2023-12-27 169 浏览
點了一碗粥同一碗麵等待的時間超過20分鐘。隔離舖頭是大家樂, 我想大家樂等候時間沒有那麼長喂。食物味道一般。熱檸茶味道也不錯這裏的環境也可以但冷氣少一點。收銀員的速度非常快但廚房的速度非常慢
2023-12-27
探險又一城,今次蒞臨咗家好有人氣嘅小店。一入去氣氛就勁親民,等位嗰陣望住牆上啲美食相,口水都直頭流晒出嚟🤤。落單咗招牌炸雞同埋特色豆腐,份量嚟講,真係令人眼前一亮!炸雞外皮香脆得嚟唔油膩,冧爆!咬落去啲肉汁豐富,腍滑過百花凍,啖啖肉嘅滿足感,真係好難拒絕。豆腐呢,外表普通,但味道清新撲鼻,入口後,嗰份滑溜感覺,簡直無得頂!😋飲品唔能唔提,杯檸檬茶做得啱啱好,酸酸甜甜,清新解膩,喝過之後整個人都提振起嚟。我要講,這裏啲小食,真係香口得滯,啱哂想搵個地方歎下下午茶或者豐富下晚餐嘅朋友。仲諗咩?快啲嚟試下啦!千祈唔好錯過喇!👍

一粥麵下午茶又出返刈包系列,可惜2:00-5:00供應,🤴🏻6:00放工肯定食唔到😥😥,好唔容易先夾到一齊放假,一於去食佢啦!🥳🥳~~~豬扒刈包~~~醬汁甜甜地幾好味,豬扒就正正常常,刈包質地鬆軟,好香包味😁😁~~~雞扒紫薯刈包~~~醬汁同豬扒刈包醬汁一樣味,不過紫色嘅刈包顏值都唔錯,未食心情都加左少少分🤭🤭但可惜佢講係紫薯味刈包,真心一啲都食唔出😅😅,雞肉比豬扒幼滑,但豬扒硬啲有咬口,睇你鍾意邊個🙂🙂!

~~~豬扒刈包~~~

~~~雞扒紫薯刈包~~~
2023-08-02
2023-01-17 311 浏览
16/1, 叫黃金四寶煲仔飯,外賣,等了廿幾分鐘,終於攞到。返到家,打開煲仔蓋期待品嚐,失望,是排骨飯加咸蛋。只可叫做黃金一寶,沒有滑雞,沒有臘腸,潤腸。又沒有給豉油。回想在等候時,煲飯人員交給包裝人員強調是4寶。或者當時非常繁忙,但也不應隨意出餐,外賣的我無法即時檢查,回家後只好無奈接受,為免再失望及多付費用,日後不會再叫外賣了。
2023-01-16
25 分钟 (外卖自取)
2022-07-25 398 浏览
今日返去同媽媽食飯,媽媽話懶得煮,推介「一粥麵」,話啲家常菜炒得唔錯。我地一人食一個餐,有一個餸、老火湯、白飯。我食韮黃蝦炒蛋,媽媽就食通菜炒牛肉。果然無介紹錯,首先賣相唔差,份量又大碟,好吸引,價錢又合理,性價比高,如果懶得煮,家常便飯黎講,一粥麵可以做飯堂。韮黃蝦炒蛋,啲蝦都算多同埋大隻,蛋唔會炒得乾,撈飯好正。至於通菜炒牛肉,幾有鑊氣,通菜唔會炒到黃晒,牛肉唔會韌,仲幾滑。老火湯就真材實料,唔係味精湯,煲到啲肉都林晒。如果平時諗唔到食乜,又唔想煮,我推介一粥麵,平靚正之選👍🏻

如果平時諗唔到食乜,又唔想煮,我推介一粥麵,平靚正之選👍🏻
2022-07-11
2022-07-02 191 浏览
好耐冇食過一粥麵,呢日餓餓地又唔想等,就快快趣係一粥麵order個雲吞麵+凍檸茶!有驚喜喎~先係大地魚湯底,好鮮甜,再食雲吞,雖然細細粒,但都有原隻蝦係入面,至於麵底,好爽口,整體質素唔錯!
2022-06-25
2021-11-05 363 浏览
一粥麵於九月時在其social media 專頁舉行【22周年有獎遊戲 知唔知粒雲吞咩料】, 讓網民投選最喜愛雲吞新口味。當中「麻辣鮮蝦雲吞麵」口味成為冠軍,並於10月26日於一粥麵全線分店,期間限定發售。天氣轉涼就特別想食粉麵同🔥辣嘢,公司附近就有間一粥麵,lunch 就過去試下呢個冠軍🏆「麻辣鮮蝦雲吞麵」🏆麻辣鮮蝦雲吞以原隻大海蝦做餡,啖啖大蝦肉,令每粒雲吞口感爽脆又彈牙。手包雲吞,以傳統散尾雲吞嘅製作方法去包,令每粒雲吞入口更滑。湯底方面用咗大地魚、蝦殼、豬骨等以3小時熬製,入口有大地魚的烤魚鮮味,特別鮮甜甘香。雲吞加入麻辣調味都係第一次試,而我覺得最特別嘅地方係雲吞皮預先加入辣椒粉一同製作,令到麻辣度更加豐富,唔會因為雲吞皮而減低左個辣度。如果你係食得辣嘅朋友仔,記得去水吧追加最多一客麻辣醬🔥🔥🔥🔥

2021-09-08 241 浏览
第一次係一粥麵買早餐,估唔到又幾抵食喎!細的粟米瘦肉粥,叉燒包,仲有炒麵添,咁都只係28蚊炸!如果加熱飲就+3蚊,咁都只係31蚊!我就叫左熱奶茶啦。平時食早餐都係一碗麵都要30啦,仲要冇野飲喎⋯⋯講返個早餐先,粟米瘦肉粥的粥底夠棉,D米就煲到爆晒花既!叉燒包都有酒樓的水準,都唔錯啦炒麵一路都有返咁上下水準,同平時差唔多啦奶茶又幾好飲呀!好夠茶味!又夠滑!整體黎講,又一抵食之選,我會encore lor~
第一次係一粥麵買早餐,估唔到又幾抵食喎!
平時食早餐都係一碗麵都要30啦,仲要冇野飲喎⋯⋯
講返個早餐先,粟米瘦肉粥的粥底夠棉,D米就煲到爆晒花既!
叉燒包都有酒樓的水準,都唔錯啦
炒麵一路都有返咁上下水準,同平時差唔多啦
奶茶又幾好飲呀!好夠茶味!又夠滑!
整體黎講,又一抵食之選,我會encore lor~
外卖自取
2021-05-04 236 浏览
我平時唔寫食評,但今次體驗真係好失望,忍唔住要寫出嚟。星期二下晝嗌左外賣,一碗皮蛋瘦肉粥($33),一個炸兩($20)。結論,碗粥完全唔值$33,街邊$20一碗反而有綿綿嘅粥食,起碼有米落肚先,真心我而家食完好似冇食嘢咁,完全唔飽(利申:我係細食嘅女仔,平時食沙律都當一餐)真係冇下次失望囉!等外賣嘅時間都算耐,都等咗15分鐘,原本以為佢係即刻整緊,啲嘢會有返少少質素,點知等咗咁耐都係比粥水,仲要炸兩好似放𣺉左整返熱咁!
我平時唔寫食評,但今次體驗真係好失望,忍唔住要寫出嚟。

皮蛋瘦肉粥
皮蛋瘦肉粥
炸兩
2021-05-04
2020-04-02 1788 浏览
一粥麵青衣担杆山路6號長發廣場3樓319A號舖而家全香港抗疫期間,好多公司都係Work from home, 所以時間彈性好多,唔使日日都1點出去食飯同人迫,較晏少少下午茶時間無咁多人,而且仲平D,今日就試左一粥麵下午茶既meun選擇好多,都係有d難揀呀最後揀左呢個生炸無骨雞脾+頭抽撈粗配紅豆冰,隻炸雞脾真係好大隻,而且炸得好香脆,無骨啖啖肉,唔食用手食而個撈粗味道都唔錯,但略嫌麵底既鹼水味重咗D最後紅豆冰夠晒多豆又唔會太甜,好正始終覺得下午茶要配杯紅豆冰先完滿
一粥麵
青衣担杆山路6號長發廣場3樓319A號舖

下午茶既meun選擇好多,都係有d難揀呀

而個撈粗味道都唔錯,但略嫌麵底既鹼水味重咗D
最後紅豆冰夠晒多豆又唔會太甜,好正
始終覺得下午茶要配杯紅豆冰先完滿
2019-05-23 523 浏览
一向唔想諗費事煩既時候,都係去一粥麵外賣搞掂(堂食經常無位),呢期多數都係嗌通菜炒牛肉,茄子豬扒,再加$8有多個腐乳通菜,價錢都算親民。咁樣一個set dinner,有湯有飯有茶,都係$6x,個湯仲要都似老火湯,雖然試過一,兩次瀨野(似鹽水),但9成機率係無事的,通菜炒牛肉係咸左少少,但每次都保持水準,茄子豬扒就要睇少少彩數,有時剛整起無耐的,相當惹味juice,但好似今次咁,肯定擺左好耐,啲肉已經柴哂皮,下次都係唔好叫呢啲高危野。
外卖自取
2019-05-22 322 浏览
每日夜收工無煮飯就多數係食佢,快餐店有樣野好係選擇唔多,即係處理既野唔多,衰晒有個譜,茶餐廳就可以好飄忽,可以衰到你唔信,剩係個飯佢每次都保持到水準哩下就值得幫親,今日又有冬瓜盎喇,夏天黎就有,原隻冬瓜仔,湯就唔會太鹹,ok, 加個小菜蜜桃冰梅骨,不過不失,唔會有咩驚喜都重好過難頂,70幾蚊都唔係話平,但係唔同一般例湯既冬瓜盎就可以接受啦,加多8 蚊雞再就有個府乳通菜,不過最慘係有好多時炒個菜都可以等成半粒鐘,啲姐姐又成日都好似喺度發呆就真系有啲火滾。今日上商場時撞啱佢地派傳單有優惠,咁就慳左7蚊雞。
今日上商場時撞啱佢地派傳單有優惠,咁就慳左7蚊雞。
2019-01-19 270 浏览
🥢一個人一人一爐火鍋🥢就算一個人都好,都必須打邊爐,今次帶大家試下一人一爐的客家酸菜魚,粟子香辣雞煲🥢客家酸菜魚鍋 $73魚肉質地滑溜,但份量未算好多,湯底有少少辣度,很少的泡椒味,沒有覺得酸和辣,可能要配合大衆的口味,加肉打邊爐有點不夾🥢栗子香辣雞鍋 $69香辣雞鍋湯底比較濃味,雞件算是滑身,加肉入去味道很夾,辣辣地幾開胃,但完全唔覺得有栗子存在🥢以一人一爐來講,雖然都算是好食,但沒有火鍋料覺得呢個價錢未算滿足,沒有火鍋感覺,所以未必會要試了各大一粥麵分店
🥢一個人一人一爐火鍋

🥢客家酸菜魚鍋 $73

🥢栗子香辣雞鍋 $69

各大一粥麵分店

2018-10-21 317 浏览
口淡淡想食碗粥,老婆又想打邊爐,就黎左一粥麵,叫左碗碎牛粥,真係新鮮滾熱辣,價錢平,就算高檔少少魚腩粥都係四十蚊有交易,難怪晚巿咁多街坊撐場!粥底夠綿滑,碎牛夠碎,貨真價實童叟無欺,隨粥附送的「牛肉腸」真係「求奇」左少少,啲牛肉「隨機擺放」响條粉皮之上,同心目中的「牛肉腸」有一段距離,無他嘅,要捲返啲牛肉入條腸度俾多廿蚊人工囉!想通了就不再介意,於自己條腸內進行二次融合吧!火鍋黎講自私鍋一個,酸菜魚湯夠醒胃,肥牛素質拍得住「吉野家」咁上下,平平地單人鍋收曬貨囉!要幫貧苦大眾對抗猛如虎的通脹「一碗麵」一定係你其中一個選擇!
碎牛粥
牛肉腸
2018-10-21
2016-09-08 922 浏览
某天發現天水圍的一粥麵竟然需要等位排隊,確是悲情。下午一時到兩時,周末的長發邨非常之多人午膳,結果自行到一粥麵吃個飯。黑醋豬軟骨菜飯,現在回想起來,才記得這個原來名叫「黑醋汁」,但是完全沒有黑醋味道,也不覺得有酸味。雖然名叫豬軟骨,但是中間的白色骨頭,一點兒也不鬆軟,需要用牙齒大力咬,與軟骨扯不上任何關係。另外,此餐配送一碟小小的豆角,雖然也不是什麼珍饈百味,但是比起只有一碟肉跟一碗菜飯,誠意可嘉得多,豆角還淋上少許肉燥/炸醬,味道也不錯。冰鎮凍奶茶需要額外加$9 ,由於等候了一會兒才有,而且冰鎮的盤子內的冰粒不是太多。我想可能是利用普通的凍奶茶,放進外賣杯,然後再將並放在盤子內而已🤔,而不是本來已經「雪好了」的奶茶。但是味道依然也不是太差,至少不會像普通的凍奶茶,冰粒溶解後將奶茶淡化😉。
某天發現天水圍的一粥麵竟然需要等位排隊,確是悲情

黑醋豬軟骨菜飯,現在回想起來,才記得這個原來名叫「黑醋汁」
,但是完全沒有黑醋味道,也不覺得有酸味
雖然名叫
,與軟骨扯不上任何關係。
另外,此餐配送一碟
,豆角還淋上少許肉燥/炸醬,味道也不錯。