2012-10-01 248 浏览
不合格的食店! 壽司飯,散的!迴轉帶上的壽司,放太久,全dry的!價錢偏貴,不會再有第二次的光顧!
2012-09-04 130 浏览
第一次光顧此店~門口一望係迴轉壽司BAR台~我地想坐得舒服D~職員就安排左我地坐樓上卡位~原來呢到環境都幾大~不過可能時間仲早~先六點幾~所以冇乜人~傾計都好方便~我地點了:1)魚生飯: 都算大碗~而且都有幾款的魚生~仲有大量蟹籽~~好味~2)三文魚壽司: 壽司握得唔錯~而且三文魚新鮮~~3)魚生蟹籽沙律: 比想像中多魚生~仲以為魚生仲好少、好醉~~而且好新鮮~4)火灸三文魚腩壽司: 呢個又係賣飛佛~~雖然都幾肥!5)蠔壽司: 呢個就有D腥…不太討好6)芝士炸蝦壽司: 炸物油味太好…唔太吸引~7)滑蛋豬扒飯: 呢個個蛋配飯好好味~~但豬扒都係油味太重~職員招呼唔錯~會定期加水~而且會好快手就收碟~唔會令成張台都擺滿野..而且此店每個月都有唔同的優惠~亦有新創意的壽司~問過職員都可以清楚介紹壽司~~到埋單經過每一個職員都有講「多謝曬」~非常有禮貌~~可以再試
第一次光顧此店~門口一望係迴轉壽司BAR台~
我地想坐得舒服D~職員就安排左我地坐樓上卡位~
我地點了:
2)三文魚壽司: 壽司握得唔錯~而且三文魚新鮮~~
4)火灸三文魚腩壽司: 呢個又係賣飛佛~~雖然都幾肥!
5)蠔壽司: 呢個就有D腥…不太討好
6)芝士炸蝦壽司: 炸物油味太好…唔太吸引~

魚生飯~多款~
三文魚壽司
魚生蟹籽沙律~都幾多魚生~
火灸三文魚腩壽司
蠔壽司及芝士炸蝦壽司
滑蛋豬扒飯
2012-07-17
魚生飯~多款~
三文魚壽司
魚生蟹籽沙律~都幾多魚生~
火灸三文魚腩壽司
蠔壽司及芝士炸蝦壽司
2012-07-03 82 浏览
落咗屋企留下搵食,見有人排隊, 試咗里間大壽司,麻麻地, 油有D偏黃,不過隻蝦都OKAY好食!!!隻芥辣好特別,吾係普通個D,突出咗三文魚既鮮甜用咗麻醬撈青瓜絲和海蜇值得一試!!有點兒甜, 但三文魚頭是OKAY的D三文魚好厚身, 而且新鮮,正!!
落咗屋企留下搵食,
見有人排隊, 試咗里間大壽司,
吉列炸蟹
麻麻地, 油有D偏黃,不過隻蝦都OKAY
芥蒂三文魚手卷
好食!!!隻芥辣好特別,吾係普通個D
,突出咗三文魚既鮮甜
海蜇沙律
用咗麻醬撈青瓜絲和海蜇
值得一試!!
三文魚頭
有點兒甜, 但三文魚頭是OKAY的
D三文魚好厚身, 而且新鮮,正!!
牛舌
2012-07-02
吉列炸蟹
芥蒂三文魚手卷
海蜇沙律
牛舌
2012-06-06 35 浏览
晚上在西灣河有事要辦, 晚飯有大約一小時的時間, 所以在附近找個東西吃。最後一決定試試這個上壽司。鍋燒烏冬 ($55) – 材料尚算多, 而且烏冬的口感不錯, 以這個價錢來說是不錯的選擇。芝士魚餅 ($38) – 一來到的時候覺得它相貌不太討好, 吃了幾口都吃不到芝士…吃到中心看到芝士了!!! 而且還是熱辣辣溶著的芝士呢!!!好味!!! : )壽司 (三文魚、帆立貝、芝士鱈場蟹柳、翡翠蝦) – 味道算新鮮, 刺身不會只切得薄薄的, 不錯!下次再去西灣河又想食日本野既朋友都可以考慮一下呢間店。 =)

2012-05-30
2012-04-27 21 浏览
媽媽:基本上唔食生野唔食壽司,兼好多野唔食得!只食豆腐或蛋壽司!(試過一次板長的清甜三角形玉子山尤其喜愛)爸爸:唔食炸物、漬物,對壽司其實麻麻!我:唔食生的壽司唔食魚類壽司(除了三文魚)!就這樣的我們仨,晚上居然想食壽司! 元氣:只得壽司類沒拉麵沒熟食沒豆腐,所以唔揀!板長:距離遠但大排長龍,最重要係貴,所以又唔揀得!只剩下上壽司:人流唔太多、不用等太久;有生有熟有小食有拉麵有飯有烏冬有多款甜點,okay扑槌! 黃金白飯魚:賣相似薯條,配以車厘茄,味道方面出乎意料之外咁好食!好香口好脆,唔太油膩!忍唔住口連環夾來食! 沙律龍蝦壽司:好鮮味,口感豐富,一流! 千島醬玉子燒:賣相精緻,玉子蛋甜美! 芝士炸蝦壽司:濃郁而脆口,炸漿唔厚身,仲食到蝦鮮味!

爸爸:唔食炸物、漬物,對壽司其實麻麻!
我:唔食生的壽司唔食魚類壽司(除了三文魚)!

就這樣的我們仨,晚上居然想食壽司

沙律龍蝦壽司:好鮮味,口感豐富,一流!

千島醬玉子燒:賣相精緻,玉子蛋甜美!

芝士炸蝦壽司:濃郁而脆口,炸漿唔厚身,仲食到蝦鮮味!
2012-04-22
2011-05-11 14 浏览
原本是進了旁邊的大壽司,但環境真的很差,座位是逼到不知道還以為是同一桌。所以急急忙忙地出來去了旁邊的上壽司,這店光顧過好幾次,感覺是可以的。因為不算餓,所以2個人點了如下:豬軟骨拉麵三文魚刺身三文魚壽司蛋壽司腐皮壽司火灸左口魚邊壽司下了Order卻發現桌上沒酸薑,跟店員要了一碟(免錢),薑醃得不夠身,但足証明自家制!先上的是三文魚刺身,厚厚一件的近魚腹位,味道不算肥美,又或是因為我在生病之故﹖然後接著的是豬軟骨拉麵,麵湯是交來貨,豬軟骨夠軟,吃起來是夠入味的,但我覺得翠華的更好吃!然後接著就是3款壽司,三文魚的跟刺身是一樣,沒太大分別。蛋壽司,蛋夠厚,不是薄薄一片,交來貨就是了。腐皮壽司都給朋友吃,朋友說好吃。火灸左口魚邊,不夠鮮肥,吃起來比元氣的更差一些,最好吃的火灸左口魚邊,始終是另一位朋友親手燒的那次,入口即化,油香滿嘴,想起就口水遍地。不過這是以一家迴轉壽司連鎖店的水準去算,如果真要嚴格地說,壽司的飯控制得不好,而且或許是取了迴轉帶上的給我們,吃起來有點乾。埋單$141,在這種熱到快死的日子,不想四處跑找餐廳又想吃日本菜,這家店是不錯的,起碼你不會錯覺以為自己跟另一桌是認識的﹖
原本是進了旁邊的大壽司
但環境真的很差,座位是逼到不知道還以為是同一桌。
所以急急忙忙地出來去了旁邊的上壽司
這店光顧過好幾次,感覺是可以的。
因為不算餓,所以2個人點了如下:
豬軟骨拉麵
三文魚刺身
壽司
腐皮壽司
火灸左口魚邊壽司

下了Order卻發現桌上沒酸薑,跟店員要了一碟(免錢),
薑醃得不夠身,但足証明自家制!
先上的是三文魚刺身,厚厚一件的近魚腹位,
味道不算肥美,又或是因為我在生病之故﹖

然後接著的是豬軟骨拉麵,麵湯是交來貨,
豬軟骨夠軟,吃起來是夠入味的,
但我覺得翠華的更好吃!

然後接著就是3款壽司
三文魚的跟刺身是一樣,沒太大分別。
壽司,蛋夠厚,不是薄薄一片,交來貨就是了。
腐皮壽司都給朋友吃,朋友說好吃。
火灸左口魚邊,不夠鮮肥,吃起來比元氣的更差一些,
最好吃的火灸左口魚邊,始終是另一位朋友親手燒的那次,
入口即化,油香滿嘴,想起就口水遍地。

不過這是以一家迴轉壽司連鎖店的水準去算,
如果真要嚴格地說,壽司的飯控制得不好,
而且或許是取了迴轉帶上的給我們,
吃起來有點乾。

這家店是不錯的,起碼你不會錯覺以為自己跟另一桌是認識的﹖!
沒什麼味道的三文魚
豬軟骨還不錯
火灸左口魚邊壽司做得最差
2011-05-11
$70.5 (晚餐)
豬軟骨還不錯
火灸左口魚邊壽司做得最差
2011-05-10 15 浏览
與朋友聚舊,來這裡吃晚飯。八時四十五分,顧客不少,但未坐滿。兩個人,叫了五碟壽司及一碟中華沙律。三文魚壽司 x2:味道和鮮味正常。蟹棒壽司:蟹棒大條,但很鹹。xx卷:壽司飯卷著青瓜、蟹柳和蛋。味道正常。帆立貝壽司:帆立貝有鮮味,也算大隻。中華沙律:味道正常。連加一,埋單$88,價錢合理。食物味道和質素正常,魚類和貝類也夠鮮味。職員有禮貌,服務不俗,只是其中一隻豉油碟有少許漬,但還算可以接受。整體來說,是很不錯的。
與朋友聚舊,來這裡吃晚飯。

八時四十五分,顧客不少,但未坐滿。

兩個人,叫了五碟壽司及一碟中華沙律。

三文魚壽司 x2:味道和鮮味正常。
蟹棒壽司:蟹棒大條,但很鹹。
xx卷壽司飯卷著青瓜、蟹柳和蛋。味道正常。
帆立貝壽司:帆立貝有鮮味,也算大隻。
中華沙律:味道正常。

2011-04-13
2011-05-06 3 浏览
At dinner time, all the shops around were pretty full, there were only 2 customers in the go-around sushi area, which made me and my friend worry.The place was like a dead city, 2 staff were "hea" in the middle doing nothing, we were the only 4 customers there.Order some sushi...my comments is, the $10/3 pc sushi is even better than them (comparing in this way is an insult to the $10/3pc sushi!)size - super small, the 馬刀貝 sushi was aound 4cm in lenght.freshness - without getting diarrhea after e

freshness - without getting diarrhea after eating at this shop I already feel so glad. The salmon on sushi was so thin, and breaks open in between of the oil part.
帶子sushi is also very small in size, the 帶子 is dry on surface with yellowish color on top.
Everything has no taste at all.
rice - very loose, broke in to piece
Service - Bad, no thank you no bye bye

finally me and my friend left after ordering several dishes, and go to the next shop to finish our dinner time!
I wish I had taken some pictures of those trash food!!!!
2011-05-03
2011-03-28 9 浏览
不知道是不是大家怕了吃"日本" 做招牌的菜, 在完全不用等位的情況下入座.我們選了迴轉檯, 樓上是order 檯樓下只有10個客人不夠.可能沒事做, 侍應們都在談話而且聲量不小.吃的東西不太多..."雪花牛壽司" - 牛很韌其他的魚生壽司簡直是同一個味- 生味 (沒鮮味)只得一個 $50 的魚生花之戀比較好.熱點 - 雞軟骨雞肉捧 - 這個還可以, 起碼有味道.埋單時都要$224 侍應一點禮貌都沒有.沒有說出金額. 沒有多謝.我連一毫子的TIPS 都不給.走的時候都沒人說BYEBYE不說食物質素, 這樣的環境下都可以這種態度 以後都不會去...
我們選了迴轉檯, 樓上是order 檯
樓下只有10個客人不夠.
可能沒事做, 侍應們都在談話而且聲量不小.

吃的東西不太多...
"雪花牛壽司" - 牛很韌
其他的魚生壽司簡直是同一個味- 生味 (沒鮮味)
只得一個 $50 的魚生花之戀比較好.
熱點 - 雞軟骨雞肉捧 - 這個還可以, 起碼有味道.

埋單時都要$224
侍應一點禮貌都沒有.
沒有說出金額. 沒有多謝.
我連一毫子的TIPS 都不給.
走的時候都沒人說BYEBYE

不說食物質素, 這樣的環境下都可以這種態度

以後都不會去...
2011-03-27
  • 沒有
(非会员)
2010-05-17 14 浏览
本人十分少寫食評,食壽司既日子無10年都有8年, 竟然響塵世間比我發現左呢間店尋晚同朋友2選1...羽壽司同上壽司,食完後,實在有感唔寫唔得 價錢同大型壽司連鎖店有得比,但食物質素,服務都在水準之下 壽司飯一夾就散,壽司淡而無味,壽司飯好似完全無加壽司醋一樣,魚類感覺不太新鮮 7-8個服務員圍埋一齊吹水,完全唔想做生意一樣,臨走經理一句多謝都無 冷氣滴水 串燒牛粒,軟殼蟹手卷 算係可以一食咁既價錢,我覺得應該有更好選擇同服務...本人黑名單食店又加一筆

價錢同大型壽司連鎖店有得比,但食物質素,服務都在水準之下

冷氣滴水

串燒牛粒,軟殼蟹手卷 算係可以一食

2010-05-16
2010-01-09 29 浏览
今天和朋友仔去上壽司食下午茶當lunch。1. 四客三文魚壽司(8件)不太大件,但三文魚很新鮮。師傅手握的手勢也不錯。2. 三文魚刺身(4塊)切得厚厚的三文魚,質感很好,也不會像冰箱拿出來的,味道很飽滿…好味! 3. 三文魚卷(6件)朋友酷愛三文魚,所以叫了很多三文魚~平常的三文魚卷水準,紫菜比較淋了少少。4. 加州卷(6件)有一滴沙律醬在面頭的賣相幾特別,味道也新鮮。5. 小龍蝦沙律軍艦(2件)材料混合得不錯,口感也很好。紫菜較脆,讚~6. 芝士蟹籽軍艦(2件)雖然說是人氣,但其實不太出色,味道多了芝士,也是差不多,不是非常特別。紫菜較脆,讚~7. 螺肉小食一般味道一般份量。8. 軟殼蟹手卷(2個)紫菜淋了,不太掂…很難咬。軟殼蟹都脆,但不夠熱,也少肉。一般~服務也是可以的,下午茶時間很少人,可以選擇迴轉/檯,侍應的態度、效率也是不錯。
今天和朋友仔去上壽司食下午茶當lunch。
1. 四客三文魚壽司(8件)
不太大件,但三文魚很新鮮。
師傅手握的手勢也不錯。
2. 三文魚刺身(4塊)
切得厚厚的三文魚,
質感很好,也不會像冰箱拿出來的,
味道很飽滿…好味!

3. 三文魚卷(6件)
朋友酷愛三文魚,所以叫了很多三文魚~
平常的三文魚卷水準,
紫菜比較淋了少少。
4. 加州卷(6件)
有一滴沙律醬在面頭的賣相幾特別,
味道也新鮮。
5. 小龍蝦沙律軍艦(2件)
材料混合得不錯,口感也很好。
紫菜較脆,讚~
6. 芝士蟹籽軍艦(2件)
雖然說是人氣,但其實不太出色,
味道多了芝士,也是差不多,不是非常特別。
紫菜較脆,讚~
7. 螺肉小食
一般味道一般份量。
8. 軟殼蟹手卷(2個)
紫菜淋了,不太掂…很難咬。
軟殼蟹都脆,但不夠熱,也少肉。
一般~

服務也是可以的,
下午茶時間很少人,
可以選擇迴轉/檯,
侍應的態度、效率也是不錯。
2010-01-08
  • 三文魚刺身
好唔好食又睇落去特別篇:全港二十間迴轉壽司拖羅大戰全紀錄! 第六位上壽司 (B) 西灣河:第六位上壽司 (B) 西灣河:  因為未完全解涷, 所以要放在口內等待十多秒才有油份滲出, 所以無即刻吞左件拖羅, 到差唔多化到先開始咀嚼...ng...好在有筋比我繼續咬兩下感受下 d 魚油味! 解涷好 d 都 好味既!http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=33967

2009-11-01 12 浏览
時常經開西灣河, 都想嚟呢度試吓, 約咗友人嚟晚飯, 之前亦在開飯看過其他食家推介, 最終樣樣叫咗d嚟試吓:三文魚腩, 油甘魚, 吞拿魚中腩壽司 - 魚鮮度一般, 飯size比正常細少少, 且鬆散! 吞拿魚中腩唔夠油香! 七式什錦刺身 - 反而刺身就比較新鮮, 切得頗厚, 唔錯! 炸蝦天婦羅 - 炸得都幾脆口, 份量不少. 串燒牛肋肉 - 呢個就認真麻麻, 唔夠香, 有點韌! 打正壽司的旗號但壽司的質素竟然麻麻, 令人有點失望, 反而刺身算是有水準之作. 下次食壽司都係去行過兩條街嗰間好d!

七式什錦刺身 - 反而刺身就比較新鮮, 切得頗厚, 唔錯!

炸蝦天婦羅 - 炸得都幾脆口, 份量不少.

串燒牛肋肉 - 呢個就認真麻麻, 唔夠香, 有點韌!

壽司飯又細又散, 魚鮮度不足
刺身切得頗厚
炸蝦天婦羅
串燒牛肋肉
2009-10-22
刺身切得頗厚
炸蝦天婦羅
  • 刺身
2009-10-06 5 浏览
原本想試一間新開鋪点知鬼咁多人,見Openrice話呢間野幾多人讚即本試下,今次係試壽司多,首先係三文魚腩正正常常,跟住係北寄貝沙津味道不錯,跟住巨帶子壽司我覺得唔夠先甜吞拿魚腩正正常常,軟殼蟹手卷三文魚子正正常常,炸雞軟骨幾好食好脆,可能客同X前分別係人流,所以始終覺得食物唔夠鮮甜但價錢亦差唔多,服務正如其它評語一樣常常Refill 水
2009-10-03
2009-10-02 8 浏览
原本特登打算去某對手餐廳吃飯, 因為找不到又趕時間, 決定入來吃個"快餐".最初看見迴轉檯上的壽司很乾, 感覺像放了很久似的... 便不敢抱很大期望~結果先吃一些常吃的東西再作打算...蟹子沙律($15): 生菜+青瓜+蟹柳+蟹子, 整個都很fresh, 但很少很少蟹子......花之卷(特價$8一件): 因為特價所以預先整好, 細件兼賣相不討好...... 但吃下有驚喜 三文魚居然夠厚身又新鮮, 感覺像一件吃不到飯的三文魚壽司! 好味~鰻魚壽司(特價$5一件): 好味~ 要讚因為連粒飯都有火燒味, 很香~珍寶蟹柳壽司($25): 正常... 不過有點乾~後加鰻魚壽司encore翡翠甜蝦壽司(特價$6一件): 玻璃蝦夠厚肉, 不過鮮甜就普通啦...火焰三文魚壽司($12): 抵吃, 不過燒得不夠, 飯沒有火燒味, 三文魚很新鮮, 鮮到好似沒有燒過一般... 只是面頭熟了而已~$110比起其他同行, 這個價錢算是超值~
結果先吃一些常吃的東西再作打算...
珍寶蟹柳壽司($25): 正常... 不過有點乾~
後加
鰻魚壽司encore

比起其他同行, 這個價錢算是超值~
2009-10-02
  • 花之卷