想從繁忙中細味生活嘅美好時光💡去九龍香格里拉酒店聽住Live Music🎼嘆個意式鳥籠high tea就啱晒啦!「Il Dolce Far Niente意悅時光」下午茶意大利語指「甜蜜的無所事事」💕係一種輕鬆、放鬆嘅生活狀態和心境。呢個下午茶精選咗意大利茶葉品牌🫖La Via del Tè最新Garden Secret系列嘅3款特色茶品及多款甜美鹹點。4層高鳥籠🐦造型精緻優雅,打卡able~鹹甜美點,同樣帶來視覺及味覺享受🤩當中有幾款特別回味~🥯 #茶香味英式鬆餅鬆餅滲出茶香,口感綿軟,配上香滑檸檬醬倍感清新!🧆 #黑松露雞肉慕斯配茶香核桃粉吐霧仙氣效果超搶眼球,雞肉球有嚼勁同時茶香撲鼻。🥧 #伯爵茶拿破崙陣陣伯爵茶香 x 幼滑忌廉,加上層層酥皮,口感層次豐富。美點配靚茶♨️真係要試試La Via del Tè嘅甄選茶品,我就試咗🫖Lake of Waterlilies,味道香濃,配甜品一流~
想從繁忙中細味生活嘅美好時光💡
去九龍香格里拉酒店聽住Live Music🎼
嘆個意式鳥籠high tea就啱晒啦!

「Il Dolce Far Niente意悅時光」下午茶
意大利語指「甜蜜的無所事事」💕
係一種輕鬆、放鬆嘅生活狀態和心境。

呢個下午茶精選咗意大利茶葉品牌🫖
嘅3款特色茶品及多款甜美鹹點。

4層高鳥籠🐦造型精緻優雅,打卡able~
鹹甜美點,同樣帶來視覺及味覺享受🤩
當中有幾款特別回味~

🥯 #茶香味英式鬆餅
鬆餅滲出茶香,口感綿軟,
配上香滑檸檬醬倍感清新!

🧆 #黑松露雞肉慕斯配茶香核桃粉
吐霧仙氣效果超搶眼球,
雞肉球有嚼勁同時茶香撲鼻。

🥧 #伯爵茶拿破崙
陣陣伯爵茶香 x 幼滑忌廉,
加上層層酥皮,口感層次豐富。

美點配靚茶♨️真係要試試
La Via del Tè嘅甄選茶品,
我就試咗🫖Lake of Waterlilies,
味道香濃,配甜品一流~

2024-10-19
  • 茶香味英式鬆餅
  • 黑松露雞肉慕斯配茶香核桃粉
  • 伯爵茶拿破崙
2024-09-11 2089 浏览
🍰☕️ 意式悠閒下午茶 · 香格里拉酒店 · 「Il Dolce Far Niente 意悦時光」下午茶~做咗成日嘢,好想偷返啲閒,今次九龍香格里拉酒店Lobby Lounge推出嘅「Il Dolce Far Niente 意悦時光」下午茶,就比咗個機會我慢慢享受意式嘅悠閒生活~呢個下午茶set用上意大利名茶La Via del Tè嘅Secret Gardens系列為元素,將茶品mix部份鹹點及甜品,一次過食勻晒啲特色茶味😋個set擺喺個靚靚鳥籠層架上面,坐喺窗邊仲可以望到維多利亞港嘅靚景添,有種一食三賞嘅感覺!▶️鹹點:紅蝦韃靼配橙花啫喱、牛油果醬及香梨🍤味道層次豐富,鮮甜紅蝦配上香濃牛油果醬,以及清新橙花啫喱,一次過滿足晒所有味蕾!醬油漬黃鰭吞拿魚配柑橘醬油及海藻粉用醬油漬過嘅吞拿魚味道更濃郁,柑橘嘅清新酸味中和整體,成個味道更加立體,外圍痴滿海藻粉,帶出海洋嘅鮮味同時加強口感黑松露雞肉慕斯配茶香核桃粉放喺一個好似盆景嘅裝置上面,打卡一流!雞肉慕斯質感香濃滑溜,加上茶香核桃粉嘅獨特口感,非常特別~花蟹肉沙律配茴香、熱情果及茶香啫喱🦀清新爽口,花蟹肉嘅鮮甜配上熱情果嘅酸甜,仲要有茶香啫
▶️鹹點:
紅蝦韃靼配橙花啫喱、牛油果醬及香梨🍤

醬油漬黃鰭吞拿魚配柑橘醬油及海藻粉

黑松露雞肉慕斯配茶香核桃粉

花蟹肉沙律配茴香、熱情果及茶香啫喱🦀
清新爽口,花蟹肉嘅鮮甜配上熱情果嘅酸甜,仲要有茶香啫喱加持,好有層次感!

煙燻意大利布拉塔芝士及茶漬番茄青瓜莎莎配茶香醬🧀
煙燻芝士香濃滑溜,配上清新莎莎醬,開胃之選!
▶️甜點:
意式檸檬甜酒零陵香豆泡芙🍋
面頭已經靚到似個小花園,檸檬甜酒零陵香豆引發酸甜及香味交織

伯爵茶拿破崙🫖
經典法式甜品加入伯爵茶嘅獨特香氣,層層酥皮配搭濃郁嘅奶油,加上伯爵茶嘅回甘,係今次嘅MVP!

士多啤梨意大利芝士蛋糕
軟滑嘅芝士蛋糕配上士多啤梨夾心,香甜同輕微酸味完美平衡

花茶櫻桃柚子奶凍🍒
花茶嘅香氣配上櫻桃同柚子嘅果香,加埋滑溜嘅奶凍,食完即刻SWEET晒

香桃莓果茶馬卡龍
酥脆外殼包裹住香桃莓果茶味嘅內餡,香甜中帶有茶香,係tea time嘅最佳拍檔

仲有傳統英式鬆餅,配埋自家製果醬同忌廉👌
最後梗係唔少得La Via del Tè嘅靚茶啦!唔想飲茶都可以轉咖啡~
大堂酒廊係酒店大堂中央🏨可以睇到維港美景🌌係到食𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐓𝐞𝐚真係好正。不過依家唔止啦🤭每晚𝟏𝟖:𝟑𝟎 至 凌晨𝟎𝟎:𝟎𝟎🌙會有中式糖水🥣 • 鹹點系列🧆(*最後點餐時間為晚上𝟐𝟑時𝟑𝟎分)中式糖水有成𝟐𝟒個款式可揀🤩鹹點方面就以經典 • 港式 • 地道🇭🇰加以創新配搭仲有養生野飲🍹(蜜棗貝杏雪梨茶🍐 • 花旗參石斛麥冬茶🌼 • 馬蹄鮮茅根竹蔗水🎋)~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪鹹點系列▫️龍蝦鉗腸粉伴龍蝦汁 ($106)會唔會太豪華🦞(龍蝦鉗 • 龍蝦汁)平時食腸粉𝟗成都係豉油 • 甜醬 • 麻醬,再講究𝐝,可能係𝐗𝐎醬🤎但依個係龍蝦汁🧡仲有龍蝦鉗🧡.▫️避風塘雞翼 ($78)脆卜卜✨夠香口,食落又唔會好油。仲係半起骨方便食🍗.▫️拔絲咖哩長洲魚蛋 ($68)長洲魚蛋,即係大大粒🍡咖哩汁🥘本身已經好惹味 • 唔會好辣,加埋厚厚拉絲芝士更香🧀.▪中式糖水 (甜品)𝟐款都係口感滑滑,食落唔會太甜😝▫️薑汁撞鮮奶 ($68)(推介)即席製作,新鮮老薑汁🫚撞入鮮奶🥛旁邊有個沙漏⏳計時,倒完等多𝟑𝟎秒左右就食得啦😌🔍點樣測試(凝固)成唔成功?放隻匙
大堂酒廊係酒店大堂中央🏨可以睇到維港美景🌌
係到食𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐓𝐞𝐚真係好正。不過依家唔止啦🤭
(*最後點餐時間為晚上𝟐𝟑時𝟑𝟎分)
中式糖水有成𝟐𝟒個款式可揀🤩
鹹點方面就以經典 • 港式 • 地道🇭🇰加以創新配搭
▪鹹點系列
▫️龍蝦鉗腸粉伴龍蝦汁 ($106)
會唔會太豪華🦞(龍蝦鉗 • 龍蝦汁)
但依個係龍蝦汁🧡仲有龍蝦鉗🧡
龍蝦鉗腸粉伴龍蝦汁
▫️避風塘雞翼 ($78)
脆卜卜✨夠香口,食落又唔會好油。仲係半起骨方便食🍗
避風塘雞翼
▫️拔絲咖哩長洲魚蛋 ($68)
長洲魚蛋,即係大大粒🍡
拔絲咖哩長洲魚蛋
拔絲咖哩長洲魚蛋
▪中式糖水 (甜品)
𝟐款都係口感滑滑,食落唔會太甜😝
▫️薑汁撞鮮奶 ($68)
(推介)即席製作,新鮮老薑汁🫚撞入鮮奶🥛
旁邊有個沙漏⏳計時,倒完等多𝟑𝟎秒左右就食得啦😌
🔍點樣測試(凝固)成唔成功?放隻匙更上面,唔會下沉🥄
食落好滑滑😳奶香中帶勁濃勁出既薑味💛暖心暖胃好岩最近涼涼地既天氣🫶🏻
薑汁撞鮮奶
▫️原個椰皇桃膠燉蛋白 ($88)
燉品唔洗等冬天凍先食❤️‍🔥夠滋潤,食完皮膚靚靚既🧏🏻‍♀️一年四季都岩食💃🏻
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
薑汁撞鮮奶
在尖沙咀享用完晚餐後,前往九龍香格里拉的大堂酒廊,享受🌜「甜蜜月韻」🌛的中式糖水盛宴,呢度精選左24款經典和人氣的中式糖水,係迷人的維港夜景中感受香港獨特的飲食文化。氛圍💫酒廊環境寬敞舒適,柔軟的沙發、落地玻璃窗,還有現場音樂表演,營造出愜意的氛圍。各款中式糖水性價比極高,食完仲可以唔洗趕住走,可又有水供應,讓人倍感貼心。餐點🍽️⭐️原個椰皇桃膠燉蛋白🦞龍蝦鉗腸粉伴龍蝦汁🍄‍🟫港式腸粉伴黑松露醬🫚薑汁撞鮮奶🪽避風塘雞翼🧀拔絲長洲魚蛋🫚薑汁撞鮮奶匠心呈獻,每碗都附上一個小沙漏,蓋住,靜置牛奶至凝固約5至10分鐘成品出嚟漂亮!特顯做工細心,撞奶時間上完美味道的執着。香醇的鮮奶與辛辣的薑汁在碰撞下,瞬間發生奇妙的凝固變化,食落有如嫩豆花般細緻滑順的口感!⭐️原個椰皇桃膠燉蛋白星級版的燉蛋,椰皇、桃膠與雪燕交融,鮮奶燉蛋白香滑可口,絲毫不需添加糖分,已自帶甜蜜滋味。這款滋陰潤肺的甜品,特別適合愛美的女士。🫶🏻🦞龍蝦鉗腸粉伴龍蝦汁 韌性十足的腸粉,淋上濃郁的龍蝦湯,再加上大大龍蝦鉗點綴,令這道看似平凡的腸粉瞬間變得奢華無比!✨🍄‍🟫港式腸粉伴黑松露醬當黑松露碰撞港式點心這個西方「黑鑽石」與純白帶著些許

氛圍💫

🦞龍蝦鉗腸粉伴龍蝦汁

港式腸粉伴黑松露醬

🍄‍🟫港式腸粉伴黑松露醬
當黑松露碰撞港式點心
這個西方「黑鑽石」與純白帶著些許透明的腸粉,完美配搭!
💫味道難以想像的和諧

🪽避風塘雞翼
香口惹味,表面少少香脆,又唔會太油膩。
雞翼內𥚃釀入咗蝦膠,即刻感受到蝦膠同雞肉嘅嫩滑!
諗起雞翼上嘅蒜粒避風塘料喺呢度菜最讓人欲罷不能的來源!

拢絲咖哩長洲魚蛋

🧀拔絲長洲魚蛋
長洲魚蛋,大大粒🍡 咖哩汁🥘本身已經好惹味唔會好辣,加埋厚厚拉絲芝士更香!

這個五星級的酒廊,在維港的迷人夜景下,細細品味香港的傳統情懷。與摯友共度美好時光!每一道鹹點和甜品均經用心調製,傳統與創新的完美結合,滿足味蕾,為我的餐後時光畫上完美的句號。
5天前
港式腸粉伴黑松露醬
拢絲咖哩長洲魚蛋
4天前 0 浏览
今晚同姊妹去左位於維港對開既九龍香格里酒店大堂酒廊聚下🥰原來依家由下畫6:30到凌晨00:00開始會有咸點及糖水提供🤩我哋今日就叫咗幾款鹹點同埋糖水一齊分享🥰🦞龍蝦鉗腸粉伴龍蝦汁用左新鮮龍蝦肉搭配滑嫩腸粉😍淋上另上濃郁龍蝦汁🥰柔滑口感腸粉配上龍蝦鮮味感覺唔錯🥰港式腸粉伴黑松露醬混合甜瞓醬🥰平凡之中增添左奢華風味🤩小食避風塘雞翼😍炸蒜香味十足🤩惹味又香口🥰拔絲咖哩長洲魚蛋大大粒裹上芝士🧀及咖哩☺️入口先有濃烈芝士及咖喱嘅香味☺️仲好彈牙㖭👍四川麻辣墨魚丸配上辛香麻辣醬😋辣得黎帶點點麻辣香味😋越食越過癮🥳甜點有我最愛又暖胃既薑汁撞鮮奶🥳店員上枱即刻將牛奶裝入薑汁形成口感滑順的甜品🤩薑辣又充滿奶香😋原個椰皇桃膠燉蛋白直接用椰皇炖煮桃膠🤩加埋嫩滑蛋白😍既美味又有養顏效果😊甜絲絲芒果班戟利用輕薄班戟包住時令甜蜜芒果🥭少量柔滑忌廉🤩既又蛋香又有芒果嘅鮮甜味道😜
今晚同姊妹去左位於維港對開既九龍香格里酒店大堂酒廊聚下🥰

港式腸粉伴黑松露醬混合甜瞓醬🥰平凡之中增添左奢華風味🤩

小食避風塘雞翼😍炸蒜香味十足🤩惹味又香口🥰

• 薑汁撞奶
2024-11-05 281 浏览
酒店做埋糖水之後真係好多人黎黎尖沙咀夜晚食完飯最啱過嚟呢邊食埋糖水😆環境舒適,岩晒朋友聚會或者約會~裝潢好有格調坐喺度可以俯瞰到維港嘅美景感覺非常舒服糖水叫左椰皇桃膠燉蛋白椰皇嘅香味非常濃郁配上桃膠,口感滑溜食落去唔會太甜,但桃膠冇想像中咁多蛋白燉得剛好,唔會過硬,入口即化好有蛋白味道如果桃膠再多啲就好😳整體來講係一個幾好嘅選擇,好岩飯後過黎下場糖水傾計傾耐啲都得😆但係留意返夜咗黎可能要有機會等位不過都唔使等好耐嘅 都係可能等5至10分鐘
酒店做埋糖水之後真係好多人黎
黎尖沙咀夜晚食完飯最啱過嚟呢邊食埋糖水😆
環境舒適,岩晒朋友聚會或者約會~
裝潢好有格調
坐喺度可以俯瞰到維港嘅美景
感覺非常舒服

糖水叫左椰皇桃膠燉蛋白
椰皇嘅香味非常濃郁
配上桃膠,口感滑溜
食落去唔會太甜,但桃膠冇想像中咁多
蛋白燉得剛好,唔會過硬,入口即化
好有蛋白味道
如果桃膠再多啲就好😳

但係留意返夜咗黎可能要有機會等位
不過都唔使等好耐嘅 都係可能等5至10分鐘
與閨蜜的Me time 享受「意悅時光」下午茶約閨蜜一定好多心事傾要選個坐得舒服又靜靜地嘅地方我哋選咗九龍香格里拉酒店「意悅時光」下午茶其中一道菜係有乾冰煙,契女最鍾意睇職員安排我哋坐窗邊位置,靜靜地幾好「意悅時光」下午茶喺用一個吊架吊坐個鳥籠咁契女好驚會跌落嚟,唔敢行埋去😆每款食物賣相都好精緻,味道亦相當不錯!是性價比高的下午茶鹹點🔸紅蝦韃靼配橙花啫喱、牛油果醬及香梨🔸醬油漬黃鰭吞拿魚配柑橘醬油及海藻粉🔸黑松露雞肉慕斯配茶香核桃粉🔸花蟹肉沙律配茴香、熱情果及茶香啫喱🔸煙燻意大利布拉塔芝士及茶漬番茄青瓜莎莎配茶香醬甜點🔹意式檸檬甜酒零陵香豆泡芙🔹伯爵茶拿破崙🔹士多啤梨意大利芝士蛋糕🔹花茶櫻桃柚子奶凍花茶櫻桃柚子奶凍🔹香桃莓果茶馬卡龍香桃莓果茶馬卡龍最後還有英式鬆餅包括原味、葡萄乾及茶香味及包括各式茶品或咖啡HK$ 328 / for one personHK$ 638 / 兩位用 for two persons
與閨蜜的Me time 享受「意悅時光」下午茶

約閨蜜一定好多心事傾
要選個坐得舒服又靜靜地嘅地方
我哋選咗九龍香格里拉酒店「意悅時光」下午茶
其中一道菜係有乾冰煙,契女最鍾意睇
職員安排我哋坐窗邊位置,靜靜地幾好

「意悅時光」下午茶喺用一個吊架吊坐個鳥籠咁
契女好驚會跌落嚟,唔敢行埋去😆
每款食物賣相都好精緻,味道亦相當不錯!
是性價比高的下午茶
鹹點
🔸紅蝦韃靼配橙花啫喱、牛油果醬及香梨
🔸醬油漬黃鰭吞拿魚配柑橘醬油及海藻粉
🔸黑松露雞肉慕斯配茶香核桃粉
🔸花蟹肉沙律配茴香、熱情果及茶香啫喱
🔸煙燻意大利布拉塔芝士及茶漬番茄青瓜莎莎配茶香醬

甜點
🔹意式檸檬甜酒零陵香豆泡芙
🔹伯爵茶拿破崙
🔹士多啤梨意大利芝士蛋糕
🔹花茶櫻桃柚子奶凍花茶櫻桃柚子奶凍
🔹香桃莓果茶馬卡龍香桃莓果茶馬卡龍
最後還有英式鬆餅包括原味、葡萄乾及茶香味
及包括各式茶品或咖啡
HK$ 328 / for one person
HK$ 638 / 兩位用 for two persons
  • Afternoon tea set
2024-11-02 177 浏览
尖沙咀香格里拉的Lobby Lounge係一個優雅舒適嘅地方,特別適合享受下午茶同今次食嘅糖水。呢度環境典雅,配有大窗戶,可以俯瞰維多利亞港的美景,同時可以在放鬆的氛圍中享用美食。至於今次叫咗桑寄生蓮子蛋茶,呢個係一款傳統嘅中式茶飲,通常以桑寄生和蓮子為主要成分。桑寄生被認為有助於滋補肝腎,而蓮子則以其鎮靜和養心的特性著稱。這道茶的口感清新,香氣四溢。 不過略嫌蛋茶味道未夠濃郁,唯溫度都夠熱。不過要注意嘅係晚飯後嘅時間,人流會比較多,有可能要等位,人手亦可能未必足夠及時應付客人要求,有可能要耐心等候。飯後係Lobby Lounge享用桑寄生蓮子蛋茶,不僅可以品嚐到美味嘅糖水,還能享受舒服同獨特嘅用餐環境,絕對係一個非常值得體驗的選擇。

桑寄生蓮子蛋茶

2024-11-02
桑寄生蓮子蛋茶
在港島香格里拉食過兩次下午茶都非常滿意,今次要一試尖沙咀的九龍香格里拉😋環境、服務:尖沙咀這間的Lobby Lounge比金鐘的大好多,會望到窗外有海景,同樣地在下午茶開始供應時間3點鐘有live music,這日有鋼琴同長笛🎶,提升了整個用餐氣氛同體驗的心情😌因為本身有dietary restrictions需要,事前已同餐廳溝通個別食物唔食的,chef好用心的調整了取代的食物款式,一啲都唔hea!紅蝦他他轉咗grilled sea scallop with guacamole;煙燻意大利布拉塔芝士撻轉咗slice lobster with mango Marie Rose sauce;士多啤梨意大利芝士蛋糕轉咗chocolate frou frou cake;柚子奶凍轉咗sakura strawberry agar agar🥳服務實在值200分!食物:鹹點方面樣樣出色!食得出每一小件的用料同配搭的醬料都充滿細節心思!如黑松露雞肉慕絲,外層係茶香核桃粉,而黑松露就以黑松露醬出現在雞肉mousse丸子的中心,充滿驚喜😍甜點的水準都非常平均不錯,只是個人較喜歡多層次顯心思功夫的cake,

環境、服務:
服務實在值200分!

食物:

甜點的水準都非常平均不錯,只是個人較喜歡多層次顯心思功夫的cake,而不盡是泡芙、拿破崙、奶凍果凍、馬卡龍類型甜點,這個menu就只有一款是「cake🍰」,不過這惟一的一款有層次的cake都相當不錯😋,但可惜柚子奶凍有陣藥水味😅

最後三款scone試了提子味同茶香味,真的非常高質!提子乾極多而且juicy;有茶葉碎而且有茶味,有牛油香而不乾不碎!同港島香格里拉同水準,是心目中榜首!(重申:不過未試出名的半島質素如何😅)配搭的檸檬醬更是暫時第一次試到,同樣十分滿意驚喜😍
2024-10-11
下午茶
香格里拉出糖水之前見人盛讚味道就真係唔好太大期待,1碗伏,其他普普通通碗楊枝甘露入口係唔舒服,非常杰身,但果種芒果汁係假甜d 柚子又苦, 佢已經唔係落西柚了, 唔知點解可以咁苦另一個合桃露, 水咁稀....不過好在味道係OK, 唔好預期好濃厚但湯丸有驚喜! 冇破皮或爆餡, 厚薄岩岩好, 好Q彈, 餡係芝麻, 滑溜又濃郁如果我有需要再黎, 我會剩食湯丸第三碗係西米椰汁桃膠, 中規中距, 呢一碗材料好多~椰汁/椰奶/椰漿既野可能比較正常發揮不過地方同服務就真係比去糖水舖逼好好多拉上補下,要有個地方hea 都係唔錯既選擇🙈
香格里拉出糖水
之前見人盛讚
味道就真係唔好太大期待,1碗伏,其他普普通通

碗楊枝甘露入口係唔舒服,非常杰身,但果種芒果汁係假甜
d 柚子又苦, 佢已經唔係落西柚了, 唔知點解可以咁苦

如果我有需要再黎, 我會剩食湯丸

第三碗係西米椰汁桃膠, 中規中距, 呢一碗材料好多~
椰汁/椰奶/椰漿既野可能比較正常發揮

不過地方同服務就真係比去糖水舖逼好好多
拉上補下,要有個地方hea 都係唔錯既選擇🙈
$100 (宵夜)
2024-10-06 1251 浏览
30年陳皮紅豆沙🫘💰: $78雖然紅豆沙煲得好綿但陳皮味唔算突出紅棗桂圓雪蓮子燉桃膠💰: $68各樣材料比嘅份量都十足材料融入咗係糖水度感覺好滋潤亦都係四款之中最好食芋圓薑茶麻蓉湯圓 💰: $58湯圓係芝麻流沙湯圓可惜芋圓同薑茶嘅味道都比較淡香芋椰汁紫米露🥥💰: $58椰汁味好濃紫米好有咬口芋頭細細粒,配埋紫米露都好夾四款糖水都嗌咗熱但只有紅棗桂圓蓮子燉桃膠係夠熱其他都係微暖另外,我地8:30pm左右去到即製薑汁撞奶同楊枝甘露已經賣哂如果想有多啲選擇嘅朋友可能要再早少少到
30年陳皮紅豆沙🫘

可惜芋圓同薑茶嘅味道都比較淡

💰: $58
椰汁味好濃
紫米好有咬口
芋頭細細粒,配埋紫米露都好夾

四款糖水都嗌咗熱
但只有紅棗桂圓蓮子燉桃膠係夠熱
其他都係微暖

另外,我地8:30pm左右去到
即製薑汁撞奶同楊枝甘露已經賣哂
如果想有多啲選擇嘅朋友
可能要再早少少到
2024-10-06 1056 浏览
去咗幾次香格里拉,之前都賣哂椰皇,今次早去終於有,不過侍應問我有冇book位先知原來食糖水都可以😌book位,我答我walk-in,坐咗最邊嗰d位,唔係最舒服既大櫈。叫咗原個椰皇燉蛋白桃膠$78同擂沙湯丸$38,等咗5分鐘就有擂沙湯丸,一咬開就係黑芝麻流心餡,暖心🥰,甜度適中,湯丸煙韌,完美😍,平時我唔食黑芝麻湯圓都覺得皓皓食。反而等原個椰皇燉蛋白桃膠等咗皓耐,現場有live music,有小提琴🎻同鋼琴🎹演奏🎶時代曲,但等得唔耐煩攪到我冇乜心機,見到門口已排大隊。最後椰皇等咗25分鐘先到,但最少知係新鮮燉,比想像中細,但食落份量就都ok,蛋白夠滑,但冇乜椰皇味,圓頭匙皓難挖到椰皇肉食,皓辛苦😓,桃膠打卡靚但冇乜味
2024-10-05
  • 中式糖水
  • 糖水
  • 湯丸
2024-10-05 740 浏览
尖沙咀香格里拉酒店Lounge搞18:30後食住甜品聽聽歌,我哋晚飯時間到,無訂位都可以直接walk in,第一輪我點咗蛋白杏仁茶,朋友就點咗椰皇桃膠燉蛋白,屬正常發揮。第三論到我想試個椰皇,已經sold out😭 有興趣的話,建議第一碗就要order呢個咯🤤
貓山王榴槤班戟
椰皇桃膠燉蛋白
生磨蛋白杏仁茶湯圓
貓山王榴槤班戟
椰皇桃膠燉蛋白
生磨蛋白杏仁茶湯圓
2024-09-30 771 浏览
當日晚上7點40分到達平日黎無訂位情況下都好快入座招牌即製薑汁撞奶,桑寄生蓮子茶已經賣晒楊枝甘露同芒果班戟,正常味道🆗芒果班戟嘅cream好重奶味,芒果好厚肉,口感十足👍🏻生磨杏仁茶湯圓,碗比西式糖水大,份量大D杏仁茶的確生磨,仲有陣杏仁香味💕湯圓有兩粒係芝麻餡,芝麻夠流心又有芝麻香😋中式糖水比西式性價比高最正係環境又舒服,酒店無限時坐⌛️到8點幾走嘅時候開始要排隊所以建議可以電話訂座☎️

當日晚上7點40分到達
平日黎無訂位情況下都好快入座
招牌即製薑汁撞奶,桑寄生蓮子茶已經賣晒

楊枝甘露同芒果班戟,正常味道🆗
芒果班戟嘅cream好重奶味,
芒果好厚肉,口感十足👍🏻

生磨杏仁茶湯圓,碗比西式糖水大,份量大D
杏仁茶的確生磨,仲有陣杏仁香味💕
湯圓有兩粒係芝麻餡,芝麻夠流心又有芝麻香😋

中式糖水比西式性價比高
最正係環境又舒服,酒店無限時坐⌛️

到8點幾走嘅時候開始要排隊
所以建議可以電話訂座☎️
2024-09-28 789 浏览
昨日剛巧路過尖東,想起香格里拉酒店大堂有糖水,於是就去咗食了。☺️香格里拉大堂有一種特別嘅香薰味道,之前我和老公在這裏結婚,味道熟悉而親切。我去的時候都算多人,要排隊,酒店大堂的座位喂,都坐滿了,要安排座位在隔離烘焙店的座位。叫了蛋白杏仁茶,糖水其實都幾大碗,蛋白杏仁茶亦有濃濃的杏香。聽着現場演奏的小提琴些和琴聲,這湯糖水體驗是非常的值回票價。吃完之後,出海旁行咗陣,遙望望香格里拉酒店,八成房間都好似是有燈的,希望生意逆境下,生意捱得住。

蛋白杏仁茶
2024-09-27