📌 一汁一菜 (朗豪坊) (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號

#一汁一菜 #日式料理 #日式米飯 #旺角美食 #美食推薦 #旺角餐廳 #精緻 #小食

2023-01-27
  • 油揚豆腐黑豚薑汁燒
  • 番茄菠菜芝士雞肉卷
2023-01-28 26 浏览
一汁一菜 (朗豪坊)⭐️📍: 旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖⏰:12:00nn-11:00pm連續放左幾日假唔想返工,今晚放工去朗豪坊買外賣去朋友屋企housewarming,揀左呢間一汁一菜,有湯、有飯同小食已經好豐富,而且價錢夠哂親民~🌟套餐: 濃香牛肉野菌咖喱飯配法式龍蝦濃湯 ($89)推介大家試下佢地既龍蝦湯,鮮味十足,好濃郁既蝦味仲有啖啖龍蝦肉,配埋個日式牛肉咖喱飯,大滿足呀🌟番茄菠菜芝士雞肉卷 ($20)除左湯+飯套餐之外,佢地仲有幾款小食,我就揀左個芝士雞肉卷,嫩滑既雞肉卷住芝士粒,再加上酸酸甜甜既番茄汁,夠哂開胃🌟油揚豆腐黑豚薑汁燒 ($25)另一款小食就揀左個黑豚薑汁燒,又係送飯一流,油揚豆腐吸收哂惹味既燒汁,誠意之作
一汁一菜 (朗豪坊)⭐️
📍: 旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖
⏰:12:00nn-11:00pm

🌟套餐: 濃香牛肉野菌咖喱飯配法式龍蝦濃湯 ($89)

🌟番茄菠菜芝士雞肉卷 ($20)

🌟油揚豆腐黑豚薑汁燒 ($25)
2023-01-26
5 分钟 (外卖自取)
  • 油揚豆腐黑豚薑汁燒
☙ 𝗜𝗖𝗛𝗜𝗝𝗨𝗜𝗦𝗦𝗔𝗜 一汁一菜 ❧小店以日文「一汁一菜」為理念,提供日本料理中最簡單的組合,包括一碟醬菜、一碗飯及一碗湯✨食物走簡約、健康路線,份量小巧,但整體非常足料,特別係主打的日式濃湯🍲每啖都食到滿滿的湯料,好飽肚,鍾意日本嘢加健康的人啱晒🥳࿐🥢限定二人前 $𝟭𝟳𝟴✦ 湯𝘅𝟮 + 小菜𝘅𝟮 + 咖喱飯𝘅𝟭 + 日本米飯𝘅𝟭 + 飲品𝘅𝟮🍅意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)💫番茄湯底超濃郁,湯料有大量蔬菜包括薯仔、翠肉瓜等,另附上一隻溫泉蛋,可以打散埋一齊飲,味道酸酸甜甜好開胃😆🥦花菜巴馬火腿濃湯湯底帶淡淡蔬菜味,配上一大片咸香十足的巴馬火腿提升味道,將火腿油撈落湯到,令到味道、口感都更豐富👍🏼🐔蕃茄菠菜芝士雞肉卷雞肉經過𝟱小時慢煮(𝗯𝘆友善的員工🤣),肉質非常嫩滑,包住芝士同菠菜亦唔覺得膩,配上濃郁蕃茄汁反而更開胃!🐽油揚豆腐黑豚薑汁燒💫小菜有油揚、豚肉、椰菜等,煮得好入味,豚肉煮得軟腍,口感剛剛好🤌🏻🍛濃香牛肉野菌咖喱飯💫份量比預期大,仲要係餸多過飯🥹味道偏甜並帶微辣,牛腩非常嫩口、唔痴牙,至少有𝟲、𝟳件好大方,連菇、蘿蔔等配菜都好入味,有驚喜😋🍚另配上田牧越光米、日本綠茶
☙ 𝗜𝗖𝗛𝗜𝗝𝗨𝗜𝗦𝗦𝗔𝗜 一汁一菜 ❧

蕃茄菠菜芝士雞肉卷

🐽油揚豆腐黑豚薑汁燒💫

🍛濃香牛肉野菌咖喱飯💫
濃香牛肉野菌咖喱飯

🍚另配上田牧越光米、日本綠茶、蜜桃紅茶
2023-01-26 25 浏览
餐廳係商場地庫,經過過好多次,覺得餐廳設計好開揚,小清新系列,今日就去試下食午餐。我揀左湯加咖哩$89,我揀左法式龍蝦湯同濃香牛肉野菌飯。龍蝦湯真係好濃郁,啖啖都係鮮甜龍蝦味,入面有四五粒龍蝦肉,湯係比較杰身,好足料。個咖哩飯都幾香,係日式咖哩,比較甜身果種,吾太辣。牛肉都有四五舊,不過牛肉就比較鞋身,可能煮耐左,野菌都吾太多。個飯係日本米,都幾好食。除左飯,原來仲可以轉沙律 or 麵包,可以輕食。環境係坐得幾舒服,有樹果d設計好似大自然的感覺。
我揀左湯加咖哩$89,我揀左法式龍蝦湯同濃香牛肉野菌飯。
環境係坐得幾舒服,有樹果d設計好似大自然的感覺。
2023-01-24 123 浏览
每次嚟朗豪坊行過呢到就會望下呢間開放式餐廳,一嚟木系睇落有啲feel咁,2嚟見佢好多湯都幾吸引~ 有日收工嚟買嘢就嚟買個外賣翻去試下~好多湯都好吸引而且價錢合理,湯係$39/49,7至8成滿又多料,飲落真係勁真材實料,講真一個湯飲埋啲材料送碗飯食都好豐富好抵食❤️‍🔥就咁岩呢日買完個外賣搭紅van翻屋企著太多衫,架van又無冷氣又無開窗,我焗到頭暈又想嘔,仲擔心自己無胃口。翻到去休息咗5分鐘諗住飲2啖湯真係頂唔順就夜啲先食,然後一飲就舒服曬回魂了😂🫶🏻🫶🏻👨🏻‍🍳🤳🏻意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)❤️‍🔥鍾意飲濃稠質地嘅望呢邊❤️‍🔥🔥 呢個用牛肉一熬煮嘅濃湯,媽咪一飲就飲到佢嘅牛香味~濃濃嘅蕃茄味香, 好多唔同嘅蔬菜,真係夠送飯🥹✨✨🤍👨🏻‍🍳🤳🏻一汁一菜和牛羅宋湯同樣由蕃茄熬開,湯水質地,有蕃茄和牛蘿蔔同埋檸檬片😳材料都係勁豐盛,鮮甜帶略略嘅微酸~ 好開胃🫶🏻✨👨🏻‍🍳🤳🏻溫達盧豚肉咖哩飯外賣都係七八成滿嘅咖哩配一大碗飯🥹 咖哩唔會好辛辣,印象中日本嘅咖喱都唔係重口味,呢個都係食至各種淡淡混和嘅香料同甜味,仲有蕃茄嘅甜酸味~ 豚肉淋身有好多塊,加埋蓮藕脆薄片,撈飯世界級🤤👨🏻‍🍳🤳🏻蕃

👨🏻‍🍳🤳🏻意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)❤️‍🔥

👨🏻‍🍳🤳🏻一汁一菜和牛羅宋湯

👨🏻‍🍳🤳🏻溫達盧豚肉咖哩飯

👨🏻‍🍳🤳🏻蕃茄菠菜芝士雞肉卷 ❤️‍🔥
好飽肚嘅小食,芝士大大粒味道好突出,蕃茄味可以中和佢嘅膩👍🏻雞肉都煮得好嫩✨留起咗一舊第二日帶飯做小食😆

佢$69就有set套餐有湯有咖哩飯,我覺得做得出色價錢上都算高性價比✨ 佢地提倡簡單烹調嘅日本輕食,我都食得出佢地嘅健康感,而且份量好飽肚!! ✨

另外有2個小加分位:
✨佢嘅外賣盒面會有label翻嗰盒係咩,一睇就睇到好方便唔洗打開曬估估下😆👍🏻
✨餐廳嘅水斟定咗一杯杯仲有用紙蓋好,好衛生🫶🏻
  • 蕃茄菠菜芝士雞肉卷
  • 意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)
2023-01-22 20 浏览
☁️上次同大家介紹完朗豪坊外賣嘅三文治,其實我哋仲一次過買埋隔離另外一間日式餐廳嘅二人餐返去同屋企人一齊食,😚一個餐入邊有湯有餸有飯,全部味道都幾唔錯,而家就同大家介紹埋。.🐷限定二人餐 $178.🐷北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 👅7.5/10🐷意大利產蕃茄蔬菜濃湯配溫泉蛋 👅8/10.🐷濃香牛肉野菌咖喱飯🥘咖喱汁嘅味道好濃,味道唔算太辣。🐮入面嘅牛肉好大嚿同埋好林好入味,餸菜都幾多,唔會剩係得汁,😌超級啱撈飯食。.🐷蕃茄菠菜芝士雞肉卷☁️呢款菜比較特別,✨平時喺出邊唔多會食到。🐔雞肉一啲都唔鞋,🥬入邊夾住菠菜同芝士,🍅蕃茄汁嘅味道都好突出。🐷油揚豆腐黑豚薑汁燒👀醬汁嘅味道偏甜,🥬油揚係咪蔬菜都吸晒所有肉汁同埋燒汁嘅味道,🍚🍚🍚好啱攞嚟送飯!.🤣另外二人餐仲包咗兩杯嘢飲,我哋就叫咗綠茶同埋烏龍茶,味道就正常嘅綠茶味道啦!
🐷限定二人餐 $178
🐷北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 👅7.5/10
🐷意大利產蕃茄蔬菜濃湯配溫泉蛋 👅8/10
🐷濃香牛肉野菌咖喱飯

🐷蕃茄菠菜芝士雞肉卷

🐷油揚豆腐黑豚薑汁燒

2023-01-19 24 浏览
前幾日喺旺角返屋企嘅時候,順便買咗個日式外賣返屋企試吓,舖頭主要係做日式洋風料理定食,大家試完都覺得味道幾唔錯,二人餐入邊有湯有飯有菜仲會包埋嘢飲都幾多嘢食。.一汁一菜二人餐 $178北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 好香豆乳味,湯入邊粟米同埋雞肉都有好多。意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)拎到返屋企溫泉蛋仲超級流心,加埋超級濃嘅蕃茄湯,可以攞嚟撈飯食。五彩野菜濃豆腐拌整體唔會好鹹,雖然係豆腐同埋菜,但係食落去都好香,好啱攞嚟送飯。濃香牛肉野菌咖哩飯呢個咖喱汁會有少少辣,入邊嘅牛肉超級大嚿,亦都好林,整體食落去比較重口味。.整體推薦指數:4/5餐廳資料:一汁一菜 (朗豪坊) (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖

一汁一菜二人餐 $178

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
好香豆乳味,湯入邊粟米同埋雞肉都有好多。

五彩野菜濃豆腐拌

濃香牛肉野菌咖哩飯
整體推薦指數:4/5
餐廳資料:
一汁一菜 (朗豪坊) (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖
呢間夜想食得輕盈d見到佢地既套餐價錢由$69-89而且套餐可以將飯轉配餐包 或沙律菜木系裝修令人用餐時間相當放鬆😌想每人食少D 真係一個不二之選┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈每人都Order 左個$69 set 有湯+飯+小菜SET 1✺⋆* 意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)+ 番茄菠菜芝士雞肉卷 + 石窯餐包🍞雖是蔬菜湯但卻滿滿飽腹感原因那是超濃蕃茄湯沒錯!每口都是滿滿的蔬菜溫泉蛋本身已經打左入湯內但進食時都仍是保持到半流心狀態➸♡雞卷食左入口驚艷到!蕃茄味濃郁不突只,而雞肉相當嫩滑!而又真係食到夾心的芝士香同菠菜味💕💕➸♡由於比較夜先食我既晚餐~ 轉左做個餐包帶暖而軟綿綿的餐包,沾著餐湯食,之後「咕嚕咕嚕」咁將飲埋碗湯,是完完全全的滿足感(♡´∀`♡)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈SET 2✺⋆* 花菜巴馬火腿濃湯 + 油揚豆腐黑豚薑汁燒 + 日本米飯🍚花菜湯充滿著菜磨碎的粗口感,微微帶著蔬菜本身天然的甜味,面頭仲有一塊火腿帶占鹹的火腿,成件事完全中和返。這碗湯,這口味,我很愛😃➸♡然而油揚係最愛吃的日本食材Top1、2 ,帶有少少甜味既汁燒豚肉,同油揚一齊吸左微微帶甜味
呢間夜想食得輕盈d

溫泉蛋本身已經打左入湯內
但進食時都仍是保持到半流心狀態
意大利產番茄蔬菜濃湯

➸♡
雞卷食左入口驚艷到!
蕃茄味濃郁不突只,而雞肉相當嫩滑!
而又真係食到夾心的芝士香同菠菜味💕💕

由於比較夜先食我既晚餐~ 轉左做個餐包

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
SET 2

然而油揚係最愛吃的日本食材Top1、2 ,
帶有少少甜味既汁燒豚肉,同油揚一齊吸左微微帶甜味嘅醬汁,入面仲有椰菜同金荀絲,食埋呢個完全唔覺有罪惡感,相當開胃、下飯菜佳選😳💕💕💕

用上的是珍珠米就肯定架喇 粒粒分明就係基本操作了😊
日本米飯

✰ 堂食加一服務費
✰ 人均$75
2023-01-09
意大利產番茄蔬菜濃湯
日本米飯
2023-01-06 33 浏览
朗豪坊最底層嘅依個位置,基本上我印象中冇邊一間可以做得長時間(我印象中都已經轉了三次,大概係因為租金太貴)不過經過見到佢新開,又係日式那種木系裝修。剛好那時候又唔知食咩好,咁就同朋友決定試吓一汁一菜二人餐 $178因為二人餐好似抵食啲,所以就決定叫個二人餐試下;我哋分別叫咗北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯、番茄菠菜芝士雞肉卷、油揚豆腐黑豚薑汁燒、濃香牛肉野菌咖喱飯、法式龍蝦濃湯(呢個要另外再加$10)店名講明一汁一菜,明顯對自己汁醬方面嘅調味,好有信心,所以咖喱飯絕對係必點!而日式咖喱一般都比較濃郁,而且同其他咖喱相對係比較甜身,所以容易覺得膩,但係依家咖喱反而冇依一回事,雖然都係日式咖喱甜甜地嘅味,但係野菌中和咗嗰陣甜味,反而食多啲都唔會覺得膩,同埋牛肉佢都係選擇啲肉味偏重嘅位置,這樣食多啲也不會覺得過分油膩。這個番茄菠菜芝士雞肉卷,絕對係我依一餐最喜愛的菜式,一啖咬落去,首先會食到嫩滑嘅雞肉,再之後先會食到少許嘅菠菜同芝士味,我個人覺得係幾好食,難怪有咁多人網上都推介要食呢個!首選!之後這個油揚豆腐黑豚薑汁燒,味道真的冇得說,好食!就係份量有啲少,用晒嚟送飯都唔係好夠喉,不要看油揚豆腐佔了

一汁一菜二人餐 $178

之後這個油揚豆腐黑豚薑汁燒,味道真的冇得說,好食!就係份量有啲少,用晒嚟送飯都唔係好夠喉,不要看油揚豆腐佔了不少,所以冇咩肉的樣子,但是我告訴你油揚豆腐才是這道菜嘅精髓所在,因為油揚豆腐可以吸收晒所有肉汁同醬汁,一啖咬落去,根本停唔到口食第二塊,但可惜份量真係太少🙈

講完小菜,咁就到湯這部分;

先講北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯,味道偏向清淡,飲落去會感覺到好明顯嘅棵粒感,明顯係將新鮮嘅粟米打磨成茸,但我覺得一般,可能因為對我來說太過淡身

另一個法式龍蝦濃湯,就比較符合我嘅口味。第一啖飲落去係好明顯法式濃湯那種濃郁,好似用咗好多好多龍蝦煲出嚟,但係又唔會過於濃味導致唔想飲太多,反而就算一次過飲晒都唔會覺得鹹。可以一試

在朗豪坊來說,這間餐廳屬於性價比高,可以一戰

(以上均是我個人觀味)

2023-01-02 29 浏览
見到朗豪坊地庫開左間日式輕食主打一湯一主食既簡約套餐仲標榜係用日本珍珠米 我見好多人都推介佢地既濃湯Menu主要分3個價錢 $69-$89有6款湯 3款一品料理 3款咖哩飯唔想食飯 仲可以轉石麵包或者沙律法式龍蝦濃湯+蕃茄波菜芝士雞肉卷+日本米飯 $79個湯真係好creamy好濃郁 仲有小龍蝦肉 都幾大碗雞肉卷係用慢煮嘅方式烹調 雞肉好嫩滑醬汁調味岩岩好 唔會過重 意大利產蕃茄蔬菜濃湯配溫泉蛋+油揚豆腐豚肉薑汁燒+日本米飯 $69另一款蕃茄濃湯都好正 有薯仔粒蘿蔔粒椰菜等仲有粒溫泉蛋 可以將蛋汁攪勻落啲湯度 另一種口感豚肉肥瘦適中 所以食落都唔會太嚡油揚豆腐更加係索哂啲醬汁 洋蔥都好腍 送飯一流
見到朗豪坊地庫開左間日式輕食

仲有粒溫泉蛋 可以將蛋汁攪勻落啲湯度 另一種口感
豚肉肥瘦適中 所以食落都唔會太嚡
油揚豆腐更加係索哂啲醬汁 洋蔥都好腍 送飯一流
  • 法式龍蝦濃湯
有時經過朗豪坊都會見到呢間一汁一菜人流唔算話好多 但見到menu都幾吸引Lunch一個人嚟食既話都幾推薦‼️今次2個人嚟食就叫左2人餐👫🏼——————————————————🍴限定2人前($178)湯品類可以揀2款🥣我就揀咗甜粟雞肉豆乳濃湯🌽🐔同埋蕃茄蔬菜濃湯配溫泉蛋🍅🥚2款湯都相當唔錯豆乳濃湯十分”杰身”👍🏻因為粟米關係十分清甜 加埋雞肉超多料而蕃茄濃湯飲落好夠酸😆仲有隻溫泉蛋 撈埋蛋汁又係另一個食法😉而咖喱飯就只可以揀1款咁就揀咗蕃茄雞肉咖喱飯🍛唔好以為蕃茄配咖喱好奇怪食落完全相反 係勁正蕃茄味同咖喱味唔會互搶🤭有蕃茄嘅關係🍅咖喱唔會好辣呢個都十分推薦‼️另外仲有2個小菜可以配白飯咁就揀咗蕃茄菠菜芝士雞肉卷&油揚豆腐黑豚薑汁燒雖然話係小菜 但都有三舊雞肉卷🙈就算有芝士🧀但食落唔會好膩菠菜同蕃茄已經幫佢解咗😛加上有啲蕃茄汁 食飯嗰陣都無咁乾另一款小菜黑豚薑汁燒就好似食緊住家餸咁🤭二人餐仲包左2杯野飲㗎🥤
有時經過朗豪坊都會見到呢間一汁一菜
人流唔算話好多 但見到menu都幾吸引
Lunch一個人嚟食既話都幾推薦‼️
今次2個人嚟食就叫左2人餐👫🏼
——————————————————
🍴限定2人前($178)

湯品類可以揀2款🥣

加上有啲蕃茄汁 食飯嗰陣都無咁乾
另一款小菜黑豚薑汁燒就好似食緊住家餸咁🤭
二人餐仲包左2杯野飲㗎🥤
2022-12-28 22 浏览
-天氣凍好想嚟一碗熱湯暖吓身,一汁一菜絕對係和洋湯品嘅好選擇💕-一汁一菜和牛羅宋湯🍅:蔬菜配料非常豐富,入面有好多蕃茄茸同薯仔,每一啖都會食到蔬菜💖 而且牛肉粒肉味香濃,一啖濃湯配一啖白飯,口感非常好😍-法式龍蝦濃湯🦞:張生叫咗口感creamy嘅龍蝦湯,我哋一致認為配麵包會更加好💕-今次我哋仲要咗濃香野菌牛肉咖哩飯,日式咖哩小小辣又幾開胃🫶🏻 最緊要係佢哋嘅價錢幾親民,地點又方便🧡 下次我都會想試埋佢其他湯品🫶🏻

2022-12-27
  • 濃香牛肉野菌咖喱飯