2023-07-31 498 浏览
🤗 廿年前初試 “鴨腿湯飯”, 年少無知, 唔識欣賞. 由於烹煮繁複, 唔多餐廳提供. 今日嚟到 “義興茶餐廳”, 難得見到鴨腿湯飯, 決定一戰.🥰 等咗30分鐘, 終於上菜, 湯熱辣辣, 一陣 “香噴噴” 嘅藥材味, 聞落少似吉隆坡肉骨茶, 鴨腿已經煮腍, 鴨皮最好食, 冇乜脂肪, 鴨肉入哂味, 唔會太鞋, 帶鴨香, “飯.肉.湯”, 一啖入口, 一流!📖 “鴨腿湯飯” 源於1920年代嘅香港, 係少見嘅 “香港製造”. 我覺得地位媲美 星加坡嘅 “海南雞飯” 同埋 “肉骨茶”. 高層次少少, 法國菜都玩 “鴨脾” 同埋 “燉肉”. 講真, “鴨腿湯飯” 更加精彩.🥢 鴨腿湯飯, 盛惠$50.🥣 例湯, 今日係排骨合掌瓜, 真材實料.☕️ 熱奶茶, 另加 $18, 重茶味, 澀口.🚕 交通: 黃大仙地鐵站再轉小巴.🤗 總結: “義興” 係一間其貌不揚嘅屋邨茶餐廳, 竟然可以煮出神級嘅 “鴨腿湯飯”, 不可思議. 😱 服務差劣係香港特色, "勝香園" 同埋 "九記牛腩" 都係咁, 鬼叫佢好食咩.

🥢 鴨腿湯飯, 盛惠$50.
鴨腿湯飯

🥣 例湯, 今日係排骨合掌瓜, 真材實料.
例湯

☕️ 熱奶茶, 另加 $18, 重茶味, 澀口.
熱奶茶

🚕 交通: 黃大仙地鐵站再轉小巴.

2023-01-30 503 浏览
老闆娘態度勁差 日日都係赤口!晚餐小菜貴之餘貨不對板 味道差就基本 啫啫雞煲d雞鞋到好似食緊煲湯d瘦肉渣咁 加上充滿洋蔥及叉燒 而且有三舊原粒大蒜加料 非常惹味 完全不宜光顧 唔知你存在既價值喺邊 生人勿近!
啫啫鞋雞煲(送叉燒)
外卖自取
唔明點解個系統至少要人俾一粒星😓😓睇食評原來幫襯過呢間餐廳嘅人同我一樣,都覺得呢間屋邨餐廳啲嘢又唔好食態度又差🤬🤬價錢同出面茶餐廳差不多,又唔見得特別平,咁嘅食物質素真係唔想幫襯,收銀員態度又差😡真係好似同佢乞咁🤬🤬外賣唔俾人坐入面等,又唔係多客,你話多客我都會識做在外面等,得果2枱客人😓如果因疫情關係,等外賣嘅人根本唔使除口罩,比起要除口罩坐係度食嘅客人,外賣客還要安全得很啦,真無腦🤬🤬再者外賣自取又無平到😤😤以前無疫情係唔會幫襯的,我同家人寧願坐小巴去慈雲山或鳳凰村食都唔會食呢間,多選擇又唔使受氣奉勸各位想貼錢買難受就幫襯啦😕😕
唔明點解個系統至少要人俾一粒星😓😓
奉勸各位想貼錢買難受就幫襯啦😕😕
2020-08-30
15 分钟 (外卖自取)
2019-02-03 1617 浏览
這茶義興餐廳, 是一間種類繁多的餐廳,早上有腸粉,燒賣,各式各樣粥品,牛腩粉麵,還有快餐,晚餐,火鍋,今次我中午去吃的是水餃麵要多腩汁,味道不錯, 水餃 足料,好味面,有很彈牙
2019-02-02
2019-01-20 1214 浏览
上次來富山邨,都知道該地區的食肆選擇並不多,今次唯有試下義興。 十分普通的茶餐廳格局,除幾張卡位外,有好多張大圓枱,入座時店內已經頗多食客,只能在一張近厨房的大枱搭位。而隔離枱則被老板佔用,拿來處理食材,例如晚市的白萝卜,花膠等,將厨房延伸至舖面,頗為有趣。除了快餐,還有午餐A及B,價錢似乎十分實惠,於是招來伙記點餐,但某位伙記十分高傲,竟然無視客人,而另一位伙記則較為親切客氣。點了午餐肉炒蛋公仔麵,內有兩塊煎過的午餐肉,但不脆,好處是不算鹹。炒蛋其實是煎蛋,落了頗多的油,但不算滑。即食麵配味精湯,不過不失。吉列豬扒,很大塊,炸得亦很可好,但肉質比較瘦,没有甚麼肉汁。熱朱力,沒有冲勻,最低要求也做不到。埋單37蚊,雖食物並不算好吃,但抵食兼大份。

炒蛋其實是煎蛋,落了頗多的油,但不算滑。
即食麵配味精湯,不過不失。

熱朱力,沒有冲勻,最低要求也做不到。

埋單37蚊,雖食物並不算好吃,但抵食兼大份。
2019-01-18
2019-01-07 706 浏览
平時返工好少叫外賣,今日嘗試咩叫外賣叫到一肚氣,態度差到好似求佢咁,我發誓一定唔會再叫義興嘅外賣!聽電話個姐姐聽到佢把聲就好嬲爆,好似乞兒咁求佢幫手落單,一係就唔好做外賣,做就唔該態度好D,點講大家都係街坊!
2018-12-23
40 分钟 (外卖送餐)
2018-12-09 571 浏览
打電話叫外賣啲態度極差尤其是外賣 嗰位太子女我好想同佢講今時今日咁嘅服務態度係唔得㗎遲早老豆老母 敗在你身上班夥記又係咁樣, 有樣學樣食少呢一間茶餐廳唔會死橫掂啲嘢食都係17麻地同埋 好貴屋邨茶餐廳
打電話叫外賣啲態度極差
尤其是外賣 嗰位太子女
我好想同佢講今時今日咁嘅服務態度係唔得㗎
遲早老豆老母 敗在你身上
班夥記又係咁樣, 有樣學樣
食少呢一間茶餐廳唔會死
橫掂啲嘢食都係17麻地同埋 好貴
屋邨茶餐廳
外卖送餐
2018-10-26 348 浏览
住係附近咁耐都好少食呢間茶記,見平時早午晚都幾多人幫襯,今日放假所以就去食過早一份腿蛋治烘底估唔到真係幾好食,蛋炒得岩岩好,滑溜之餘仲有啲蛋汁,加上烘底令塊包幾脆口又唔會太燶,好好食
一份腿蛋治烘底

2018-07-04 430 浏览
我覺得依間咁ge 老屋村茶餐廳態度簡直係差到冇人有囉,每次打電話去叫外賣態度極差,每次一落完單都即刻cut 線(你冇聽錯,係每一次)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!好次得罪佢咁,要問佢野慘個死。有次叫外賣前前後後等左40mins 先有人送上黎,我等左25mins 見仲未有送上黎打落去問佢先至話準備送囉!野食一般,但價錢好唔平,大佬 你屋村茶餐廳咋。如果有第二間選擇,我一定一定唔會叫佢!!!!!!
。如果有第二間選擇,我一定一定唔會叫佢!!!!!!
2018-07-03
30 分钟 (外卖送餐)