2019-03-17 802 浏览
從來未試過見過有咁差態度的女人, 話說我再加單,過咗20分鐘之後叫個阿嬸幫手追,因為我阿媽無餸送飯,叫佢追唔追仲鬧我咁遲先加單無得追,我跟住我同另外一個女人講幫手追,女人幫手追嘅時候就比原先那個阿嬸話鬧點解要幫我追, 個碟餸就剛剛出咗嚟,個阿嬸仲講係呀我係唔幫你追呀,點解要幫你追呀, 今時今日的服務態度咁差, 希望佢老闆睇到!
2019-03-10 484 浏览
最近朋友介紹了一間羊腩煲,有很多羊腩煲味道好差,但今日食這個羊腩煲味道也可以,不過有個煎肉餅和生腸一定要試吓,因為是這店的家鄉小菜,如果喜歡食雞也不妨試吓,因為他們的雞也好彈牙。
2018-12-27
2019-02-06 535 浏览
在網上發現這間小店,試了數次覺得食物都不錯。但老板娘(最大聲嗰個村婦)嘅態度就真係趕客啦!第二次幫襯訂咗七位晚上七點半。去到佢話冇咁嘅Booking。Check左一輪之後發覺原來係其中一個員工聽電話落Booking,搞清楚之後唔好意思都冇一句,當冇事發生。早兩日訂咗六點鐘,我哋一行四人早左少少5:45到,老板娘話員工要食飯唔會招呼我哋,我話可唔可以坐低等一陣,唔駛招呼我哋,個老闆娘就黑晒面💀話你哋坐響度我好大壓力㗎!!原全冇面畀,要我哋即刻離開!我嚟食飯求開心姐,唔喺要受妳氣嫁!咪即時走人囉!以後唔使錢都唔會去!!
  • 老闆娘趕客炒大鑊飯
2018-11-20 881 浏览
今晚朋友吹雞踩車🚴🏻‍♀️🚴🏻‍♀️🚴🏻‍♀️開飯 一早放工 滿心其待 搵左間好似幾正Ge 小菜 咩台式秘傳炒蛋 外面熟 裡面重係水ge 第一口都幾唔錯 不過略為冇送 叫左個豪餅 佢其實唔係一個豪餅law 好失望 係個豪so 重有個果皮炒牛🐂河 頂 搵唔到果皮嫁 同普通炒河冇分別 重要多油 👎🏻👎🏻👎🏻送有d差不突止 我去土瓜灣姐 一入去好似去左深圳咁 嘈到呢 👂🏻👂🏻👂🏻👂🏻可能我未習慣⋯ so sad....🥺
2018-09-05 1852 浏览
就在小友活動場地的附近,給對食肆所在有特別嗅覺的我發現了這間貌不起眼的街坊小菜館....帶點好奇的心態和太太走進去試試。店子不大,加起來就只有八至九張圓檯而已。我倆沒有訂位,好彩是在平日,還有位,不然便要摸門釘了....坐下來,感覺給人一種極像身處內地食店般,很街坊市井十分隨意;食物味道非常的重口味濃得很....好像小弟點的這一味啫啫蝦乾芥蘭煲,就是其一重口味的表表者了....鍋香氣非常夠的啫啫煲;味道濃烈同時非常的油;芥蘭翠綠爽脆;所用的肉碎亦是肥多過瘦的;蝦乾則稍覺太碎濕甜味不夠突出....當面對這一類重口味嘢之時,來多兩三碗靚仔 (白飯)真的未嫌多....煎花枝餅是太太點名要叫的。望上去個人已覺有點不對勁....食落後就已確定今次要中大伏了 ---- 餅煎得未夠金黃脆口之外,整件東西的口感竟是霉霉散散的;花枝粒亦不見得有許多。此時也真的忍不住出口抱怨太太為什麼要點這個....只得兩人胃納有限,最多只能再來多碟店推介的果皮炒鮮牛河....碟頭份量非常大。前面吃的兩道都甚為重油,但這味食起來,河粉卻甚乾爽不會油淋淋且鑊香氣非常夠;芽菜與洋蔥下得重手味自然更好;不過要彈的是牛肉還是有下

碟頭份量非常大。前面吃的兩道都甚為重油,但這味食起來,河粉卻甚乾爽不會油淋淋且鑊香氣非常夠;芽菜與洋蔥下得重手味自然更好;不過要彈的是牛肉還是有下過粉喇過的痕跡,而且最重要是陳皮香嚴重不足。吃起來,基本上就與普通的炒牛河無異....

這裡的小菜,重油重鹽但有鑊氣充滿市井味。愛吃濃重嘢的人必定喜歡....但對我倆來講,就略嫌負擔太重啦....
2018-08-19 1505 浏览
一入黎老闆娘態度已經好差 一路鬧我地下次星期六日唔好帶海鮮黎加工煮 但明明我地問過老闆話可以 我地話ok 佢都仲係咁鬧鬧鬧 宜家我地仲要比加工費 加工費仲貴過佢原本餐牌個價! 都算 洗唔洗係咁鬧最後個佢地自稱招牌豉油王炒麵炒燶左 老闆娘都可以話冇燶 一拎碟野黎未食都聞到 仲要死撐佢仲要講「係咁架 冇燶呀 邊有燶姐」x3次 可能佢地招牌就係炒燶佢個廚房煮得慢 出菜慢 客都冇吹佢 個老闆娘仲吹人交台比下輪 真係巴之閉閉呀呢間野(扮)仲有呀呢間野成間鋪得9張台 我地8人一壺茶 想叫個呀姐開多壺茶 竟然可以話唔夠壺 都唔知點做生意 壺都唔夠仲學人咁巴閉?去買多幾個壺啦我都要講3次「唔會再食呢間野黑名單」

都唔知點做生意 壺都唔夠仲學人咁巴閉?去買多幾個壺啦

我都要講3次「唔會再食呢間野黑名單」

招牌炒麵
蒜香骨
油泡蝦
果皮蒸魚
2018-08-18
2018-07-13 1087 浏览
別人推薦,去吃了,不好吃,辣的菜不辣不香,家常菜沒有香味,餐廳不通風都是油煙味。名不符實,可以不用去嘗試。希望可以改善菜品,價格也不便宜,但是菜不好吃,大概臭豆腐還可以。
2018-07-10 1100 浏览
過去八年每星期都到土瓜灣探望長輩!好多時都會就近醫肚!竟然完全沒有留意到呢間食肆存在!😅昨晚網上好友分享...菜式賣相吸引! 今晚順道一試!冇失望!👍🏻😘😘*****椒鹽骨-入味、又酥又脆、夠乾身!啫啫通菜-加入魷魚仔、蝦干有口感、蝦醬味適中!台山白鱔煲仔飯-一送上嚟見到白濛濛、馬上叫攞豉油。點知阿姐信心十足回應:夠味啦!唔使落豉油!果然 ...第一次嚐試白鱔煲仔飯加欖菜、竟又另一番滋味!👍🏻😘😘😘可惜今晩只有兩人前、好多菜式都好想試!有回頭!😋😋😋
*****
椒鹽骨-入味、又酥又脆、夠乾身!
啫啫通菜-加入魷魚仔、蝦干有口感、蝦醬味適中!
可惜今晩只有兩人前、好多菜式都好想試!有回頭!😋😋😋
2018-01-13 3464 浏览
約了幾位好友食飯,前輩介紹呢間,預先訂位,要分兩輪,我哋要下輪時段(可以食到尾)店面好普通,光猛乾淨!我哋有幸運入到房坐(雖然房間對住廁所)可以有獨立空間都係好事!羊城鳳味鵝乸煲($188/半隻)半隻好大一個煲,入面有薯仔同鵝件,要用枱面嘅電磁爐加熱,加熱後,薯仔唸身入味,鵝件無膻味,只有鵝肉獨特嘅風味!鵝皮彈牙,湯汁鹹香!好味自制臭豆腐($68)細細粒,炸得外脆,入面嘅豆腐好臭,點埋甜醬同辣醬好味!下酒一流(可惜我哋揸車!所以無飲酒)啫啫蝦乾芥蘭煲($88)芥蘭嫩口,用蝦乾炒鹹香好味!好味臘味煲仔飯($68)飯粒熱辣辣,乾身索晒啲臘味嘅味!臘腸潤腸肥美鹹香好味!一啲壓味同益味都無!煲底又有脆卜卜嘅飯焦!好味!金牌燒雞皇($338/1隻)要預半小時燒,雞唔係好大隻,皮燒得嫩,肉非常嫩(連胸都嫩)!唔會好鹹!好味!煎藕餅($88)肉餅煎得香脆,鹹香夾雜爽口蓮藕粒,好味豉油皇炒麵($68)麵彈牙,炒得好鬆!索晒豉油味!簡單加了芽菜已經好味!台式絕技炒蛋($88)估唔到個炒蛋好飲蛋榚,入面好像奄列蛋漿,夾雜了松子同微鹹菜脯,好味!店員好人,我哋到時佢話今晚唯一間房無客訂,比埋我們用,茶水我哋

啫啫蝦乾芥蘭煲($88)芥蘭嫩口,用蝦乾炒鹹香好味!

煎藕餅($88)肉餅煎得香脆,鹹香夾雜爽口蓮藕粒,好味

蛋漿

店員好人,我哋到時佢話今晚唯一間房無客訂,比埋我們用,茶水我哋又成日要佢地添(因為話唔夠水壺)個個店員都有笑容,我哋有朋友遲來,分幾次添菜都無問題!
估唔到打印單據咁清晰(呢類菜館好多時都係得啲撩草手寫單)
特別菜色都要預訂!
夠鑊氣又有特色小廚

2018-01-12
蛋漿
2018-01-11 2075 浏览
朋友看了蘋果很想試。昨晚一行試它龍定鳯。羊腩煲第一上枱。一眼看已經知出事。根本不是腩部份,。大廚嘩眾取寵話不落water chestnut and bombo 落藥材,這根本不明白古法的意義,食物互相配搭提鮮。果煲野味道單一沒層次。肉選材低端的凍肉,好硬又無羊鮮味。水煮魚的魚片用糖來遮蓋扮魚甜味。鵝腸又一傑作,居然係好似雪櫃拿出來的凍,用料雪藏低端毫無味道。全晩最好煲仔飯的白飯,粒粒分明。其次就係平。好平每人二百。老實說浪費了我的有限quota。蘋果幫你一次半次。不如正正經經做d有鑊氣的小炒為街坊服務。

蘋果幫你一次半次。不如正正經經做d有鑊氣的小炒為街坊服務。
2018-01-06
2017-12-22 3317 浏览
地方不就腳,環境也並不舒服,為何晚晚經過都高朋滿座,終於一天我來到了,早在訂位時已經問了有沒有什麼菜式是必須預訂,被答道”胡椒豬肚雞啦”,那當然一定要試一下了其實當晚我們也點了10幾個菜,上傳所限就揀選一些特別或美味為大家分享!首先,在等候其他朋友到來的其間,我們已經點了兩款佐酒菜餚,冰鎮生腸,豉油皇鵝腸分量絶不欺場,而且生腸非常爽口,沒有一陣腸羶味,冰鎮作為前菜絕不能錯過豉油皇鵝腸與生腸食法就必須有所不同,喜愛帶有鵝油香的腸,爽口就不再話下,男士恩物,所以亦很快清碟再來一個炸臭豆腐,配上甜辣醬很有懷舊風味,只是稍嫌未夠臭臭果皮蒸方利 滑,鮮。另一煮法油浸亦是受食友捧場小時吃撻沙都不大條,而且漸漸亦成了貴價魚,大條方利就更加不用說主角出場了胡椒豬肚雞湯看上去是有一層厚厚的油覆蓋著,那敢飮呢不過原來面油是用來保溫,當把豬肚雞上碟剪開之後,侍應係會撇去面油才會分碗,非常貼心的煮法湯底胡椒味不會太辣,適合怕辣的朋友享用,由於胡椒粒主要是放在豬肚內,所以豬肚和雞才吸盡胡椒精華冬天又怎可少得羊腩煲,羊腩的位置以腩排連皮較多,亦是我最喜愛的。至於喜歡枝竹,冬菇等配菜朋友就未必可以大滿足了,以成本來

再來一個炸臭豆腐,配上甜辣醬很有懷舊風味,只是稍嫌未夠臭臭

果皮蒸方利 滑,鮮。另一煮法油浸亦是受食友捧場

主角出場了胡椒豬肚雞湯
看上去是有一層厚厚的油覆蓋著,那敢飮呢

冬天又怎可少得羊腩煲,羊腩的位置以腩排連皮較多,亦是我最喜愛的。至於喜歡枝竹,冬菇等配菜朋友就未必可以大滿足了,以成本來說,羊肉比配菜多是比較抵食,但配菜不足未免會小小失望

鵝乸煲,向店舖查詢為何餐牌上要註明是塹鵝乸?回覆是識食一定食鵝乸,肉厚而且油脂香口

忽然發想,那鵝公會不會滯銷

豉椒魚扣 又是比刁鑽的食材,本身魚扣會有小小甘味,如果洗得不乾淨還會有小小腥,並非合人人口味,但配上豉椒,腥味就完全沒有,而甘味和豉椒味道夾得上,亦算是很有特色的小炒菜式

燒排骨香脆而不膩,真真正正的排骨並非肉排,在有七,八成飽肚之下食亦不會說吃不下了

椒鹽白飯魚就沒有吃太多,相信在頭段上枱已經會被炒殺吧!而且大家手慢了,放涼之後還有點韌

沒有豉油的煲仔飯,說是沒豉油就是這裡的特色,那就一定要試試有甚麼過人之處了!
飯少料多,而且飯焦非常脆口,是焦不是燶,還帶有小許甜味

還有一些青菜類.......不再作描述
總括是美味且超值的一餐
2017-12-14
  • 胡椒豬肚雞
2017-06-01 3208 浏览
剛好跟朋友去完土瓜灣辦事,順便找飯吃。之前已經嚐過這裡的小菜不錯,座位也頗舒適。雖然是小店,但跟一般的茶餐廳及小菜館相比,環境更舒服更簡單,座位也不狹窄。排骨邊位十分焦脆,食起來好香口,惹味之餘肉質軟腍,嫩口多汁唔乾身,味道濃郁。菜色五彩繽紛,青黃交雜,夠鑊氣,香味足,入口脆爽,十分下飯。向大家推介這道「煎肉餅」——肥瘦適中,肉餅夠厚身,煎到表面脆脆地,食落好香口唔會軟爛,仲可以保持有彈性同肉汁,無論口感或味道方面都令人滿意。

燒排骨

龍鬚蝦乾韭菜花

煎肉餅
2017-05-30
燒排骨
龍鬚蝦乾韭菜花
煎肉餅
2017-05-27 2283 浏览
前陣子忙碌得幾乎透不過氣來,但是總是開心的,忙過後現在歸於平淡,可以舒緩一下過去緊張的心情。雖然手頭上仍有其他事務,等待處理,但是現在暫時放鬆一下,到時才來忙碌過。在這段短暫閒暇時間,相約了友人,一同去食個晚飯,聚一聚都好。

水煮魚
豉油王大蝦
豉椒炒蜆
勝瓜炒牛肉
啫啫芥蘭煲
水煮魚
2017-05-05 1645 浏览
跟好朋友同一區返工嘅好處就係收工之後可以經常一齊約晚餐。今日同Ney兩個人係公司附近揾到一間叫一鍋蜂嘅餐廳就決定試下味。我哋兩個食咗超多嘢,但系之前唔記得影相,最後先唸起【蒸龍翅】蒸的時間恰到火候,魚肉剛熟,細嫩爽滑,魚肉的鮮美完全的呈現,湯汁帶著魚肉的鮮,豉油的香,吃到嘴裡絕對每一口都是享受。【香煎白鱔 】有明顯的白胡椒香味,一般嘅白鱔都會有小小泥味,但係加入咗白胡椒正好掩蓋了白鱔的泥腥味。煎過的白鱔口感外脆肉嫩,入口即化,味道十分鮮美。【脆皮炸大腸 】大腸清洗的十分乾淨,外層焦香爽脆,咬落去皮脆肉嫩,香濃味美,配上清爽的菠蘿一點都不油膩。
我哋兩個食咗超多嘢,但系之前唔記得影相,最後先唸起

【蒸龍翅】

2017-05-04
2017-04-27 1728 浏览
土瓜灣有好多餐廳選擇,唔同菜式都有,今次同朋友來食呢間一鍋蜂。一睇menu食物極具特式,而且價錢合理,服務員態度又熱情,所以第一印象唔錯。最後叫了煎蠔餅,剁椒蒸豬手,乳鴿松同自制臭豆腐。煎蠔餅兩面煎的香脆可口,蠔份量十足,每一啖都可以食到肥嫩的蠔肉,而且無腥味,點埋醬汁十分惹味。豬手好大塊,豬皮燜到香軟,皮下有適當的脂肪同筋肉位,肉又鬆化,口感彈牙夠膠質。剁椒的椒香同豬手味道合二為一,好食。乳鴿肉加上松子,松香爽脆,生菜新鮮,加在一起食鮮鹹清爽,酸香微辣,味道適口。估唔到餐廳都有臭豆腐食,新鮮炸起,火候掌握得好,外皮夠酥脆又唔會太乾,里面的豆腐可以保持到香嫩的口感,配上自制醬汁,味道濃郁。
最後叫了煎蠔餅,剁椒蒸豬手,乳鴿松同自制臭豆腐。
福建煎蠔餅
剁椒蒸豬手