2019-03-16 302 浏览
呢間喺屯門廿幾年食店,可以喺新墟呢個地方屹立不倒,絕對係有原因,就係好食又抵食。十零蚊有個大大舊粢飯,我覺得味道唔係特別好,但都唔差,勝在份量足,加埋杯豆漿做早餐,夠做。嗰度仲有菜飯同埋酸辣湯,呢兩樣唔係我杯茶,不過老婆食淨,所以我都有試過,ok嘅,我最尾都掃晒落肚。而我最推介嘅係,排骨雲吞面,加雪菜,想惹味啲,落啲豆瓣醬,一流!排骨夠酥香,唔肥唔瘦,正,至於雲吞方面,味道好特別,我唔係好識形容,總之好味,好多人會去嗰度買生雲吞,大家經過真係試試
  • 排骨雲吞面
2019-03-02 273 浏览
上海豆漿大王。食品味道很好,種類很親民,可以係價廉物美。環境尚算整潔。選了一個雪菜撈菜飯加拼上海排骨,份量又大又好味!價錢又親民!讚!豬排好正,炸雲吞好味,老字號。
豬排好正,炸雲吞好味,老字號。
2018-12-27 473 浏览
剛剛在呢間鋪食咗個早餐,豆漿加餈飯。先講豆漿,又熱又香,甜度自己落糖決定👌🏻輪到講一講餈飯,真係唔係好啱我心水😅炸菜冇乜味,肉鬆又唔鬆脆,而糯米飯過多,可能餡料比較少關係罷。總結仍然會幫襯,不過餈飯就應該唔會再點
2018-12-27
用餐时段
早餐
2018-12-10 432 浏览
係屯門長大,一定唔會對上海豆漿大王感到陌生,呢間真係由細食到大既小店雖然中間加過好多次價,但份量仍然係咁大份,味道仍然同細個食既差唔多,回憶黎架每次去大多數會叫上海雲吞麵,但可惜既係當晚雲吞賣晒(宵夜時段)唯有叫上海排骨配榨菜上海麵份量多,上海排骨油左少少,但唔會太乾身,三十幾蚊黎講其實都算抵食除左有湯麵/撈麵,仲有菜飯(份量超級多,而且可以加肉鬆!!!)提外話,我好鐘意飲佢地既豆漿,而且熱豆漿係無糖架,想要甜既就要自己落糖喇

唯有叫上海排骨配榨菜上海麵
2018-12-06
$35 (宵夜)
2018-12-09 309 浏览
跟朋友途經屯門新墟,看見這間應該是上海餐廳,傳來粢飯的飯香,於是入來嘗試,店內大約有二十餘個座位,雖則已經三時多,但店內人流依然非常多人。跟朋友鑽研個餐牌一次又一次,因為食物款式幾多,每款又可以有不同配搭,真係諗到頭都痛埋。於是㨂左臐魚配油豆腐雪菜麵 $37臐魚幾香口 配上清甜油豆腐 麵底都算大份 五香牛肉麵 $31,牛肉賣相不錯 再加上即叫即製粢飯 $16, 埋面有炸菜配上油條,好香口凍豆漿$8 非常抵食,滿足的一餐

於是㨂左臐魚配油豆腐雪菜麵 $37
臐魚幾香口 配上清甜油豆腐 麵底都算大份

五香牛肉麵 $31,牛肉賣相不錯
再加上即叫即製粢飯 $16, 埋面有炸菜配上油條,好香口
凍豆漿$8 非常抵食,滿足的一餐
2018-11-26 486 浏览
酸辣上海排骨麵($37)上海排骨原來係炸豬扒(我想食既應該係糖醋排骨先岩),豬扒都幾大塊,炸得幾靚。上海麵係幼身個隻,望落似米線,份量都好多,連埋酸辣湯一齊飲,好飽肚。酸辣湯材料有豬紅豬皮豆腐等,非常熱,味道辣>酸, 能夠刺激食慾。不過”友人”已經話好辣,我就覺得可接受。(個人口味: 3/5) <<順帶一提,正常水準我係會俾3分。低過3分就代表感覺不太良好。上海雲吞拼五香牛肉麵($37)湯底無清湯咁淡,有少少味,但都係偏淡。上海麵就普通。上海雲吞有三粒,係菜肉餡,麻麻地好食,係勝在夠大粒。牛肉有牛肉味,但好硬,口感唔好,唔好食。(個人口味: 3.1/5) <<證明”友人”既標準線應該係3.5。就算講到咁麻麻都竟然有3.1分 →_→蠔油西生菜($16)正常豆漿($8)正常比較少見尼款手寫單,幾有趣。整體而言,麵店既環境真係差d,但勝在價錢合理,食物又夠大份,性價比都幾高(不過”友人”就覺得味道麻麻)。
酸辣上海排骨麵($37)
酸辣上海排骨麵

上海雲吞拼五香牛肉麵($37)
上海雲吞拼五香牛肉麵

蠔油西生菜($16)
正常
蠔油西生菜

豆漿($8)
正常
豆漿

比較少見尼款手寫單,幾有趣。

2018-11-22
2018-11-05 390 浏览
價錢便宜,味道好。雙併好足料,獅子頭(炸肉丸)和排骨,炸得好香口,另外通常配上海麵,但我揀咗粉絲,加埋炸菜,入哂味,正到爆。繁忙時間要夾枱,街坊生意,在所難免,但侍應服務算不錯,主動又快手。
2018-10-11 308 浏览
呢度附近嘅戲院,出名價錢實惠,買咗飛,見仲有時間,喺附近搵食,見到呢間都幾旺,個格局睇落上菜應該好快,剛好有位,馬上坐低揀嘢食。揀咗炸獅子頭,炸雞翼,配上海麵。味道唔錯,不過講真,冇乜特別十分出色之處。
揀咗炸獅子頭,炸雞翼,配上海麵。
味道唔錯,不過講真,冇乜特別十分出色之處。

2018-10-01 275 浏览
其實我住附近不過每次經過都冇意欲入去食,今次突然想食鍋貼所以就入去試下啦。叫左鍋貼同上海面。上海面普普通通,不過份量好多,我自己都食唔曬。鍋貼真係好好食!下次會再同fd黎試其他野!
2018-10-01 224 浏览
叫左個上海雲呑上海麵加五香牛肉,附送雪菜,可以揀炸菜都得🙈湯底清甜,但我比較喜歡濃味d😂要讚的係好足料雲呑有四大粒,五香牛肉我諗有成7,8塊😂食極都仲有!麵都有好多,所以可以2個人share 1碗絕對無問題👍🏻
叫左個上海雲呑上海麵加五香牛肉,附送雪菜,可以揀炸菜都得🙈
湯底清甜,但我比較喜歡濃味d😂
要讚的係好足料
雲呑有四大粒,五香牛肉我諗有成7,8塊😂
2018-09-27 236 浏览
豆漿大王喺度已經開咗好多年,都依然屹立不倒,成日都好多人排隊,所以我都好少入去食,通常都係買個粢飯。今日行過冇乜人,就入去食。 我就決定呢個刺激啲嘅,酸辣湯雲吞粉絲,食辣嘢當然唔少得杯豆漿啦。 豆漿香滑,有豆味,又唔會有我最驚嘅豆渣,飲落非常舒服。之後角酸辣湯一嚟到,我已經流曬口水,非常足料。唔好以為粉絲就會畀少啲料,下面其實成大碗都係粉絲,真係多到食唔曬。菜肉雲吞有四隻,仲要大大隻,非常滿足。 朋友叫咗個上海排骨菜飯,排骨非常入味,炸到香脆而且份量非常多,菜飯亦都好香,唔會好似其他地方咁好油,簡直一流。

2018-09-27 240 浏览
上海豆漿大王菜館位置在戲院旁邊,所以很多食客都是等看戲匆匆忙忙進來食完就走,其實我覺得這裡的食物都是用心製造,很有上海風味的。住在屯門的我不是看戲都會特意前來品嚐,他們的甜、咸豆漿和姿飯每天新鮮製造,還有排骨、獅子頭、五香牛肉都是推介值得一試。粉麵可免費加雪菜或炸菜,個人感覺雪菜比較香口。酸辣湯更是一絕,又酸又辣,正到痺。同埋粉麵底選擇粉絲,出面未必食到,量數都不少,好大碗的。絕對唔會孤寒成本,只是服務比較平民,不要期望伙計客氣,因為他們實在太好生意,忙到笑都沒時間。
2018-09-18
2018-09-04 286 浏览
放工同男友去食豆漿大王.去懷念一下以前中學放飯ge味道.Lee間豆漿大王成日爆場.原因係大件+抵食當然店內環境較逼挾.坐位又少及繁忙時間一定要塔枱.裝修的確難免殘舊左D.亦要小心地下較跣.又冇咩服務.但係至在價錢又抵又大碗.食物又算ok.入得黎食唔通想食五星級質素咩?大家快手插碗麵快手走人就冇咩所謂la.我食過的食物推介:餈飯豆漿/排骨/雞翼麵/炸上海雲吞/炸饅頭$8豆漿.上海排骨麵配炸菜$31D排骨寶刀未老仲係咁好食.碗麵仲有得揀配炸菜定雪菜.我鈡情配炸菜的.食lee碗麵識食就一定要加色食la.加瓣醬食仲正面質地岩岩好又大碗炸雞翼麵配炸菜$31我每次必食雞翼麵.不過食次食就有少少失望la.少雞翼不夠入味有D乾.都係排骨麵好食D la.二位食左$70.唔洗加1本地舊式小店!!抵食又飽肚!!!!
放工同男友去食豆漿大王.
去懷念一下以前中學放飯ge味道.

Lee間豆漿大王成日爆場.原因係大件+抵食

又冇咩服務.
但係至在價錢又抵又大碗.食物又算ok.

豆漿

二位食左$70.唔洗加1本地舊式小店!!抵食又飽肚
!!!!
上海排骨麵配炸菜
  • 上海排骨麵
唔知道係咪太多人慕名而來,生意太好,老闆唔止在,服務態度奇差,太子爺趕客,員工只顧傾偈。外賣時間等候更嚴重,煮一碗“上海雲吞麵“試過等二十分鐘,湯底還有“叔“味(已經兩次)。今日幫襯買“粢飯“,可能已經預備了好耐,個飯唔熱。太子爺只顧收錢,收完錢即刻黑面“請“我出去等,“唔好阻住個門口“(已經)啲飯已經整好哂,基本上連落單到攞飯,兩分鐘都唔使。佢個員工已經袋好個飯,又只顧同厨房阿姐傾偈……唔攞出來比客,點嘅玩法先。大佬呀!今時今日,仲有咁的服務態度,真是祝福你“長做長有“,做多幾個世代。
)啲飯已經整好哂,基本上連落單到攞飯,兩分鐘都唔使。

2018-07-29
等候时间
4 分钟 (外卖自取)
用餐时段
2018-07-10 281 浏览
越來越少地方可以食到依類型既傳統上海美食,所以久唔久都會黎屯門依間豆漿大王整返個豆漿配粢飯~粢飯d料好足,肉鬆、炸菜、油炸鬼,滿滿的,再配埋碗熱騰騰既豆漿,真係好滿足😋