2011-11-18 65 浏览
自從米之人有了香港版本後, 很多餐廳一夜成名, 有些的名字響噹噹得連我80歲的外婆都可以掛在嘴邊, 可想而知米之人的厲害! 小妹認為這種星級是一個參考, 每個人對食物味道的感覺都不一樣, 所以星級也好, 推介也好, 就聽聽看看囉, 真正的評論者還是自己~ 這次湊巧來到這家點心店, 又剛好不用等位, 小妹與朋友仔便立刻入座, 當然的我也不知道這原來(又是)一家摘星店點心店近年在港大行其道, 小妹個人認為這門生意有得做, 不過這個市場也開始saturated, 新加入的必須找一個特別的賣點, 才可以長久地生存.. 自己其實也頗喜歡點心的, 不過來來去去都只是獨沽幾味, 舊時喜歡上茶樓就是可以自由自在地看雜誌, 慢慢吃, 也是一個與家人相處的好機會, 所以點心在那個場合只是一個配角... 不過潮流一改, 吃點心就變了主角! 所以點心的質素頓更覺重要沒有看食評, 沒有看雜誌介紹.. 二人草草地點了幾款點心作為晚餐菜乾排骨粥是小妹最喜歡吃的粥品之一, 喜歡排骨的鹹味浸在粥水裡, 也喜歡菜乾的味道, 不論煲湯或煮粥一樣愛! 排骨大大件有兩件, 粥雖然頗稀但也很住家FEEL, 沒有味精, 也稱得上真

菜乾排骨粥是小妹最喜歡吃的粥品之一, 喜歡排骨的鹹味浸在粥水裡, 也喜歡菜乾的味道, 不論煲湯或煮粥一樣愛! 排骨大大件有兩件, 粥雖然頗稀但也很住家FEEL, 沒有味精, 也稱得上真材實料的
既然吃粥, 也要一份腸粉吧.. 就要超級common的炸兩! 炸兩是港式粥品的必有ITEM, 雖common但要找好吃的卻極難, 通常的毛病是油炸鬼過氣, 又淋又靭... 這店卻叫二人喜出望外! 這份炸兩的油炸鬼是即炸的, 仍然熱仍然脆, 夾在軟糯的腸粉中異常好吃, 這才是炸兩嘛! 腸粉皮比較厚, 不過很滑很香米味,推介!
粥品過後就來主打的點心, 蝦餃~ 餃皮厚, 蝦算不上新鮮.. 吃後完全不能給comment...因為實在太中規中矩了.. 平凡得沒有形容詞可言... 最多說, 就是我們熟悉的蝦餃啊
馬拉糕反而不錯! 是傳統的黃糖馬拉糕! 鬆軟的口感, 加上淡淡的甜味, 是簡單但也是難得的好吃.. 份量也很大, 比一般人的面還要大!
小妹就試了以上數款, 兩款並非點心類, 所以不能概括這家店子是否名乎其實的星店... 4款食物3款也叫小妹滿意已經算稱職了.. 獨欠的是給人想再回味的感覺, 就是連衝動也欠奉.. 可能就是一開始所說的賣點問題, 老土的一句話, 十隻手指有長短, 有做得不夠出色的點心不足為奇, 不過, "長"的真該要夠明顯才好嘛! 努力突出自己的長處吧!

2011-11-14 19 浏览
原本的節目是睇戲兼食飯,但收到柯打要開會,電影被迫擱置,晚餐的時間也不能太長,唯有在一點心快快趣搞掂佢。還好時間尚早,沒太多人排隊等位,十分鐘不用便可以進去。也沒有時間想左想右,隨心的選幾款點心,反正這裡供應的款式不算多,來來去去都是傳統的那幾款。蝦餃燒賣是我必會叫的點心,可是,這兒的蝦餃,外觀不太靚仔,摺數仍唔算多,而且一件黏著一件的。想把它們分開嘛,下場就是皮肉分離。雖然蝦肉是爽,但係要皮還皮吃,蝦還蝦吃,怎樣也稱不上是出色的蝦餃吧。至於燒賣,睇起來是企身又飽滿,不過食落又不是預算中的理想。豬肉跟蝦肉的比例差不多了,只是豬肉完全的不爽口,我吃了兩粒均是如此,完全的拖誇了整體質素。到了鮮蝦腐皮卷,熱辣辣是其賣點。脆是脆,卻又不是鬆脆的,裡頭的蝦肉份量不多,欠乏彈牙口感,同埋鮮味也只是一般。另一香口的東西是蘿蔔糕,的確是煎得夠熱夠香,可惜吃不出什麼蘿蔔的成份,其餘的腊味等餡料也未見充足。是食物成本太貴而縮皮嗎? 還是我要求太苛刻? 為何咁唔足料?還以為點心專門店的腸粉會好些少,誰知又是皮卻是頗厚的,跟晶瑩剔透是抵不上任何關係,加之質感不軟滑,已經大打折扣。好在餡料的叉燒質素唔差,才挽回

還以為點心專門店的腸粉會好些少,誰知又是皮卻是頗厚的,跟晶瑩剔透是抵不上任何關係,加之質感不軟滑,已經大打折扣。好在餡料的叉燒質素唔差,才挽回少許分數。

最後的馬拉糕是全晚最正常的一款,起碼吃起來質地是軟熟,甜度適中,熱呼呼的,合甜魔口胃。

吃得七七八八,看見外面一大棚人排隊,馬上結賬。
2011-11-09 18 浏览
我和另一位朋友在太約7:30PM從太子地鐵站A出口出發,行過去都不用5分鐘. 而且不用等位我們叫了7碟東西, 北菇滑雞飯很快來到, 熱騰騰的 雞好滑. 如果再多些北菇就好了一碟奶黃包有兩件, 好大件,熱騰騰 我就覺得不夠流心了鮮蝦腐皮卷好脆!好好食

一碟奶黃包有兩件, 好大件,熱騰騰 我就覺得不夠流心了

鮮蝦腐皮卷好脆!好好食
2011-11-08
  • 鮮蝦腐皮卷
  • 北菇滑雞飯
2011-10-26 312 浏览
係openrice 見到幾多好評,而且又係米芝蓮一星,所以就同女朋友一齊去試下究竟米芝蓮餐廳係點啦。去到鋪頭都係6點,已經要等位,大概等左25分鐘就有得入去食,我見其他網友的食評都係35分鐘,所以我覺得又唔算太耐。入到去就唔理啦,係咁剔點心。order 完之後,等左一陣就開始有野食lu~先黎就叉燒腸粉,一般貨色,內裏的叉燒就好細舊,反而伴碟的荷蘭豆好食d接住黎o既春卷同腐皮卷就脆卜卜,好好食,d蝦好彈牙!!!!佢寫就薄皮...但食落就厚皮...呢個似鮮竹卷o既腸粉版....我地覺得麻麻......棉花滑!!正!!!!不過d 雞就差左少少我覺得太少奶黃啦,食左兩啖就冇曬d奶黃....淨係食個包....個排骨蒸到好似肉餅咁...痴埋一舊...而且都有d 肥下....仲有個香煎蘿蔔糕,但唔記得影相,都係一般貨仔....不過女朋友試左佢地o既甜醬就覺得似藥水味.....9 籠點心,連茶錢每人$2 ,總共就$150總括來言,都算平,起碼平過茶樓先,但水準就一般啦,不過有機會都會再去幫襯o既。
密汁叉燒腸
韮王炸春卷
鮮蝦腐皮卷
接住黎o既春卷同腐皮卷就脆卜卜,好好食,d蝦好彈牙!!!!
薄皮鮮蝦餃
佢寫就薄皮...但食落就厚皮...
雞絲滑粉卷
呢個似鮮竹卷o既腸粉版....我地覺得麻麻......
北菇棉花雞

韮王炸春卷
鮮蝦腐皮卷
北菇棉花雞
2011-09-28 10 浏览
如果不是老爸說要來這間一星米芝蓮的點心店, 也不會有這一個食評. 星期六的中午時間, 兩老先行來等位. 放工後來到的時候, 已經見到門外站了大批食客, 在店門外等叫位, 兩老當然是其中之一, 當中還有外籍人士, 情同在添好運等位一樣, 人山人海. 等了一個多小時, 三十幾張枱之後, 到差不多下午兩點, 終於可以入座. 店內同樣人山人海, 枱與枱之間距離很近, 座位不多, 而且坐得很擠迫, 這個情形與添好運差不多. 一看枱面上的墊枱紙, 上面清楚寫明各類型點心和價錢, 對老人家或看細字不清楚的人來說, 絕對是方便他們點食物. 點心款式尚算多, 最基本的都齊備. 由於等得太久, 肚子也餓扁了, 二話不說, 立刻在點心紙上劃點心. 等了好一會才有點心送上. 所有點心差不多同一時間送上. 但枱子實在太細, 點心都要疊起來, 吃得不太方便.馬拉糕, 比平常吃到的大得多, 一籠數件, 看起來不太鬆, 而裡面的氣孔卻是密密麻麻的, 質與一般常見的有大小氣孔的馬拉糕不同, 糕身厚薄不一, 一邊較厚一邊較薄, 賣相一般而已. 吃下去卻很鬆軟, 很輕, 微蛋香味, 但偏甜, 比起大榮華的還是差一點點.

鱆魚肉餅飯卻令人很失望. 飯身很乾, 而且沒有鱆魚和肉餅的味道; 肉餅又乾又硬, 鱆魚也很少, 感覺上飯和肉餅是分開蒸好, 上枱時才放在一起似的, 一點也不好吃.

蘿蔔糕內有切了粒的蘿蔔, 但除此之外, 其他材料如腊味等也少得可憐; 糕身也比較散, 味道也欠缺蘿蔔香味, 大可不吃.
蟹籽燒賣皇頂上的蟹籽很脆口; 蝦肉不夠爽口, 但慶幸是用上一整隻蝦; 燒賣內的豬肉不多, 但肥豬肉卻不少! 燒賣蒸得火候還可, 不會太乾身. 燒賣的水準只可以稱得上是普通, 說是燒賣皇呢? 仍然有好一段距離.
牛肉腸粉的腸粉皮雖然滑, 但略為厚身, 米香味一般; 牛肉則沒甚特別, 又是普通的水準.
叉燒餐包的外皮油亮亮又黏黏的, 好像塗了一層糖在外, 入口又甜又黏; 餐包的質感頗鬆軟; 內裡的叉燒粒很瘦, 沒有半點肥膏, 叉燒醬偏稀, 而叉燒餡料份量很少. 最大的敗筆是叉燒餐包一點也不熱, 成為了它的致命傷.
牛肉球反而有點驚喜. 牛肉球體積比一般的大, 牛肉頗滑, 有牛肉鮮味, 內裡的馬蹄也甚爽口; 可惜包在牛肉外的腐皮卻很少, 如果腐皮多一點則更好!!!
吃到這裡已經很飽, 已經容不下糯米雞, 所以糯米雞是打包回家吃的. 糯米雞的餡料很豐富, 有叉燒、冬菇、豬肉和雞肉. 糯米飯比較黏, 偏乾身, 有點點的荷葉香, 而且糯米飯份量很充足, 一個人應該吃不下, 兩口子吃的話則剛剛好. 雖然糯米雞不是吃過的最好, 但比起添好運的一味豬肉多, 感覺還是這裡的優勝點, 而且十分抵吃.

此店與添好運都同屬一星米芝蓮的點心店, 很自然地會被拿出來亙相比較. 個人認為, 兩者無論在價錢, 服務和環境方面都不相伯仲, 但食物質素方面, 則以添好運的平均質素較佳; 相反, 一點心的點心水準其實很一般, 不值得一星米芝蓮的水平, 可能是出了名之後, 質素不保吧! 這裡如果是路過又不用排隊的話大可一試, 但如果要排一兩個小時的話就不大值得了.
2011-06-26
  • 糯米雞
  • 牛肉球
慕名來到太子的一點心~ 畢竟一點心是2011米芝蓮香港澳門指南推薦的食府之一~晚上吃點心~還是第一次~這個地方亦是作為跟3位朋友一年無見的聚腳點~~畢竟他們當我是 “人肉OPENRICE”~總要給他們一些信心的推薦~~星期五晚上9點開始等位~~等了35分鐘~~終於可以入坐了!!很開心的點了所有OPENRICE上的食家推介~馬拉糕、蝦餃、鮮蝦腐皮卷、棉花雞、鳳爪排骨飯、菜乾咸骨粥~還有一些其他吸引的~~點心都是很快到~而且是熱辣辣的~蝦餃:屬高水準之作~外皮晶瑩剔透~不會太厚~~口感很JUICY~鮮蝦亦很爽~~馬拉糕: 賣相比較差~分量較多~很抵食~甜度適中~趁熱食~鳳爪排骨飯:比較普通, 排骨稍肥飽點類:相對稍為失色~味道很普通~菜乾咸骨粥: 粥吸收了菜乾和咸骨的精華~~很香,很綿鮮蝦腐皮卷: 很好吃~不會太油~內涵很豐富~外皮香脆牛肉球: 大大粒,口感很好~很香

鳳爪排骨飯:比較普通, 排骨稍肥
飽點類:相對稍為失色~味道很普通~
菜乾咸骨粥: 粥吸收了菜乾和咸骨的精華~~很香,很綿
鮮蝦腐皮卷: 很好吃~不會太油~內涵很豐富~外皮香脆
牛肉球: 大大粒,口感很好~很香
2011-09-02
  • 馬拉糕
  • 蝦餃
  • 鮮蝦腐皮卷
  • 菜乾咸骨粥
之前食過添好運,真係覺得好好笑食同抵因此,見到一點心都入米芝連就來試下下午3點幾,等左35分鐘先有位,總易等過添好運一坐低.......就覺得..........好污糟又迫........周圍都係雜物, 又黑黑沉沉......都無理咁多, 點野食 ,點左好多,但d野食來到......就已經覺得好麻麻.........以為個包會好似添好運, 來到一睇.........下......個樣咁既, 陳年老酒樓個d餐包......面粉係用d好下等既,所以係"霉", 無口感 (我諗大家都知道面粉同包質素好有關係,山崎既面包同小型面包店既粉做出來都唔同啦)腸粉都係..無得比以為食到個餃,會好d啦...........點知.......十個怒!!!!跟住仲有燒買,都係一般食完呢餐, 真係唔劣評佢唔得因為全部點心都無質素可言.....係"霉霉地", 根本就係"地某"酒樓/食店既質素!全程仲有蒼蠅係咁"嬲"住你同你d野食, 真係食都唔安樂用呢個價錢,係明星,稻香都食到,仲可以坐得舒舒服服啦!點解大家都係米芝連, 添好運既十份一都無兩間都只係食過一次,就可以有咁大對比所以米芝蓮都信唔過...呢間真係食一次都
之前食過添好運,真係覺得好好笑食同抵
因此,見到一點心都入米芝連就來試下

下午3點幾,等左35分鐘先有位,總易等過添好運
周圍都係雜物, 又黑黑沉沉......
都無理咁多, 點野食 ,點左好多,但d野食來到......
就已經覺得好麻麻.........
以為個包會好似添好運, 來到一睇.........
下......個樣咁既, 陳年老酒樓個d餐包......
味道一般啦......
腸粉都係..無得比
普普通通,個皮都係厚, 比叮叮點心還要差.....
差!差!差! 一咬就"角"一聲,有粒超大既沙, 完全唔想食落去!!!
差!睇到個樣就知....
太甜, 無特別
差!其實係咪全部都係賣急凍點心返來返熱架??咁大雪味....
跟住仲有燒買,都係一般

食完呢餐, 真係唔劣評佢唔得

全程仲有蒼蠅係咁"嬲"住你同你d野食, 真係食都唔安樂
用呢個價錢,係明星,稻香都食到,仲可以坐得舒舒服服啦!

點解大家都係米芝連, 添好運既十份一都無
兩間都只係食過一次,就可以有咁大對比
所以米芝蓮都信唔過...
呢間真係食一次都後悔......
2011-06-26
一點心我一直都有聽過或睇過唔少介紹,但一直沒留意在那裡。直至有一次搭巴士見到一堆人在等位才發現,原來那麼近太子的。星期日去完雀街、花虛後就直接殺去一點心,希望5點左右會不用等太久。一轉出太子運動場道...發現.....向左轉還是向右轉呢.......因為我一直諗是有一大堆人在門口等位的,怎麼都不見了!?( ° ▽、° ) 幸好沒猜錯方向,一到居然真的不用等位!?,太好了~~~雖然是坐門口付近,但總比等位好了。坐下後因為不算太餓,所以沒叫飯等。只叫了鮮蝦腐皮卷、雞絲粉卷、棉花雞及馬拉糕。( ̄ ▽  ̄) 先黎鮮蝦腐皮卷,雖然唔算係熱辣辣,但都算OK。脆口、不過蝦肉同瘦肉分得好開。(⊙_⊙)其中一舊仲有一舊咬不開的肥豬肉。所以這碟要18蚊,只可以算合格而已。再黎就係雞絲粉卷同馬拉糕。(≧◇≦)雞絲粉卷沒什麼特別,不過有點蒸得太耐,太多倒汗水。再黎就係我黎O既目標之一,馬拉糕一籠一底,雖然賣相比較差。但吃下去真的很鬆化,不會痴牙,甜度中等。係唔係古法我就唔知,但係好吃我就可以肯定,唔好話將佢棒到上天,但又有幾多地方可以做到呢個質數呢? ≧□≦最後黎O既係棉花雞,大大舊魚肚比雞還要多,但吃下去反

再黎就係雞絲粉卷同馬拉糕。(≧◇≦)
雞絲粉卷沒什麼特別,不過有點蒸得太耐,太多倒汗水。

最後黎O既係棉花雞,大大舊魚肚比雞還要多,但吃下去反而希望佢魚肚可以切細一點,大不是不好,但不入味呢........Σ( ° △ °|||)︴。
咁大舊無味都係無用,希望可以切細小小令佢易D 入味就更好了。

加埋茶錢,66蚊埋單。唔洗等位真係食得過,但如果要等位我就不會選擇了,店鋪位子較小,相比等位時間一定耐。
我地食完出返黎都見到門口有幾個人開始等位了,我會再黎的,但只限不用等位的時間。
2011-07-10
2011-07-11 4 浏览
呢一次係我第二次黎食,我覺得要黎的原因,係出品較快,食物唔會因出品快令品質有乜唔掂,同普通酒樓有得比,仲有佢價錢尚可,唔係太貴(只係酒樓做特價)同酒樓(原價)差不多,但缺點係地方少,座位少,等位耐食物的質素來講,先講腸粉,佢d腸粉皮厚薄適中,起時唔易爛,食落又唔多粉幾好,餡料都唔少。講到d蝦餃,皮薄唔再講,佢d蝦幾好,食落去chok chok聲,爽口。牛肉,大大粒,但我覺得如果有d果皮味會更好。
食物的質素來講,先講腸粉,佢d腸粉皮厚薄適中,
起時唔易爛,食落又唔多粉幾好,餡料都唔少。
牛肉,大大粒,但我覺得如果有d果皮味會更好。
2011-07-05
  • 腸粉類,蒸餃類
2011-07-04 44 浏览
我就唔係太鐘意食中色食品 , 但今次食點心帶比我一點驚喜!我特別鐘意食佢既馬拉糕 , 好多時見到馬拉糕係正方形細細舊 , 但d到既馬拉糕係好大個 , 夠哂鬆軟!一點心既食物真係另我好開心 , 見到同其他中色食品有小小唔同!個賣相都好吸引我 , 雖然排隊時間比較長 , 但食物真係好好味!~就算排幾耐都好 , 我都會再去食過! 希望你地都去試試 , 唔好怕多人 , 排隊時間長 , 諗下食物有幾吸引 , 角度唔同 , 食落口都唔同! (:
我就唔係太鐘意食中色食品 , 但今次食點心帶比我一點驚喜!
就算排幾耐都好 , 我都會再去食過!
豐料米需 米雞
馬拉糕
2011-03-30
豐料米需 米雞
馬拉糕
2011-06-24 8 浏览
一行五人黎呢到食晚飯等位足足等左1個鐘8點終於入座, d座位好迫5個人叫左13碟點心1)馬拉糕, 原籠馬拉糕, 好睇唔好食, 唔係正宗啡糖馬拉糕。2)蝦腸, ok既, 好滑3)煎蘿白糕, 煎得唔夠香脆, 無咩料, 但好彩唔厚粉4)咸水角, 好脆, 好油, 味道ok5)粫米飯, 唔好味, 好淡, 無粫米味, 無料6)鳳爪排骨飯, 排骨舊舊肥7)炸兩, 油炸鬼超脆, 但都超油8)腐乳通菜, ok9)X燒餐飽, ok10)魚湯鮮竹卷, 無魚湯味, 換黎係好大味精既湯, 鮮竹卷ok11)菜苗餃, 好味12)蛋散, 一d都唔脆, 得個樣13)牛肉球, 大大粒, gd!食咁多野埋單都係$200, 好抵, 不過唔值得等一粒鐘。
一行五人黎呢到食晚飯
8)腐乳通菜, ok
9)X燒餐飽, ok
11)菜苗餃, 好味
12)蛋散, 一d都唔脆, 得個樣
13)牛肉球, 大大粒, gd!
食咁多野埋單都係$200, 好抵, 不過唔值得等一粒鐘。
2011-06-23
2011-06-10 93 浏览
本人對蒸蛋糕情有獨鍾 =) 聽說一點心有古法馬拉糕便很想去試試, 佢所謂的"古法"同細個食個d馬拉糕沒有太大分別, 不過食落口的確好鬆軟, 也不會太甜睇落去好大件, 但食落口好快會collapse 個人會比較喜歡新星的馬拉糕, 咬感實在一點。也點了雞扎﹑菜餃﹑菜心和腸粉 水準也很不錯 兩個人埋單都係$90~ 食到咁多野~抵!!good good.如果一點心有埋甜食就更good good la.
點心
睇落去好大件, 但食落口好快會collapse
個人會比較喜歡新星的馬拉糕, 咬感實在一點。

也點了雞扎﹑菜餃﹑菜心和腸粉
水準也很不錯

兩個人埋單都係$90~ 食到咁多野~
抵!!good good.

如果一點心有埋甜食就更good good la.
2011-06-08
點心
  • 馬拉糕
2011-06-05 11 浏览
琴日去完維園參加64燭光晚會 就同fd去一點心吃 未食過蝦餃我係一定會吃 去到邊都係 d蝦餃d皮好薄 好好未 不過皮爆開左 本來都失望 不過我fd話佢係即叫即整既 咁就算啦 加分!! 之後仲有籠北菇棉花雞 FD話好食就order左有北菇 雞 同炸魚肚 好似豬皮 不過就棉d同埋吸左好多汁 不過始終係魚 會有d腥 不過我可以接受雞好滑 個菇如果可以再脹d就好啦另外我地仲叫左腐皮鮮竹卷 普通 唔算特別因為我地係宵夜 所以都吃左3籠姐 不過有蛋散吃 其他款唔記得唔記得影相
琴日去完維園參加64燭光晚會 就同fd去一點心吃 未食過

蝦餃我係一定會吃 去到邊都係

之後仲有籠北菇棉花雞 FD話好食就order左
雞好滑 個菇如果可以再脹d就好啦

另外我地仲叫左腐皮鮮竹卷 普通 唔算特別

唔記得影相

2011-06-04
$27 (宵夜)
  • 蝦餃
  • 北菇棉花雞
2011-05-18 18 浏览
是日到太子買東西, 記起“一點心”這間車軚人榜上有名的店就去一探. 遠處已看見很多人等位, 我自己一個, 還是叫外賣好了.就要馳名的馬拉糕吧. 走到店內一問有沒有外賣, 免得它原來像添好運那麼大牌不做外賣生意.環看四周, 地方很細, 坐位不多, 大約20-30個坐位.即叫即蒸點心要等久一點, 大約15分鐘就有了, 立刻打開盒看, 很大的馬拉糕, 盛惠$15.隔著發普膠盒都摸到熱騰騰. 打開盒就有蒸氣.我伸手拿一件都很難呢, 一來是太熱了, 二來則要馬拉糕的底部太濕, 拿上來淋pat pat的, 很核突. 不過過了一會就沒有這情況.馬拉糕很鬆軟, 拿上手看, 裡面的氣孔密密麻麻的. 我還是喜歡有大小氣孔的馬拉糕, 覺得那樣會較鬆軟和好吃點. 但一點心的馬拉都已經很鬆軟了, 起碼壓下還懂彈返起身.味道我覺得比較甜. 有蛋香味, 還食到有蛋殼.食完就覺得普普通通啦.
遠處已看見很多人等位, 我自己一個, 還是叫外賣好了.
環看四周, 地方很細, 坐位不多, 大約20-30個坐位.

隔著發普膠盒都摸到熱騰騰. 打開盒就有蒸氣.
. 不過過了一會就沒有這情況.
味道我覺得比較甜. 有蛋香味, 還食到有蛋殼.
食完就覺得普普通通啦.

皺皺的馬拉膠
2011-01-28
15 分钟 (外卖自取)
I came here few times these three weeks and the food wasn't as good as what people said in openrice. I think the taste is sort of 淡. I tried their 馬拉糕, 棉花雞, 雞扎, 糯米雞, 魚湯鮮竹卷, 燒賣, 菜苗餃, and steamed rice with pork.a. 馬拉糕: better than other dim sum, but taste isn't strong enough.b. 棉花雞: same as abovec. 雞扎: same as aboved. 糯米雞: rice is kind of hard, not much 料 insidee. 魚湯鮮竹卷: worst dim sum in here I have tried.f. 燒賣, 菜苗餃,: same as eg. steamed rice with pork: same as e. I guess it was because I went the

b. 棉花雞: same as above
c. 雞扎: same as above
f. 燒賣, 菜苗餃,: same as e
g. steamed rice w
ith pork: same as e. I guess it was because I went there at 3pm, and the pork wasn't fresh enough, looked dried.
2011-05-12
午餐