中環街市food court 的餐廳都很適合多人、少人吃 更或是一人吃久久 是一家台式餐廳🍴基本上說得出的台式美食都有~✨鹽酥雞滷肉飯 $58在中環以這個價格 可以吃到大碗又不錯吃的 還滿可以呢~六塊鹹香脆身的鹽酥雞 滷肉量和汁都來得洽好 把所有飯拌好加上他們的1/4的酸菜一起吃 使得整份即便充滿滿滿的肉和炸物 都不會膩~相信這份量對一般男女生們的中午來說剛剛好 若再加多杯台式奶茶 就很滿足了~✨自家芋泥芋香奶茶 $22他們的自家芋泥 還給得滿多的 佔杯子的一半~淡香富咬口芋泥更托出他們家的茶偏香的奶茶 不過記得要少甜 要不然到底部時就會變得偏甜了✨古早芋泥三色芋圓 $38芋泥球還滿大球的 但又不會太紮實 很容易就融入到 整碗甜湯𥚃三色芋圓chewy 又很富咬口 和一條條的仙草一起吃 口感豐富三色芋圓咬到最後 就有種淡淡芋頭、紫薯、番薯香氣但這份如果只有自己吃飯又吃甜點的話 小心會肚子變得超圓潤🤫若果大家在附近上班的話 可以來吃吃看~價格相宜 肉量和澱粉又剛好下次就和一班同事午餐時來 下班後和朋友一起來聚餐吧~
久久 是一家台式餐廳🍴基本上說得出的台式美食都有~

✨鹽酥雞滷肉飯 $58
在中環以這個價格 可以吃到大碗又不錯吃的 還滿可以呢~
六塊鹹香脆身的鹽酥雞 滷肉量和汁都來得洽好 把所有飯拌好

自家芋泥芋香奶茶
✨自家芋泥芋香奶茶 $22
他們的自家芋泥 還給得滿多的 佔杯子的一半~淡香富咬口芋泥

✨古早芋泥三色芋圓 $38
三色芋圓咬到最後 就有種淡淡芋頭、紫薯、番薯香氣
但這份如果只有自己吃飯又吃甜點的話 小心會肚子變得超圓潤🤫

下次就和一班同事午餐時來 下班後和朋友一起來聚餐吧~
2024-08-15
自家芋泥芋香奶茶
3天前 0 浏览
台灣滷水牛🐃發現中環街市有呢間,呢日冇食嘢想食煙肉做下午茶就買咗牛三寶因為唔想食咁Heavy食咁大碗麵原來成個中環街市好多選擇! 覺得呢間嘅裝修,選擇同埋格局都好似似大圍嗰間台北我倆,同埋沙田嗰間初遇!但係搵嚟搵去都搵唔到佢哋邊個集團勁快5分鐘就可以拎走,同朋友share,所以食少少就拎走,牛肚份量比較多,叫咗佢唔辣,但係佢唔記得咗 要洗先食到流心蛋超正,蛋黃勁香,勁流心!牛筋夠腍牛肉都好腍,但係只得三件細細嘅服務整體正常,不過見人哋食隔籬嗰間越南嘢嘅豬手都好靚仔下次有機會試
原來成個中環街市好多選擇!

流心蛋超正,蛋黃勁香,勁流心!牛筋夠腍
牛肉都好腍,但係只得三件細細嘅
服務整體正常,不過見人哋食隔籬嗰間越南嘢嘅豬手都好靚仔
下次有機會試
外卖自取
下午茶
5天前 0 浏览
久久最推介古早芋泥三色芋圓和蜜汁滷排骨滷肉飯這2樣性價比非常之高!好大的一碗鮮草芋泥三色芋圓加入多種食材,顏色好鮮艷,芋泥軟糯、芋圓Q彈,不會太甜,愛了愛了😻滷排骨滷肉飯,滷肉汁挾着圓粒的白粒飯,肉臊肥廋相間,量多,單吃也能吃條半碗飯,旁邊更有酸菜、小棠菜、流心蛋做伴菜,正!當然不少得滷排骨,厚身而不乾身,滷得剛剛好。一碗下來很飽肚~而久久牛肉面也很出色,川味微辣,牛腩厚切爽口,牛根炆到軟綿富骨膠原,而牛肉麵比較彈口,正👍
久久
最推介古早芋泥三色芋圓和蜜汁滷排骨滷肉飯
這2樣性價比非常之高!

好大的一碗鮮草芋泥三色芋圓

2024-11-25 149 浏览
今日黎到中環街市覓食,有好多唔同種類既餐廳,今次我地就選左呢間啦。服務員好熱情,一於就試吓啦。首先我地叫左個麻辣鬼椒起司雞腿蛋吐司,呢款唔算好辣,可以入口,重有一層芝士令味道更加提升,我十分喜愛。麵包非常香脆,中間又好夠味道。值得一試。跟住主食方面就選左久久紅燒牛肉麵,牛肉入口即溶,非常有牛味。麵方面又好彈牙,非常有口感。另一個主食真係一定要試下,蜜汁滷排骨滷肉飯,呢個肉類非常足料,排骨超級大塊,係用左秘製醬汁碳燒嘅味道,非常滿足。重有半隻糖心蛋。非常抵食。一定要點呢款試試,如果唔係就會後悔。最後跟餐叫多杯珍珠奶茶,珍珠比較硬身。我地叫左三分甜,咁就唔使怕變肥啦。

2024-11-19 95 浏览
中環街市真係好多好嘢食今次試咗呢間台灣菜種類都算多 而且食物質素都好好而且下午茶價錢好抵食🌟古早台式烤香腸肥瘦適中 口感紮實帶微甜配埋蒜片一齊食更好味🌟大腸麵線台灣特色食物 當然要嗌彈牙口感既大腸搭配囗感好滑順既麵線 而湯底亦好濃郁食落好開胃👍🏻🌟古早榨菜肉絲蛋餅蛋餅外皮煎得香脆包裹住榨菜同肉絲口感層次好豐富🌟久久紅燒牛肉麵紅燒湯頭好濃郁入口甘醇又不油膩牛肉夠哂入味又整得軟腍 麵條吸收晒湯底精華 好好味💯
中環街市真係好多好嘢食

入口甘醇又不油膩
牛肉夠哂入味又整得軟腍
麵條吸收晒湯底精華 好好味💯
2024-11-13 230 浏览
久久中環皇后大道中93號中環街市地下G18經開中環,老友推介高質台式料理,果然冇介紹錯。😺久久川味牛三寶麵牛腱心肉汁豐富,炆得夠入味、牛肚爽口煙韌、牛筋又香又滑,麵條口感煙韌,份量十足,鹹度適中,吸收了麻辣醬汁的精華,好味道!🤤古早花雕雞卷麵花雕酒香味濃郁,雞肉吸收了花雕酒的精華,雞肉新鮮嫩滑,杞子和香蔥提升層次,湯底鮮甜,直接飲用,必食!😻鹽酥雞滷肉飯鹽酥雞即叫即炸,炸油新鮮,雞肉嫩滑,好惹味,酸菜滷肉餸飯一流,推薦!😍古早芋泥三色芋圓芋泥鬆軟,芋圓煙韌,仙草夠滑,喜歡甜品的朋友不能錯過。😽紅棗桂圓茶養生之選,飲完好舒暢。😘久久 食材新鮮高質,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
久久

中環皇后大道中93號中環街市地下G18

經開中環,老友推介高質台式料理,果然冇介紹錯。😺

久久川味牛三寶麵

古早花雕雞卷麵

古早芋泥三色芋圓

芋泥鬆軟,芋圓煙韌,仙草夠滑,喜歡甜品的朋友不能錯過。😽

紅棗桂圓茶

養生之選,飲完好舒暢。😘

久久 食材新鮮高質,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
2024-11-13
2024-11-11 171 浏览
行完中環街市我最鐘意食呢間台式料理,因為佢個酥炸豬扒肉燥飯真係好好食喎! 豬扒大塊又厚肉,外層炸粉都好酥脆😋😋 個飯仲有酸菜同滷肉都好腍好入味😍 加埋半粒糖心蛋,真係好滿足~ ☺️ 所以每次食都係必叫呢個飯! 朋友叫左個麻辣牛腩牛筋拌麵,呢個麵真係好麻辣😂,食到辣先好叫,個麵底幾好,好煙韌~ 麻辣汁都好夠味, 牛筋夠腍,都係有酸菜,其實佢啲酸菜都係幾正,配呢個麵都係好好食! 加埋個小食 蒜片台灣腸! 正😍好滿足既一餐台式料理☺️☺️不過如果飲品可以再花點心機就更加完美啦~中環街市仲有好多嘢行頭食完可以周圍行吓當散步,又係一個悠閒嘅一日

加埋個小食 蒜片台灣腸! 正😍

2024-11-10 138 浏览
素來我都好少俾評語未試過激到我條氣嬲咁耐今日我同朋友去久久食嘢首先要澄清收銀姐姐嘅服務態度好正常到取餐嘅時候有一個白色衫嘅經理我問佢唔好意思我嗌嘅餐有未佢猛咁話前面前面 我未嚟得切個反應喺邊度嘅時候,佢更加碌大隻眼勁大聲同我講前面呀我當時真係俾佢嗌到我呆咗之後我去返收銀姐姐度取餐嘅時候我話我第一次嚟,其實唔知你另外取餐嗰位喺邊收銀姐姐只係尷尬望一望咁大個女去過咁多唔同嘅餐廳,我都未試過比職員鬧返我轉頭我叫嘅仲要全部都係單點先唔好話啲嘢貴定平,你今時今日咁樣嘅顧客之道去到邊都唔會接受PS眼見咁多嘅評語都係講呢一間餐廳嘅服務態度 換咗個經理嘅話我會過嚟再幫襯如果呢間公司係有顧客服務中心嘅話,可以投訴就好啦!
素來我都好少俾評語
未試過激到我條氣嬲咁耐
今日我同朋友去久久食嘢
首先要澄清收銀姐姐嘅服務態度好正常
到取餐嘅時候有一個白色衫嘅經理我問佢唔好意思我嗌嘅餐有未
我當時真係俾佢嗌到我呆咗
收銀姐姐只係尷尬望一望
咁大個女去過咁多唔同嘅餐廳,我都未試過比職員鬧返我轉頭
去到邊都唔會接受
如果呢間公司係有顧客服務中心嘅話,可以投訴就好啦!
2024-11-09
2024-11-01 225 浏览
今日喺中環行街,行到夜晚就去咗中環街市度食飯,中環街市時不時有live表演,總是有驚喜,最後就選擇了台灣麵,台灣麵大大碗真係好夠份量,街市內還提供自在飲水機,亦都可以慢慢傾計,坐幾耐都可以紅燒牛肉麵紅燒牛肉麵有3大塊牛肉,肥瘦適中,炆得好軟熟同埋好入味,湯底好清,好正宗紅燒半筋半肉麵半筋半肉啲筋好軟熟,軟綿綿,老人家都好適合食,牛肉就同紅燒牛肉一樣都係咁軟熟帶點咬口,兩款口味都有,好推介士林鹹蛋芋泥蘇鹹蛋芋泥酥鹹蛋好香,芋泥搓得好軟熟,外皮又炸得好鬆脆,好好味嘅台灣小食古早芋泥三色芋圓芋泥三色芋圓,芋泥大大舊好軟綿綿,三包嘅芋圓好吸精,顏色鮮豔,咬落去係Q彈感覺, 裏面仲有好多涼粉,好好味

紅燒牛肉麵

紅燒半筋半肉麵

士林鹹蛋芋泥蘇

古早芋泥三色芋圓

餐廳:久久地點:中環街市菜式:台灣菜餐牌:下午茶餐牌有古早手工麵,家傳滷肉飯,地道小食,甜點,飲品,價錢相宜久久麻辣牛三寶 $98久久麻辣牛三寶小食熱辣辣上枱。牛三寶包括腱心三條,牛筋三條同牛肚4片。牛肚好有口感,牛筋入口即化,滿嘴骨膠原!伴有入味滑溜滷水蛋一隻同鹹菜。面頭灑上蔥花。可以走辣。麻辣鬼椒起司雞腿蛋吐司 $58麻辣鬼椒起司雞腿蛋吐司可走辣,我叫左走辣。起司雞腿蛋吐司即叫即整,熱辣辣!一客兩件,係烘底架,食落好香脆!入面有豐富煎蛋同多汁嫩滑雞腿肉,面頭加上眼見既芝士醬,食落脆中帶汁,正!吐司用紙包好,方便用手食。士林鹽酥雞 $46士林鹽酥雞用鐵兜紙墊上枱,一客8件,炸得皮脆肉嫩,味道鹹香,面頭有炸菜,更香口。滷肉A菜 $38滷肉A菜係油墨菜上面加好多滷肉。油墨菜份量足,滷肉份量多,健康又好味。今餐食物都幾好,上菜快捷,價錢合理,地點方便。
餐廳:久久

士林鹽酥雞

士林鹽酥雞 $46
滷肉A菜

滷肉A菜 $38

今餐食物都幾好,上菜快捷,價錢合理,地點方便。
2024-10-30
久久麻辣牛三寶
麻辣鬼椒起司雞腿蛋吐司
滷肉A菜
自從去完台灣旅行,久不久就會想尋找返正宗嘅台灣美食~ 今日放工就同朋友嚟試位於中環街市內嘅久久🥰 .Food & Drink Ordered:久久紅燒半筋半肉麵 ($82)古早老花雕雞卷麵 ($72)士林鹽酥雞 ($46)古早芋泥三色芋圓 ($38)紅棗桂圓茶 ($12)冷泡台南高山綠茶 ($12).Kuku食評:整體嚟講晚餐性價比非常高!🔥 紅燒牛肉同牛筋都炆得好腍好入味,湯底味道香濃~ 花雕雞卷啱晒鍾意花雕酒香味嘅朋友🙌🏻🙌🏻 配搭埋手工麵jeng jeng✨ 鹽酥雞有小驚喜🥰 炸得非常鬆脆,真係有喺士林夜市買即食嘅感覺!最後叫咗芋泥三色芋圓有個甜甜嘅結尾💓#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_central #香港好去處 #香港美食 #台灣美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #香港探店

Food & Drink Ordered:
久久紅燒半筋半肉麵 ($82)

古早老花雕雞卷麵 ($72)

士林鹽酥雞 ($46)

古早芋泥三色芋圓 ($38)

紅棗桂圓茶 ($12)
冷泡台南高山綠茶 ($12)
Kuku食評:

2024-10-11 299 浏览
來中環街市,首選必是久久!每次來吃,它的水準保持得一貫的好,份量足,調味滿分,加$16 就可以有一杯珍珠奶茶、芋香奶茶等,真是過足台灣風味~招牌蜜汁涵排骨滷肉飯招滷牌排骨飯鹵氣十足,香撲真是一聞就上頭,是先炸過的肉質,然後再慢慢的在滷汁里浸泡,吃得一個外酥內嫩的,彈牙又厚實的肉感,大口吃肉就是香到爆~滷肉肥瘦適中,還有半熟蛋、鹹酸菜、青菜,有肉有菜有營養!古早花雕雞卷,雞腿捲了再切片,精緻得不捨得吃,淡淡的酒香是挑起味覺記憶,又没那麼鹹,吃起來很舒服。二杯珍奶都香奶味👍
來中環街市,首選必是久久!

招牌蜜汁涵排骨滷肉飯

滷肉肥瘦適中,還有半熟蛋、鹹酸菜、青菜,有肉有菜有營養!

二杯珍奶都香奶味👍
2024-10-10 240 浏览
🐻有一日個同事食完飯個房好香,佢原來係食久久既牛肉麵,勁香濃牛肉湯味,所以今日🐻👩🏽放工忍唔住去食埋先番屋企🫢🐻今日唔係想飲湯既胃口,所以就叫左個紅燒麻辣半筋半肉拌麵配冷泡台南高山綠茶😋,麵底佢哋得一種麵可以揀就係手工麵,所以質地好軟熟,唔係好彈牙個種既手工麵, 牛腩牛筋都好軟腍,牛筋唔係爽嘅係好黏口好膠質嘅感覺,佢唔算好大碟,但我就覺得岩岩好,唔會太多食唔晒浪費🐻平時lunch既話就要早啲出黎霸位,因為佢可以坐嘅位置唔算太多。如果唔係買返Office都好方便,因為佢位置就正正喺中環街市嘅地下,所以都算中心地段,今日我一個人食唔到咁多野 下次多啲人就可以試埋小食😋

2024-09-15 297 浏览
台式料理,之前就分別同大家介紹過初遇、日月堂今次黎到一個有捌拾伍年歷史,於貳零貳零年翻新活化既昔日墟市 一 中環街市,同大家介紹一間位於中環街市Food Court 既台式料理 一 久久🌟蜜汁滷排骨滷肉飯 $58滷排骨先滷後炸,入味之餘外皮酥脆,搭配醬油溏心蛋、鹹香既滷肉,送飯一流🤤👍🏻🌟古早榨菜肉鬆蛋餅 $46蛋餅搭配鹹香既榨菜肉鬆,加埋醬油,鹹香鹹香🤤👍🏻🌟芋香珍珠奶茶 $16芋香奶茶吾會太甜,搭配口感煙韌既珍珠🤤📍久久地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G18號舖#中環 #久久 #珍奶 #蛋餅 #滷肉飯 #滷排骨 #中環街市 #台式料理 #覓食中環 #食在中環 #中環食乜好 #為食關注組 #芋香珍珠奶茶 #香港美食地圖 #古早榨菜肉鬆蛋餅 #蜜汁滷排骨滷肉飯 #九十後行到邊食到邊
台式料理,之前就分別同大家介紹過初遇、日月堂

🌟蜜汁滷排骨滷肉飯 $58

🌟古早榨菜肉鬆蛋餅 $46
蛋餅搭配鹹香既榨菜肉鬆,加埋醬油,鹹香鹹香🤤👍🏻

🌟芋香珍珠奶茶 $16
芋香奶茶吾會太甜,搭配口感煙韌既珍珠🤤

📍久久
地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G18號舖

2024-09-04 296 浏览
同朋友都係附近返工就約埋一齊係中環街市搵食,個到好多餐廳可選擇,食物快靚正,而且又無限時,可以坐耐少少傾計,我地選擇了呢間台灣餐廳。⭐️士林鹽酥雞雞炸得酥脆可口,調味剛剛好。⭐️久久紅燒半筋半肉麵湯底鮮甜濃郁,好香。牛肉好嫩,仲有一半係牛筋一半係牛肉,麵則柔韌。⭐️蜜汁滷排骨滷肉飯排骨好大塊,肉質軟嫩,滷汁好入味並帶有微微甜香。 ⭐️古早芋泥三色芋圓芋圓外皮Q彈,芋泥好香,甜度則適中,非常解膩、好推薦。

⭐️士林鹽酥雞
雞炸得酥脆可口,調味剛剛好。

⭐️久久紅燒半筋半肉麵

⭐️蜜汁滷排骨滷肉飯
排骨好大塊,肉質軟嫩,滷汁好入味並帶有微微甜香。

⭐️古早芋泥三色芋圓
芋圓外皮Q彈,芋泥好香,甜度則適中,非常解膩、好推薦。