2024-05-25 141 浏览
吃了午餐脆皮雞後, 由於想喝無糖飲料, 所以去了近地鐵站出口的 <一豆花>。 我已光顧了很多年 店家採用加拿大非基因改造大豆,每天都製造新鮮豆品。 這支豆漿12元 有很多口味,有五款, 只是我選了無糖豆漿,約750毫升,可用八達通付款。*留意豆漿只有凍的。

無糖豆漿

*留意豆漿只有凍的。
2024-05-25
外卖自取
$12 (其他)
無糖豆漿
2024-05-13 87 浏览
行去黃埔站經過見到一豆花諗起見過人推薦買咗個腐竹白果豆腐花嚟試下唔怪之得個阿姨問要唔要包糖🤣🤣原來糖水係冇甜味嘅不過本身就食得好淡所以冇乜所謂反而食到本身豆腐花嘅豆香味而且成碗豆腐花真係好足料🫡下次再去試下其他😎
行去黃埔站經過見到一豆花

而且成碗豆腐花真係好足料🫡
下次再去試下其他😎
2024-05-13
腐竹白果豆腐花
呢間小店有不同款式嘅豆腐花、糖水同豆漿佢地比較特別嘅係有特色豆腐花✨例如紅/綠豆沙、黑芝麻、薏米白果豆腐花呢啲款色係一般豆花店比較少見🤔除左豆腐花之外我都有飲過佢地嘅薏米豆漿 好足料😆味道不錯 唔會太甜 太家經過都可以試試🌟今次叫左:❶ 凍桂花冰糖豆腐花🌼 💰𝟗❷ 凍黑芝麻豆腐花🖤 💰𝟗(外賣+$𝟏)凍嘅豆腐花偏硬身同實淨 但係仍然好滑👍🏻濃郁豆香味 自己按喜好加上桂花冰糖同黃糖甜度適中 而家咁熱嘅天氣食透心涼👍🏻👍🏻黑芝麻豆腐花外賣比家人食的🤣所以無錄低🥹但就係加左芝麻糊嘅豆腐花都係$𝟗 其實幾抵食 鍾意食芝麻糊的可以一試~味道😋:𝟒/𝟓 性價比🤩:𝟒/𝟓回頭率🔙🥳:𝟒/𝟓• ─── @𝓱𝓮𝓲.𝓵𝓮𝓽𝓼.𝓯𝓮𝓪𝓼𝓽 ─── •👧🏻|香港𝟎𝟎後𝐅𝐨𝐨𝐝𝐢𝐞🤤🇭🇰❤️‍🔥|美食情報💥|真實食評🫦💰|尋覓𝐂𝐏值高嘅美食👅🍳|不定時煮食分享👩🏻‍🍳🍽𝓝𝓸𝓽𝓱𝓲𝓷𝓰 𝓫𝓻𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓹𝓮𝓸𝓹𝓵𝓮 𝓽𝓸𝓰𝓮𝓽𝓱𝓮𝓻 𝓵𝓲𝓴𝓮 𝓰𝓸𝓸𝓭 𝓯𝓸𝓸𝓭👩🏻‍🤝‍👩🏼🍩𝓗𝓮𝓲 𝓛𝓮𝓽’𝓼 𝓕𝓮𝓪𝓼𝓽, 𝓪𝓵𝔀𝓪你食豆腐花係:𝔂𝓼 𝔂𝓸𝓾𝓻 𝓹𝓵𝓪𝓬𝓮💗★ 🥰如果喜歡我嘅分享✨➜ 記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰🫶🏻 @hei
呢間小店有不同款式嘅豆腐花、糖水同豆漿
佢地比較特別嘅係有特色豆腐花✨
例如紅/綠豆沙、黑芝麻、薏米白果豆腐花
呢啲款色係一般豆花店比較少見🤔
除左豆腐花之外
我都有飲過佢地嘅薏米豆漿 好足料😆
味道不錯 唔會太甜 太家經過都可以試試🌟

今次叫左:
❶ 凍桂花冰糖豆腐花🌼 💰𝟗
❷ 凍黑芝麻豆腐花🖤 💰𝟗(外賣+$𝟏)
凍嘅豆腐花偏硬身同實淨 但係仍然好滑👍🏻
濃郁豆香味 自己按喜好加上桂花冰糖同黃糖
甜度適中 而家咁熱嘅天氣食透心涼👍🏻👍🏻

黑芝麻豆腐花外賣比家人食的🤣
所以無錄低🥹但就係加左芝麻糊嘅豆腐花
都係$𝟗 其實幾抵食 鍾意食芝麻糊的可以一試~

味道😋:𝟒/𝟓

❤️‍🔥|美食情報💥|真實食評🫦
💰|尋覓𝐂𝐏值高嘅美食👅
🍳|不定時煮食分享👩🏻‍🍳🍽

★ 🥰如果喜歡我嘅分享✨
➜ 記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰🫶🏻 @hei.lets.feast❤️‍🔥
咁就唔會錯過我嘅最新帖文啦🥳

★ 😋如果睇完想去試✨
➜記得𝐛𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤🏷 / 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞比朋友仔一齊睇👩🏻‍🤝‍👩🏼
2024-01-08 181 浏览
喂,今日同大夥兒說說我去「一豆花」試嘅感受啦!好耐冇食到咁正宗嘅豆腐花,真係要讚下!👍 頭先點嘅是芝麻豆腐花同原味豆腐花,兩款都係8蚊一碗,食落超值。一講起芝麻豆腐花,嘩,馬上就想起嗰班濃郁嘅芝麻香氣,仲夾帶少少甜味,肥而不膩嘅口感太正啦!😋 豆腐花本身就好似雪花般嘅細膩,好似軟綿綿嘅雲朵,輕輕一吸就瞬間消失喺口裡。至於嗰碗原汁原味嘅豆腐花,就係好傳統嘅滋味,入口即化,腐香十足;加上嗰啲香甜黃糖,簡直係暖笠笠嘅幸福感,食完成個人都暖笠笠。特別仲發現佢地嘅「陳皮白蓮子紅豆沙」同芝麻糊,份量足夠,味道又夠濃,同豆腐花一齊食真係一流,啱啱好甜度,真係服務街坊嘅好地方。💕喺這家店食豆腐花,真係感受到咗香港小吃嘅平易近人同温暖!如果大家懷念家鄉味,或者想試下港式甜品,記得嚟「一豆花」啊!🍮🥄

2023-09-20 218 浏览
✨凍黑芝麻豆腐花🖤🤍就係4分3豆腐花配上4分1芝麻糊,不嬲都鍾意呢個黑白配合😙😙本身都係口痕嚟食,冇諗過啲豆腐花好滑 一啲都唔碎,佢唔係一片片㗎,好似2-3層豆花。芝麻糊唔會好水,真係糊狀咁。食曬頂面啲芝麻糊,淨低一半豆花,我會自己加姜汁同黃糖,幾重享受😂😂
✨凍黑芝麻豆腐花🖤🤍
2023-05-07 339 浏览
之前佢成日都搞promotion $8就已經有一碗豆腐花,大大碗又滑又香又有豆味。而且佢仲有好多唔同嘅款式配搭去豆腐花度,例如黑芝麻糊,紅豆沙,等等等等,真係好多款,街坊都讚不絕口。另外佢都自己有整腐乳。
2023-05-07 234 浏览
One Bean Curd Specialist serves specialty tofu pudding at only HKD$9 per bowl (USD$1) 🌟 same price for cold and hot and no additional cost for take out 💫 they have rock sugar, osmanthus ginger, sweet barley and ginko, red bean, mung bean, evaporated milk, and black sesame 🫘 their tofu pudding isn't the silkiest and strongest in bean flavour we’ve had but they are such great cheap eats and portion is so generous 🌱 they also have soybean milk, tofu, and fermented tofu available for sale一豆花嘅特色豆腐花 全

一豆花嘅特色豆腐花 全部都係$9咋 🌟 冷熱同價 外賣仲唔使加錢💫
有冰糖 薑汁桂花 薏米白果 紅豆沙 綠豆沙 花奶 黑芝麻 🫘
豆腐花都算軟滑 有豆味 🌱
唔係食過最滑最香嘅豆腐花 但性價比極高
好抵食 好足料
除咗豆腐花,仲有豆漿 豆腐 腐乳買

🧡 冰糖豆腐花 (凍) HKD$9
鍾意佢哋唔係淨係比冰糖糖水
豆腐花上面真係有冰糖 半溶半脆 唔夠仲可以自己加
滑滑地 凍凍地 甜甜地 脆脆地 解暑一流

🖤黑芝麻豆腐花(凍) HKD$9
芝麻糊同豆腐花不嬲都好夾
芝麻糊香濃 分量比例幾多 唔會過甜 配埋豆腐花啱啱好

黑芝麻豆腐花(凍) + 冰糖豆腐花 (凍)
黑芝麻豆腐花(凍) + 冰糖豆腐花 (凍)

📍 紅磡船澳街99號地舖 🇭🇰
  • 冰糖豆腐花
  • 黑芝麻豆腐花
小編今日來到黃埔一間豆腐花店「一豆花」,一豆花的第一間分店在2007於大埔墟開業,至今已有多間分店,包括油麻地和佐敦,成為街坊熟悉的小店☺️ 嚴選加拿大直送黃豆,為非基因改造黃豆,及豆用有機肥料種植,保證天然材料新鮮製造😍「芝麻豆腐花」果然是黑白配🖤🤍 以大片鐵匙羹削出如白雲般將白嫩的豆腐花☁️ 再盛載在陶瓷碗中,把一層層豆腐花填滿碗,最後倒一匙黑芝麻糊,一上碗便飄散著陣陣黃豆香,在冬天街頭上來上一碗暖呼呼豆腐花感覺超幸福☺️ 豆腐花綿密細緻、入口即化,芝麻糊味道香濃,稠身的芝麻糊和綿滑的豆腐花,一啖道就滑進喉嚨去,好味又暖胃🧡 熱辣辣豆腐花老少咸宜,有豐富蛋白質和鈣質,一豆花一向創新,豆花口味除到芝麻糊,還有桂花糖水、紅豆🫘、當然有傳統的黃糖經典配搭,自行調節甜度☺️ 豆腐花成為香港街頭小吃當之無愧✨🍽 :芝麻豆腐花;原味豆腐花👅好味指數:8.0/10; 8.0/10💰消費:HK$9;HK$9📍 地址:一豆花 (紅磡)紅磡船澳街99號地舖🈹推介優惠:N/

🍽 :芝麻豆腐花;原味豆腐花
👅好味指數:8.0/10; 8.0/10
💰消費:HK$9;HK$9
📍 地址:一豆花 (紅磡)
紅磡船澳街99號地舖
🈹推介優惠:N/
2022-07-12 542 浏览
咁岩行開黃埔,見到呢間賣豆腐花,好似唔錯咁,就買咗一碗冰糖豆腐花同埋一碗芝麻糊返屋企食。雖然拎返屋企後凍左,但依然好味道,真係好surprised!!!冰糖豆腐花好滑,好香,唔太甜,岩哂我口味,性價比好高!豆腐花仲有薑汁豆腐花同桂花冰糖豆腐花添。芝麻糊又係磨得好滑,質地稀稠度剛好,好重黑芝麻味,真係足料整,好耐冇食過有水準既芝麻糊!呢間啲店員服務態度又好好,又近地鐵站,值得下次再黎幫襯👍🏼👍🏼👍🏼

2021-12-26 430 浏览
人來人往,一豆花keep住有生意,應該係因為價錢好相宜。之前飲過一次燕麥豆漿,覺得好似overnight oatmeal嘅感覺😆不過無咁濃稠。$10非常抵,仲有其他三款豆漿都係$10。老闆娘話本身已經係低糖,的確唔太甜,豆味亦算香濃,飲之前記得搖勻,如果唔係只會飲到豆漿。咬到一塊塊嘅燕麥,其實覺得可以當早餐,都會飽肚。最後嗰幾啖非常杰身,真係好似overnight oatmeal😂😂推介👍🏻👍🏻
燕麥豆漿

最後嗰幾啖非常杰身,真係好似overnight
oatmeal😂😂推介👍🏻👍🏻
燕麥豆漿
2021-11-11 339 浏览
朋友仔成日都話一豆花嘅豆腐花好味又滑捋捋,一定要試下,今日咁岩經過紅磡,一於試下😋。.即場食碗薏米白果豆腐花,真係滑捋捋,豆腐花滑入喉嚨,薏米白果又勁足料,真係冇介紹錯!!.豆腐花口味多變,有8款口味,一律$8️⃣碗,咁好味當然要同屋企人開心Share🥣,一於每款口味各一,仲有連豆漿、腐乳都要試埋😌。.💫特色豆腐花 💰$8❤️冰糖豆腐花🧡薑汁豆腐花💛桂花冰糖豆腐花💚薏米白果豆腐花💙紅豆沙豆腐花💜綠豆沙豆腐花🤍花奶豆腐花🤎黑芝麻豆腐花💫特色豆漿 💰$10🔸少糖豆漿🔹無糖豆漿🔸燕麥豆漿🔹薏米豆漿💫本地靚腐乳 ✴️小(8安士) 💰$23 ✳️中(12安士) 💰$32✡️大(32安士) 💰$58🌶辣 / 唔辣 口味.無論係豆腐花定豆漿都好足料,豆味濃郁香滑,唔怪得我朋友會極力推介💁🏻‍♀️。下次再去紅磡再買過先😋。.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋😋5/5.🍽 一豆花 (紅磡)📍紅磡船澳街99號地舖

💫特色豆腐花 💰$8

🌶辣 / 唔辣 口味

好味指數:😋😋😋😋4/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋😋5/5
🍽 一豆花 (紅磡)
📍紅磡船澳街99號地舖
2021-11-08 211 浏览
行過見到有人龍排隊買豆腐花,門口寫住現場製作 選用 加拿大無基因改造特級黃豆,8蚊一碗,外賣加1蚊,小朋友話想食豆腐花,咁我地就排埋一份買外賣返去食啦~ 好多口味選擇喎~同小朋友先食冰糖口味既豆腐花,佢話好食,之後我同佢開心share 桂花冰糖豆腐花,佢話原來桂花味仲好食喎~我都覺得桂花味好清新,之後我再同佢share我最期待既花奶豆腐花, 原來花奶同豆腐花可以咁配合,都係一個驚喜🥰,最後總結,佢同我一樣都係最鍾意花奶味豆腐花。呢度既豆腐花豆味香濃。..薏米白果豆腐花都好吸引呀~咬落薏米同白果配上滑滑既豆腐花~仲有雙重口感😄 ..豆漿同腐乳都好吸引喎~我地叫左燕麥豆漿,飲落有啲咬口,仲有飽肚感,豆漿同燕麥既比例適中,容易入口,感覺幾健康喎。 腐乳有辣同唔辣。..除左燕麥豆漿,仲有 薏米豆漿 同少糖 及無糖豆漿,豆漿黎講都算多選擇。 現場可以立食或者外賣。

現場可以立食或者外賣。
2021-11-05 150 浏览
途經此地 #一豆花 🥄咁經典既豆腐花梗係要食番碗幾年冇食 食番味道依然😋😋豆腐花夠滑,豆味香濃👍👍而且都仲係做緊$8碗🙄去邊度搵🤷‍♂️其他食品飲品都係二十蚊有找大家又有冇食過佢呢?🙆‍♂️個人評價: 總結 4.5/5星
途經此地 #一豆花 🥄
咁經典既豆腐花梗係要食番碗
幾年冇食 食番味道依然😋😋
豆腐花夠滑,豆味香濃👍👍
而且都仲係做緊$8碗🙄
去邊度搵🤷‍♂️
其他食品飲品都係二十蚊有找
大家又有冇食過佢呢?🙆‍♂️

個人評價: 總結 4.5/5星
2021-11-05
等候时间
1 分钟 (堂食)
2021-11-02 133 浏览
黃埔呢條食街,逢食飯時間就充滿人流🙌🏻今晚我哋食完晚飯,就特登黎一豆花買甜品返去,呢度出名性價比好高,豆腐花一律9蚊碗,豆漿10蚊就有大大支,仲有四款口味添。芝麻糊、腐竹白果薏仁、紅豆沙 、綠豆沙,甜品$9至$13仲有佢哋嘅本地靚腐乳,大$58 中$32 小$23真心好耐冇見過呢個價錢👍性價比極高!我order咗5碗熱5碗凍,店員仲幫我冷熱分開兩袋擺放!豆腐花滑溜而且豆味濃郁,好足料。推介度🌟🌟🌟🌟🌟
黃埔呢條食街,逢食飯時間就充滿人流🙌🏻

芝麻糊、腐竹白果薏仁、紅豆沙 、綠豆沙,甜品$9至$13
仲有佢哋嘅本地靚腐乳,大$58 中$32 小$23

真心好耐冇見過呢個價錢
👍性價比極高!

我order咗5碗熱5碗凍,店員仲幫我冷熱分開兩袋擺放!
豆腐花滑溜而且豆味濃郁,好足料。

推介度🌟🌟🌟🌟🌟
2021-10-31 68 浏览
尋找豆腐花的味道~~最近忙到飛起周圍去!都沒有忘記吃!一豆花,豆腐花口味有好多選擇!!!這次來附近工作!!一定要來試下...豆腐花有冰糖、薑汁、桂花冰糖、薏米白果、紅豆沙、綠豆沙、花奶、黑芝麻,一共八款,每款都係每碗都係8 元,既有順滑的口感又有奶品的濃香~~用加拿大無基因改造特級的黃豆,每日新鮮製作出來的豆腐花,軟軟就像布丁一般,水嫩一口就入魂...豆漿有四款口味︰原味,無糖,燕麥,薏米,好飲,留待給小朋友早餐,營養又健康!仲有靚腐乳!有辣,有唔辣,都買定返屋企煮餸~~
尋找豆腐花的味道~~

最近忙到飛起周圍去!都沒有忘記吃!

仲有靚腐乳!有辣,有唔辣,都買定返屋企煮餸~~
2021-10-30