2017-02-04 519 浏览
今日中午放飯,同事們行來行去,最終走入呢馬來/東南亞餐廳。亞來不嬲中規中矩,所以可以安心食嘅。我點了蠔仔方魚湯飯,同事們點了喇沙紮肉摻摻同青咖哩雞飯。全部都有跟飲品。凍奶茶自動同我哋講用煉奶,幾有heart吖。我個湯飯一上,大大碗,用小蠔仔,料多,仲有幾片方魚,浸咗湯人仲脆脆的,正!個湯底用魚湯,冇乜味精味,讚!本來驚我食湯飯會唔飽,點知食到尾係超飽的!至於同事們一個喇沙摻摻,湯汁濃,同樣食極都未完,另一個青咖哩雞,一上枱,笑死咗,因為青到瑩光咁嘅色,至於味道,佢話d雞同汁係分開煮,味道一般。
今日中午放飯,同事們行來行去,最終走入呢馬來/東南亞餐廳。

2017-01-26
2017-01-16 336 浏览
2串 牛肉 2串 雞肉 2串 牛脷肉骨茶 咖哩雞 油酥餅話梅水和青檸薏米水肉骨茶 - 幾驚喜 依個價錢食到依個味道都錯係個白飯質素好似差左啲咖哩雞 - 個咖哩好香 依個價錢竟然全部雞 其實好抵食 無得優惠價加配薄餅就失望油酥餅 - 外脆內軟 好正 好多地方剩係整到油淋淋又唔酥 依個值得推介 串燒 - 牛肉又有果啲粉味 麻麻地 , 雞肉就正常啦 不過20幾蚊2串 都算足料牛脷 - 牛脷賣相同質感都幾好 無牛脷味道就有啲失望 個辣汁會搶左啲牛脷味道飲品就麻麻地 偏甜 又無得少甜走甜 唯有自己加水以上食物 整體來講以同類食物在香港黎講 依個價錢完全可以接受啦(係見到openrice 啲小強相有啲驚嚇)
2串 牛肉

2017-01-15
  • 酥油餅
  • 肉骨茶
2016-11-26 528 浏览
今日試既呢間亞來街係將軍澳都開左一段時間!有段時間仲經常去食,但到後來將軍澳越開越多新食肆,已經好耐沒食天氣凍,今日經過突然好想食碗熱騰騰既喇沙,當二話不說諗起呢家亞來街啦!兩個人叫左兩個set share~1/ 娘惹大蝦喇沙摻摻 (Hkd 80)點解叫摻摻,唔通關trump trump 事!?當然唔係啦!係因為麵條有兩種,除左原本個款油麵底外,仲摻左啲米粉質地既麵落去!小編都係第一次試摻摻喇沙,口感都唔錯!隻大蝦都「真」大隻架,但有少少睇得唔打得,肉質霉霉地,唔太新鮮但湯底係高質既,差啲想成碗湯乾左佢2/ 馬來棷汁雞扒配白飯 (Hkd 58)綠色恐怖咖哩飯.......如果隻顏色沒咁恐怖 可能我地會食慾大增但隻顏色令我地覺得成碟野好唔吸引同埋個啲綠色棷汁係完全沒味Totally fail!!!!!3/ 南洋咖啡呢杯用煉奶沖既咖啡為呢餐加返唔少分又香又濃 食後感一段時間沒食,質素大不如前!希望經營者可以重拾初心
今日試既呢間亞來街係將軍澳都開左一段時間!

兩個人叫左兩個set share~

1/ 娘惹大蝦喇沙摻摻 (Hkd 80)
點解叫摻摻,唔通關trump trump 事!?

小編都係第一次試摻摻喇沙,口感都唔錯!

但湯底係高質既,差啲想成碗湯乾左佢

2/ 馬來棷汁雞扒配白飯 (Hkd 58)
綠色恐怖咖哩飯.......

如果隻顏色沒咁恐怖 可能我地會食慾大增

但隻顏色令我地覺得成碟野好唔吸引

同埋個啲綠色棷汁係完全沒味

Totally fail!!!!!

3/ 南洋咖啡
呢杯用煉奶沖既咖啡為呢餐加返唔少分

又香又濃

食後感

一段時間沒食,質素大不如前!

希望經營者可以重拾初心

2016-11-25
2016-11-06 395 浏览
之前開張食過一次 個次都算好食甘打算再嘗試多一次 加上見佢價錢都算平炒花甲一碟45蚊 平啦 應該都唔差點知一上枱 哈~只可以笑 冇肉食 全部殼一於數一數睇下有幾多殼 可能數既期間 有職員留意到有甘既情況 佢就出聲話炒個一碟俾我地 第二碟上黎 只可以講 冇分別 都係殼多過肉 唉... 算啦 平都係差嫁啦 同埋碟 貴刁一d味都冇 一個字 差 唔會再幫襯
之前開張食過一次 個次都算好食
甘打算再嘗試多一次 加上見佢價錢都算平
炒花甲一碟45蚊 平啦 應該都唔差
點知一上枱 哈~只可以笑 冇肉食 全部殼
同埋碟 貴刁一d味都冇
一個字 差 唔會再幫襯
2016-10-19 589 浏览
其實浪子有些後悔,Popcorn商場話大唔大,食肆也不算多,但在Pizza,板長,Pokka和亞來幾間揀,被亞來的特色裝修所吸引,所以光顧。款式算多,有摻摻麵,有咖喱飯。而且食平橫跨越式印式泰式....本想叫紅咖喱鴨,不過見到隔鄰食客的鴨好像很細份,所以在伙記落單的一瞬間轉了咖喱雞飯,熱奶茶。先說飲品,店方很貼心除了淡奶還有煉奶。選了淡奶,奶味的確一濃,茶味很淡。但總括而言,是一杯完全沒有預期味道的"奶茶"。咖喱雞很快便送上來了。賣相不俗,擺得很精緻。與一般餐廳放很多配菜和薯仔墊起的咖喱雞不同。這兒的咖喱雞只有雞肉,沒有骨,沒有薯仔,沒有任何配料。所以,雞的份量很多,約有六七件左右。名符其實的啖啖肉。咖喱,本身不一定是辣的。而事實上,不論是印度,泰式與及日式(尤其日式!),一個咖喱的好壞也不是以它的辣度作為評分標準。咖喱本身的香味,色澤,與食物的配搭才是一道咖喱菜所追求的。紅咖喱的味道本身微辣,卻很香。香的是淡的香料味,也不刺鼻。吃下去不稠,偏向有點稀的感覺,有點像流質醬料。雞身本身未致於十分嫩滑,只能想像成雞胸肉的肉質。但因為夠厚肉的關係,吃下去還是覺得有一定的口感。而且本身個紅咖喱

咖喱雞很快便送上來了。賣相不俗,擺得很精緻。

而且本身個紅咖喱很入味,咬下去會看到雞肉已經入哂味,只餘下中間一小部份還沒有染上紅咖喱的顏色
埋單無加一$58,算是中規中矩的。服務就一般般啦。

裝璜方面係幾有特色的,懷舊的佈置,簡單又寧靜的環境。加上全程播放的都是浪子最愛的Beyond的經典歌曲。
2016-10-19
2016-10-09 297 浏览
lunch 去左試lee 間新加坡菜叫左個set lunch 辣辣地湯1麵(唔記得咩名, 有蝦有菜, 啲麵似油麵質地, 但紅紅地色咁)同埋叫左個海南雞飯等上菜既時間, 留意下周圍既裝潢好有懷舊feel, 枱同椅子都襯得好match 既好啦野食終於黎左啦, set lucnh 外觀都唔錯丫, 個麵望落幾正, 啲湯紅紅地色咁, 感覺好野味but 一食落去就feel 到中哂伏!!!!個麵超級難食!!!林到嘔!!!個湯低都唔係好味, 以為有啲辣但原來冇既....最慘係個咖啡...又奶又酸咁....唉.......另外個海南雞飯, 賣相不錯, 雞都不錯, 但個飯就真係唔太夠味, 啲飯又林最離譜係個湯, 咸到呢, 勁重味精味..../____\啲雞都算正常既, 但個3款醬又唔係好掂....總之就強列bad list ~!!
lunch 去左試lee 間新加坡菜

同埋叫左個海南雞飯
等上菜既時間, 留意下周圍既裝潢

好有懷舊feel, 枱同椅子都襯得好match 既
好啦野食終於黎左啦,

個湯低都唔係好味, 以為有啲辣但原來冇既....

最慘係個咖啡...又奶又酸咁....唉.......

最離譜係個湯, 咸到呢, 勁重味精味..../____\

啲雞都算正常既, 但個3款醬又唔係好掂....
總之就強列bad list ~!!
2016-10-09
2016-09-24 271 浏览
假日午餐58蚊有喇沙蝦麵、半份咖咉多士、南洋奶茶,好味又抵食!比附近的Toast Box 無論份量或者質素都要好。會再幫襯,下次可以試下其他食物(海南雞飯、肉骨茶等)。
2016-08-16 354 浏览
今日同女朋友行popcorn .行到累見到間裝修得幾得意嘅馬來西亞餐廳。櫈係學校櫈。枱究竟用瓦磚貼面。算幾有特色,有種返左中學嘅感覺。而今日點嘅係假期下午餐。有一個湯麵加多士。湯底有蝦殼or 喇沙or 清雞湯。多士有咖央or 果醬。味道尚算可以。但氣氛比一般茶餐廳出色👍
今日同女朋友行popcorn .
行到累見到間裝修得幾得意嘅馬來西亞餐廳。

櫈係學校櫈。枱究竟用瓦磚貼面。
算幾有特色,有種返左中學嘅感覺。

而今日點嘅係假期下午餐。
有一個湯麵加多士。
湯底有蝦殼or 喇沙or 清雞湯。
多士有咖央or 果醬。

味道尚算可以。但氣氛比一般茶餐廳出色👍
2016-08-14
  • 咖央多士
2016-08-10 260 浏览
今晚一人到這店吃肉骨茶,味道一般,肉骨不入味,肉骨表層肉已變不硬,明顯不新鮮,香茅薑茶的香茅已乾,只有過甜薑蜜味,沒有香茅味。吃了兩件肉骨及豆卜,打算到骨湯倒入碗飯撈湯,剛倒完湯落飯中,即發現有隻小曱甴浮在飯面,即刻嘔心,唔會再幫襯😖
2016-06-06 635 浏览
那一天,我們到亞來街吃午餐 。我們點了海南雞飯,下午茶餐B(肥牛喇沙配咖哩魚蛋及咖吔多士)還有馬來拉茶 。先說馬來拉茶,分別有淡奶和煉奶口味 。拉茶非常美味,奶和茶的配合簡直是一流!很幼滑,奶和茶的味道不太濃,不太淡 。可是偏甜,可按自己需要選擇少甜或走甜。誰都知道以上的是甚麼吧!就是海南雞飯了!飯的味道含有大量的雞香味,雞肉應該要更嫩 。雞湯有點苦,味道怪怪的……*雞飯不提供飲品!以下是茶餐B的評語:咖哩魚蛋真彈牙!還有濃郁的咖哩汁,是……必食推介!喇沙只是一般,湯淡而無味!咖吔多士很鬆脆,咖吔何等幼滑!其他選擇:1.喇沙:扎肉,海鮮(令加$2)2.多士:果醬來到亞來街,一定要吃茶餐!(因為包括了魚蛋)還有可試試馬來拉茶呢!
馬來拉茶

*雞飯不提供飲品!

以下是茶餐B的評語:
咖哩魚蛋真彈牙!還有濃郁的咖哩汁,是……必食推介!
喇沙只是一般,湯淡而無味!
咖吔多士很鬆脆,咖吔何等幼滑!

其他選擇:

1.喇沙:扎肉,海鮮(令加$2)

2.多士:果醬

2016-05-07
  • 馳名馬來咖哩魚蛋
  • 咖央多士
2016-03-02 735 浏览
出街前食個lunch行到亞來街見到門口粉紅衫姐姐好好招呼成間係賣馬來西亞新加坡美食有海南雞飯肉骨茶蝦麵任你揀我揀左個蝦麵多士餐個餐你有兩款多士可以揀……有傳統架央多士又或者藍莓醬多士兩款都係厚多士仲可以揀馬拉傳統咖啡或奶茶! 加練奶或淡奶都得加少少$仲可以飲東南亞青檸冰講返個蝦麵,有雞肉有蛋有蝦!重要d蝦新鮮唔係個d冰鮮塑膠蝦d麵彈牙湯底亦唔錯,淡咗少少不過不失啦
出街前食個lunch行到
有蝦!
重要d蝦新鮮
唔係個d冰鮮塑膠蝦
d麵彈牙
湯底亦唔錯,淡咗少少
不過不失啦

2016-02-28
真的没有看錯!門口餐牌寫著~A餐:肉骨<荼>!<荼>讀音是<圖>!話說今天中午時分來到Popcorn,可是天氣寒冷,又心思思想食辣。通常想起土X工坊及亞來街。若以食物的款式多寡來考慮,個人偏好亞來街,於是向著亞來街方向進發了。有圖為証,門口餐牌~肉骨<荼>!荼的讀音是<圖>!茶的讀音是<查>!希望餐廳留意到這個問題啦!所以放棄肉骨<圖>,午餐選擇了馬來咖哩野菌豬扒飯。向職員落單後,期待的馬來咖哩野菌豬扒飯來了。  馬來咖哩野菌豬扒飯  飯和餸分開盛著,方便客人調校汁料的份量。碗內的香煎豬扒已切件,配上鮮菇及薯仔,每種食材都分好一件件。啡黃色的馬拉咖哩找到特別的香料:丁香及八角。辣度不重,鹹中帶甜,整體是溫醇甘香,没有泰國咖哩的辣到出汗。撈飯一流。薯仔好腍身。豬扒不硬,只是有骨,咖哩粘附在豬扒上,遮蓋了豬骨,品嚐時要小心。餐飲:熱咖啡(配鍊奶) Body report : 事後數天排毒暢順,没有刺痛感覺。
真的没有看錯!
門口餐牌寫著~A餐:肉骨<荼>
<荼>讀音是<圖>!
話說今天中午時分來到Popcorn,
可是天氣寒冷,又心思思想食辣。
通常想起土X工坊及亞來街。
若以食物的款式多寡來考慮,
個人偏好亞來街,於是向著亞來街方向進發了。
有圖為証,門口餐牌~肉骨<荼>!
荼的讀音是<圖>
茶的讀音是<查>
希望餐廳留意到這個問題啦!
所以放棄肉骨<圖>
午餐選擇了馬來咖哩野菌豬扒飯。
向職員落單後,期待的馬來咖哩野菌豬扒飯來了。
馬來咖哩野菌豬扒飯
飯和餸分開盛著,方便客人調校汁料的份量。
碗內的香煎豬扒已切件,
配上鮮菇及薯仔,每種食材都分好一件件。
馬來咖哩 - 丁香
馬來咖哩-八角
啡黃色的馬拉咖哩找到特別的香料:丁香及八角。
辣度不重,鹹中帶甜,整體是溫醇甘香,
没有泰國咖哩的辣到出汗。
撈飯一流。
薯仔好腍身。
馬來咖哩野菌豬扒飯
豬扒不硬,只是有骨,
咖哩粘附在豬扒上,遮蓋了豬骨,品嚐時要小心。
熱咖啡(配鍊奶)
餐飲:熱咖啡(配鍊奶)

2015-12-20 462 浏览
獨遊將軍澳,食啲乜嘢好?肉骨茶是到訪星加坡必吃的食物無誤。在香港找到的往往都有很重的廣東口味,誤打誤撞之下到將軍澳來竟然吃到很有等色的肉骨茶。肉骨茶藥材湯味很重,一口喝下非常醒胃。排骨非常足料,整碗也是肉肉的。光吃肉口味比較淡,所以傍邊有碟辣椒豉油,餸飯一流。湯內豆卜豆腐亦大大件,很抵食。除了配百飯之餘還有油炸鬼,浸完湯之後仍然香脆可口,不錯不錯!
獨遊將軍澳,食啲乜嘢好?
巴生肉骨茶

巴生肉骨茶
2015-12-11 343 浏览
當年在KL, 知道BUKIT BINTANG有個很出名的美食街-JALAN ALOR. 這街道的美食多不勝數, 單是肉骨茶專門店也有幾家了! 可是當時馬來西亞同學常常帶我到當地人光顧的肉骨茶專門店, 所以未有在這遊客區JALAN ALOR嚐過! 今晚在POPCORN晚餐, 看到間叫<亞來街>門口的餐牌, 有肉骨茶. 反正這几天開始寒冷了, 不如補一補吧! 向職員下單後, 細看店內懷舊的裝潢, 聽著懷舊的歌曲, 食物呈上了. 肉骨茶HKD 62 這個肉骨茶, 配白飯及油炸鬼, 另附一小碟辣椒豉油. 上枱時己感到陣陣的中藥味! 煲內深色的湯, 有3條排骨, 2件炸豆腐, 3粒豆卜. 之前看網上食評話係有4條排骨嫁!!  先嚐一口湯, 中藥味及香料味, 但蒜頭味不太濃, 整體偏酸. 豆卜超級索汁, 但只有几粒呢! 表面炸過的豆腐, 方便沾上湯汁. 嚐完了豆類系列, 來到主角-排骨了! 了解肉骨茶經過長時間熬制, 一般肉類都會變得又淡又硬掘掘! 而肋骨的本身帶肥, 剛好令硬掘掘的排骨肉變得甘香又易入口. 油炸鬼一大件, 望落好實在, 可是不方便客人品嚐 : 因為要MIT, 要撕
這街道的美食多不勝數, 單是肉骨茶專門店也有幾家了!
可是當時馬來西亞同學常常帶我到當地人光顧的肉骨茶專門店,
所以未有在這遊客區JALAN ALOR嚐過!
今晚在POPCORN晚餐,
看到間叫<亞來街>門口的餐牌, 有肉骨茶.
反正這几天開始寒冷了, 不如補一補吧!
肉骨茶HKD 62

這個肉骨茶, 配白飯及油炸鬼, 另附一小碟辣椒豉油.
上枱時己感到陣陣的中藥味!
肉骨茶
煲內深色的湯, 有3條排骨, 2件炸豆腐, 3粒豆卜.
之前看網上食評話係有4條排骨嫁!!
肉骨茶
先嚐一口湯, 中藥味及香料味,
但蒜頭味不太濃, 整體偏酸.

肉骨茶-豆卜
豆卜
超級索汁, 但只有几粒呢!
肉骨茶-豆腐
肉骨茶-豆腐
表面炸過的豆腐, 方便沾上湯汁.
肉骨茶
嚐完了豆類系列, 來到主角-排骨了!
了解肉骨茶經過長時間熬制,
一般肉類都會變得又淡又硬掘掘!
而肋骨的本身帶肥, 剛好令硬掘掘的排骨肉變得甘香又易入口.
肉骨茶-油炸鬼大大件
油炸鬼
一大件, 望落好實在,
可是不方便客人品嚐 : 因為要MIT, 要撕, 不能一件入口.
馬來西亞食到的肉骨茶油炸鬼是碎上呀!
方便逐件浸湯, 慢慢一件一件的品嚐.
即是唔洗客人自己MIT囉!
本身碟几懷舊几靚, 希望餐廳能將油炸鬼切片上碟.
肉骨茶
最後將硬身白飯撈湯汁, 一滴都不能浪費!

幸好今晚只是口痕, 加上想補一補來禦寒, 才會留意這家肉骨茶.
與食物質素及份量對比, 價格真係貴左少少!
2015-11-29 349 浏览
今晚同妹行完街,周圍食店開始多人,見這間店不用排隊,門面又好似ok,於是入左去點餐.我地點左肉骨茶伴白飯和海南雞飯.肉骨茶起初飲,我和妹都覺唔夠味,但食到尾,d味唔知點解轉濃左,咁有好好多.豬肉夠淋,但唔係好入味.海南雞飯d雞好滑,但d醬汁不是太夠味,唔知係咪呢間餐廳d味係淡,還是我食得太濃味 ,海南雞飯有個湯,有一陣花旗蔘味,似開稀的花旗蔘水.飯就好香,我唔鐘意食飯都食左大半碗
我地點左肉骨茶伴白飯和海南雞飯.

肉骨茶伴白飯
去骨海南雞飯