2024-11-03 3451 浏览
🤩佐敦真係有好多野食,不過每次想食日本嘢都係食返呢間!雖然位置唔係好多,座位都幾闊落!🌻酒盜七味魷魚 10/10呢款前菜基本上係每次嚟到必點!味道唔會太濃或太淡,輕輕燒過嘅味道令到佢更加特別。而且有口感嚼頭,送酒一流! 🌻鹽燒油甘魚鮫🐟 8/10外皮香脆,但肉質嫩滑有口感!加埋豐富嘅魚油,兩個人share fit晒! 🌻玉子燒8/10今次嚟到試咗呢樣新嘅食物。坊間一般嘅玉子燒都比較濃味以及甜,但係呢間嘅玉子燒酒比較清新,再加上蘿蔔蓉並唔會令到你有非常漏嘅感覺。鍾意清新嘅朋友可以一試。 🌻網燒牛扒🐂 8/10牛味非常濃郁!肉質鮮嫩,入口即溶 !大廚已經自動將佢變為五成熟,肉汁亦都鎖晒喺入面非常Juicy!醬汁方面有燒汁!值得一提,用炸蒜配上肉眼也不失為一個好選擇! 🌻清酒煮海蜆 10/10另一款每一次嚟必叫嘅嘢食!除咗味道一流之外,更加10分抵食。大大隻蜆足足有10幾隻,亦都唔會有唔新鮮嘅情況!尤其是而家天氣轉涼,叫返呢一個暖一暖胃係必然之選! 🌻刺身盛合🐟10/10嚟到日本餐廳點會冇刺身食!呢間餐廳更會定時有唔同嘅組合,照顧唔同口味嘅你🙆🏻‍♂️ 今次我哋就點咗深海池魚,活赤貝,帶子,黑
🌻酒盜七味魷魚 10/10

🌻鹽燒油甘魚鮫🐟 8/10
外皮香脆,但肉質嫩滑有口感!
加埋豐富嘅魚油,兩個人share fit晒!

🌻玉子燒8/10

🌻網燒牛扒🐂 8/10

🌻清酒煮海蜆 10/10

🌻刺身盛合🐟10/10
嚟到日本餐廳點會冇刺身食!呢間餐廳更會定時有唔同嘅組合,照顧唔同口味嘅你🙆🏻‍♂️ 今次我哋就點咗深海池魚,活赤貝,帶子,黑鯛以及三文魚!所有魚生都非常新鮮,絕對滿足到大家嘅味蕾!

🌻鰻魚炒飯 9/10
鍾意食鰻魚嘅朋友,除咗餐廳嘅另一推介鰻魚飯團之外,都可以嘗試試吓呢個鰻魚炒飯。雖然看似好普通嘅食物,但係呢個炒飯可以炒到粒粒分明,而且鰻魚份量十足。絕對係物有所值!

2024-10-17
2024-09-24 4957 浏览
週未假,約了喜歡吃日本野的朋友飯聚,之前行過見到這間樓梯裝飾特別,看了梯上食物介紹吸引,決定午餐在這間吃,裝修好有日本感,看了一會餐牌叫了二人前A-蜆肉味噌湯  味噌本有甘甜味,配上了蜆肉,多一份清香鮮甜味,增添湯味感二人前A-刺身三品盛盒  (三文魚,季節魚,甘蝦)  另叫-海膽刺身 (1板)三文魚同季節魚有厚度,彈滑爽口,好新鮮海水魚鮮味,蝦厚身,爽滑彈牙,好新鮮海水蝦鮮味,配有飯糰,好香飯味,海膽好滑身,濃鮮海膽鮮味,放入紫菜吃,另一種口感   二人前A-清泉蛋慢煮雞沙律 (2款任選一款)  蛋身特別嫩滑,好鮮蛋香味,厚片雞肉身,特别軟霖爽滑,雞味鮮香,沙律好新鮮鮮菜鮮味,爽脆身二人前A-煎雞扒  原本係和風磯燒漢堡扒,我們都不吃牛,餐廳細心同我們轉了雞,煎過雞身,肉質脆滑嫩口,濃鮮香雞味二人前A-香川鹽燒鯖魚  少見魚質感,烤過魚脆身,肉味好嫩滑爽口,放了鹽烤過魚有另一種獨特魚鮮香味二人前A-和風珍珠拼盤  海哲,條條幼滑爽口脆身,螺肉細細粒,彈牙爽脆,海哲同螺肉好鮮海鮮鮮味二人前A-醬燒豬軟骨湯拉麵 (2款任選一款)  麵身幼滑爽口,豬軟骨軟霖,一口嘴嚼到,濃郁醬燒香味同豬香
二人前A-蜆肉味噌湯

味噌本有甘甜味,配上了蜆肉,多一份清香鮮甜味,增添湯味感
二人前A-蜆肉味噌湯
二人前A-刺身三品盛盒  (三文魚,季節魚,甘蝦)

另叫-海膽刺身 (1板)

二人前A-刺身三品盛盒 (三文魚,季節魚,甘蝦) /另叫-海膽刺身 (1板)

二人前A-醬燒豬軟骨湯拉麵 (2款任選一款)

麵身幼滑爽口,豬軟骨軟霖,一口嘴嚼到,濃郁醬燒香味同豬香味
二人前A-凍菊花蜜

清新菊花香味同蜜糖香味,滋潤之選,甜度剛好
二人前A-熱菊花蜜

熱的不同菊花香味同蜜糖香味,清熱感重些,甜度適中
柚子生忌廉吉士芭菲

特色,杯上放了曲奇條,一次吃到3種味,柚子有清新香甜味,忌廉同吉士好奶滑,濃忌廉香味同吉士香味,味道好搭配,甜味適中
生忌廉吉士銅鑼燒

少有,銅鑼燒入面夾住厚層忌廉,銅鑼燒軟綿,忌廉滑身,濃忌廉奶香味,豐富口味感
三文魚腩刺身 (4切)

厚身,新鮮海水三文魚鮮味,爽口嫩滑
2024-09-14
2024-09-19 4013 浏览
今晚同朋友去咗一間佐敦的居酒屋,就在佐敦站行1分鐘,交通方便。店內以卡位為主坐得舒服,以木係為主調,有好多日式佈置,可見心思。柚子胡椒豚肉炒野菜清清地炒椰菜,豚肉份量多,加咗柚子胡椒提升味道。鐵板牛柳粒粒憢用鐵板上枱,保證熱辣辣,,牛柳粒整得好鬆化,又不失口感。西京燒銀雪魚煎得好香口,有少許燶邊,銀鱈魚肉質軟綿。芝士焗蠔加咗芝士增添嘢味,新鮮焗起熱辣辣,蠔超大隻,芝士冚不住鮮味。味噌甲羅燒雖然加咗味噌,唔會太鹹,配咗紫菜飯一齊食,互相中和。石鍋燒香蒜牛肉飯石鍋上熱辣辣,飯焦十分惹味,牛肉份量多,醬汁惹味,混合一起吃,非常惹味。生忌廉吉士銅鑼燒店主推介,QQ彈彈,賣相可愛,銅鑼燒軟綿綿中間加咗吉士醬,但唔會太甜太漏。楓糖蕨餅楓糖漿分開上,可以自行決定甜度,蕨餅煙靭Q彈。綠茶雪糕綠茶味濃郁,我會同其他甜品一齊食,超好味。非常滿足的一餐。

柚子胡椒豚肉炒野菜
清清地炒椰菜,豚肉份量多,加咗柚子胡椒提升味道。
鐵板牛柳粒粒憢
用鐵板上枱,保證熱辣辣,,牛柳粒整得好鬆化,又不失口感。
西京燒銀雪魚
煎得好香口,有少許燶邊,銀鱈魚肉質軟綿。
味噌甲羅燒
雖然加咗味噌,唔會太鹹,配咗紫菜飯一齊食,互相中和。
譥味噌甲羅燒
楓糖蕨餅
楓糖漿分開上,可以自行決定甜度,蕨餅煙靭Q彈。
綠茶雪糕
綠茶味濃郁,我會同其他甜品一齊食,超好味。
綠茶雪糕
非常滿足的一餐。
2024-08-27
譥味噌甲羅燒
5天前 0 浏览
食完先發現原來Openrice有優惠,$368二人前全11品,有刺身、雞胸沙律、蠔鍋、甜品等等,真係抵到爛!建議大家即刻Save低,唔好錯過!😱星期一去到,都幾多人,睇佐敦嚟講都算老字號,超近地鐵站,唔使1分鐘就去到~✨網燒牛扒 $138牛扒煮得啱啱好,真係Medium,肉質鮮嫩多汁,牛味十足,單食已經夠晒味,加上炸蒜片,口感更加豐富👍✨八品刺身盛盒 +三文魚腩刺身 刺身拼盤超吸睛👀 帶子、三文魚、甘蝦都好新鮮,但最搶眼梗係嗰半板海膽啦!用紫菜夾住海膽,點少少豉油一齊食,好甘香,同埋覺得好幸福 >< 三文魚腩刺身切得好厚,色澤鮮艷,油脂豐富,齒頰留香!😍✨西京燒銀雪魚煎得外脆內嫩,邊緣微微焦香,銀鱈魚肉質細膩滑溜,味道濃郁得嚟又唔膩口😋😋✨鰻魚西京燒串(一本)$68真係好少機會食到西京燒鰻魚!🤩 一見到就忍唔住叫嚟試吓,果然冇令我失望!鰻魚肉厚實又燒得恰到好處,爽口彈牙,魚油香四溢😋😋✨火炙左口魚邊壽司$36一入口就食到左口魚嘅豐富油香🍣,真係食完仲回味緊!😋

✨網燒牛扒 $138
✨八品刺身盛盒 +三文魚腩刺身
✨西京燒銀雪魚
✨鰻魚西京燒串(一本)$68
✨火炙左口魚邊壽司$36
一入口就食到左口魚嘅豐富油香🍣,真係食完仲回味緊!😋
之前試過幾次呢間日本料理餐廳質素都好好,同老公咁啱去尖沙咀行街,行到攰就過嚟食餐好,因為我哋都行到肚餓,所以都叫咗幾多菜式😬海老天婦羅:這道海老天婦羅的外皮酥脆,裡面的蝦肉鮮嫩多汁,搭配特製的天婦羅醬,讓人一口接一口,每一口都能感受到蝦的鮮甜👍🏻刺身拼盤:刺身拼盤的擺盤非常精美,連殼活赤貝、三文魚、黑鯛魚和深海池魚各具特色。每一片刺身都切得恰到好處,口感鮮嫩,特別是連殼活赤貝,非常之新鮮,彈牙的口感勁正😍蟹籽沙律(大):這道超大碗蟹籽沙律的份量十足,蟹籽新鮮飽滿,與新鮮的蔬菜和沙律醬汁相互融合,口感清新,每一口都充滿了蟹籽的鮮甜😀鰻魚西京燒串:鰻魚的肉質鮮嫩多汁,西京醬汁既味道帶有淡淡的甜味,讓人一試難忘,搭配的燒烤香氣更是讓人垂涎欲滴。蟹味增甲羅燒配烤鱈魚乾:這道蟹味增甲羅燒非常吸引,蟹殼內的蟹膏蟹肉與味增醬的結合,讓每一口都充滿了濃郁的海鮮風味。烤至微焦的表面更增添了香氣,配埋烤香嘅鱈魚乾一齊食仲正👍🏻海膽蟹肉茶碗蒸:海膽蟹肉茶碗蒸的口感滑嫩,海膽的鮮味與蟹肉的甜味同滑嫩嘅蒸蛋配合得恰到好處👍🏻鹿兒島鰻魚烤飯團:烤飯團的外皮香脆,上面既鰻魚厚身而且肉質鮮嫩,搭配的醬汁讓整體味道更加

海老天婦羅:

刺身拼盤:

蟹籽沙律(大):

鰻魚西京燒串:

蟹味增甲羅燒配烤鱈魚乾:

海膽蟹肉茶碗蒸:

鹿兒島鰻魚烤飯團:
烤飯團的外皮香脆,上面既鰻魚厚身而且肉質鮮嫩,搭配的醬汁讓整體味道更加豐富。每一口都能感受到鰻魚的鮮美,讓人回味無窮。

火炙左口魚邊壽司
火炙左口魚邊壽司的魚肉經過火炙處理,外焦內嫩多汁,壽司飯口感唔錯👍🏻

石鍋燒香蒜牛肉飯:
最後,石鍋燒香蒜牛肉飯的香氣撲鼻,牛肉鮮嫩多汁,搭配香蒜的味道,讓整道菜充滿了層次感。石鍋的熱度讓米飯微微焦香,口感更佳👍🏻
2025-02-27 0 浏览
朋友生日選擇了這間餐廳,因為《七福神》是個好幸運的名字,相傳會給大家帶來福氣和財運餐廳在1樓,門口而家搭咗棚架招牌睇唔清楚,沿着樓梯的掛布和日式燈籠🏮拾級而上,面積不大但裝修和式,座位都舒服我們幾個人分別叫了自己喜歡吃的,有🍣北寄貝壽司🦀七味軟殼蟹卷🥢金龍蝦反卷都比較酥脆,壽司飯軟硬適中忌廉蟹肉薯餅,外酥內軟,忌廉與蟹肉融埋一齊口感唔錯海膽蟹肉茶碗蒸將海膽蟹肉攪拌然後混合在蒸蛋中特別好味麻辣風溫泉蛋冷豆腐見到有麻辣味道好特別,豆腐清爽與麻辣都夾蟹味噌甲羅燒配紫菜珍珠飯蟹🦀膏與珍珠飯記得搭配一齊食更好味,不要像我一樣一下子把蟹膏都吃完了另外還有二人套餐,份量多,小姐姐可能三人都可以夠包括🥣蜆肉味噌湯蜆肉肥美🎏刺身三品盛合(甜蝦🦐🍤三文魚🍣吞拿魚)食材新鮮🍱菠菜玉子煮味道清淡適合健康人士還有🎌和風厚切吉列豬扒🥢鐵板蒜片牛柳🥢和風珍珠拼盤🥢石鍋香辣海鮮湯烏冬(味道都好辣)整體價錢正常份量大值得一試
朋友生日選擇了這間餐廳,因為《七福神》
是個好幸運的名字,相傳會給大家帶來福氣和財運

我們幾個人分別叫了自己喜歡吃的,有
🍣北寄貝壽司
🦀七味軟殼蟹卷🥢金龍蝦反卷都比較酥脆,壽司飯軟硬適中
忌廉蟹肉薯餅,外酥內軟,忌廉與蟹肉融埋一齊口感唔錯
海膽蟹肉茶碗蒸
將海膽蟹肉攪拌然後混合在蒸蛋中特別好味
麻辣風溫泉蛋冷豆腐
見到有麻辣味道好特別,豆腐清爽與麻辣都夾

蟹味噌甲羅燒配紫菜珍珠飯

另外還有二人套餐,份量多,小姐姐可能三人都可以夠
包括
🥣蜆肉味噌湯蜆肉肥美
🎏刺身三品盛合(甜蝦🦐🍤三文魚🍣吞拿魚)食材新鮮
🍱菠菜玉子煮味道清淡適合健康人士
整體價錢正常份量大值得一試

今天同朋友慶祝生日揀選了此餐廳慶祝,除了落單一個二人餐,另外還叫了些壽司,螺肉小食及八爪魚,上菜發覺套餐的前菜原來也是八爪魚,由於套餐只註有一前菜所以不知也是八爪魚,所以八爪魚便重覆了,個人覺得如侍應是貼心服務應提醒一下,另外餐有包兩個飲品,詢問有什麼飲品,女侍應快快說出不耐煩態度,我們也不知她說什麼,查詢如改特飲可以嗎?回答加原價便行了去。。。。今時今日的服務態度完全不OK,舖頭食物環境是不錯👌🏻,另外也要提提有兩位男侍應態度也是不錯的👍🏻

• 網燒牛扒
2025-02-21 0 浏览
     新春拜年約好友出來晚餐,方便對方地點選在佐敦,要吃得好,坐得舒服小食多選選我會到「七福神和食亭」夠人氣性價比又高!請客一點不失禮!  今晚一行二來到坐在窗位邊閑聊翻開餐牌點了喜歡的菜式。。。先品嚐這個滑脫脫的~海膽蟹肉茶碗蒸  $ 38熱騰騰,有蛋香和海膽加蟹肉鮮味十足!不可錯過的刺身一定要點!八品刺身盛合  $ 488帶子,北寄貝,三文魚,海膽,吞拿魚腩,牡丹蝦,八爪魚,鲷魚等。再加一份四片厚切三文魚腩 $ 82/ (4切)吃個暢快的!每款刺身都閃亮亮的非常新鮮!三鱼軟滑鮮味。魚腩厚切肉質肥美魚油好甘香!牛肉壽喜燒火鍋 $ 98氣溫冷冷吃這個鍋可暖暖胃。牛肉嫩滑湯汁甜甜的,豆腐,疏菜爽鮮甜。鹿兒島鰻飯糰  $ 136飯團綿滑,調味鮮美,鰻魚肉肥美醬汁甜甜地好滋味!鹽燒油甘香魚鮫  $ 88外層甘香脆口,肉質細嫩有油香。甜品綠茶雪糕。好味!食材新鮮!

今晚一行二來到坐在窗位邊閑聊翻開餐牌點了喜歡的菜式。。。
先品嚐這個滑脫脫的~
海膽蟹肉茶碗蒸  $ 38
熱騰騰,有蛋香和海膽加蟹肉鮮味十足!
海胆蟹肉茶碗蒸
不可錯過的刺身一定要點!
八品刺身盛合  $ 488
八品刺身盛盒
每款刺身都閃亮亮的非常新鮮!
三鱼軟滑鮮味。
魚腩厚切肉質肥美魚油好甘香!

三文魚腩刺身(四切)
牛肉壽喜燒火鍋 $ 98
氣溫冷冷吃這個鍋可暖暖胃。
牛肉嫩滑湯汁甜甜的,豆腐,疏菜爽鮮甜。
牛肉寿喜烧火锅

鹿兒島鰻飯糰  $ 136
鹿儿岛鳗鱼饭团
飯團綿滑,調味鮮美,鰻魚肉肥美醬汁甜甜地好滋味!
鹽燒油甘香魚鮫  $ 88
原烧油跟鱼鮫
外層甘香脆口,肉質細嫩有油香。
甜品
綠茶雪糕。
好味!食材新鮮!
2025-02-05
海胆蟹肉茶碗蒸
八品刺身盛盒
三文魚腩刺身(四切)
牛肉寿喜烧火锅
鹿儿岛鳗鱼饭团
原烧油跟鱼鮫
2025-02-21 0 浏览
佐敦嘅七福神和食亭人氣滿滿,平日都坐滿咁濟,想去記得卜枱啦。👍七味殼蟹卷$78炸得金黃酥脆嘅外殼包住鮮甜多汁嘅蟹肉,歌加上脆卜卜嘅蟹籽,咬落去層次感十足。  石鍋燒香蒜牛肉飯$85出場時仲聽到「滋滋聲」,超吸引!牛肉嫩滑中帶少少焦香,飯粒吸滿咗香蒜汁,濃郁得嚟又唔會太膩鹿兒島鰻魚飯糰 $68鰻魚燒到外層微焦,內裡柔軟帶住濃郁甜醬香,配埋飯糰一齊食,簡單又好味串燒方面,我哋叫咗串燒5品盛盒$108入面有雞肉、同蔬菜串,每款都燒得啱啱好,帶少少炭燒香氣,特別係雞翼串,外脆內嫩芝士天婦羅蟹腳卷 $55蟹腳的鮮味配上香濃的芝士,芝士入口軟糯,正!三文魚手卷 $24鮮嫩的三文魚搭配上酢飯,味道清新。大蝦野菜天婦羅 $78蝦炸得金黃酥脆,有南瓜冬菇箱,口感一流。鐵板燒牛舌 $98牛舌煎得香濃,口感滑嫩帶爽!清酒煮海蜆 $95大隻鮮甜,嫩滑又無沙,同清酒超夾!最後甜品生忌廉吉士銅鑼燒 $45,外皮鬆軟,忌廉吉士醬香滑,甜度適中,完美結束這頓美味的晚餐。

七味殼蟹卷$78

石鍋燒香蒜牛肉飯$85

鹿兒島鰻魚飯糰 $68

串燒方面,我哋叫咗串燒5品盛盒$108

芝士天婦羅蟹腳卷 $55
蟹腳的鮮味配上香濃的芝士,芝士入口軟糯,正!

三文魚手卷 $24
鮮嫩的三文魚搭配上酢飯,味道清新。

大蝦野菜天婦羅 $78
蝦炸得金黃酥脆,有南瓜冬菇箱,口感一流。

鐵板燒牛舌 $98
牛舌煎得香濃,口感滑嫩帶爽!

清酒煮海蜆 $95
大隻鮮甜,嫩滑又無沙,同清酒超夾!

2025-02-20 0 浏览
好耐都冇食日本菜啦!「七福神和食亭」位於佐敦,步行約1分鐘可達,位置方便。餐廳裝潢好有日本風格,濃厚的日本風格令人感到放鬆。以卡位設計為主,提供舒適的用餐環境。菜單上有多款日本料理、壽司、刺身還是熱食,都可以食到。刺身油甘魚|三文魚|深海池魚|甘蝦|八爪魚刺身新鮮,其中三文魚肥美;八爪魚刺身口感清脆彈牙;油甘魚魚味鮮甜,肉質結實爽口。墨魚咀唐揚|七味炸雞籃|脆皮煎餃子即點即炸,墨魚咀唐揚外脆內嫩;七味炸雞外酥內嫩,咬下去時充滿肉汁;脆皮煎餃子賣相吸引,餃子底下有一層薄脆,餃子皮薄而韌,內餡豐滿,滿滿的肉汁。蟹味噌甲羅燒蟹殼裡滿滿既蟹膏,蟹膏味道濃郁,再加上鱈魚片一齊食,口感更有層次和風滑蛋吉列蝦定食|蕎麥冷麵定食配上麵豉湯、燉蛋、中華沙律吉列蝦大大隻,金黃酥脆,蝦肉鮮甜,與滑順的滑蛋結合,帶來絕佳的口感對比楓糖蕨餅|生忌廉吉士銅鑼燒楓糖蕨餅的甜味恰到好處,生忌廉吉士銅鑼燒是完美的結尾,令人滿足。
好耐都冇食日本菜啦!「七福神和食亭」位於佐敦,步行約1分鐘可達,位置方便。餐廳裝潢好有日本風格,濃厚的日本風格令人感到放鬆。以卡位設計為主,提供舒適的用餐環境。菜單上有多款日本料理、壽司刺身還是熱食,都可以食到。

刺身
油甘魚|三文魚|深海池魚|甘蝦|八爪魚

墨魚咀唐揚|七味炸雞籃|脆皮煎餃子

蟹味噌甲羅燒

和風滑蛋吉列蝦定食|蕎麥冷麵
定食配上麵豉湯、燉蛋、中華沙律

楓糖蕨餅|生忌廉吉士銅鑼燒
2025-02-18 223 浏览
前排去咗佐敦搵嘢食~發現旅客好鍾意嘅甜品舖附近有一間日本餐廳裝修好日本風!仲要係上樓嘅~裏面環境寬敞,卡位都坐得幾舒服,同埋價錢都親民-刺身盛🍣我哋揀咗油甘魚,三文魚,深海池魚,甘蝦同埋帶子每一件刺身都大大件!油甘魚比較出色-玉子燒🍳 海膽蟹肉茶碗蒸前者口感柔軟滑順,層次分明後者較為出色,整體茶碗蒸可以感受到海洋的滋味-串 5品盛盒🍢各種串燒的香氣撲鼻而來,估唔到有青辣椒食!!-鐵板燒牛舌👅好耐未食過厚切牛舌,外焦內嫩,肉質鮮美-鰻魚炒飯🍛裏面比我想像中多鰻魚!炒飯粒粒分明-生忌廉吉士銅鑼燒🍮吉士醬好多!但係甜而不漏-熱柚子檸蜜/青蘋果生姜梳打冇諗過壽司嘅生薑都可以整一杯嘢飲!兩者都非常適合寒冷的天氣

-刺身盛🍣
我哋揀咗油甘魚,三文魚,深海池魚,甘蝦同埋帶子
每一件刺身都大大件!油甘魚比較出色

-玉子燒🍳 海膽蟹肉茶碗蒸
前者口感柔軟滑順,層次分明
後者較為出色,整體茶碗蒸可以感受到海洋的滋味

-串 5品盛盒🍢
各種串燒的香氣撲鼻而來,估唔到有青辣椒食!!

-鐵板燒牛舌👅
好耐未食過厚切牛舌,外焦內嫩,肉質鮮美

-鰻魚炒飯🍛
裏面比我想像中多鰻魚!炒飯粒粒分明

-生忌廉吉士銅鑼燒🍮
吉士醬好多!但係甜而不漏

-熱柚子檸蜜/青蘋果生姜梳打
冇諗過壽司嘅生薑都可以整一杯嘢飲!兩者都非常適合寒冷的天氣
2025-02-02 783 浏览
佐敦地鐵站行1分鐘就到嘅日式餐廳,需行上一層有一種自成一角嘅隱秘感,店內有很多日式佈置,彷如飛去了日本一轉😍 餐牌內有很多選擇:壽司,刺身,串燒,鍋物,小食,天婦羅,果汁,清酒,甜品,份量十足價錢親民😊🔸 細蟹子沙律($60) 有大細份量選擇,好彩我地2人選了細份,細份一d都唔細碗架😅 青瓜絲清爽脆口,混埋沙律醬同蟹籽口感十分夾😋🔸炸雞軟骨粒($55) 粒粒炸得香脆惹味,配埋檸檬汁同蛋黃醬,提升了味道層次感😋🔸串燒五品盛合($108) 包括金菇牛肉卷,冬菇,青椒仔。燒物燒得好香調味適中,保留到內嫩不會乾爭爭😋🔸玉子燒($45) 鐘意呢到嘅玉子燒比出面的甜度輕了很多😋 配埋蘿蔔蓉一起食,感覺更清新,又有一新體驗😋🔸牛肉壽喜燒火鍋($98) 天氣涷點了鍋物暖下😜 連小爐上枱一邊煮住,煲內有肥美的牛肉片,蔬菜,滑滑的豆腐,配上濃度適中不太甜的壽喜燒汁一起滾熱😋🔸鰻魚炒飯($90) 熱辣辣嘅炒飯令旁邊木魚碎不斷起舞😊 鰻魚粒肥美,炒飯粒粒分明味道適中😋🔸生忌廉吉士銅鑼燒($45) 銅鑼燒餅略嫌有點煙韌,中間忌廉吉士不錯👍不太甜加了雲尼拿籽透出淡淡雲尼拿香😋🔸楓糖蕨餅($40) 蕨餅軟軟糯糯帶
佐敦地鐵站行1分鐘就到嘅日式餐廳,需行上一層有一種自成一角嘅隱秘感,店內有很多日式佈置,彷如飛去了日本一轉😍 餐牌內有很多選擇:壽司刺身,串燒,鍋物,小食,天婦羅,果汁,清酒,甜品,份量十足價錢親民😊

🔸鰻魚炒飯($90)

🔸楓糖蕨餅($40) 蕨餅軟軟糯糯帶點Q 彈,配埋楓糖一起食不會太甜,簡直是完美的句號😍

🔸士多啤梨乳酸沙冰($48)
🔸知多威士忌($58)

2025-01-23
2025-01-30 684 浏览
尋晚同朋友book左呢間💁七福神料理亭食晚飯入到去餐廳就被佢滿滿既日式設計吸引住😍好老實講,當初揀呢間其實係被佢蟹籽沙律相吸引左😂(不過事實證明,佢個沙律真係好驚喜😳)🔍 #piggy在佐敦 #piggy_日本餐 #piggy_串燒原本我地2個有選擇困難既人,諗住直接嗌佢季節限定既二人餐($598)但我地都唔太好刺身既關係,最後都揀選左散(頭痛左一陣先決定到食咩架,太多款式啦😆)蟹籽沙律(小)$60好彩係揀左細size,真係超超超大碗😱啲蟹籽同青瓜都好新鮮,夠爽脆👍👍正 係2-3人既份量仲聽到隔離枱原來叫左大size,見到碗細既都立即改單轉細😂炸雞軟骨粒 $55脆卜卜既香口野,仲有沙律醬比你點,好食串燒5品盛盒$108有金菇牛肉、雞翼、冬菇、雞軟骨,青唐辛子,每款都好惹味 (我就鍾意炸雞軟骨,脆口啲,我朋友就鍾意燒既😆)玉子燒$45好厚既玉子燒,估唔到呢間整出黎既口味好適中,唔係平時食開既超甜蛋,配搭白蘿蔔蓉,好清新😋牛肉壽喜燒火鍋$98平時啲壽喜燒湯底太甜會覺得好漏,而呢款火鍋嘅湯底就唔似平時嘅咁甜,幾好👍鰻魚炒飯$90好食🤤炒得粒粒分明,啖啖都食到鰻魚粒,夠足料生忌廉吉士銅鑼燒$4
尋晚同朋友book左呢間💁七福神料理亭食晚飯
入到去餐廳就被佢滿滿既日式設計吸引住😍
好老實講,當初揀呢間其實係被佢蟹籽沙律相吸引左😂
(不過事實證明,佢個沙律真係好驚喜😳)

但我地都唔太好刺身既關係,最後都揀選左散
(頭痛左一陣先決定到食咩架,太多款式啦😆)

蟹籽沙律(小)$60
好彩係揀左細size,真係超超超大碗😱
啲蟹籽同青瓜都好新鮮,夠爽脆👍👍正 係2-3人既份量
仲聽到隔離枱原來叫左大size,見到碗細既都立即改單轉細😂

炸雞軟骨粒 $55
脆卜卜既香口野,仲有沙律醬比你點,好食

串燒5品盛盒$108

玉子燒$45

牛肉壽喜燒火鍋$98

鰻魚炒飯$90
好食🤤炒得粒粒分明,啖啖都食到鰻魚粒,夠足料

生忌廉吉士銅鑼燒$45
呢款甜品好吸睛,造型好精緻,滿足哂少女心🤭❤️佢啲吉士仲加左雲呢拿籽,所以好香。

楓糖蕨餅$40
估唔到呢道蕨餅外表平平無奇,食落又好好食喎,加埋糖漿,一啖一件,如果唔係太飽,一定會食埋最尾一粒😆

士多啤梨活乳酸冰沙$48
知多威士忌一杯$58

2人消費加一:$712, 雖然食得好飽,不過一邊打食評,一邊又諗緊下次食咩好啦,推薦👍

🤑性價比:8/10
🤤色香味:9/10
🐖邪惡度:8/10
🤗推薦度:9/10

#piggyfoodiedaily #hkfoodie #hkfood #hkeat #hkig #hkgirl #日本菜 #佐敦美食 # 刺身 #魚生 #壽司 # 壽喜燒 #日式甜品#香港美食 #七福神 #小豬找美食 #piggy_美食

2025-01-23 572 浏览
📍七福神和食亭(佐敦)係佐敦附近食翻個dinner~之前已經去過覺得唔錯又再黎食😛▫️灸燒三文魚&蝶魚壽司燒完好有油香同入口即溶咁😆▫墨魚咀唐揚墨魚咀炸到金黃色 外酥內嫩又有鮮味 個人本身都好中意食呢個~▫魷魚酥唐揚仍然係炸物 一樣都好香脆 沾上蛋黃醬好夾~▫️海膽海鮮炒黃金飯呢個海膽飯仲有啲魚籽係面頭 炒至金黃色 賣相吸引 食落口感豐富因為都幾多配料▫玉子燒玉子都幾滑 食落甜甜地 面頭仲有啲蘿蔔蓉▫板燒蒜片牛柳粒牛柳粒好好食 好軟腍 調味岩岩好食落惹味▫️雜錦魚生冷麵沙律食太多炸物叫翻啲清爽啲既野食平衡下 呢個好fresh~▫蒜蓉牛油燒帶子帶子大大粒 同埋食落都幾香牛油味~▫芒果活乳酸沙冰▫士多啤梨活乳酸沙冰
📍七福神和食亭(佐敦)
▫️灸燒三文魚&蝶魚壽司
燒完好有油香同入口即溶咁😆

▫墨魚咀唐揚

▫魷魚酥唐揚
仍然係炸物 一樣都好香脆 沾上蛋黃醬好夾~

▫️海膽海鮮炒黃金飯

▫玉子燒
玉子都幾滑 食落甜甜地 面頭仲有啲蘿蔔蓉

▫板燒蒜片牛柳粒
牛柳粒好好食 好軟腍 調味岩岩好食落惹味

▫️雜錦魚生冷麵沙律
食太多炸物叫翻啲清爽啲既野食平衡下 呢個好fresh~

▫蒜蓉牛油燒帶子
帶子大大粒 同埋食落都幾香牛油味~

▫芒果活乳酸沙冰
▫士多啤梨活乳酸沙冰
2025-01-17 554 浏览
陪老公去佐敦裕華買嘢,經過七福神和食亭,想起佢哋嘅三文魚腩刺身同天火蠔超正,即刻叫老公請我入去食。餐廳裝潢好有日本居酒居格調,主打日本料理。三文魚腩刺身切得非常厚,色澤鮮艷,肉質非常純淨嫩滑,有著清新、鮮美以及良好的質感,油脂豐富,融化於口中,齒頰留香。帆立貝刺身味道鮮甜,肉質扎實爽脆。大蝦天婦羅色澤金黃,外層香酥鬆脆,蝦肉鮮甜爽口。芝麻雞翼外皮金黃酥脆,雞肉嫩滑入味,加有芝麻非常香口。特長三文魚腩壽司:三文魚腩特長有口感,入口充滿油脂,甘香帶鮮,壽司飯亦調得夠味。火炙三文魚:三文魚輕輕炙燒後帶出馥郁香氣,令新鮮食材增添風味。芝士焗天火蠔:焗至金黃色的天火蠔好似手掌咁大隻,蠔面鋪滿了金黃而半溶的芝士,蠔肉飽滿肥膩,芝士還放了煙肉增加鹹香味,令人回味無窮!九州拉麵:叉燒口感軟嫩多汁,拉麵掛上濃郁的豬骨湯底,鮮味彈牙,還有一隻流心蛋,令味道更豐富。楓糖蕨餅:軟Q的蕨餅搭配黃豆粉。再加上楓糖漿,是一道美味的飯後甜品。

帆立貝刺身味道鮮甜,肉質扎實爽脆。

大蝦天婦羅色澤金黃,外層香酥鬆脆,蝦肉鮮甜爽口。

芝麻雞翼外皮金黃酥脆,雞肉嫩滑入味,加有芝麻非常香口。

2025-01-13