2019-09-21 132 浏览
對台灣牛肉麵既熱愛雖然未去到瘋狂🤔但係定時定候都要食一次🤤因為當湯 麵 餸走埋一齊時可以帶俾味蕾多重享受😉三樣嘢其實互相影響住 彼此唔能夠割席😂.今次食既三星麵 麵條做得好出色🤑中等粗幼度 厚度啱啱好𡁻落非常煙韌😆淥既時間亦掌握得好靚👍🏻牛筋同牛腱味道同口感突出😬特別係牛筋真係好爽 入味既💫牛腱食落真係好feel到肉既甜味&肉汁💦最後講下啖湯🍜個人認為的確係好夠料去熬製🤗色同味都非常濃 唔覺得靠味精👍🏻不過實在係偏甜(係糖嗰隻甜味)😕所以唔係太襯牛肉同麵😞破壞左整體既感覺 亦都無特別想去飲湯🤨改善返呢點會正好多😎個餐仲配埋四季豆同豆干 仲有茉香綠茶🥤都算幾抵食😽
對台灣牛肉麵既熱愛雖然未去到瘋狂🤔

個餐仲配埋四季豆同豆干 仲有茉香綠茶🥤
都算幾抵食😽
午餐
2019-09-19 133 浏览
推薦指數:🤩🤩黎到沙田睇下有咩食先,屋企人想食牛肉麵,所以就揀左三星台菜食堂😬牛肉麵正正常常,湯底偏甜,麵條普通,整體未有驚喜🥶🥶仲背嗌左魯肉飯,五花腩幾腍滑,但有些少過淋,肉質有些少失色。而另外都加左個小食蒜泥白肉🤨。五花肉片配上蒜泥,但蒜頭太生,超辣!搶哂味道。亦唔夠碎做唔到蒜泥的感覺。😣整體上都不過不失,但相比起其他台灣菜餐廳,三星水準一般般吧。應該試一次就夠了,仍然有好大進步空間😬😬
推薦指數:🤩🤩

牛肉麵正正常常,湯底偏甜,麵條普通,整體未有驚喜🥶🥶

應該試一次就夠了,仍然有好大進步空間😬😬
{三星葛瑪蘭威士忌麵 $188 🥃🍜}三星既花雕牛肉麵之前食過覺得好唔錯 估唔到佢地而家繼花雕麵後 又有新諗頭 將威士忌混入台灣牛肉麵!😱呢碗麵唔單止係味蕾既享受 更係視覺既享受!店員先會用火槍將生牛片炙燒至半生熟 再灑上少少麥芽燒香 然後點著台灣葛瑪蘭威士忌 令酒精揮發再混入麵中~咁就食得啦🎉先飲一啖湯底 嘩好正啊!飲到牛肉湯底既鮮甜既同時 又充滿威士忌既麥香同酒香!威士忌燒得恰到好處 後勁仍然會有酒精既微辣 但入口一啲都唔會覺得嗆!成碗麵香氣濃郁醇厚😚 唯獨就係有點偏甜😛唔單止湯底 連啲麵同所有餸都一一吸收晒威士忌既精華!尤其嗰幾片火炙牛肉 油脂分布平均 肉質嫩滑入口即化 肉味又濃 加埋個酒味 真係一流!除左生牛片 配菜仲有牛肚 牛筋 同牛𦟌~ 記得當時第一次食三星既時候 覺得啲肉炆得唔係特別出色 估唔到今次進步左好多!全部都炆得軟稔入味!整碗麵真係好高質!不過始終都係嗰個問題 啲麵太稔😣 但相信愛酒人士一定會鍾意呢碗威士忌牛肉麵!_{海膽魯肉飯 $158 🍚}另外既海膽魯肉飯都有驚喜!底下既魯肉飯本身都唔錯的 魯肉粒粒分明 肥而不膩 而且
{三星葛瑪蘭威士忌麵 $188 🥃🍜}

呢碗麵唔單止係味蕾既享受 更係視覺既享受!
_
{海膽魯肉飯 $158 🍚}

另外既海膽魯肉飯都有驚喜!
底下既魯肉飯本身都唔錯的 魯肉粒粒分明 肥而不膩 而且份量都既慷慨 感覺真係啖啖肉!不過小編們鍾意更重口味的 就覺得醬汁味道可再香濃一啲😛
但呢碗飯重點係面頭加左滿滿既海膽😻 海膽味道雖然唔算超級濃郁香甜 但勝在鮮味唔腥 而且即使拌入魯肉飯 味道都冇被冚到!加埋大大粒爽口飽滿既三文魚籽 鮮味即刻upupup!估唔到海膽同魯肉飯又幾有化學作用呢😻
_
覺得三星雖然未必係最正宗最棒的台菜店 但質素絕對唔差 而且食品新意十足 值得一試喔😚
  • 三星噶瑪蘭威士忌麵
  • 海膽魯肉飯
2019-08-31 2419 浏览
今日食品界的前輩請我2:00去新城市廣場一期地下三星台灣菜餐廳食下午茶都午餐,因為佢話下午茶價單抵食,全部加埋$299,可以食到以下咁鬼多好食嘢:1. 一個紅燒牛肉麵 - $52 牛展不會太稔或者太硬,湯底也好味,揀咗闊麵條,係白色的關廟麵。2. 一碟皮蛋豆腐 - $52前輩話呢碟叫我一個人一包辦,因為佢話太好食了,佢平時成日食,果然真係唔錯!3. 滷水牛肚 - $52比起粵菜酒樓的點心知牛肚好食,因為不太稔、不太硬,質感啱啱好,而且滷水料唔會太重口味,不會太鹹,一碟仲有多!4. 炸甜不辣$58(其實是彈牙跟魚條,睇落似薯條),好食到不得了!炸得好靚,唔會儲蓄多餘的油,查物的技術非常之厲害!5. 一杯凍茉莉花茶,兩人每人一半,甜度非常之低,正!飲完之後把口唔知會甜死,又唔會苦澀,唔知點解冇收錢,可能係一個套餐的飲品。6. 一碗兩人分享嘅台灣古早味刨冰(餡料有蘆薈、芋圓及雪糕、淋黑糖漿和煉奶),真係好正!經理因為見前輩成日來幫襯,又聽到我問佢可唔可以冇咁甜,佢居然將黑糖漿和煉奶分開裝,讓我自己想淋幾多就淋。呢個唔記得左幾多錢,總之加埋全張單係$299!送的冷盤凍豆角和台式甜鹹酸菜、辣椒

送的冷盤凍豆角和台式甜鹹酸菜、辣椒油都非常之掂!

全部都超好食。其實呢間野新開張嘅時候我嚟過一次,台灣紅燒牛肉麵不及我做得好(因為喺深圳經營「藍與白台灣菜快餐店」的老闆娘試過都話唔知點解咁好食)冬瓜茶又不及小王牛肉麵,最慘只係準我食50分鐘,原來咁嘅價錢喺香港水準已經很好,而且係因為我唔識叫,由於前輩經常來這裏幫襯,她介紹了經理給我認識,今日我哋坐咗兩小時,整間餐廳爆滿,幸好門外沒有人排隊,下次如果我想坐耐啲睇怕最好食下午茶,而且下午茶的價錢單抵食很多!

另外+1服務費。
肉鬆皮蛋豆腐
台灣紅燒牛肉麵
滷牛肚
凍豆角、台灣甜鹹酸菜
台式刨冰(蘆薈、芋圓及雪糕)
台式刨冰(蘆薈、芋圓、雪糕)畢出
茉莉花茶(凍)
辣椒油
2019-08-30
肉鬆皮蛋豆腐
台灣紅燒牛肉麵
滷牛肚
凍豆角、台灣甜鹹酸菜
台式刨冰(蘆薈、芋圓及雪糕)
台式刨冰(蘆薈、芋圓、雪糕)畢出
茉莉花茶(凍)
辣椒油
  • 台式刨冰(蘆薈、芋圓、雪糕)
  • 甜不辣
  • 凍茉莉花茶
  • 鹹酸菜
2019-08-22 331 浏览
睇完節目上黎試一試,的確湯頭係好飲,牛味好重好濃,相信重口味既朋友係好適合黎呢到,麵正常有咬口,牛肉好食好軟夠入味,牛展最出色,麵上有炒過既酸菜,學杜生話,呢碗麵酸菜確實好重要,但佢唔係另上,只係有數條放在麵上,略厭不足,如果可以任食酸菜就真係世界級喇哈哈!餐廳係底層,open area想要私隱既聚會未必適合呢到,另外有試鹽酥雞,味道似台灣夜市相當不俗,夠香口,而魯肉飯味道正常,夠味好食,飯用珍珠米,但會比較推薦牛肉麵。
三星牛肉麵
2019-07-22
三星牛肉麵
  • 三星麵
2019-08-21 306 浏览
好耐無食過台灣野見到呢間三星賣相唔錯又唔洗等位坐得舒舒服服環境都幾乾淨不過服務就一般俾杯水一半都無飲一啖都無哂次次都係斟好少可能想逼啲人叫野飲啦跟住想搵人落單都叫咗好耐先有人幫手服務態度真係要改善下好啦講返野食先台灣野緊係要食牛肉麵同魯肉飯啦魯肉飯都仲ok不過不失唔難食囉不過牛肉麵就真係麻麻首先碗麵唔夠熱只可以用暖黎形容湯無咩味牛肉又無味比較下魯肉飯已經叫好好食最唔抵食就係呢個杏鮑菇成碟得8舊但成52蚊暴利呀真係
好耐無食過台灣野

暴利呀真係

炸杏鮑菇

2019-08-17 141 浏览
1. [魯肉乾麵]$62 🔟/10
呢個真係算係我食過幾好食個乾麵🖤🤤魯肉肥肥地,加埋啲菇一齊食落去超級惹味🐷鐘意食辣嘅我加埋少少辣醬落去重好食😍絕對絕對會encore!
2. [台灣腸]$48 9️⃣/10
食落去甜甜地好有咬口😍令我愛上了台灣腸keke 😛如果配飯實正爆
Tristar Kitchen (Sha Tin)
Shop 128, 1/F, New Town Plaza, 18 Sha Tin Centre Street, Sha Tin
2019-08-12 187 浏览
然因為有事來到沙田,到了晚餐時段,和朋友隨手找了一家餐廳來嘗鮮。叫了一個紅燒牛肉麵和一份鹽酥雞,紅光牛肉麵的湯底挺濃,也有一點辣,但並沒有想像中的好吃,麵也不夠有口感。鹽酥雞反倒是挺不錯,炸得挺香的。

Lunch Time,之前經過已經有點想入去試下,但以lunch價錢黎講算貴,所以就係出糧呢日過來試下。黎到係需要攞位的,但都唔算等好耐,lunch時間1點黎講我地就等左15分鐘左右,但到我地既時候,職員第一句就係:用餐時間60分鐘,可見真係食完就走(可能係繁忙時間吧🤷🏻‍♂)。我就嗌左個炸雞扒麵,佢有得比你揀粗麵/幼麵/冬粉、紅燒/蕃茄/花雕湯,而我就揀左紅燒湯粗麵。講返我個餐,份炸雞扒我只食左2舊,因為佢真係好厚粉漿,感覺一般,碗麵就都幾好,有時怕台灣麵啲湯濃得濟會咸,但呢個又不會太咸,啲麵都正正常常既,所以會麵係有食晒既,btw我幾鍾意有前菜呢樣野,右手邊個兜豆角我都食晒,但左手兜豆干就麻麻地,不太入味。總括黎講,以lunch黎講性價比有點低,加上埋單再有加一,加埋就差不多$100/1個餐,的確有點貴。

2019-08-07
2019-08-08 129 浏览
新城市一期最底一有好多餐廳,對於我這個台灣菜粉絲,絕對要試台式食物。這間三星台菜食堂有明星開,應該不會只有明星效應吧。等了不用5分鐘就可以直接入座,飯堂裝修簡約整潔,主要以木為主,感覺休閒清新。餐牌食物圖片圖文並茂,款式十分多,一看到menu就點了喜愛的肉燥加肉排飯。肉燥十分香,沒有油膩感,肉排炸得ok,沒有太乾身,不太熱氣,另外跟餐還有一杯飲品,味道清新,飲品以外賣杯裝,方便takeaway。餐廳沒有加一,位於沙田區屬於性價比高的一間台式餐廳。

2019-07-05
2019-07-23 162 浏览
呢間台灣菜館原來係歌手傅珮嘉開㗎~甜品好有驚喜!古早味黑糖刨冰(三種配料)$58我揀咗仙草、三色芋圓同雪糕(呍呢拿味)。台式刨冰口感比較粗,但係每日啖都有好濃嘅黑糖味!而且好均勻,唔會一啖濃味一啖淡味!雪糕係刨冰入面,兩個味都好夾👍🏻仙草都好滑同濃味,敗筆係芋圓好韌唔彈Q,食咗兩粒無食lu~-紅燒三星麵($82)價錢有點貴,不過係幾好味,湯底牛肉味濃,有少少辣味,啲麵都好入味掛汁,牛筋同牛肚都好正👍🏻夠腍夠入味。牛腱都幾嫩~
呢間台灣菜館原來係歌手傅珮嘉開㗎~
甜品好有驚喜!
古早味黑糖刨冰(三種配料)$58
我揀咗仙草、三色芋圓同雪糕(呍呢拿味)。
台式刨冰口感比較粗,
但係每日啖都有好濃嘅黑糖味!
而且好均勻,唔會一啖濃味一啖淡味!
雪糕係刨冰入面,
兩個味都好夾👍🏻
仙草都好滑同濃味,
敗筆係芋圓好韌唔彈Q,
食咗兩粒無食lu~
紅燒三星麵($82)
價錢有點貴,不過係幾好味,
湯底牛肉味濃,有少少辣味,
啲麵都好入味掛汁,
牛筋同牛肚都好正👍🏻
夠腍夠入味。
牛腱都幾嫩~
  • 紅燒三星麵
2019-07-22 124 浏览
次次經過都人山人海,今次竟然成個商場星期六晚都冷清清。最近示威遊行,的確影響各大小商戶不少。一直想試好耐,今次有機會啦,帶埋老公同仔仔一家三口入去試試。「珍寶三星麵」聲稱二人份量,其實兩個人都食唔晒。出乎意料沒有坊間其他餐廳嘅湯底那麼濃味。雖然湯底比其他餐廳清淡,但有回甘感覺,食得出係真材實料。本人比較喜歡這個湯底,濃而不「陋」,不會太重味精而且不會有超級飽滯感覺。值得一讚係牛展,件件都非常嫩滑入味。另外非常欣賞服務員態度,十分殷勤,有禮。

「珍寶三星麵」
另外非常欣賞服務員態度,十分殷勤,有禮。
珍寶三星面
2019-07-20
珍寶三星面
  • 三星麵
2019-07-13 287 浏览
每次來三星, 都是點其牛肉麵, 喜歡其紅燒蕃茄湯底, 百吃不厭。有時會心思思想試其乾麵, 又擔心乾麵醬汁不夠, 會乾噌噌。幾經爭扎, 還是決定試其魯肉乾麵, 若不合口味, 最多下次不點就是了。魯肉乾麵 $62魯肉乾麵麻油香樸鼻, 麵條採用粗麵, 甚有咬口, 而且麵條掛汁, 一點也不乾, 亦不油膩。魯肉肥瘦適中, 配上酸菜, 十分開胃。半熟蛋超軟綿, 整體味美。椒鹽四季豆 $46四季豆面蓋上大量蒜片, 甚是香濃。唯部份四季豆稍老有渣, 是唯一扣分位。

魯肉乾麵 $62
椒鹽四季豆

椒鹽四季豆 $46
2019-06-16
魯肉乾麵
之前食過灣仔分店,味錯不錯!今次揀沙田食餐生日飯,主要想遷就手術後康復中仲坐緊輪椅♿️嘅朋友。到咗餐廳未夠18:15,入座同職員講咗會有位坐輪椅朋友同行,點知10分鐘之後隔離高枱入咗一位外籍男子,高櫈一拉開已經頂住我哋出入,莫講仲要放輪椅餐廳安排差,唯有主動再同職員講,點知又問來問去,先安排調枱!調完枱我哋坐得底又過咗10分鐘朋友推住輪椅沿住餐廳外圍去到最尾張枱...一坐底嗱嗱聲已經睇餐牌要點菜,到我見到點菜紙都已經係18:43,開始食第一啖都已經18:50...三個人叫咗:蕃茄三星麵,滷肉飯,A菜,豬耳,2杯鳳梨特飲,1杯水果茶。正當我地想叫埋甜品...19:05職員過嚟我未講佢就講:「提返3位你哋用餐時間就夠鐘」,晚餐用餐時間一小時,有冇啲苛刻?調位安排用咗時間又點計?補唔補鐘㗎?以上我都冇問,見仲有10分鐘先19:15,時間應該會有走棧啩⋯⋯咁就order埋個甜品,講完之後職員答:「要問下比唔比落甜品先...」然後就行咗去又好快返轉頭答:「因為用餐時間已夠,唔可以比你哋加甜品啦」好不滿好不滿好不滿我哋食埋枱面一半嘅食物,諗住換地方食甜品啦!點知有2位職員已經牛咁眼望住我哋枱,連埋拒

好不滿
我哋食埋枱面一半嘅食物,諗住換地方食甜品啦!點知有2位職員已經牛咁眼望住我哋枱,連埋拒絕我哋加甜品果位,3個人响我哋枱邊行嚟行去!坦白講,我哋筷子都唔敢放低

假如食肆負責人可以睇到呢個負評,有這素質的侍應,為咗入多兩輪客,就連關愛座客人都係咁催趕,其實仲算叫服務業嗎?

2019-06-28 308 浏览
上次喺銅鑼灣三聖食過紅燒牛肉麵覺得唔錯。今日嚟到沙田新城市見到又有三星餐廳。梗係同老公去試吓啦。事關佢好鍾意食牛肉麵。一到去梗係要叫紅燒牛肉麵喇。另外我哋都叫咗鹽酥雞,炸大腸同生菜。再加多杯綠妍芝士蓋茶。但今次係有啲失望。因為對上果次喺銅鑼灣三星,食嘅紅燒牛肉麵係好好味。份量都多好多。銅鑼灣嘅牛肉麵係葉得好琳。但沙田係有啲硬。連蔥花都浸到黃左。我估因為新城市呢間鋪係喺地下,人流比較多,所以食物質素控制比較難(流轉量快,所以要整得快)而係銅鑼灣係喺樓上鋪。不過鹽酥雞係keep到嘅,好香口, 不過有啲鹹。炸大腸都OK。可能因為係肥腸。夠香。至於杯特飲,都係不及喜茶(深圳)如果唔怕遠我係建議食銅鑼灣嗰間🤣🤣🤣環境同食物都優勝好多。
一到去梗係要叫紅燒牛肉麵喇。
另外我哋都叫咗鹽酥雞,炸大腸同生菜。再加多杯綠妍芝士蓋茶。

但今次係有啲失望。

不過鹽酥雞係keep到嘅,好香口, 不過有啲鹹。

炸大腸都OK。可能因為係肥腸。夠香。

至於杯特飲,都係不及喜茶(深圳)

如果唔怕遠我係建議食銅鑼灣嗰間🤣🤣🤣
環境同食物都優勝好多。
2019-06-22