2023-01-31 75 浏览
見到呢一個古色古香嘅門面 已經感受到入邊一定係一間有特色嘅餐廳😆 原來係一間川菜火鍋店 見到價錢幾抵食真係決定一試👍🏻火鍋湯底價錢由$106起 唔使再揀右揀 我哋決定試三國演義鍋 一次過可以食哂3款口味嘅湯底👅 三款口味嘅湯底係麻辣同另外4款湯底揀兩款 我哋最後試咗蕃茄 菌湯同輕成都口味嘅麻辣湯👍🏻 個人比較鍾意食菌湯 麻辣唔食得辣嘅朋友揀輕成都口味都OK 唔會太辣🤓火鍋配料價錢都唔貴 而且佢仲可以揀大份或者小份 幾flexibile👍🏻 我哋今晚就食咗招牌手切牛肉 新西蘭高鈣羊肉 沙巴魚 鮮蝦 萵筍 潮汕牛肉丸 鮮香菇😋 手切牛肉嘅牛尾牙味都幾出眾 另外潮汕牛肉丸都係推介 非常彈牙多汁👅食完火鍋仲可以叫甜品 叫左冰粉同紅糖糍粑🥰 冰粉嘅配料都幾多 仲有山楂提子乾等等 甜甜地正好解辣🌟
原來係一間川菜火鍋店 見到價錢幾抵食真係決定一試👍🏻

食完火鍋仲可以叫甜品 叫左冰粉同紅糖糍粑🥰
冰粉嘅配料都幾多 仲有山楂提子乾等等 甜甜地正好解辣🌟
2023-01-29 51 浏览
環境不錯。調味料居然有香港少見的韭菜花,算意外之喜。火鍋味道不錯,是正宗的四川火鍋。食材新鮮,也有一些其他火鍋店沒有的食材。上菜速度也快,服務員態度非常好。值得再來。
環境不錯。
調味料居然有香港少見的韭菜花,算意外之喜。
值得再來。
2023-01-24 406 浏览
好凍呀,又想食番餐好嘅,打邊爐就啱晒😚 今晚同朋友嚟北角食四川麻辣火鍋,裝修極具氣派,濃烈中國風設計,古色古香🥰 店舖仲飄住陣陣牛油火鍋香,令人急不及待想試🤤🌟經典鴛鴦湯底$116番茄湯底(微辣)輕成都湯底識食當然叫鴛鴦湯底,一邊辣,一邊唔辣,幫自己留條後路🤣 個鍋比一般火鍋店更大,方便淥食物😌 番茄🍅湯底超推介,好香甜番茄味,色澤紅潤吸引👍 輕成都湯底嘅牛油味好香濃,真係好足料,麻辣過癮🤤🤤🌟九格格$186人少少極力推介叫呢份九格格,賣相精緻之餘樣樣都好的骰😎 一次過可以試到9種打邊爐食材,唔使左揀右揀😍 當中海中蝦好鮮甜,桂花蚌打邊爐必食,鮮鴨血超新鮮,坊間少有,店員提醒要即刻淥先可以保持最佳狀態,食落勁滑溜,海帶苗好嫩滑高質👍 牛肉丸彈牙有牛味,仲有鵝腸,巴沙魚,黃喉,毛肚全部都好新鮮🤤🌟招牌手切牛肉(小)$123淥一淥好快熟,有牛味,肉質嫩滑,下次記得叫大份先夠喉😌🌟南非鮑魚$46/隻好大隻超厚肉,啖啖肉勁鮮甜好滿足🥰🌟功夫腰片$56呢度嘅特色菜,口感爽脆,內臟愛好者必食😎🌟農家一品香$46特色豆製品,枝竹,冰豆腐,豆腐條全部都好索汁,有豆味又有麻辣味👍🌟冰粉$20解辣又解膩,

🌟經典鴛鴦湯底$116
番茄湯底(微辣)
輕成都湯底

🌟九格格$186

🌟招牌手切牛肉(小)$123
淥一淥好快熟,有牛味,肉質嫩滑,下次記得叫大份先夠喉😌

🌟南非鮑魚$46/隻
好大隻超厚肉,啖啖肉勁鮮甜好滿足🥰

🌟功夫腰片$56
呢度嘅特色菜,口感爽脆,內臟愛好者必食😎

🌟農家一品香$46

🌟冰粉$20
解辣又解膩,大大碗抵食🤤

🌟醬料+水果$20/位

2023-01-20
  • 經典鴛鴦湯底
2023-01-16 69 浏览
*💭九龍坎麻辣火鍋九龍坎位於北角,裝修帶點古色古香,牆上還有不少四川面譜🎭很有中國風,餐廳座位空間寬敞舒適,兩個人坐得相當舒服😌湯底種類有好幾款,選了個鴛鴦湯,分別是蕃茄湯鍋和養生高湯鍋。蕃茄味超濃,一片紅色,而養生湯則放了少量藥材如紅棗和杞子,十分滋補。✏︎肉類有多款選擇,點了手切牛頸脊,安格斯肥牛和高鈣羊肉。色澤均勻,肥瘦適中,羊肉不會太重羶味,牛肉也挺有肉味☺️✏︎潮汕牛肉丸真材實料,餡料充足,有爆漿感覺,非常彈牙😋✏︎另外還點了皇帝菜、鵝腸和響鈴,鵝腸點了半份但卻份量十足,食極都食不完😍。這天剛好餐廳正做推廣,在社交平台分享後會送贈一份食物,可以自由選擇肉類或蔬菜,相當幸運呢🥰
💭九龍坎麻辣火鍋

✏︎潮汕牛肉丸
真材實料,餡料充足,有爆漿感覺,非常彈牙😋

🍲鴛鴦湯底 $116小辣拼養生高湯🥩招牌手切牛 $123☄️潮汕牛丸 $56🐖功夫腰片 $56🌊桂花蚌 $186🩸鴨血 $36🥟魚皮餃 $36🐟炸魚皮 $26🧊凍豆腐 $20🔸冬天已經打咗幾次邊爐,但麻辣火鍋就仲未試過😉今次食呢間位於北角嘅宮廷風地道四川火鍋店,食完都幾滿意,推介下比大家先:✅通常覺得麻辣火鍋嘅食材質素差啲,但呢間平均嚟講都幾有水準,手切牛肉嫰滑有牛香👍🏻✅潮汕牛丸好多肉汁,口感扎實;功夫腰片絕對係必點,又滑又爽;魚皮餃係靚料,調味都恰到好處❤️✅桂花蚌爽脆彈牙,極具鮮味,值得一試🤗建議用唔辣嘅湯去煮✅一邊係微辣成都牛油紅鍋,一邊叫咗高湯~前者本身真係唔算辣,我唔太食辣都食到,但食到後尾滾起晒之後就都幾辣下,而牛油香濃;後者足料藥材味濃,煮乜都正😋✅整體服務水平好好,例如想解辣店員會比杯冰你沖凍水🧊🧊
🍲鴛鴦湯底 $116

🩸鴨血 $36
🥟魚皮餃 $36
🐟炸魚皮 $26
🧊凍豆腐 $20

✅桂花蚌爽脆彈牙,極具鮮味,值得一試🤗建議用唔辣嘅湯去煮

✅整體服務水平好好,例如想解辣店員會比杯冰你沖凍水🧊🧊
又係食麻辣火鍋既溫度,今次唔食台式食番久違既成都麻辣,紅鍋滿滿既牛油同香料真係愈滾愈香,味道係幾正宗。三國演義鍋其中揀左濃成都口味但微辣,辣度剛剛好,浸響玲同凍豆腐食吸曬辣汁好過癮,但最夾都係牛肉。另外菇湯同高湯冇咩分別,都係用黎淥菜,冇咁刺激。牛肉其實都幾多款選擇,連和牛都有,但麻辣既話都係偏好高質既限量手切牛,有少少油脂之餘又重牛味。轟炸饅頭紅糖糍粑炸得剛剛好,尤其是酥脆嘅饅頭沾上煉奶非常解辣。粟米意外地清甜,冰粉微甜爽口。皇帝菜同油麥菜都新鮮。哈爾濱啤酒都係甜甜地,唔知點解近排飲啤酒都覺得係甜的,可能味蕾俾病毒改變左,由苦變甜。食完野可到醬料位拎青瓜同哈蜜瓜。#test_northpoint______________________________🏠九龍坎麻辣火鍋📍北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖💵 HKD400 per head🍚 可Openrice訂座‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram

粟米意外地清甜,冰粉微甜爽口。

皇帝菜同油麥菜都新鮮。

食完野可到醬料位拎青瓜同哈蜜瓜。

#test_northpoint
🏠九龍坎麻辣火鍋
📍北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖
💵 HKD400 per head
🍚 可Openrice訂座

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #tea #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #火鍋 #麻辣火鍋 #手切牛
#likeforlikes #北角美食 #北角火鍋 #成都 #辛
#먹방 #맛집 #맛 #홍콩  #홍콩맛집
#comida #restaurante #followforfollowback #like4likes
  • 手切牛
  • 麻辣鍋
2022-12-30 114 浏览
之前朋友推荐让我一定要来试一下的成都火锅,店里的装修风格偏古风,店员讲的都是普通话,瞬间感觉回到了内地,算是满有特色的一个餐厅,选了一个鸳鸯锅 辣锅不得不说真的蛮正宗的,有成都的味道。价钱适中,不是说特别便宜,但也能对得起他的味道。还是不错的推介。

2022-12-29 91 浏览
天氣咁凍,最適合就係打邊爐😍一向非常喜歡打邊爐嘅我哋,去咗呢間位於北角嘅新開火鍋店😚位於英皇道大街上,非常容易搵,古色古香嘅門面,無論坐車定行路,都一定見到☺️可以經大廈入口入,又或者經國貨公司入,萬一要等位,都可以在國貨公司行一陣🤭非常方便👍🏻🍴 三國演義鍋 🍴有三種唔同味嘅湯底😍貪心嘅我當然叫呢個啦😂包括有麻辣,蕃茄同菌湯底,麻辣叫小辣已經好夠勁🌶️🌶️食到後面係太辣,但係好香花椒味嘅👍🏻菌湯比較似清湯,蕃茄亦不過不失😚🍴 招牌手切牛肉 🍴建議大家叫大份,都真係幾好食,兩個人食大份就剛剛好👍🏻🍴 豆類🍴包括凍豆腐,響鈴,油豆腐串,全部都係吸湯嘅精華😍必點!配個麻辣湯底真係掂,我地兩人全部叫小份都夠🙂🍴 鮮蝦🍴份量都唔算少,蝦唔算好大隻,但勝在d蝦都好食嘅,肉都白嘅,亦走左蝦腸☺️🍴 老油條🍴另一吸湯精華😆不可或缺,而且佢係即炸,唔會好似麵包咁,非常好👍🏻呢間主打係成都火鍋,有好多出面冇得叫嘅野食,而且都定期推優惠😍下次可以book定枱去🙂

🍴 三國演義鍋 🍴

🍴 招牌手切牛肉 🍴
建議大家叫大份,都真係幾好食,兩個人食大份就剛剛好👍🏻

🍴 豆類🍴

🍴 鮮蝦🍴

🍴 老油條🍴

2022-12-25 147 浏览
冬天就緊係要打邊爐,呢間位於北角嘅麻辣火鍋就風味十足!未入餐廳已經聞到好香嘅麻辣鍋味😻-🎈經典鴛鴦湯底 ($116)👉麻辣湯底嚟到麻辣火鍋店就必點一個麻辣湯底🌶️,當中仲分咗輕同濃成都口味。麻辣湯我哋揀咗少辣,好重牛油味😻👉蕃茄湯底滿滿嘅蕃茄,食到有蕃茄嘅味道~ 不過可以再重蕃茄啲,如果可以好似海底撈咁加濃就更好了🤭-🎈九宮格 ($186)呢個可以話係打卡必點,食材整齊擺放喺九隻茶碗蓋上面🫶 當中包括打邊爐必備嘅桂花蚌、鮮蝦、巴沙魚、鮮鴨血、鵝腸、牛肉丸、海帶苗、黃喉同毛肚。第一次食海帶苗,我自己反而9樣最中意呢樣😹 夠索湯!-🎈招牌手切牛肉-小份 ($123)2個人食剛剛好,可以叫小份或者大份。牛肉唔韌,有肉味~-🎈手工蝦滑 ($106)好彈牙,好食。-🎈玫瑰丸子-小份 ($56)豬肉丸上面擺咗玫瑰花花瓣。佢唔係平時食開彈牙嗰隻丸,係豬肉碎個種口感。-🎈農家一品香 ($46)有齊唔同豆類製品嘅拼盤,全部都係索湯必備。當中最索湯嘅就係蜂巢豆腐啦😻-🎈紅糖糍粑 ($28)冇加黃豆粉,不過旁邊照樣有紅糖漿。炸得超好脆,好食😻-🎈調味料 ($20/位)呢到嘅調料都係啲大路嘢,不過就竟然有香港比

🎈經典鴛鴦湯底 ($116)
經典鴛鴦湯底

👉麻辣湯底
👉蕃茄湯底
🎈九宮格 ($186)
九宮格

呢個可以話係打卡必點,食材整齊擺放喺九隻茶碗蓋上面🫶
九宮格
🎈招牌手切牛肉-小份 ($123)
招牌手切牛肉-小份

2個人食剛剛好,可以叫小份或者大份。牛肉唔韌,有肉味~
🎈手工蝦滑 ($106)
手工蝦滑

好彈牙,好食。
🎈玫瑰丸子-小份 ($56)
玫瑰丸子-小份

🎈農家一品香 ($46)
農家一品香

🎈紅糖糍粑 ($28)
紅糖糍粑

冇加黃豆粉,不過旁邊照樣有紅糖漿。炸得超好脆,好食😻
🎈調味料 ($20/位)
調味料

呢到嘅調料都係啲大路嘢,不過就竟然有香港比較少見一罐罐個隻香油。加少少落調味料真係香勁多😻😻
🎀總括而言🎀
👉食物:都幾高質,我同朋友已經準備要再去!

👉服務:都見到店員係比較忙啲嘅,不過間唔時都會幫手落料~
👉環境:宮廷式嘅中國風裝修,幾grand

🎀其他小資訊🎀
👉訂位:phone booking
👉信用卡優惠:🈚️
2022-12-22 63 浏览
来这里吃,好吃,和同事一起来吃的,镇好吃啊 辣也不是太辣,店面很大,也不吵。小郡肝串串不错,牛运亨通也不错,我们都吃完了,没有剩,并且表示还会再来。期待下次再来啊!!!
2022-12-22 74 浏览
終於係香港食到正宗四川火鍋店,久違嘅大陸風味係北角都食到啦😆店內裝潢仲有古色古香嘅傳統風格,可以好好享受正宗成都風味三國演義鍋底 💰1️⃣1️⃣6️⃣一次品嘗到3款湯底,有蕃茄、菌湯同輕成都口味湯底,唔夠辣可以重成都加辣版,招牌牛油紅油鍋用咗成十多種香料而成新西蘭高鈣羊 💰6️⃣8️⃣(小份)精品肥羊 💰6️⃣3️⃣(小份)四川火鍋點先得食羊肉,麻辣湯底配羊肉就係絕配,岩哂凍冰冰嘅天氣暖暖身,有兩款份量可選鵝腸 💰4️⃣3️⃣快灼6、7秒,食落超爽脆,一啲脂肪都無食材處理好好,必點👍牛蛙 💰8️⃣6️⃣份量都好多,最緊要係夠新鮮👍鴨舌 💰4️⃣8️⃣ (小份)涮後嘅鴨舌滑嫩,Q彈爽口,嚼勁十足,爽到無朋友玫瑰圓子 💰5️⃣6️⃣(小份)豬肉丸加上玫瑰花片,新鮮手打肉味濃郁湄公河巴沙魚 💰4️⃣3️⃣(小份)魚片秒灼,肉質嫩滑農家筍片王💰3️⃣0️⃣新鮮脆嫩,涮湯8秒就食得炸蛋 💰4️⃣6️⃣係一款小食,炸得超鬆脆連八寶茶都飲到㗎🤣🎈九龍坎麻辣火鍋🎈北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖

三國演義鍋底 💰1️⃣1️⃣6️⃣

新西蘭高鈣羊 💰6️⃣8️⃣(小份)
精品肥羊 💰6️⃣3️⃣(小份)
鵝腸 💰4️⃣3️⃣
快灼6、7秒,食落超爽脆,一啲脂肪都無食材處理好好,必點👍
牛蛙 💰8️⃣6️⃣
份量都好多,最緊要係夠新鮮👍
鴨舌 💰4️⃣8️⃣ (小份)
涮後嘅鴨舌滑嫩,Q彈爽口,嚼勁十足,爽到無朋友
玫瑰圓子 💰5️⃣6️⃣(小份)
豬肉丸加上玫瑰花片,新鮮手打肉味濃郁
湄公河巴沙魚 💰4️⃣3️⃣(小份)
魚片秒灼,肉質嫩滑
農家筍片王💰3️⃣0️⃣
新鮮脆嫩,涮湯8秒就食得
炸蛋 💰4️⃣6️⃣
係一款小食,炸得超鬆脆

連八寶茶都飲到㗎🤣

🎈九龍坎麻辣火鍋🎈
北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖
2022-12-20 76 浏览
餐廳:九龍坎麻辣火鍋地址:北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖1. 鴛鴦(麻辣加蕃茄)湯底($116)90/100麻辣比例剛好,食得過隱。蕃茄味濃郁,好正!2. 招牌手切牛肉($123)99/100見到啲雪花紋就知道好食,而且好香甜牛肉味,真係靚嘢,$123算抵食!3. 精品肥羊($63)99/100真係好嫩滑,肥瘦適中,少少香嘅羊騷味,勁好食,超級推介!4. 潮汕牛肉丸($56)99/100超juicy,彈牙,都係必食推介!5. 雪花肥牛舌($53)98/100好嫩,冇根,高質,好香,好好食,鐘意食牛舌嘅唔會失望!總結:食物高質,而且服務超超超級好,環境佈置好有心思,已經約咗friend 再去食!
餐廳:九龍坎麻辣火鍋
地址:北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖

1. 鴛鴦(麻辣加蕃茄)湯底($116)90/100
麻辣比例剛好,食得過隱。蕃茄味濃郁,好正!

2. 招牌手切牛肉($123)99/100

3. 精品肥羊($63)99/100
真係好嫩滑,肥瘦適中,少少香嘅羊騷味,勁好食,超級推介!

4. 潮汕牛肉丸($56)99/100
超juicy,彈牙,都係必食推介!

5. 雪花肥牛舌($53)98/100
好嫩,冇根,高質,好香,好好食,鐘意食牛舌嘅唔會失望!

2022-11-27 277 浏览
成日行過都聞到好重香料味,今晚終於忍唔住同3個姐妹入去試探軍情,睇吓係咪真係咁「成都」先!經OpenRice訂位,一去到已經即刻安排入座,可以去自助吧拎小青瓜同蕃茄仔+整醬料。醬料係每位$25+茶位$5。百香果茶,平平淡淡,但解辣一流。湯底我地叫左一個小辣一個菌湯,辣而不膩,菌湯鮮香提味!肉類同唔少種類,有「麻辣牛肉」,沾有辣粉既牛肉再放辣鍋煮真係秒變大辣湯底😂鵝腸+毛肚係大陸必食,今晚食都有80%大陸風味,毛肚勁脆,鵝睇爽口💜油條都係必叫單品,索哂湯底晚油條一口爆汁!叫咁多野食先人均$280,抵到爛,會再encore🤙🏻🤙🏻🤙🏻後記:特別欣賞調料吧有罐裝香油,真係好有成都味,100/100 滿分!

百香果茶,平平淡淡,但解辣一流。
湯底我地叫左一個小辣一個菌湯,辣而不膩,菌湯鮮香提味!

油條都係必叫單品,索哂湯底晚油條一口爆汁!

西安朋友在香港找到好正宗的成都火鍋,喜歡麻辣口味的一行4人拋下7個孩子來北角落成的新店打卡一開張四個月有餘,已經沒有免單或送菜的優惠。但是加入粉絲群會減5塊錢,實在不太吸引。不過菜品方面很能打,千萬不要錯過他家的大辣麻辣鍋底、麻辣免頭、麻辣小龍蝦。現炸酥肉也好吃,可以選小份或大份四士豆控也有福了,軟糯糯的土豆粉。值得一點再點;菜品選擇多,感覺每個人都能吃到撐。飲品有清甜解辣的玉米須水,一致好評,堪稱一絕,回味無窮。九龍坎,真成都火鍋,會一來再來

• 土豆粉
  • 玉米鬚水
2022-11-01 271 浏览
和朋友约去九龙坎,太好吃了,完全没令我失望,价格也合理,不算特别贵,火锅底料还有各种小菜特别地道新鲜,太喜欢了!!!希望这家店越开越好,做大做强,优惠多多!!爱了
  • 郡肝