2024-11-18 4073 浏览
同事介紹呢間上海淮揚菜做得幾好,位於海港城港威商場,行入去感覺古色古香,裝潢別樹一格,走廊有唔同裝有趟門嘅房間供一班人聚餐,私隱度高。雞骨醬呢道雞骨醬味道濃郁,醬汁香滑,雞骨煮得恰到好處,肉質鮮嫩。適合搭配白飯,另外配料有非常多嘅冬菇同埋當造嘅筍,兩樣加油唔同口感,所以食落去非常豐富。上海熏魚熏魚色澤誘人,魚肉經過熏製,帶有淡淡的煙香味。口感滑嫩,搭配特製的醬料,同出邊唔同嘅係呢度分與唔係凍嘅係有少少暖暖哋,所以感覺更開胃。鐵板小籠包這道鐵板小籠包外皮金黃酥脆,內餡多汁,湯汁豐富。鐵板的熱度保持咗包子的溫度,口感層次分明,搭配醬油或醋食用更加美味,係一道非常受歡迎的小食,見到唔少客人都有點。芙蓉炒三鮮這道芙蓉炒三鮮色彩繽紛,搭配的海鮮新鮮,三仙嘅意思係帶子海參同埋蝦仁,蝦仁方面用咗順德菜傳統嘅荷蝦仁,食落去非常香滑同埋蛋白非常融為一體,炒製得火候恰到好處。蛋液滑順,與三鮮的鮮味相互融合,口感清新,十分適合搭配米飯,令人感到滿足。

雞骨醬

上海熏魚

鐵板小籠包

芙蓉炒三鮮
2024-11-06
2025-02-12 0 浏览
第一次來到海港城的个園竹語、柔和的燈光、雅緻的桌椅、這種古典中式裝潢與現代設計的融合,營造出一種優雅又放鬆的氛圍,很適合跟家人來聚餐。我們點的二人套餐,有七道菜,菜品豐富,色香味俱全。首先是本幫糖醋小排骨,外焦內嫩,糖醋的酸甜口感恰到好處,令人回味。接著是煙燻糖心蛋,蛋黃滑腻,煙燻香氣與蛋香交融。醬燒大明蝦則是鮮味十足,蝦肉爽彈、醬汁濃郁、很有驚喜。紅燒竹笙魚翅的湯羹濃郁美味、竹笙的脆口與魚翅的彈性令口感更豐富。京蔥燒原條遼參好有睇頭、遼參的鮮味與蔥香交織,夠爽滑好好味!荷香糯米一字骨更是別具一格,米香四溢,肉質軟嫩,口感豐富。最後的三鮮煎鍋貼和老上海凍杏仁雜果豆腐,為這晚完美作結

醬燒大明蝦則是鮮味十足,蝦肉爽彈、醬汁濃郁、很有驚喜。

荷香糯米一字骨更是別具一格,米香四溢,肉質軟嫩,口感豐富。

最後的三鮮煎鍋貼和老上海凍杏仁雜果豆腐,為這晚完美作結
2025-02-05 48 浏览
位於尖沙咀海港城港威的个園竹語🎋主打食上海淮揚菜,走中高檔路線,餐廳環境十分別致,有竹園庭院風設計,有種清幽的感覺,座位闊落,私隱度好高,相當適合與親朋好友聚會。午餐時間,我哋叫咗前菜四喜烤麩,份量都幾足,好鍾意佢好索汁勁入味😍上海點心要咗招牌鐵板上的小籠包,小籠包放係熱辣辣嘅鐵板上面,令小籠包個底變得焦脆,咬開都仲充滿肉汁,好Juicy! 湯品我每次都會叫酸辣湯,呢到既酸辣湯仲有海鮮,好豐富,酸酸辣辣的感覺令人食慾大開😋 我們仲要咗葱油鮑魚片拌麵和瑤柱賽螃蟹。葱油鮑魚片拌麵都好有水準,與拌麵汁已經撈好,每條麵條都沾有醬汁,帶有蔥油香味。而瑤柱賽螃蟹都好出色,蛋白炒得滑嫩,用嚟撈飯一流!🔸葱油鮑魚片拌麵 🔸瑤柱賽螃蟹🔸海鮮酸辣湯🔸鐵板上的小籠包🔸四喜烤麩

而瑤柱賽螃蟹都好出色,蛋白炒得滑嫩,用嚟撈飯一流!

🔸葱油鮑魚片拌麵
🔸瑤柱賽螃蟹
🔸海鮮酸辣湯
🔸鐵板上的小籠包
🔸四喜烤麩
2025-02-05 67 浏览
在營營役役的尖沙咀鬧市中這片靜謐的天地吸引了眾多食客每道菜都散發著濃厚的地方魅力海魚一夜情經風乾後鮮味濃縮炸過後魚肉肉質仍細膩嫩滑讓人一口接一口停不下來東坡草扎肉是一道經典的江浙菜特製的醬料為這道菜增添層次感外層色澤紅亮略帶焦糖的甜味內裡則是肉質的鮮嫩Q彈經過慢燉後五花肉的油脂和肉質充分融合鐵板上的小籠包在鐵板上烹製外皮煎至金黃形成了香脆的外殼與傳統的蒸製方式截然不同鮮肉餡中更充滿了豐富的湯汁个園蔥油鮑片拌麵搭配香蔥和特製醬料麵條彈牙與鮑魚片相得益彰充滿層次這兒裝潢巧妙地結合了古代與現代的國風美學讓人感受到一種舒適而放鬆的氛圍
在營營役役的尖沙咀鬧市中

海魚一夜情
个園蔥油鮑片拌麵
東坡草扎肉
2025-02-03 256 浏览
呢間餐廳行高檔路線,裝修好有風味,地方好闊落,有吾少卡位或者房間,私人空間十足🤩食物款式多,質素同樣都吾錯.👁‍🗨鐵板上的小籠包(7.5/10)💲90.➰熱門菜式之一,小籠包放係個鐵板上面幾岩打個卡😂入面係就快滿瀉既肉湯汁,熱辣辣,肉嫩身香口,好滿足😇.👁‍🗨个園蔥油鮑魚片拌麵 (7.5/10)💲188.➰本身預期份量吾會太大,點知原來都有兩個人既份量🙃鮑魚片吾係話太多,但係好食既🤫麵質有咬口,不過蔥油味可以再濃郁一啲就更好了.👁‍🗨紹興醉雞(8/10)💲138.➰醉雞幾高質,雞肉嫩滑有雞味,紹興酒濃郁得離又吾會過份濃🤩絕對食完一舊好快再食另一舊😂.👁‍🗨蜜汁脆鱔(7/10)💲148.➰蜜汁味同平時既有啲吾同,呢個帶有少少酸酸地既感覺🤔鱔炸到好香脆,食落脆卜卜,完全吾覺得自己食緊鱔.👁‍🗨高力豆沙香蕉(7.5/10)💲23 個(2個起).➰微熱,外皮鬆軟,入面既豆沙食落係天然既紅豆餡,有少少紅豆粒,味道吾會好甜🤩食到最後就有少少香蕉.🔛 整體評分(7.5/10)

👁‍🗨鐵板上的小籠包(7.5/10)💲90

👁‍🗨个園蔥油鮑魚片拌麵 (7.5/10)💲188

👁‍🗨紹興醉雞(8/10)💲138

👁‍🗨蜜汁脆鱔(7/10)💲148

👁‍🗨高力豆沙香蕉(7.5/10)💲23 個(2個起)

🔛 整體評分(7.5/10)
2025-02-02 281 浏览
一行四人經過海港城,見到个園竹語出咗嗰新菜單「个園魚羊鮮鍋」,今日天氣轉涼,正好品嚐一下😋。个園竹語,店名取自中國四大名園之一的「个園」,裝潢融入竹林元素,主打精緻淮揚菜😍。「个園魚羊鮮鍋」HK$1288 四位(原價HK$1688)選用江蘇淮安農戶生態放養嘅羔山羊🐏,其肉質以細嫩無羶味而聞名🥰,將羔山羊脫骨,羊肉燜煮後壓製成羊糕,羊骨熬製6️⃣小時成羊湯,所以特別鮮味濃郁。再搭配上切成薄片的東星斑🐟,輕輕一灼,鮮嫩彈牙😋。四人份量大約每人有兩碗,全程由店員幫手處理,輕輕鬆鬆就享受完一餐美味嘅晚餐🥰。

「个園魚羊鮮鍋」HK$1288 四位(原價HK$1688)

2025-01-21
2025-01-30 252 浏览
今晚係尖沙咀食淮揚菜,呢度環境好友特色,園林景色,每張枱都有空間感,而且仲有好多特色房。本幫堂醋小排骨小排骨嫩滑,酸酸甜甜好開胃揚州臭豆腐好多人覺得臭豆腐好臭,但係我覺得臭得來好好食,揚州臭豆腐非常香脆,味道較鹹,送酒一流南京素鵝腐皮炸得非常香脆,餡有冬菇紅蘿蔔,調味得非常好四喜烤麩師傅用秘製醬料處理,每一口都有濃濃的醬汁味道,雲耳非常爽口手切蒜泥白肉一層層的白肉顏色分明,配上濃味的蒜泥,紅椒及醬汁,味道非常豐富鐵板上的小籠包這個特色鐵板小籠包,熱辣辣皮脆內軟, 湯汁好多。

本幫堂醋小排骨
小排骨嫩滑,酸酸甜甜好開胃

揚州臭豆腐

南京素鵝
腐皮炸得非常香脆,餡有冬菇紅蘿蔔,調味得非常好

四喜烤麩
師傅用秘製醬料處理,每一口都有濃濃的醬汁味道,雲耳非常爽口

手切蒜泥白肉

鐵板上的小籠包
這個特色鐵板小籠包,熱辣辣皮脆內軟, 湯汁好多。

2025-01-20
  • 蒜泥白肉
  • 揚州臭豆腐
在海港城港威商場,有家性價比高de上海菜,$398就吃得到龍蝦鮑魚,靜靜跟鼠妹🐿又怎會錯過呢🤭。店舖在3樓食肆區,環境裝修時尚,座位有間隔有空間感,隱私度高可以跟朋友慢慢用餐😎。除了這個下午茶套餐,還有午市套餐和散點美食,價格中等賣相精緻🙈。-个園龍蝦鮑魚下午茶 HKD$398/2位套餐賣相吸引,這個價就吃得到鮑魚和龍蝦🥰,性價比算是高的。食物包括前菜4款、小菜、點心4款、麵食及飲品2杯,共2人份量。工作日下午來人流少一點,可以跟朋友慢慢用餐談天😛。前菜和點心用了小竹籃裝著,可以打卡一下📸。-前菜鎮江餚肉:這款賣相層次分明,帶點晶瑩剔透的樣子。吃起來不會感到肥膩,肉質爽口軟腍挺入味。.煙燻溏心蛋:平常也喜歡吃這個,煙燻過後的味道挺香。半流心質感蛋味香濃,放有胡椒粉提升了香味,吃起來味道挺特別的感覺。.蜜汁脆鱔:賣相像炸魚皮小吃的模樣,聞起來味道挺香的。吃起來是酥脆的口感,像吃脆條de質,味道香濃惹味。.四喜烤麩:上海菜常見素菜小吃,裡有指冬菇、金針菇、冬筍及木耳。吃起有有嚼感,每一口也有醬汁,味道香甜惹味。-小菜鮑汁扣鮑魚熱辣辣送來味道挺香,用鮑汁製鮑魚味香濃。以這個價錢鮑魚算是大隻欵

个園龍蝦鮑魚下午茶 HKD$398/2位

前菜

小菜
鮑汁扣鮑魚
熱辣辣送來味道挺香,用鮑汁製鮑魚味香濃。以這個價錢鮑魚算是大隻欵,肉質爽口彈牙。醬汁濃稠味道不會太咸,拌西蘭花口感爽脆。

點心
個園素菜餃|招牌煎小籠包
兩款賣相平凡味道可以,素菜餃皮薄餡料多,吃起來有嚼感。小籠包一咬有滿滿湯汁,外皮微脆肉質鮮味,配醬汁吃較惹味。
桂花糖蓮藕:這個味道挺特別欵,蓮藕質感軟腍,傳來淡淡桂花香味,做得挺入味的。
炸芝麻湯圓:用黑白芝麻包著湯圓再炸,吃起來是外脆內軟的口感。炸香過後多了份咸香味,芝麻味道香濃較有嚼感。

麵食
開邊龍蝦湯麵
賣相吸de主食,也是這個套餐靈魂美食📸。一隻龍蝦約四兩重,開邊製作會入味點,肉質爽口鮮甜。湯汁香濃帶點微辣味道,麵質爽口彈牙,吸入湯汁味道挺香欵。
飲品
這個可以4選2杯,選2杯一樣也可以的,可選擇餐前或餐後送來的。點了熱柚子蜜和蘋果汁,兩款也是酸酸甜甜的飲品,感覺中和到食物油膩感。

散點小菜
紅油抄手 HKD$88
一份有6件份量,中間有大量蒜泥,先撈拌均再吃味道會香一點。酸酸辣辣的味道挺開胃,肉質爽口軟腍,拌蒜泥吃多了份香味。

甜品
這裡有多款甜品選擇,點了蘭梅桂花拉糕($60)和豆沙鍋餅($88)。蘭梅桂花拉糕一份4件,口感煙韌軟糯,味道酸酸甜甜的挺開胃。

豆沙鍋餅一份8件,金黃色賣相外脆內軟,豆沙味香甜。

2025-01-23
午餐
2025-01-28 363 浏览
呢間「个園竹語」開喺尖沙咀海港城,裝修走高級江南庭園風,啱晒同屋企人食飯傾計。我哋叫咗個招牌菜「个園魚千鮮」同埋「上海全家福」,雖然只係2道餸,但都食得好滿足 。个園魚羊鮮真係一絕,佢哋用嘅係原條東昇斑,肉質滑嫩,煮得火候十足。個湯底用羊骨熬製,提升咗魚嘅鮮味,我地一啖接一啖停唔到口。上海全家福就係滿滿嘅驚喜,用料超豪氣,全部都係高級食材。花膠軟糯香滑,海參彈牙爽口,鮑魚彈韌嫩滑,配埋新鮮時蔬,煮出嚟嘅湯底非常濃厚,真係冇得輸。餐廳嘅價錢雖然偏貴,但係用料十足,環境夠晒格調,侍應態度又好,絕對值回票價。最啱同屋企人慶祝生日或者紀念日嚟食,坐低慢慢享受呢個環境配靚餸嘅時光。

2025-01-24 479 浏览
走廊兩邊都是廂廳,整個環境很有中國風,加上燈光昏暗柔和,絕對是慶祝或商務宴請的好選擇👍🏻🥢食物金牌小籠包 $85小籠包皮薄易夾起不易穿,內裡非常多湯汁,小心燙口🤭五年陳皮爆汁牛肉餅 $98傳統牛肉餅,外皮酥脆,微微滲透陳皮香氣,流出嘅肉汁更加令人垂涎🤤个園揚州蛋絲炒飯 $188炒飯同一般炒飯唔同,有綿絲絲嘅獨特質感,材料豐富份量多👍🏻石鍋竹笙蟹粉燉豆 $208用石鍋可以品嘗到熱騰騰的湯底,豆腐很嫩滑,加了蟹粉及竹笙,充滿蟹粉香氣,整鍋都係精華,強力推介👍🏼高力豆沙香蕉 $46上海菜必點甜品,融合豆沙的細膩與香蕉的香甜,口感鬆軟甜而不膩😋

🥢食物
金牌小籠包 $85
小籠包皮薄易夾起不易穿,內裡非常多湯汁,小心燙口🤭

五年陳皮爆汁牛肉餅 $98

个園揚州蛋絲炒飯 $188
炒飯同一般炒飯唔同,有綿絲絲嘅獨特質感,材料豐富份量多👍🏻

石鍋竹笙蟹粉燉豆 $208

高力豆沙香蕉 $46

2025-01-22 364 浏览
餐廳用新派做法混合傳統上海菜式做出別具心思與風味佳餚.環境雅致帶古典氣氛,有不少卡座與房間,私隱度高.近來推出的「个園魚羊鮮鍋」氣派十足!作為新年聚餐的一道湯餚,無疑是豪氣矜貴之選!🔸「个園魚羊鮮鍋」($1688/四位)店員首先把材料與金黃色的魚湯在客人面前展示.雪白東星斑一片片切開與羊肉片整齊排列.並把材料逐樣逐樣分兩次泡湯當中選用江蘇淮安的羔山羊,切成薄片下,肉質鮮嫩有入口即溶口感,毫無羶味.而東升斑滑嫩有彈性.配上鮮羊骨慢燉六小時,呈現至鮮之味! 加入辣椒及香菜更添香氣.四人份量大概每人有兩碗~確是湯品中矜貴之選!

🔸「个園魚羊鮮鍋」($1688/四位)

2025-01-20 482 浏览
都唔係第1次去个園竹語食飯今日去行街街 都再次去幫襯佢私心推介原桶黑豆腐花 真心好食── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──ʚ #巴蜀辣子雞 ɞ 我鍾意食辣就覺得好好食朋友食唔到辣 最後我一個人食哂覺得幾香 幾惹味 麻味都好足夠ʚ #个園揚州蛋絲炒飯 ɞ睇落好似同普通炒飯無咩分別但其實一「不」落去就會知道佢炒到粒粒分明看似容易但起碼我自己做唔到ʚ #原桶黑豆腐花 ɞ平時出面食豆腐花 多數都係白雪雪一碗咁佢呢到係原桶之餘 仲要係黑豆花嚟 豆味都好重有職員會幫你分好 唔洗驚自己唔識「不」── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──
都唔係第1次去个園竹語食飯

平時出面食豆腐花
多數都係白雪雪一碗咁
佢呢到係原桶之餘
仲要係黑豆花嚟 豆味都好重
有職員會幫你分好 唔洗驚自己唔識「不」
── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──
2025-01-17 506 浏览
个園竹語就在前公司樓下,去過食晏多次,最近見到推出新菜,約班朋友食晚飯。大大張 poster 介紹「个園魚羊鮮鍋」,影得好靚,非常吸引,羊肉湯加東星班片,點有得輸!材料及湯在面前展示,然後有專人分兩次泡湯:1.羊糕加羊湯,加香菜、辣椒粒-入口濃加上羊糕爽脆口感,喝上幾口已混身發熱。2.羊肉加東星班片-東星班片嫩滑,配上一口濃熱的羊湯,突出魚羊的鮮嫩的口感,食完後記得配上一塊新鮮青蘿蔔,蘿蔔的清甜化解了羊湯濃稠口感。另一個鍋「全家福」,有蛋餃、鵪鶉蛋、花膠、蝦、冬菇、豬皮、薰魚、鮑魚、臘腸、黄芽白,滿足感如有湯汁的盆菜,慶祝新年的好菜式。

材料及湯在面前展示,然後有專人分兩次泡湯:

與家人閒逛海港城商場,經過「个園竹語」,見推出新菜「个園魚羊鮮鍋」,預訂有暖冬嘗鮮價!HK$1288 四位(原價HK$1688)「魚羊為鮮 至味初呈」海報上的照片實在太吸引,含著紅蘿蔔絲的動感魚頭,配搭切得齊整的食材,盡是魚片及羊肉片,魚羊合烹之鮮味即時湧現在腦海中,擇日不如撞日,我們剛好一行4人,即時訂位,晚上品嚐!个園魚羊鮮鍋 $1288服務員推出材料,真身如海報一樣漂亮。據說選用江蘇淮安農戶生態放養的羔山羊,肉質細嫩,最重要是無羶味!做法將羔山羊脫骨,羊肉燜煮後壓製成羊糕,羊骨熬製12小時成香濃羊湯。原條星斑,連皮厚切。服務員堂前代灼,二吃:第一碗湯先灼羊糕肉片,加少許香草及辣椒粒調味,羊肉既爽亦嫩,口感很好,湯頭味道辣辣地,更加保暖。第二碗添上斑片,非常鮮嫩添上斑片,非常鮮嫩,羊+魚,無與倫比的「鮮」,羊+魚,無與倫比的「鮮」,每人分到兩碗。原來這是新鮮青蘿蔔片,生吃的,非常爽口,有即時化解羊肉湯濃香之作用,長知識了!全家福意猶未盡多點了一個鍋,是理想的賀年菜式,因為真是盤滿缽滿!同樣是湯鍋,盡是矜貴材料,有原隻鮑魚、花膠、海參、蛋餃、鵪鶉蛋、豬皮、臘腸及紹菜,湯頭非常鮮甜,膠
養顏進補兩佳餚
2032 浏览
个園魚羊鮮鍋 $1288
个園魚羊鮮鍋
服務員堂前代灼,二吃:
新鮮青蘿蔔片
全家福
意猶未盡多點了一個鍋,是理想的賀年菜式,因為真是盤滿缽滿!
全家福
同樣是湯鍋,盡是矜貴材料,有原隻鮑魚、花膠、海參、蛋餃、鵪鶉蛋、豬皮、臘腸及紹菜,湯頭非常鮮甜,膠原豐富,一家人越食越美麗!
全家福
配合高雅環境,賀年氣氛,呢一餐,值得嘅!
2025-01-09
2025-01-15 550 浏览
今日同屋企人去呢間高級中菜食晚飯,入面裝修得好grand,而且d食物嘅味道同質量都非常高,值得一試 鐵板上的小籠包上枱時咋咋聲,熱辣辣,小籠包嘅底煎到好香脆,而入面勁juicy,勁多湯汁,小籠包嘅肉涵,好嫩,真係好皮薄涵靚松鼠桂花魚條魚都幾大條,賣相都好靚好吸引,炸得好鬆脆,但又唔油膩,魚肉好滑,完全唔腥,全條魚起晒骨,啖啖肉,個醬汁酸酸甜甜,勁開胃。个園揚州蛋絲炒飯個炒飯金金黃黃,好香口,個飯都幾足料,又有蝦,炒得好乾身,味道啱啱好,食到停唔到口

松鼠桂花魚

个園揚州蛋絲炒飯