最近都是食蟹的時候,約埋喜歡吃蟹的朋友去食蟹逅深海秘境自助晚餐,可以享用多達 10 款鮮香滿溢的蟹饌,包括雪蟹腳、珍寶蟹、梭子蟹及麵包蟹等,還有新鮮蒸焗龍蝦及環球佳餚等,大快朵頤。冰鎮海鮮有雪蟹腳、珍寶蟹、梭子蟹、青口及凍蝦,鮮甜美味;另有新鮮蒸焗龍蝦,肉質鮮甜幼嫩又多膏,必食!多款蟹肉前菜,色彩艷麗,蟹肉之多,毫不吝嗇,清新的青木瓜蟹肉蟹籽沙律、蟹味出眾的牛油果蟹肉塔、酸甜的蟹肉凍湯,好開胃。刺身有魚生、八爪魚、帆立貝,肥美油潤。壽司也相當吸眼球,炙燒三文魚壽司魚油充足,有入口即化的滑溜感;和牛壽司更不在話下,而兩款卷物都加入了蟹肉,滋味升級;另有雜錦魚生丼。麵食類有越南蟹肉蕃茄湯檬,好足料呢﹗  旁邊則有提供中西湯及燉湯,這晚燉湯是蟲草花螺頭燉唐排,滋陰潤肺,清甜美味;而西湯是蟹肉海鮮濃湯,超足料又香濃,也推介;中湯則是消暑的冬瓜排骨湯。熱食方面,有蟹肉蒸蛋、籠仔蟹蒸飯、籠仔蒸鱔、蟹肉西蘭花、泰式魚及辣煮螺。即製的新加坡辣椒炒蟹,非常惹味,還可配印度煎餅及炸饅頭,索汁一流﹗ 烤肉區除了有牛肋骨,竟然還有原隻乳豬仔,好搶手﹗自助沙律區及凍肉區擺盤齊整有序,沙律菜尤其新鮮爽脆,風乾牛肉

冰鎮海鮮
雪蟹腳、珍寶蟹、梭子蟹
新鮮蒸焗龍蝦

刺身有魚生、八爪魚、帆立貝,肥美油潤。
壽司
和牛壽司

麵食類有越南蟹肉蕃茄湯檬,好足料呢﹗

越南蟹肉蕃茄湯檬

蟲草花螺頭燉唐排燉湯
蟹肉海鮮濃湯

籠仔蟹蒸飯
籠仔蒸鱔
新加坡辣椒炒蟹

烤肉區除了有牛肋骨,竟然還有原隻乳豬仔,好搶手﹗
自助沙律區及凍肉區擺盤齊整有序,沙律菜尤其新鮮爽脆,風乾牛肉、巴馬火腿、芝士拼盤、日式小吃等,款式選擇多。

來到甜品區,就是放縱時間,Tiramisu、木糠布甸、basque藍莓芝士蛋糕、芒果椰子蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、雜莓撻、杏甫撻等,全都甜度適中,海棉蛋糕鬆軟美味,吃了沒有罪惡感。另有朱古力噴泉,大小朋友都愛。
朱古力噴泉

7款口味XTC Gelato雪糕 (抹茶、開心果、桑莓、草莓、芒果、朱古力、雲呢拿) 全都要,配上即製窩夫伴吃,太滿足啦﹗
XTC Gelato

另有糖果吧,給你生活中一點甜。
Candy Corner

自助餐本來已包一杯果汁或汽水,這裡也有自助咖啡機,任飲多款咖啡。
自助咖啡

题外话/补充资料: 之前在網上平台 買快閃優惠好超值,現在到萬麗網上商店預訂,也可享75折
2024-10-11
[ 萬麗咖啡室 ]灣仔會展5星級酒店 香港萬麗海景酒店 由即日起至2024年8月31日推出「南洋小島自助餐」主題自助餐,食盡泰國🇹🇭、越南🇻🇳、馬來西亞🇲🇾、新加坡🇸🇬等東南亞菜式及甜品!晚餐時段任飲任食3小時,於官網預訂更有75折優惠😍!✿ 南洋小島自助晚餐 用餐時間:6:30pm-9:30pm星期一至四 (75折後連加一)成人 $686.8/位、小童 $414.8/位 星期五至日及公眾假期 (75折後連加一)成人 $720.8/位、小童 $423.3/位前菜、沙律🥗有幾款東南亞風味沙律,例如印尼傳統加多加多沙津 、馬來西亞蔬果沙律、青芒果沙律、星洲粉絲沙律等。另外有西式沙律、風乾火腿等冷盤。時令冰鎮海鮮🦀🐚🦐食自助餐緊係唔少得冰鎮海鮮。款式有鱈蟹腳、麵包蟹、翡翠螺、海蝦等。鱈蟹腳夠鮮味唔會太鹹,海蝦肉質爽彈鮮甜😋。刺身、壽司🍣刺身有三文魚、吞拿魚、油甘魚、帶子等,全部即點即切🔪,厚身鮮甜👍。壽司款式都幾多選擇,有火炙和牛壽司、火炙三文魚壽司、卷物等。而且有雜錦魚生丼,刺身表面更有三文魚籽,非常足料。熟食必食「新鮮蒸加拿大龍蝦🇨🇦🦞」!龍蝦新鮮蒸製,每隻都超大隻超厚肉,肉質彈牙鮮甜仲
[ 萬麗咖啡室 ]

✿ 南洋小島自助晚餐
用餐時間:6:30pm-9:30pm

星期一至四 (75折後連加一)
成人 $686.8/位、小童 $414.8/位
星期五至日及公眾假期 (75折後連加一)
成人 $720.8/位、小童 $423.3/位

前菜、沙律🥗

時令冰鎮海鮮🦀🐚🦐

刺身壽司🍣

熟食
必食「新鮮蒸加拿大龍蝦🇨🇦🦞」!龍蝦新鮮蒸製,每隻都超大隻超厚肉,肉質彈牙鮮甜仲好多肉汁,仲要係無限量供應🤤!

東南亞菜式豐富超有風味!首先有香港罕見嘅「蕉葉參巴燒魔鬼魚👻」,魔鬼魚以辣椒、蝦醬等混合醬汁調味再用蕉葉包住慢烤,魚肉外焦內嫩,味道帶微辣酸香。

此外有「胡椒蝦🦐」,每隻大蝦沾滿黑胡椒粒,胡椒香氣滲進蝦肉,蝦肉結實彈牙,香辣惹味😍。

另外有即點即煮嘅「新加坡辣椒蟹🦀」以及「龍蝦喇沙🦞🍜」,後者喇沙湯底有濃郁椰香辣味,開邊龍蝦及麵條非常掛汁,誠意之作!

其他東南亞熟食有「香茅脆皮乳豬🐷」、「咖喱牛肋條🥘」、「烤豬頸肉」、「肉骨茶」、「泰式菠蘿炒飯🍍」等。更有即點即切「烤牛肋骨🔪🥩」、燒味等熟食。

飲品🍹
有果汁、凍檸茶、汽水、熱茶或咖啡等。

甜品
甜品都充滿東南亞特色,例如有泰式奶茶奶凍🍮、菲律賓腰果蛋糕🍰、馬來西亞西米布甸、斑斕椰糖蛋糕、彩虹千層糕等。此外有提拉米蘇、即場製作窩夫等。

最後更有香港第一家意式雪糕品牌XTC嘅意式雪糕🍨!Gelato用全天然材料製作,而且密度高、味道濃郁。有泰式奶茶、榴連、芒果椰子等東南亞特色口味,仲有雲尼拿、朱古力、士多啤梨口味。

總結🫦
南洋主題自助餐由前菜、熟食到甜品都充滿東南亞元素,食物選擇多元化。

記得提早係 香港萬麗海景酒店 網上商店預訂,有75折優惠㗎😍!
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 甜品
  • 刺身
  • 蒸龍蝦
  • 凍海鮮
聖誕到啦🎄𝐚𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐭𝐞𝐚是必需的每年聖誕 除了吃聖誕大餐我更愛吃聖誕主題下午茶✨可以打卡 又可以慢慢吃 女生最愛呀💕【 𝐌𝐢𝐫𝐚𝐠𝐞 𝐁𝐚𝐫 & 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 】向來是我下午茶之選 環境好 食物又好全新奇幻夢旅下午茶妙境 開始啦(≧▽≦)這次是跟芬蘭百年品牌𝐅𝐢𝐧𝐥𝐚𝐲𝐬𝐨𝐧合作哦𝑺𝑨𝑽𝑶𝑼𝑹𝑰𝑬𝑺ꔚ煙燻三文魚配忌廉芝士ꔚ大西洋鯖魚菠菜烤多士ꔚ挪威薯仔沙律配圓鰭魚魚子醬ꔚ瑞典肉丸𝑺𝑾𝑬𝑬𝑻𝑺ꔚ瑞典薑餅曲奇ꔚ瑞典牛油蛋糕ꔚ挪威米布甸ꔚ北歐杏仁蛋糕𝑺𝑪𝑶𝑵𝑬𝑺ꔚ原味鬆餅 / 紅莓鬆餅鹹點出色特別是魚子醬那款 也太多了吧🤣肉丸彈牙 煙三文魚好肥美哦~甜品充滿北歐特色 鬆餅香脆可口 也不錯🤗🛒即日起至𝟏𝟐月𝟑𝟏日每位可以獲贈港幣$𝟓𝟎現金券或者優惠碼在酒店的𝐅𝐢𝐧𝐥𝐚𝐲𝐬𝐨𝐧期間限定店或𝐅𝐢𝐧𝐥𝐚𝐲𝐬𝐨𝐧官網使用🎄平安夜&聖誕日頭𝟓𝟎位成人/小童客人 可額外獲贈隔熱手套/兒童圍裙期間限定❤️ 你都快啲去啦❣️
聖誕到啦🎄𝐚𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐭𝐞𝐚是必需的

每年聖誕 除了吃聖誕大餐
我更愛吃聖誕主題下午茶✨
可以打卡 又可以慢慢吃 女生最愛呀💕

【 𝐌𝐢𝐫𝐚𝐠𝐞 𝐁𝐚𝐫 & 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 】
向來是我下午茶之選 環境好 食物又好
全新奇幻夢旅下午茶妙境 開始啦(≧▽≦)
這次是跟芬蘭百年品牌𝐅𝐢𝐧𝐥𝐚𝐲𝐬𝐨𝐧合作哦

𝑺𝑪𝑶𝑵𝑬𝑺
ꔚ原味鬆餅 / 紅莓鬆餅

鹹點出色
特別是魚子醬那款 也太多了吧🤣
肉丸彈牙 煙三文魚好肥美哦~
甜品充滿北歐特色 鬆餅香脆可口 也不錯🤗

🛒即日起至𝟏𝟐月𝟑𝟏日
每位可以獲贈港幣$𝟓𝟎現金券或者優惠碼

🎄平安夜&聖誕日
頭𝟓𝟎位成人/小童客人 可額外獲贈隔熱手套/兒童圍裙

期間限定❤️ 你都快啲去啦❣️
2024-12-11 2791 浏览
有幸地,北歐(主要喺挪威)算喺去過一次,不過,已經差不多喺6年前嘅事喇,當時喺一班老友為極光而去,喺一次幾好嘅旅遊體驗。最近就嚟到「萬麗咖啡室」大嘆自助餐,佢哋嘅自助餐一向有水準,而踏入12月就已經開始咗做聖誕加北歐主題「炫彩北歐佳節盛境 」, 別加入多款北歐菜式。可能好多人都同我有一樣嘅諗法,就喺提早慶祝聖誕,比起正日食得划算啲。而今晚只喺平日週中,目測都有8成滿,而個場勝在夠大,地方寬敞加上柔和燈光,食物區都喺二字左右排開,集中晌一個範圍,令到整體感覺幾舒服。由於北歐主題加上聖誕,所以睇到喺佈置上花咗唔少心思,尤其晌甜品、沙律吧上面,更做咗啲極光燈效,其次,晌唔少位置就會見到雪人小擺設。今次自助餐星期一至四晚計,成人收$910.80(小童收$ 547.80),星期五至日及公眾假期成人收$954.80(小童收$ 569.80),另收10%服務費,晌官網預訂有8折(https://bit.ly/3Yo9x8G),前者折實$745.20,後者折實$781.20,Klook有時仲推出限時搶買一送一,不過,真喺唔夠人咁快手。當然,去到12月24-25日同12月31日除夕就會再貴啲啦,有興趣就
, 別加入多款北歐菜式。

今次自助餐星期一至四晚計,成人收$910.80(小童收$ 547.80),星期五至日及公眾假期成人收$954.80(小童收$ 569.80),另收10%服務費,晌官網預訂有8折(https://bit.ly/3Yo9x8G),前者折實$745.20,後者折實$781.20,Klook有時仲推出限時搶買一送一,不過,真喺唔夠人咁快手。當然,去到12月24-25日同12月31日除夕就會再貴啲啦,有興趣就自行上網睇睇啦
冷盤、沙律、芝士盤、麵包籃

先講講冷盤同沙律,就晌食物區嘅頭位,選擇非常多,尤其沙律,好多主題菜式,所以,今晚真喺要集中揀,唔可以乜都試晒,故此,一啲凍切肉腸呀、芝士呀就暫且放棄,瞄準多款特色冷盤同新鮮沙律,例如:煙燻瑞典鯖魚尼斯沙律、北歐沙甸魚薯仔沙律。聽經理講,節日嗰幾場,更加入挪威龍蝦沙律一啲更高檔菜式。
冷盤、沙律、芝士盤、麵包籃
小弟有個慣性,就喺搵啲頭盤開吓胃,所以,將最心水、最精選嘅沙律同冷盤放埋一齊,造就小弟呢碟超豐富頭盤,樣樣都有啲,夠晒多元化,色彩又夠繽紛,睇見都已經好醒神。幾款主題材式嘅沙律都非常之好食,特別推介喺醃製挪威三文魚配Caviar House & Prunier 魚子醬、風乾牛肉、西班牙黑毛豬火腿,真喺令呢碟頭盤升幾級,食完可以講更開胃,等一陣可以食得更多。
冷盤、沙律
冰鎮海鮮

自助餐最回本嘅一定喺啲冰鎮海鮮啦,餐廳供應5款海鮮,包括:法國麵包蟹、波士頓龍蝦鉗、雪蟹腳、澳洲青口、凍海蝦,佐以幾款醬汁,如雞尾汁、辣椒芫荌汁、紅酒醋,蜜糖蕃茄醬……都幾特別。就目測所見,呢啲回本嘢好搶手,但成晚都見補貨甚快,完全無間斷供應。
冰鎮海鮮
小弟都好鍾意食海鮮架,不過,個自助餐實在好多嘢都好吸引,所以,冰鎮海鮮就樣樣拎一件試試。成份海鮮拼盤咁。每一款都有其獨特嘅鮮甜味,麵包蟹爆晒膏,而波士頓龍蝦鉗、雪蟹腳,啲肉勁鮮甜喎,凍海蝦鮮爽彈牙,沾上少少雞尾汁真喺一流
,就連青口都食得出唔喺平價貨。
刺身壽司、卷物

連同冰鎮海鮮,呢幾個大類放晒晌近入門口嘅長枱位置,所以,特別搶眼,包括三文魚、油甘魚、吞拿魚、帶子、八爪魚、鮑片,而壽司有北寄貝、灸燒三文魚、灸燒和牛同甜蝦,加上兩款卷物同迷你魚生丼。
刺身、壽司、卷物
刺身、壽司、卷物
小弟唔喺唔鍾意食刺身壽司,只不過覺得自助餐所提供嘅一般都喺啲大路貨色,不過,老友就好鍾意食三文魚同壽司,我就黐佢少少試吓。啲刺身果然好新鮮,而佢就話啲壽司唔錯,壽司飯捏得緊致卻唔死實,灸燒和牛壽司有驚喜。
刺身、壽司
湯品

湯品嘅選擇比較多,除了西式嘅粟米周打湯、中式嘅酸辣湯之外,最亮點莫過於佢哋嘅招牌是日燉湯,名稱就無講,但湯內響螺、淮山、桂圓、排骨,細細盅燉湯放滿料,絕對真材實料無欺場。
湯品
食完幾樣生冷嘢,飲啲熱湯暖暖胃,個燉湯確喺夠晒火喉,湯味清甜且濃而不濁
;而粟米周打湯亦都唔錯,口感滑溜,有粟米嘅清甜香味。
龍蝦喇沙

自助餐裡,通常都有啲即煮粉麵、即煮意大利麵……等等,這裡就以龍蝦做亮點,配馬來風嘅喇沙,真心吸引。故此,攞番一碗同朋友共享,試得到又唔會食得太飽。
龍蝦喇沙
麵底可以揀米粉或油麵,食正宗啲就梗喺糝糝啦,即米粉溝油麵。除咗肉質鮮爽嘅龍蝦外,仲有好多配料,而個喇沙湯底真喺好正
,香濃微辣,濃稠啱啱好。
越橘醬鴨肝配牛肝菌清湯

未講熱盤類時,先介紹晌食物枱尾嘅特色菜越橘醬鴨肝,煎鴨肝本身都已經喺好矜貴嘅菜式,晌出面單叫一客往往都成嚿水。餐廳專登僻作一個專櫃製作,仲要有落單時先會整,出嚟嘅成品更喺成道單一前菜咁款。
越橘醬鴨肝配牛肝菌清湯
鴨肝煎得香嫩,入口口感綿密有油脂香,加咗啲酸酸甜甜嘅越南柑橘醬,已經好能夠平衡番鴨肝嘅油膩感
,再墊上嫩滑嘅豆腐同加入牛肝菌清湯,實在喺美妙嘅組合。
焦點菜式、熱盤盛會

輪到講講熱盤,長長嘅熱盤枱擺放嘅食物琳羅滿目,加上好多焦點菜式、主題菜式……都非常之吸引,包你三心兩意唔知點揀好,概略簡單介紹一下有咩食,包括焦點嘅新鮮蒸焗波士頓龍蝦、印度咖喱、多款北歐主題菜式、聖誕烤火雞、烤帶骨牛肋排、烤西班牙乳豬、丹麥脆皮烤豬腩、丹麥烤鴨……等等, 當然顧及本地人口味,仲有啲中式小炒、蒸糯米飯……等等熱盤。
焦點菜式、熱盤盛會
咪以為小弟可以食到咁多碟,有啲黐吓老友嘅,不過,今晚我都算食唔少嘢,樣樣要啲,唔喺一心要食回本,而喺一次過可以試到唔同特色嘢,好似啲北歐主題菜、丹麥脆皮烤豬腩,平常就無乜機會接觸到啦,最緊要喺食得隨心所好,況且,有特色之餘,味道亦好唔錯,當然人人口味唔同,有啲啱我口味,有啲就啱老友口味。
新鮮蒸焗波士頓龍蝦
生果、甜品

接近尾聲,又喺甜品絕殺嘅時候,睇到長長嘅甜品枱放滿近20款甜品,之後還有轉換款式,除北歐主題外,更有唔少喺襯番聖誕節,我就唔一一細數有咩款式,但一睇賣相你大概都知,而且,有好多款嘅賣相真喺好靚,好誘惑,絕對滿足到所有甜魔嘅喜好。
生果、甜品
一口氣揀咗8款,砌成一大碟,五顏六色,睇見都開心啦。所揀呢8款都極有水準,由於都喺揀自己最合口味嘅款式,自然覺得樣樣都好食,個人推介有小紅莓吉士蛋糕杯、Valrhona朱古力慕絲杯、玉桂牛油蛋糕、香料雜莓朱古力蛋糕、朱古力紅桑莓慕絲蛋糕、紅酒啤梨,都喺超好食
。
即做窩夫、XTC Gelato

甜品時間未完,仲有即做迷你窩夫同XTC Gelato品牌嘅雪糕發及雪葩,共有7款口味,而且,好幾款口味非常獨特,如開心果味雪糕、紅桑子雪葩、肉桂味雪糕、橙薑雪葩,作為最後衝刺,點可以唔整番一份呢!
即做窩夫、XTC Gelato
食完份甜品拼盤仲有位,所以,一於一件窩夫拼上述所講4款特色嘅雪糕、雪葩,味道確喺好特別,並且再貪心啲加一件玉桂蘋果批,為今餐有個完滿嘅結束
。
飲品區

除咗每位客人奉送一杯果汁或汽水之外,都順便介紹埋飲品區,就晌甜品區附近,放置兩大部咖啡機,有多款意式咖啡供選擇,另一邊就放有檸檬片、鮮牛奶、數款茶包供自己由選擇。到臨尾食甜品時,襯番杯咖啡已不知幾好。
飲品區
臨走,仲晌酒店大堂嘅北歐聖誕小屋度打打卡,雖然我去過挪威,但就未住過咩北歐聖誕小屋,晌度打卡補番數,哈哈
就快到普天同慶嘅聖誕節,唔知大又會點慶祝、點渡過?食足3個鐘,食吓傾吓,慢活人生嘛,勾起當年晌挪威慢活嘅時光。
新鮮蒸焗波士頓龍蝦
2024-12-11 550 浏览
當日同先生慶祝生日從未如此難忘的自助晚餐 大家真係要看埋 劣評 劣評 劣評踏入酒店感覺還好 入到自助餐👎🏻👎🏻入面感覺已經好像一間普通餐廳 食材的是非常差 甜品餐蛋糕餐 款式極少 😡😡😡😡😡😡大家要選擇 記得唔好去有酒店的自助晚餐佢哋包咗住客食buffet 所以都唔會給予大家咁多選擇的食材我是上網預約 3位都要$19xx 這間酒店buffet 送給我都唔會去 真係太差,一啲都唔好味
當日同先生慶祝生日
佢哋包咗住客食buffet
所以都唔會給予大家咁多選擇的食材
我是上網預約 3位都要$19xx
這間酒店buffet 送給我都唔會去
真係太差,一啲都唔好味

生日
2024-12-04 897 浏览
北歐佳節盛境自助餐🎄🎄 聖誕節越來越近,想同親朋好友歡渡佳節,過一個充滿聖誕氣氛,又難望又開心聖誕,今年我選擇去灣仔 Cafe Renaissance,今年推出了應節特別聖誕餐🎄🎄北歐佳節盛境自助餐🎄🎄 集齊所有聖誕美食, 絕對稱心滿意💫🔸冷盤任食麵包蟹、長腳蟹、青口、大蝦、龍蝦鉗等,仲有各式壽司及刺身,賣相吸引精緻,全部都非常鮮味,麵包蟹仲好多蟹膏,必食之一 💫🔸瑞典凍盤 醃製挪威三文魚配魚子醬、挪威龍蝦沙律、各式沙律、泰式鳳爪、鴨肝醬、冷切火腿,🔸熱葷聖誕火雞、西班牙烤乳豬、丹麥脆皮烤豬腩、烤原條挪威三文魚、和牛腹橫肌牛扒、越橘醬鴨肝配牛肝菌清湯汁、全部都必吃,三文魚香滑、牛扒腍嫩、鴨肝煎後外脆內嫩,配上牛肝菌滑湯汁,味道更提升💫🔸甜品聖誕蛋糕、聖誕樹頭、木糠布甸、抹茶提拉米蘇、各式奶凍、蛋糕、夾餅、譽為東方的意大利最好的意式雪糕XTC Gelato,甜品區非常強大,絕對要拿出甜品那個胃出來拼💫聖誕節前夕– 即日起至12月30日 (12月24及25日除外)8折 平安夜及聖誕節 – 12月24及25日 85折 除夕 – 12 月 31 日 85折 聖誕及除夕夜佳餚焦點🌲🌲 時令
北歐佳節盛境自助餐🎄🎄
北歐佳節盛境自助餐🎄🎄 集齊所有聖誕美食, 絕對稱心滿意💫

🔸冷盤
任食麵包蟹、長腳蟹、青口、大蝦、龍蝦鉗等,仲有各式壽司刺身,賣相吸引精緻,全部都非常鮮味,麵包蟹仲好多蟹膏,必食之一 💫

🔸熱葷

🔸甜品

聖誕節前夕– 即日起至12月30日 (12月24及25日除外)8折 平安夜及聖誕節 – 12月24及25日 85折 除夕 – 12 月 31 日 85折 聖誕及除夕夜佳餚焦點🌲🌲 時令冰鎮海鮮 – 雪蟹腳、麵包蟹、翡翠螺、鮮蝦及青口等 新鮮刺身 – 帶子、三文魚、吞拿魚及油甘魚等 新鮮蒸焗龍蝦、瑞典凍盤 北歐尼斯沙律、醃製挪威三文魚配Caviar House & Prunier 魚子醬、挪威龍蝦沙律、丹麥脆皮烤豬腩、聖誕火雞、烤原條挪威三文魚、烤帶骨牛肋排 和牛腹橫肌牛扒、越橘醬鴨肝配牛肝菌清湯汁、挪威羊肉燉椰菜、丹麥烤鴨、節慶甜點💫💫 只限於2024年12月24日及25日供應 只限於2024年12月24日及25日自助晚餐供應 2024年12月31日除外
2024-12-02 1337 浏览
一年一度的聖誕節又來臨了,今年「萬麗海景酒店 Cafe Renaissance」的主題為《炫彩北歐佳節盛境》 — 更配合聖誕氣氛!原因?最具人氣、最多遊客朝聖的聖誕老人官方住址「聖誕老人村」正位於北歐芬蘭境內。酒店大堂佈置了不少充滿節日氣氛的聖誕裝飾,其中以這間北歐小木屋最吸睛⋯⋯ 壁爐及爐火雖然是假的,仍然洋溢絲絲暖意。自助餐美食區的佈局同往年差不多,最近門口是凍海鮮冷盤區。品種琳瑯滿目,有麵包蟹、凍龍蝦鉗、雪蟹腳、青口及海蝦,並且有多款 dressing sauce 添加味道。但點解缺少了開邊凍龍蝦?下文自有分曉。凍海鮮區旁邊是各式壽司及日式刺身,今年多了雜錦魚生丼。勝在細細杯、但又有齊刺身區的各款魚生,一次過滿足了胃納細,但又貪心的客人食慾!再往前走就係即煮即淥麵檔。每次來都有新花款,今年聖誕節就送上星馬風味喇沙。配料除了一般的豆芽、豆腐卜、炸魚片、溏心雞蛋之外,加入開邊龍蝦 ⋯⋯ 變成升級版喇沙!湯底微微香辣、但又滲出海蝦鮮甜,做到了喇沙湯底的特色風味。最愛中式原盅燉湯,今期係排骨圓肉燉螺頭,味道清甜唔肥膩;加上天氣已經轉涼,啖啖燉湯最滋補。餐廳的正中央自助區擺放了各款沙律、

自助餐美食區的佈局同往年差不多,最近門口是凍海鮮冷盤區。品種琳瑯滿目,有麵包蟹凍龍蝦鉗雪蟹腳青口海蝦,並且有多款 dressing sauce 添加味道。但點解缺少了開邊凍龍蝦?下文自有分曉。
凍海鮮區旁邊是各式壽司日式刺身,今年多了雜錦魚生丼。勝在細細杯、但又有齊刺身區的各款魚生,一次過滿足了胃納細,但又貪心的客人食慾!
餐廳的正中央自助區擺放了各款沙律凍肉芝士,同一個食物區的另一邊就是各款甜品
今年的凍肉款式較去年失色,缺少了巴馬火腿(parma ham) 及煙三文魚(smoked salmon)。以為節省成本?原來有驚喜!配合今年的北歐主題,特別炮製了醃三文魚配圓鰭魚子醬;厚切三文魚配鹹香味濃的魚子,味道超級濃郁。
預制沙律同樣配合北歐主題,採用了多款北歐食材,其中以挪威龍蝦沙律最吸引。
去年的聖誕自助晚餐,每位客人有一份主菜香烤和牛牛肩排、烤虎蝦及半隻蒸焗活龍蝦。今年落重本,共有三大重點項目,肯定係回本首選,不容錯過!第一款係任點任食蒸活龍蝦,每隻約350g,隻隻蝦膏滿瀉。新鮮龍蝦味道零舍不同,肉質鮮甜多汁、爽口彈牙;蝦鉗更加預先敲裂,唔需要用工具輔助,徒手已經很容易剝殼,廚師心思細密,抵讚!
和牛腹橫肌牛扒(Roast Wagyu Flap Steak) 未必適合所有人的口味,不過,肉味的確香濃鬆軟,較一般自助餐的燒牛肉好吃很多;牛魔王一族一定要留肚一試。
不能不提由開場到散場都有排隊人龍的越橘醬鴨肝配牛肝菌清湯。鴨肝即場炮製,表面煎得香脆,咬落內裏嫩滑;啖啖鴨油香味濃郁、又冇筋膜,接近入口即溶。鴨肝上面的一小撮越橘醬的微微酸甜固然中和了鴨肝的油膩,墊底的滑豆腐及清甜的牛肝菌清湯更加係畫龍點睛。實在太好味,最少食了四轉!
其他西式燒烤美食有烤原條挪威三文魚烤帶骨牛肋排。聖誕節自助晚餐當然不能缺少烤火雞火雞餡餅
燒豬都有兩款口味:丹麥脆皮烤豬卷原隻烤乳豬。前者有點似廣東烤燒腩仔;後者則有點似西班牙式烤乳豬,雖然沒有廣東沙皮燒乳豬的鬆化,但光皮燒乳豬的脆卜卜口感同樣好味。
其他中西熱盤也不遑多讓,款式繁多:挪威羊肉燉椰菜丹麥烤鴨燴小椰菜炒蟹廣東燒味小棠菜燴雙菇
除了必吃的「萬麗咖啡室」王牌蒜子豉汁蒸大鱔,今期多了荷葉奄仔蟹蒸飯。飯粒用雞蛋炒過,又有蟹汁滲入飯粒,好吃!有機會成為「萬麗咖啡室」的另一張王牌!
最後輪到甜品及水果。雪糕選用本地知名品牌「xtc」,還有小朋友至愛的糖果及朱古力噴泉
完個切餅的造型及設計較去年更加吸引,全部顏色鮮艷兼且充滿聖誕特色!綠茶Tiramisu蘋果焦糖脆面蛋糕紅莓朱古力松露蛋糕雜莓巴斯克芝士蛋糕 ⋯⋯ 全部不單賣相漂亮,味道也上佳。
迷你甜品同樣賣相精緻,雖然細細件、細細杯,但同樣設計了吃得下肚的聖誕小裝飾。
今年「萬麗海景酒店 Cafe Renaissance」的聖誕節慶自助晚餐質素更勝往年,但定價只同往年差不多一樣。聖誕前夕(11/25 - 12/30) 成人每位$910~954,小童每位$547~570(已含加一服務費)。至於聖誕節期間(12/24 - 25)及除夕夜就要成人每位$1100,小童每位$658,並分了兩個時段。提前訂位更有8折優惠,名額有限 ⋯⋯ 要搶位就快啲啦!
2024-11-26
試食活動
2024-11-29 1517 浏览
又到聖誕,又到聖誕,去完旅行即收到「香港萬麗海景酒店」邀請優先試食「萬麗咖啡室」佳節限推嘅「穿梭炫麗之境」聖誕自助大餐!酒店大堂勁有氣氛,樓底最高嘅位置早已豎起一棵高高嘅聖誕樹,住客候房區旁亦設有一間聖誕屋仔供大眾打卡。咖啡室擺出不少應節嘅鹿車、薑餅人、雪人及聖誕老人公仔等裝飾,四周洋溢著溫馨暖意。自助食物區嘅擺位格局同往年差不多,琳琅滿目得黎仍保持衛生企理。最近門口為冰鎮麵包蟹、雪蟹腳、青口、鮮蝦等海鮮,及刺身壽司。當中加插咗細細杯嘅雜錦魚生丼,全部都好新鮮。冷盤有大路嘅凍肉、芝士、沙律吧。適逢普天同慶嘅日子,酒店就以北歐為主題,增添多款北歐菜式以作昇華,包括尼斯沙律、醃製酸菜、沙甸魚沙律等。幾款預先混出嘅沙律中,個人最欣賞紫艷爽脆且清新消滯嘅醃大頭菜沙律,同埋個挪威龍蝦沙律,入面啲蔬果同龍蝦肉一樣咁鮮爽甜美。肥潤香濃嘅挪威三文魚配圓鰭魚魚子醬亦簡單出色!雖然菜式尤其受歡迎,細佬留意到樓面嘅服務生及廚房團隊一直不停加添,絕不吝嗇,超讚!即點即煮嘅麵檔今期做緊龍蝦喇沙,可任意加配爽彈嘅魚片、溏心蛋蛋、芽菜同豆卜,惹味又暖胃。熱食嘅聖誕升呢版當然唔少得聖誕火雞啦!大師傅有求必應,想要邊件
又到聖誕,又到聖誕,去完旅行即收到「香港萬麗海景酒店」邀請優先試食「萬麗咖啡室」佳節限推嘅「穿梭炫麗之境聖誕自助大餐
冰鎮麵包蟹、雪蟹腳、青口、鮮蝦等海鮮
刺身壽司
當中加插咗細細杯嘅雜錦魚生丼,全部都好新鮮。
雜錦魚生丼
冷盤有大路嘅凍肉、芝士、沙律吧。
凍肉、沙律
凍肉、芝士、沙律
沙律吧
適逢普天同慶嘅日子,酒店就以北歐為主題,增添多款北歐菜式以作昇華,包括尼斯沙律醃製酸菜、沙甸魚沙律等。幾款預先混出嘅沙律中,個人最欣賞紫艷爽脆且清新消滯嘅醃大頭菜沙律,同埋個挪威龍蝦沙律
,入面啲蔬果龍蝦肉一樣咁鮮爽甜美。
多款北歐菜式
肥潤香濃嘅挪威三文魚配圓鰭魚魚子醬亦簡單出色
挪威三文魚配圓鰭魚魚子醬
即點即煮嘅麵檔今期做緊龍蝦喇沙,可任意加配爽彈嘅魚片溏心蛋蛋芽菜豆卜,惹味又暖胃。
龍蝦喇沙
熱食嘅聖誕升呢版當然唔少得聖誕火雞啦!大師傅有求必應,想要邊件即管放心提出。
聖誕火雞
今年加咗孖豬贈慶,一中一西、一細一大,中為脆皮BB豬
、西為丹麥脆皮烤豬腩,各有特色。
脆皮BB豬、丹麥脆皮烤豬腩
北歐代表有軟嫩嘅烤原條挪威三文魚
烤原條挪威三文魚
多國菜式另有甜濃嘅螺頭排骨燉湯、肉汁豐潤嘅烤鴨、咖哩、齋菜、炒蟹、鴨胸、即切和牛、蟠龍鱔等,相當豐富。
多國菜式
即切和牛
蟠龍鱔
蘆筍、鴨胸
搶手貨色有長做嘅新鮮蒸焗龍蝦,大大隻肉厚爽甜,又夠多,預先敲過嗰隻鉗鉗勁容易剝,無懈可擊
新鮮蒸焗龍蝦
重點項目中,條隊最長就係新鮮煎出嘅越橘醬鴨肝配牛肝菌清湯汁靚肝幼嫩軟滑
,外層香脆,不甚膩口,建議第一時間排隊落咗單後先繞場一周取其他食物,再返轉頭攞鴨肝
越橘醬鴨肝配牛肝菌清湯汁
單尾不妨選擇膏膏澎湃到震嘅籠仔蒸蟹飯,啲入哂味之餘啲蟹肉唔洗慢慢拆,掂呀!
籠仔蒸蟹飯
甜品項目眾多,要樣樣食齊確真有難度
甜品
其中五款水果多汁健康,邪惡少少可以淋上朱古力火鍋,再加啲糖果同雪糕喺面。
甜品
即場炮製有熱辣鬆脆嘅窩夫。
窩夫
聖誕主題嘅特色糕點賣相十分吸睛
綠茶提拉米蘇有棵聖誕樹、蘋果蛋糕上擺咗個聖誕老人、藍白鏡面蛋糕則反映著北極光,心思盡露!
聖誕主題蛋糕
XO仔始終鍾情菂薂嘅甜品小杯,軟滑嘅朱古力慕絲有脆卜卜嘅豆豆點綴,口感豐富討好
聖誕甜品小杯
朱古力慕絲
接緊年尾,「香港萬麗海景酒店」已換上盛裝佈置,節日氣氛濃厚,酒店服務團隊上下一心,好客非常。「萬麗咖啡室」現推廣集多國美食嘅聖誕大餐,今年以北歐作題之「穿梭炫麗之境」自助晚餐豐盛高質,早鳥貴客更可以優惠價預購
,有心一試就要快啲郁手啦!
2024-11-26
籠仔蒸蟹飯
窩夫
聖誕主題蛋糕
朱古力慕絲
馬爾代夫船潛之旅回來, 我有好多事情與好友分享, 而這些點滴應該是我的最不開心事件中的頭幾位. Anyway, 我們選了萬麗咖啡室吃自助晚餐, 我們都喜歡吃蟹, 齊齊暢快享用蟹「逅」深海秘境自助餐.由頭盤、前菜、主菜都找到蟹的足跡. 必先介紹凍海鮮, 有雪蟹腳、珍寶蟹、梭子蟹、青口及凍蝦.  基本上款款都不讓人失望, 要鮮甜的就鮮甜, 要實淨的就實淨, 只是蟹腳有點小咸.而即新鮮蒸焗龍蝦更是無限任食, 鮮甜多膏, 肉質實淨.越南蟹肉番茄湯檬, 有蟹腳及蟹身, 好足料, 但番茄湯可以濃些少就更好.湯品有三款, 蟹肉海鮮湯、冬瓜排骨湯, 蟹肉湯非常讚, 足料而餘夠香濃. 也有至愛燉湯, 無論甚麼湯也喜歡, 這晚是松草花螺頭燉唐排.兩個籠子好吸睛, 分別是籠仔蟹蒸飯及肉質肥美的籠仔蒸鱔.繼續是熱葷, 這條泰式方味的魚迅速被搶光, 可想而知其美味.同在carving station的有烤牛肋骨及原隻乳豬仔, 皮脆肉嫩, 非常惹味.蟹肉西蘭花及蟹肉蒸蛋, 都是受歡迎的菜式.  另外有煎魚柳及辣煮螺. 另一即製菜式是新加坡辣椒蟹配印度煎餅及炸饅頭, 也是頗有辣勁呀, 然而對於嗜辣的朋友來說就好正了
而即新鮮蒸焗龍蝦更是無限任食, 鮮甜多膏, 肉質實淨.
即蒸龍蝦
番茄蟹肉越式檬粉
海鮮蟹肉湯
虫草花螺頭燉唐排
兩個籠子好吸睛, 分別是籠仔蟹蒸飯及肉質肥美的籠仔蒸鱔.
蟹肉西蘭花
蟹肉蒸蛋
另一即製菜式是新加坡辣椒蟹配印度煎餅及炸饅頭, 也是頗有辣勁呀, 然而對於嗜辣的朋友來說就好正了~
說完熱食, 蟹肉也有凍食代表.  泰式佳餚, 色彩艷麗奪目, 例如蟹肉蟹籽青木瓜沙律、牛油果蟹肉塔、蟹肉凍湯.  蟹肉與牛油果是最佳組合, 基本上每款都不能跳過.
壽司當中有兩款卷物都添了蟹肉, 但我的焦點落了在和牛壽司, 哈哈.
刺身則有三文魚、吞拿魚、帆立貝、八爪魚等.
這裏的沙律吧相比其他咖啡廳來說是多選擇的, 而且材料新鮮, 若不急著吃蟹, 不妨先自選材料來併一碟.
也有芝士及凍肉啦~

Tiramisu、木糖布甸、朱古力幕絲、開心果蛋糕、杏甫撻、basque芝士蛋糕, 款式也足夠. 我就最喜歡清酸微甜的芒果椰子蛋糕.
XTC雪糕七款口味, 當中包括很多人喜歡的開心果雪糕, um….不做選擇了, 全部也要. 放在即製waffle上伴著吃, 更滋味~
這裏有咖啡機可以任飲, 若然不飲啡, 價錢本身包括一杯果汁或汽水.  想無限暢飲果汁、汽水、啤酒、氣泡酒及紅白酒, 就另加HK$140.8 (可遇萬麗網上商店預購)
鍾意吃蟹又識食的話, 記得去萬麗網上商店預訂, 因為有75折~
题外话/补充资料: 「蟹」逅深海秘境自助餐由即日起供應至11月24日, 12 p.m. – 2:30 p.m. 及 6:30 p.m. – 9:30 p.m. 自助午餐:成人港幣$ 536.8起 (優惠價HK$ 414.8起); 自助晚餐:成人港幣$ 888.8起 (優惠價HK$ 686.8起) *已包括加一服務費
2024-10-14
  • 蟹肉牛油果撻
  • 珍寶蟹
  • 蟹腳
2024-11-02 2163 浏览
又去食自助餐!我最鍾意食自助餐!花心又貪心嘅我一次過可以揀好多嘢食!每次揀少少!可以食到好多種類!唔係間間自助餐都好食不過呢間嘅自助餐我覺得係正嘅!❤️今次主題係食蟹所以佢好多菜式都同蟹有關🦀不過個人最鍾意係佢即焗嘅龍蝦🦐🦞每次一出爐都好多人排大隊當然我都去衝過去拎!😆同埋佢啲甜品樣樣都做得幾靚芝士蛋糕唔會太硬太飽有即時整嘅waffle同埋好多甜品揀酒店環境優美舒適簡單嚟講值得推介呀!
又去食自助餐

我最鍾意食自助餐
花心又貪心嘅我一次過可以揀好多嘢食!
每次揀少少!可以食到好多種類!

唔係間間自助餐都好食

簡單嚟講
值得推介呀!
2024-10-21
2024-10-27 2710 浏览
起26/10,因為酒店做promotion自助餐買一送一,所以同親戚起左去呢間酒店食飯。環境超級唔錯,應該因為做promotion所以幾多人。當時酒店自助餐嘅主題係蟹,所以超多由蟹整成嘅料理。食物非常好味,刺身同海鮮凍盤非常新鮮,除此之外,都有各國唔同既熱食例如牛排叉燒鷄蒸魚海鮮,蟹粥,咖哩等。最為推薦嘅係佢嘅甜品,同埋自製各款雪糕,味道超級好味。另外服務員亦都非常之勤快同服務幾好。總體非常推薦。

另外服務員亦都非常之勤快同服務幾好。總體非常推薦。
2024-10-25
午餐
優惠券
2024-10-26 2604 浏览
🚩萬麗海景酒店室「蟹」逅深海秘境自助餐〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️臨近年尾又係開始約食大餐嘅日子同一班朋友食飯最好就係食自助餐咩都有得食唔洗就黎就去٩(。・ω・。) و萬麗海景酒店係𝟜/𝟙𝟘-𝟛𝟘/𝟙𝟙期間推出左「蟹」逅主題嘅自助餐🦀\海鮮區/凍盤♡梭子蟹|麵包蟹|雪蟹腳|海蝦刺身♡三文魚|油甘魚|吞拿魚|八爪魚而且仲有無限量新鮮蒸焗龍蝦肉質鮮甜 火候岩岩好\前菜區/今期焦點♡青木瓜蟹肉蟹籽沙律|蟹肉牛油果撻沙律菜新鮮 除左一般橄欖油仲有白松露油相當有誠意(๑ơ ₃ ơ)♥\熟食區/今期焦點♡籠仔蒸蟹飯|越式蕃茄蟹肉湯粉|新加坡辣椒蟹配印度煎餅及炸饅頭鮮味十足 海鮮質素好高另外仲有西班牙乳豬 不過就略厭肥膩左啲\甜品區/多款原個甜品供應(●´ω`●)ゞ做第一個食真係滿足感拉滿大家一定要試埋佢地嘅茶味𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼非常濃郁 唔會甜膩餐廳Fill菜fill得好快見到好多次淨兩三件已經fill新出黎大家可以慢慢食 一定有貨ʕ•̀ ω • ʔ
🚩萬麗海景酒店室「蟹」逅深海秘境自助餐

餐廳Fill菜fill得好快
見到好多次淨兩三件已經fill新出黎
大家可以慢慢食 一定有貨ʕ•̀ ω • ʔ
2024-10-01 4879 浏览
朋友介紹萬麗咖啡廳自助餐是東南亞主題,由於一家都喜歡東南亞食物,便訂了星期日的自助午餐,原來滙豐信用咭有6折優惠,只需要每位三百多元,性價比算高。冷盤有沙律、泰色鳳爪、cold cut等,凍海鮮有蝦、螺、蟹腳、蟹鋏,味道很好,尤其蝦爽口及甜。另外,當然有刺身及壽司。熱盤最吸引是龍蝦喇沙,放在自助區,可以任意取食,其他熱盤有咖哩、點心、蝦、牛肉、雞、魚、粥及肉骨茶等等,又是覺得蝦最好味。甜品區有蛋糕、窩夫及雪糕等,由於是東南亞主題,所以甜品及雪糕都有泰式奶茶口味,雪糕更有榴槤味,但個人不喜歡榴槤,所以沒有試味,但朋友說是不錯。自助餐包一杯橙汁或汽水,而自助餐區有飲品供應,奶茶、咖啡及檸茶,所以飲品很足夠。總括而言,覺得食物水準很好,而且有優惠後,更覺性價比高。
冷盤有沙律、泰色鳳爪、cold cut等,凍海鮮有蝦、螺、蟹腳、蟹鋏,味道很好,尤其蝦爽口及甜。另外,當然有刺身壽司
總括而言,覺得食物水準很好,而且有優惠後,更覺性價比高。

凍海鮮
奶茶雪糕配窩夫
2024-09-29
午餐
2024-09-27 4135 浏览
朋友生日,當時要食buffet幫佢慶祝,咁啱係某旅行網有買一送一優惠,每人平日除開都唔使300元,由12:00食到2:30,當然要試下。未夠鐘已經好多人排隊入場,入到去唔好以為平日無咩人,錯啦,9成幾滿座! 我地嗱嗱聲去攞嘢食,海鮮有蟹腳,青口,海蝦,螺呢啲正常嘢,蟹腳就咸左啲,但又對得住呢個價錢。熟食以東南亞美食為主,都幾香口惹味,最值得試嘅係佢碗即煮嘅面,有叻沙,仲有唔少海鮮做配菜,非常唔錯。甜品就不過不失啦,雪糕加窩夫好食,整體唔錯,係一個唔錯嘅選擇!

2024-09-10
生日
  • 甜品
見到有呢個《南洋小島自助餐》做緊優惠買一送一,所以就一齊食個自助午餐慶祝壽星女生日同埋聚一聚~自助午餐由12點開始食~如果想準時到可以早啲去排隊登記因為未到12點已經見到一條長長嘅龍啦顧名思義呢個南洋小島自助餐,有好多星馬泰嘅風味,而且選擇好多😍好彩朋友遲咗少少到先可以有時間幫啲嘢食影吓相打吓卡~平時鍾意食鹹點多啲 但係呢度嘅甜品好出色好好味必試嘅有:鹹點~》龍蝦喇沙甜品~〉泰式奶茶布甸同榴槤Gelato~四個人食咗$1292,而呢個費用都包埋10%嘅服務費🥰呢個價錢係五星級酒店食到咁好食嘅自助餐真係太抵啦!!

自助午餐由12點開始食~如果想準時到可以早啲去排隊登記
因為未到12點已經見到一條長長嘅龍啦

好彩朋友遲咗少少到先可以有時間幫啲嘢食影吓相打吓卡~

平時鍾意食鹹點多啲 但係呢度嘅甜品好出色好好味
必試嘅有:
鹹點~》龍蝦喇沙
甜品~〉泰式奶茶布甸同榴槤Gelato~