眾所周知天后、炮台山兩個地鐵站附近好多小店,都好好味,今次去咗九町屋揾食,好想記錄分享一下🥰真心推介,無論食物、價錢都非常優質底食,平民美食必選💕主要推介 - 晚市特惠套餐,勁抵食👍🏻✨A餐一人定食:厚切牛舌定食 - 免費送米飯+飲品 ($88)📝牛舌都真係幾厚身,外層煎左,食落口外面幾實淨二入面好軟熟,再配搭埋其他伴菜小食,好好味👍🏻✨B餐小火鍋:牛肉小火鍋 ($98)📝火鍋有2種湯底可以選擇,壽喜燒鍋底或者豆乳雞湯底。今次揀咗豆乳雞湯,湯底十分之驚喜,豆乳味香濃,配搭牛肉及蔬菜一齊,幾清新,食落口好舒服,絕對唔會好漏👍🏻✨特色燒✅鹽燒雞翼 ($35/2串)📝鹽燒雞翼穿法特別,張隻雞翼攤開嚟燒,令到外皮燒得好脆,又唔會太乾👍🏻價錢仲好抵食🥰✅焦糖燒菠蘿($30/1份有2串)📝必吃菠蘿👍🏻焦糖燒得好脆,菠蘿好甜,夾埋一齊食口感層次豐富💕飲品推介✅百香果紅茶:好香濃好飲,熱飲都好好飲👍🏻✅手打蜂蜜檸檬紅茶:清新唔算太甜,再配埋面頭有啲泡泡就更好飲👍🏻

主要推介 - 晚市特惠套餐,勁抵食👍🏻
✨A餐一人定食:
厚切牛舌定食 - 免費送米飯+飲品 ($88)

✨B餐小火鍋:牛肉小火鍋 ($98)

✨特色燒
✅鹽燒雞翼 ($35/2串)

✅焦糖燒菠蘿($30/1份有2串)

飲品推介
✅百香果紅茶:好香濃好飲,熱飲都好好飲👍🏻

• 鹽燒雞翼
  • 厚切牛舌定食
  • 牛肉小火鍋
2024-12-04 1277 浏览
食過發現九町屋值得推薦👍🏻價錢唔貴之餘,質素都好高午市選擇繁多,套餐仲包一杯野飲加多個小食絕對會食到飽住咁走🤣🍱豚肉生薑燒便當 $66主食豚肉用左洋蔥同特配既生薑醬汁烹調,醬汁偏甜,新鮮生薑用量適中,調到味之餘唔會有辛辣既味道,撈飯一流😋便當保留到日式風格,日本配菜同漬物乜都有啲,例如甜小薯仔、酸口開胃腌蘿白、juicy 車厘茄、鳴門卷、冬菇同玉子卷好岩貪心乜都想試啲既食客😊🐮牛肉壽喜鍋 $69性格比真係極高,呢個價錢食到味道唔錯既壽喜燒。壽喜汁味道偏甜牛肉份量超足料,牛肉浸滿壽喜汁同蛋液,又滑又甜😋另外粉絲、金針菇同娃娃菜同樣足料,已經好少餐廳會咁足料之餘,仲要價錢咁實惠。套餐包既飲品:🍹手打蜂蜜檸檬紅茶蜂蜜酸檸檬🍋fresh🍹 百香果紅茶酸酸甜甜百香果配紅茶,好飲👍小食炸物:🥟炸餃子 $33炸物即叫即炸,上枱熱辣辣❤️‍🔥🐣唐揚雞(配手作他他汁) $35他他汁有酸瓜既清新酸味,配脆炸唐揚雞平衡油膩感。整體餐廳性格比高,午市唔洗加一,200蚊就食到2餐加2個小食,值得再黎😋
食過發現九町屋值得推薦👍🏻
價錢唔貴之餘,質素都好高
午市選擇繁多,套餐仲包一杯野飲
加多個小食絕對會食到飽住咁走🤣
🍱豚肉生薑燒便當 $66
好岩貪心乜都想試啲既食客😊

牛肉壽喜鍋
🐮牛肉壽喜鍋 $69
牛肉份量超足料,牛肉浸滿壽喜汁同蛋液,又滑又甜😋
手打蜂蜜檸檬紅茶 & 百香果紅茶
套餐包既飲品:
🍹手打蜂蜜檸檬紅茶
蜂蜜酸檸檬🍋fresh
🍹 百香果紅茶
酸酸甜甜百香果配紅茶,好飲👍
炸餃子
小食炸物:
🥟炸餃子 $33
炸物即叫即炸,上枱熱辣辣❤️‍🔥
唐揚雞(配手作他他汁)
🐣唐揚雞(配手作他他汁) $35
他他汁有酸瓜既清新酸味,配脆炸唐揚雞平衡油膩感。

2024-12-01
牛肉壽喜鍋
炸餃子
唐揚雞(配手作他他汁)
2025-05-24 0 浏览
每逢星期一就係我去上堂既日子,上堂前要揾下附近有咩好食填飽個肚先😙今次就揾到個好好味又多人幫襯既小店九町屋!我叫左個一人火鍋再加兩份串燒好滿足好飽😋Food list🍽️牛肉小火鍋 $98火鍋好多料好大份,d料多到滿曬出黎,好誇張🤣有肥牛、冬菇、半熟蛋、魚片、豆腐卜、金菇、魚腐、菜、粉絲等!而湯底我就揀左豆乳雞湯底,好濃郁呢!仲配埋白飯同飲品!百香果綠茶(跟餐送)甜甜酸酸又清香好解渴呢!打邊爐必叫!柚子蜜厚切牛舌 $56我係牛舌fans😋依個牛舌我好仲意,牛舌口感好正好厚,加上甜甜地既柚子蜜,好好味!鹽燒牛舌 $45試完甜就食咸既牛舌,一樣咁惹味!

今次就揾到個好好味又多人幫襯既小店九町屋!

我叫左個一人火鍋再加兩份串燒好滿足好飽😋

Food list🍽️

牛肉小火鍋 $98
火鍋好多料好大份,d料多到滿曬出黎,好誇張🤣

仲配埋白飯同飲品!

百香果綠茶(跟餐送)
甜甜酸酸又清香好解渴呢!打邊爐必叫!

柚子蜜厚切牛舌 $56

鹽燒牛舌 $45
試完甜就食咸既牛舌,一樣咁惹味!
2025-04-28
九町屋一家優質日本料理店,從港鐵天後站 步行約 6 分鐘就能到達。餐廳的性價比極高,有著明顯的價格優勢,食物品質、服務水準等方面表現出色。叫咗個餐兩個人share食。牛肉小火鍋,壽喜鍋湯底,加肥牛,濃郁而不失清爽的甜鹹味道,為涮煮提供了絕佳的基礎。精選優質肥牛,其豐富的大理石花紋預示著入口即化的美妙口感。在溫暖的小火鍋中輕輕一涮,肥牛迅速吸收湯底的精華,搭配新鮮蔬菜和特製蘸料,每一口都是對味蕾的極致。香煎牛板腱定食,精緻料理,肉質同煑得非常好,內部保持了鮮嫩多汁的狀態,配菜以及一碗香噴噴的白米飯,既平衡了口感也豐富了營養層次。個餐連飲品,揀咗百香果茶,味道清新,茶底香,既能突出百香果的濃郁果香,又能保留茶的自然韻味。

叫咗個餐兩個人share食。

2025-03-30
2025-04-30 0 浏览
位在天后的日本料理店九町屋,是我吃過一次就愛上的日式小店,九町屋以親民價格就吃得到道地的日本味,而且餐點品項選擇多樣化,週末我和侄兒又回訪來這裡聚餐。蒲燒鰻魚便當小菜的種類許多,看起來蠻吸睛,雖然每樣餐點看上來都是一點點,但全部加上來的份量亦是相當驚人,吃完超有飽足感,白蘿蔔清甜多汁,冬菇厚嫩,蕃薯仔香甜綿密,車厘茄微酸開胃,黃蘿蔔爽脆酸美,大量蔬果能均衡一下飲食。玉子燒嫩嫩的,讓人忍不住一口接一口,帶子裙邊爽口彈牙,令人愛不釋口。蒲燒鰻魚烤得油亮誘人,肉質軟嫩,而且又厚又大的一塊,跟我的手掌一樣大,蒲燒醬汁鹹甜適中,搭配熱騰騰的白飯,簡直是人間美味,每一口都充滿了鰻魚的香氣和醬汁的甜味。熱百香果紅茶是不敗的經典,也是挺多人餐人的首選,熱百香果茶甜甜的百香果醬混合溫熱的紅茶,比例完美,同時可感受到百香果果香和紅茶芳香,熱百香果紅茶教人百喝不膩。芝麻蝦多士(配威士忌汁)絕對是考功夫的小食,將新鮮的蝦肉打成蝦膠,然後釀入麵包,再撒上黑白芝麻油炸至金黃色澤,香脆的多士與蝦膠的鮮美相互交織,可口的芝麻蝦多士沾點威士忌汁,整體味道不錯,口齒留香。關東煮配烏冬包含多種食材,這麼豐盛只需45元,真的

關東煮配烏冬包含多種食材,這麼豐盛只需45元,真的是物超所值,關東煮包括白蘿蔔、冬菇、鳴門卷、黑椒雞肉丸子、油揚、魚豆腐,烏冬吸溜一口,滑順有彈勁,簡單吸收關東煮湯頭的風味已很好吃。

冬菇有先燉煮過,所以入味又甜鮮,蘿蔔富含水份,吸飽滿滿的濃湯,侄兒最愛魚豆腐這一味,一咬下去彈彈的鹹甜鹹甜,黑椒雞肉丸子吃到雞軟骨,彈脆的咬感特別滋味,黑椒椒香在口中化開,油揚盡是湯精髓,不會死鹹。

熱手打蜂蜜檸檬紅茶以紅茶當做基底,並加入蜂蜜、檸檬手打而成,喝進嘴裡蜂蜜甜蜜明顯,喝出檸檬的酸度但又不會讓人覺得太過,紅茶跟檸檬汁、蜂蜜搭配剛剛好,茶香仍維持著,熱手打蜂蜜檸檬紅茶頗厲害。
2025-04-27 0 浏览
最近天氣忽然轉涼,連日的炎熱過後,特別想來一碗熱騰騰的壽喜燒烏冬。位於天后的這間日本料理店,幾乎已經成了我的日常飯堂。這裡主打抵食高質,午餐和下午茶時段更有額外優惠,而且不用加一,性價比無得輸。🏅豚肉壽喜燒送飲品($66)+轉烏冬(+$10)鐵鍋上桌,熱力十足,湯底鮮香不過鹹。鍋中鋪滿嫩滑豚肉、溫泉蛋、娃娃菜、冬菇、豆腐、大蔥,份量十足,烏冬吸盡壽喜燒湯汁,每口都暖入心。🏅蒲燒鰻魚便當($79)一大塊蒲燒鰻魚鋪在白飯上,配上鰹魚湯煮蘿蔔冬菇、香滑玉子、涼拌帶子裙邊,還有糯米糍和迷你紫薯甜品,配搭豐富。🏅吉列黃金蝦($35)配手作他他汁炸得金黃酥脆的黃金蝦,外脆內嫩,沾上自家製他他醬,酸香開胃。

🏅豚肉壽喜燒送飲品($66)+轉烏冬(+$10)
豚肉壽喜燒

🏅蒲燒鰻魚便當($79)

🏅吉列黃金蝦($35)配手作他他汁
2025-04-27
豚肉壽喜燒
2025-04-26 0 浏览
糧尾食平d, 竟然比我地搵到係炮台山同天后之間呢間小店, 主打日式便當、拉麵等, 價錢親民, 味道亦唔錯, 全日免加一, 係糧尾首選!【豬軟骨 自選】豬骨湯輕盈突出, 拉麵Q彈, 豬軟骨就連軟骨都煮得好林, 肉味濃郁!【蒲燒鰻魚便當】便當豐富, 厚燒鰻魚惹味, 配上珍珠米飯, 非常滿足。配菜有前菜、醃蘿蔔、迷你蕃茄、冬菇、玉子、肉粒等等…仲有埋糯米糍做甜品, 抵食!主食另+$10可追加飲品,百香果綠茶     芒果綠茶    兩款綠茶果味濃郁, 清新消暑, 解渴一流。【吉列黃金蝦(配手作他他汁) 】炸蝦炸得金黃鬆脆, 蝦爽口, 點上他他汁, 味道更提升。
【豬軟骨 自選[烏冬/拉麵]】
豬軟骨拉麵
【蒲燒鰻魚便當】
主食另+$10可追加飲品,
百香果綠茶
芒果綠茶

兩款綠茶果味濃郁, 清新消暑, 解渴一流。
【吉列黃金蝦(配手作他他汁) 】
炸蝦炸得金黃鬆脆, 蝦爽口, 點上他他汁, 味道更提升。
2025-04-25
豬軟骨拉麵
2025-04-15 23 浏览
👧🏻😋👅🍽✨抵食日式小店-🇯🇵 呢間九町屋九龍灣同天后各有分店, 餐牌同裝修都一樣, 除咗日式便當, 拉麵, 壽喜鍋, 仲有定食套餐, QR code落單免加一價錢相宜▪厚切牛舌定食 配飲品 $88👅 五塊牛舌未至於係好靚, 但厚身軟滑勁腍, 仲要配三色前菜, 飯素飯, 豬骨上湯時菜同飲品, 已非常對得住價錢▫豚肉烏冬 $54🍜 豚肉用左腩片肥瘦相間, 份量算幾多, 配有海帶, 糖心蛋, 鳴門卷同粟米; 烏冬又彈牙又滑▪鹽燒牛板腱2串 $58🥩 燒得唔錯, 牛肉嫩滑鎖住肉汁係入面, 肉塊厚身鮮甜
👧🏻😋👅🍽✨
抵食日式小店

▪厚切牛舌定食 配飲品 $88

▫豚肉烏冬 $54

▪鹽燒牛板腱2串 $58
🥩 燒得唔錯, 牛肉嫩滑鎖住肉汁係入面, 肉塊厚身鮮甜
2025-04-12 100 浏览
今次嚟到天后呢間日式餐廳,叫咗幾樣好食嘅菜式,嚟介紹下我食嘅嘢。麵豉醬牛腸煮呢個牛腸煮真係好正!麵豉醬味道濃郁,又有啲香味,牛腸煮得剛剛好,食落去唔會太韌芝士皇帝蟹棒小火鍋壽喜鍋湯底呢個火鍋湯底係以壽喜鍋為基礎,加上蟹棒芝士,食落去又香又滑,啲芝士真係幾濃。九町屋奶茶(凍)這杯奶茶真係無得輸,凍嘅啱啱好,味道香滑,奶香濃郁,夠醇厚。牛肉壽喜鍋(配米飯)呢個牛肉壽喜鍋就更加正啦!牛肉新鮮,薄薄一片,一煮就熟,味道入得好好,白米飯吸收咗啲湯底味之後,加埋牛肉一齊食,好食。

麵豉醬牛腸煮

芝士皇帝蟹棒小火鍋壽喜鍋湯底

九町屋奶茶(凍)

牛肉壽喜鍋(配米飯)
2025-04-12 72 浏览
同朋友去銅鑼灣圖書館搵資料,之後一齊過去天后一帶搵嘢食,見到間食日式菜嘅九町屋,店前貼左餐牌,主要提供鍋物、串燒、拉麵、便當等,價錢大眾化,吸引我哋入去試吓!香煎三文魚扒定食+飲品:定食除咗主食,還有一碗雞湯,青瓜、帶子裙邊、溫泉蛋。雞湯好足料,味道濃郁鮮甜,溫泉蛋流心滑溜,拌飯食一流,味道即刻提升,三文魚扒煎得香脆可口,肉質鮮嫩相當美味。豬軟骨拉麵:豬軟骨肉質軟腍入味,拉麵彈牙又夠掛湯,配左半隻糖心蛋、海帶等,十分豐富。套餐配飲品:芒果綠茶清爽解膩。手打蜂蜜檸檬紅茶:味道香甜,沒有苦澀味。鹽燒雞翼(2串):有陣陣焦香氣味,外皮香脆可口,雞肉肉嫩多汁,鹹香味很好。

套餐配飲品:

芒果綠茶清爽解膩。

手打蜂蜜檸檬紅茶:味道香甜,沒有苦澀味。

2025-04-10 67 浏览
同朋友食飯 見就近炮台山同天后附近 就搵左依間餐廳。晚市都有簡左一人火鍋 (B餐)跟餐。 禁講之餘 就宣傳一陣陣尾尾。火鍋有3款,包括豬肉、牛肉同芝士蟹柳,湯底分別有壽喜燒同豆乳雞湯簡。 跟餐包一碗飯同一杯飲品。 價錢大概$88-98不等。 我就簡左豬肉跟雞湯湯底。 火鍋份量好大 滿滿一大兜! 除左豬肉外,仲有菜、豆腐、冬菇、粉絲。 其實咁大覺真係好抵食既。 另外加配左烏冬($10) 不過我地誤以為係指跟餐既飯改烏冬 原來唔係😅 好彩職員應該估到我地誤會左 都問我地洗唔洗收番個飯,以免浪費🤣湯底其實唔太突出, 飲落淡淡地 ,中意濃味既可以簡壽喜燒味。 跟餐飲品簡左手打蜂蜜檸檬水。 味道普通。 不過健康黎講會好啲既 講開環境, 環境係靚 同有點日系感。傾偈黎講都可以的。 位置其實偏向銅鑼灣作名多
同朋友食飯 見就近炮台山同天后附近 就搵左依間餐廳。
我就簡左豬肉跟雞湯湯底。
火鍋份量好大
2025-04-08 53 浏览
我同朋友最近去試咗午市特專套餐,真係好抵食!😋 我哋各自點咗一set牛肉壽善鍋套餐,連飲品,淨係$69。轉烏冬加$10,真係值得!🍜 個烏冬粗身又勁彈,咬落去好有口感,份量夠多,真係食得好滿足。👍整體嚟講,呢個套餐不單止平,味道都好好,令我哋都好滿足。🎉 除咗壽善鍋,我哋仲加咗一份芝麻蝦多士,只需$37。蝦多士外脆內嫩,加埋面頭啲芝麻,口感真係好豐富,食得令人心情大好。🥳今次午餐經驗真係超級愉快,食物質素高,價位合理,好適合朋友聚餐。👯‍♂️ 如果你想搵一個又好味又抵食嘅地方,呢間餐廳絕對值得一試!下次我再嚐試其他菜式!✨

今日約了妹妹食飯,試了這間餐廳,非常抵食不錯👍🏻🌟黑豚肉小火鍋$88黑豚肉好吃!肥肉位不肥還很彈牙,正!😋🌟芝士皇帝蟹柳小火鍋$88喜歡吃芝士的不要錯過,流心芝士濃郁😎🌟加配肥牛片$25足足有6大片,一點也不欺場🥳🌟兩款湯底:豆乳雞湯底、壽喜燒湯底如果鍾意甜甜地的,可以選壽喜燒湯底😊豆乳雞湯比較清啲鮮啲,我和妹妹都覺得很不錯👍🏻店家也很好,有幫我們添湯。我們又用湯拌飯,很好吃😍另外兩款火鍋都有大量配菜 🥬包括冬菇、金菇、豆腐、粉絲、紹菜等等,食菜都飽🤣🌟套餐配免費冷熱飲品,手打蜂蜜檸檬紅茶檸檬味濃,百香果紅茶也有香甜的百香果味🍹連鎖快餐店一人火鍋都要這個價,但這裡的質素更勝一籌👍🏻👍🏻
今日約了妹妹食飯,試了這間餐廳,非常抵食不錯👍🏻

🌟黑豚肉小火鍋$88
黑豚肉好吃!肥肉位不肥還很彈牙,正!😋

🌟芝士皇帝蟹柳小火鍋$88
喜歡吃芝士的不要錯過,流心芝士濃郁😎

🌟加配肥牛片$25
足足有6大片,一點也不欺場🥳

🌟兩款湯底:豆乳雞湯底、壽喜燒湯底
如果鍾意甜甜地的,可以選壽喜燒湯底😊

連鎖快餐店一人火鍋都要這個價,但這裡的質素更勝一籌👍🏻👍🏻
2025-04-07
2025-04-07 46 浏览
「小巷入面,其實有好多小店」小編今次就帶黎到北角,同大家介紹一間位於水星街小巷入面,裝修風格幾有特色既日式料理店 一 九町屋 @machiya_hk🌟吉列黃金蝦 $35炸蝦炸得金黃酥脆,配埋他他醬黎食 🤤👍🏻🌟炭燒雞扒便當 $66雞扒燒得帶微微焦香,而醬汁鹹中帶甜,肉質亦算嫩,而配菜除左螺肉,仲會有迷你紫薯、黃蘿蔔、小蕃茄、關東煮,都算豐富 🤤👍🏻📍九町屋地址:北角山河大廈地下A號舖#北角 #九町屋 #水星街 #留港消費 #支持小店 #覓食北角 #食在北角 #日式便當 #平民美食 #香港美食 #天后美食 #為食關注組 #北角食乜好 #吉列黃金蝦 #香港美食地圖 #九町屋居酒屋 #炭燒雞扒便當 #九十後行到邊食到邊 #HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
「小巷入面,其實有好多小店」

🌟吉列黃金蝦 $35
炸蝦炸得金黃酥脆,配埋他他醬黎食 🤤👍🏻

🌟炭燒雞扒便當 $66

📍九町屋
地址:北角山河大廈地下A號舖

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2025-04-05 41 浏览
❤️牛肉壽喜鍋配米飯牛肉壽喜鍋入面嘅湯底係用醬油、糖同埋米酒調製而成,味道香甜可口。牛肉切片鮮嫩,配埋白菜、蘑菇同埋豆腐一齊燉煮,浸入湯入面嘅味道十分鮮美,每一口都可以感受到食材嘅原汁原味。米飯搭配得非常好,米粒鬆軟,吸收湯汁之後,味道更加豐富。特別適合喺寒冷天氣享用。❤️香煎三文魚扒(一人定食系列)三文魚外皮煎到金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,魚肉自然嘅油脂香配搭白飯一係好正。配菜方面有清爽嘅青瓜沙律同流心溫泉蛋。溫泉蛋撈埋白飯食真係一流 。
❤️牛肉壽喜鍋配米飯

❤️香煎三文魚扒(一人定食系列)

• 香煎三文魚扒
  • 牛肉壽喜鍋配米飯