2008-02-21
話說油麻地YMCA o係我讀大學o既時候已經經常黎, 貪佢人少地方又靜, 價錢又唔貴嘛~出o左黎做野之後, 搵到o的錢, 都比較少考慮呢到~點知, 2月14前前幾日搵地方食飯, 有位YMCA職員打電話黎sell情人節套餐~一睇個餐牌, YMCA竟然會做$1500 o既情人餐, 又有鵝肝, 香檳, 生蠔同和牛。咁就即管試下啦~同女友去到, 個經理同我地講(我諗佢心入面滴緊淚), 得我地一檯客~ 於是乎就包o左成個場啦~ ^o^回正題, 環境: 好有心思, 佢地將好多(80-100個)粉紅色同香檳色氫氣球升上天花板, 又有冧歌,掂!食物: 小香檳: 都有2-3杯, 最後都加o左1支, $420, 酒店價錢生蠔6隻: 另叫o既。幾鮮, 都食得下帶子沙律: 帶子係半熟o既, 好鮮味同彈牙, 讚鵝肝: 一般。果位鬼仔廚師煎得太熟啦~雪葩: 食完鵝肝, 一般餐廳都會有o既。不過呢個雪葩呢, 實在太巨型喇~ 我仲以為上甜品添~和牛: 呢個一定要讚下。表面好脆, 入面仲係好紅, 不過就冇血水, 脂肪十分均勻。通常食扖最後一兩舊都會有o的凍, 但係佢地上菜o既碟好熱, 食到尾段舊扖就仲好好食~甜品: 唔
出o左黎做野之後, 搵到o的錢, 都比較少考慮呢到~
回正題,
食物:
生蠔6隻: 另叫o既。幾鮮, 都食得下
帶子沙律: 帶子係半熟o既, 好鮮味同彈牙, 讚
鵝肝: 一般。果位鬼仔廚師煎得太熟啦~
甜品: 唔記得, 不過都係普通野。o的料同頭先o既雪葩差唔多~ 天氣凍可以整批或者心太軟嘛~
茶啡: 普通茶啡囉~
最後埋單, 唔計貼士, 盛惠$2,200~ 包場喎! ok啦~
個經理最後仲俾o左廿幾個氫氣球我地玩, 落街o既時候十分注目~
原來佢地加$500, 就可以包一晚房。如果情人節係星期五就一定會book埋~ 下次先啦。
總結, 成世人第一次包場, 真係難忘。不枉我幫襯o左咁多年。如果宣傳早o的做, 果晚應該會旺o既~
順帶一句, 個餐要俾deposit。合理, 買料都要錢啦~