2024-08-14 587 浏览
呢間爐端燒一向在長沙灣人氣高企, 最近搬左黎土瓜灣, 作為fans點都要過黎試下爆膏瀨尿蝦超巨型新鮮瀨尿蝦, 而且蝦膏呈橙黃色, 真係好甘蝦~再配上自家製芝士醬, 味道更加新鮮!另外, 老闆講明如果瀨尿蝦無膏的話, 絕對可以退貨, 並且不收費泰式花甲粉 (少辣)本店招牌菜, 每隻蜆都好新鮮, 完全唔會有任何沙石粒每條粉絲都掛上辣汁, 刺激味蕾, 尤其惹味!燒雞翼雞皮燒得好香脆, 平時少食雞皮既我, 今日都忍唔住要食多D, 非常邪惡師傅調味十足, 唔洗再加額外調味料已經好滿足~~燒蘆筍豚肉豚肉油脂適中, 食返爽脆的蘆筍, 可以中和一下口腔的飽膩感燒日本粟米冰凍口感, 非常清甜, 好少可食粟米會食到咁爽甜~燒大蔥雞 雞脾肉燒得好嫩滑, 大蔥亦很爽口, 味道更入味燒櫻花蝦飯團 飯團外層呈金黃色狀態, 內裡充滿粒粒櫻花蝦, 香味十足再包上紫菜一齊食, 層次感更加豐富燒牛肉日本蔥卷牛肉肥瘦適中, 將大量的日本蔥包埋一齊食, 口感剛好, 不會太油膩燒豬腩肉提子卷今日無荔枝供應, 只有提子豬腩肉非常juicy, 配上清甜的提子, 原來都可以好match~醬燒白茄子白茄子水份充足, 前面食多左肉類可以

爆膏瀨尿蝦
超巨型新鮮瀨尿蝦, 而且蝦膏呈橙黃色, 真係好甘蝦~
再配上自家製芝士醬, 味道更加新鮮!

泰式花甲粉 (少辣)
本店招牌菜, 每隻蜆都好新鮮, 完全唔會有任何沙石粒
每條粉絲都掛上辣汁, 刺激味蕾, 尤其惹味!

燒雞翼
師傅調味十足, 唔洗再加額外調味料已經好滿足~~

燒蘆筍豚肉
豚肉油脂適中, 食返爽脆的蘆筍, 可以中和一下口腔的飽膩感

燒日本粟米
冰凍口感, 非常清甜, 好少可食粟米會食到咁爽甜~

燒大蔥雞
雞脾肉燒得好嫩滑, 大蔥亦很爽口, 味道更入味

燒櫻花蝦飯團
飯團外層呈金黃色狀態, 內裡充滿粒粒櫻花蝦, 香味十足
再包上紫菜一齊食, 層次感更加豐富

燒牛肉日本蔥卷

燒豬腩肉提子卷
今日無荔枝供應, 只有提子

醬燒白茄子
白茄子水份充足, 前面食多左肉類
可以食返D蔬菜, 中和一下口腔的飽膩感~

燒翠肉瓜
燒得好爽脆, 外層脆口, 內裡淋甜~

芝士年糕
外層呈金黃色, 內裡的芝士有拉絲效果,
基本上食1-2粒, 都已經夠飽肚了~

提子梳打
梳打水和提子混合一齊的風味, 更顯清新的口感
在這個炎炎夏日, 喝一口尤其解渴!
2024-08-11
用餐时段
2024-07-29 1093 浏览
偶然見到呢間新開嘅餐廳,見到人哋話佢嘅花甲粉係「世一」,男朋友本身好鍾意食花甲粉,所以同咗佢一齊去試吓係咪真係「世一」咁勁。.職員好有心咁分享佢哋餐廳嘅背景,原來佢哋係由長沙灣海鮮舖搬過嚟大鋪,亦都可以話係成功轉型。本身係買海鮮,佢哋煮嘅海鮮或得客人嘅一字好評,所以就直頭開咗間餐廳。.聽講呢度嘅大廚仲係之前酒店廚房出嚟嘅,所以好多醬汁都係佢特登自己調製而成,相當有心機呀!.🤩爆膏瀨尿蝦我會話呢度菜係必嗌,同埋係我咁耐以為食過最好食嘅瀨尿蝦。用嘅係斑馬瀨尿蝦,而且本身佢又大隻又爆膏,成本相當高。廚師整到係九成熟,有少少creamy嘅質地,肉質鮮甜,食到有海水味,而且爆膏真係好難得。一試就知道同平時嘅瀨尿蝦係好唔同,完全係兩個Level嘅嘢。.包子貝粉絲同平時花甲粉唔同,佢用嘅係包子貝,識落比較有質感同埋海水味重啲。配嘅醬汁亦都係廚師特別調製,帶有少少泰國風味,粉絲吸埋啲汁好惹味,而且價錢十分抵,話係「世一」都絕對唔過份!.牛舌芯牛舌心整得好軟腍,即是係中間嘅芯位一啲都唔硬,而且牛舌味濃郁,食得好惹味,係出色嘅。.雞豪肉一隻雞只有兩嚿,我會話佢都算係稀有部份。平時比較少見到,但呢度都係一個
🤩爆膏瀨尿蝦

包子貝粉絲

牛舌芯
雞豪肉
一隻雞只有兩嚿,我會話佢都算係稀有部份。平時比較少見到,但呢度都係一個signature dish,佢嘅雞味比較濃郁,肉質方面係比平時嘅有彈性。
牛油鮑魚
用咗鮑魚肝特別整多咗個醬汁,相當巧心機同功夫。牛油香濃,識落鮮味、彈牙,又有多重口感,讚!
秋葵 翠玉瓜
如果平時鍾意食海鮮嘅,呢間餐廳絕對十分推介,因為海鮮全部都係好新鮮,食到先甜嘅味道之餘,廚師亦都會特登調製醬汁令到個菜式更加昇華。
2天前 0 浏览
平時都比較少黎土瓜灣 朋友介紹話有間幾正嘅爐端燒開左 仲要係主打海鮮爐端燒 作為海鮮愛好者就梗係要試下啦餐廳裝修簡約 有種日系嘅風格 感覺舒適招牌花甲粉花甲好惹味 味道鮮甜係底部嘅粉絲吸收曬濃郁嘅泰式0味精海鮮湯嘅精華北海道日本大元貝大元貝用左昆布汁烹調仲有自家製嘅明太子薄脆 口感十足清酒燒北寄貝北寄貝鮮味十足 簡簡單單用清酒配搭已經好正 仲有啲foam係面 打卡一流炭燒阿波美雞蠔原來雞蠔係雞背脊最juicy嘅位肉質食落真係好鮮嫩多汁
餐廳裝修簡約 有種日系嘅風格 感覺舒適
清酒燒北寄貝
炭燒阿波美雞蠔
原來雞蠔係雞背脊最juicy嘅位
肉質食落真係好鮮嫩多汁
一心想來食招牌流心瀨尿蝦,結果賣晒呀😱你地去食時!記得要一早預訂呀😉1️⃣招牌花甲粉必點🌟老闆見我唔開心,所以將花甲升級為包子貝🤓每隻蜆肉都好大粒飽滿🤩而湯係好皇蒜蓉味而粉絲吸滿湯汁,勁惹味❤️2️⃣蘇格蘭牛油XL蟶子王不愧為係蟶子王🤩肉質很厚很鮮味而口感結實👍🏻首先用牛油輕煎蟶子,令鮮味更突出,而上面果塊三文魚脆脆,最意想不到係泡泡🫧就係蔥同松露🤣一道咁簡單嘅菜式,竟然有分子料理🤓3️⃣西班牙紅蝦他他紅蝦頭爆多膏,再人手唧膏落個脆球裡,裏面就有紅蝦肉,一口吃下去時,食到鬆脆的外皮,裏面有鮮甜的蝦膏及蝦肉🤩舌尖的享受😋4️⃣西班牙鹽燒膏蟹一打開個蟹蓋🦀見到爆多膏🤩勁正呀🤓5️⃣牛油肝醬炭燒鮑魚6️⃣澳洲和牛牛舌芯7️⃣炭燒頂級牛小排必點🌟師傅燒到很粉嫩,燒到恰到好處,鎖到肉汁,肉味很濃,食得出食材是高級👍🏻8️⃣鹽燒西班牙豬梅頭冇諗過梅頭做串燒又好好食喎🤣燒到油脂好香,肉質很腍😋9️⃣爆汁翠肉瓜

1️⃣招牌花甲粉

5️⃣牛油肝醬炭燒鮑魚

6️⃣澳洲和牛牛舌芯

7️⃣炭燒頂級牛小排

8️⃣鹽燒西班牙豬梅頭
冇諗過梅頭做串燒又好好食喎🤣燒到油脂好香,肉質很腍😋

9️⃣爆汁翠肉瓜
呢間居酒屋係長沙灣已經食過個酸辣粉 超惹味 今次搬咗去土瓜灣嘅舖面 坐起上嚟更舒服 而且仲多咗肉類嘅串燒!📍牛油燒鮑魚串鮑魚燒得好有火侯 肉質唔會韌 咬落去好香嘅牛油香味 而且用咗鮑魚自身嘅肝醬去燒 食落更鮮味📍牛油燒蟶子蟶子處理得好好 唔會有沙 食落好鮮甜 另外上面仲有Wasabi 蛋白脆脆味道更豐富📍昆布汁燒特大元貝 元貝大大舊 咬落去啖啖肉用昆布汁去調味 食落更加鮮味最上面嘅係明太子脆脆 📍花甲粉 絕對係必叫嘅名物係泰式風味 食落係清爽嘅辣味惹味得嚟唔會太重口用咗包子貝 貝肉大隻多肉得嚟又會鮮甜啲📍黃花魚一夜干 黃花魚食落肉質鮮甜嫩滑 有豐富嘅油香 配埋秘製柑橘牛油 可以解膩📍燒牛脷芯串 牛脷食落口感爽滑 牛味好香濃老闆每一季都會尋覓外國小眾手工啤 大部分都好少係出面見到有得買 幾推薦Snug nitro irish stout倒出嚟啲啤酒泡超綿密 飲落比起一般黑啤更易入口唔知飲咩好都可以問吓老闆有咩介紹老闆超nice 得閒過嚟傾吓計同你飲吓酒吹吓水!

📍牛油燒鮑魚串

牛脷食落口感爽滑 牛味好香濃

幾推薦Snug nitro irish stout
倒出嚟啲啤酒泡超綿密 飲落比起一般黑啤更易入口
唔知飲咩好都可以問吓老闆有咩介紹
老闆超nice 得閒過嚟傾吓計同你飲吓酒吹吓水!
2024-09-11 0 浏览
位於紅磡馬頭圍道63號 啟岸1樓嘅 一笑爐端,一間非常用心經營嘅店鋪,老闆會親自招呼客人,介紹當日時令食材,非常貼心。餐廳裝修簡潔乾淨,木系餐枱桌椅,感覺好舒適;一貫日系風格,一定有張L形大吧枱;牆上面掛上黑板寫上當日最時令新鮮嘅食物,一目了然。先黎order店鋪招牌菜 花甲粉,精心設計嘅擺盤,花甲開晒口排成一圈圈,整齊擺放係金色伴碟,高炒影相📸,金光閃閃,一幅好靚嘅圖畫出現眼前。招牌菜唔止睇得,味道都非常出色,花甲肉身肥嘟嘟,味道鮮甜爽彈,底部仲有大量粉絲同湯汁,索晒花甲鮮甜味道。🥢特大魷魚🦑一夜干,份量好多,口感好軟淑,越𡁻越香,越𡁻越鮮,呢個用黎送酒一流👍🏻。🍡燒牛舌芯串,好鍾意食牛舌,鍾意佢有牛嘅本體味道,但唔會有牛嘅肥漏感,厚切嘅牛舌芯,更加增加口感,軟軟糯糯,煙煙韌韌 ,味道甘香。🍡燒葡萄䐁肉串,五花腩肉包裹住葡萄,豚肉外層燒得蕉蕉香香,入口先有䐁肉味道,咬開葡萄,甜味爆開,令豚肉更加juicy。🍡燒阿波尾雞豪,呢個係雞背部近腰位兩側的肌肉,一隻雞只得兩塊,燒至雞皮蕉香,滴些小檸檬汁更加釣出雞肉鮮味。🍡牛油燒鮑魚,鮑魚冧冧滑滑,入口牛油香先口腔爆發,跟隨木魚鮮香逐漸散發,🍡

🍡炭燒頂級牛小排,呢串油脂豐富,入口甘香。

🍡炭燒雞翼,成隻雞翼攤平剪開,容易燒熟又能保持雞翼肉汁,最正係雞翼燒到微蕉,非常香脆。

燒菠蘿🍍,燒過嘅菠蘿天然甜味會更加突出,燒至表面微焦,賦予了一種特殊的口感;燒烤過程亦令菠蘿的纖維稍微軟化,增加口感的豐富度。

呢間係一間主打海鮮嘅爐端燒餐廳❤️喺土瓜灣地鐵站Exit D出口,行大約五分鐘左右就到👍🏻入到去俾人感覺好舒服,而店員仲會推介是日店舖入左咩海鮮😍前菜:牛蒡、蒜頭、醃蘿蔔牛舌心佢切得好厚😳食落口嫩中帶脆,正呀!翠玉瓜佢咬落去會噴汁,會唔會太瘋狂招牌花甲粉花甲好新鮮,完全無沙,而且佢十分惹味,食落會停唔到口,好推薦!自家製一夜干黃花魚牛油味好香濃嘅黃花魚,整體好香亦都好抵食!炭燒雞翼皮脆肉嫩,無得輸!清酒燒北寄貝清酒好正,可以帶出北寄貝鮮甜👍🏻蘇格蘭牛油蟶子王旁邊放咗Wasabi嘅脆片,再搭配牛油泡泡醬加蟶子王,成件事好match🫶🏻炭燒北海道雪場蟹啖啖肉的雪場蟹,但配三文魚子同埋紫菜碎,嗰種鮮甜多肉真係引死人!秘製魚串真係好好味,厚厚嘅魚皮搭配爽嫩的肉,好味!真係好正嘅一間爐端燒店,十分用心,食材又新鮮👍🏻下次再幫襯!

前菜:牛蒡、蒜頭、醃蘿蔔

牛舌心
佢切得好厚😳食落口嫩中帶脆,正呀!

翠玉瓜
佢咬落去會噴汁,會唔會太瘋狂

招牌花甲粉

自家製一夜干黃花魚
牛油味好香濃嘅黃花魚,整體好香亦都好抵食!

炭燒雞翼
皮脆肉嫩,無得輸!

清酒燒北寄貝
清酒好正,可以帶出北寄貝鮮甜👍🏻

蘇格蘭牛油蟶子王

炭燒北海道雪場蟹

秘製魚串
真係好好味,厚厚嘅魚皮搭配爽嫩的肉,好味!

2024-09-09
土瓜灣嘅一笑爐端燒,主打新鮮海產爐端燒!海產類絕不過夜,保證新鮮!Morningcider Hot-X Bun Cider $128一笑有多款外國進口嘅限量手工啤,仲有唔少特別款嘅酒杯俾客人揀!配搭奉送嘅前菜同埋漬物,勁開胃!招牌花甲粉 $98採用清甜無沙嘅包子貝,大大粒勁水嫩飽滿!粉絲sold out轉咗做烏冬,同泰式做法嘅惹味湯底一樣咁夾,微辣口味好食到停唔到,不愧為招牌菜!蘇格蘭牛油蟶子皇 $128巨型嘅蟶子皇,燒得啱啱好,鮮甜味勁突出,口感軟嫩!以松露同埋日本蔥製成嘅泡沫作調味,恰到好處!北海道大元貝 $108以昆布汁燒製,帶溫和嘅酒香,食落啖啖肉!明太子脆片增添鹹香同埋口感!自家製一夜干黃花魚 $198經一夜干處理嘅黃花魚,魚嘅鮮味更濃郁,唔錯!秘製魚串 $68燒至爽口、多汁、同埋甜美,加少少檸檬汁更能激發香味同埋鮮味,正!焦糖燒菠蘿 $68以香甜多汁嘅焦糖菠蘿作為甜品!

招牌花甲粉 $98

蘇格蘭牛油蟶子皇 $128

北海道大元貝 $108

自家製一夜干黃花魚 $198
經一夜干處理嘅黃花魚,魚嘅鮮味更濃郁,唔錯!

秘製魚串 $68

焦糖燒菠蘿 $68
以香甜多汁嘅焦糖菠蘿作為甜品
兩大名廚坐鎮,一日一西,其中一位更是曾經我最喜歡的LAVA的行政總廚,沒日沒夜地思考新菜式。喜歡,事情才會辦得好。我給予這位廚師滿分10分的尊重。配上最新鮮的飛機貨,實在是爐端燒少有的味道昆布汁燒特大元貝$108加入以蒽跟松露製作而成的泡沫🧼,佐以自家製烏魚籽脆餅入口的鮮味有兩個層次,即使有泡沫的調味之強仍未有掩蓋其鮮,就像爭妍鬥麗的兩棵花牛油燒蟶子$128牛油🧈味相當濃,蟶子爽彈,蛋白脆餅吸收了部分的蟶子汁,一剛一柔,還帶點西式風味燒牛脷芯串$78厚切,細嫩滑溜又彈牙,5分熟的和牛舌芯,製作毫不簡單燒雞肝$38七分熟的雞肝,用料必須上佳方能保證不腥。完全沒有生吃的邪惡感,實在令人讚嘆西班牙鹽燒豬梅頭$88西班牙🇪🇸豬梅頭與別不同,全不帶羶味,而且入口帶點奶香,值得一讚燒葡萄豚肉串$58豚肉把既甜又多汁的葡萄🍇包裹著,在口中濺出的汁完全是天然的清甜調味品,把油膩都降解了炭燒頂級牛小排串$118店長友善地把牛小排升級至A4和牛,入口即化油香十足,那種肉汁噴濺的感覺,在口中暴力演出了燒阿波尾雞豪$88雞蠔是雞腿肉中最嫩滑的部位,一隻雞只有兩粒,入口像沒有纖維一樣!$98花甲粉 小辣意外地,

昆布汁燒特大元貝

加入以蒽跟松露製作而成的泡沫🧼,
佐以自家製烏魚籽脆餅

燒葡萄豚肉串

炭燒頂級牛小排串

燒阿波尾雞豪

花甲粉 小辣
意外地,煙韌的花甲粉跟超新鮮的花甲在微辣中融為一體。
這份鮮花甲聽店主說,今天只夠製作三份,實在難得

汁燒翠玉瓜

同樣多汁,難以忘懷的甜味

一笑爐端燒 (紅磡)
紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓1號舖
2024-08-19 169 浏览
自己同朋友都超鍾意食海鮮,上網見到新開嘅呢間舖頭主打食爆膏瀨尿蝦,今日一於過嚟試吓,地點都好方便就腳,土瓜灣地鐵站直行就到入到餐廳,裝修得好有日本嘅風格,酒櫃都放滿咗日本唔同嘅酒類🍹,餐廳職員好細心,好認真介紹佢哋嘅主打菜式,今日就食咗佢哋嘅必點推介,爆膏瀨尿蝦同花甲粉✨爆膏瀨尿蝦$688餐廳職員介紹瀨尿蝦係整到七至八成熟,咁樣嘅煮法可以最保留賴尿蝦嘅鮮味,成隻瀨尿蝦有我隻手比較長,每一舊都充滿蝦膏,瀨尿蝦肉質肉質彈牙,蝦膏好Creamy,點埋柚子汁食更加開胃✨花甲粉$78CP值非常高,有成10幾隻大蜆,每一隻都大大粒,蜆肉非常飽滿,充滿海水嘅甜味,粉絲用咗泰式香料整成,有少少辣辣地,粉嶺味道超索味✨燒牛脷芯$78職員介紹係成條牛脷買黎,取其牛脷最甜、最滑、最美味嘅部份,做得好出色,燒得好香口,而且充滿肉汁,牛舌非常厚切,爽口彈牙,一啲根都無✨燒葡萄豚肉串$48口感係清新,葡萄嘅酸酸甜甜,可以解到豚肉嘅油脂感✨芝士年糕$28年糕最特別係加埋煉奶一齊上菜,芝士味好濃,年糕好煙靭,兩邊燒到金黃色,鍾意食芝士嘅朋友一定唔可以錯過✨燒菠蘿$68燒過嘅菠蘿特別甜,菠蘿🍍好新鮮,完全冇揸

✨爆膏瀨尿蝦$688

✨花甲粉$78

✨燒牛脷芯$78

✨燒葡萄豚肉串$48
口感係清新,葡萄嘅酸酸甜甜,可以解到豚肉嘅油脂感

✨芝士年糕$28

✨燒菠蘿$68
燒過嘅菠蘿特別甜,菠蘿🍍好新鮮,完全冇揸

主打烤海鮮的餐廳由長沙灣搬遷至紅磡,除了撚手烤海鮮外,餐廳也陸陸續續推出嶄新菜式👅🥢✂︎ ❥$688爆膏瀨尿蝦:餐廳的招牌菜式,一隻足足有女生半個手臂長💪🏻😻 一端上桌,眾人便不約而同發出「嘩~嘩~嘩~」的讚嘆聲😲 橙黃色的蝦膏非常吸睛,濃郁甘香,相當邪惡😍 蝦身的肉質烤成七成熟,鮮甜突出,讓人回味無窮🤤👍🏻✂︎❥$78花甲粉:另一款人氣菜式🔥 粉絲中加了蒜末,一夾便迎來香氣撲鼻的蒜香味🧄🫶🏻 花甲鮮甜無沙🫶🏻 廚師用了泰式的煮法,再放入芫荽,美味得讓人吃不停口🤤🌿✂︎ ❥$48燒日本粟米:軟軟糯糯,清甜爆汁🌽✂︎ ❥$28醬燒白茄子:充滿濃郁的牛油香味🧈✂︎ ❥$42燒牛肉日本蔥卷:日本蔥口感清新不刺鼻,整體相當不錯🌿✂︎ ❥$38燒煙肉車厘茄卷:煙肉烤得焦香脆口🥓 配搭爆汁的車厘茄,太美味了👍🏻👍🏻🍅🍅✂︎ ❥$48汁燒大蔥雞:雞肉口感幼嫩,略嫌大蔥過老有點咬不開😝✂︎ ❥$48燒葡萄豚肉串:葡萄清甜🍇 略嫌豚肉調味不足,未見驚喜🙊✂︎ ❥$68燒菠蘿:每次吃串燒總是忍不住要來一份,清甜爆汁🍍💦

❥$688爆膏瀨尿蝦:

❥$78花甲粉:

❥$48燒日本粟米:
軟軟糯糯,清甜爆汁🌽

❥$28醬燒白茄子:
充滿濃郁的牛油香味🧈
❥$42燒牛肉日本蔥卷:
日本蔥口感清新不刺鼻,整體相當不錯🌿

❥$38燒煙肉車厘茄卷:
煙肉烤得焦香脆口🥓 配搭爆汁的車厘茄,太美味了👍🏻👍🏻🍅🍅

❥$48汁燒大蔥雞:
雞肉口感幼嫩,略嫌大蔥過老有點咬不開😝
❥$48燒葡萄豚肉串:
葡萄清甜🍇 略嫌豚肉調味不足,未見驚喜🙊

❥$68燒菠蘿:
每次吃串燒總是忍不住要來一份,清甜爆汁🍍💦

2024-08-15 259 浏览
最近有機會去了一家非常值得推薦的餐廳——一笑爐端燒。各式各樣的燒物,每一道菜都充滿驚喜,絕對是一次難忘的美食旅程。前身係長沙灣既一笑食堂,係MM到睇過佢地既報導已經想試,好好生意仲搬左去靚D既鋪係紅磡,鋪頭仲可以包場唱K嫁!仲有每位店員態度都好好親切,用心介紹每款食物,裝修都好睇,而且佢地D餐具睇得出係用心挑選~!細心到有埋濕紙巾,會自動彈起既仲有個前菜 魷魚 懷山 蒜 樣樣都好味又特別烤日本粟米 ($48)首先介紹一下佢地既燒日本粟米。這粟米甜味好神奇,跟平常我們常睇到個啲品種唔同,顏色淡淡偏白,一看就知道係真正日本選材。帶有天然甘甜味,非常美味!燒牛脷芯串($78)跟住試了他們有名的燒牛脷芯串。口感豐富,有質感,且厚度適中,不會過薄或過厚,每嚼一口都能感受到肉汁四溢,加上經過精心烤製,更加提升了其風味。燒雞肝($38)再分享一下香港少見卻又非常好吃的燒雞肝。生熟剛好,不會太乾或太生,每口都是滿足。處理技術更是讓人讚不絕口,可以試試!爆膏瀨尿蝦($688)當然唔好錯過佢地既爆膏瀨尿蝦!多肉又大隻,而且裡面很多爆漿膏,很鮮甜,又保持到半生熟狀態,非常juicy。同埋價錢雖然高但真係物有
細心到有埋濕紙巾,會自動彈起既
仲有個前菜 魷魚 懷山 蒜 樣樣都好味又特別
烤日本粟米 ($48)
燒牛脷芯串($78)
燒雞肝($38)
爆膏瀨尿蝦($688)
當然唔好錯過佢地既爆膏瀨尿蝦!多肉又大隻,而且裡面很多爆漿膏,很鮮甜,又保持到半生熟狀態,非常juicy。同埋價錢雖然高但真係物有所值,一定要試試這道必點餸真係超正。
牛油焼鮑魚串 $98
– 高級矜貴小點,香滑嫩,鮑魚腥氣全無反而帶出來更多鮮亮本質配上融化滲莎酥巴黃金比例調和靚絕
必吃款推薦
花甲粉 $78 店鋪招牌菜 湯底惹味 係東南亞既感覺 花甲多新鮮 粉絲加埋D汁一齊食 超正

最後,連埋加壹服務費Total:$1206 完全感覺超級抵略顯奢華享受實至名歸!
2024-07-31
2024-08-13 222 浏览
今天約了朋友去紅磡區飲酒食飯,因為之前有人極力推介在附近有一間日式爐端燒的小店。 它主打用日泰方式烹調海鮮和不同種類的特色肉類串燒。 地址是紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓1號舖,近港鐵土瓜灣站。 店舖裝修簡約但型格十足。 有環回的落地大玻璃,光猛明亮;還有個露台,供客人有不同選擇! 店員講佢地之前在長沙灣,最近搬來紅磡。 它仍在試業階段中,只有黑板上供應的食物。 於是我們就叫廚師發版! #三得利生啤、自家製漬物店員即送上自家製漬物給我利送冰凍的生啤! 漬物:蒜頭漬、牛蒡和蕎頭。 酸酸的, 十分開胃! #牛油燒鮑魚串鮑魚爽口彈牙,非常鮮味。 燒得很香,牛油味香濃,超正! #燒特大魷魚一夜干切片上的魷魚好大隻,燒得很用心,不會太乾又多汁。 加上秘制醬汁更加美味可口! #包子貝粉絲花甲用上包子貝,很大粒和味道比一般花甲更鮮甜。 肉質肥美飽滿,粉絲吸收晒花甲的精華,泰國風味的醬汁和蒜蓉、芫荽等,十今惹味好食! #燒牛舌芯黑、燒牛肉日本蔥卷牛舌中間嘅芯位軟腍,牛舌味很濃,好食! 牛肉蔥卷的味道超夾,燒得剛好,必吃的! #汁燒大蔥雞、燒雞肝雞肉串表面燒得焦香,內裏嫩滑有汁,配日本大蔥令味道更加清爽,

#三得利生啤、自家製漬物

#牛油燒鮑魚串
鮑魚爽口彈牙,非常鮮味。 燒得很香,牛油味香濃,超正!

#燒特大魷魚一夜干

#包子貝粉絲

#燒牛舌芯黑、燒牛肉日本蔥卷

#汁燒大蔥雞、燒雞肝
雞肉串表面燒得焦香,內裏嫩滑有汁,配日本大蔥令味道更加清爽,不油膩! 雞肝燒得外焦內裏剛熟,超鮮味!

這間日式爐端燒的隱世小店的食材高級和新鮮,廚師用心製造! 食物水準高,價錢唔貴。 真的值得再捧場!
非常高質嘅海鮮爐端燒本來bookmark 深水埗嘅居酒屋發現佢搬左去土瓜灣紅磡就過黎試下入到去雖然唔多人但幾位店長都好熱情令我地成餐飯都好似去左朋友餐廳咁親切叫左佢地嘅招牌爆膏流心瀨尿蝦$680廚師師傅拎起隻勁生猛嘅大瀨尿蝦我地已經由蝦殼見到蝦膏透出黎咁明顯蝦肉非常鮮甜勁有鮮味好新鮮蝦膏8成熟帶少少流心好正個殼帶有微微焦香一致認同係比起神川更加出色嘅瀨尿蝦清酒燒北寄貝燒得啱啱好鮮甜爽口加埋嗰一啖海鮮湯好回味牛油燒鮑魚都好有驚喜 $98鮑魚本身都係無乜味道嘅食物用牛油燒得好均勻好香然後重點係旁邊嘅鮑魚肝醬點一點令整個味道好有層次正佢地仲有一個招牌花甲粉所有花甲(店主話其實唔係花甲)都有返咁上下大隻湯底泰式帶辣好濃郁我地揀左粉絲吸哂啲湯汁係重口味嘅都值得一試牛舌芯都燒得好味爽口有厚度不得不提我地encore 嘅牛肉葱卷嗰塊牛肉用上靚肉 一入口就知燒嘅功力又做到牛肉生熟度好嫩啲牛肉嘅油汁滴哂落葱入面厚厚嘅一扎葱有口感又無渣因為牛油嘅加持所以連葱都好入味忍唔住要encore 多一串最後試左燒魚皮(隱藏菜單)我地以為係炸魚皮嘅friend但上檯發現點解成舊燒白鱔咁樣樣原來佢地用脆肉鯇加有皮嘅部份
非常高質嘅海鮮爐端燒

啲牛肉嘅油汁滴哂落葱入面
厚厚嘅一扎葱有口感又無渣
因為牛油嘅加持所以連葱都好入味
忍唔住要encore 多一串

最後試左燒魚皮(隱藏菜單)
我地以為係炸魚皮嘅friend

2024-08-08
  • 牛肉葱卷
  • 爆膏瀨尿蝦
2024-08-11 150 浏览
從長沙灣搬到土瓜灣新鋪,裝潢簡潔帶點居酒屋風格,整體好舒適寬敞😊閒談之下先知原來餐廳老闆、員工都有正職工作,收工再齊齊到餐廳用心經營,希望香港「美食之都」有更多優質嘅食物選擇💪🏻💪🏻💪🏻招牌菜:爆膏瀨尿蝦😍😍 成尺長嘅瀨尿蝦燒到7成熟,肉質鮮、嫩、甜,蝦膏香、滑,必試👍🏻另一招牌菜:花甲粉😍用上高一級的包子貝,冇砂,加以泰式風味的烹調方法,鮮甜之中帶少少辣,好正,粉絲更是吸收湯汁精華,每一啖都係享受🤤🤤燒牛脷心,好juice,軟嫩、彈牙口感令人回味無窮😋特大魷魚一夜干,經過風乾醃製後,肉質細嫩,味道香口與鮮甜並存🫶🏻

另一招牌菜:花甲粉😍

燒牛脷心,好juice,軟嫩、彈牙口感令人回味無窮😋