2024-09-27 587 浏览
今晚到上海三六九食飯,先是被安排到後巷門口的一張枱坐,望著那些收拾碗筷的桶和廚房內的髒亂狀況,可想像食客會是何等的坐立不安,若不是奶奶在場,要食飯,真係想立即走。點了肴肉、粗炒、擔擔麵、炒鱔糊、小籠包。那碟肴肉的皮係綠色的,面還有豬毛。叫了侍應來問為何綠色,他們大大聲,大言不大慚地答:「那是豬的印,係咁嫁啦」我立即上火,明知是豬印,還可以給客人食?!可想而知食物質素唔方會好。於是理論完,換了另一碟來,無豬印,但很仍多豬毛,刺到一口都係毛。那個擔擔麵,以為無可能難食,誰知那個麵,不是拉麵,像是幼身公仔麵,煮到太霖……一句難食,貼錢買難受,無可能會再去。

2024-09-27
2024-09-03 1310 浏览
恨咗食三六九既擔擔麵好耐,終於今日做完野,順路去食到啦😋 份量真係唔多,不過湯靚、麵更靚, 好好食呀😍! 呢道咁多日本遊客嚟食, 學吓日本人食拉麵傳統, 食完仲差唔多飲晒D湯😋。我牙隙闊,一碗麵唔夠攝,一次過叫埋小籠包,早知叫10個啦。今晚人多, 等位都預咗。 好彩單拖, 被安排攝入「主家席」個吉位,用紅枱布, 四個party搭枱。見隔離個婆婆叫酸辣湯,個細酸辣湯其實一個人都KO到,不過廢事麻煩人加單啦,夜D再食宵夜啦。
恨咗食三六九既擔擔麵好耐,終於今日做完野,順路去食到啦😋
擔擔麵

小籠包

我牙隙闊,一碗麵唔夠攝,一次過叫埋小籠包,早知叫10個啦。
小籠包

题外话/补充资料: 紙巾提供: 冇 廁所狀況: ** 回味指數: ***** 翻兜指數: ***** 溫飽指數: **
2024-08-18
擔擔麵
  • 酸辣湯
  • 麻婆豆腐
2024-08-29 1112 浏览
同一班同事一齊食lunch, 成班都有八個人,每人叫咗一份嘢,嘢食很一般,員工態度又差而且仲係用手寫落單,都唔緊要,但埋單時又亂又多人,睇住張手寫單篤計數機,成張單計多我哋幾十蚊,出咗門口先知,費事返去。成間野舊式管理,出錯又多,以後都唔想再去。
上海三六九飯店 🏢今日約左朋友去灣仔食晚飯,🍽️ 上OpenRice 搵下有咩好食,見到上海三六九飯店,以前成日返工路過都見到呢間餐廳係灣仔橋底,但就從來都未試過,所以就決定揀呢間試下。 🤔去到門口見到有幾個人喺度等緊位,🕰️ 點知我地二位可以直入,入到去見到全場都坐滿人,我地就被安排搭枱坐一張8人的圓枱,但坐落都唔算迫。 🙆‍♂️睇完餐牌發現原來呢間餐廳除左上海野食仲有港式小炒的。但招牌係上海菜當然主攻上海菜試下啦,叫左10粒小籠包,一碗酸辣湯面同埋一碟上海炒年糕。 🥟🍜🍝小籠包味道幾好,湯汁飽滿好味,但10粒有8粒一夾起都因為痴住個底漏哂湯汁。 😋 酸辣湯面就不過不失,味道算淡口,不酸不辣咁。上海炒年糕上枱色水幾靚,但年糕入口係無味,但質感唔錯。 🤔整體嚟講都合格,價錢都唔算貴,久唔久都可以再嚟encore一次。 👍👌💯
上海三六九飯店 🏢

上海炒年糕
酸辣湯面
10粒小籠包
2024-08-09
10粒小籠包
  • 小籠包
2024-08-05 1457 浏览
Lunch 去左呢間餐廳食,見佢老字號先黎試下。點知有個丫姐侍應好鬼惡,服務態度非常差!只係呢一點我已經唔會再幫襯(p.s 佢仲要收加一服務費😵‍💫)我叫左酸辣面,未食過咁難食既湯麵,個湯完全冇味,零調味,啲餸都冇味,個麵底仲要lump 埋舊,又難夾又冇味。 另外叫左回鍋肉,呢個味道正常,啲椰菜好甜幾好食,但略嫌佢冇辣味同好油,食到咁上下見到啲醬痴埋一舊舊咁既,應該炒得唔夠均勻。公道說話,唔怕油既,佢啲炒野算可以,同佢杯茶係幾好飲既。整體黎講食物質素係2分

公道說話,唔怕油既,佢啲炒野算可以,同佢杯茶係幾好飲既。

整體黎講食物質素係2分

2024-07-30 1333 浏览
每次光顧必然會叫一份回鍋肉,而今次係我最後一次幫襯。上海菜重口味係常識,但係咁鬼濕淰淰,完全係加水翻炒過嘅樣。上海粗炒冇咸味,小籠包又冇湯汁。真係最好食,同時又係最難食嘅一間老店。員工態度極差黑口黑面招呼人,排隊等畀錢時地方狹窄,讓路畀其他人時畀人用粗口問候又冇寫明茶芥服務費。又拎走人碟餸畀換枱嘅客人,又因為要讓畀更多人一枱嘅客人,不斷叫大枱客人換枱。加上衛生欠奉,有殘渣係清潔過嘅飯碗。香港人成日怨老字號嘅店越執越多,我想話正正係後輩繼承之後,自己拆招牌,廖孖記只係其中一間。
員工態度極差
2024-07-30 1000 浏览
個碗入面有上手既飯粒,叫人幫手換左佢,男伙記拎起後唔知扔左去後廚邊度 反正好響咁聽到扔野聲 後來拎嚟既碗見佢係水龍頭下面自己洗 見到佢係碗邊拎走左幾粒野 可能係未洗過拎去沖沖就比我地啦 回鍋肉超油超濕好咸 無辣味唔香上海粗炒得色無咸味小籠包5粒3粒有汁 其中有一粒咬落去汁都無 仲要係啱啱出爐姐咁當你太忙質素跟唔到啦 最嬲後去比錢 個走廊都夠曬窄 左邊有一個捧着一盆碗筷既男伙記話借過 咁同行既就借過比佢 但擋到另一個皮膚比較黑既男伙記(同上次扔碗果位同一位)佢放低單係櫃枱時就講左聲「生殖器」想問服務費係唔係就係收係被人用粗口問候 咁既服務都收加一茶水 憑咩?我無諗到入嚟食個飯都被人問候 老字號?服務態度差過澳牛
回鍋肉超油超濕好咸 無辣味唔香
上海粗炒得色無咸味
咁當你太忙質素跟唔到啦
佢放低單係櫃枱時就講左聲「生殖器」
我無諗到入嚟食個飯都被人問候
老字號?服務態度差過澳牛
2024-07-22 1095 浏览
一行多人黎到呢間開佐好多年既上海老鋪食lunch,雖然環境已經好殘舊,座位亦唔算坐得舒服,但食落又比想像中好食。🍴我地每個人叫佐客飯+湯+1主菜,好意外飯係有兩碗,本來覺得有d多驚食唔哂,食食下反而好多送係要撈飯食,再另外點佐小籠包10隻同鍋貼10隻。🥢小籠包夠大隻,不過個皮有d厚同唔夠湯汁。🥟鍋貼煎得算香,又係大大隻好香,但冇乜油香咁。🥟回鍋肉 好惹味,配合佐椰菜一齊炒,都炒得有鑊氣。🍲麻婆豆腐 唔算太辣,撈飯食最好,多汁~。🥧蝦仁炒蛋 係咁多碟最清淡既一碟,係略嫌少少咸。🍤獅子頭 都幾惹味,好多肉,撈飯食幾好,有幾條菜係底。🍛總括來講,對於舊式上海鋪黎講,我覺得都算合格, 五十幾蚊有個客飯包食飽算係咁~🥄

小籠包夠大隻,不過個皮有d厚同唔夠湯汁。🥟

鍋貼煎得算香,又係大大隻好香,但冇乜油香咁。🥟
回鍋肉 好惹味,配合佐椰菜一齊炒,都炒得有鑊氣。🍲
麻婆豆腐 唔算太辣,撈飯食最好,多汁~。🥧
蝦仁炒蛋 係咁多碟最清淡既一碟,係略嫌少少咸。🍤
獅子頭 都幾惹味,好多肉,撈飯食幾好,有幾條菜係底。🍛
2024-07-18 1299 浏览
一人食,嗌左一份面一份小籠包。買單時突然被收銀伙計問,係咪單叫一份面?我話唔係,仲有小籠包,跟住佢好滿意咁點點頭。跟住張單翻過來,上面寫的好清楚,係一份面,一份小籠包,總數幾多幾多。即係你知道我嗌左咩,你仲要好似做緊道德測試一樣test我?當我賊仔,報假數?總之比人感覺好唔舒服、唔被尊重,個伙計仲好似好習慣咁樣。(找錢時仲要找少10蚊,我話左佢先知)老字號就呢種服務態度?收銀伙計質素太差。差差差差差
老字號就呢種服務態度?收銀伙計質素太差。差差差差
下午時間來到這間在灣仔開業多年的上海老飯店吃飯,餐廳雖然不算很大間,但午餐和晚餐時間都特別多人幫襯,需要排隊等候,這次我們選擇了下午3:30左右來。我們叫了中午至下午時段才有提供的午市客飯套餐,每個餐包括了例湯、一個小菜、兩碗飯,相當抵食。餸菜到前先送上例湯,例湯是青紅蘿蔔湯,味道不錯。還要介紹它的茶很香,又夠熱,配上海菜很適合。回鍋肉是由五花肉配椰菜炒香,有少少辣椒,十分惹味。菜心獅子頭的豬肉丸大大粒,配有小白菜,加上濃味的醬汁。兩個餸都很適合餸飯,配白飯啱啱好。
例湯
午市客飯套餐
還要介紹它的茶很香,又夠熱,配上海菜很適合。
回鍋肉(午市套餐)
回鍋肉是由五花肉配椰菜炒香,有少少辣椒,十分惹味。
菜心獅子頭(午市套餐)
2024-07-13
例湯
午市客飯套餐
回鍋肉(午市套餐)
菜心獅子頭(午市套餐)
2024-06-01 1819 浏览
繼續深宵的上海菜, 在港島區要吃夜宵, 越來越不容易, 除了粉麵檔外, 三六九也是經常的選擇, 因為熱食和價錢也算是相宜, 除了幾十年不變的裝修, 還有在收銀處的Label, 上面印着會展不同展覽的時間表, 相信這些參與展覽的人士也是它的主要客源. 今次吃的和上次不同, 但水準好像下降, 特別是味道調味上有點失手.油淋雞的做法是蔥油淋在本身已經煎香的雞仵上, 雞件口感很嫩滑, 但是浸了蔥油一段時間之後, 除了感受到香蔥的味道外, 更多是豉油的死鹹. 賽螃蟹理解到要用油去令蛋白滑溜, 但是油下得太多, 而且油膉味有點重, 吃起來就像吃放了很久的炸物. 鍋貼反而是全場表現最好的, 外表肥厚, 底部煎得香脆, 肉夠香, 麵皮和肉餡不會太乾, 如果肉汁再多一點就完美.

以前都有食開呢間晚餐,直到今日叫左個外賣之後,就係最後一次啦!首先服務態度超差!老闆同員工都唔休早咁款,我推門入去諗住叫外賣,坐喺正門坐到成個大爺嘅老闆叫我拎個menu出門口睇,睇完先入黎叫!間鋪明明好多吉位,而我睇一陣menu絕對唔會影響到佢做生意!咁點解大熱天時仲叫客人出去睇menu呢?叫外賣嘅都唔係客人?第二,落完單之後呀哥仔員工話10分鐘後返黎拎,冇單冇據咁真係講個“信”字拎外賣!第三,10分鐘後我仲未見有外賣放上枱俾人拎,就問佢地有我個外賣未!原來廚房一早整好,要客人問先俾外賣!成個感覺好似比人玩咁白等左段時間!第四,我叫左個酸辣麵$50外賣!打開佢食嘅時候,酸辣湯無酸辣味!聞落仲有陣臭臭地嘅💩味🙊麵質糊成一舊麵餅!豆腐有夏天變壞嘅酸味!整體味道真係差左好多!食左兩啖都唔知自己食緊乜野!最後唔想肚痛放棄掉左佢總結以上,我唔會再幫襯!老字號做到咁真係超趕客!服務唔得👎🏻味道唔得👎🏻真係聽執笠!👎🏻👎🏻👎🏻

酸辣麵

酸辣麵

外卖自取
2024-05-13 1274 浏览
369上海菜館@灣仔🌟雲吞雞,呢一個價錢係$138,起碼有10粒雲吞以上,而且佢鷄湯真係好好食,而且湯底會加埋上海娃娃菜,個菜加埋晒上海娃娃菜的味道,幾好食,雲吞每粒大大粒,呢個價錢嚟講真係可以,而且仲有雞,呢個價錢嚟講真係冇得輸!🌟雞絲粉皮,麻醬味道非常香,係傳統嘅味道鍾意食雞絲粉皮嘅朋友一定要點好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
369上海菜館@灣仔

好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟
衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
今日去完寵物展就去灣仔搵嘢食,行過見到三、六、九上海飯店,久仰大名,咁就去試吓啦😎好彩唔駛排隊,有張小圓枱,我哋兩個人叫咗一籠5隻小籠包$45/5 隻,超抵🤤又好味;仲有叫咗韮王炒鱔糊,呢個就唔平,但都比想像好食,佢加咗蒜頭同薑,味道更有層次,但就比較多油!另外仲叫咗蒸銀絲卷嚟點鳝糊,good match 😝仲叫咗個上海粗炒,呢個就一般,可以不試!整體來講性價比高,d 職員都好有禮貌,態度亦好,估唔到呢啲舊式餐廳會有咁好嘅服務態度,值得一讚!但環境就較迫,好在佢用咗紅色枱布令整個環境氣氛加咗唔少分👍🏻不過食完就較口渴,要飲返多啲水!
2024-05-10
  • 小籠包
  • 炒鱔糊
2024-03-13 1899 浏览
這間店以前細個爸爸會帶我來食,味道依然好味,喜歡上海菜的不防去試吓,舊式店舖,沒有華麗的裝飾,大枱只有一張(10-12人),其餘的都係2-6人枱,3/5知己共聚確實不錯。下午2點後人較少,叫了三個小菜(鹽酥炸田雞,客飯份量的炒鱔鰗及炸雲吞)配返杯啤酒,慢慢食,開心開心!
2024-03-11
  • 銀芽炒鱔糊