2023-04-03 61 浏览
今晚和朋友嚟到旺角食宵夜,宵夜最佳選擇個邊梗係串燒啦,尤其而家乍暖還寒的天氣,特別適合。呢間充滿風味的串燒小店距離旺角朗豪坊好近,十分方便。串燒選擇十分多,除左肉類,更有海鮮和甜品選擇,任君選擇。更提供辣度選擇,啱曬食辣嘅朋友仔。今次叫左台灣腸串、燒雞翼、雞軟骨串和燒豬肉串。最喜歡莫過於燒雞翼,最簡單的食材烹調出好食的味道,即點即燒,雞翼燒至金黃色,熱辣辣,外層更灑上孜鹽粉,充滿香草味,香味撲鼻。另外燒台灣腸也很推薦,很少串燒鋪頭會選擇用台灣腸,因此不妨試試。台灣腸比起一般腸仔,口感來得更紮實,剛剛燒起外層脆脆的,入面充滿油香味,好惹味啊。下次嚟到旺角街頭不妨入嚟嘆返串啦!

今次叫左台灣腸串、燒雞翼、雞軟骨串和燒豬肉串。

下次嚟到旺角街頭不妨入嚟嘆返串啦!
2023-03-29 60 浏览
今晚上堂上夜左,好彩依頭都唔驚無野食!除左串燒外仲有花甲粉、香鍋、炒飯咁,唔洗驚食唔飽!試左個花甲粉($65),好大碗,夠哂飽肚,除咗好多花甲之外,仲有金菇、娃娃菜同粉絲,湯底係麻辣嘅!錫紙燒娃娃菜($38),好入味好香蒜蓉味燒惹味台灣腸( $28 ),燒完仲保持到煙韌多汁燒牛肉串($28),肉身偏瘦但食落又唔會太乾同肉質都夠嫩沙嗲雞肉串($38/3)同烤五花腩肉($42/3),味道夠哂濃郁,燒得岩岩好,尤其個五花腩肉油份好夠最後唔少得叫番罐加多寶($12),無咁熱氣!依間仲開到好夜,宵夜一流。
今晚上堂上夜左,好彩依頭都唔驚無野食!

除左串燒外仲有花甲粉、香鍋、炒飯咁,唔洗驚食唔飽!

錫紙燒娃娃菜($38),好入味好香蒜蓉味

燒惹味台灣腸( $28 ),燒完仲保持到煙韌多汁

燒牛肉串($28),肉身偏瘦但食落又唔會太乾同肉質都夠嫩

沙嗲雞肉串($38/3)同烤五花腩肉($42/3)
,味道夠哂濃郁,燒得岩岩好,尤其個五花腩肉油份好夠

最後唔少得叫番罐加多寶($12),無咁熱氣!
依間仲開到好夜,宵夜一流。
2023-03-28 38 浏览
行到砵蘭街附近,聞到好香嘅串燒味,就決定試吓呢間「串燒王」我地兩個人起初覺得,串燒份量應該同平時居酒屋食開嘅差唔多啩? 加上又口痕咩都想試啲,就嗌左6樣。最先上嘅係錫紙花甲粉(小辣)碗粉嘅份量比想像被多,滿滿一碗,就算我同朋友分成兩碗,都仲係好大碗。而且啲花甲好新鮮,香料同辣味配搭得啱啱好,啲粉索埋湯汁,我同朋友都覺得好好味好驚喜!跟住上嘅火箭魷魚筒、五花腩肉串同埋燒茄子又係好正。大大隻嘅燒魷魚夠新鮮同彈牙,食得出茄子好新鮮好甜,而且燒得剛剛好,灑係面嘅辣粉又香又惹味,如果唔係驚之後上嘅嘢食唔晒,我同朋友想再叫多次魷魚同茄子。另外我地又嗌左拍青瓜,酸辣爽脆,佢個醬汁真係好好味,食到停唔到口。青瓜份量又多,就算3個人食都夠食。最後雖然已經飽飽地,但都係忍唔住追加左份虎皮尖椒同廚師推介嘅燒鮑魚先肯去埋單(笑)。
行到砵蘭街附近,聞到好香嘅串燒味,就決定試吓呢間「串燒王」

2023-03-26 41 浏览
本人好鍾意食串燒,所以今晚黎呢度全串燒餐。呢間串燒店非常之地道川味串燒 ,老闆好似係四川人!燒韭菜超juicy ,入口好滑,好嫰,調味好足好重孜然味。惹味蒜容燒原條茄子非常惹味,燒得啱啱好,茄子肉一條條撕出嚟,超滑身。燒流心芝士年糕超推!未食過咁好食吓旡!皮好薄層係脆身,一咬落去芝士流晒出嚟!Q彈好味!燒日本一口紫薯好軟糯好甜燒豆卜脆卜卜,裡面軟淋淋,香香豆味!燒頂級厚切牛舌心真係好厚身,爽滑脆口,調味很好,但沒有味精
本人好鍾意食串燒,所以今晚黎呢度全串燒餐。
呢間串燒店非常之地道川味串燒 ,老闆好似係四川人!

燒韭菜
超juicy ,入口好滑,好嫰,調味好足好重孜然味。

惹味蒜容燒原條茄子
非常惹味,燒得啱啱好,茄子肉一條條撕出嚟,超滑身。

燒流心芝士年糕

燒日本一口紫薯
好軟糯好甜

燒豆卜
脆卜卜,裡面軟淋淋,香香豆味!
燒頂級厚切牛舌心
真係好厚身,爽滑脆口,調味很好,但沒有味精
旺角近地鐵站呢頭真係好多嘢食 晚上仲開到好夜添 晚上梗係可以飲下酒食下串燒咁 同朋友傾到幾夜都得呢度離地鐵站不遠地舖位置非常方便惹味鴨舌 一共有五六舊好抵食 叫咗小辣好惹味好少食到有鴨舌嘅串燒 真係好鍾意食鴨舌阿拉伯羊肉串一啲都唔騷好彈牙 算係抵食 肥牛金菇 感覺健康好好味 最鍾意食海鮮嘅我梗係要點呢個 蒜蓉美國大生蠔 海水味重 好好味 屬於好大隻啖啖肉 蒜蓉鮑魚亦都好新鮮蒜味好重呀係我嘅至愛 呢度坐得幾舒服上菜速度快 地點方便可以再嚟

呢度離地鐵站不遠地舖位置非常方便

阿拉伯羊肉串一啲都唔騷好彈牙 算係抵食

肥牛金菇 感覺健康好好味

最鍾意食海鮮嘅我梗係要點呢個
蒜蓉美國大生蠔 海水味重 好好味 屬於好大隻啖啖肉

蒜蓉鮑魚亦都好新鮮蒜味好重呀係我嘅至愛

呢度坐得幾舒服上菜速度快 地點方便可以再嚟
2023-03-24 42 浏览
旺角行完街口痕想食宵夜 經過見到呢間串燒仲營業緊😳 認真search完 原來開到凌晨三點!食物種類多,有海鮮肉類蔬菜基本野,仲有麻辣香鍋同埋鐵板系列😋 蒜蓉美國大生蠔🦪幾大隻,味道鮮甜,面頭有大量蒜蓉,有誠意,對於食開重口味嘅小編幾好!羊肉串每一間串燒店必點嘅,考驗到一間餐廳嘅水準,羊肉唔會太so,唔錯嘅牛肉串有驚喜,以為係薄薄一片嘅牛,點知係一粒粒一口牛,keep 住juicy😋五花腩串幾抵食,$42三串,燒到鬆脆,送酒一流食左勁多野都係每人百零蚊,旺角宵夜又多一選擇🥳

蒜蓉美國大生蠔🦪

羊肉串

牛肉串

五花腩串
幾抵食,$42三串,燒到鬆脆,送酒一流

食左勁多野都係每人百零蚊,旺角宵夜又多一選擇🥳
2023-03-21 100 浏览
今次真係大開眼界 夜晚唸住食宵夜 見到呢間都幾多人食梗 就入左去一開始坐低已經覺得隻眼比啲煙攻到頂唔順 啲抽氣真係好差唔緊要 我都繼續叫左 落左單之後 我同朋友見到環境好多蚊滋 飛黎飛去 個牆全部都係蚊同蒼蠅 蜘蛛啲食物都係地下 然後我地決定走 本身話打包 但係佢地啲野食未得 咁我地都唔想繼續坐落去等 就叫佢地不如你有咩整好就比我啦 我打包但係佢地就話唔可以取消 唔可以唔要要我地係度等埋未得既野先可以 因為佢地話好難取消。。。成個過程都好無奈 我地都無大聲講呢個情況 都係想儘快走但係無唸過係要我地等埋比曬全部先可以走。。我覺得比錢係應該 但係呢個環境真係頂唔順。。唔知點解可以咁污糟。
一開始坐低已經覺得隻眼比啲煙攻到頂唔順 啲抽氣真係好差
但係佢地就話唔可以取消 唔可以唔要
要我地係度等埋未得既野先可以 因為佢地話好難取消。。。
成個過程都好無奈 我地都無大聲講呢個情況 都係想儘快走
但係無唸過係要我地等埋比曬全部先可以走。。
2023-03-17 47 浏览
食完唔會覺得過分口渴有多類海鮮、肉類、菜、甜品,香鍋都有餐廳座位唔算多 大約二十個做晚市同宵夜 冇午市冇下午茶堂食都係用即棄餐具 膠盒 紙碟餐廳音樂好特別會聽到幾廿年前348嗰類disco歌店員全部用流利煲冬瓜溝通地板feel到有黏性同油性有幾灘積水牛肉串 $28 墨魚丸 $22 肥牛炒烏冬 $68牛肉串保留到牛味,唔會得返調味料嘅味墨魚丸爽口彈牙,墨魚味幾出肥牛炒烏冬夠鑊氣同油香,烏冬唔會過稔;食完見到啲油量可接受嘅,食得四川燒烤炒嘢就唔好諗少油少鹽喇..
食完唔會覺得過分口渴
有多類海鮮、肉類、菜、甜品,香鍋都有
餐廳座位唔算多 大約二十個

店員全部用流利煲冬瓜溝通
地板feel到有黏性同油性
有幾灘積水

牛肉串 $28 墨魚丸 $22 肥牛炒烏冬 $68
牛肉串保留到牛味,唔會得返調味料嘅味
墨魚丸爽口彈牙,墨魚味幾出
2023-03-17 16 浏览
話說大肚嘅時候唔可以亂食嘢😝生完當然想搵番啲邪惡野嚟發洩吓!今晚經過呢間川味串燒皇就串一串啦~真係夠晒惹味!🍢厚切牛舌心成晚呢串厚切牛舌心最令我難忘,記得佢熱辣辣啱啱燒好拎出嚟,雖然加咗好多唔同川味調味粉,但食落都好有牛味,厚切口感十分豐富😋讚!🍢牛肉串$28嘅牛肉串都有驚喜!本身以為係平時街邊一片片嘅牛肉串,最後大大粒嘅牛肉串,一口一粒,燒到唔乾又有肉汁🐂唔錯!🍢五花腩肉呢幾串五花腩就好抵食,$42有3串,串串都燒烤到好鬆脆😝食腩肉當然要享受啲肥油同瘦肉係口入面打晒交咁😋呢幾燒串五花腩就做到呢個效果啦!🍢魷魚筒魷魚筒都不錯,口感酥脆,鹹香適中又易入口即化,令人回味🦑🍢雞肉串雞肉串起炸到好脆,都幾低食,舖內進食無加一都只係$38/3串😝飽晒!🍌燒香蕉最後叫咗個燒香蕉做總結😋無計女人有第2個胃食甜品~食完咁多個惹味串燒ssss,脆脆燒香蕉真係夠晒香甜,燒咗嘅香蕉點都係咁好味嫁🤤

🍢厚切牛舌心

🍢牛肉串

🍢五花腩肉

🍢魷魚筒
魷魚筒都不錯,口感酥脆,鹹香適中又易入口即化,令人回味🦑

🍢雞肉串

🍌燒香蕉

2023-03-16 25 浏览
旺角串燒 1️⃣蒜蓉原條茄子好大條,放左好多蒜蓉,所以好入味.同埋茄子質地好淋,有汁💰HKD$482️⃣蒜蓉粉絲燒大蟶子皇好多粉絲係面,但有D燶左,蟶子的確好大條,但燒得乾左d💰HKD$553️⃣日本一口紫薯,幾香口但燶左D💰HKD$254️⃣肥牛金茹卷-燒得有點乾💰HKD$355️⃣五花腩肉串-落左好多孜然粉,好濃味💰HKD$42/3串6️⃣雞心串 💰HKD$35/2串以上為晚市價錢等待時間較長
旺角串燒
1️⃣蒜蓉原條茄子
好大條,放左好多蒜蓉,所以好入味.同埋茄子質地好淋,有汁
💰HKD$48

2️⃣蒜蓉粉絲燒大蟶子皇
好多粉絲係面,但有D燶左,蟶子的確好大條,但燒得乾左d
💰HKD$55

💰HKD$35/2串

以上為晚市價錢
等待時間較長
2023-03-16 30 浏览
有follow我,就知道我家究竟有幾喜歡吃串燒😂,每都有1-2篇關於串燒食評,今次睇完戲又食1️⃣蒜蓉燒茄子喜歡食蒜的朋友,一定要點茄子,這間是我吃得最多的蒜蓉燒茄子,重點是好大大大隻😂手臂一樣長2️⃣雞腎/雞軟骨串 $88/6串雞腎外圍燒到脆卜卜,裏面是爽脆的肉質雞軟骨及肉 串得好分明😂 不會燒得好乾,仍然保留肉汁3️⃣五花楠肉肥肉及瘦肉各佔一半,已經忍不住食了一粒,口感不肥膩4️⃣牛舌心不要看樣子不吸引,但居然最好食,厚肉,調味剛好😋(外星人爸爸食評價)5️⃣串燒韭菜就好像是不敗的神話,不明白為什麼韭菜永遠都是最好食,好juicy6️⃣肥牛金菇卷肥牛包住金菇的位置又充實了肉汁🆙總體燒得幾好,每款肉都保留了肉汁,小辣不辣,吃清湯的👽爸爸都不覺得辣,下次可以試中辣

1️⃣蒜蓉燒茄子

2️⃣雞腎/雞軟骨串 $88/6串
雞腎外圍燒到脆卜卜,裏面是爽脆的肉質
雞軟骨及肉 串得好分明😂 不會燒得好乾,仍然保留肉汁

3️⃣五花楠肉
肥肉及瘦肉各佔一半,已經忍不住食了一粒,口感不肥膩

4️⃣牛舌心

5️⃣串燒韭菜

6️⃣肥牛金菇卷
肥牛包住金菇的位置又充實了肉汁

2023-03-15 17 浏览
喺油麻地行完街,經開依間餐廳,見到食串燒,就走咗入嚟食。餐廳地點好方便,喺油麻地/旺角地鐵站行出去,大約5分鐘到。間餐廳菜式選擇都几多,有串燒、海鮮、牛肉,豬肉、烏冬、炒飯等等。我哋叫咗以下菜式串燒:❤️一口和牛:和牛入口軟滑❤️墨魚咀🦑:原來墨魚個咀咁大,入口煙煙韌韌❤️沙嗲雞肉串:沙嗲醬不錯❤️年糕:外脆内軟,好味😋❤️海鮮炒飯:材料有連殼蜆肉、魷魚,雞蛋、青豆,味道不錯,好食。份量也好,大兩個人食夠晒🤤

我哋叫咗以下菜式串燒:
❤️一口和牛:和牛入口軟滑
❤️墨魚咀🦑:原來墨魚個咀咁大,入口煙煙韌韌
❤️沙嗲雞肉串:沙嗲醬不錯
❤️年糕:外脆内軟,好味😋

四川
四川
2023-03-14 15 浏览
串燒王位於旺角熱鬧地區,砵蘭街。店仔細細,裡面播著好多經典老歌🔊。充滿香港🇭🇰情懷,地道風味。落單用紙筆✏️,總類繁多,有好多串燒🍡、仲有麻辣香鍋同埋鐵板餐。下面可以自行選擇辣度。🌟蒜蓉燒美國大生蠔🦪 $56$56有兩隻。肉質鮮美,伴隨住好多蒜蓉同蔥。蒜蓉同生蠔真係完美搭配🤤🌟惹味蒜蓉燒原條茄子🍆 $48好大一條茄子。鋪滿在很多蒜蓉同埋自家製醬汁。燒得啱啱好,又唔會太硬,入口又唔會太淋,帶少少口感。味道又唔會太鹹。🌟炒酸辣土豆絲🥔 $65土豆絲入口爽脆,辣度同酸味明顯。不同層次,作為開胃菜都相當不錯🤤🌟串燒系列 22-45🐟鹽燒白鱔魚燒到好juicy,外脆內軟。肉汁完全鎖著喺裏面,入口即溶。帶有濃厚鱔味,同埋好香既魚油味。🐮燒頂級厚切牛舌心超厚切,相當彈牙,好有口感。🍡烤五花腩肉串 份量多,入口充滿油香味。肉同脂肪嘅比例啱啱好。總括而言,串燒既辣度適中🤞🏾,充滿孜然粉味,如果覺得唔夠辣可以自行加辣椒🌶️粉。係比較帶旺地區黎講價錢不算貴,而且餐廳開到凌晨3:30,啱晒想食宵夜嘅朋友😁又可以一邊食惹味串燒一邊飲啤酒🍻。

🌟蒜蓉燒美國大生蠔🦪 $56

🌟惹味蒜蓉燒原條茄子🍆 $48

🌟炒酸辣土豆絲🥔 $65

🌟串燒系列 22-45
🐟鹽燒白鱔魚
🐮燒頂級厚切牛舌心
超厚切,相當彈牙,好有口感。
🍡烤五花腩肉串
份量多,入口充滿油香味。肉同脂肪嘅比例啱啱好。

2023-03-11 38 浏览
I like exploring new places for supper because I always work the night shift. Was around Portland Street and got attracted by the vivid signage of BBQ King that specializes in grill.🥢Okra🥢Zucchini🥢Green Pepper🥢Arabic Lamb🥢Chicken Wings🥢Spicy SnailsJuicy veggies. The wings were coated in a sweet sauce and the skin got caramelized after cooking. The lamb was covered in cumin which enhanced the original gamey flavor of the meat. Snails were served steaming hot.They also offer Sichuan cuisine rangin

🥢Okra
🥢Zucchini
🥢Green Pepper
🥢Arabic Lamb
🥢Chicken Wings
🥢Spicy Snails

They also offer Sichuan cuisine ranging from cold appetizers to stir-fried mala pot. Such a good variety for spicy lovers.
2023-03-08 119 浏览
旺角行完街想食個宵夜,經過砵蘭街有一排食肆,好想食香口串燒,離遠望到串燒王個招牌非常搶眼,就一於入去試吓。店舖不大,播放住Cantopop音樂,充滿氣氛。我哋寫紙落單,點菜紙種類多,有燒海鮮、蔬菜、肉類⋯⋯更有鐵板系列同埋麻辣香鍋,可以揀大、中、小同唔辣,亦可以自行加辣粉。惹味串燒一向都受外賣歡迎,一路食都見到廚房出外賣單。串燒店開至凌晨3:30,可以同朋友一路傾偈,食完一碟再叫一碟,係深宵食客宵夜之選。蒜蓉美國大生蠔 $58/2隻肉質爽口,超級多蒜蓉釀住成隻生蠔嚟燒,好香蒜蓉味,襯晒生蠔鮮味。蒜蓉扇貝 $78/2隻好鍾意食燒海鮮,熱辣辣,扇貝肉厚,燒得生熟程度剛好,唔會過熟,扇貝個殼仲兜住啲海鮮汁,唔會想俾佢流出嚟,加埋大量蒜蓉,𠽌晒啲汁,encore之選。串燒好香孜然粉味,最鍾意燒 #雞腎串 $35/2串,爽口彈牙。#厚切牛舌心 $45/串,表面有炙燒過,裡面有咬口。#魷魚鬚 $32/串,鮮味有嚼勁。#沙嗲雞肉串 $38/3片,沙嗲醬加上辣椒粉,非常惹味。#串燒王地址:旺角砵蘭街147號祥興樓地下A號舖

蒜蓉燒美國大生蠔
蒜蓉美國大生蠔 $58/2隻
蒜蓉燒扇貝

蒜蓉扇貝 $78/2隻
厚切牛舌心、沙嗲雞肉串、雞腎串、魷魚鬚

#厚切牛舌心 $45/串,表面有炙燒過,裡面有咬口。
#魷魚鬚 $32/串,鮮味有嚼勁。
#沙嗲雞肉串 $38/3片,沙嗲醬加上辣椒粉,非常惹味。
#串燒王
地址:旺角砵蘭街147號祥興樓地下A號舖