2024-11-15 0 浏览
超耐冇去台灣好耐冇食過台灣野 呢日去灣仔搵朋友就死lur佢搵間台灣野俾我食佢話呢間之前食過唔錯所以今次帶我黎試試我地叫左:紅燒牛肉麵湯底濃郁 但有D偏甜牛肉炆得非常入味而且肉質軟嫩 但係我嫌佢有D肥要咬走D肥膏食先冇咁guilty麵條彈牙夠掛湯整體確實唔錯既特濃豆乳雞烏冬朋友話豆乳湯底濃郁滑順 雞肉鮮嫩 湯底唔鹹調味啱啱好兩杯茶就冇咩特別呢到以為冇咩人食但可能平日lunch關係食下食下已經爆晒場 諗住坐多陣都唔係幾好意思下次會再試其他一起食堂 (軒尼詩道)灣仔軒尼詩道153號地舖
超耐冇去台灣

呢到以為冇咩人食
但可能平日lunch關係
食下食下已經爆晒場 諗住坐多陣都唔係幾好意思

下次會再試其他
一起食堂 (軒尼詩道)
灣仔軒尼詩道153號地舖
2024-10-20 265 浏览
想食佢好耐,但下晏好多人排隊,夜晚趕係9點前去試下,之後先知原來有幾間分店。影既時候已經熄左燈。呈長方形鋪,兩個女仔都坐到卡位。叫左豆乳烏龍麵,豆乳湯係清啲味道唔太咸,原來烏龍麵係烏冬,有一塊響鈴係入面要記得快啲食,冬菇可以浸耐啲,仲有好冧既紅蘿蔔。魯肉飯比想像中大碗,魯肉足夠可以混曬全碗,男仔應該食曬成碗應該都飽。如果唔鐘意蔥同菜脯可以提下唔要貢丸湯會有三粒,幾彈牙,個湯係清湯可以飲今次食唔到甜品,希望下次可以係其他鋪頭試

呈長方形鋪,兩個女仔都坐到卡位。

豆乳烏龍麵

魯肉飯比想像中大碗,魯肉足夠可以混曬全碗,
男仔應該食曬成碗應該都飽。如果唔鐘意蔥同菜脯可以提下唔要

魯肉飯

貢丸湯會有三粒,幾彈牙,個湯係清湯可以飲

貢丸湯

今次食唔到甜品,希望下次可以係其他鋪頭試

2024-10-18
$80 (宵夜)
豆乳烏龍麵
貢丸湯
  • 特濃豆乳雞烏龍麵
  • 魯肉飯
2024-10-03 270 浏览
路過中環見到呢間鋪頭外觀同環境唔錯上網睇Like多過負評抱住一試心態入去點解結果係大失所謂首先講價錢普通一個飯唔跟野飲已經標價$80以上飲品雖然午市餐套半價亦要$14 其次講味道叫左碗和風牛肉飯份量係大碗但係味道仲衰過連鎖餐廳啲牛肉同白烚無分別仲要啲肉鞋習習 個烏龍麵又係淡某某食完唔知自己食左唯一可取係鹽酥雞即叫即炸 食落唔錯而加配既台式飲品全部見住佢係樓面既雪櫃拎出黎 一早沖好晒味道一般 但係去到手啲冰已經無晒 最後 服務態度都唔見得好叫佢幫手抹抹張台個Waiter 都十分串咀不會再次光顧食XX家都好過佢仲唔洗受氣
路過中環

不會再次光顧
食XX家都好過佢
仲唔洗受氣
2024-07-12 578 浏览
食物質素差,雪藏雞味,面太淋,成九十蚊一碗,份量少最差係服務態度,lunch有人等,趕人走,明既,食佐45分鐘, 話有人等,叫我地讓位,我成半杯加佐14蚊既仙草奶茶未飲完,我有禮貌地回應"ok, 俾我飲埋杯野先"隔幾分鐘,佢再吹,仲竟然話"你地想坐到幾時,杯野其實可以攞出去飲"真係不寫不快。我地當時冇勞氣,反正佢依d咁既食物同服務質素,唔會做得長。你睇隔離排長隆, 今日經過佢已經冇人等就明啦, 仲要有吉位。
食物質素差,雪藏雞味,面太淋,成九十蚊一碗,份量少
真係不寫不快。
我地當時冇勞氣,反正佢依d咁既食物同服務質素,唔會做得長。

2024-07-11 482 浏览
一行4人去食lunch, 一碗麵$90以上,唔好食分量少,價錢偏貴。一客花枝丸4粒 $45,加$14飲珍珠奶茶,人均$115,味道和分量完全唔值呢個價。見你一食完碗麵就即刻收走,再同你講出面有人等緊位,已經同餐廳講會快啲,但要比多少少時間飲埋杯奶茶,唔夠3分鍾呢侍應再行黎問我地飲完未,然後叫我地唔好係餐廳飲拎出街邊行邊飲😅堂食加錢要飲品,但原來唔准係餐廳入面飲,早知唔要飲品啦😂睇返張單,我地其實只係逗留左45分鍾,就被侍應無禮貌地趕走,又唔係好食又貴,一定唔會再幫襯。

2024-07-11
2024-05-20 372 浏览
台灣食物一直是我的comfort food,長假期夾不到時間外遊,唯有發掘下香港值得一食既台式餐廳。這間灣仔小店,就係我灣仔街坊朋友特別推介~———————🔹花雕麻油雞湯麵 $92常食同款口味的杯麵,估唔到堂食居然係另一個層次。湯底清香甘甜,帶淡淡麻油香,另附一小杯花雕酒,按口味酌量加入🍜雞肉帶皮無骨,非常嫩滑!🔸紅燒三寶牛肉麵 $102牛骨湯底濃郁清甜,牛丸、牛腱和牛肋條煮得入味,配上掛湯、類似烏冬的麵條,整體配合得相當不錯~🔹鹽酥雞 $48超大份😊炸皮香脆,雞肉嫩滑,好食!🔸芋圓仙草凍 $42芋圓煙煙韌韌,仙草清熱消滯,一頓豐富晚餐後,以清爽的甜品作結😋
———————
🔹花雕麻油雞湯麵 $92

🔸紅燒三寶牛肉麵 $102

🔹鹽酥雞 $48
超大份😊炸皮香脆,雞肉嫩滑,好食!

🔸芋圓仙草凍 $42
When I went to Wan Chai, I passed by this Taiwanese shop and the price was quite reasonable. Quite a surprise for the Huadiao sesame oil chicken noodle soup 92 It turns out the set comes with three small plates, including Chinese salad, sweet potato and fern cake. Noodle portion is quite large and smells of fragrant sesame oil. Pour the Huadiao wine into the soup base and eat together, the taste will become more essence and very rich. The flavor of Huadiao wine is incredible, even the boneless c

Noodle portion is quite large and smells of fragrant sesame oil. Pour the Huadiao wine into the soup base and eat together, the taste will become more essence and very rich. The flavor of Huadiao wine is incredible, even the boneless chicken rolls are marinated so well. The taste is very good, the combination of wolfberry, longan and red dates is so sincere!

Fucheng Shrimp Roll 32 This one has even more surprises: the thin bean curd skin is deep-fried, super fluffy and crispy shrimp sliders There are a lot of chopped water chestnuts in the teeth. It is salty and super delicious!!

Golden taro balls 42 It’s not the usual taro paste noodles with salted egg quicksand and slightly sweet topping.
2024-05-11 1170 浏览
灣仔地鐵站一出就係勁多正餐廳😚 呢間口碑台菜都插左旗🤩🔥❣️花雕麻油雞湯麵 $92朋友非常欣賞呢個雞卷😛🐓 用雞腿肉捲起 除咗一層薄薄嘅雞皮就冇脂肪✅ 都好入味好滑🥹本來嘅湯清清地最有桂圓紅棗杞子 配一杯花雕可以自由斟酌落幾多濃幾多🥃 呢度嘅麵普遍都係用烏冬🍜 唔使加錢🙂‍↔️ 烏冬煙煙韌韌配呢個養生湯底好夾✨仲有兩條青菜同冬菇 會掛住嘅味道🤩❣️鹽酥雞 $48勁大碟好抵食🥰🐓 冇台式鹽酥雞咁大塊比較似 chicken popcorn🐓調味啱啱好 如果可以有埋炸九層塔就更上一層樓😆❣️魯肉飯 $69想食個黑糖豬軟骨結果冇晒😢滷肉飯都唔錯~半肥瘦豬肉滷得入味🐷 份量好大好多用咗珍珠米🍚酸菜滷蛋青江菜配住食 仲有碗湯🍲🥬🥚❣️肉燥燙青菜 $34面頭有啲炸紅蔥頭好惹味 肉燥份量都好多😆青菜本身已經有自然嘅甜味 加上啲鹹香更正🥬❣️愛玉荔枝綠茶 $28就算唔揀甜度都非常完美🥰 愛玉真係少飲到✅ 荔枝味唔假 係出面飲品店質素😛
灣仔地鐵站一出就係勁多正餐廳😚 呢間口碑台菜都插左旗🤩🔥

❣️花雕麻油雞湯麵 $92
仲有兩條青菜同冬菇 會掛住嘅味道🤩

❣️鹽酥雞 $48

❣️魯肉飯 $69
想食個黑糖豬軟骨結果冇晒😢滷肉飯都唔錯~
半肥瘦豬肉滷得入味🐷 份量好大好多用咗珍珠米🍚

• 鹽酥雞
  • 花雕麻油雞湯麵
  • 魯肉飯
2024-05-07 211 浏览
最近在灣仔試了台灣菜。味道不錯。紅燒三寶牛肉麵 $116紅燒三寶牛肉麵湯頭濃郁,充滿著牛肉的香氣。Q彈的麵條和豐富的牛肉料令人回味無窮。牛肋骨、牛丸和牛筋都經過細心烹調,口感鮮嫩多汁,每一口都能感受到牛肉的風味。鹽酥雞 $48這裡的另一個推薦菜品!鹽酥雞外皮酥脆,內裡多汁,吃起來非常香口。雞肉經過特殊的調味處理,每一口都能品味到微妙的香料和鹽味。珍珠奶茶 $14(跟餐價)滑順的奶茶口感和Q彈的珍珠,口感豐富有層次,甜度適中。花雕麻油雞麵 $92湯麵以花雕酒和麻油為基底,配上嫩滑的雞肉和彈牙的麵條,味道醇厚而濃郁,十分推薦!
最近在灣仔試了台灣菜。味道不錯。

紅燒三寶牛肉麵 $116

鹽酥雞 $48

珍珠奶茶 $14(跟餐價)
滑順的奶茶口感和Q彈的珍珠,口感豐富有層次,甜度適中。

花雕麻油雞麵 $92
2024-05-01 225 浏览
近排發現到一間喺灣仔區嘅親民台式小食店。餐牌有台式主菜、小食、飲品同甜品,都算多唔同嘅選擇。⭐花雕麻油雞湯麵- 可以自己加花雕酒入雞湯麵中,酒味好香,湯夠濃味,而且花雕雞肉係凍嘅,食落口感嫩滑⭐豚肉生薑燒飯- 豚生薑飯份量啱啱好好⭐肉燥燙青菜- 勁多肉燥喺青菜面,夠曬足料⭐黃金芋泥球- 芋泥球外脆內軟,口感煙韌夠彈牙白桃烏龍茶(熱)- 食完濃味嘅野飲返一杯熱嘅白桃烏龍茶,感覺好清新!成餐晚飯都只係$270,性價比都算高!
近排發現到一間喺灣仔區嘅親民台式小食店。

餐牌有台式主菜、小食、飲品同甜品,都算多唔同嘅選擇。

⭐花雕麻油雞湯麵
⭐豚肉生薑燒飯
- 豚生薑飯份量啱啱好好
⭐肉燥燙青菜
- 勁多肉燥喺青菜面,夠曬足料
⭐黃金芋泥球
- 芋泥球外脆內軟,口感煙韌夠彈牙
白桃烏龍茶(熱)
- 食完濃味嘅野飲返一杯熱嘅白桃烏龍茶,感覺好清新!
成餐晚飯都只係$270,性價比都算高!

2024-04-23
收工約咗朋友喺灣仔食飯,本身好鍾意食台灣嘢見到呢間即刻入去試吓🍽️特濃豆乳雞烏龍麵 $89好少可台灣菜有豆乳做湯底,湯底非常濃,兩塊豆卜朔晒濃湯好入味,而且唔會太鹹,至於雞卷啖啖肉,口感豐富,而且肉質嫩滑,有淡淡嘅花雕香🍽️魯肉飯 $69當然唔少得叫魯肉飯,份量夠晒多,而且魯肉肥瘦分明,配埋滷水蛋再加小食,完全係Perfect match🍽️鹽酥雞 $48份量比想像中多,仲炸得夠乾又酥脆,配上椒鹽粉夠晒惹味🍽️府城蝦卷 $32蝦卷內層用咗薄薄嘅腐皮包住,炸得夠晒脆口,口感彈牙,仲有啖啖蝦肉🍽️酥炸地瓜條 $42地瓜條新鮮炸,炸得熱得黎又外脆內軟,忍唔住食到一口接一口🍽️仙草奶茶 / 珍珠奶茶 $28叫左半糖,唔會太甜,仲突顯到茶味夠濃,仙草同珍珠嘅份量都夠晒多

🍽️特濃豆乳雞烏龍麵 $89

🍽️魯肉飯 $69

🍽️鹽酥雞 $48
份量比想像中多,仲炸得夠乾又酥脆,配上椒鹽粉夠晒惹味

🍽️府城蝦卷 $32

🍽️酥炸地瓜條 $42
地瓜條新鮮炸,炸得熱得黎又外脆內軟,忍唔住食到一口接一口

🍽️仙草奶茶 / 珍珠奶茶 $28
2024-04-25 166 浏览
餐廳食物主打日式加台式,台灣牛肉麵加上日本烏龍麵幾新穎🐥花雕麻油雞湯麵 $92雞肉係雞卷咁上,有4件,另外仲有一小杯花雕酒比你加落去🥃湯底飲落唔會好重酒味,反而甜甜地咁,雞卷夠嫩滑,配烏冬一齊食幾夾😗🥩紅燒三寶牛肉麵 $102有牛肋條、牛腱、牛丸,牛丸食落好濃好juicy,似係振興牛丸😎湯底夠哂濃厚,麵底都係烏冬,牛肉份量好足,中意食辣既朋友可以叫店員比麻辣醬,用黎加落個麵或者點滷味食都唔錯☺️🍱古早滷水拼盤 $78有牛腱、豬耳、雞翼、滷蛋🥚,份量都幾多,最好2至3個朋友仔share食,全部都滷到入哂味🤘🏻🧋仙草奶茶 $28仙草好多好大舊,要左半糖都okoverall除左湯麵,見餐牌仲有魯肉飯、鰻魚飯食🙌🏻中意日台菜同烏冬既朋友可以一試
餐廳食物主打日式加台式,台灣牛肉麵加上日本烏龍麵幾新穎

🐥花雕麻油雞湯麵 $92

🥩紅燒三寶牛肉麵 $102

🍱古早滷水拼盤 $78

🧋仙草奶茶 $28
仙草好多好大舊,要左半糖都ok

overall
2024-04-19
2024-04-24 134 浏览
這間看起來是日本菜,其實是台日料理,一次滿足你兩個願望。🔅特濃豆乳雞烏龍麵($8️⃣9️⃣)朋友推薦,一試之下發現豆乳味很重,不但不會很咸,反而比較清淡,配烏冬剛剛好。🔅花雕麻油雞湯麵($9️⃣2️⃣)因為我比較喜歡味濃的,這個更適合我。店家很貼心,酒是另上的,可以自由調配,雞卷浸在湯中更好吃。🔅酥炸地瓜條($4️⃣2️⃣)小食來說,這個更出色。地瓜條是粗直的,外層偏硬很脆,一看便知很好吃。如果喜歡喝台式飲品,另外加14元便有一大杯珍珠奶茶,在灣仔區也算划算。
這間看起來是日本菜,其實是台日料理,一次滿足你兩個願望。

🔅特濃豆乳雞烏龍麵($8️⃣9️⃣)

🔅花雕麻油雞湯麵($9️⃣2️⃣)

🔅酥炸地瓜條($4️⃣2️⃣)

2024-04-24 157 浏览
又係支持吓小店嘅時候,喺灣仔地鐵站隔離❤️一起食堂🤎,中午時間成日都好多人排隊,今日就揀兩點後去食,咁就唔使排隊排咁耐。我最愛嘅仙草芋圓,超級有驚喜呀,性價比極高,好大碗啊,芋圓又煙煙韌韌好好味!黃金荔芋球本人覺得呢個係用心製作,睇得出佢係用手嘅,因為每一粒大細都唔同,同埋真係流心㗎,啲芋頭又夠鬆軟!炸花枝丸加咗少少椒鹽粉,夠晒嘢未,又彈牙!和風牛肉烏龍麵好多牛肉,烏龍麵即刻烏冬,清清地幾好食!鹽酥雞食台灣小食,一定要食鹽酥雞,鹽酥雞入邊唔會太乾身,香噴噴!
我最愛嘅仙草芋圓,
超級有驚喜呀,性價比極高,好大碗啊,芋圓又煙煙韌韌好好味!
黃金荔芋球

炸花枝丸

加咗少少椒鹽粉,夠晒嘢未,又彈牙!
和風牛肉烏龍麵

好多牛肉,烏龍麵即刻烏冬,清清地幾好食!
鹽酥雞

食台灣小食,一定要食鹽酥雞,鹽酥雞入邊唔會太乾身,香噴噴!
  • 黃金芋泥球
2024-04-21 147 浏览
之前曾在中環的分店用餐,對他們的味道印象挺深刻,今次來試試灣仔店的水準~✨紅燒三寶牛肉麵($102)三寶有牛腱、牛丸和牛筋條,肉質有著咬勁和濃郁牛味,牛丸似乎是牛筋丸,非常多汁。令人驚喜的是,麵食使用了烏冬麵,像我這樣喜歡吃烏冬的人來說,是一大恩物✨魯肉飯($69)價格實惠又勁大碗,魯肉汁份量亦好夠,可以完全混合在飯中,配菜中的魯蛋也入味十足,另還額外點了吉列炸蠔,配搭成為吉列炸蠔滷肉飯✨吉列炸蠔($48)非常之有驚喜,炸皮香脆而不厚粉,內部肥美多汁,完全沒有腥味,蠔身依然熱辣辣,想不到台式餐廳的炸蠔那麼出色,大推✨烤台灣香腸($32)香腸已切片,再配搭主角蒜片,真是每次去台灣都必吃✨貢丸湯($18)三顆大貢丸,再加上炸蒜蔥,使湯更加香濃✨仙草奶茶($28)半糖甜度剛剛好,仙草份量都好足

✨紅燒三寶牛肉麵($102)

✨魯肉飯($69)

✨吉列炸蠔($48)

✨烤台灣香腸($32)
香腸已切片,再配搭主角蒜片,真是每次去台灣都必吃

✨貢丸湯($18)
三顆大貢丸,再加上炸蒜蔥,使湯更加香濃

✨仙草奶茶($28)
半糖甜度剛剛好,仙草份量都好足