2024-07-12 1339 浏览
聽朋友講荃灣有間人氣拉麵店,經常有長長嘅人龍排隊,今日放假約朋友一齊去試下。店內空間唔大,座位有10幾個,有bar枱和一張大枱。QR code落單,真係好方便。呢度主打拉麵和沾麵。雞白湯拉麵$95上枱熱辣辣,而且有好多泡,食得出濃郁嘅雞湯味。配料豐富,有慢煮豚叉燒、慢煮雞肉、原隻流心蛋,配上蔥花更鮮味。拉麵軟硬度剛好,爽口亦都好掛湯。慢煮豚叉燒(+20)經過慢煮嘅豚叉燒,肉質嫩滑,口感唔錯。桂花烏龍冷泡茶(+$10)冷泡茶有淡淡嘅桂花味,祛濕解渴。特濃豚骨沾麵$82豚骨湯底味道濃郁,有火炙叉燒、半熟蛋(半隻)和筍片。沾麵屬於比較粗身麵條,口感彈牙。火炙叉燒(+18)火炙燒過豚肉好香,油脂比例啱啱好。半熟蛋(+12)半熟蛋做到流心效果,咬開有著軟綿嘅蛋黃。蘋果桂花有氣烏龍茶(+$12)蘋果桂花味好香,茶味好濃,鍾意飲花茶嘅一定喜歡。煎餃子$29煎餃子皮薄香脆,內餡肉汁豐富,配上店家自製醬汁,更美味。📍一生懸麵荃灣富榮街7號富裕樓地下7號舖
店內空間唔大,座位有10幾個,有bar枱和一張大枱。
QR code落單,真係好方便。呢度主打拉麵和沾麵。

雞白湯拉麵$95
慢煮豚叉燒(+20)
經過慢煮嘅豚叉燒,肉質嫩滑,口感唔錯。
桂花烏龍冷泡茶(+$10)
冷泡茶有淡淡嘅桂花味,祛濕解渴。

特濃豚骨沾麵$82
火炙叉燒(+18)
火炙燒過豚肉好香,油脂比例啱啱好。
半熟蛋(+12)
半熟蛋做到流心效果,咬開有著軟綿嘅蛋黃。
蘋果桂花有氣烏龍茶(+$12)
蘋果桂花味好香,茶味好濃,鍾意飲花茶嘅一定喜歡。

煎餃子$29
煎餃子皮薄香脆,內餡肉汁豐富,配上店家自製醬汁,更美味。

📍一生懸麵
荃灣富榮街7號富裕樓地下7號舖

• 煎餃子
  • 雞白湯拉麵
  • 特濃豚骨沾麵
2024-06-06 1184 浏览
呢晚再來長期人氣滿座的旺角店,6:30 前已經坐滿所有座位。一如以往餐單不複雜,主打沾麵和拉麵加日式小食,所有湯底均每日真材實料新鮮熬煮,支持小店盡快開餐!🍢雞軟骨棒$29 必叫小食推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️每次來都會叫的小食,全因為外脆內軟又有香蔥香口感,雞肉及雞軟骨口感爽口惹味,食麵之前變得特別開胃。🐥唐揚炸雞 $35🍗推介:⭐️⭐️⭐️⭐️四件大炸雞表皮酥嫩可口,壓出檸檬汁散發誘人香味,再沾上日式蛋黃醬,口感層次豐富。🦪廣島牡蠣沾汁麵 $138🍜推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️期間限定沾汁麵已推出一段時間終於有時間一試!沾麵上材料有炙燒廣島蠔、慢煮雞叉燒、慢煮豚叉燒、炙燒豚肉、半熟蛋及燒紫洋蔥,用料豐富。兩隻主角廣島蠔肉漲卜卜,鮮嫩帶份咸鲜海水味,慢煮叉燒粉嫩的肉質,入口有份煙燻味。慢煮雞叉燒就較軟綿,炙燒叉燒帶點豚肉油香感,三款唔同質感的叉燒令人享受一份極上沾麵的感覺。足料沾汁非常濃郁! 係實實在在的牡蠣打出來質地厚身綿密,入口充滿著蠔肉碎有如牛肝菌湯的同樣質感,正方條狀的麵條容易掛汁,令麵條咬落再多一個層次。值回票價的沾汁麵,飽肚感滿足,不過建議上檯盡快沾湯,唔好影相打卡耐左而令湯底冷卻,減少鮮味流失的時間啊

一如以往餐單不複雜,主打沾麵和拉麵加日式小食,
所有湯底均每日真材實料新鮮熬煮,支持小店盡快開餐!

🍢雞軟骨棒$29 必叫小食
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
每次來都會叫的小食,全因為外脆內軟又有香蔥香口感,
雞肉及雞軟骨口感爽口惹味,食麵之前變得特別開胃。

🐥唐揚炸雞 $35🍗
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
四件大炸雞表皮酥嫩可口,壓出檸檬汁散發誘人香味,
再沾上日式蛋黃醬,口感層次豐富。

🦪廣島牡蠣沾汁麵 $138🍜
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
期間限定沾汁麵已推出一段時間終於有時間一試!
兩隻主角廣島蠔肉漲卜卜,鮮嫩帶份咸鲜海水味,
慢煮叉燒粉嫩的肉質,入口有份煙燻味。
慢煮雞叉燒就較軟綿,炙燒叉燒帶點豚肉油香感,
三款唔同質感的叉燒令人享受一份極上沾麵的感覺。
足料沾汁非常濃郁! 係實實在在的牡蠣打出來質地厚身綿密,
入口充滿著蠔肉碎有如牛肝菌湯的同樣質感,
正方條狀的麵條容易掛汁,令麵條咬落再多一個層次。
值回票價的沾汁麵,飽肚感滿足,不過建議上檯盡快沾湯,
唔好影相打卡耐左而令湯底冷卻,減少鮮味流失的時間啊。

🦐海老拉麵 $88🍜
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
朋友叫的海老拉麵再加慢熟豚叉燒加椰菜加蛋😋
上檯非常豐富! 散發蝦鮮香味,
濃郁美味豬骨濃湯伴入大量櫻花蝦麵上,
味道可以,如果湯底可以有蝦味加持會更出色。

如果想滿足D可以試下佢地樽裝SAGE冷泡茶又或者罐裝日式生啤,
下次來要試埋個月幾吸引的雞白湯拉麵!
2024-11-17 0 浏览
好久沒試過一個人來荃灣,行過轉轉天橋,醒起有間拉麵舖,就乾脆夜晚食拉麵吧~.店面比較小,座位不多,但裝修不錯呢.每次都想叫些特別的,但最終還是叫最正統的豬骨湯拉麵🍜😂而這裡的不同款式的拉麵有預設拉麵類型,我喜歡吃細、幼的,而豬骨湯正是配這種麵.我喜歡湯底濃厚的,這裡的正正就是呢,不過吃完有點口乾,要不停飲水外加一份椰菜,就是普通一份烚菜~.整體評價拉麵麵質和湯底也是我喜歡的,如果喜歡吃細麵和濃厚湯底的,我推薦👍🏻下次會試試雞白湯~
店面比較小,座位不多,但裝修不錯呢

外加一份椰菜,就是普通一份烚菜~

整體評價

2024-10-05 375 浏览
今次係第一次去新鋪食由千色匯搬左去路德圍地鋪位置係捐血站隔離 好似隱閉左少少但唔難搵~店鋪不算大 有吧枱可以坐係廚房前都幾有日式風味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🍜 雞白湯拉麵|$98湯頭偏濃稠,拉麵索盡湯汁,仲加左叉燒同紫菜,叉燒肥瘦均勻,有灸燒味道🍜 海老沾麵|$88蝦香味濃郁,可見櫻花蝦鋪滿湯面,而麵底揀左偏軟,口感較佳🍑 白桃烏龍冷泡茶|$20🧃 蜜桃紅茶有汽茶|$22兩款飲品都係𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙞𝙣 𝙃𝙆,桃味好香又唔假,好飲~
今次係第一次去新鋪食
由千色匯搬左去路德圍地鋪
位置係捐血站隔離
好似隱閉左少少但唔難搵~
店鋪不算大 有吧枱可以坐係廚房前
都幾有日式風味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🍜 雞白湯拉麵|$98

🍜 海老沾麵|$88
蝦香味濃郁,可見櫻花蝦鋪滿湯面,而麵底揀左偏軟,口感較佳

🍑 白桃烏龍冷泡茶|$20
🧃 蜜桃紅茶有汽茶|$22
兩款飲品都係𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙞𝙣 𝙃𝙆,桃味好香又唔假,好飲~
2024-10-03 316 浏览
魚介豚骨拉麵:湯底鮮味突出,豚骨味道香濃,拉麵好出色,配上炙燒厚叉燒,有燒香嘅味道,配料仲有香筍同糖心蛋。辛辣拉麵:湯底味帶少少辣,好惹味!拉麵都可以選擇軟硬程度身。溏心蛋做到流心效果。叉燒仲好有油脂香,入口非常軟腍。特濃豚骨沾麵:沾麵醬湯底係超濃厚嘅豚骨湯,麵條彈牙有嚼勁,超級掛汁!煎餃子,皮薄外脆,内裏肉餡有濃濃嘅肉汁,絕對係店內嘅鎮店之寶。

餃子
辛辣拉麵
特濃豚骨沾麵
题外话/补充资料: 魚介豚骨拉麵:湯底鮮味突出,豚骨味道香濃,拉麵好出色,配上炙燒厚叉燒,有燒香嘅味道,配料仲有香筍同糖心蛋。 辛辣拉麵:湯底味帶少少辣,好惹味!拉麵都可以選擇軟硬程度身。溏心蛋做到流心效果。叉燒仲好有油脂香,入口非常軟腍。 特濃豚骨沾麵:沾麵醬湯底係超濃厚嘅豚骨湯,麵條彈牙有嚼勁,超級掛汁! 煎餃子,皮薄外脆,内裏肉餡有濃濃嘅肉汁,絕對係店內嘅鎮店之寶。
2024-09-11
餃子
辛辣拉麵
2024-10-03 247 浏览
黎到荃灣勁多好野食🤤今次同朋友去左一生懸麵到食拉麵原來老闆係日本學藝再開店架☺️雞白湯拉麵🍜聽講雞白湯拉麵好出名 就叫左嚟試好靚好滑嘅雞白湯面頭嘅泡泡令成碗拉麵更保溫令到拉麵盡量由頭到尾都食到熱辣辣嘅湯同拉麵🫶🏻同埋食落冇咁容易膩而且雞肉咬落多汁又香滑多肉麵質都一樣軟硬度可以自己揀嫁❤️而且每啖食落都好爽彈牙🤤成碗都好滿足好正海老沾麵可以自選 冷麵 / 熱麵🫶🏻軟硬度都可以自己揀😎麵上仲有好多件大大件嘅叉燒玉子蛋✨麵嘅份量足夠之餘海老湯仲超超超級多海老😍真係可以每一啖麵都沾到海老同濃湯❤️蝦味唔洗講一定好出👍🏻而且海鮮鮮味入哂落湯入面每一啖都好好食好惹味🤤煎餃子 佢地嘅煎餃子 外脆內多餡每啖味道 同 口感都豐富👍🏻波子汽水Sage 蘋果桂花烏龍有氣茶兩樣配埋食拉麵飲都幾清爽夠冰涼又正😎👍🏻
黎到荃灣勁多好野食🤤

Sage 蘋果桂花烏龍有氣茶
兩樣配埋食拉麵飲都幾清爽
夠冰涼又正😎👍🏻
2024-10-01 213 浏览
荃灣人氣日本拉麵🍜, 呢度每次經過都大排長龍, 見佢哋出咗一種好特別嘅口味所以約埋朋友一齊過嚟試吓, 今次我哋就叫咗🐽白湯豚肉叉燒拉麵, 另外嗰個就係🍋柚子檸檬雞叉燒拉麵🍜白湯拉麵湯底夠濃郁而且好夠熱, 再配埋萬煮叉燒同雞叉燒仲有半熟蛋同紫菜, 真係超級豐富😚😚😚另外特別版嗰個就係柚子檸檬雞🐥叉燒, 呢種味道真係第一次食到, 因為酸微微嘅日式湯麵湯底真係第一次試,我朋友就全部湯都飲晒,佢都話好好食😋日式叉燒我好鍾意佢哋呢度仲有慢煮雞叉燒真係好特別, 雞肉好嫩滑, 配埋🍳半熟蛋同紫菜真係好正😋

2024-09-30 133 浏览
估唔到啲拉麵湯底好好味,麵質都十分唔錯。叫咗佢哋兩個招牌,一個沾麵一個湯麵。餐:雞白湯拉麵+慢熟豚肉叉燒+蜂蜜綠茶樽裝濃濃嘅雞白湯味道,有少少蛋味白湯?我唔知係蛋定忌廉味,好香。食落會感覺飽肚啲。佢鎖住個汁喺個麵條嗰度,啖啖都幾香。估唔到薄片切慢熟豚肉叉燒,口感好滑同埋柔軟,慢煮令到佢嘅肉呢保持新鮮,幾欣賞佢呢種做法。餐:特濃豬骨沾麵+火炙叉燒半熟蛋椰菜佢個豬骨湯底用少少豬脂肪豬油烹調,變咗呢真係好濃郁好香,好邪惡啊。我叫沾麵,改淋啲,變咗就容易咬啲,然後配起上嚟啲湯真係好香。叉燒肉都好多,半肥瘦,有少少烤肉嘅味道。半熟蛋都好新鮮,蛋黃整得晶瑩剔透。最正係佢可以加椰菜,一個碗咁多,咁就唔使驚冇菜食,而且佢煮椰菜都整得好軟身啱啱好,但係保持青綠色。我哋都覺得個廚師煮得好有心機。煎餃子皮薄,餡都好多,啱啱個底又煎得脆口。麵條質地可以選擇標準,較柔軟或者較硬配餐飲可以有不同嘅冷泡茶,香港製造,好特別,有特色茶包喺膠樽入面,而且標明無添加無糖等等標籤,有信心保證我就叫咗白桃烏龍冷泡茶,淡淡嘅白桃烏龍味,清幽,幾好飲。

餐:雞白湯拉麵

+慢熟豚肉叉燒
+蜂蜜綠茶樽裝

餐:特濃豬骨沾麵
火炙叉燒
半熟蛋
椰菜

叉燒肉都好多,半肥瘦,有少少烤肉嘅味道。

半熟蛋都好新鮮,蛋黃整得晶瑩剔透。

我哋都覺得個廚師煮得好有心機。

煎餃子
皮薄,餡都好多,啱啱個底又煎得脆口。

麵條質地可以選擇標準,較柔軟或者較硬

我就叫咗白桃烏龍冷泡茶,淡淡嘅白桃烏龍味,清幽,幾好飲。
2024-09-21 122 浏览
思鄉病又黎😮‍💨成日都想去日本大吃大喝所以今次去到荃灣搵間拉麵解思鄉🇯🇵店內好啲吧枱已經好有日本風格⚡️🔹雞白湯拉麵🐓🍜湯底已經飲得到香濃淆既雞湯味 麵質選擇左標準 軟硬度煮得岩岩好 配上慢煮雞肉 糖心蛋🥚 另外加左慢煮豚叉燒 蔥花灑上面 雞肉真系好好味好嫩滑🔸海老沾麵🦐🍜 海老湯勁多櫻花蝦🌸同樣都可以選擇軟硬度去配合個人口味 而沾麵我哋選擇左較柔 💕每一口麵都掛上海老湯同櫻花蝦 香味濃郁 一樣配上叉燒同糖心蛋🥚 另配慢煮豚叉燒 同多一份蛋🤭大滿足🔹煎餃子🥟每次食拉麵都必定會叫既小食 因為🥟媽大愛既食品❤️所以🥟個名都系甘黎🤭 煎餃煎得好香脆可口🔸Sage 桂花烏龍茶🫖利用原片茶葉冷泡去泡製 淡淡桂花香味 食拉麵既時候 飲茶可以解到油膩感
思鄉病又黎😮‍💨成日都想去日本大吃大喝
所以今次去到荃灣搵間拉麵解思鄉🇯🇵
店內好啲吧枱已經好有日本風格⚡️

🍜 HK$88・味道:湯底濃厚重蝦香🦐,叉燒豬肉香口又唔羶,不錯吃,仲有黑椒邊醃過,惹味嘅😋!櫻花蝦粒有為成個麵提鮮到,提升成個湯層次!・口感:麵條同叉燒都夠掛湯,麵條幾有咬口,係有小小想買個麵返屋企煮嘅程度😂・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:小小後悔咁遲先去食呢間,開始對拉麵改觀!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・IG:daitouball
🍜 HK$88

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:小小後悔咁遲先去食呢間,開始對拉麵改觀!

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

IG:daitouball
2024-09-15
2024-09-10 199 浏览
到達後雖然要排隊, 但該店很窩心, 門外有張長凳可以座下傾偈等候, 而且餐廳限制食客用餐時間是45分鐘左右,所以等左一陣就入到店內了, 餐廳是走日系簡約風,所以環境非常舒適。呢期餐廳推廣緊檸檬柚子之拉麵, 所以我都點左一客品嚐, 秘製柚了醬, 慢煮雞义燒, 慢煮义燒加上半熟蛋, 再加上檸檬片, 是口味之新組合, 令口感清新及有新衝擊, 而且麵條細軟,半流心蛋Q彈有口感,慢煮的雞义燒很嫩滑, 肥瘦的叉燒經炙燒過後帶有焦香味。而朋友就點了海老拉麵幼麵加紫菜, 滿滿的櫻花蝦, 令味道鮮甜香濃, 义燒加上半熟蛋及紫菜, , 幼麵掛上清湯及與細少的櫻花蝦連著一起食, 非常有咬口,佢話真係食到停唔到口呀! 另外小食我們點了煎餃子及雞义燒, 餃子煎得很香口, 而嫩滑的雞义燒太嫩滑太好味, 所以我們忍不住再叫一客。SAGE白桃烏龍冷泡茶是我的至愛,清新解渴,而且是香港製造的,值得推薦。他們還有雞白湯拉麵, 而特濃豚骨沾麵更加係熱賣之選!唐揚炸雞, 雞軟骨棒, 芝士撈飯, 章魚燒, 波子汽水及蜜桃紅茶有氣茶等等。 所以話鍾意食拉麵既你到一生懸麵, 一定有一款岩口味!

• 煎餃子
2024-08-31 219 浏览
「一生懸麵」拉麵店喺荃灣力生廣場地下、荃灣站天橋下、紅十字會捐血中心對面。❤️我嗌左檸檬柚子拉麵🍜另加了半熟蛋和椰菜。拉麵加了大量蔥,蔥還是生的,入口微辛。檸檬柚子湯底酸酸的好清新,好啱呢個咁炎熱嘅天氣食!👍🏻入面重有慢煮叉燒同慢煮雞叉燒各兩片。慢煮叉燒切得好薄身但軟腍中帶口感。慢煮雞叉燒軟少見,口感和味道和雞胸差不多。半熟蛋蛋黃呈流心狀態,入口軟滑~椰菜係另外分開上,十分爽脆清甜。❤️朋友嗌左海老拉麵🍜另加了半熟蛋和紫菜。落左大量櫻花蝦。問朋友好唔好食佢話好香櫻花蝦味。👍🏻麵可揀軟硬度,我和朋友都揀左標準。麵質爽口彈牙👍🏻。❤️嗌左小食:煎餃子🥟皮薄餡靚,點埋餃子汁同吃更滋味😋。❤️飲品嗌左可樂、Sage蜜桃紅茶有氣茶和Sage白桃烏龍冷泡茶。

麵可揀軟硬度,我和朋友都揀左標準。麵質爽口彈牙👍🏻。

❤️嗌左小食:煎餃子🥟
皮薄餡靚,點埋餃子汁同吃更滋味😋。

❤️飲品嗌左可樂、
Sage蜜桃紅茶有氣茶和
Sage白桃烏龍冷泡茶。

之前一直很喜歡吃這家的沾麵~今晚叫了朋友來我家玩貓🤭回家前先帶他去吃個晚餐,就來到這家吃個拉麵吧🌟本來也是想點沾麵的,但看到有期間限定🙈所以決定吃看看~朋友點的雞白湯拉麵,湯底質感濃稠,很掛湯🔥味道也很濃厚🌟拉麵可選軟硬,朋友表示標準的硬度剛剛好👍🏻雞叉燒的部分值得一讚♥️軟嫩不柴,肉味香甜🔥期間限定的檸檬柚子拉麵湯底相對清爽些~能聞到柚子的香氣🌟實際入口的味道帶點檸檬皮的甘味,口味特別🌟拉麵還是選擇了我喜歡的硬麵☺️還加配了紫菜片~風味更有層次👍🏻煎餃皮薄,肉餡好吃🌟如果再脆口一些就更完美了~
本來也是想點沾麵的,但看到有期間限定🙈所以決定吃看看~
雞白湯拉麵
朋友點的雞白湯拉麵,湯底質感濃稠,很掛湯🔥味道也很濃厚🌟
拉麵可選軟硬,朋友表示標準的硬度剛剛好👍🏻
雞叉燒的部分值得一讚♥️軟嫩不柴,肉味香甜🔥
檸檬柚子拉麵
煎餃子

煎餃皮薄,肉餡好吃🌟如果再脆口一些就更完美了~
2024-08-27
雞白湯拉麵
檸檬柚子拉麵
2024-08-25 229 浏览
好耐之前嚟過荃灣食呢間拉麵店,之前分店位置係喺千色店附近,而家拉麵店已經搬得更近荃灣站,位置真係幾方便🥰 舖面位置唔多,雖然呢晚係平日,都等咗五分鐘先入到座🤨海老拉麵一上檯就聞到好香嘅蝦味,拉麵面都鋪咗好多櫻花蝦,湯底飲落都好香鮮味🦐 麵條用咗幼麵,另加咗慢熟豚叉燒,慢熟嘅肉好粉嫩😚特濃豚骨沾麵友人就揀咗食沾麵,呢個就比較重口味,豚骨湯以石鍋上,入面仲有幾粒豚角煮,將凍嘅粗麵點落熱辣辣嘅濃郁豚骨湯,麵條有咬口,好掛湯🤩 友人仲加多咗隻半熟蛋,佢話要多啲protein,要練大隻喎😂煎餃子一碟有五隻,煎得唔錯,唔會過份燶😙 餡料入面有菜肉,點少少醋就更解膩🥟飲品揀咗兩款口味嘅Sage冷泡茶,白桃烏龍同桂花烏龍,兩枝茶嘅茶底都係用原片茶葉嚟泡製,有淡淡嘅香味同果甜🍑呢間本地小店拉麵店真係同佢哋嘅店名一樣,非常用心製作拉麵🍜 佢哋喺旺角同九龍灣都有分店㗎,大家記得支持吓本地小店啊💪🏻

飲品
Sage冷泡茶

2024-08-23 102 浏览
一个人食饭紧系简拉面啦!呢间沾面味道好浓郁,而且会有不定期噶新品。廣島縣の牡蠣沾麵我噶最爱啊!!超肥美噶广岛蚝,一啖超级满足。叫多一份外酥里糯噶章鱼烧做小食,就完美啦