2024-09-07 84 浏览
今日約左朋友去黃埔食飯,經過一間叫「書湘門第」嘅餐館,係門口睇餐牌,原來係食湖南菜,但睇到亦有d港式菜同海鮮餐,所以就入左去試下,裡面環境算係寬敞嘅,侍應亦有禮貌咁問我地幾位,亦有向我地推介餐種同示意可用QR Code或搵同事們落單皆可,咁我地睇完餐牌就叫左鹽焗東風螺,豉油王蝦,菠蘿咭嚕豬頸肉同埋香辣蔥絲蝦球,我地感覺味道幾好,特別個豬勁肉同鹽焗螺,無諗過咭嚕汁配豬頸肉都咁夾的,個螺就入晒味而且新鮮~估唔到今次無心插柳咁入左一間餐館試後會覺得不錯嘅體驗~下次會再黎試其他
2024-09-04
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
2024-09-04 108 浏览
爆美味的湘菜..就在理工大學宿舍對面,有點太羨慕理工的學生!午市的時候有套餐,一個菜蓋在飯上,蓋碼飯哈哈哈哈!點了香幹的午市套餐,特別特別香,香辣十足,裡面的五花肉片也爆得很香,不容錯過!朋友點的外婆菜午市套餐,她說比長沙有的店子做得還好!👍🏻👍🏻以及我爆推薦愛吃酸和愛吃脆的朋友點酸辣藕尖,泡椒和辣椒味道超美味,藕尖脆脆的口感我超喜歡!!🤤愛吃湖南菜的朋友一定要來試試這間,不然錯過很多!😉😉
愛吃湖南菜的朋友一定要來試試這間,不然錯過很多!😉😉
香幹套餐
酸辣藕尖
香幹套餐
酸辣藕尖
  • 悠閒香幹
2024-08-25 102 浏览
食物質素好👍🏻價錢公道、份量足、菜牌款式有好多今次只能是10款、又有甜品糍粑😋好好味熱辣辣外脆內軟👍🏻多款小菜、頭盤都超好食唔使返大陸、👍🏻服務員服務都非常好👍🏻一行八人有圓枱環境舒適裝修好靚坐得好舒服總括評語一家人都覺得好食和抵食一定會再去幫襯👍🏻原來開了一段時間地點都很方便地方非常乾淨👍🏻每次去都可以試唔同菜式數之不盡👍🏻今次叫每道菜都非常好味👍🏻家人都食得好開心個個都話會再去
梅菜扣肉
魚皮涼拌好好味
蒜蓉菜
2024-08-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
梅菜扣肉
尖椒皮蛋
鹽焗東風螺
酸菜魚炒飯炒麵出色炒飯粒粒分明
椒鹽蝦
魚皮涼拌好好味
蒜蓉菜
2024-07-12 133 浏览
味道还行,上菜巨慢,中途还上错了两次。第一个菜花了30分钟上。第一个菜吃完了20分钟,才上第二个。而且服务态度巨差,上错了也不说话,直接冲过来就端走端给下一桌了。下次不会再来了,真的非常扫兴
2024-03-11 352 浏览
今天和朋友在這裡點了一個乾鍋肥腸,酸辣雞珍和一個鴛鴦魚頭王,味道真是棒棒的,特別是那個魚頭王,真是色香味俱全,在香港很少地方能吃到這麼有特色的菜,下次還會介紹更多朋友來吃😋😋,好評👍👍
2024-03-11
等候时间
10 分钟 (堂食)
2024-03-09 278 浏览
今天在這間餐廳吃了個三寶餐,酸菜魚份量好多魚肉好滑,啫啫雞煲都好好食好有鑊氣,服務員都好nice跟我同仔仔有講有笑,食嗰時太肚餓冇影相到食食下先記得影相,最重要係超抵食,一定回頭再來
2024-03-09
2024-03-03 202 浏览
吃过好几次了 要说味道多棒也没有 就是距离近图个方便 结果这次服务态度巨差 服务员摆个臭脸在背后偷偷用粤语骂“痴线” 真不知道这个态度怎么好意思收的加一服务费😅反正以后我是不会再去吃了
2024-03-03
2024-02-29 254 浏览
行過俾個🌟黑色臭豆腐吸引左入去!從來未食過黑色臭豆腐😹好多舊 炸到好脆口 聞落同食落都唔臭 上面有d辣菜脯 下面全部都係辣油 越食越辣🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌟酸辣土豆絲辣既程度係可以接受 唔會好似臭豆腐甘越食越辣🌟土匪豬肝份量好多$82呢個價錢唔算貴每一舊都好入味 個粉粉地既質感真係好好食🌟主食方面叫左個書湘炒飯成餐飯唯一唔辣既一碟😹炒飯炒得好好 粒粒分明又好乾爽👍🏻見到都有幾多既外國人黎食 同埋坐得好舒服 唔會好迫👍🏻
行過俾個🌟黑色臭豆腐吸引左入去!從來未食過黑色臭豆腐😹

土匪豬肝
酸辣土豆絲
書湘炒飯
2024-02-02 253 浏览
已經唔係第一次來食啦!農家小炒肉永遠都係咁好食😋下次來試下小炒黃牛肉!水煮魚還可以,不會很辣,剛剛好,轉米線噶話就有配一砵香油米飯,超正!幹鍋花菜拌白米飯超級香🤤
2024-02-02
2024-01-17 175 浏览
味道不錯,價格親民,有午市特價,午市我外賣點了個孜然牛肉套餐有包1碗米飯,只需要6-70元,學生/附近居民卡仲要額外再9折! 不過就沒有包飲品,如果飲品要額外再加幾元。 尼餐牛肉份量足夠我一個女仔食,裡面仲有四季豆辣椒炒埋,味道小辣又很下飯,孜然味又足夠重,食的滋味又開心!堂食的話環境睇上去也很寬敞,相比附近新開既農耕記太貴,我個人會揀這間本土餐館 ,平平地食一餐,不失為好選擇,下次有機會會試埋其它菜,順便帶朋友和家裡人來食
孜然牛肉
2024-01-17
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
孜然牛肉
2023-12-21 214 浏览
今次去到書湘門第,一坐低就嗅到一陣陣醒胃嘅香氣😋!拿起菜單,決定要來點刺激味蕾嘅!頭盤先揀剁椒魚頭,呢個係冇得頂啊!🌶️ 魚頭嘅肉質鮮嫩,啖啖肉感,配上好剌激嘅剁椒,正!辣到出汗但又停唔到口。然後,我再點咗土匪豬肝,這個豬肝真係香炸了,少少鹹香加上一點點嘅辣,啖啖都爽口過聲!餐廳環境都算舒服,服務員態度好好,覺得自己嚟到條正嘅!至於乾鍋有機花菜嘅話,又係一個大正選擇😍。花菜脆口得黎,乾鍋醬汁濃郁,能夠把花菜嘅平淡變成香氣四溢,真係太滿足!整體嚟講,書湘門第嘅菜式真係有得嗌,惹味得嚟又食得開心,值得再黎幾轉!菜式講究,感覺都算實在!重點係,邊個話美食一定要高檔?喺呢度就證明咗,平民價格都食到正宗湘菜,夠晒心水!

2023-11-23 260 浏览
餐食挺不错,但服务态度一般。发了宣传贴想拿现金券,前台员工给得很不情愿,和我说要满五百才可以用,然后并没有给我,在我多次索要的情况下才给我,难道学生党看起来消费不了500就不可以拿吗?发帖规定也很多,之前在港大边吃的是没有这样的,难道这个钱是从他工资里扣吗^_^之前一次用了学生证打折,这次给看了学生证也没有打折,不知道优惠的规定到底是什么样。另外希望作为前台员工注意一下形象管理,鼻毛露出来真的很影响食欲^_^
2023-09-19 387 浏览
下课路过这家湘菜店,看到好多人在吃就想尝试一下,点了擂椒皮蛋,清炒莴苣和小炒黄牛肉。擂椒皮蛋特别好吃😋,做的很入味,黄牛肉分量也很大两个人吃三道菜根本吃不完,饭后还贴心的送了小甜品
2023-09-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
2023-09-19 247 浏览
擂椒皮蛋超好吃!擂的湿糯糯的口感!辣椒很正宗,是凉菜口感的,意外的下饭!!他们家的菜主打就是一个量大且下饭,重口味星人很难不爱少而且这些菜都是充满锅气的!入口就能感觉到是真正用锅炒出来的,跟现在商场里的料理包完全不一样,非常值得一试
擂椒皮蛋超好吃!
2023-09-19
用餐时段
2023-09-07 263 浏览
朋友和我喜歡吃辣,所以推薦去書湘門第,第一次去吃,午餐時段也不見排隊。擂椒皮蛋:是炒過的青椒撈皮蛋,上菜時的皮旦是打爛了,沾上青椒上,十分特別,不像其他餐廳吃到冷冰冰的皮蛋前菜。乾鍋有機花菜;菜式是連鍋上的,在枱面把辣油煮在花菜上,十分軟淋淋也更入味。
擂椒皮蛋
乾鍋有機花菜