2024-02-09
同朋友啱啱去完灣仔會展睇展覽,已經好肚餓,行行吓就撞到「一起食堂」原來開咗分店。一於決定再試試!因為太耐無食台灣野,我叫左個花雕麻油雞湯麵,一碗熱辣辣嘅湯麵上嚟。雞肉好嫩好多汁,仲有麻油嘅香味,湯底清澈又有味道,另外仲俾咗一杯花雕酒可以直接加落碗麵度,每一口都充滿酒香,另外仲有兩隻大冬菇同一啲配料。之後,當然唔少得食牛肉麵,朋友叫左一個紅燒三寶牛肉麵!真係好吸引人,足足有四大嚿牛肉,另外仲有一舊紅蘿蔔同一嚿白蘿蔔。牛肉經過紅燒嘅烹調,好鮮嫩多汁,一咬就化喇。彈牙嘅麵條同濃郁嘅湯汁一齊食,真係好滿足。我哋仲嗌咗一份鹽酥雞,每一塊鹽酥雞都炸得金黃酥脆,一咬落去有好香脆嘅口感。外層嘅鹽酥調味剛剛好,又唔會太鹹,食到停唔到口!比較特別係一度叫府城蝦卷的小食,係我哋嘅下一道驚喜。脆脆嘅外皮包住鮮嫩多汁嘅蝦肉,每一口都充滿海鮮嘅鮮甜。再沾上佢哋特製嘅醬料,蝦卷嘅味道更加豐富,令人回味無窮。最後,我哋叫咗杯仙草奶茶,正正常常。