2022-11-14 60 浏览
「一汁一菜」主打一湯+一品料理+湯/麵包/沙律,採用純白簡約外賣盒,湯選擇有多達6款,一品料理就有3款菜式,每款都勁吸引🤩🥣北海道產甜粟米雞肉豆乳湯超香甜粟米濃湯,加入咗豆乳,非常滑口嘅粟米湯,不用數秒,已經將呢碗粟米飲曬😋入面仲有西蘭花、蘿蔔、雞肉等等,好豐富🍲蕃茄菠菜芝士雞肉卷雞髀肉包住芝士同菠菜,雞肉微微烤過,加上去埋雞皮,配埋濃郁蕃茄汁,好開胃!🥗野菜沙律杯有沙律杯供應真係勁開心!有爽脆生菜、新鮮奇異果,健康之選👍🏻🥣花菜巴馬火腿濃湯花菜採用了西蘭花連昆布熬製而成,加了少許橄欖油,而入面仲有薯粒同大片巴馬火腿,非常足料🍲油揚豆腐黑豚薑汁燒每一口油揚豆腐吸收了豚肉肉汁及薑汁味道,黑豚肉肥瘦適中,送飯一流🍚 日本珍珠米粒粒脆口嘅珍珠米☺️上班族外賣首選!有齊湯、小菜同沙律或飯,係方便快捷之選👍🏻

🥣北海道產甜粟米雞肉豆乳湯

🍲蕃茄菠菜芝士雞肉卷

🥗野菜沙律杯

🥣花菜巴馬火腿濃湯

🍲油揚豆腐黑豚薑汁燒

🍚 日本珍珠米
粒粒脆口嘅珍珠米☺️

上班族外賣首選!有齊湯、小菜同沙律或飯,係方便快捷之選👍🏻

🥢 一汁一菜係日本料理傳統又簡單嘅組合,只要一碟醬菜,一碗飯同埋一碗湯。而 ICHIJUISSAI 亦採用呢種傳統飲食文化,以一汁一菜一飯型式傳承日食文化,以外賣為食客帶嚟簡單方便嘅一餐。 👍🏻 白飯採用日本產嘅白米,而且外賣盒超穩陣,質料極好,唔驚外賣嘅時候會倒瀉,價錢又實惠~ ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 👩🏻‍🍳 湯 + 一品料理 + 日本米 $69 · $79 ✨ 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯粟米嘅甜味充斥着煲湯,加埋濃濃豆乳,好夾!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 法式龍蝦濃湯法湯入邊有好多配料,包含濃郁嘅龍蝦味,好味!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 番茄菠菜芝士雞肉卷好清新嘅一個小食,芝士味同番茄菠菜互相配合揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 油揚豆腐黑豚薑汁燒豚肉炒得幾香,豆腐加醬汁每一啖吸曬精華,正!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

👩🏻‍🍳 湯 + 一品料理 + 日本米 $69 · $79
✨ 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
粟米嘅甜味充斥着煲湯,加埋濃濃豆乳,好夾!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 法式龍蝦濃湯
法湯入邊有好多配料,包含濃郁嘅龍蝦味,好味!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 番茄菠菜芝士雞肉卷
好清新嘅一個小食,芝士味同番茄菠菜互相配合
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 油揚豆腐黑豚薑汁燒
豚肉炒得幾香,豆腐加醬汁每一啖吸曬精華,正!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄
2022-10-15 45 浏览
Bookmark左呢間一汁一菜一段時間,出左消費券又係時候食餐好既,行完APM既松本清同Apple Store順便買埋外賣返屋企,揀左兩個餐,有湯、一品料理同白飯,白飯用既係日本珍珠米,口感特別唔同啲🔸湯 + 一品料理 + 日本米飯 ($79)🔸🌟法式龍蝦濃湯私心推介大家要試下佢地既龍蝦湯,用上大量龍蝦肉煮成既龍蝦湯,最後加入忌廉增加口感,濃稠適中,食到啖啖蝦肉,超正🌟番茄菠菜芝士雞卷一品料理揀咗番茄菠菜芝士雞卷,番茄汁可以撈飯,嫩滑既雞肉包住芝士粒同菠菜,三重口感又夠開胃,好好食🔸湯 + 一品料理 + 日本米飯 ($69)🔸🌟北海道甜粟米雞肉豆乳濃湯另一款湯就試下佢地既北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯,北海道既粟米特別香甜多汁,就咁食同用黎煲湯一樣咁正,配料仲有雞肉、甘筍同西蘭花,健康好味又足料,高質🌟油揚豆腐黑豚薑汁燒 另一款一品料理就揀左油揚豆腐黑豚薑汁燒,反而呢款好有驚喜,燒汁送飯當然正啦,炸豆腐吸哂燒汁既精華,仲有爽口有嚼勁既黑豚肉,推介

🔸湯 + 一品料理 + 日本米飯 ($79)🔸

🌟法式龍蝦濃湯

🌟番茄菠菜芝士雞卷

🔸湯 + 一品料理 + 日本米飯 ($69)🔸

🌟北海道甜粟米雞肉豆乳濃湯

🌟油揚豆腐黑豚薑汁燒

最近日本通關大家都紛紛返「家鄉」日本旅遊🇯🇵 而無趁機會即刻去旅行嘅我就繼續喺香港回味吓日本「家鄉菜」🥢「一汁一菜」喺日本意思係指一碗湯一碗主菜再配碗飯,係最經典嘅日式料理配搭🍚 今次到訪呢間餐廳係主打健康日式家庭料理,有湯、咖喱飯、小菜、飲品、沙律及麵包選擇,啱哂輕食人士💁🏻‍♀️ 佢哋觀塘店只提供外賣,如果要堂食就要去其他分店喇👀❤️ 湯+一品料理+日本米飯 $69☞︎ 法式龍蝦濃湯 (另+$10)龍蝦湯足料濃稠,色澤橙紅,面頭放咗幾粒爽彈龍蝦肉,個湯味道鮮美,加咗忌廉口感更順滑!試咗嚟撈飯食,都幾唔錯🤣 配石窯麵包應該會更加適合🥖☞︎ 番茄菠菜芝士雞肉卷雞上髀肉包住芝士同菠菜,雞肉卷唔易散都算紥實,表面有輕輕煎過,餐廳細心咁去咗皮,更健康亦唔油膩,啖啖肉又夠滑😙 蘸上自家製番茄汁,酸酸地幾醒胃😝❤️ 湯+一品料理+日本米飯 $69☞︎ 花菜巴馬火腿濃湯望落去好似豌豆湯咁,其實係用上西蘭花同昆布熬製,有幾滴橄欖油點綴,入面有洋蔥同幾嚿軟綿薯仔🥔 最正係有一大片巴馬火腿乾喺面頭,增添鹹香味道~ 細食人士可能飲呢碗湯加個白飯已經好夠飽🤭☞︎ 油揚豆腐黑豚薑汁燒一道好經典嘅日本家常菜,平時喺屋企扮日本
❤️ 湯+一品料理+日本米飯 $69
☞︎ 法式龍蝦濃湯 (另+$10)
☞︎ 番茄菠菜芝士雞肉卷

❤️ 湯+一品料理+日本米飯 $69
☞︎ 花菜巴馬火腿濃湯
☞︎ 油揚豆腐黑豚薑汁燒
一道好經典嘅日本家常菜,平時喺屋企扮日本家庭主婦都會整吓豚肉生薑燒😂 呢款特別之處係加入咗好索汁油揚豆腐,佐飯一流😚 薑汁味道溫和,黑豚肉肥瘦適中,配埋洋蔥、椰菜等蔬菜,營養均衡簡單健康😏

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
觀塘區打工仔又一外賣選擇!等候時間唔太耐,包裝好實淨,拎到返去都無漏汁嘅情況👌🏻
一個餐有齊湯、飯同小菜,幾抵食😆 兩個人叫限定二人前share仲更加豐富添😎
外卖自取
一汁一菜 (觀塘) 📍:觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L2-3號舖🚗:觀塘地鐵A2出口 步行1分鐘📞:+852 3157-0330💲:~HKD69-89/head for setFood quality✔️:濃香野菌牛肉咖哩飯、法式龍蝦濃湯👌🏼:花菜巴馬火腿濃湯、蕃茄波菜芝士雞肉卷❌:石窯麵包總結:😋專做日式料理嘅🇯🇵過江龍 選址都喺商場入面嘅takeaway店 見愈開愈多分店 呢排仲開始做埋堂食 一試之下有驚喜 熱烈推薦畀日常要外賣嘅打工仔👍🏼😋保温做得好好 雖然齋睇樣啲物料好似冇咩保温作用 但外賣🥡過咗45分鐘後食都仲係keep到温度 呢點值得一讚🥰😋試咗佢兩個套餐 都係冇伏好食嘅 以外賣水平嚟講質素好且價錢幾抵食 尤其佢嘅咖哩飯同龍蝦湯真係值回票價 好好食🥹 兩者都好濃味 材料都入哂味 又足料 撈埋日本飯真係食唔停口 龍蝦湯好飲過好多做堂食嘅餐廳🍴😋外賣包裝得幾靚 而且好細心咁黏埋名貼 呢個雖然係價錢包埋嘅 不過真係做到日本人啲細心位 唔係單單得嗰名係日本 但出到嚟港式服務咁✈️🤔️其餘都係幾好食 冇外賣正常會預到凍咗 凋咗 硬到一舊舊嘅問題 蕃茄波菜雞肉用咗雞胸肉 配埋
一汁一菜 (觀塘)
🚗:觀塘地鐵A2出口 步行1分鐘
📞:+852 3157-0330
💲:~HKD69-89/head for set

Food quality
✔️:濃香野菌牛肉咖哩飯、法式龍蝦濃湯
👌🏼:花菜巴馬火腿濃湯、蕃茄波菜芝士雞肉卷
❌:石窯麵包

總結:

🤔️其餘都係幾好食 冇外賣正常會預到凍咗 凋咗 硬到一舊舊嘅問題 蕃茄波菜雞肉用咗雞胸肉 配埋麵包或沙律啱哂健身人士食👌🏼

🤔️花菜巴馬火腿濃湯中嘅花菜 火腿味都出 唯一係油咗啲 但入面好多薯仔同火腿 極足料‼️ 因為實在太飽嘅關係 雪凍咗第二日食都冇變味👌🏼

🤔️員工態度親善有禮嘅 環境睇落都幾乾淨
😨呢間有個問題係套餐份量太多 正常女仔飲碗湯或者食咖哩飯都夠飽 但佢套餐打孖嚟就有點頂胃 男士就應該啱啱好 女士就自己衡量下好了😪

😨見到石窯麵包🥯 睇落幾吸引就叫咗 但失望哋發現同牛油餐包冇咩大分別 唔值得一試 唯一好處配湯幾好食 so建議大家叫返飯/沙律🥗較好

• 濃香牛肉野菌咖哩飯
  • 法式龍蝦濃湯
最近都大魚大肉,今日買外賣時就決定吃清淡點,試試這間bookmark許久的日式小店🍴以日本料理中最常見的組合「一碗湯一個主食」為概念,提供輕便簡約的日式洋風輕食,餐單可見有羅宋湯、豆乳湯、咖哩飯、沙律等,適合追求健康的人士。——————————限定二人前 $178二人餐單可選兩款湯、一款咖哩飯、兩款小菜及兩杯飲料,份量看似不多,實際卻相當飽肚!🔸意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)加入洋蔥、甘筍、蕃茄、西芹、青椒等熬成的蔬菜濃湯,最後拌上一隻溫泉蛋,口感層次好豐富🥬🔹一汁一食和牛羅宋湯(+$10)羅宋湯使用新鮮牛肉及多款蔬菜煮製,如薯仔、甘筍、西芹等等,每口都是豐富湯料,味道相當濃厚,充滿肉味及茄香🍅🔸和風番茄雞肉咖哩飯限定口味當然要試,使用多種香料及番茄熬製的咖哩,濃香而濃稠,溫和帶酸,完全不辣;雞肉大塊亦多,嫩滑入味~🔸番茄菠菜芝士雞肉卷雞上髀肉捲入芝士和菠菜,以棉繩紮好後,用牛油及蒜蓉煎至金黃再切片,配上酸甜的番茄醬汁再煮,雞卷彈牙之餘,亦有菠菜的清新及芝士的creamy。🔹油揚豆腐黑豚薑汁燒相當日式的家常菜之一,薄切的黑豚片加入生薑燒汁,與油揚、洋蔥、甘筍絲及椰菜同炒,酸酸甜甜非常
——————————
限定二人前 $178

🔸意大利產番茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)
意大利產番茄蔬菜濃湯

🔹一汁一食和牛羅宋湯(+$10)
一汁一食和牛羅宋湯

🔸和風番茄雞肉咖哩飯
和風番茄雞肉咖哩飯
🔸番茄菠菜芝士雞肉卷

🔹油揚豆腐黑豚薑汁燒
相當日式的家常菜之一,薄切的黑豚片加入生薑燒汁,與油揚、洋蔥、甘筍絲及椰菜同炒,酸酸甜甜非常下飯,最愛的是油揚豆腐,充分吸滿醬汁!
意大利產番茄蔬菜濃湯
一汁一食和牛羅宋湯
和風番茄雞肉咖哩飯
2022-10-04 718 浏览
觀塘日式外賣店🤍-👀沒有立場資訊-👯‍♂️限定二人前 ($178)🐔北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯粟米味好濃,而且飲落幾清甜,另外亦都有啲雞肉粒喺裏面增添口感,湯嘅濃稠度都啱啱好😗🦞法式龍蝦濃湯 (+$10)識得小編嘅朋友都知道小編好鍾意食龍蝦,所以當然都要試吓呢一個龍蝦濃湯😛龍蝦味幾濃,而且比想像中大兜好多,裏面仲有啲龍蝦肉,啲肉亦都唔會太散,以呢個價錢嚟講水準唔錯☺️🥘濃香牛肉野菌咖喱飯牛肉好濃好入味,而且食落好軟熟,咖喱好有日式風味之餘,鹹淡適中,配飯真係一流🥹真係可以試吓作為佢哋招牌嘅咖喱飯!!🫔蕃茄菠菜芝士雞肉卷蕃茄味好濃,而且一共有三塊,啖啖肉之餘,芝士味都幾出,菠菜都幾大塊,味道融合得都OK😉🐽油揚豆腐黑豚薑汁燒呢一道菜小編都好鍾意,豚肉好入味,肥瘦比例適中🙈另外油揚豆腐吸滿晒啲汁,撈飯好正👀🫖烏龍茶味道偏淡,不過幾大杯,幾解膩🧐-🍹蜜桃紅茶紅茶味幾出,甜度適中,蜜桃味唔會好假!餐廳喺觀塘、旺角、尖沙咀、中環同銅鑼灣都有分店,主打日式輕食,不過個人覺得份量都幾多,作為正餐食都夠飽🤣而且價錢真係幾抵,如果趕時間想食個快飯,預算又唔多的話可以試吓呢間🫡味道 7.5/10服務 7.5/1
觀塘日式外賣店🤍
👀沒有立場資訊
👯‍♂️限定二人前 ($178)
🐔北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯

🦞法式龍蝦濃湯 (+$10)

🥘濃香牛肉野菌咖喱飯
真係可以試吓作為佢哋招牌嘅咖喱飯!!

🫔蕃茄菠菜芝士雞肉卷

🐽油揚豆腐黑豚薑汁燒
呢一道菜小編都好鍾意,豚肉好入味,肥瘦比例適中🙈
另外油揚豆腐吸滿晒啲汁,撈飯好正👀

🫖烏龍茶
味道偏淡,不過幾大杯,幾解膩🧐
🍹蜜桃紅茶
紅茶味幾出,甜度適中,蜜桃味唔會好假!

味道 7.5/10
(其他分店:
中環皇后大道中93號中環街市2樓243號舖
旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層26-27號舖
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2層B227A號舖
銅鑼灣怡和街1-1L號香港大廈地下A3號舖)

#米食觀塘 #米食中環 #米食旺角 #米食尖沙咀 #米食銅鑼灣 #觀塘美食 #米食日式洋食 #米食日本菜 #米食外賣 #米食快餐 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
  • 濃香牛肉野菌咖哩飯
一汁一菜係日本既解釋就係一碗湯一碗飯,簡簡單單就完成一餐飯。希望用簡單烹調,無太多既調味,都可以令一餐好滿足。🌟二人餐包咗兩碗湯,一碟咖喱飯,一碗日本米飯,兩款小菜同兩杯飲品。蕃茄芝士菠菜雞肉卷(小菜)雞肉包住芝士菠菜同埋蕃茄蓉,配埋酸酸地既蕃茄汁。油揚豆腐黑豚薑汁燒(小菜)入面有半肥瘦嘅豚肉,豆腐入口甜甜地,薑味就唔太重。北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯奶香味甜,唔少粟米溶,感覺似係飲緊濃郁版既罐頭栗米湯。花菜巴馬火腿濃湯 打碎曬既西蘭花再配上巴馬火腿調味,入面仲有煮淋既薯仔,係一個一甜一鹹的組合,平時係高級西餐廳先飲到既湯估唔到係日式餐廳都可以飲到。濃香牛肉野菌咖哩飯咖喱係有微辣嘅香濃咖喱味道,牛肋條炆得非常淋,容易入口,份量亦唔少,仲有紅蘿蔔、薯仔同菇。少見既係咖哩加入菇類,效果都不錯。白飯係日本珍珠米而且飯上有少少飯素,而白飯可以轉石窯麵包或者野菜沙律杯。📌一汁一菜 @ichijuissaihk 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L2-3號舖🚇港鐵觀塘站 C3 出口, 步行約1分鐘📍#觀塘

蕃茄芝士菠菜雞肉卷(小菜)
雞肉包住芝士菠菜同埋蕃茄蓉,配埋酸酸地既蕃茄汁。

油揚豆腐黑豚薑汁燒(小菜)
入面有半肥瘦嘅豚肉,豆腐入口甜甜地,薑味就唔太重。

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
奶香味甜,唔少粟米溶,感覺似係飲緊濃郁版既罐頭栗米湯。

花菜巴馬火腿濃湯

📌一汁一菜 @ichijuissaihk
🚇港鐵觀塘站 C3 出口, 步行約1分鐘
📍#觀塘
2022-09-18 102 浏览
呢間人氣餐廳主要做日式料理外賣,有咖喱有小菜,佢啲set嘅combination可以根據自己口味配搭!平時放工攰但係又唔想出街食,想食住家菜嘅時候,可以叫返一個set拎返屋企慢慢嘆,都有住家飯嘅感覺!宜家旺角果間仲有靚靚裝修,可以坐低dine in都得!------------------------------佢嘅一汁一菜套餐包左湯一品料理同埋日本米飯,有$69同$79兩款價錢,視乎返選擇嘅湯品。◖一汁一菜套餐◗ $69🥫/意大利產蕃茄蔬菜濃湯配溫泉蛋有洋蔥🧅,紅蘿蔔,薯仔,仲有一隻日本流心溫泉蛋🥚,好足料!食用之前先將溫泉蛋篤開,等啲蛋漿同湯融合,湯底會更加杰同帶有濃郁嘅蛋黃香味!味道飲落有少少似羅宋湯,但就冇咁酸~🥓/油揚豆腐黑豚薑汁燒食到粒粒薑蓉,均勻咁包住每一樣配料;汁燒薄切五花腩片,整得脆口又入味🍙/日本米飯所有套餐都可以揀一個主食,基本會跟白飯,但除咗飯,仲有沙律同埋麵包可以揀㗎!◖一汁一菜套餐◗ $79🦞/法式龍蝦濃湯呢款大力推薦🫶🏻!佢細細碗都有五粒小龍蝦肉,最尾會加忌廉落去,口感超級濃厚, 鮮甜得黎帶少少奶香!好鍾意佢好夠濃郁creamy,都見到會有客人特意外賣幾碗

◖一汁一菜套餐◗ $69

🥫/意大利產蕃茄蔬菜濃湯配溫泉蛋

🥓/油揚豆腐黑豚薑汁燒

🍙/日本米飯

◖一汁一菜套餐◗ $79

🦞/法式龍蝦濃湯
呢款大力推薦🫶🏻!佢細細碗都有五粒小龍蝦肉,最尾會加忌廉落去,口感超級濃厚, 鮮甜得黎帶少少奶香!好鍾意佢好夠濃郁creamy,都見到會有客人特意外賣幾碗湯走!

🐔/蕃茄菠菜芝士雞肉卷
有三舊雞肉卷,雞肉肉質軟滑,包住啲菠菜同埋芝士粒🧀,口感有層次,加上甜甜酸酸嘅茄汁,幾開胃,食落幾特別!

🍙/日本米飯

🌟Encore指數:8/10
佢一品料理嘅選擇唔多,細細份,如果覺得唔夠餸,可以加錢要多一個一品料理,選擇可以好動彈。佢嘅湯品好高質,足料冇味精,啱晒平時都唔得閒煲湯嘅上班一族!
2022-09-13 129 浏览
一汁一菜 (觀塘店)Lunch time 行過APM見倒想試好耐嘅一汁一菜就當然要試下啦😝濃香牛肉野菌咖哩飯🍛咖喱係有微辣嘅香濃咖喱味道牛肋條炆得非常淋,容易入口,份量亦唔少,仲有紅蘿蔔、薯仔同菇配上日本米就更加perfect ,比例仲係一比一,夠哂餸飯🤪北海道產甜栗雞肉豆乳濃湯🌽 呢度嘅粟米濃湯比一般嘅香甜,入口有粟米嘅清甜仲加上左豆乳嘅味道除左粟米,入面仲有雞肉同西蘭花、紅蘿蔔等配料,用料十足😆
一汁一菜 (觀塘店)

濃香牛肉野菌咖哩飯🍛
咖喱係有微辣嘅香濃咖喱味道

北海道產甜栗雞肉豆乳濃湯🌽
除左粟米,入面仲有雞肉同西蘭花、紅蘿蔔等配料,用料十足😆
北海道產甜栗雞肉豆乳濃湯
北海道產甜栗雞肉豆乳濃湯
2022-09-04 91 浏览
♡♡♡📍 一汁一菜 (創紀之城五期(apm)) (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L2-3號舖成個門面好簡潔,比人既感覺係比較乾淨企理😂~價錢適中唔會太貴😝,份量亦都啱啱好~覺得叫set抵d😂😂,然後再追加小食!咁樣會食得精明d😂😎~💎套餐C(湯加咖哩飯)🍽法式龍蝦濃湯超香濃嘅龍蝦味🤣!真係飲得出佢係真材實料~湯入邊仲會有薯仔和龍蝦😻!賣相亦都幾靚,估唔到外賣都可以整得咁好睇😜!🍽和風番茄雞肉咖喱飯個汁勁香!覺得撈飯真係一流~ 覺得好似冇咩辣味反而仲會有甜味🤣,好快食下食下就食哂!份量都足夠送哂成碗白飯既~雞肉都幾滑!覺得個汁幾岩我口味😝😂~🍽油揚豆腐黑豚薑汁燒成個FEEL真係好日式🤣~油揚豆腐吸哂醬汁嘅精華真係幾吸引!豚肉肥瘦分明😝,肉質細嫩加埋薑汁真係幾惹味😻~🍽蕃茄菠菜芝士雞肉卷蕃茄菠菜芝士雞肉卷都幾嫩滑😎,再配上濃稠既番茄汁真係幾開胃😆~🍼蜜桃紅茶(熱)聞落已經有好香既蜜桃味🤪,甜度適中都幾鍾意~
♡♡♡
📍 一汁一菜 (創紀之城五期(apm)) (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L2-3號舖

💎套餐C(湯加咖哩飯)
🍽法式龍蝦濃湯

🍽和風番茄雞肉咖喱飯

🍽油揚豆腐黑豚薑汁燒

🍽蕃茄菠菜芝士雞肉卷

🍼蜜桃紅茶(熱)
聞落已經有好香既蜜桃味🤪,甜度適中都幾鍾意~
2022-09-03 883 浏览
一汁一菜 湯+一品料理+日本米飯🍱 ($69)湯揀咗北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯🍲,粟米湯味道非常濃郁,但完全唔會似味精feel個隻粟米濃湯🌽 湯亦都好足料,有大大粒雞肉粒、紅蘿蔔同埋西蘭花🥦 飲落口感好豐富,而且外賣返到屋企飲都仲係暖笠笠🔥一品料理揀咗蕃茄菠菜芝士雞卷,蕃茄味好出,反而芝士味同菠菜味唔算好突出,食落酸酸甜甜,用黎配飯食都幾開胃🍅雞卷口感都幾嫩滑結實,配埋蕃茄醬食,唔知點解有少少似食緊魚嘅感覺🤣 而日本飯嘅軟硬度啱啱好,而且飯量睇落唔多,但其實同平時一碗白飯真係差唔多量🍚和風蕃茄雞肉咖喱飯🍛($59)餐廳有兩款咖喱可以選擇,一款係濃香牛肉野菌咖喱飯,另一款係和風蕃茄雞肉咖喱飯,見後者寫住期間限定就叫黎試試❣️ 味道其實似好溫和嘅咖喱加咗蕃茄醬味,味道係好輕微好輕微嘅辣🌶 而且係帶啲酸甜酸甜,又估佢哋唔到兩者係幾match✅ 雞肉食落都係滑嫩滑嫩,唔會好韌,整體黎講餐廳烹調嘅火喉溫度都調製得唔錯🍳另外可以加20蚊追加一品料理,試咗油揚豆腐黑豚薑汁燒🌟 見佢有個人氣icon,估唔到真係有驚喜,啲油揚豆腐吸哂燒汁,食落口好濃郁嘅燒汁味,加埋都係好入味嘅黑豚肉,配飯食一流😋
一汁一菜

湯+一品料理+日本米飯🍱 ($69)

蕃茄菠菜芝士雞卷

和風蕃茄雞肉咖喱飯

和風蕃茄雞肉咖喱飯🍛($59)
油揚豆腐黑豚薑汁燒

蕃茄菠菜芝士雞卷
和風蕃茄雞肉咖喱飯
油揚豆腐黑豚薑汁燒
《濃香牛肉野菌咖喱飯》咖喱非常香濃濃厚除了用多款香料熬製而成 更有微微既紅酒香同少少辣牛肉炆到入哂味 質地軟腍 入口即融野菌又香又爽口 食咖喱最重要係個飯🍚首先係店員會貼心將外賣咖喱同飯分外裝🥡唔怕返到屋企/officer 飯已經濕哂日本米金米飯粒粒飽滿脹卜卜 米香濃郁 口感軟糯撈咖喱食一流 每啖都係飽滿的幸福感.《和風蕃茄雞肉咖喱飯》呢款咖喱無咁辣 較為帶甜雞肉連皮燉到軟腍腍 肉質仲嫩茄蕃接近溶哂 仲有薯仔🥔都係腍哂將香滑多料既咖喱雞鋪係熱辣辣明亮既米飯上面真係話咁易就食完碗飯要再添.《一汁一菜和牛羅宋湯》羅宋湯黎講真係好香濃厚身 酸酸甜甜用上多款蔬菜如蕃茄🍅、洋蔥🧅、西芹、甘筍🥕、檸檬🍋熬製 非常豐富仲有和牛 肉質軟腍入味其實都唔洗就咁飲 可以當醬汁咁撈飯飯都得

《濃香牛肉野菌咖喱飯》

羅宋湯黎講真係好香濃厚身 酸酸甜甜
仲有和牛 肉質軟腍入味
其實都唔洗就咁飲 可以當醬汁咁撈飯飯都得
2022-08-24 86 浏览
呢間係觀塘apm嘅和風輕食店「一汁一菜」想試好耐啦,佢係源自日本概念嘅品牌,主打唔同嘅湯品同自家製日式小菜或咖哩飯,食物款式都幾多,而且感覺好健康😌👍🏼apm呢間就冇得堂食,所以叫左外賣😛🔻選擇左2️⃣個Set B $69, 包括有湯+一品料理+日本米飯🍚,飯可以轉石窯麵包/野菜沙律杯😸湯分別揀左🦞法式龍蝦湯(+$10)龍蝦味超級濃,而且仲食到粒粒龍蝦肉係入面🍅意大利蕃茄蔬菜濃湯(配温泉蛋)蕃茄蔬菜濃湯都好開胃,入面撈埋粒温泉蛋食仲正😛🔻一品料理方面就揀左▪️蕃茄菠菜芝士雞肉卷雞肉幾滑,中間有芝士同菠菜,點埋出面嘅蕃茄汁,好食又健康😙👍🏼▪️油揚豆腐黑豚薑汁燒豚肉唔肥,加上洋蔥、豆腐、椰菜等做配菜,撈飯食唔錯😻🔻食完成個餐覺得份量啱啱好,唔會好油膩/過飽,感覺好健康😋另外外賣等候時間好短,好快就打包好,啲食物亦包裝得好妥善,唔會倒瀉晒啲湯🤩值得一讚 😜
🔻
🦞法式龍蝦湯(+$10)
龍蝦味超級濃,而且仲食到粒粒龍蝦肉係入面
🍅意大利蕃茄蔬菜濃湯(配温泉蛋)
蕃茄蔬菜濃湯都好開胃,入面撈埋粒温泉蛋食仲正😛
一品料理方面就揀左
▪️蕃茄菠菜芝士雞肉卷
▪️油揚豆腐黑豚薑汁燒
豚肉唔肥,加上洋蔥、豆腐、椰菜等做配菜,撈飯食唔錯😻
2022-08-21
2022-08-21 67 浏览
「一汁一菜」是日本料理中最簡單的搭配組合@ichijuissaihk一碗米飯 一碗湯 一份一品料理理念強調美味與簡約的平衡 重新思考生活本質@apmhk 分店以外賣為主🥡碗碟設計很有質感·套餐C - 湯 咖哩飯🦞法式龍蝦濃湯超推介這碗龍蝦湯!很濃稠 加上忌廉更creamy橙紅色的湯汁內有乾坤 勁多龍蝦肉 CP值高啊🐮濃香牛肉野菌咖喱飯(辛口)比平時嘅日式咖哩辣少少 很香 撈飯一流好惹味而且牛腩炆得入味軟腍 目測有5 6大塊 很足料·套餐B - 湯 小菜 日本米飯🍅意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)日式洋食有多款菜湯 當中人氣產品之⼀就是它味道比坊間羅宋湯清甜些 創意地加入溫泉蛋🐷油揚豆腐黑豚薑汁燒很經典的日本家庭料理 加入薑泥的特調醬汁來醃製豬黑豚肉 與洋蔥一起拌炒後🧅鹹甜爽口絕對係白飯殺手 使用油揚豆腐能充分吸收醬料🍚日本米飯日本產米使用店 當米粒煮成甘香綿密的米飯後與湯品或一品料理成為完美配搭 充滿日式滋味
「一汁一菜」是日本料理中最簡單的搭配組合
@ichijuissaihk一碗米飯 一碗湯 一份一品料理
理念強調美味與簡約的平衡 重新思考生活本質
@apmhk 分店以外賣為主🥡碗碟設計很有質感
套餐C - 湯 咖哩飯
🦞法式龍蝦濃湯
超推介這碗龍蝦湯!很濃稠 加上忌廉更creamy
橙紅色的湯汁內有乾坤 勁多龍蝦肉 CP值高啊
🐮濃香牛肉野菌咖喱飯(辛口)
比平時嘅日式咖哩辣少少 很香 撈飯一流好惹味
而且牛腩炆得入味軟腍 目測有5 6大塊 很足料
套餐B - 湯 小菜 日本米飯
🍅意大利產蕃茄蔬菜濃湯(配溫泉蛋)
日式洋食有多款菜湯 當中人氣產品之⼀就是它
味道比坊間羅宋湯清甜些 創意地加入溫泉蛋