2024-11-08 90 浏览
原本想飲珍珠奶茶🧋點知見到佢有珍珠牛乳茶~好好味,甜度剛好又唔會好heavy 令我無罪惡感 可以再encore! 見到佢menu都有好多唔同類型茶飲~都好吸引🌷可以下次試埋打邊邊
可以再encore!
珍珠牛乳茶
珍珠牛乳茶
我最近發現了一家超讚的飲品店,讓我一次又一次想回去!這家店位於馬鞍山,叫做【一鼎茶】。每次經過店外,那股誘人的茶香都讓我忍不住想要進去,一進門就被那種輕鬆的氛圍包圍。【一鼎西柚】,當我喝下第一口時,西柚的清甜瞬間在口中綻放,整個口腔都充滿了爽口的滋味。這種清新感真的是在炎熱的夏日裡最完美的選擇,喝了之後立刻感覺神清氣爽,彷彿整個人都充滿了活力,真是太棒了😘【草莓爆檸】,這款飲品同樣讓我驚喜。它的味道恰到好處,既不會過於甜膩,也沒有刺鼻的酸味,簡直是完美的平衡。咬下去的草莓果肉和果粒,為飲品增添了更多層次感,讓我一口接著一口停不下來。每次喝都讓我感受到一種無與倫比的滿足感,真心推薦給大家!🤤🤤🤤如果你也在找一個可以消暑又能提神的地方,一鼎茶絕對是你的不二之選!無論是和朋友聚會還是自己一個人享受,這裡都是個完美的選擇。

我最近發現了一家超讚的飲品店,讓我一次又一次想回去!

2024-09-20 433 浏览
我喺屯門試過呢間一鼎茶,嗰陣已經覺得佢哋啲飲品價錢合理,台式風味好正宗,我就好有興趣,又去試吓佢哋啲嘢飲。之前飲過佢哋嘅【草莓爆檸】,好鍾意,今次都忍唔住再叫返杯!【草莓爆檸】雖然係士多啤梨加檸檬,但係酸度適中,唔會太酸到好難入口,而且仲帶有少少清甜,飲完仲會有回甘。夏天飲返杯佢哋嘅【草莓爆檸】簡直正!上次冇試到餐牌上面睇落好吸引嘅【芒芝芒芝】,所以今次就叫多杯呢個。而且整好成杯嘢睇落仲吸引過張相。【芒芝芒芝】真係好好飲,芒果控絕對唔可以錯過呢個,芒果好清甜同埋好清爽,再加埋芝士嘅奶香,飲落口感好濃郁,甜而不膩。好推介一鼎茶同埋佢哋嘅【草莓爆檸】同【芒芝芒芝】,有機會嘅朋友仔一定要試吓。

之前飲過佢哋嘅【草莓爆檸】,好鍾意,今次都忍唔住再叫返杯!

2024-09-17 394 浏览
屋企樓下有間開咗幾個月打邊爐 幾好食佢哋仲有賣埋台灣飲品 都幾好飲㗎󰗧今次我就帶我媽媽一齊飲󰢥舖頭格調雅緻,環境清涼舒服🤗我叫咗杯芝士綠妍呢杯真係當之無愧嘅舖頭排名前五熱銷飲品💯芝士奶蓋加上清純嘅茶我飲得好過癮 完全停唔到口媽媽就叫咗焦糖珍珠奶茶🧋連佢呢位奶茶控都讚不絕口󰗧濃郁嘅牛奶🥛再加埋香醇嘅焦糖Q彈嘅珍珠 令媽媽好滿足🥰之前大排長龍係有佢原因嘅希望大家都唔好錯過咁美味嘅嘢飲啦
屋企樓下有間開咗幾個月打邊爐 幾好食
佢哋仲有賣埋台灣飲品 都幾好飲㗎󰗧
今次我就帶我媽媽一齊飲
󰢥舖頭格調雅緻,環境清涼舒服🤗

我叫咗杯芝士綠妍

濃郁嘅牛奶🥛再加埋香醇嘅焦糖
Q彈嘅珍珠 令媽媽好滿足🥰

之前大排長龍係有佢原因嘅
希望大家都唔好錯過咁美味嘅嘢飲啦

週末有空當然要去馬鞍山探店啦!!今日嚟咗一間非常多人,而且仲有分店嘅【一鼎茶】。睇住個名就吸引我嘅【莓芝莓芝】,唔止個名特別,連味道都係獨一無二,飲落嗰一刻即刻驚艷咗我草莓酸酸甜甜配埋濃郁嘅芝士奶蓋,飲落去只有一個字,爽!飲品入面仲有滿滿嘅草莓果肉,價錢方面都好合理,絕對係熱天時嘅好飲品仲有朋友飲嘅【霸王爆檸】,清香嘅檸檬帶有淡淡嘅茶香,非常解渴!熱天嚟上一杯,絕對係最佳選擇呢度仲有其他飲品,下次一定會嚟試試!!

呢度仲有其他飲品,下次一定會嚟試試!!

2024-09-11
下午茶
2024-09-13 158 浏览
週末同屋企人去馬鞍山行街,喺MOSTown俾一間奶茶店吸引,望咗望個餐牌,見啲價錢唔貴,就同屋企人一人叫咗一樣嘢飲試吓。呢間top pot tea一鼎茶我哋都係第一次試,但係結果兩樣嘢飲都得到我同屋企人一致好評👍我哋叫咗【一鼎水果茶】同【蒸鮮芋泥牛乳】,分別係$42同$40,總共$82佢哋嘅【一鼎水果茶】入面有好多生果,飲到有百香果嘅酸甜味,仲有其他生果嘅甘香,再配埋茶嘅滑溜口感同埋香甜嘅味道,好濃郁,提神醒腦👍而佢哋嘅【蒸鮮芋泥牛乳】就係好特別,好香濃嘅芋泥味,加上牛乳嘅鮮味,香滑無比。呢個係只有芋泥配上牛乳先至會有嘅獨特風味,絕對係無與倫比嘅味覺享受🤩👀

2024-09-13 108 浏览
今日同姐妹去新港城中心行街 ,被一間舖頭嘅餐牌吸引咗。呢間飲品店叫一鼎茶 ,係一間 賣台灣飲品嘅舖頭。舖頭嘅裝飾特別明亮,而且好有特色,飲品選擇好多,價錢又合理 ,所以就 入咗去買咗兩杯飲品試吓。我哋買咗一鼎西柚 $35,顏值爆燈,酸甜可口,飲起嚟有一種好fresh嘅感覺,啱晒喺炎熱嘅天 氣下買嚟解暑解渴。第二杯係草莓🍓爆檸 $39,係一杯好有特色嘅飲品。酸酸嘅檸檬帶住草莓清新嘅風味 。飲落去成個人都精神晒。整體嚟講,兩杯飲品各有特色,個人覺得好好飲,值得推薦!

整體嚟講,兩杯飲品各有特色,個人覺得好好飲,值得推薦!
2024-09-10 107 浏览
嗰日天氣好熱🥵,我同朋友去咗新港城中心行街👭。行住行住我哋俾一間叫一鼎茶嘅飲料店吸引咗。😍地點喺新港城中心二樓,舖頭裝飾好雅致,成間舖頭睇落好整潔。👍🏼餐牌上都有好多選擇,所以我哋就點咗兩杯飲品解下渴。🥤🥤🥭🧀️芒芝芒芝 $48新鮮嘅芒果攪拌成濃稠嘅果昔,然後喺頂部加一層奶蓋。帶有微微鹹味嘅奶蓋同甜美嘅芒果形成咗獨特味覺嘅對比。又消暑又解渴。😋🍉🧊霸王水果茶 $49當季限定系列嘅水果茶,水果茶入面仲包含咗西瓜同百香果果肉。可以俾你喺飲清爽嘅水果茶之餘,仲可以食到鮮甜嘅果肉,口感非常豐富,酸甜適中,冰涼爽口。😚下次同朋友要再去試吓其他口味嘅飲品喇。😎

餐牌上都有好多選擇,所以我哋就點咗兩杯飲品解下渴。🥤🥤

🥭🧀️芒芝芒芝 $48

🍉🧊霸王水果茶 $49

下次同朋友要再去試吓其他口味嘅飲品喇。😎
朋友突然話今日請客,梗係同佢去食食飲飲啦。啱啱去咗馬鞍山,就去左平時最鍾意嘅【一鼎茶】飲茶,順便推薦俾大家好飲嘅飲品😍😍我點咗【一鼎橙橙】,第一啖吸落去就係滿滿嘅果肉,真係好滿足🤤 加上橙嘅酸酸甜甜,飲落好開胃,鍾意食橙🍊嘅朋友一定要嚟試吓!!仲有朋友點嘅【茉莉青提爆檸】,味道好獨特,茉莉、青葡萄同檸檬嘅結合竟然出奇地好飲!甜甜嘅青提同酸爽嘅檸檬配埋淡淡嘅茉莉香,飲落去真係好清爽,系大熱天飲都係好適合嘅飲品🍋

今日同同事去馬鞍山嗰陣,我哋無意中發現嗰度都有一鼎茶!身為水果愛好者嘅我哋,梗係要搵到一杯先肯罷休啦😂今次我揀咗【百香果三重奏】,百香果自然甜嘅水果味同香氣,加埋百香籽,一啖咬落去,直接豐富咗成個口感,一啖接住一啖,真係令人愛唔釋手啊❤️而同事揀咗呢款【一鼎水果茶】,味道清新,最重要係每樣水果都好新鮮,仲有淡淡嘅茶香味,令人好解渴而且唔甜膩😝 老闆定嘅價錢仲好公道,絕對要去試下,唔試就錯過咗人間超好飲嘅水果茶啦!✅評分:味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】環境:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】整體評分:😋【笑】

✅評分:
味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
整體評分:😋【笑】

-今日我想同大家分享一間賣台式飲品嘅飲品店 🍵一鼎茶。住喺馬鞍山附近嘅朋友可以去新港城中心試下呀!❗️❗️我重點推薦呢間店嘅兩款飲品畀大家試一試。呢兩款都係我最鍾意嘅飲品。😍🥭 鮮芒芒甘露 $42呢杯係呢間店嘅Top 3飲品。因為我係芒果控,所以我非常鍾意呢杯飲品🧡。又有芒果又有冰沙🧊,口感層次非常豐富。係消暑飲品嘅最佳選擇。🥵莓芝莓芝 $49呢杯都係呢間店嘅大熱門🔥。賣相特別吸引,粉嫩粉嫩嘅色系🩷,再加埋純白嘅奶蓋🤍,睇落特別夢幻。但唔係淨係好睇啫,濃濃嘅奶蓋,配埋酸甜嘅草莓,飲咗一啖就完全停唔到口。😋兩杯飲品都各有特色,而且都係每次去必點嘅。希望下次可以試吓唔同嘅飲品再推薦俾大家。🤗

🥭 鮮芒芒甘露 $42

莓芝莓芝 $49

一日同朋友喺馬鞍山MOSTown新港城中心行街,啱啱口渴嗰陣見到呢間top pot tea。我哋睇咗睇佢哋嘅餐牌,覺得價錢好合理,就順勢同朋友一人叫咗一杯嘢飲。我自己就叫咗【香水爆檸】,跟住我個朋友就叫咗佢哋嘅【霸王水果茶】,兩杯嘢飲總共都係$81。佢哋嘅【香水爆檸】我個人覺得好清涼解渴,有陣好香嘅檸檬味,酸酸哋嘅香味仲可以提神,口渴嗰陣飲落去真係好爽。朋友叫咗嘅【霸王水果茶】,佢揀咗西瓜配百香果,西瓜嘅甜,再加埋百香果嘅香,完美噉配合埋茶香,一杯落肚,我朋友飲完都覺得神清氣爽。呢間top pot tea真係值得推介,價錢公道,飲品好飲!

2024-08-11 93 浏览
今日同同事食完新港城中心嘅lunch🍽️,諗住順便打包飯後甜品返公司飲。啱啱經過一鼎茶,就索性買咗兩杯飲品返公司。🍹🍸💛 百香果三重奏 $35 / 700ml對我嚟講呢杯飲品好大杯😍,足料百香果肉。成杯飲品嘅味道酸酸甜甜,飲落好香甜可口。好健康呀!💪🏻🩶 蒸鮮芋泥牛乳 $40 / 500ml芋泥同牛奶🥛嘅味道融合埋一齊超好飲,而且芋泥嘅份量都幾多, 簡直份量十足。 🈵🈵 芋泥腦袋快啲衝呀!💜一邊做嘢💻一邊飲住爽口嘅飲品,做嘢都特別開心😊。聽日又可以去食完午餐打包飲品返嚟!🤪

💛 百香果三重奏 $35 / 700ml
🩶 蒸鮮芋泥牛乳 $40 / 500ml

今日食飽咗之後帶住屋企人去行街,突然發現咗一間飲品店【一鼎茶】,試咗兩款飲品,真係好好飲,所以想推薦俾大家🤤【芝士可可牛乳】 濃郁嘅可可味配上淡淡嘅奶香,特別順滑可口,加上芝士嘅咸香味道,搭配起嚟 簡直太完美啦!鍾意飲可可嘅朋友,絕對要試吓呢款飲品,絕對令你嘅味蕾上升到另一層次😋【黑糖珍珠牛乳】 黑糖帶住焦糖味加上牛乳嘅香氣,連細路都搶住飲!珍珠都好Q彈,熱辣辣,咬 落去仲帶住少少韌性,一邊享受奶茶嘅香氣,一邊仲咬住美味嘅珍珠,層次分明,真係爽到唔得😂

外卖自取
2024-08-09 71 浏览
有一日,我同朋友去新港城中心行吓行吓就見到呢間台式飲料店。因為我係一個好鍾意飲茶嘅人,而且我係台灣讀過書,所以我就即刻同朋友講我要試飲呢嗰。我哋就一人嗌一杯。一鼎純桂花烏龍🥤我朋友嗌嘅呢杯桂花烏龍茶味道唔錯,好香桂花味,同烏龍茶好夾!飲落去好清爽,唔會好甜👍一鼎西柚🥤另一個朋友點咗西柚茶,咁西柚本來就有啲苦苦嘅,咁呢杯西柚都唔例外,但係佢嘅茶嘅香味綜合了嗰苦,所以係好飲嘅!😋茉莉青提爆檸🥤鍾意酸嘅我就揀咗呢杯茉莉青提爆檸!茉莉茶的味道好濃郁,佢嘅味道不會太甜,所以飲落去有酸有甜有香,真係好似喺台灣飲嘅飲料!價錢方面都唔會貴,我哋一定會再嚟試其他嘅飲品嘅!

一鼎純桂花烏龍🥤

一鼎西柚🥤

茉莉青提爆檸🥤

價錢方面都唔會貴,我哋一定會再嚟試其他嘅飲品嘅!