2022-10-28 53 浏览
平時經常係銅鑼灣行街,比較多連鎖店舖,今日想轉下口味,搭叮叮過黎,試吓好嘢😋。行經其中一個街口,見到一間幾有日式風味既小店,居酒屋style,店舖簡約,坐得舒服,餐廳服務態度熱情,耐心教我地掃code落單,準備開始食啦!和風什菜沙律等緊主食之前,可以嗌定作為開胃菜,蔬菜、青瓜同埋沙律醬既配搭非常不錯,為晚餐作為一個好既開始!牛肉壽喜燒筆者好鍾意食壽喜燒湯,湯內有好多蔬菜,加埋粉絲底,入口清甜,又唔會覺得豉油落得太多,加上豆腐、溫泉蛋,整體質素不過不失,大家可以一試!醬燒雞扒拉麵既然試得日式美食,拉麵梗係唔可以唔嗌,今次筆者嗌咗地獄湯底,配合筆者辣口味,拉麵入口煙靭爽口,雞扒亦係味道濃郁,而且價錢親民,除咗拉麵,亦都可以選擇烏冬!🤤🤤小食類和風辛味軟殼蟹(配辣蟹籽醬)芝麻蝦多士先講吓軟殼蟹,食落去嗰陣都幾有驚喜,外表酥脆,一咬落去就有好多蟹膏流出黎🤤🤤應該係成晚最意想不到嘅食物,都係個句,以親民價錢可以試到咁高質嘅食物,真係又抵又好食😋蝦多士就係作為今次晚餐嘅甜品,咬落去有原隻蝦係入面,味道可口~

和風什菜沙律

牛肉壽喜燒

醬燒雞扒拉麵

小食類
和風辛味軟殼蟹(配辣蟹籽醬)

芝麻蝦多士

• 和風辛味軟殼蟹(配辣蟹籽醬)
一間超級抵食,性價比高嘅日式料理今日約咗老公仔去食日本菜,離遠見到呢間餐廳好搶眼!入面仲有好多日本風格嘅油畫,相當有味道!睇睇價錢牌,真係好抵食!首先叫咗個牛肉壽喜燒鍋 $68大大鍋,熱辣辣嘅壽喜燒鍋好好味我仲轉咗烏冬,不過烏冬如果用稻庭烏冬會更加好,因為我鍾意食軟身少少嘅烏冬!加$10 仲有餐飲水蜜桃紅茶(凍)蝦子餅選擇咖喱豬扒飯 $52都幾大碟,不過飯就硬咗少少,可能因為平時食慣比較軟身嘅飯。加$10 又有餐飲芒果綠茶(凍)之後仲叫咗好多小食麻香帶子串 $25荔枝煙肉卷 $22北海道帶子 $39吉列黃金蝦(配手作他他汁)$36燒雞泡魚乾 $39樣樣都好好食,特別係個吉列黃金蝦,一口咬落去香脆可口,初頭以為係天婦羅,睇返個名先記得係吉列黃金蝦!勁香口美味!仲有勁大粒北海道帶子,又大又新鮮,鮮甜彈牙,一粒真係唔夠喉,好想食多幾粒呀!不過已經好飽飽嚕!食咗咁多嘢竟然只係三百幾蚊,真係抵食到不得了呀!喺間餐廳坐咗咁耐,見到不停有人嚟拎外賣,非常之受歡迎!九町屋地址: 北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖
一間超級抵食,性價比高嘅日式料理

睇睇價錢牌,真係好抵食!
首先叫咗個牛肉壽喜燒鍋 $68
大大鍋,熱辣辣嘅壽喜燒鍋好好味

加$10 仲有餐飲水蜜桃紅茶(凍)

蝦子餅選擇咖喱豬扒飯 $52
都幾大碟,不過飯就硬咗少少,可能因為平時食慣比較軟身嘅飯。

加$10 又有餐飲芒果綠茶(凍)

之後仲叫咗好多小食
麻香帶子串 $25
荔枝煙肉卷 $22
北海道帶子 $39
吉列黃金蝦(配手作他他汁)$36
燒雞泡魚乾 $39

不過已經好飽飽嚕!

九町屋
地址: 北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖
  • 吉列黃金蝦
2022-10-26 48 浏览
經過先知道,原來呢度有間日式小食嘅餐廳。喺門口睇到餐牌,價錢十分便宜,一個飯都只係50幾蚊。仲有嘢飲添!地方好闊落,仲有卡位,同朋友聚餐一流!見天氣凍凍地,我哋仲坐咗出邊,好舒服!仲有好多唔同嘅小食,例如串燒,咖喱飯,烏冬,鍋物,佐酒小食!我哋叫咗雞泡魚乾,知道,鰻魚串,雞軟骨,牛肉,炸生蠔,全部都好好食,唔會太油膩,配埋酒一齊食超級正!壽喜燒鍋,牛肉好食,,有豆腐,粉絲,大量嘅蔬菜,仲有飯添!自己本人最欣賞,就係侍應服務好好,不時添加水,亦都好快清潔枱面,真係估唔到一間售價那麼便宜的小店,質素會咁高。之後一定會多多支持!

壽喜燒鍋,牛肉好食,,有豆腐,粉絲,大量嘅蔬菜,仲有飯添!

2022-10-24 40 浏览
放工向住天后方向行,經過一條橫街見到店面擺左一大隻狸貓公仔,就吸引左我去睇睇😍 發現原來係間以狸貓為主題既居酒屋,再望一望menu,覺得唔貴,就入左去了😛➿ 燒雞泡魚乾 ($39)係每次同鐵飯腳去居酒屋🏮佢都會叫既雞泡魚乾呀,呢度既雞泡魚乾乾身少少,不過蘸食蛋黃醬平衡番就ok!🐟➿ 枝豆 ($19)而枝豆就係我最愛喇,哈哈,有冇人都鍾意?🙋🏽‍♀️ 微溫既枝豆,加少少鹽🧂已經好好味!➿ 吉列芝士 *配威士忌汁 ($35)芝士控大推啊🧀芝士同酒向來都係好搭檔,外脆內流心既芝士再蘸幾重酒香味既醬汁真係好回味😋➿ 香菇 ($18)欣賞佢地既燒冬菇都處理得特別用心,冬菇燒個陣應該加左少少醬油,仲有表面沾滿左脆脆,所以咬落去都幾驚喜😆➿ 芝士燒大蝦 ($65)幾厚既一層芝士封住蝦肉🦐 而且仲有蝦膏,正啊!➿ 雞軟骨串 ($15)簡簡單單既調味已經好夠味了!➿ M3和牛大蔥串($65)大蔥同肉類配搭埋一齊總會有種畫龍點睛既效果,呢串都係,如果份量再多少少就好喇!➿ 和風辛味軟殼蟹 *配辣蟹籽醬 ($52)軟殼蟹幾大隻,表面均勻灑上七味粉,加埋辣sauce食都真係幾辣下🌶 欣賞佢地每個小食都會配唔同既

➿ 燒雞泡魚乾 ($39)

➿ 枝豆 ($19)

➿ 吉列芝士 *配威士忌汁 ($35)

➿ 香菇 ($18)

➿ 芝士燒大蝦 ($65)
幾厚既一層芝士封住蝦肉🦐 而且仲有蝦膏,正啊!

➿ 雞軟骨串 ($15)
簡簡單單既調味已經好夠味了!

➿ M3和牛大蔥串($65)

➿ 和風辛味軟殼蟹 *配辣蟹籽醬 ($52)
軟殼蟹幾大隻,表面均勻灑上七味粉,加埋辣sauce食都真係幾辣下🌶 欣賞佢地每個小食都會配唔同既醬料,軟殼蟹配呢個醬好perfect match,爽爽既蟹籽同炸得超酥脆既軟殼蟹好夾👍🏼

➿ 豚肉壽喜燒 ($55)
超抵食既壽喜燒,有唔少既豚肉、小棠菜、冬菇、蛋、粉絲等等,本身已經包埋白飯,自己一個KO都應該夠飽!😙

➿ 醬燒牛肉煎飯 *肉醬汁 ($52)
煎飯好似一塊飯pizza咁,壓成扁平去煎,部分位置有飯焦既口感,又加左d飯素,單單係煎飯既部分都已經幾有驚喜~

➿ 檸檬梳打 ($10)
➿ 水蜜桃紅茶 ($10)
因為我地都要上堂,所以冇得飲酒sosad 不過呢度既飲品都ok,水蜜桃紅茶茶味同果味都平衡,建議同我一樣叫少甜💁🏽‍♀️
喺水星街嘅抵食小店,大部分串燒都係$30有找,以港島+日本菜嚟講,呢個價錢真係好合理,唔使就住就住嗌😂.串燒係即叫即燒,全部都熱辣辣,唔會係暖嘅。叫咗麻香帶子串, 蒲燒鰻魚串同肥牛竹荀卷,安格斯牛肉串, 雞軟骨小丸子串, 雞軟骨串, 芝士燒大蝦,調味好到位,又唔會油淋淋。.牛肉壽喜燒鍋好足料,薄鹽豚肉burger 好特别,好少係日本餐廳食到(除咗mos burger😂) ,仲有得跟餐+$10配飲品。芝麻蝦多士好香口,配搭嘅威士忌汁幾特别。吉列豬扒炸得香脆,唔會皮肉分離,咁大塊都係$38真係好佛心。.

芝士燒大蝦

薄鹽豚肉burger

吉列豬扒

2022-10-21
芝士燒大蝦
薄鹽豚肉burger
吉列豬扒
2022-10-23 29 浏览
今次去左天后食日本菜,餐廳門口擺放左一隻可愛既貍貓,另一邊還有户外座位,而家天氣涼左,坐户外都幾舒適,食物夠曬多元化,有鍋物、小食、串燒、拉麵、炸物、便當等等,價錢相當親民,簡直是一間平民版居酒屋。牛肉壽喜燒鍋牛肉份量都吾少,肉質軟腍,配菜有冬菇、金菇、娃娃菜、洋蔥同薯粉,全部都吸收晒壽喜燒既湯汁,甜甜地幾好味,本身係配白飯,我另外+$10轉烏冬。辛辣軟殼蟹煎飯軟殼蟹炸到外脆內軟,表皮灑左辛辣粉粉好惹味,醬汁可以揀肉醬汁或者咖喱汁,我地揀左肉醬汁,味道似肉醬意粉,煎飯表面微微火炙過,好似飯焦咁。荔枝煙肉卷/芝士燒大蝦/麻香燒帶子串/醬燒雞軟骨小丸子/鹽燒三文魚腩/肥牛竹筍卷/烤迷你甜番薯串/燒鰻魚/燒雞中翼/吉列廣島蠔黎居酒屋又點可以吾食串燒,串燒火喉控制得宜,吾會燒到好乾柴。檸檬梳打水蜜桃紅茶跟餐加$10就有飲品,非常抵呢!

辛辣軟殼蟹煎飯

檸檬梳打
水蜜桃紅茶
跟餐加$10就有飲品,非常抵呢!
2022-10-21 30 浏览
九町屋地址:北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖北角好多小店食肆我都甚喜歡,性價比高, 食品質素高, 而北角九町屋是日本菜餐廳, 以一個平民價食到高水準日本料理。個點餐紙很簡單方便, 在心水項目旁加上剔就可以了。佈置也仿如身在日本, 日本氣甚濃, 門口那大公仔擺設, 非常之搶眼, 連行人行過都會忍唔住多望兩眼的, 很可愛。小食鹽燒三文魚腩, 魚腩分明是食油脂啦, 魚肉中含很多油脂同膠質, 鹹燒已經好好食啦。貪香口食物, 芝麻蝦多士是以前係菜樓好喜歡食, 但好貴媽媽唔比叫。到長大有能力, 卻很難找到吃的地方。芝麻蝦多士個麵包好脆呀,雖然都是油物油膩唔健康, 但堅好食同重拾兒時回憶感覺。面架芝麻好香,蝦膠彈牙都抹得厚身。主食溫泉蛋雞扒肉醬大碗飯, 肉醬似港式免治肉醬, 混合了蕃茄香同醬油香, 好開胃的。同埋仲有豐富架料, 有滑噹噹的溫泉蛋同食到啖啖肉的雞扒, 把肉醬與撈溫泉蛋均, 再連白米飯一起送入口, 美味得很, 吃到停不了口呢!主食飯同鳥冬及壽喜燒都有, 同行的友人點了牛肉壽喜烏冬,彈牙烏冬配,湯汁加蛋豆腐冬菇娃娃菜。人均晚市消費約$100, 已經有一悺主食+小食, 確是貼地,而家有話
九町屋

地址:北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖

人均晚市消費約$100, 已經有一悺主食+小食, 確是貼地,而家有話經濟唔好, 但去茶餐廳食個碟頭飯都要成$80,我寧願過來九町屋, 同價位而水準高幾班。
🤍九町屋🖤北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖📍北角比較多小店,今次試中間平靚正環境又舒服既日式餐廳!🥪芝麻蝦多士(配威士忌汁)$35🧀吉列炸芝士(配威士忌汁)$35必食!!炸物好抵食,分量剛好每人2件。唔重油膩感,配上清新既威士忌醬汁,味道剛剛好。🥩醬燒牛肉burger $49呢個菜睇名以為係普通burger, 黎到先知係煎香左既飯焦飯,唔似普通食飯咁普通,口感好得意!仲可以選擇咖哩汁/肉醬汁,任你喜歡~🍲牛肉壽喜燒鍋轉烏冬 $65呢個大大份,有溫泉蛋亦有好多牛肉,烏冬煮得入味,唔錯!🥗和風雜菜沙律 $32唔係普通嘅沙律,有唔同嘅小雜菜芽菜粟米等等, 十分清新,好味!🍢麻香帶子串 $42串燒都好抵食😍,全部味道都ok, 最好味係帶子串,因為有辣味配上帶子嘅鮮甜好吸引,幾推介!❤️總結好味又抵食,環境又舒服,又飽肚!好推薦大家都來試下!😎
🤍九町屋
🖤北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖

📍北角比較多小店,今次試中間平靚正環境又舒服既日式餐廳!

🥪芝麻蝦多士(配威士忌汁)$35
🧀吉列炸芝士(配威士忌汁)$35

🥩醬燒牛肉burger $49

🍲牛肉壽喜燒鍋轉烏冬 $65
呢個大大份,有溫泉蛋亦有好多牛肉,烏冬煮得入味,唔錯!

🥗和風雜菜沙律 $32

🍢麻香帶子串 $42

2K
2022-10-18 33 浏览
😝北角隱世日本小店😝由於水星街嘅日式小店 小店設計幾有特色 以京都町屋為主題 小店係自助形式 落單係用app落 好快就有得食 店員都好熱情好nice- 🍤芝麻蝦多士(配威士忌汁) $36芝麻蝦多士炸得好鬆脆 熱辣辣 配上好似沙律醬嘅威士忌汁 幾開胃-🦀辛味軟殼蟹Burger $59呢個burger同平時嘅burger唔同 係用咗煙靭嘅日本珍珠米取代麵包 軟殼蟹亦炸得好鬆脆 外脆內軟 價錢合理-🍲豚肉壽喜燒鍋 $68豚肉壽喜燒唔錯 湯底幾好甜甜地唔會太鹹 最鍾意佢粒溫泉蛋-🥩安格斯牛肉 $45串燒安格斯牛肉係炸嘅 肉質有少少韌-水蜜桃紅茶(凍) $10蜂蜜檸檬紅茶(涷) $10兩種紅茶差唔多味🤣 📍九町屋 (北角)北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖
😝北角隱世日本小店😝

串燒安格斯牛肉係炸嘅 肉質有少少韌
水蜜桃紅茶(凍) $10
蜂蜜檸檬紅茶(涷) $10

兩種紅茶差唔多味🤣

📍九町屋 (北角)
北角水星街6-8號恒寶大廈地下B號舖
2022-10-11 41 浏览
去咗幾次食呢間,因爲第一次都已經感覺良好。簡單來講,此店價錢親民,但煮出來既嘢絕對係比我去其他貴價居酒屋或日本餐廳好好多!燒物:燒得乾脆,焦香,內裏肉汁鮮嫩,係有誠意既燒物,唔係hea燒飯:便當精緻,但份量好夠,味道好好價錢:我反而唔明食物質素咁好點解收咁平,我絕對係願意俾多D的,有誠意既餐廳最重要係你俾既價錢食到既嘢係高質的,我有時去$200-400人頭既餐廳連基本質素都做唔到,呢間親民餐廳就做到超出佢價錢應有既質素啦

飯:便當精緻,但份量好夠,味道好好

2022-10-10 44 浏览
水星街九町屋偽日本之旅點解會叫依間餐廳做偽日本之旅?呢度當然係食日本菜,而且裝修好有特色,店員的服務態度十分友善🫶🏻我order咗🌸吉列黃金蝦配手作他他汁吉列粉漿做得好好,鬆脆可口,蝦味十足,記得要點他他汁喔🌸豚肉壽喜燒本身係跟飯我轉咗做烏冬,湯底做得好好,豚肉嫩滑好美味🌸 燒雞泡魚乾口感煙韌,咬落鮮甜,越食越香,食唔停口!🌸吉列豬扒豬骨湯烏冬豬扒外脆內肉質鮮嫩🌸冰凍芒果綠茶,芒果味濃🌸冰凍檸檬梳打,火氣全燒,爽呀
水星街九町屋偽日本之旅

店員的服務態度十分友善🫶🏻我order咗
🌸吉列黃金蝦配手作他他汁
吉列粉漿做得好好,鬆脆可口,蝦味十足,記得要點他他汁喔

🌸豚肉壽喜燒
本身係跟飯我轉咗做烏冬,湯底做得好好,豚肉嫩滑好美味

🌸 燒雞泡魚乾
口感煙韌,咬落鮮甜,越食越香,食唔停口!
🌸吉列豬扒豬骨湯烏冬

豬扒外脆內肉質鮮嫩
🌸冰凍芒果綠茶,芒果味濃
🌸冰凍檸檬梳打,火氣全燒,爽呀
聽朋友講砲台山新開咗間平民價日式居酒屋食堂,今日去完寵物展就順面去試下💁🏻‍♀️。呢間日式食堂裝修好有日式風格,木枱木凳木地板磚,有種入咗榻榻米嘅感覺!店鋪選用QR code掃碼自助下單,都幾方便,菜式種類都有好多,有便當、煎飯堡、壽喜鍋、丼飯、拉麵/烏冬、串燒同炸物等等。價錢好親民💕🍲牛肉壽喜鍋 & 豚肉壽喜鍋 (配飯) $58 壽喜鍋湯底做得好出色,因為加咗好多蔬菜,所以飲落濃郁得嚟亦好清甜,再將隻日本蛋搞勻,送飯一流!🦀和風辛味軟殼蟹 (配辣蟹籽醬) $52呢道軟殼蟹好有驚喜,本身以為軟殼蟹會好細隻好迷你,點知同正常蟹差唔多大細,入面清楚見到有蟹膏,而且炸到外脆內軟,表皮灑咗和風辛味粉好惹味,配埋辣蟹籽醬好涮嘴!🍤吉列黃金蝦 (配手作他他汁) $36炸蝦都炸得好香脆,而且蝦肉唔會太細隻,沾埋店舖手作他他汁,味道都幾唔錯!🍢另外叫咗幾樣串燒: 荔枝煙肉卷、燒帶子、肥牛竹筍卷、雞中翼串、雞軟骨串;值得一提荔枝煙肉卷真係好好食,可能見識少未食過,第一次食覺得好特別,估唔到荔枝同煙肉一咸一甜會咁夾!🐡最後食開咗個胃,再叫多樣燒雞泡魚乾,焦香味好正,好想嗌返枝啤酒,不過今日有揸車所以忍咗口。

有便當、煎飯堡、壽喜鍋、丼飯、拉麵/烏冬、串燒同炸物等等。
價錢好親民💕

🍲牛肉壽喜鍋 & 豚肉壽喜鍋 (配飯) $58

🦀和風辛味軟殼蟹 (配辣蟹籽醬) $52

🍤吉列黃金蝦 (配手作他他汁) $36

呢餐叫咗咁多嘢食,最終埋單每人都係百幾蚊,CP值真係好高,下次一定會再嚟食!
2022-09-24
  • 荔枝煙肉卷
2022-10-01 57 浏览
北角抵食日式輕食🍱九町屋位於炮台山站 主打日式輕食 無論係主食定小食都係幾十蚊💰全日免收加一 最啱經過黎坐下relax下🥰主食🦀和風辛味軟殼蟹煎飯 配肉醬汁 ($55) 呢度既特色就係有唔同既日式煎飯🤩其實日式煎飯就係好似mosburger既珍珠堡今次試左軟殼蟹 軟殼蟹勁大隻🦀炸到熱辣辣地 配上煎得香口既米飯同埋肉醬汁比起連鎖店既米漢堡更多層次👍🏻🍜豬軟骨豬骨湯烏冬 ($48)除左惹味既煎飯 呢度都有日式烏冬同拉麵既選擇烏冬煙煙韌韌 同軟嫩既豬軟骨係絕配🐷唔算係特別既配搭 但都滿足到想食日式烏冬既癮😋小食🍤芝麻蝦多士 $35🧀吉列炸芝士 $34小食方面推薦呢度既炸物 🥰尤其係蝦多士 蝦多士有返一定厚度滿滿既蝦滑裹上粒粒芝麻 值得一試👍🏻炸芝士亦都香濃 仲有流心效果 💜餐飲只要嗌一款主食就可以以$10加配飲品檸檬梳打/ 水蜜桃紅茶 兩個人試曬主食小食都只係$200左右🤑餐廳價錢真係超親民 CP值超高!
北角抵食日式輕食🍱

九町屋位於炮台山站 主打日式輕食
無論係主食定小食都係幾十蚊💰
全日免收加一 最啱經過黎坐下relax下🥰

主食
🦀和風辛味軟殼蟹煎飯 配肉醬汁 ($55)
呢度既特色就係有唔同既日式煎飯🤩
其實日式煎飯就係好似mosburger既珍珠堡
今次試左軟殼蟹 軟殼蟹勁大隻🦀
炸到熱辣辣地 配上煎得香口既米飯同埋肉醬汁
比起連鎖店既米漢堡更多層次👍🏻

🍜豬軟骨豬骨湯烏冬 ($48)
除左惹味既煎飯 呢度都有日式烏冬同拉麵既選擇

餐飲
只要嗌一款主食就可以以$10加配飲品
檸檬梳打/ 水蜜桃紅茶

兩個人試曬主食小食都只係$200左右🤑
餐廳價錢真係超親民 CP值超高!
2022-09-28 54 浏览
最近前同事約食飯,話發現左公司附近嘅一間小小居酒屋,超高質之餘仲要夠價錢抵食👻係真唔係就要試過先知啦!九町屋位處於水星街,近住炮台山地鐵站A出口🚉位置都好易搵!門面夠光猛,仲有大大隻狸貓迎賓😳✨蒲燒鰻魚便當🍱便當內容夠哂豐富,除咗有主角鰻魚之外,仲有前菜帆立貝裙邊、迷你甜蕃薯🍠、小丸子,當中蕃茄仔超有驚喜🍅加咗特製調味,甜甜酸酸勁開胃!🔸醬燒雞排配烏冬烏冬同濃濃豬骨湯一定係絕配☺️無得輸啦!最抵讚係個醬燒雞排,非常入味且腍身,勁好食!⭐️嚟食居酒屋🏮就當然要叫下小食~吉列炸蝦夠乾身,麵包糠唔會太厚🍤餃子亦煎到脆卜卜🥟2種小食亦幾有水準,唔錯唔錯🔎!檸檬梳打🍋 & 蜂蜜紅茶☕️九町屋整體質素真係唔錯,價錢合理食物質素好,性價比非常高👻重點坐得舒服又唔洗同人逼😆✨

蒲燒鰻魚便當

🔸醬燒雞排配烏冬
烏冬同濃濃豬骨湯一定係絕配☺️無得輸啦!
最抵讚係個醬燒雞排,非常入味且腍身,勁好食!⭐️

嚟食居酒屋🏮就當然要叫下小食~

檸檬梳打🍋 & 蜂蜜紅茶☕️

2022-09-26 87 浏览
之前已經聽過係呢頭番工既朋友大推呢間餐廳, 佢話九町屋又抵食又好味, 係佢平時既飯堂。 今日同男朋友去港島區拍拖👫🏻, 我就即管試下係未真係咁正。餐廳位置都幾易搵, 一轉入去水星街就見到。餐廳既裝修都幾靚, 顏色以深木色為主, 以貍貓做主題 (牆身D畫勁可愛), 坐得幾舒服。另外, 呢間餐廳係pet-friendly🐶🐱 , 係門口位置有一個用餐位置專門俾有帶寵物既人士食野, 幾好👍🏻我同男朋友都無食早餐, 所以勁肚餓😂 餐廳係用手機落單, 一Scan個QR code就可以睇哂有咩野食。我見openrice上面好多comment話煎飯好好味, 不過我唔想食咁多飯, 所以我叫左個軟殼蟹🦀小食 (應該同辛味軟殼蟹煎飯上面果款一樣?!) , 再加一份炭燒雞扒🐔便當, 而男朋友就叫左個牛肉壽喜燒鍋🐄同埋吉列豬扒🐖。 和風辛味軟殼蟹 配辣蟹籽醬 ($52)呢個軟殼蟹真心大推🤩🤩🤩 軟殻蟹炸得好脆, 非常酥軟, 香口又夠野味!個軟殼蟹炸起左之後加左少少七味粉?!係上面, 食落除左有本來的軟殼蟹味之外, 仲多左一種香而不辣既味道, 幾有層次。而辣蟹籽醬既份量都好夠, 每啖都沾少少醬都夠食, 而且小小

和風辛味軟殼蟹 配辣蟹籽醬 ($52)
和風辛味軟殼蟹 配辣蟹籽醬

呢個軟殼蟹真心大推🤩🤩🤩 軟殻蟹炸得好脆, 非常酥軟, 香口又夠野味!個軟殼蟹炸起左之後加左少少七味粉?!係上面, 食落除左有本來的軟殼蟹味之外, 仲多左一種香而不辣既味道, 幾有層次。而辣蟹籽醬既份量都好夠, 每啖都沾少少醬都夠食, 而且小小辣味令人想食完一啖又繼續食。唯一少少美中不足就係有D偏油, 感覺好邪惡。

吉列豬扒 配手作他他汁 ($35)
吉列豬扒 配手作他他汁

除左主角豬扒之外, 隨碟仲有一份沙律🥗, 芝麻醬好夠, 唔會好似其他餐廳咁得D菜咁Dry。不過豬扒就比較薄身, 所以拎去炸完會更加抽乾D水份, 食落偏硬身。

牛肉壽喜燒鍋 配米飯 ($58)
牛肉壽喜燒鍋 配米飯

男朋友叫左呢個牛肉壽喜燒鍋, 上枱時店員好貼心咁提醒我地要小心唔好掂到個鍋。成個鍋都好足料, 牛肉, 大蔥, 豆腐, 冬菇, 仲有一隻生蛋。其實有時當我唔知想食乜既時候, 叫壽喜燒鍋一定唔會出錯。而今次毫無懸念, 男朋友將成個鍋都清哂😂😂😂

炭燒雞扒便當 ($59)
炭燒雞扒便當

我就叫左雞扒便當, 第一個原因就係見到個便當有好多唔同既食物, 好似好豐富咁。而第二個原因就係因為我同男朋友已經揀左牛, 豬同埋蟹, 所以揀個雞好似理所當然咁。便當入面除左有主角炭燒雞扒之外, 仲有漬過的小蕃茄&菜, 海蜇, 小甜薯, 玉子燒, 日本蘿蔔, 仲有肉丸, 十分豐富。 炭燒雞扒上的燒汁甜甜地, 加上雞肉幾滑, 味道不錯。

蜂蜜檸檬紅茶 & 九町屋咖啡 (跟餐+$10)

我點的蜂蜜檸檬紅茶叫左少糖, 我覺得甜度依然有一般茶飲店既7分甜左右, 如果唔中意太甜既人可能要再同店員講。男朋友果杯咖啡就正正常常, 飲落帶少少焦糖既味道。

整體黎講呢間餐廳真係正如我朋友所講, 簡直係平靚正! 環境同服務態度都一流, 而且我同男朋友坐左個零鐘都無人催我地還枱, 可以慢慢食, 慢慢傾下計, chill下。埋單既時候同老闆傾左兩句, 佢都幾nice, 同埋都有講到疫情令生意難做 (我見就算好似今日係weekend, 生意都麻麻地)… 其實呢類有心經營既小店, 呢個價錢有呢個水準, 都真係好值得推薦俾身邊既朋友! 所以呢篇食評都特登寫長D俾其他人參考。
2022-09-24
午餐