2021-05-21 187 浏览
老實講句好好食未至於係只係講出面少數係呢類炸豬扒一係裹粉太厚,一係另類粉漿,例如吉列的朋友,一係生炸冇粉佢水準一時時有時脆口多汁,最近食又鞋又乾叫筍同雲吞係膽拖利申,食左20年以上
老實講句好好食未至於係
只係講出面少數係呢類炸豬扒
一係裹粉太厚,一係另類粉漿,例如吉列的朋友,一係生炸冇粉

佢水準一時時
有時脆口多汁,
最近食又鞋又乾

叫筍同雲吞係膽拖
利申,食左20年以上
2021-04-06
2021-03-22 549 浏览
-{大埔馳名豬扒麵😋}其實以前食過外賣但覺得堂食應該會另一番風味 終於等到食堂食嘅豬扒麵啦😎🤤菜肉雲吞豬扒粗麵🤤 ($40)豬扒係主角😍個皮勁脆🥰冇乜醃肉味食倒豬肉幾香 咬落去係有聲嗰種🤩好出色👍食落唔油好犀利!個粗麵同平時車仔麵嘅唔同質感係小小硬再粗身啲 最似嘅麵係烏冬🤨而菜肉餃有四粒😨餡菜同肥豬肉係一半半 size偏細 味道正常 而個湯係普通雞湯嚟冇乜特別😂👖褲評: 9/10🤤竹筍雞翼粗面🤤 ($40)老實講覺得個竹筍好臭😂上次食外賣就係叫竹筍臭到成屋都係依陣味🤨但阿媽好鐘意食。。😭炸雞翼有4隻炸到好脆而有肉汁 但始終不及豬扒咁出色😜👖褲評: 7.6/10總結係堂食好食落外賣勁多 個皮冇腍晒係即炸即食😋呢個價錢來講超抵食尤其係配菜肉雲吞💁‍♀️但假日等好耐要30分鐘(?) 識得攝位之餘坐低都要等佢炸 不過員工都好好好有禮貌🙌另外有搭枱嘅大埔友都話世記好食啲👀遲啲再試埋東記睇吓會鍾意邊間多啲😙性價比: 8.6/10服務: 8.3/10環境: 5/10🚩世記上海麵店🚩地址:大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓 #fuudjai #fuudjai大埔 #fuudja
{大埔馳名豬扒麵😋}

🤤菜肉雲吞豬扒粗麵🤤 ($40)

👖褲評: 9/10

🤤竹筍雞翼粗面🤤 ($40)

👖褲評: 7.6/10

性價比: 8.6/10
服務: 8.3/10
環境: 5/10

🚩世記上海麵店🚩
地址:
大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓

#fuudjai #fuudjai大埔 #fuudjai小食 #fuudjai港式 #fuudjai中菜
菜肉雲吞豬扒粗麵
竹筍雞翼粗面
菜肉雲吞豬扒粗麵
  • 炸豬扒
相信無大埔人會唔識世記🥰🥰✨因為疫情得番4張枱可以坐🥲所以食飯時間去食其本上都要等位😣😣如果唔想等位可要去有空位嘅鋪頭買杯野😎再去世記落order叫伙記送過去🤩🤩啲伙記都好niceeeee😍🤣-🐷雪菜肉絲粗麵+豬扒($40)好足料好大碗麵😻😻雪菜肉絲如圖都非常多😂粗麵麵質都好煙銀彈牙👍🏼😎而提到世記不得不提嘅馳名炸豬扒真係名不虛傳㗎😋💗外面炸得非常鬆脆之如🤤🤤入面啲肉都超淋👏🏽腌得啱啱好做到內軟外脆好出色❣️❣️❣️不過就多咗少少肥膏🙈🙈🥟菜肉雲吞粗麵($30)雲吞麵一樣大大碗🥰有成8粒雲吞咁多🤩🤩真係食完雲吞都飽哂如果想試炸豬扒或者炸雞翼✨❤️唔建議叫雲吞麵🤭除非你好大食唔係真係會食唔哂😂😂整體嚟講世記真係好抵食🤩🤩價錢唔算貴就有大大碗麵大大塊高質炸豬扒😋🤓
相信無大埔人會唔識世記🥰🥰✨
因為疫情得番4張枱可以坐🥲
所以食飯時間去食其本上都要等位😣😣
如果唔想等位
可要去有空位嘅鋪頭買杯野😎
再去世記落order叫伙記送過去🤩🤩
啲伙記都好niceeeee😍🤣
🐷雪菜肉絲粗麵+豬扒($40)
好足料好大碗麵😻😻
外面炸得非常鬆脆之如🤤🤤
入面啲肉都超淋👏🏽腌得啱啱好
做到內軟外脆好出色❣️❣️❣️
不過就多咗少少肥膏🙈🙈

🥟菜肉雲吞粗麵($30)
雲吞麵一樣大大碗🥰有成8粒雲吞咁多🤩🤩

價錢唔算貴
就有大大碗麵大大塊高質炸豬扒😋🤓
2021-02-20
2020-12-24 864 浏览
世記豬扒麵其實都唔使點樣去寫食評㗎喇,因為基本上呢檔嘢喺大埔根本冇人唔識,唯一我可以喺度講多少少嘅就係,呢度嘅服務員態度都幾友善,但用餐環境確實一般,而且坐位非常狹窄,坐得相當辛苦,呢度嘅食品係OK嘅,我叫咗個炸豬扒上海麵,麵條好煙靱,有少少彈牙,仲撘有兩條菜心,都幾爽脆,湯底都幾好飲,起碼飲完後唔會口渴,炸豬扒炸得好香脆,但肉質有少少乾,份量都真係幾多,有接近兩塊嘅豬扒,備註:嚟到世記,嘢食一到枱就要比錢先,同時呢度有一樣係比較靈活嘅就係,喺度食麵嘅同時,亦都可以叫隔離左右嘅店舖入面所賣嘅食品及飲品,相當好!
2020-11-21 756 浏览
上網睇咗一個報道講豬扒麵大對決😂東記的炸豬扒麵有12.5分,世記的炸豬扒麵有13分。作為一個食肉獸,約下豬朋牛友去大埔墟街市熟食中心試吓先。話俾大家聽,呢間容易搵位坐,適合好得閒嘅人。因為等一碗麵要等半個鐘,大家肚餓最好叫嘢飲先。炸醬幼面係我叫嘅,加埋辣椒油,都幾香辣。豬扒有啲肥,炸粉其實可以再平均啲。朋友食上海麵,比烏冬更淋。Addresssss:世記上海麵店 大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓

豬扒有啲肥,炸粉其實可以再平均啲。

朋友食上海麵,比烏冬更淋。

Addresssss:
世記上海麵店
大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓
2020-11-20 455 浏览
大埔墟熟食中心出名多野食,但收好早,平時放工後都已經食唔到今日難得做野嚟到大埔,就緊係要去試下豬扒麵!我去到時已經差唔多2點,仲係人山人海,麵檔前嘅枱都坐滿晒,之後職員就問我哋介唔介意去其他檔叫似品,再叫佢嘅麵,咁我哋就話冇問題坐低咗。一叫完最出名炸醬豬扒麵,佢就話要等40分鐘都明嘅咁多人,最後等咗差唔多45分鐘先有野食!份豬扒一嚟到已經聞到好香,真係熱辣辣架佢嘅炸醬唔似平時譚仔個啲,不過都炒得好香!下次如有時間等都會再幫襯!
大埔墟熟食中心出名多野食,但收好早,平時放工後都已經食唔到
今日難得做野嚟到大埔,就緊係要去試下豬扒麵!

都明嘅咁多人,最後等咗差唔多45分鐘先有野食!

份豬扒一嚟到已經聞到好香,真係熱辣辣架
2020-11-06 570 浏览
世記上海麵豬扒炸醬麵雞翼炸醬麵價錢💲: $40/ $40好味程度😋: 3.5/5服務🍴: 2.8/5環境🗾: 2.8/5 (熟食中心)性價比🥢: 3.8/5回頭率😚: 3.4/5-又係睇完kiki&may就去左試的大埔名物,世記豬扒麵😚 我真係好小搵食搵到去熟食中心,所今次真係好新奇的體驗。去到我以為好似food court咁,自己揀位,點知係每檔都有自己的位。侍應開我地飲唔飲嘢,我地因為唔想等,就話好😂 原來係去第2檔到坐,所以要叫返2杯幫襯人地🤨-佢地招牌係豬扒麵。塊主角豬扒真係ok,新鮮炸起的,暖暖地,如果辣口就更好😛 佢個粉漿皮好薄,所以有小小甩皮甩骨,但起碼唔厚粉👍🏻豬扒有醃過,所以有味。佢冇用鬆肉粉啦過舊肉,肉質唔會奇怪🤤 同埋佢真係好大塊,男仔都一定夠食😬 -另一個係炸翼麵。呢個就唔建議叫‼️‼️雖然雞翼都中間size,但佢醃得唔夠味,入面冇咩鹹味。最差係佢凍左!可能因為個個叫豬扒,令到呢個唔係新鮮炸起。凍左食就更加覺得油膩🤮-到主菜上海麵,因為我地怕佢淡所以叫左有炸醬的。有炸醬果然惹味啲🤤 肉碎同啲辣椒撈埋一齊,好似豆瓣醬的味。上海麵個湯底真係比較清,麵條就係粗的,好似烏冬
世記上海麵
雞翼炸醬麵
價錢💲: $40/ $40
好味程度😋: 3.5/5
服務🍴: 2.8/5
環境🗾: 2.8/5 (熟食中心)
性價比🥢: 3.8/5
回頭率😚: 3.4/5

到主菜上海麵,因為我地怕佢淡所以叫左有炸醬的。有炸醬果然惹味啲🤤 肉碎同啲辣椒撈埋一齊,好似豆瓣醬的味。上海麵個湯底真係比較清,麵條就係粗的,好似烏冬咁的粗度☺️ 但咬口就冇乜,比較似麵粉的感覺。我覺得佢地個豬扒係唔錯既,但其他未見突出,所以可以來開大埔先食🧐

2020-10-24 483 浏览
早上在东记吃完早餐,在区内办完事后就想吃完午饭才坐火车走。两点多到还是那么多人,似乎比东记更繁忙。由于限聚令,部分桌子不开放,能排队的桌子更少。结果站了差不多一个小时才可以坐下,但又面对另一问题。点单时已经说要等45分钟才上菜;如果猪扒卖完,就会用鸡翼代替。抱着不甘心的心达,就硬着头皮等下去。坐着发呆一个钟后,鸡翼上海面到了。可能是赶收工,水准差了,面煮得有点久,面条有点发涨,面身太软,而且汤偏咸。主题的鸡翼炸得刚刚好,不太干,但皮有点咸,鸡肉部分有点淡,吃完还是怀念他们的猪扒。总共等了两个钟,但只吃了不到半个钟,要吃好东西就要有耐性和脚骨力。
早上在东记吃完早餐,在区内办完事后就想吃完午饭才坐火车走。

两点多到还是那么多人,似乎比东记更繁忙。

由于限聚令,部分桌子不开放,能排队的桌子更少。

炸鸡翼上海面

2020-09-27
本來入大埔食魚蛋粉因疫情關係兩間都沒有開 見openrice都有推薦 同一 熟食中心 世記上海麵店 一試豬扒雞翼 上海麵 當時比較人多店員推薦我們到窗邊的茶水檔話有檯可供給我們 坐下茶水店員要我們幫襯飲野, 就叫了一杯奶茶, 飲品來了之後 他說一杯淨飲要17蚊 食埋車仔麵 套餐 就十蚊杯 我哋兩位一定要叫兩杯 他又不早講我們叫了1杯之後才說 已經覺得有搵笨 跟著在等豬扒雞翼上海麵的時候,茶水店員又再說你們要等很長的時間不如你哋叫啲小食先 又幫襯他叫了一些豬紅豬雜都好差,跟著等了45分鐘豬扒雞翼麵終於嚟喇原來不是上海麵,是雲吞麵的麵黃色的,上海面應該是白色的嗎兩碗麵好像橡筋完全食唔到豬扒冇味炸到好似餅乾個皮咁好硬 雞翼還可以,食到一肚火 問店員他說因太忙同老細傾傾跟住唔見咗人 錢不是問題但冇一樣嘢好食浪費我的時間

2020-08-29
$100 (早餐)
2020-08-10 1017 浏览
豬扒麵終於開返!!!!!!!!!!!!!!水準仍然超高班 炸豬扒炸雞翼新鮮熱辣 超好味😋我叫左雪菜粗麵, 朋友嗌左炸醬粗麵.再share 一份正豬扒雞翼. 大份到你唔信!!!!一餐可以當兩餐食, 超抵 老闆人又nice service 又好Mask 下面都feel 到佢哋嘅笑容 !!!!不過因為COVID 19 關係, 所以冇乜位坐 想趁熱堂食嘅話, 就要預多啲時間等位Best Pork chop in the world
豬扒麵終於開返!!!!!!!!!!!!!!
水準仍然超高班

炸豬扒炸雞翼新鮮熱辣 超好味😋
我叫左雪菜粗麵, 朋友嗌左炸醬粗麵.
再share 一份正豬扒雞翼.
大份到你唔信!!!!
一餐可以當兩餐食, 超抵

老闆人又nice service 又好
Mask 下面都feel 到佢哋嘅笑容 !!!!

不過因為COVID 19 關係, 所以冇乜位坐

想趁熱堂食嘅話, 就要預多啲時間等位

Best Pork chop in the world

雪菜豬扒粗麵
2020-08-10
$60 (早餐)
雪菜豬扒粗麵
2020-02-11 1541 浏览
比超愛米線,難得有志同道合的朋友,朋友說一定要帶我去試試呢間!我就叫左個豬扒炸醬麵,朋友就叫左個雞翼炸醬麵,吾好睇米線湯底無咩色就無味咁,配上炸醬,少少辣,超野味!👍🏻豬扒炸得黎,吾會厚粉或過硬,肉質還可以。米線分量剛剛好,不過辣椒多左少少,食的時候要避開🌶🌶朋友說雞翼無以前咁大隻,有少少失望,對比來說,未見過巨無霸雞翼,所以這個雞翼size還接受啦,哈哈。平民食物,平民價錢,整體都算乾淨,都好多熟客仔黎食,一坐低就知要食咩,証明有其生存之道。
炸雞翼

2020-01-22 1076 浏览
已經第三次去,不過次次太晏都關咗門食唔到,今日12點去卒之食到啦,呢個熟食中心話過年後要裝修,要幾個月,所以襯未裝修前快快去試。呢間豬扒麵係同場兩兄弟嘅細佬開嘅。去到熟食中心,勁人山人海,其實都幾混亂。要先揾到位,再等d阿哥阿姐得閒先落到單。點咗佢哋嘅招牌「世記豬扒雞翼上海麵,盛惠$38,其實價錢都ok。落單後都等咗成40分鐘先有得食。豬扒同雞翼都醃得好入味,份量都幾大份,不過豬扒炸得有少少乾,反而雞翼不錯。但係個上海麵都幾嚡,個湯無乜味。不過如果要等咁耐食呢碗麵就可能未必會再嚟啦。

不過如果要等咁耐食呢碗麵就可能未必會再嚟啦。
世記豬扒雞翼上海麵
世記豬扒雞翼上海麵
2020-01-12 763 浏览
湊完比卡豬返學,同太座諗吓食咩早餐,突然興起想去大埔街市食味,就由沙田揸車入去,上到去行咗個圈,都係揀豬扒麵,今次試吓食世記,因為上次我食過隔離嗰間,豬扒又硬又乾,印象難忘!炸醬+豬扒上海麵,炸醬小小辣好惹味,豬扒外脆內軟,肉汁豐富,咁先至係炸豬扒,配上上海粗麵,Perfect !竹筍+雞翼,未上枱筍味已經飄入鼻,好掛住小時候阿婆整嘅筍蝦,雞翼又係外表脆卜卜,但雞肉滑捋捋,正!呢度仲有菜肉雲吞同幾款食材配搭,下次要再試埋先得!
呢度仲有菜肉雲吞同幾款食材配搭,下次要再試埋先得!
2020-01-10
早餐
  • 竹筍
話說我地遠征大埔,唔少得食下大埔名物—豬扒麵!我之前食過一次世記,今次屋企人話食冬記,因為第二小隊食世記,所以我一次食晒兩間,原來係有分別㗎!因為不喜歡豬扒以外既選擇,所以只揀單拼豬扒,份量好大!幾乎有兩塊,而東記的雙拼豬扒只有一塊,當然雪菜炸菜的份量都好多,不是apple to apple的比較!豬扒脆而不乾,內有肉汁,腌得剛好,好味。粗麵太淋,有啲霉既感覺。*總結*豬扒:世記勝 東記及世記同樣炸得脆口,但世記的豬扒內裡較有肉汁,味道又ok。當然唔可以同日式吉列豬扒比,唔好幻想會有好香豬味,脆口有肉汁已經好好,性價比高。麵:打和兩店的粗麵都煮得太淋,食落口一舊舊粉咁,食幼麵應該會好啲!雞翼:食雞翼就去東記都唔會差。筆者喺世記無叫雞翼,不能對比。但冬記記的雞翼是ok的。

豬扒脆而不乾,內有肉汁,腌得剛好,好味。

粗麵太淋,有啲霉既感覺。

*總結*
豬扒:世記勝

麵:打和
兩店的粗麵都煮得太淋,食落口一舊舊粉咁,食幼麵應該會好啲!

2019-10-27 682 浏览
今天一大早過來試世記,聽講這裡有好味嘅豬排, 很早之前就想來試了,不過一直嫌遠。雖然已經過了上班的高峰期, 但熟食街市仍然人山人海,不過我估啲人多數食完就走, 所以我地好快就搵到位。坐底二話不就就點左豬排炸菜肉絲上海麵。但飲品就要去隔離檔叫, 因為這裡只提供麵食。因為豬排都係新鮮現炸, 所以就要等一陣。聊著聊著豬排终於登場喇, 嘩, 豬排都幾大塊喎, 早知我地三個人點兩份就夠啦。豬排脆粉唔算厚,炸得香脆之餘好乾身。肉質亦有返咁上下厚,所以啖啖肉。佢嘅調味冇之前試過嘅另一間咁重, 我反而覺得幾好。但上海面就有點太腍, 而且好大碗,下次試下幼麵先。

但上海面就有點太腍, 而且好大碗,下次試下幼麵先。

2019-10-22
早餐