2022-08-12 42 浏览
平日下午嚟到深水埗同太子之間嘅呢一間cafe🪵食個lunch諗住坐下做下野~📖唔覺唔覺就坐咗成個下午⏰呢個係溫泉蛋大菇椰菜花意大利飯🌱($108)呢間cafe唔算太多素食嘅選擇 🍀不過呢個意大利飯都做得唔錯!軟硬適中 ✨因為意大利飯通常會特別濟 🤰🏻呢個份量就啱啱好忌廉汁(?) 配上溫泉蛋同埋大菇係一個唔會錯嘅組合!🍳溫泉蛋雖然係凍嘅 但係撈埋一齊都好滿足~🈵另外跟餐可以用正價減$20加個飲品我叫咗個latte +5用oat milk明白oat milk一定冇全脂奶咁好飲🥛我揀咗nutty~ 所以會微微偏苦 一定要趁熱飲呀!♨️
平日下午嚟到深水埗同太子之間嘅呢一間cafe🪵
食個lunch諗住坐下做下野~📖
唔覺唔覺就坐咗成個下午⏰

呢個係溫泉蛋大菇椰菜花意大利飯🌱($108)
呢間cafe唔算太多素食嘅選擇 🍀
不過呢個意大利飯都做得唔錯!
軟硬適中 ✨

明白oat milk一定冇全脂奶咁好飲🥛
我揀咗nutty~ 所以會微微偏苦
一定要趁熱飲呀!♨️
2022-08-06 37 浏览
buff big breakfast $128炒滑蛋,煙三文魚,大啡菇,bacon,酸種麵包,腸仔,沙律。🥗全日早餐嘅搭配都非常高質❤特別推薦係佢哋嘅滑蛋,因為真係炒得好香,而且好嫩滑,🥚半熟嘅質感,係我最鍾意嘅感覺,搭配埋底下嘅🍞酸種麵包一齊食。既飽肚又滿足吉列炸蠔$68呢個價錢已經有5件,🔥所以都非常唔錯,加上麵包糠,炸得好香脆,口感嫩滑,🦪可以食到蠔肉的鮮美。日式焦糖布丁$45布丁幼滑香濃,🍮簡單得嚟,都已經好幸福。
buff big breakfast $128

🥗全日早餐嘅搭配都非常高質❤特別推薦係佢哋嘅滑蛋,因為真係炒得好香,而且好嫩滑,🥚半熟嘅質感,係我最鍾意嘅感覺,搭配埋底下嘅🍞酸種麵包一齊食。既飽肚又滿足[强]

吉列炸蠔$68

日式焦糖布丁$45
布丁幼滑香濃,🍮簡單得嚟,都已經好幸福。

深水埗多左好多文青cafe☕️☕️今次黎到bookmark左好耐既「不苦」~~cafe主打泰式fusion菜🇹🇭,以木系為主題!環境仲好靚添😍😍🍝冬蔭藍青口海鮮意大利麵 $138✨藍青口有4隻,隻隻肉厚鮮甜👍🏻👍🏻意粉煮得乾爽入味,每啖都食到冬蔭功香!!味道偏辣,但越食越惹味🌶🌶🍰巴斯克芝士蛋糕(抹茶紅豆) $58✨蛋糕鬆軟濕潤,好香抹茶味~~中間夾住紅豆餡🫘,夠哂香甜!唔錯😋😋🍵Matcha Latte $52✨入口順滑,帶抹茶既回甘❤️❤️面頭既拉花仲好靚,飲之前一定要打卡先📸📸
深水埗多左好多文青cafe☕️☕️
今次黎到bookmark左好耐既「不苦」~~

🍝冬蔭藍青口海鮮意大利麵 $138✨
藍青口有4隻,隻隻肉厚鮮甜👍🏻👍🏻
意粉煮得乾爽入味,每啖都食到冬蔭功香!!
味道偏辣,但越食越惹味🌶🌶

🍰巴斯克芝士蛋糕(抹茶紅豆) $58✨
蛋糕鬆軟濕潤,好香抹茶味~~
中間夾住紅豆餡🫘,夠哂香甜!唔錯😋😋

🍵Matcha Latte $52✨
入口順滑,帶抹茶既回甘❤️❤️
面頭既拉花仲好靚,飲之前一定要打卡先📸📸
2022-07-27 32 浏览
自從經過見到呢間日式木系裝修嘅cafe,一直都心心念念住,終於搵到時間同朋友去chill一個下午😆真係好舒服,好chill😌∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 日式焦糖布丁 $45布丁口感滑溜紥實,焦糖醬汁甜而不漏,tea time 食一個,啱啱好😋❥ 莓果焦糖法式烤布里歐吐司 $92表層烤到酥脆,口感有少少似可麗露,啖啖都食到牛油香,加埋楓糖漿,咸甜咸甜咁,加埋雪糕就有冰火嘅感覺😆❥ Grapefruit Cold Brew $58層次分明,聞落有醬油味,飲落酸酸地,後有咖啡味☕️❥ Lime Espresso Tonic $58可以揀fruity定nutty 作為base,今次就揀咗nutty,先有檸檬香氣,後有咖啡回甘,再加上Tonic 氣泡,好夾👍🏻∴∵୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

❥ 日式焦糖布丁 $45

❥ 莓果焦糖法式烤布里歐吐司 $92

❥ Grapefruit Cold Brew $58
層次分明,聞落有醬油味,飲落酸酸地,後有咖啡味☕️

❥ Lime Espresso Tonic $58

∴∵୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
2022-07-25 34 浏览
南楓樓下面有間cafe ,叫不苦!人生很苦,希望我係呢到食完,人生冇咁痛苦😁😁😁見OpenRice好多人叫呢款多士,果然冇介紹錯!芝士拉極都不斷,影相打卡影左好耐都仲keep到個效果。除咗芝士,仲有一層蝦膠,增添口感~呢款製作需時,要等候20分鐘, 不過絕對值得!定食係咖喱雞飯,仲有沙律,炸蟹餅,煎太陽蛋!醬汁不會好辣,椰奶味好重,雞塊都煮得好入味,算滑嫩~整個SET精緻又豐富!嚟到coffee shop,當然要嘆番杯Latte~現場仲有不少coffee products售賣,飲過邊款好飲就可以購買啦~甜品方面叫咗日式焦糖布甸,布甸順滑柔軟Q彈,蛋味好濃,表面嘅焦糖醬甜度適中,帶微微嘅甘香,為依餐完美作結。

1K
2022-07-25 21 浏览
當疫情下不能出埠,探訪不同類型的咖啡店似乎成為一個代替品,今次我們一行四人相約在深水埗咖啡店打卡,這間店的餐點有點特別,竟然有賣泰式船麵。位置:在楓子咖啡店旁,正是在十字路口的其一角,南楓樓地下。環境:以落地玻璃窗和木框作外形,室內則是水泥地再配木桌椅,有一個中式木櫃擺放各類咖啡豆,這是其中一個打卡位置,另外一個是較角落的四方桌椅配一盞舊式白吊燈,可惜已被預約了。而四處角落擺有盆栽或乾花,整體風格偏向中式自然,簡單舒適。服務:先自行找座位坐下,後在咖啡吧下單,會上咖啡先,後餐點。午市:沒有套餐,我們就各自點自己喜歡的食物,再分享。🍴Smoked Salmon 🥚Eggs Benedict Sourdough🍞 $98以煙燻三文魚、水波蛋🥚、沙律菜和酸種麵包🍞作為主食,水波蛋的熟度完美🥰,流心效果一流😍,兩隻蛋都沒有失手,三文魚的煙燻味道濃且鮮美,麵包中間會較軟熟,無論賣相或味道都一流,值得推介👍🏻。🥄鮮果🫐脆米蜂蜜🍯乳酪碗🥣 $72清新健康之選,這是減肥恩物,也是打卡食物首選,因為擺盤精緻,以少量藍莓、紅莓果、麥皮和食用花🌸作點綴,味道不會過甜,只是份量不多,不過對我們來說都足夠。🍴脆

位置:在楓子咖啡店旁,正是在十字路口的其一角,南楓樓地下。

環境:以落地玻璃窗和木框作外形,室內則是水泥地再配木桌椅,
有一個中式木櫃擺放各類咖啡豆,這是其中一個打卡位置,

午市:沒有套餐,我們就各自點自己喜歡的食物,再分享。

以煙燻三文魚、水波蛋🥚、沙律菜和酸種麵包🍞作為主食,

🥄鮮果🫐脆米蜂蜜🍯乳酪碗🥣 $72

🍴脆烘蝦🍤芝士🧀厚吐司🥪 $108
餐牌已寫「製作需時20分鐘」,份量足而飄散芝士🧀香,上層是焦香的芝士🧀,厚吐司內有蝦膏、拉絲芝士🧀和配一堆蝦片,芝士味道最突出。

🥢泰北風味船麵🍜 $98
有炸豬皮、粉絲、肉丸、豬肉片、芽菜等材料,在咖啡店吃泰菜是挺特別🤣,味道不錯。

☕Grapefruit Cold Brew $58
不想喝齊咖😌,又不想喝有奶製品😌,這杯以西柚汁、梳打水和濃縮咖啡為配搭就很適合了😉,仍有咖啡的甘苦味,但不會使人感到苦澀。

L☕atte $42 + 🍵Macha latte $52
🌹拉花漂亮,朋友覺得打泡結實👍🏻,就算拍照花了一些時間,圖案仍未散開。

總結,這是一個較寧靜而空間足的咖啡店,可以品嚐別具一格的東南亞風味。
2022-07-21
  • Smoked Salmon Eggs Benedict Sourdough
  • 乳酪碗
2022-07-25 20 浏览
星期六睇完牙醫,Lunch約咗人又未夠鐘去過咗去。早上唔算太多人,過嚟靜靜地嘆返杯啡就爽~Cafe 喺太子同深水埗中間嘅南楓樓樓下,裝修走木系風,btw... 個名好有和尚法號Feel😌Buff Big Breakfast $128由香腸、煙肉、炒蛋、煙三文魚等等組成嘅大大份早餐😌仲有隻大菇,係大堆頭嘅早餐。Flat White $42可以揀Nutty/ Fruity 豆,咖啡味香濃又滑Blackccino $55咁熱飲真係幾爽,打咗嘅泡喺面,咖啡微酸帶果香味。Basque Burnt Cheesecake (Hojicha) $58每啖都有焙茶香味,入口順滑。仲比一般食開嘅無咁甜。Menu仲有多士同船麵,下次會再嚟試!入邊仲有好多土炮嘢可以買,大家發掘下!

Buff Big Breakfast $128

Flat White $42
可以揀Nutty/ Fruity 豆,咖啡味香濃又滑
Blackccino $55
咁熱飲真係幾爽,打咗嘅泡喺面,咖啡微酸帶果香味。

每啖都有焙茶香味,入口順滑。
仲比一般食開嘅無咁甜。

深水埗又多左個新地標 活化南楓樓打卡cafe( ¨̮ )︎︎♡門口的白鐵閘招牌 就格外有港式傳統fu~店內以充滿文青感的大地色木系為裝潢日系中又夾雜住一點港式復古風味尤其喜歡古舊吊燈和藤椅的一角位置 特別有氛圍 空間感都頗大頗舒適( ˶ˊᵕˋ˶).最特別是泰國菜竟然才是signature😯有船麵.泰式雞皇拌飯.雞絲沙律bowl等亦有常見的酸種包.allday.意粉們更有多種風味的精品豆手沖☕️食物質素都很好有驚喜 完全不馬虎打破平時cafe的沉悶菜單 終於食到不一樣的兩款都好滿意(੭ˊ꒳​ˋ)੭ 船麵配搭啡都同樣讚!.◽泰北風味船麵 $98掙扎下都係揀左喜歡的船麵( ´ ▽ ` )ノ 似模似樣耶.用豬骨湯配搭多種香料烹煮10小時 湯頭濃郁惹味 吃到一絲絲香料的微辣感!選用泰國正宗船麵條 質地順滑特別卦湯desu配料有豬肉片.肉丸和卜卜脆 同樣好入味香口.◽脆烘蝦芝士厚吐司伴蝦片 $108見到好多人推介就揀左依款對 又係肥仔超級勁拉絲cheese(ᯅ̈ )包身烘得香脆 一咬就是滿滿鹹香的豬屎裏頭夾左層飽滿爽彈蝦膠 味道香濃有驚喜🤤伴碟還有好脆卜卜的蝦片 好豐富耶~.◽dirty $46可以揀n
門口的白鐵閘招牌 就格外有港式傳統fu~

店內以充滿文青感的大地色木系為裝潢
日系中又夾雜住一點港式復古風味
尤其喜歡古舊吊燈和藤椅的一角位置
特別有氛圍 空間感都頗大頗舒適( ˶ˊᵕˋ˶)

最特別是泰國菜竟然才是signature😯
有船麵.泰式雞皇拌飯.雞絲沙律bowl等
亦有常見的酸種包.allday.意粉們

更有多種風味的精品豆手沖☕️

食物質素都很好有驚喜 完全不馬虎
打破平時cafe的沉悶菜單 終於食到不一樣的
兩款都好滿意(੭ˊ꒳​ˋ)੭ 船麵配搭啡都同樣讚!
◽泰北風味船麵 $98
泰北風味船麵

掙扎下都係揀左喜歡的船麵( ´ ▽ ` )ノ 似模似樣耶.
用豬骨湯配搭多種香料烹煮10小時
湯頭濃郁惹味 吃到一絲絲香料的微辣感!
選用泰國正宗船麵條 質地順滑特別卦湯desu

配料有豬肉片.肉丸和卜卜脆 同樣好入味香口

◽脆烘蝦芝士厚吐司伴蝦片 $108

見到好多人推介就揀左依款
對 又係肥仔超級勁拉絲cheese(ᯅ̈ )

包身烘得香脆 一咬就是滿滿鹹香的豬屎
裏頭夾左層飽滿爽彈蝦膠 味道香濃有驚喜🤤
伴碟還有好脆卜卜的蝦片 好豐富耶~

◽dirty $46
dirty

可以揀nutty/fruity咖啡豆 揀左nutty😚
漸層感做得好好 先飲到香醇咖啡香
再來飲到香甜滑順的奶香 平衡得剛好!
dirty
  • 脆烘蝦芝士厚吐司
  • Dirty
2022-07-23 16 浏览
近年深水埗開了很多café 成了一眾文青聚腳地呢間位於楓樹街,門口有富年代感鐵閘裝飾!內裏有淺木紋色枱凳,些少植物擺設有散叫食物及咖啡,又有精選set breakfast/set lunch, 套裝加配飲品更可減20蚊!🪴 脆烘蝦芝士厚吐司 伴蝦片即叫即整,所以叫完要等20分鐘左右先上枱滿滿的芝士鋪在上面,拉開吐司仲見到一絲絲既芝士,裏面夾住蝦滑,吐司邊脆卜卜,成個啖啖芝士蝦味!🪴泰北風味船麵完全想像不到café會有咁特色麵食,要要係signature🫢配料有豬肉片、豬肉丸、泰國炸豬皮及芽菜。湯底酸酸地,好適合夏天食。好大碗夠飽肚麵底是粉絲,食到最後會吸盡湯的精華。🌱 Osmanthus Latte首先要讚讚呢杯拉花keep得好奶和咖啡比例做得好桂花味不算好多,奶泡口感好綿密。🌱 Matcha Latte拉花好特別,抹花味真心濃,喜歡抺茶必點。
近年深水埗開了很多café
成了一眾文青聚腳地
呢間位於楓樹街,門口有富年代感鐵閘裝飾!
內裏有淺木紋色枱凳,些少植物擺設

🪴 脆烘蝦芝士厚吐司 伴蝦片
即叫即整,所以叫完要等20分鐘左右先上枱

🪴泰北風味船麵

🌱 Osmanthus Latte
首先要讚讚呢杯拉花keep得好
奶和咖啡比例做得好
桂花味不算好多,奶泡口感好綿密。

🌱 Matcha Latte
拉花好特別,抹花味真心濃,喜歡抺茶必點。
2022-07-23 28 浏览
去深水埗唔係淨係尋寶,仲可以去唔同咖啡店嘆一個下午茶,今日同朋友去咗依間幾出名嘅不苦,佢嘅裝修好有格調,而且側邊有啲值物,感覺好清新,亦都啱晒港女打卡。等咗一陣位就入去,咁岩坐到一個打卡位,勁開心到可以瘋狂打卡!🤪🤪🤪巴斯克芝士蛋糕焙茶味佢細細件,啱晒我呢啲細食嘅港女同朋友傾偈嘅時候食,焙茶味好香濃,芝士亦都很滑,罪疚感亦都唔大。🤣🤣🤣Hand drip 巴拿馬專登試下一個比較fruity啲嘅 hand drip。味道嘅層次真係同平時飲開嘅hand drip好唔同。首先係淡淡的薰衣草味,之後再飲多一啖就開始有白葡萄嘅味道。最尾個After taste 竟然有英國血橙嘅味道。真係一杯好特別嘅hand drip。店員仲好努力咁講解點樣去飲呢杯咖啡。仲推介我哋medium temperature去飲呢杯咖啡先係最好嘅享受。Dirty咖啡同牛奶層次分明,而且咖啡味好香濃,飲一啖食件蛋糕,真係好夾!焙茶Latte焙茶蛋糕配焙茶拿鐵☕️係天衣無縫嘅配搭,而且佢拉花超靚!好有少女心!❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥我就喺舖頭打咗成個鐘卡同埋傾計先走,完全係滿足地離開去!

巴斯克芝士蛋糕焙茶味

Hand drip 巴拿馬

Dirty

焙茶Latte

我就喺舖頭打咗成個鐘卡同埋傾計先走,完全係滿足地離開去!
2022-07-22 37 浏览
真係好少見有Cafe係主打泰國菜🇹🇭 脆烘蝦芝士厚吐司 勁啱打卡✨吐司烘到好香脆🍞內餡夾滿鹹香十足嘅拉絲芝士🧀再加埋爽口彈牙嘅蝦膠🦐口感層次十足 旁邊仲有脆卜卜嘅蝦片 超豐富🫶🏻
2022-07-21 512 浏览
近年有唔少文青Cafe進駐深水埗經過大南街嘅轉角位 見到呢間日式得嚟又好有香港味道嘅cafe 食物方面選擇比較多 除咗有all day breakfast 意粉外 仲有比較少見嘅泰國菜😎🔸青醬海鮮意大利麵 HKD98賣相非常精緻 彈牙嘅魷魚圈中間放咗鮮蝦 好有心思嘅擺盆意粉口感彈牙 加入青醬同香蒜點綴 每條意粉惹味得嚟又唔會搶咗海鮮嘅味道🦐🔹黑松露炸魚漢堡配薯條 HKD88見到黑松露醬就忍唔住了👅麵包先用牛油烘過 外脆內軟新鮮炸起嘅魚柳脆卜卜 配埋黑松露醬 完全係perfect match 🐟漢堡入面夾住咗芝士 同新鮮生菜蕃茄 可以中和返炸魚嘅油膩感之餘 感覺都冇咁邪惡啦🤭🔸巴斯克芝士蛋糕 焙茶味HKD58坊間嘅巴斯克芝士蛋糕多數都係原味第一次見到有焙茶味 梗係要試吓啦蛋糕面有新鮮嘅果醬 酸酸甜甜焙茶味濃郁 芝士蛋糕好creamy 食完一啲甜膩感覺都冇 好滿足💖💬餐廳環境舒服 適合同朋友小聚而且提供嘅主食 甜品 性價比高同朋友食住甜品 傾住計 渡過一個週末真係好寫意~~💰人均消費$120/位🚩不苦 深水埗楓樹街5A號地下
近年有唔少文青Cafe進駐深水埗

焙茶味濃郁 芝士蛋糕好creamy
食完一啲甜膩感覺都冇 好滿足💖

💬餐廳環境舒服 適合同朋友小聚
而且提供嘅主食 甜品 性價比高
同朋友食住甜品 傾住計 渡過一個週末真係好寫意~~

💰人均消費$120/位

🚩不苦
深水埗楓樹街5A號地下
午餐
2022-07-18 22 浏览
深水埗一帶近年都做咗好多活化工作,今日就嚟到一間位於南楓樓既cafe,環境一流😻食物都出色啊🫦冬蔭藍青口海鮮意大利麵( $138 )🍝💥一睇餐牌就知道店主應該好鍾意泰國菜,有好幾樣菜式都係泰國fusion👩🏽‍🍳🌶🧄鍾意食辣既我就揀咗冬陰功意大利麵好有驚喜💋💋唔知點解會有一種感覺真係好似飲緊冬陰功咁,食得出香料有層次嘅味道🤘🏻藍青口有四隻,鮮甜美味,但係都真係幾辣下,唔食得辣朋友仔就食其他啦😘😘黑松露炸魚漢堡配薯條( $88 )🍔🍔🍟漢堡包輕輕烘暖,魚柳咬開仲有肉汁💦黑松露醬亦都唔會太濃味,薯條係最鍾意嘅粗薯條😋沙律菜仲好新鮮添🥗焙茶巴斯克芝士蛋糕($58)🍰🍰黎到Cafe點少得叫個甜品呢,我哋就嗌左帶焙茶味巴斯克蛋糕,質地厚實🍵焙茶味甘而不苦,就連唔係好鍾意食甜品嘅男朋友都追住食呀😍😍飲品方面我哋叫咗Mocha ( $50 )🍫☕️同Matcha Latte( $56 )🍵賣相一流,呢度嘅咖啡飲得出糖漿比出面嘅少😍令你可以飲真啲咖啡嘅香味,佢哋仲有咖啡豆賣㗎,鍾意可以買埋返屋企😇☕️

食物份量偏細 食完都唔夠飽 一開始見到個碟咁細都內心呆咗下😂三位朋友同行 一個係意粉 一個係漢堡包 一個係酸種麵包我就食素全日早餐$118素全日早餐 以為自己一個食唔曬 結果食完都只係勉強夠飽 啡菇 酸種麵包 牛油果全部都好細塊 牛油果又唔新鮮唔靚 味道方面 唔錯但未至於印象深刻 或者食完好想enocre 沙律菜加咗黑醋 滑蛋都好滑 啡菇基本上無調味 得好raw嘅菇味 同埋靠topping嘅少少芝士朋友嘅三文魚酸種麵包 兩塊酸種麵包 兩個蛋 份量已經係全場最多嘅 但三文魚細到好似配角咁 又細又薄 意粉唔係平時嘅西式調味 係有少少泰式fushion 幾特別嘅漢堡包都係好細份 加少少薯條😂結果食完唔夠飽 我地去咗隔離街口食甜品

三位朋友同行

素all  day  breakfast
三文魚酸種麵包
素all  day  breakfast
2022-07-15 41 浏览
在烈日當空的日子,胃口一般找了家隱世cafe,透明玻璃望著外面,邊逃避著炎熱天氣,邊嘆咖啡問了咖啡師,他對自家咖啡豆認識非常深,選了款易入口的 Columbia,嘆一個悠閑的下午Cauca Finca El Paraiso$90Anaerobic natural聽說是最近來貨比較出色的品種,厭氧發酵的 哥倫比亞咖啡豆,入口比較平衡,酸,甜,芳香並重,由於是手調製作,所以咖啡味不會過濃,果香花香味為主,非常適合慢活細chill午市套餐泰式雞皇配醬油拌飯$138如定食般,有爽脆的紅蘿蔔跟青瓜,前菜有彈牙的泰式蝦餅,口感鬆軟! 青咖喱絲毫不油膩入口清新,配上一隻蛋,放在醬油飯上,咖哩中的雞腿肉滑而鬆軟,簡單的搭配引出既飽肚又不會膩的午膳組合對身體負擔也比較細小

在烈日當空的日子,胃口一般

Cauca Finca El Paraiso
Anaerobic natural