6天前
好一陣子無約呢位老友食飯喇,趁今晚老婆要上堂,屋企無飯開,就約佢出嚟食番餐。近近哋,就晌黃大仙一出地鐵行幾分鐘就到嘅「上海婆婆」,佢哋晌唔同地區都有好幾家分店,而呢家店就第一次到訪。個場都好大,樓底亦算高,所以,空間感唔錯;一淺木色系裝修,都幾雅致,加上擺咗唔少植物點綴,感覺舒服好坐。而侍應好有禮,招呼好唔錯,枱上嘅餐具都好精緻。照慣例都會影影餐牌俾大家參考,不過,本餐牌真喺好大本,成吋厚,着實有啲難影,所以,就照影咗個季節性餐牌俾大家參考,題外話,茗茶會收番$6位,另收加一服務費。魚籽煙燻蛋 $20呢款煙燻蛋喺小弟推介俾朋友試試,因為一來外間唔多地方有,二來確有特色。賣相已經好有亮點,色差嘅對比令賣相更吸引。凝香嘅蛋黃入口綿綿滑滑,蛋香濃郁,又有淡淡煙燻味;加入脆卜卜嘅黑魚籽,增加層次感。上海小籠包 $45嚟食上海嘢,點一客小龍包就大致了得解到店與店之間嘅水準差別。店員話小籠包即叫即蒸,所以,嚟到時熱氣騰騰,我哋都趁熱食先,雖然摺紋就唔算好靚好平均,但外皮搓得夠晒薄,咬開就見,肉饀鬆化唔在講,裡面仲有好多湯汁,食落又唔覺太多肥豬肉,都算得上有水準,沾上少少醋更好味。京蔥牛肉包 $48
細細個嘅牛肉煎包,包底包面都煎得金黃,咬落好脆口,而包身軟熟唔黏牙,好有一種外脆內軟嘅感覺,而裡面填滿京蔥同牛肉,牛肉餡非常之嫩滑,更充滿陣陣蔥香,正呀!
上海菜有一道叫做榨菜肉末,並配上叉子燒餅,我都幾鍾意食,而喺度發現另一道類似嘅菜式叫松子素菜叉子,又要見識見識。個松子素菜其實都喺簡簡單單有啲粉絲、甘筍粒、西芹粒、木耳絲、松子仁……等等,放入燒餅一齊食,燒餅香脆富芝麻香,松子素菜就口感豐富,夾埋一齊就滋味豐厚。 砂鍋花膠雲吞雞 $118
一心都諗住叫個砂鍋雲吞雞,因為有湯飲又有得食,但只喺見加多十蚊就升級埋有花膠,當然喺叫呢個啦,性價比更高。都唔好講笑,撈一撈3粒雲吞,好多花膠,湯裡面仲有唔少雞件,真喺絕對無將貨就價。雖然喺小鍋,都足夠3至4人分。先講個湯,加咗啲金華火腿,鮮甜得嚟有陣陣鹹香味,雞件好嫩滑,花膠軟腍有咬口,啲雲吞就包得好足料,果然抵食。
上海甜品向來都有特色,好似豆沙鍋餅、高力豆沙,就係經典不過。今晚兩樣無嗌,因為見到一款芋泥餅,之前都未食過,所以特別想試試。外皮好香口,最正喺圍邊嘅黐滿芝麻,綠茶味就反而淡然啲,但夾心嘅芋泥就好軟綿且芋香十足。