💙《充滿澱粉質的台灣美食》- - 九份飽好耐冇飛去台灣食地道美食,經朋友介紹呢間台灣菜,味道似夜市小食😋唔錯,值得一試,價錢適中😋😋🐔香酥雞扒魯肉飯 ($58)炸雞扒即叫即炸,食落去熱辣辣🥵,可惜魯肉飯比雞扒搶風頭,唔算特別出色🧆QQ地瓜球($36)QQ地瓜球都係即叫即炸,份量充足,食得好滋味😋🫔肉鬆起司蛋餅 ($32)呢個蛋餅一定要試,肉鬆加超司係屈機組合,冇得頂👍👍📍 九份飽(北角)北角英皇道9 3號錦平中心地舖
💙《充滿澱粉質的台灣美食》- - 九份飽

🐔香酥雞扒魯肉飯
🐔香酥雞扒魯肉飯 ($58)
🧆QQ地瓜球
🧆QQ地瓜球($36)
QQ地瓜球都係即叫即炸,份量充足,食得好滋味😋
🫔肉鬆起司蛋餅
🫔肉鬆起司蛋餅 ($32)
呢個蛋餅一定要試,肉鬆加超司係屈機組合,冇得頂👍👍

📍 九份飽(北角)
北角英皇道9 3號錦平中心地舖
🐔香酥雞扒魯肉飯
🧆QQ地瓜球
🫔肉鬆起司蛋餅
2022-11-20 1619 浏览
即使去台旅遊機會不多,但那種濃濃台味,注定一試難忘。要在香港找回這種温暖味道不容易-只有在“九份飽”,才有最正宗的台味。一口鹽酥豬扒,回憶放天燈的幸福情懷;一碗牛肉紅蘿蔔湯麵,就好比在台北夜市掃街的好滋味。。。。。。
酥炸豬扒麵
2022-11-20
等候时间
30 分钟 (堂食)
酥炸豬扒麵
  • 紅燒牛肉麵
  • 香酥排骨麵
2022-01-26 3068 浏览
因為係天后TUVE hotel staycation,知道附近有間幾好食嘅台灣嘢,小仙子同小🐷就諗住過去買啦😙TUVE有餐飲券,所以只點左幾款小食:鹽酥雞($3x): 好鬆脆,鹽香味夠又唔會太乾👍🏻極力推介👍🏻胚芽奶茶($2x): 茶香味濃,甜度可自行選擇架涼拌牛肚(辣)($2x): 牛肚好爽又入味,辣夠晒惹味😜其實價錢唔算貴,而且食物質素都唔錯,所以平時要等位架!而家晚市無堂食就買外賣頂住先😅

胚芽奶茶($2x): 茶香味濃,甜度可自行選擇架
涼拌牛肚(辣)($2x): 牛肚好爽又入味,辣夠晒惹味😜

等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 鹽酥雞
2022-01-14 1614 浏览
台灣菜裝修真係似九份老街懷舊魯肉飯$30魯肉係切條 有肥有瘦 係台灣既味道 而且肉好入味鹽酥雞$35夜市必食 佢既炸法真係似台灣果款鹹鹹地 香口又唔會覺得好熱氣果種 食落唔覺好油海苔肉鬆芝士蛋餅 $35蛋餅份量唔細 足料咖餅片係煙韌 肉鬆都俾唔少香酥排骨麵 $42皮簿香口既排骨 麵偏彈牙 係幾台灣
台灣菜

香酥排骨麵 $42
皮簿香口既排骨
麵偏彈牙 係幾台灣
2022-01-06 1350 浏览
食評シ☺︎︎香酥排骨麵 $42排骨好酥脆而且外皮好簿,肉仲好juicy ~麵好彈牙但湯就冇乜特別☺︎︎海苔肉鬆芝士蛋餅 $35蛋餅好足料而且口感好煙韌~☺︎QQ地瓜球 $35分開左蕃薯同紫薯波波,份量超級多口感外脆內軟而且入面仲有紫薯餡~外皮仲落左梅粉~甜而不膩
食評シ
☺︎︎香酥排骨麵 $42
排骨好酥脆而且外皮好簿,肉仲好juicy ~
麵好彈牙但湯就冇乜特別

☺︎︎海苔肉鬆芝士蛋餅 $35
蛋餅好足料而且口感好煙韌~

☺︎QQ地瓜球 $35
分開左蕃薯同紫薯波波,份量超級多
口感外脆內軟而且入面仲有紫薯餡~
外皮仲落左梅粉~甜而不膩
2021-12-13 1858 浏览
又一年無得飛去台灣食當地嘅鹽酥雞,仙草🥺…一於就來呢間近年人氣爆燈嘅「九份飽」止下咳懷舊魯肉飯(小)$30🍚魯肉呈粗條狀,而且相當肥美,味道入味,夠曬邪惡🤤紅燒牛腩油麵$48🍜牛腩肉質雖然未去到入口即溶,但都係好稔嘅,而且好入味。個麵底就硬係覺得有啲港式咁🤣fushion菜?🤷‍♀️鹽酥雞$35🍗外脆而入面都唔算dry,鹹香度十足,無油膉味👍🏻九份芋圓(冷/熱)$35食完咁多熱嘢,最後不妨來碗清涼嘅九份芋圓😌口感煙韌唔會好甜,仲有仙草,豆花同紅豆百香果綠茶$20🍹胚芽奶茶$25🧋一飲就好似翻左台灣咁😍

懷舊魯肉飯(小)$30🍚
魯肉呈粗條狀,而且相當肥美,味道入味,夠曬邪惡🤤

紅燒牛腩油麵$48🍜

鹽酥雞$35🍗
外脆而入面都唔算dry,鹹香度十足,無油膉味👍🏻

九份芋圓(冷/熱)$35

百香果綠茶$20🍹
胚芽奶茶$25🧋
一飲就好似翻左台灣咁😍
2021-12-04 1144 浏览
我從未食過用油面做的台灣面,所以食落就同一般的港式車仔麵沒分別,味道更差!牛腩的質感還可以,但都係全沒有台灣店的那種味道,吾入味!紅蘿蔔、白蘿蔔的配菜,都只係煮好的才放在湯內,一點味道都沒有,柔軟度當然冇啦!硬邦邦的!辣椒油又係港式的一款,絕對不能跟台灣的味道有一點兒配合!冬瓜茶亦是台灣最有名的飲品,但這店係用糖漿,不是黑糖的一種,所以飲完幾口,會覺得喉嚨有漿住不舒服喉確的感覺,不是天然的糖,所以味道同口感都極差,又不健康!不會再光顧!
辣椒油又係港式的一款,絕對不能跟台灣的味道有一點兒配合!
不會再光顧!
2021-12-04
老套講返一句,飛咗台灣一轉刻意嘅裝修,尤其天花和燈光令你感受到,台灣九份嘅氣氛特別嘅滷肉,不膩還口感十足正宗嘅肉鬆,令芝士蛋餅昇華仙草加芋圓,簡直完美個結局Edaciousness 7/10佢隻滷蛋都九分加多一分好味
老套講返一句,飛咗台灣一轉

刻意嘅裝修,尤其天花和燈光
令你感受到,台灣九份嘅氣氛

特別嘅滷肉,不膩還口感十足
正宗嘅肉鬆,令芝士蛋餅昇華
仙草加芋圓,簡直完美個結局

Edaciousness 7/10
佢隻滷蛋都九分加多一分好味
2021-11-25
2021-11-26 839 浏览
🇹🇼九份飽收工時間永遠都有人排緊隊,今次我又去排下睇下有咩咁特別先大約等咗15分鐘就入得,不過餐廳比較細,座位有啲逼懷舊魯肉飯 (小) $30雖然係揀咗小,但係都好大碗滷肉份量好多,用既係半肥瘦肉,肉夠入味,唔油膩如果可以多啲汁撈飯就更好香酥排骨麵 $42排骨份量多,外脆內軟,仲有肉汁麵質都彈牙,湯就冇乜特別滷味拼盤(豆腐/雞蛋/豬耳朵/雞翼/牛肚) $32每款都有幾件,咩都可以試吓,普普通通正常發揮🤫2個人晚餐嚟講都好夠飽,價錢又唔貴,份量又多,係啲位逼咗少少,不過都可以再encore既
🇹🇼九份飽

收工時間永遠都有人排緊隊,今次我又去排下睇下有咩咁特別先
大約等咗15分鐘就入得,不過餐廳比較細,座位有啲逼

懷舊魯肉飯 (小) $30
雖然係揀咗小,但係都好大碗
滷肉份量好多,用既係半肥瘦肉,肉夠入味,唔油膩
如果可以多啲汁撈飯就更好

香酥排骨麵 $42
排骨份量多,外脆內軟,仲有肉汁
麵質都彈牙,湯就冇乜特別

滷味拼盤(豆腐/雞蛋/豬耳朵/雞翼/牛肚) $32
每款都有幾件,咩都可以試吓,普普通通正常發揮🤫

2021-11-10 1116 浏览
突然間好掛住台灣,係炮台山揾食,揾到呢小店,點咗個大魯肉飯$40,肉質肥瘦適中,入口即溶,肉燥份量多,用嚟拌飯好正!食完仲加咗個芋圓糖水$35,有三色芋圓、豆花、仙草,甜度適中,芋圓煙韌,呢餐食到飽,好滿足!下次會再嚟食牛肉麵!
突然間好掛住台灣,
入口即溶,
肉燥份量多,
用嚟拌飯好正!
食完仲加咗個芋圓糖水$35,
有三色芋圓、豆花、仙草,
甜度適中,芋圓煙韌,
呢餐食到飽,好滿足!
下次會再嚟食牛肉麵!
2021-11-10
2021-10-10 2158 浏览
星期日好晏先食早餐,自然就會skip lunch,所以就特登去搵下午茶食吓啦,行到北角同天后之間嘅蜆殼街,一早好想食"九份飽",今日終於唔使排隊就可以食到。滿心歡喜,充滿期待咁叫咗個百香果茶同海苔肉鬆起司蛋餅。店員仲好貼心問我熱百香果茶係咪三分甜,因為我就咁寫咗少甜,點知嗰杯三分甜嘅茶係好甜(我嘅感覺),忍唔住問店員係咪已經唔記得咗三分甜,竟然話已經三分咗,我好意外!咁十分甜咪好甜好甜囉!唯有叫店員畀杯熱水我溝稀佢好快就上埋個海苔肉鬆起司餅,一心諗住有蛋,又有起司(芝士),一定好正…點知冇蛋味,又食唔到芝士,只能夠填飽個肚囉。總的來說$55下午茶,只可以叫做ok。不過,我仍然會畀多一次機會佢,因為佢啲裝修好有台灣feel,同埋其他食評都好好,下次食吓鹵肉飯,米粉同芋圓…希望下次唔會令我失望啦!

今日難得同朋友去炮台山打卡 附近見到呢間台灣野幾靚又多人排 就決定試一試佢 佢嘅裝修風格非常懷舊 有好多燈籠好似真係去左九份咁 好有係台灣既感覺海苔肉鬆起司蛋餅 呢個絕對冇得輸 佢嘅肉鬆配上蛋餅本身口感已經好出色 再加埋芝士真係正到不得了 要小心既係真係好熱 小心燙嘴 我差d就奶左野哈哈炸花枝丸 鹽酥雞普通炸物 同豪大大差唔多 唔算特出紅燒牛肉麵湯底非常之香濃,係用左幼麵,麵既掛湯能力幾好,每一啖都食到濃濃既牛肉湯底味道。最特別係佢有埋芽菜係底,都幾夾。

海苔肉鬆起司蛋餅

炸花枝丸 鹽酥雞
普通炸物 同豪大大差唔多 唔算特出

紅燒牛肉麵

2021-10-02 1216 浏览
呢日去開港島東,所以就諗住explore下除左銅鑼灣以外嘅餐廳😆朋友就介紹左呢間人氣台灣菜,呢日夜晚算早去到已經見到出面條人龍,仲要有唔少人/外賣車隊係度等takeaway,職員完全忙到冇停手👀見到咁多人幫襯,仲要排隊先有得食,諗住食物質素應該唔錯所以入去之前都對佢有幾高expectation🤔~~~🏮環境一入到去其實已經一眼望晒成間舖,連埋廚房都見到😂所以位置唔多,好似得八張檯左右裝修都幾台灣🇹🇼木製枱櫈加埋燈籠,都可以幻想自己翻左鄉下😢.🥞雙層起司蛋餅($30)🪄6.6/10味道不過不失,口感屬於煙韌,而唔係外脆內軟嗰種蛋餅寫就係雙層芝士,但食落去又唔覺得佢爆芝😬.🍚懷舊魯肉飯($30/小)🪄6.8/10呢個算ok,滷肉肥瘦比例唔錯~醬汁嘅份量都啱啱好,所以唔會搞到啲飯起漿.👅滷味拼盤($32) 🪄6.3/10入面有豆腐、雞蛋、豬耳、雞翼、牛肚🥢滷水唔係好靚,隻味有少少奇怪食物都唔多入味,得牛肚叫入味🤏所以拼盤入面比較好食都係佢😬.🐔鹽酥雞($35) 🪄6.2/10由色澤睇得出唔係用萬年油炸,炸漿唔算好厚入面嘅肉汁都keep到,食落唔會好乾但成碟嘢就衰係舊肉到,食落唔係好新鮮,有啲

~~~

🏮環境
一入到去其實已經一眼望晒成間舖,連埋廚房都見到😂
所以位置唔多,好似得八張檯左右
裝修都幾台灣🇹🇼木製枱櫈加埋燈籠,都可以幻想自己翻左鄉下😢

🥞雙層起司蛋餅($30)🪄6.6/10
味道不過不失,口感屬於煙韌,而唔係外脆內軟嗰種蛋餅
寫就係雙層芝士,但食落去又唔覺得佢爆芝😬

🍚懷舊魯肉飯($30/小)🪄6.8/10
呢個算ok,滷肉肥瘦比例唔錯~
醬汁嘅份量都啱啱好,所以唔會搞到啲飯起漿

👅滷味拼盤($32) 🪄6.3/10
入面有豆腐、雞蛋、豬耳、雞翼、牛肚🥢
滷水唔係好靚,隻味有少少奇怪
食物都唔多入味,得牛肚叫入味🤏所以拼盤入面比較好食都係佢😬

🐔鹽酥雞($35) 🪄6.2/10
由色澤睇得出唔係用萬年油炸,炸漿唔算好厚
入面嘅肉汁都keep到,食落唔會好乾
但成碟嘢就衰係舊肉到,食落唔係好新鮮,有啲酸酸地嘅味🥶
而且調味粉落得唔夠,食到後面好似乾啃一舊冇味炸雞咁😵

~~~

⭐️回頭指數🌕🌑🌑🌑🌑
好彩呢日都係排咗1x分鐘,又唔係好熱,如果唔係真係會食到想反檯🤡
雖然價錢唔係好貴,但食物質素真係有待提升🤧
依家諗返轉頭,懷疑係因為店鋪細廚房細,所以先要排隊,而並唔係因為好食🤥
2021-09-22 1198 浏览
位於炮台山巷內一間很有台味小店.同老公七點半左右等咗一陣便可入座.店內裝橫吸引住我, 紅色既燈籠就好似去咗台灣夜市既小店😝我們點了魯肉飯, 盬酥雞.花枝丸同滷水拼盆❤️跟台灣的味道很像,花枝丸更係有口感同彈牙~推介呀我哋九點八點九離開.外面已經很多人👍🏻懷念台灣既朋友可以去試吓🙌🏻
位於炮台山巷內一間很有台味小店.

我哋九點八點九離開.外面已經很多人👍🏻
懷念台灣既朋友可以去試吓🙌🏻
2021-09-22 1024 浏览
這間食店都幾進取。有一次八號風經過該店都見有開門,這個情況就有好有壞啦對食客就當然係好事。但員工就可能辛苦啲囉不過這個問題都未必係我哋三言兩語解決。這間台菜店在開店初期都好多故事。很多人都在網上稱這間店嘅風格類似香港某一間台灣店。都係一句各有各說,不便評論。我想介紹嘅係佢哋嘅下午茶。我選擇佢哋嘅原因都係因為見到下午茶推薦。這裡不用加一、不用收茶錢。點選食物多少就計多少。這裡有一個超抵嘅下午茶餐只限星期一至五 價錢超抵 所以我開頭都唔係太相信 但都抱住一個試吓嘅心態 這三樣嘢都係下午茶里嘅內容 有主食、前菜和甜點 三樣都算合格 不過滷肉飯都係差啲 唔係太夠汁水 飯嘅份量就夠多 玉米腐皮卷就不過不失 都算合格嘅前菜有泰式辣醬配合 有點似泰菜最後嘅一個甜品 真係會令你覺得很開心那些芋圓很Q彈 有唔同口感和味道一套一人下午茶就係上圖這樣老實講這個餐真係一點都唔飽肚只可以講只可以令你唔太肚餓 不過都合格下次有機會就再試令一個餐P.S外賣都可以 唔需要加外賣盒錢
對食客就當然係好事。但員工就可能辛苦啲囉

這裡有一個超抵嘅下午茶餐
滷肉飯