2024-03-08 543 浏览
星期日去飲茶就試一試一間新嘅餐廳。無訂位要排隊,屋企人之前試過極力推介。屋企人好鍾意食蒸魚雲,侍應好好介紹我哋一個剁椒魚雲另外一個豉椒蒸,各有各好食,唔食辣嘅就可以order豉椒,食辣嘅可以order 剁椒魚雲,魚雲好滑好新鮮。仲有order咗個涼拌麻辣萵荀,見係川菜館就叫啲辣野食真係辣,唔食得辣就唔推介。仲叫咗魚湯魚滑米線,米線嘅質地都係煙煙韌韌係我鍾意嘅。仲有黑松露野菌餃、金沙鍋鍋貼。每碟上枱都熱辣辣,雖然星期日都好多人,但係侍應都照顧周到。
2024-02-18
2024-03-07 342 浏览
今日星期日放假,作為香港人,梗係同長輩們去菜樓嘆翻杯茶啦,見網上呢間菜樓新開,就嚟左試下🤪極品流沙飽—— 有細個食嘅風味,識食嘅一定知道流沙包係要趁熱食,一咬落去,wow奶黃已經湧緊出嚟,太治療了🫶🏻🫶🏻個皮又薄,真係好好食😋世一流沙飽❣️我仲叫多左籠再食🤣🤣鮮蝦腐皮卷——腐皮卷餡料豐富,不僅有彈牙的蝦仁、豬肉,咬到中間,仲有馬蹄,炸過嘅腐皮卷,外層金黃油潤,腐皮酥脆,肉鮮味美😎涼伴雞絲鵝腸——鵝腸腸厚鮮嫩爽脆,腥味🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️辣度啱啱好,雞絲仲比左好多添🙆🏻‍♀️烤椒桂花蚌——桂花蚌口感爽口彈牙,味道鮮甜美味,烤完之後仲更加鮮味❗️❗️香煎蘿蔔糕——外脆內軟,仲煎到金黃色,口感酥脆,蘿蔔絲綿密軟糯🤭

2024-03-06 356 浏览
1. 鮮蝦腐皮卷:一道攜帶著海洋鮮香的美味🌊鮮蝦腐皮卷完美融合新鮮既鮮蝦同脆爽既腐皮,帶黎一口有咬勁既口感,岩岩入口既瞬間,鮮蝦既鮮甜味撲面而來,鮮美既蝦香係舌尖上綻放,而內外相輔相承既口感結合就食得出口感好有層次!2. 蒜香鮮蝦春卷:蒜香與鮮蝦的火花碰撞💥切開春捲,鮮嫩多汁既鮮蝦隨著煙霧飄散,香氣四溢,爽口彈牙既鮮蝦同香完美融合,獨特既口味令人難以忘懷,春卷超級焦脆,加上蒜香既烘托,絕對係嘴饞既最佳選擇!3. 涼伴雞絲鵝腸:清爽雞絲搭配鵝腸的絕妙搭配🌈炎炎夏日,一份清爽解暑既美食非常必要,涼伴雞絲鵝腸就係最好既選擇!雞絲既嫩滑同鵝腸既韌勁完美結合,清爽夏日口感彷彿在口腔中跳躍,搭配上精選辣椒香油,享受到雞肉同鵝腸既互補美味,又香辣惹味,夠晒入味,都幾開胃添!4. 烤椒桂花蚌:獨特的香辣口感🔥最後就係品嘗別具一格既烤椒桂花蚌,蚌肉厚身鮮嫩,用烤椒去爆炒,為整道菜品增添一抹香辣既風味,令人回味無窮,感受到不同於傳統菜餚既爽辣美味,同時食到桂芯蚌既鮮味,帶黎全新既美食體驗!
1. 鮮蝦腐皮卷:一道攜帶著海洋鮮香的美味🌊
2. 蒜香鮮蝦春卷:蒜香與鮮蝦的火花碰撞💥
3. 涼伴雞絲鵝腸:清爽雞絲搭配鵝腸的絕妙搭配🌈
4. 烤椒桂花蚌:獨特的香辣口感🔥
2024-03-06 3468 浏览
留意到銅鑼灣川粵菜名店三希樓於荃灣廣場新開了分店,便待父親大人生日作藉口,一嚐它的滋味( ⩌⩊⩌)✧⭐️招牌酸菜魚 $388酸菜魚的湯底是以鮮魚湯熬製,鮮甜得可以當湯飲,而且表面也不會有一層厚厚的油!湯底帶天然的酸香,椒麻和辛辣感慢慢滲出,什有層次!鱸魚片份量也不錯,滑溜無骨,唔怕腥👌🏻伴菜還有大量的鮮香的秀珍菇和雲耳~個人認為它是走天然香料路線,吃出食材的原味道,入口是健康無味精的酸辣味,不過對老公而言,少了一份惹味感,表示比較喜歡街頭風味的酸菜魚|ω•)🌟火爆鴛鴦蚌 $298去飲宴的好喜歡的一道菜🥰珊瑚蚌同貴妃蚌炒得爽脆鮮甜,數量也不少!綠色的蔬菜覺得有一份熟悉的陌生感,原來是改用了萵筍,岩哂唔愛吃西芹既我💯連埋雲耳,大家都吃得乾乾淨淨٩(´・ω・`)و🌟乾鍋鮮田雞 $228本餐的MVP🏆田雞皮薄香脆,仿如吃炸雞皮般脆卜卜,肉質仍保持彈牙,也不怕乾柴;調味夠辣夠香,愈食愈辣相當有刺激感又惹味🤤在外面吃乾鍋通常都要尋寶,但這裡的份量也不欺場,食極都仲有,很足量,推介🫶🏻不吃田雞的也不妨試試雞件或牛肉粒.ᐟ.ᐟ⭐️招牌咕嚕肉 $228媽媽必吃的咕嚕肉!咕嚕肉已去骨,炸得外脆內軟,豬肉又腍又
⭐️招牌酸菜魚 $388
🌟火爆鴛鴦蚌 $298
🌟乾鍋鮮田雞 $228
⭐️招牌咕嚕肉 $228
媽媽必吃的咕嚕肉!咕嚕肉已去骨,炸得外脆內軟,豬肉又腍又鬆化🐷表面再掛上酸酸甜甜的醬汁,十分開胃!而且是用辣鮮菠蘿炒呢ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)
🌟四川擔擔麵 $48
四川擔擔麵佈滿一層紅油,入口花生醬味濃郁,配微辣的惹味肉碎,非常邪惡!軟滑的麵條掛上濃稠湯汁,一起分享細細碗就沒那麼罪過lol
⭐️三希招牌炒飯 $148
招牌炒飯讓老公比喻為似沒有了荷葉的荷葉飯🙈炒飯粒粒分明,夠香夠乾身;配料有
彈牙蝦肉、臘肉等,十分惹味,我也吃了一碗( •̀∀•́ )✧
茶芥每位$22,四人消費連加一後$1562,個人認為合理,食物調味走精緻路線,碟頭也不欺場,服務有禮👍🏻加上當媽後外出用餐,要帶埋囝囝和他的座駕,找餐廳都要找一些空間寬敞的,這裡都很合適!推介喜歡吃辣的一家大細來試試看✌︎·͜·
  • 乾鍋鮮田雞
2024-03-05 318 浏览
同男朋友行行吓荃灣廣場,見到呢個三希樓,於是我地就入去試試了😳😳酒香豬潤燒賣 . 冇得輸!豬潤燒賣超彈牙,勁好食,😺!充滿濃濃嘅酒香,十足回甘味!成粒燒賣拍落口,大大滿足😳😳✌🏼!第一粒成粒啪落口,第二粒決定慢慢細咬,又係另外一番風味,!令人難以忘懷!🫰🏼極品溜沙飽。 首先搣開個包先,啲流沙慢慢流出嚟,賣相極為吸引🫠🫠🫠!個包脹卜卜🤌!個包又軟腍腍,好治瘉!🤭⭐️ 鮮蝦腐皮卷,幾有驚喜,食落唔會太膩,口感微脆!卜卜卜卜脆!💥✨ 水晶鮮蝦餃!蝦餃大大粒!鮮蝦爽口彈牙!大大隻蝦係蝦餃裏面,絕冇偷工減料!蝦肉鮮甜! 100分。💯💯餐廳果然有驚喜,非常值得一試,裏面有好多唔同嘅點心同埋中菜!係用餐同聚會好去處!🫵🏽

2024-03-01 528 浏览
今日出開TW,同男朋友lunch time去飲茶。上到酒樓已經係中午12點。嘩!新開張人山人海!可能我哋係2人枱,既刻可以入座了😍事不而遲,揀點心啦!唔睇唔知原來咁多野揀,花多眼亂呀😝不可缺少的🈵燒賣皇Size 大大粒,肥瘦適中豬肉和鮮蝦做成內餡,吃來鮮香而嫩彈飽滿,食得出選材用心。蒜香鮮蝦春卷🔺春卷呈長條型,賣相好靚漲碌碌。真係鮮炸嘅!春卷咬落脆卜卜,有好重咸香味夾埋淡淡蒜蓉味,一個人食埋成碟都得😍係會爆漿的流沙包🔺極品溜沙飽🔺包子的麵糰Q彈飽水。搭配流沙餡根本是絕配,餡既色澤金黃閃亮✨之如,還品嚐最極致的奶黃精華! 再來🔺半隻馳名樟茶鴨🔺鴨既每部份味道烹調得好均匀,皮脆脆地,好有口感。鴨肉每件都好厚身,嫩滑同夠哂林。🟡想讚下呢度店員,態度好好!見我唔知點揀好,得兩個人但樣樣都想試。主動推介招牌點心,而每位店員殷勤有禮,服務超讚!就今日的體驗來講,整體好滿意!
今日出開TW,同男朋友lunch time去飲茶。
上到酒樓已經係中午12點。
嘩!新開張人山人海!可能我哋係2人枱,既刻可以入座了😍
事不而遲,揀點心啦!唔睇唔知原來咁多野揀,花多眼亂呀😝
不可缺少的🈵燒賣皇
蒜香鮮蝦春卷🔺春卷呈長條型,賣相好靚漲碌碌。
係會爆漿的流沙包🔺極品溜沙飽🔺包子的麵糰Q彈飽水。
再來🔺半隻馳名樟茶鴨🔺

🟡想讚下呢度店員,態度好好!
見我唔知點揀好,得兩個人但樣樣都想試。
2024-02-29 371 浏览
試過唔錯嘅銅鑼灣三希樓,今次試吓新開張的荃灣分店。先嚟開胃菜 - 辣辣哋爽口鳳爪黃鱔唔係周圍有得食,見餐牌有就即刻叫。正常豉椒味道,黃鱔份量唔算少,可惜肉質冇彈力,冇鮮味!較健康,比一般少油、少辣;靠蔥、尖椒提升味道。五花腩片唔肥但煮得乾咗少少。熱辣辣,好creamy,杏仁味唔濃,啱晒我鳳爪、豬肺、排骨都好淋,飲完一盅好滿足!侍應不停換碟,一叫即過嚟,服務態度好。食物選擇多,川菜/廣東菜各佔一半。睇過點心紙,種類唔多,冇乜特色,唔吸引!
試過唔錯嘅銅鑼灣三希樓,今次試吓新開張的荃灣分店。
野山椒泡鳳爪

先嚟開胃菜 - 辣辣哋爽口鳳爪

豉椒炒黃鱔片

正宗四川回鍋肉

杏汁白肺湯

熱辣辣,好creamy,杏仁味唔濃,啱晒我

鳳爪、豬肺、排骨都好淋,飲完一盅好滿足!

侍應不停換碟,一叫即過嚟,服務態度好
野山椒泡鳳爪
正宗四川回鍋肉
杏汁白肺湯
2024-02-27 356 浏览
一月底至二月中期間幫襯過三次晚市,有試過唔同嘅菜式,家禽同海鮮都有,整體水準都唔錯。但今次有些少失準,兩個人叫咗三款菜:宮保雞丁、蒜蓉炒菜心、上湯水餃加白飯,以及 一款甜品:杞子桂花糕。宮保雞丁有啲失望,因為花椒比較多用花生而唔係腰果,另外雞肉好少,花椒、花生、雞肉比例似乎係2:3:1,因為本身唔食得辣,所以自行分開晒啲花椒,先發覺雞肉出其地少。蒜蓉菜心算係正常發揮;上湯水餃嘅皮算幾薄,唔會太油,杞子桂花糕 清甜唔膩。上菜速度算正常,九點後入座,落咗order大概15分鐘上左兩樣菜,整體而言,水準比之前稍稍下降

2024-02-26
2024-02-23 430 浏览
一年容易又到爸爸生日,今年爸爸特別指明要係荃灣廣場既三希樓度飲茶🍵佢話朋友試過超好食,我地食完讚頂呱呱!🥃酒香豬潤燒賣;好香酒味,仲要口感鮮嫩又好彈牙。離遠已經酒既香氣濃郁,每一啖都食到豬潤的柔滑同燒賣豐富滋味,令人回味無窮🤗🍳香煎蘿蔔糕;金黃鮮香,極之美味,每一啖都充滿香口既蘿蔔同煎香既油脂流岀,色澤亮麗,媽媽都讚頂呱呱!🌶️ 烤椒桂花蚌;爸爸大愛,桂花蚌肉質鮮嫩,爽口彈牙!烤椒香辣刺激,令到桂花蚌鮮味提升,超級推介。👑燒賣皇;燒賣肉質鮮嫩,蒸煮得啱啱好,唔會太耐摷晒皮。食落香口又惹味,充滿肉既鮮味,力推之選💪🏻飲茶嚟講係超水準,新鮮整起又好味,建議早啲book,好多人排隊💃🏻

2024-02-23 296 浏览
之前喺銅鑼灣同半山有去過三希樓食飯。呢間餐廳嘅食物非常高質🥳。估唔到而家喺荃灣都開咗一間。一開我即刻沖去食!😍🐷燒賣皇。薄薄嘅燒賣皮包住豬肉🐷同鮮蝦🦐。入口勁Juicy,豬肉🐷同蝦🦐嘅份量啱啱好。唔會搶過大家嘅味道!非常好味😋🦐水晶鮮蝦餃。一籠入面有五隻。全部都好大隻。晶瑩剔透✨嘅蝦餃皮包住大大隻🦐鮮蝦同筍🥒。味道鮮味,口感彈牙。好快就俾我食晒😋。🫔蒜香鮮蝦春卷。炸得非常香脆同乾身。入口完全冇油膩嘅感覺👍🏻。食落去香脆可口,蒜蓉🧄同蝦🦐嘅配搭簡直係無懈可擊。真係會越食越上癮😋。🐔涼伴雞絲鵝腸。🌶️口水雞🐓就食得多,第一次食雞絲🐓鵝腸🪿。呢個配搭好特別,鵝腸🪿爽脆,雞絲🐔軟腍。兩樣食材一齊食,口感同味道變得非常豐富😋。
2024-02-20 352 浏览
首先要介紹既係燒賣皇,經典既傳統點心,精心挑選既豬肉同鮮味既蝦肉,搭配精緻細膩既薄皮,每一口都充滿美味和滿足感,一咬落去燒賣皇內部既鮮汁匯集係口中,仲要有粒杞子,令人忍唔住停落黎沈浸係呢個無與倫比既味道中!之後要介紹既係水晶蝦餃皇,蝦餃皇造型精美,咬一啖就會被其中爽嫩爆汁既蝦肉包裹係透明既餃皮中既瞬間口感所驚艷,清新蝦香味同爽脆口感令人沈醉其中!跟住要介紹既係酒香豬潤燒賣,燒賣豬肉既柔軟口感同豬潤酒香既調和,令呢款燒賣獨具風味,不單止感受到肉質晚美味,仲領略到酒香帶黎既獨特風味,豬潤既粉潤口感都好特別!最後要介紹既係佢地既極品流沙包,鬆軟既包皮同濃郁既流沙餡相融合,瞬間釋放出令人陶醉既甜蜜同絲絲滿足感,細細品味,令你既味覺沈浸係呢個柔軟香滑既流沙包海洋中!
2024-02-19 350 浏览
同事話荃灣嘅三希樓性價比好高,菜式又超好味,所以我同家姐立即訂位同爸媽去試試啲中菜🥡首先食三式蛋浸時蔬,外觀精緻迷人,賣相令人流晒口水。一咬落去,三式蛋口中爆裂,散發出濃郁咸蛋味道。時蔬鮮嫩,口感細膩,好味爸爸到停不了手🫳🏻再來,青椒清香魚,魚肉鮮嫩,入口即融,相當好味。大量青紅椒加芫茜調味,口感豐富,值得一試👍🏻青椒清香魚🐟係一道好清新嘅菜式。佢嘅肉質十分嫩滑,入口即溶👅嘅感覺,令人印象深刻。而青椒🌶帶嚟嘅清新氣息,又能夠提升魚肉嘅鮮味。兩者結合,簡直係絕配💑。青椒清香魚嘅味道係非常之獨特。魚肉嘅鮮美融合埋青椒嘅清香,每一啖都帶嚟一股清新嘅口感💨。令人食慾大增🍽,其中嘅香菜🌿亦係提升味道嘅一大亮點,帶嚟一種獨特嘅層次感。同時,佢嘅醬汁🥄亦值得一讚。呢種醬汁味道濃郁,但卻唔會搶走魚肉同青椒嘅風味,反而能夠更加突顯出魚肉嘅鮮甜。仲有,啲青椒與鮮美魚肉相互配搭,加埋辣椒粒🌶️,又能夠帶嚟一絲微辣🔥,更加提升咗菜式嘅層次。總括嚟講,青椒清香魚係一個集清新、鮮美、層次於一身嘅好菜👍。富含唔同口感同味道嘅美食,絶對係飯桌上嘅一大亮點✨。仲有,烤椒桂花蚌,口感鮮嫩豐腴,蚌肉鮮美,整道菜色彩鮮豔,賞心

仲有,烤椒桂花蚌,口感鮮嫩豐腴,蚌肉鮮美,整道菜色彩鮮豔,賞心悅目。烤椒夠哂香口惹味,每一啖都刺激味蕾值得一試。🤞🏻

超級美味嘅中菜,爸媽話下星期再飲茶😈
2024-02-19 375 浏览
今日係荃灣做完野,同同事行過荃灣廣場,就諗住大家食埋野先走,上網見有人讚過三希樓,而我地又中意食中菜,就即興去左食😬😬鮮蝦腐皮卷🤞🏻餡料多,腐皮炸得啱啱好,吾會咬落成口油,蝦肉勁多😘足料腐皮卷👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻烤椒桂花蚌🤞🏻烤完個蚌更香,有種炭烤嘅感覺,蚌嘅口感爽口彈牙,完全吾係另外個啲扯吾開嘅,加上佢烤埋嘅椒,更有另一番風味呀😜😜😜燒賣皇🤞🏻大大粒嘅燒賣,啖啖肉,有原粒嘅蝦肉😍好好好食呀😋我勁中意食燒賣,真係一啖愛上😍蒜香鮮蝦春卷🤞🏻真係有蒜香味🥹第一次食到,仲要勁大粒蝦,春卷又吾會一咬就成口油,我地放左陣都仲好脆,好香😚😚😚網上果然冇介紹錯,以後嚟荃灣有嘢好食啦🥰🥰🥰啲野又平又靚又正,性價比高,高質菜館🤩

2024-02-16 417 浏览
今日去咗荃灣廣場《三希樓》食飯!男朋友帶我去的!佢之前幫襯過話好食抵食😀 而家就去試試佢🔺 三式蛋浸時蔬。先嚟一個青菜先!三色蛋有鹹蛋皮蛋同普通蛋!個上湯非常濃郁🫣,直頭可以當湯飲🤵🏼‍♀️啲菜朔晒啲濃湯嘅味,好正!非常正式嘻嘻嘻。三式蛋浸時蔬係一款傳統中式菜🥬,結合咗鹹蛋、皮蛋同雞蛋嘅獨特風味,加上新鮮時蔬嘅脆嫩口感,令人食指大動。鹹蛋濃郁嘅鹹香,皮蛋獨有嘅綿滑與微帶苦澀嘅餘韻,仲有普通蛋🥚輕柔嘅口感,三者混合,滋味層次豐富。時蔬用水煮到恰到好處,爽口又保留咗蔬菜🌱本身嘅營養,完美平衡咗三種蛋嘅味道。浸咗蛋漿嘅蔬菜,加上各有特色嘅蛋品,營養價值高⬆️,亦係健康嘅素食之選。食客們一定會被呢個色澤鮮豔🎨,賣相誘人嘅盤菜所吸引,不單止視覺上享受,味蕾同樣能夠感受到異常豐富嘅層次變化🌀,每一啖都能夠嚐到不同嘅精彩。 🔺 瓦撐焗胡椒海蝦。呢個不得之了!爽。彈。甜。完全可以用來形容呢個蝦!用瓦罉嚟焗,然後上碟超有中式風味!用胡椒炒出奇地同🦐好夾。海蝦焗完之後仲好Juicy 嫰滑,唔會焗到太乾身💭 招牌咕嚕肉。咕嚕肉酸酸甜甜咁,不嬲都係我嘅愛!絕對係我今日必食之選!咕嚕肉炸子金黃,配埋酸甜汁橙橙色色咁

💭 招牌咕嚕肉。咕嚕肉酸酸甜甜咁,不嬲都係我嘅愛!絕對係我今日必食之選!咕嚕肉炸子金黃,配埋酸甜汁橙橙色色咁!賣相非常漂亮!😃😆,係一款值得推薦嘅菜式
🔥 。烤椒桂花蚌 。wu !!! 桂花蚌非常新鮮超級爽脆!👑勁鍾意食!鍾意食海鮮嘅人都一定要試吓!配埋佢啲配料食🎩非常惹味爽脆加配料🦄簡直係絕配!我超鍾意呢個餸!🔥🔥
2024-02-13 463 浏览
餐廳主要採取預約制度。已經是第二次等位了。第一次等了30分鐘,放棄了。這次眼看餐廳內有30%至40%吉位,但可能大部分有預約,熟客很多,也要等20分鐘才被安排入座。食物質素可以。用傳統點心紙落單,沒有電話落單,晚上也有小菜 提供。餐廳走中價路線。食物質素可以。咩嘢假期午市茶錢每位$18,叫了4個點心,3位大概$250,新年15%服務費。服務也可以,很快有人加茶。茶也好喝,有茶味,茶味香濃。結論:服務可以,食物質素可以,但光顧宜先預約
餐廳主要採取預約制度。

服務也可以,很快有人加茶。茶也好喝,有茶味,茶味香濃。

結論:服務可以,食物質素可以,但光顧宜先預約