2021-01-01 578 浏览
1. 果醬九宮格多士 $49有九款唔同味嘅果醬 款款都幾清甜 雖然好似唔係好分到咩打咩 係得藍莓醬酸左少少姐 但個多士都幾大份幾脆 難怪咁多人推介 可以滿足食好多味嘅願望2. Classic all day breakfast $79好傳統嘅all day breakfast 係個多士可以揀醬 我地揀左玫瑰蘋果 幾特別 淡淡玫瑰嘅幽香同蘋果蓉質地嘅醬 再加牛油 幾好食 其他味道都ok 仲有好多菇食3. 日式果醬炸雞 $59幾特別嘅醬汁 酸酸甜甜幾開胃 又唔會膩 雞又炸到好香脆 十分推介4. 熱桂花雪梨茶 $32入面真係有好多梨肉同桂花花瓣 真心足料 啲果肉幾好食 熱飲真係又甜又暖身Overall推介指數:4-4.5/5食物質數都中上而且特別 佢仲有啲果醬賣 如果我有心機日日整多士我都會買黎食嘅 只係鋪頭較細 要等下位同坐得唔算好舒服 所以有個0.5分走盞

1. 果醬九宮格多士 $49

3. 日式果醬炸雞 $59

4. 熱桂花雪梨茶 $32

Overall推介指數:4-4.5/5
難得經過西貢又有朋友陪一齊食好西係openrice上搵到呢間人氣幾高嘅自家製果醬料理店有點可惜,好想試佢地嘅果醬雪糕窩夫餅但當天沒有賣雪糕🙁試咗佢地嘅英式奶油鬆餅餐配蛋黃菠蘿醬同埋士多啤梨醬燒豬肋骨呢兩樣野同果醬味都係熱門嘅選擇蛋黃菠蘿醬比想像中好食,好特別scones 嘅軟硬度剛剛好成個配搭都唔錯估唔到士多啤梨醬燒豬肋骨個味道係幾夾的我以為會有蕃茄醬點薯角但原來不是蕃茄醬,有啲辣可接受友人仲點咗杯桂花雪梨茶因為2樣嘢本身味道都比較清淡,所以味道一般
難得經過西貢又有朋友陪一齊食好西
係openrice上搵到呢間人氣幾高嘅自家製果醬料理店
有點可惜,好想試佢地嘅果醬雪糕窩夫餅
但當天沒有賣雪糕🙁

試咗佢地嘅英式奶油鬆餅餐配蛋黃菠蘿醬
同埋
士多啤梨醬燒豬肋骨
呢兩樣野同果醬味都係熱門嘅選擇
蛋黃菠蘿醬比想像中好食,好特別
scones 嘅軟硬度剛剛好
成個配搭都唔錯

估唔到士多啤梨醬燒豬肋骨個味道係幾夾的
我以為會有蕃茄醬點薯角
但原來不是蕃茄醬,有啲辣可接受

友人仲點咗杯桂花雪梨茶
因為2樣嘢本身味道都比較清淡,所以味道一般
2020-12-16
  • 英式奶油鬆餅餐
2020-12-26 351 浏览
位於西貢的Let's Jam,相比尖沙咀分店,半露天的座位感覺休閒不少,沒那麼逼夾,平日來到人比較少,有一種渡假的感覺士多啤梨果醬燒豬肋骨 套餐$109豬肋骨燒得十分軟爛,不用刀子就輕易分開😍😍士多啤梨果醬加上燒肉汁出其地搭配,味道清爽,推薦!Cream tea set $79套餐包括三個scones, clotted cream& handmade jam及一杯飲料,相信不少人專程來到就是為了scone! Size 比一般小巧,配上自家製果醬昇華了不少👍🏻👍🏻

士多啤梨果醬燒豬肋骨 套餐$109

Cream tea set $79

2020-12-14 303 浏览
來到西貢,當然要支持黃店啦 !Let's jam !都說西貢對毛孩友善,侍應小姐很有禮貌及熱心安排外面的座位。我們平時都有來,喜歡他們的 all day breakfast $78, 今天星期日,原來不包餐飲,也沒有清水,hubby 點了一杯 Americano, 我點了 hot chocolate !可能假日客人多,等了差不多半小時,終於有得食,toast 熱、脆,個人覺得 strawberry 果醬太甜,滑蛋不錯,可惜蘑菇是凍的。Hubby 對咖啡有點失望 他說沒有Americano 應有的咖啡味道,可能是 instant coffee, 禮貌問侍應小姐,她也禮貌說:“係呀!即溶咖啡” !$32 一杯 “instant coffee" ? 結果 hubby 只喝了 2 啖 !浪費了 !請老闆留意一下,希望下次再來喝咖啡,不是 instant coffee, thank you !!
來到西貢,當然要支持黃店啦 !Let's jam !
都說西貢對毛孩友善,侍應小姐很有禮貌及熱心安排外面的座位。
Hubby 對咖啡有點失望

2020-12-13
早餐
2020-11-10 327 浏览
去完塔門,返去西貢OpenRice 見到呢間小店幾高分就入去看看叫了冰沙,ribs , sconeRibs 非常林,香,有種焦脆。同strawberry 醬又好夾醬是甜甜酸酸好想食scone難得有set兩個人食三個,剛剛好Clotted cream 好香叫了蛋黃波羅醬稍甜下次想試下蘋果醬佢的scone 剛剛好既香又濕潤不會放左好耐,乾「增增」,食到鞋口,要搵水送不過都叫左桂花雪梨冰沙,ok ,正常。Ribs 同scone 係會因為掛住,而坐一個鐘入西貢。
去完塔門,返去西貢
OpenRice 見到呢間小店
幾高分
就入去看看
叫了冰沙,ribs , scone

Ribs 非常林,香,有種焦脆。
同strawberry 醬又好夾

稍甜
下次想試下蘋果醬

佢的scone 剛剛好
既香又濕潤

不會放左好耐,乾「增增」,食到鞋口,要搵水送

Scone  set

不過都叫左桂花雪梨冰沙,ok ,正常。
桂花雪梨冰

Ribs 同scone 係會因為掛住,而坐一個鐘入西貢。

Ribs
Scone  set
桂花雪梨冰
  • 英式奶油鬆餅餐
2020-11-07 293 浏览
叫左個Ribs同鬆餅配桂花雪梨果醬,幾好味!Ribs跟左士多啤梨果醬,果醬原來同ribs都好夾,ribs淋身,無筋,易入口。鬆餅鬆脆,有牛油香味,果醬有桂花清香同雪梨果肉,配埋牛油,好好味。飲品叫咗杯果醬soda同玫瑰蘋果沙冰,沙冰有濃濃玫瑰蘋果味,應該落左好多果醬,略為偏甜。平時我鐘意飲冷泡綠茶,搵緊支蜂蜜用黎沖綠茶,咁啱見到呢度用果醬沖飲品,即刻買左罐玫瑰蘋果果醬返屋企沖冷泡綠茶飲,或者用soda水沖都得。

2020-11-02
2020-10-20 392 浏览
星期日夜晚行完山,想食少少野但係唔想太heavy,經過let’s Jam,之前一直想食但未去食,今次就有機會啦!未入座之前,店員會提醒客人,西貢分店和尖沙咀分店menu不一樣,係沒有意粉的。不過我哋不介意所以照幫襯。首先叫咗一個scone(加雜莓醬)試吓,scone 比想像中細隻,但熱辣辣咁,雜莓醬甜甜地似藍莓醬,不錯。下次叫三隻可以有埋clotted cream。士多啤梨醬spare ribs,好大份,薯角分量非常多,ribs 本身就有士多啤梨醬味,就咁食已經好好食,額外嘅士多啤梨bbq醬用嚟點薯角perfect!Egg benedict + 大啡菇(芒果荷蘭醬),其實個醬係食唔到有芒果味,下面都係片普通多士,我覺得普普通通而巳。飲品叫咗一杯凍蘋果玫瑰,可惜味道非常淡><,希望味道可以rich少少:
星期日夜晚行完山,想食少少野但係唔想太heavy,

2020-10-20 310 浏览
每次在西貢市場街閒逛時,都見”一起果醬”有很多人在等位,今日見門口無人,便來碰碰運氣。剛巧有一枱客走,我們等5分鐘(即執枱時間)便有位。見其牆壁貼滿客人留言,有種親切感。我同老公都食了午飯,他只叫了一杯檸檬特飲($47),我就叫了英式奶油餅套餐($79),有三個Scone。😍😍😍英式鬆餅可自選果醬。👍🏻👍🏻👍🏻鬆餅雖然細細個,但上枱已聞到一陣陣烘培的牛油香,使人垂涎欲滴。碟旁放了一隻木匙,很可愛。鬆餅鬆鬆的,軟滑好味。加埋熱情果醬,又是另一種味道。它的熱情果醬,是自家製冇防腐劑,很香熱情果味。😋😋😋玫瑰蘋果茶是蘋果茶加上幾片玫瑰花辦,故玫瑰味不濃。蘋果也是在飲到一半有多時,食到蘋果蓉才感覺到是蘋果茶,味道不算吸引,下次寧願叫普通的茶。👎🏻👎🏻檸檬特飲有很香的檸檬味,酸酸地,飲時覺得涼快。它加有薄荷葉,除有薄荷香,亦提神,好!👍🏻👍🏻👍🏻

英式鬆餅可自選果醬。👍🏻👍🏻👍🏻

2020-10-16
2020-10-04 215 浏览
趁幾日假期專登入去西貢到試下一間人氣推介嘅黃店Cafe一起果醬 let's jam🤘🏻all day breakfast set份量夠晒足料有芝士炒蛋、煙肉、牛仔早餐腸、紐約堡腸、烤蕃茄、炒蘑菇、焗豆、牛角包炒蛋炒得好滑其他配料用牛油炒過 再加鹽同埋黑椒輕輕調味都已經好夠味道牛角包可以自選佢哋嘅自家製果醬食完好有滿足感果醬燒豬肋骨套餐士多啤梨果醬燒豬肋骨+薯角+飲品甜度適中再帶點微酸,而豬肋骨都燒得啱啱好幾有特色套餐加配嘅兩款飲品果醬奶昔瓜同木瓜雪耳鮮奶飲落好健康唔會太過甜果醬用途遠超於我想像估唔到果醬除咗搽麵包之外仲可以用來做鹹食同飲品😂👍🏼
趁幾日假期專登入去西貢到試下一間人氣推介嘅黃店Cafe

牛角包可以自選佢哋嘅自家製果醬
食完好有滿足感

果醬燒豬肋骨套餐
士多啤梨果醬燒豬肋骨+薯角+飲品
甜度適中再帶點微酸,而豬肋骨都燒得啱啱好
幾有特色

估唔到果醬除咗搽麵包之外
仲可以用來做鹹食同飲品😂👍🏼
午餐
2020-10-04 221 浏览
話說呢間鋪頭太受歡迎,頭兩次揀weekend去都好多人排隊,由於天氣太熱同埋行完山太肚餓既原因金,排到一半都放棄左。第三次終於係weekday踩入西貢,完左呢個食果醬既心願!全天英式早餐$99(連1杯飲品)有芝士炒蛋+煙肉+牛仔早餐腸+紐倫堡腸+扒香茄+炒磨菇+焗豆+厚多士+果醬果醬揀左店員推薦既肉桂蘋果,overall以all day breakfast 黎講屬於ok水平,其他食材唔算突出但個果醬幾特別士多啤梨果醬燒豬肋骨$109(連1杯飲品)個ribs煮到好軟好好食,薯角即炸熱辣辣脆卜卜,個士多啤梨果醬好夾,呢個推薦!果醬雪糕窩夫餅(half $52)果醬揀左蛋黃菠蘿(因為我好鍾意食菠蘿)。個菠蘿味好搶唔太食到蛋黃既感覺,但成個feel好fresh,菠蘿控表示有驚豔到。個窩夫都幾脆,唔會太甜飲品:果醬系列-玫瑰蘋果茶我覺得幾淡味,無乜特別,少少失望凍朱古力:唔會太甜/太濃,有浸好香可可味,有d out of expectation 地好飲

全天英式早餐$99(連1杯飲品)

士多啤梨果醬燒豬肋骨$109(連1杯飲品)

果醬雪糕窩夫餅(half $52)

飲品:
果醬系列-玫瑰蘋果茶
我覺得幾淡味,無乜特別,少少失望

全日英式早餐
2020-09-29 173 浏览
係潛完水好攰既時候好興幸有黎到呢到食下午茶, 終於可以試試佢地自家製既果醬. 所以今次我特登叫左3款都係跟果醬既食物/飲料, 等自己可以一次過試多幾款.Came here for afternoon tea after a very tiring diving session! Happy that we did come coz finally I got to try the delicious homemade jam! I purposely ordered dishes and drinks come with jam so I could try a bit of each.果醬雪糕窩夫餅配雜莓果醬 | Waffle w/ Ice Cream and Homemade Very Berry Jam 72HKD窩夫餅熱辣辣咁上, 十分脆口. 你可以見到有好多好多雜莓係雜莓果醬入面, 酸酸地, 呢隻雜莓果醬冇加糖十分健康! 加上一球雪糕, 鮮忌廉同水果, 十分之滿足!The waffle was served hot and crispy. You can see there

The waffle was served hot and crispy. You can see there were so many berries in the mix berry jam, it was quite sour which I like how they didn't add or just add a tiny bit of sugar in the jam
served with a scoop of ice cream, fresh cream and some freshly cut assorted fruit! I was so satisfied with this one.

全天英式早餐 | Classic All Day Breakfast 79HKD
全天英式早係正正常常既, 不過我自己就比較欣賞多士配玉桂蘋果醬啦~ This all day breakfast was okay, but I just put more focus on the toast and jam...

多士配玉桂蘋果醬 | Toast with Cinnamon & Apple Jam
估唔到呢個玉桂蘋果醬係咁好食, 佢有少少令我諗起蘋果金寶, 估唔到配多士都好唔錯~ WOW this cinnamon and apple jam was so good as well! It reminded me of apple cinnamon crumble, really such a good option with toast.

特調果醬梳打 - 丁香香橙 | Home Made Soda w/ Jam - Clove & Orange Mardalade 38HKD
我揀左丁香香橙梳打因為我覺得橙汁梳打應該唔會差得去邊. 佢地都俾左幾多果醬我, 我可以食到飲到唔少椅橙皮~ I picked clove and orange mardalade jam soda just because orange soda won't be a so-bad choice. They gave me a generous amount of jam that I can eat the orange peel from it.

真.紅豆冰 | Red Bean Smoothies 40HKD
佢地將紅豆同奶係攪拌機打碎, 所以你仲可以食到紅豆碎, 成個質感食到好濃好多既紅豆, 充滿住啖啖紅豆味. They blended the red beans with milk to have this red bean smoothies. You can still taste the granular red beans but the texture was rich and full of red bean taste! Worth to give it a try!

陳列食品 | Demo Display

餐牌 | Menu
2020-08-23
2020-08-20 658 浏览
Fat.vava揾食😋西式咖啡廳 全天美式早餐 $79正常一個all day breakfast ,可以更有鑊氣同香口,煙肉、腸仔可以再煎耐d香d,茄汁豆係亨氏味道,多過一隻蛋,都滑既同份量夠,麵包有少少淋同硬,如果再焗脆少少,上面果醬份量唔夠。菇既調味可以再多少少,整體正常。果醬九宮格多士 $499個味道,有熱帶風情、蛋黃菠蘿、芒果、士多啤梨、藍莓、雪耳木瓜、玉桂蘋果、桂花雪梨、玫瑰蘋果,都係自家製既果醬。因為真係自家製,所以無加工過既死甜感覺,有水果原本既果酸和自然甜,都ok既。因為多士有一定厚度,如果有少少果醬可以分上就更好,切出黎時,可以搽上去,令味道更濃郁。士多啤梨果醬燒豬肋骨套餐 $109豬肋過都好淋,士多啤梨醬分上,醬有鮮士多啤梨味同少少果肉,但肉既份量少,幾啖食晒,一定唔會飽肚,當輕食。 班尼迪温泉蛋配芒果荷蘭汁 $109揀左雙拼巴馬火腿,煙三文魚,蛋都好凳凳下,但唔夠高身比較扁。荷蘭汁冇乜芒果味,但整體唔會好漏,份量少,唔抵。蟹肉沙律 配 熱情果油醋汁 $59果醋既新鮮加上蟹肉既鮮甜,整體都開胃同輕盈。但份量就較少,未必可以比2人或以上share。熱帶風情梳打都解渴既
Fat.vava揾食😋
西式咖啡廳

全天美式早餐 $79

果醬九宮格多士 $49

士多啤梨果醬燒豬肋骨套餐 $109

班尼迪温泉蛋配芒果荷蘭汁 $109

蟹肉沙律 配 熱情果油醋汁 $59

熱帶風情梳打
都解渴既,但比較淡,冇乜水果味。

📍整體價錢偏貴,份量較少。
📍可以book位,冇book就要等一等
📍冇閂門,夏天坐到入去都比較熱。
2020-07-11
  • 果醬九宮格多士
2020-08-10 548 浏览
好似2,3年前都食過Let's Jam,當時佢食物係還好,唔特別好食,所以今次再食有驚喜。成份All day breakfast都好食👍👍多士會配自家製果醬(呢款係桂花雪梨,我覺得算甜),蛋係會落芝士整,煙肉亦夠脆😎P.S. 多士可加錢轉scone,本身都想轉,但佢咁樣轉就冇clooted cream,要原份叫先會配,所以我都另外叫咗一份哈哈!scone就係通常啲high tea set☕度會見到。同樣哋呢度除咗配clotted cream,仲可以跟一隻果醬。我就揀咗蛋黃菠蘿🍍,少少咸但又fresh同甜嘅感覺。熱辣辣嘅scone,一次過搽jam同clotted cream一齊食超好食😍😍😍🤤🤤🤤不過因為細細間鋪,平日都要等位sad sad~

我就揀咗蛋黃菠蘿🍍,少少咸但又fresh同甜嘅感覺。

不過因為細細間鋪,平日都要等位sad sad~
2020-07-28
  • 英式鬆餅
  • All day breakfast
一場入到西貢無理由食個菠蘿包就走人既,當然唔少得懲罰一下💛店啦😌 呢間小店外面望落平平無奇,內裡就非常特別😏.其實小店仲有另一間分店係尖沙咀,但每次都係幫襯西貢呢間🙈 缺點係店舖位置處於西貢最曬既地段,每次行過去都要俾太陽🌞曬一輪,而店內既冷氣比較弱😂.呢度既食物以輕食為主,例如係all day breakfast🍳、沙律🥗同各種小食🧇🥐🍗等等,而最大賣點就係佢地既店名— 果醬🍯‼️餐牌上每款食物同飲品用上自家製果醬,店內亦有作獨立出售,如果客人食過鐘意既味道可以買返屋企慢慢品嘗😋******************************✨果醬九宮格多士🍞 ($49)呢款果醬九宮格多士絕對係呢度既招牌食物🔅只需4刀🔪就將厚多士切成9小格,每一格都別樹一格,因為分別用上熱帶風情🌴、蛋黃菠蘿🍍、芒果🥭、士多啤梨🍓、藍莓、雪耳木瓜、玉桂蘋果🍎、桂花雪梨🍐同埋玫瑰蘋果🌹9款自家製果醬,一款食物就可以滿足味蕾上既9種味道👅而果醬食落唔會太甜,個人認為熱帶風情、蛋黃菠蘿、雪耳木瓜同桂花雪梨比較特別,係第二度難以食到😋最重要既係❗️佢地既厚多士🍞真係烘得非常正,表面烘到金黃色完全唔會過火,而且真正做到

✨果醬九宮格多士🍞 ($49)
呢款果醬九宮格多士絕對係呢度既招牌食物🔅

最重要既係❗️佢地既厚多士🍞真係烘得非常正,表面烘到金黃色完全唔會過火,而且真正做到外脆內軟 (可以睇close up張相,麵包係非常軟熟😍),每次都會一路食一路讚嘆點解呢度可以將塊厚多士烘到咁正🤤

✨桂花雪梨茶🍹 ($34)
每次都必點呢杯飲品,桂花帶點清香,加上粒粒雪梨果肉,兩者配搭令味道十分清新🌱 飲起黎既個種感覺好滋潤就好似好養生咁,有氣飲品🥤係絕對做唔到既🙅🏻‍♀️

👧🏻人均消費:$60 (另+10%服務費)
😋味道指數:4/5
💰抵食指數:3/5
🪑環境指數:3/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:4/5
📍Let’s Jam
地址:西貢市場街9號地下
⏰營業時間:10:00–20:00 (Mon–Fri);
09:00–21:00 (Sat–Sun & Public holiday)
2020-07-03 468 浏览
難得入黎西貢, 聽朋友介紹過呢間,就專登去試下等左一陣就有位。 好耐無食英式鬆餅,一於試下, 再加杯木瓜雪耳牛奶,不過飲品有點過甜,我本身以為會blend , 但入面係木瓜雪耳粒。 個scone上到黎熱辣辣,好似即整咁, 好鬆化,有淡淡的奶油香。 果醬有得選, 聽聞係自家製,我選左雪梨味,係有粒粒果肉, 佢地嘅果醬同鬆餅好夾,再加埋奶油, 正! 不過一個人食曬成份, 呢個份量有點滯, 下次要叫朋友一齊share . 仲有其他都好想試, 下次叫埋朋友一齊食開心點
難得入黎西貢, 聽朋友介紹過呢間,就專登去試下

仲有其他都好想試, 下次叫埋朋友一齊食開心點