2024-09-10 2505 浏览
🥟🐓五匠六釜🫓🍗週末同朋友行啟德Airside商場, 其實都好多新餐廳,行到晚飯時間揀咗呢間喺6樓嘅京川滬菜🔸 北京填鴨(半)- $168, 外皮香脆,呈現出誘人的金黃色,皮膚光滑且略帶光澤,整體造型優雅,搭配新鮮既蔥段和薄餅,配搭經典。內部的鴨肉則鮮嫩多汁,肉質豐滿。鴨肉與皮之間的脂肪層恰到好處,保持了肉的鮮美與濕潤,層次感十足。🔸醉雞 - $78,醉雞件色澤金黃,表面光滑,淋上醃製既醉汁後更顯誘人,肉質鮮嫩,入口即化,酒香與醬油既味道非常夾,醃製後的雞肉吸收了多種香料既精華,濃郁而不膩。🔸 農家炒飯 $82 - 農家炒飯以當季蔬菜炒飯新鮮爽口,米飯恰到好處地炒至金黃,每粒米飯皆飽滿油亮,散發著隱約蛋香和蔬菜鮮味。這道菜吃起來不單滿足飽腹感,仲有豐富營養&溫暖家庭炒飯味道。🔸糖醋里脊 $88 - 色澤亮麗,黃金色里脊配以紅色酸甜汁,感覺食欲大增,另外配青椒菠蘿洋蔥等配菜令碟上色彩鮮艷。酸甜適中既味道唔會過於膩口,濃稠醬汁,爽脆配菜,軟腍肉塊,恰到好處Airside 商場既餐廳選擇,呢間都算第一/二位了,晚市好多人,建議提早攞票☺️
🥟🐓五匠六釜🫓🍗

道。

2024-09-07
庆祝纪念
生日
  • 醉雞
星期日同屋企人去Airside放狗🐶要搵個地方食lunch,上咗去6樓天台搵食呢間唔算正宗上海菜,不過多款式主打酸菜魚同扁皮鴨▶️ 砂鍋雲吞雞 半隻 ($148)估唔到半隻都咁大煲!雞肉肉質鬆散且嫩滑🐔拆到好多肉出嚟,似韓國人蔘雞湯雲吞大大粒,餃子size🥟入面全部豬肉,肉質唔韌又唔太肥,調味啱啱好不過個皮淋咗少少另外仲有好多娃娃菜同白菜🥬湯底奶白色,清得嚟夠味▶️ 北京填鴨 半隻 ($168)連埋一份摩摩皮/薄餅皮,應該有20塊,完全足夠夾扁皮鴨食薄餅皮保持濕潤 (每張用牛油紙隔住),唔會變乾變硬,口感煙韌👍🏻填鴨切薄片,肉質偏瘦冇咩肥膏🦆個人幾鍾意旁邊有蔥絲同青瓜可以夾🥒配合埋海鮮醬就完美難怪係主打熱門菜式~▶️ 蝦皇娃娃菜 ($98)其實可以唔叫菜,因為砂鍋雲吞雞已經好多娃娃菜🙈不過cancel唔切就算啦呢個娃娃菜都整得好食🥬湯底係龍蝦湯,入味濃郁面頭有四隻連殼大蝦🦐雖然唔新鮮但肉質OK另外仲有透明粉絲,麵質有彈性▶️ 陽春麵 ($32)簡單一碗陽春麵,湯底偏清麵較粗身,唔彈牙但好順滑,似上海拉麵帶少少鹼水味🍜幾好食不過份量多,可以2-3人分▶️ 四川擔擔麵 ($52)同陽春麵麵質一樣,只
星期日同屋企人去Airside放狗🐶
要搵個地方食lunch,上咗去6樓天台搵食
呢間唔算正宗上海菜,不過多款式
主打酸菜魚同扁皮鴨

▶️ 砂鍋雲吞雞 半隻 ($148)
估唔到半隻都咁大煲!
雞肉肉質鬆散且嫩滑🐔拆到好多肉出嚟,似韓國人蔘雞湯
不過個皮淋咗少少

另外仲有好多娃娃菜同白菜🥬
湯底奶白色,清得嚟夠味
砂鍋雲吞雞 半隻

▶️ 北京填鴨 半隻 ($168)
連埋一份摩摩皮/薄餅皮,應該有20塊,完全足夠夾扁皮鴨食

填鴨切薄片,肉質偏瘦冇咩肥膏🦆個人幾鍾意
旁邊有蔥絲同青瓜可以夾🥒配合埋海鮮醬就完美
難怪係主打熱門菜式~
北京填鴨 半隻

▶️ 蝦皇娃娃菜 ($98)
其實可以唔叫菜,因為砂鍋雲吞雞已經好多娃娃菜🙈
不過cancel唔切就算啦
呢個娃娃菜都整得好食🥬湯底係龍蝦湯,入味濃郁
面頭有四隻連殼大蝦🦐雖然唔新鮮但肉質OK
另外仲有透明粉絲,麵質有彈性
蝦皇娃娃菜

▶️ 陽春麵 ($32)
簡單一碗陽春麵,湯底偏清
麵較粗身,唔彈牙但好順滑,似上海拉麵
帶少少鹼水味🍜幾好食
不過份量多,可以2-3人分
陽春麵

▶️ 四川擔擔麵 ($52)
同陽春麵麵質一樣,只係湯底唔同
加咗辣椒油、芝麻醬、肉碎、花生粒
四川擔擔麵

▶️ 家常餅 ($38)
其實係台式蔥油餅
家常餅

味道有水準😋樣樣都好食
比較出眾北京填鴨同砂鍋雲吞雞
服務唔錯,啲姐姐幾nice,QR code落單後上菜快
環境一般,勝在可以俾狗狗出嚟坐

性價比唔錯,大概$150/人 (但其實我哋都叫多咗,四個人叫少個麵就差唔多)
幾抵食嘅中菜館
砂鍋雲吞雞 半隻
北京填鴨 半隻
蝦皇娃娃菜
陽春麵
  • 砂鍋雲吞雞
每次嚟到五匠六釜,都真係座無虛席,因為呢度真係幾抵食,座位多,等位也不用太久環境光亮舒適,好多啟德街坊幫襯👍🏻特別推薦北京填鴨半隻$168 ,做得不錯,鴨皮保持酥脆,份量多,價錢真係抵👍🏻每次來都必點之選😋四川擔擔麵,湯底濃郁,少少辣,見到好多台都有點,果然無錯👍🏻加左底$4,份量超多😆京蔥羊肉餃子鮮甜美味,又醋同埋辣椒醬,唔點醬都好食😋下次要試下其他餃子🥟食完可以喺Airside行吓街,商場唔算多人,幾舒服
環境光亮舒適,好多啟德街坊幫襯👍🏻

每次來都必點之選😋

京蔥羊肉餃子鮮甜美味,又醋同埋辣椒醬,唔點醬都好食😋
下次要試下其他餃子🥟

食完可以喺Airside行吓街,商場唔算多人,幾舒服
用餐时段
  • 四川擔擔麵
4天前 0 浏览
呢間係Airside既中菜,一到食飯時間就會好多人,原因都好簡單,因為佢夠抵食 半隻北京填鴨 只係要$168而且品質都唔係粗製濫造!絕對對得住呢個價錢,鴨肉都幾多,唔會鞋,皮呢 就可以再脆啲既 🤣而摩摩皮都好慷慨,好多,美中不足係佢唔會熱住,面頭嗰塊凍左就會硬硬地 而加幾十蚊可以要埋一鴨二食,性格比👍🏻👍🏻而佢既四川擔擔麵 ($52)我幾鍾意呢個變種嘅擔擔麵,佢加咗花椒喺入邊,所以會有辣辣地麻麻地嘅感覺,而花生肉碎都好足 💯 成碗都好好食糖醋里脊 ($88)呢個估唔到咁大碟,真係大件夾抵食😎 個汁酸酸甜甜 都幾開胃,而菠蘿係用新鮮菠蘿!呢個加分! Overall,佢既quality 同價錢真係係airside 黎講幾吸引!

半隻北京填鴨 只係要$168
而加幾十蚊可以要埋一鴨二食,性格比👍🏻👍🏻
糖醋里脊 ($88)

2024-09-29 0 浏览
片皮鴨(半隻)乾巴巴又焦黑 人生從來未吃過沒有一點脂肪的片皮鴨 啲肉又乾又嚡 極差品 配料求其 只有青瓜和洋蔥 沒有片糖或者哈密瓜 樓下酒樓食嗰啲仲好過佢 啲青瓜切到一大大件 一啲心機都冇 心機無質素無 技術無 擺盤又極度冇衛生 就咁將個醬汁兜放喺鴨肉上 個餅皮簡直不堪入目 先上碟幾分鐘 一疊餅皮變咗一嚿石頭咁 餅皮與餅皮之間完全沒有蒸籠紙分隔每一張 簡直食唔到 又硬又乾另外我仲叫咗一碗四川擔擔麵 個面質感淋到好似米糊咁 完全唔掂 體驗極差 極差 !!!想食片皮鴨和擔擔麵的人士請避開呢間餐廳 真中伏 真係後果自負呀!!!已經食到一肚氣 最後埋單仲要$250~幾蚊 btw仲有要收茶芥 但係連畀人揀咩茶飲都冇 性價比超低!!!!伏到無人有!!千祈不要因為網上的洗板好評而來 唔值得俾幾錢食啲咁嘅嘢!!!真係會人到癫

啲青瓜切到一大大件 一啲心機都冇 心機無質素無 技術無

擺盤又極度冇衛生 就咁將個醬汁兜放喺鴨肉上

體驗極差 極差 !!!

想食片皮鴨和擔擔麵的人士請避開呢間餐廳
真中伏 真係後果自負呀!!!
已經食到一肚氣 最後埋單仲要$250~幾蚊
btw仲有要收茶芥 但係連畀人揀咩茶飲都冇
性價比超低!!!!伏到無人有!!

2024-09-24
呢間中餐廳🍴超級抵食,碟碟都大大碟,真係唔小野!胃口細啲都唔得呀😆!食飯時間超多人黎排隊食,大家多數都係一家大小!一班親戚朋友一圍枱!認真😐,咁多人食,每碟餸都咁大碟,除返開每位都真係好抵!而且環境好靚!影相📸燈光都好靚!隨便影相一家人大合照都無問題!打卡able!中餐廳主打京川滬菜式,有我最鍾意食嘅片皮鴨🦆!其實已經心心念念了很久!今次終於食到!😍$168有半隻片皮鴨!真係堅抵🩷!皮脆內軟!每一片都好厚肉🥩👍🏻,每一口都淡淡肉😆!超滿足😌!加埋配菜青瓜🥒、京蔥等包!缺一不可😂!一定要將所有配料包著一起吃!吃完配菜仲可以問佢地追加👍🏻,呢點值得一讚👍🏻!😍$198 松鼠🐿️魚🐟 唔好比個名嚇親!唔係真係松鼠🐿️😂,只係🐟個花名🥸。將魚炸過再用了酸酸甜甜嘅汁淋上面,酸酸甜甜食落零舍開胃🤤!仲有鴨屎香檸檬🍋茶可以飲!唔洗係條街排隊排到身水身汗啦!呢度食飯直接點就有得飲啦😆👍🏻!呢度咁方便,搭地鐵一出屯馬線啟德站就到啦!揸車🚗的朋友食飯/消費滿額仲可以免費🆓泊車呢!而且商場係pet friendly! 假日帶埋汪汪🐕出嚟!毛孩超開心🥳!

😍$168有半隻片皮鴨!

😍$198 松鼠🐿️魚🐟

仲有鴨屎香檸檬🍋茶可以飲!

呢度咁方便,搭地鐵一出屯馬線啟德站就到啦!
  • 片皮鴨
多左好多政府部門搬去啟德,又有朋友喺Airside 返工,最近真係黎多左Airside。 最鍾意呢個商場比較多生活小店,好好行! 餐廳方面,朋友推介左呢間上海菜,唔貴又大碟! 🥟肉三鮮,$50/8隻,大大隻,三鮮係指蝦仁、豬肉、韮菜,一碟八隻餡料足,餃皮滑,蝦肉鮮爽配陳醋或辣椒油,一樣鮮味! 🦴草捆牛骨(小)碟邊有一大支牛肋骨點綴肉片帶有軟筋,有幾分似牛𦟌配上特調醬汁佐味肉質超嫩又有醬香,口感比牛𦟌更佳食上海菜必點既酒香菜式 - 醉雞🥢雞件肉厚少脂浸酒食口感特別涼快雞肉雞皮吸收左酒香餘韻醉雞另點配了陽春麵🍜麵質滑溜,煙韌度剛好配上鮮濃湯汁,麵條好掛湯!
多左好多政府部門搬去啟德,
最鍾意呢個商場比較多生活小店,好好行!
餐廳方面,朋友推介左呢間上海菜,唔貴又大碟!

🥟肉三鮮,$50/8隻,大大隻,
三鮮係指蝦仁、豬肉、韮菜,
一碟八隻餡料足,餃皮滑,蝦肉鮮爽
配陳醋或辣椒油,一樣鮮味!

🦴草捆牛骨(小)
碟邊有一大支牛肋骨點綴
肉片帶有軟筋,有幾分似牛𦟌
配上特調醬汁佐味
肉質超嫩又有醬香,口感比牛𦟌更佳

食上海菜必點既酒香菜式 - 醉雞🥢
雞件肉厚少脂
浸酒食口感特別涼快
雞肉雞皮吸收左酒香餘韻
醉雞另點配了陽春麵🍜
麵質滑溜,煙韌度剛好
配上鮮濃湯汁,麵條好掛湯!
2024-09-19 798 浏览
中秋同屋企人嚟咗airside「五匠六釜」食飯餐廳喺airside 6/F 擔心節日多人等位 每次經過都見到門口有人等位 我哋提前已book定檯環境好闊落 座位寬敞 冷氣足夠 坐得舒適我哋仲嗌咗蝦蛋炒飯&乾煸四季豆 因張檯太細🙈冇影齊 都好好食 值得一試
中秋同屋企人嚟咗airside「五匠六釜」食飯

環境好闊落 座位寬敞 冷氣足夠 坐得舒適

北京填鴨(一隻)
黃金南瓜
砂窩雲吞雞煲(半隻)
2024-09-17
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
北京填鴨(一隻)
黃金南瓜
砂窩雲吞雞煲(半隻)
2024-09-18 805 浏览
人生第2次來到Airside食飯, 今次我向老公好堅持要食到北京片皮🦆而來到喺平台花園呢層既餐廳見到超吸引既川京菜, 加埋本身個menu 都有好多本身都鍾意食既dish 在內, 而且份量都不吝昔, 甚至只係得我同我老公兩個人所點既北京片皮🦆 (半隻)都已經係好快飽, 但太幸好係我地兩公婆都有去做gym 所以仲可以食埋個超香超入味既四季豆。老公就覺得個京燒羊肉好吸引,唔需要點埋旁邊既醋都好好味,但當然因為呢度既美食每碟既份量都唔洗而有時點下個醋黎做matching 就無咁heavy

京燒羊肉

京燒羊肉
2024-09-16 735 浏览
今天去了一間超值的中菜餐廳,位於啟德Airside,位置真的超方便!🍽️茶位才$5,真是太抵啦! ✨秘製杭州骨:一上枱就好香,經典蘇杭菜,濃油赤醬,帶有酸甜的味道,送飯一流🤤 ✨上湯娃娃菜:娃娃菜新鮮,上湯清澈鮮美,帶著一點海鮮的鮮味,喝一口湯,舒服又解膩!🥬 ✨欖菜肉鬆炒飯:炒飯粒粒分明,金黃的顏色讓人食慾大開。炒飯裡的欖菜和肉鬆搭配得恰到好處,鹹香的味道讓每一口都充滿驚喜,香氣四溢,讓人忍不住多吃幾口!🍚 ✨鴨屎香檸檬茶:重點推介!香氣非常特別,帶有清新的檸檬味,還有一點微微的苦味,恰到好處地解膩,非常適合搭配油膩的菜肴,喝上一口,瞬間清爽!🍋 真的超級推薦!👍🏼❤️見到隔離枱既片皮鴨都好吸引😎下次試下!

2024-09-11
$150 (早餐)
2024-09-15 646 浏览
🍱餐廳:五匠六釜🏫地址 :啟德協調道2號 Airside 6 樓 602 號舖~鴨屎香檸檬茶大大杯,有700mL,結合了濃郁的茶香與清新的檸檬酸味,散發著淡雅的芳香,感覺清新,既解渴又提神,唔怪得知而家咁流行飲啦,我忍不住一口接一口飲晒佢😄~秘製牛奔麵$58超大碗,有勁多牛腩,仲有牛筋,炆得夠淋又入味,麵條軟硬度適中,湯底濃郁,下次再嚟一定要encore❤️~松鼠魚媽媽最鍾意食呢個魚,酸酸甜甜的超開胃,佢已經喺呢度食第三次了🤣整體來說,呢間餐廳地點方便,食物水準不錯,服務好,上菜速度快,性價比高,值得再來呢!
🍱餐廳:五匠六釜

~鴨屎香檸檬茶

~秘製牛奔麵

~松鼠魚

2024-09-08 1348 浏览
打完風梗係食好嘢,好彩做咗你食緊嘅時候望到出邊大排長龍🤝嗌左海蜇頭,口感較爽脆,份量好多,調味剛好配上爽脆嘅青瓜,作為前菜係幾好味。半隻北京填鴨,鴨肉係嫩既,鴨皮都好脆,師傅刀工好,略嚴餅皮變涼了,所以有點UN咗,將鴨肉加上青瓜同大蔥和海鮮醬食,好味呢。酸辣湯麵🍜 包括木耳、香菇、紅蘿蔔絲、豬肉片,配上好大嘅面底,但整體還算不錯的呢!最後嗌左百香鮮檸茶,其實想嗌鴨屎香檸檬茶,但嗌錯左🥺🥺🥺

最後嗌左百香鮮檸茶,其實想嗌鴨屎香檸檬茶,但嗌錯左🥺🥺🥺

2024-09-03 1438 浏览
今晚再到AIRSIDE的五匠六釜吃片皮鴨。因為上次吃過,覺得此餐廳的京川菜味道很好,餐廳環境舒服,最重要是價錢大眾化。但今天客人十分多,我們要在外面等了一會兒才有位。人多的關係,周圍比較嘈吵。幸好上菜速度十分快,我們也吃得津津有味。農家炒飯有大大隻的蝦,口感彈牙,鮮味十足。米飯粒粒分明,吸收了蝦的鮮香,搭配蔬菜的清爽,飯炒得非常乾身,好味。紅油抄手份量非常足,共有八粒,每一粒都包裹著豐滿的餡料。皮薄而有嚼勁,搭配濃郁的紅油醬汁,香辣可口,讓人一口接一口。北京填鴨(半隻)同樣份量十足。半隻鴨大約有30片,盤子裡一大碟,鴨肉非常鮮嫩,外脆內嫩,搭配摩摩皮的軟綿和青瓜、京蔥的清新口感,讓整道菜更加豐富。餐廳最近有推出特飲,主打鴨屎香檸檬茶,我們也試了一杯。確實是冰涼好飲,鴨屎香檸檬非常香,而且大大杯很抵飲。

農家炒飯

紅油抄手

北京填鴨(半隻)

• 北京填鴨(半隻)
2024-09-01 1164 浏览
食到一肚氣,成家人食到五臟六火!!!CP值唔得,想食北京填鴨和上海菜有更好選擇!最重要係樓面侍應服務態度對客人極度唔尊重,冇錯,係極度!坐得好唔舒服。難怪很多人北上消費!
食到一肚氣,成家人食到五臟六火!!!
2024-08-31
等候时间
30 分钟 (堂食)
2024-08-27 1321 浏览
❤️糖醋里脊有菠蘿、青紅椒、洋蔥等,配上酸酸甜甜的糖醋汁十分開胃😋👍🏻。豬肉外脆內嫩。❤️清炒萵荀與平時餐廳食的不同,這個萵荀是厚切的。萵荀爽脆清甜,食完覺得好清新舒服。❤️秘製牛奔麵有大量牛腩和牛筋,份量十足👍🏻。兩者都燜到入味又稔身易咬👍🏻😋。麵質軟硬適中。❤️西米椰汁流心球呢款甜品坊間好少見,好特別。外層有些粒粒,炸過脆卜卜好有口感😋。入面唔會熱到辣嘴/爆汁,熱度剛好。入面有粒粒西米,唔會太甜,甜度剛好。👍🏻估唔到呢間餐廳有鴨屎香檸檬茶特飲😮!見隔離枱嗌先知。今次食飽左,下次試先👍🏻!
❤️糖醋里脊

❤️清炒萵荀