2019-06-05 81 浏览
“ 三蚊嘅價錢,十蚊嘅質素” 用嚟形容亞玉豆腐花絕對不為過。當日中午行開荃灣, 係接近三十幾度嘅太陽關照下, 真係人都畀佢曬熟。諗起之前電視賣過嘅兩間豆腐花舖, 又咁啱喺附近, 所以就諗住過去食玩冰涼嘅豆腐花啦。當日亞玉豆腐花大概有二十人排隊, 但係佢哋手腳好快,大概等咗五分鐘左右就買到。我叫咗碗凍既豆腐花溝紅豆, 盛惠三蚊, 另外加咗兩蚊換個比較的色嘅缽仔糕。抵玩!豆腐花可以因應自己喜好加黃糖,糖漿或者薑汁。 冰凍既豆腐花好滑,好重豆味, 加上甜甜嘅紅豆, 成個人即刻透心涼,正。抵食指數100分。
抵食指數100分。

$5 (其他)
2019-05-31 112 浏览
再會《阿玉豆腐花》!以前住元朗,成日同男朋友食完飯企係街邊食完平平地$5豆花~今時今日荃灣都有得食好耐,重同隔離鋪爆發左一場豆腐花爭霸戰!$3就有交易!益哂我地食客🤤🤤豆腐花最正食法一定係勁加黃糖!食落去有一粒粒口感~正到脾~甜甜蜜蜜既好滋味!如果女仔撞正某d唔舒服日子!真係建議男友可以整返碗熱豆花加薑汁!包你女人感動到攬住你錫錫錫!另外依家原來食仼何食品加$2重可以食埋砵仔糕!!重有一大堆比你擇多豆定少豆!識食緊係要多豆啦!好味道!唔會覺得粉落太多夠彈牙!抵食!

荃灣路德圍堪稱掃街勝地,小食店舖集中,種類齊全,最重要價錢實惠!當中最長人龍的就數「元朗亞玉豆腐花」和「贊和豆品」。因為兩間店舖分別推出$2、$3豆腐花!這次我只試了亞玉豆腐花,全場豆腐花$3,雙併同價,使用天然材料,新鮮製造!/🥣: #黃豆豆腐花💰: HK$3滿滿的一碗黃豆豆腐花,可根據個人口味自行加入黃糖或糖水,豆味香濃,好飽肚,啱哂減緊肥既我🥺口感不錯,唔算得上好滑好滑,不過$3 一碗簡直是跳樓價,值得一試!
🥣: #黃豆豆腐花
💰: HK$3
豆腐花
外卖自取
豆腐花
  • 黃豆豆腐花
2019-05-21 53 浏览
去到荃灣,一定唔會唔識亞玉豆腐花,本身係區內都好出名,鬥平幾蚊碗,仲平到上埋電視,所以一去,就排哂長龍。平係賣點,但如果太難食,話知你免費都唔會有人去食,佢呢碗豆腐花味道幾清,食落去有爽既感覺。如果大家來荃灣,都可以一試。

2019-04-17
午餐
Yum
2019-05-17 67 浏览
Walked pass this place after dinner the other day and knew I had to try it seeing the long queue. Glad it was not disappointing; the tofu was really smooth and silky. There was two options of either adding sugar, or syrup. I usually go for the syrup, so I decided to try sugar this time. It was really good and I would probably try the sugar option more often from now on. Definitely worth the wait and money.

2019-05-16 69 浏览
係什麼狀況呀,荃灣路德圍,眾所周知,係全港最大型嘅美飲街,一條街可以有 7 間野飲 🤡 除左可以一口氣飲 7 杯珍珠之外,豆腐花都係焦點之一,在呢個金庸裡頭,邊個唔識楊過同小龍女呀,在豆腐花裡頭,邊個唔識贊和同亞玉呀,兩大龍頭鬥得難分難解,亞玉被贊和長期各式豆花 $5 嘅榨壓之下,出招乾坤大挪移 🙌🏿 #全店豆腐花系列 $3 終極成本價賣比街坊,企圖以洪水式銷售法平益全港市民,就算有料豆腐花都係 $3,喳咋、綠豆、紅豆、花奶、芝麻糊、涼粉 remix 再 remix 嘅豆腐花都係 $3,真係咪話唔正,回到金融海嘯嘅跳樓價,正式宣布,全港最窮窮食,冇錢食飯糧尾真係食幾碗幾蚊雞就搞掂 😍😍😍-亞玉豆腐花荃灣荃興徑 6 號昌泰大廈地下 5B 舖
亞玉豆腐花
荃灣荃興徑 6 號昌泰大廈地下 5B 舖
2019-05-16 62 浏览
朋友來到荃灣就話要食豆腐花,因為這裡有二間常常都十分便宜,今日下午去過都有十多人排緊,今次我地就選擇了阿玉豆腐花,仲可以任溝和豆腐花都是$3十分抵食,而我地都喜歡白果糖水,所以一齊叫了薏米白果豆腐花`$3,排咗十個人就到我地,熱度夠吾太甜,最後加了薑糖水,增加不少薑味好味好多,糖水不太甜都不錯,而朋友喜歡甜再加了紅糖添。薏米白果偏淡,但都足料份量,豆腐花都幾滑身,口感不錯,但豆味就吾太夠,但這價錢可以買到一碗仲可以點,這間仲有砵仔糕買了一個大約$2但味道吾好食又少豆,一試就夠。
2019-05-15 62 浏览
昨晚經過荃灣,見到豆腐花店門外排長龍,便上網查查,原來店舖來頭不小,是傳說中的3蚊豆腐花店,全部豆腐花都係3蚊,喳咋、 綠豆、 紅豆、 花奶、 芝麻糊、 涼粉,單併或雙拼都係3蚊,價錢實在太吸引,不得不試,選了喳咋+豆腐花雙併$3,豆腐花幾滑,淡口可自己加糖,原本對於這個價錢就不抱有任何期望,但真心覺得好抵食。
喳咋+豆腐花雙併
2019-05-14
喳咋+豆腐花雙併
  • 豆腐花
2019-05-15 48 浏览
玩完經過路德圍想食宵夜,見亞玉仲開緊,又安慰自己食豆腐花幾健康,而且白果薏仁可以去水腫,食啦食啦。咁就衝咗去買。$3白果薏仁豆腐花:豆花食落好有豆香味又夠滑,糖水唔會太甜,白果薏仁都已經煲到好諗身,而薏仁帶咬口。$3好抵食買個陣個姨姨問我要唔要加錢要個砵仔糕,我見夜喇就話唔要喇。點知就走佢話送俾我,見我男朋友係到又送多個,真心幾有人情味砵仔糕多豆,可以見到豆係密密麻麻咁。咬落去唔會一pak pak,粉底有滑得底有彈性同黃糖香,幾好味。呢碗豆花食既唔止美味,仲有一份街坊人情味。

呢碗豆花食既唔止美味,仲有一份街坊人情味。
外卖自取
2019-05-06 110 浏览
這天晚上與朋友在附近打完保齡球,就走到荃灣最多東西吃的區域,這裏有大大小小的餐廳餐館,不同菜式也有。甜品舖也很多,而這家亞婆豆腐花就非常出名。它的豆腐花可以混搭不同的食物,比如紅豆,芝麻等等。但最主要的是,無論單一叫豆腐花/2種混搭,都只是3塊錢而已!我這次叫了豆腐花加芝麻糊,雖然芝麻糊有點稀,但作為加上去的又剛剛好哦,有芝麻糊味道,又不蓋過豆腐花。 我還加了一點薑汁和黃糖,這些都是可以隨自己喜歡來添加的。還加了2塊要一個鉢仔糕呢!

還加了2塊要一個鉢仔糕呢!
2019-05-05 66 浏览
遊完車河返家前想買甜品返屋企, 自己落車在熱鬧的路德圍搵食, 果真應有盡有...想買台灣大熱飲品, 又想再食松記, 點知見到2大條人龍在排隊, 好多人攞住個舊款藍白碗在食豆腐花, 包括有遊客一家幾口一齊蹲在地上低下頭食..噢, 原來就係鬥到$3碗的豆腐花啊~我唔知邊間好食, 就是但排左一條隊, 都要排成20人$3究竟係咩質數? 外賣加$1係標準, 難得地相對食物本身加左3成變我很貴, 哈哈哈$8共帶了2碗糖水回家, 有凍有熱, 我地叫左一碗紅白: 紅豆沙豆腐花, 紅豆夠大夠沙夠甜, 豆味濃的豆腐花混埋食一流, 下次我要試埋凍食老公叫左黑白, 熱芝麻糊豆腐花, 好香的芝麻味但不夠甜, 混埋豆腐花又無再加甜好似淡左少少性價比咁高, 唔encore對唔住自己~

噢, 原來就係鬥到$3碗的豆腐花啊~

我唔知邊間好食, 就是但排左一條隊, 都要排成20人

性價比咁高, 唔encore對唔住自己~
12 分钟 (外卖自取)
$4 (宵夜)
2019-05-04 67 浏览
上次試左旁邊果間,今次試亞玉,一樣雙併$3,但選擇多少少,試左旁邊果間無既咋咋。碗睇落好似細啲,但份量其實差不多,咋咋豆夠淋,但唔會爛晒,好足料!但美中不足,豆花豆味比旁邊果間淡,不過$3,就算啦,唔好要求咁多!另外,仲可以加$2買砵仔糕一個,豆夠淋,甜味都ok,但就係無左以前砵仔糕果陣糖香味

2019-05-02 36 浏览
荃灣有2間豆腐花店特別平就全港都知, 難得經過當言就要停底試下啦.$2一碗, 即叫即裝, 熱辣辣, 夠滑又唔會碎執執, 可自助任加薑汁糖水/黃糖食, 我自己就中意配大量黃糖, 咁就又甜, D糖未融哂可以咬下, 有另一種口感!另外仲叫左客家糍, 味道正常, D料都算多, 個皮都算薄同軟, 一試無妨, 但亦無驚喜.

2019-04-30 69 浏览
每次經過呢度都見到有好多人排隊,之前都有食過呢一間豆腐花,見到佢有$6減到去$5再依家減到去$3,真係不禁會諗佢咁樣賺到咩?不過重點係佢個豆腐花係咪真係咁值得排長龍去食!我會覺得如果口痕想食甜品係可以食嘅!始終$3一碗真係非常抵,佢仲可以加錢食埋個砵仔糕,不過個砵仔糕仲細過個手掌,由於因為太飽所以淨係叫咗碗豆腐花!佢係得個平字,味道非常普通,唔算好滑!食完之後啲碗就放喺個筒度!有懷疑過佢嗰度啲碗究竟係咪真係咁乾淨!不過始終$3都冇得要求咁多㗎啦
2019-04-28 51 浏览
又嚟到荃灣搵食,食就一定係路德圍㗎啦。一去到路德圍就見到兩條好誇張嘅長龍!一睇就知已經到咗豆花戰嘅戰場,聽聞咗好耐嘅豆花戰,今日終於置身其中。都真係幾誇張,男女老幼都企喺嗰邊食緊豆腐花,有凍有熱仲有得加料。之前喺元朗食過一次,花奶豆腐花堅正,今次當然都係揀返亞玉豆腐花啦,都排咗一陣先到我,試吓新嘢揀咗熱豆腐花mix芝麻糊,外賣都係$4咋,實在抵到爛!豆腐花嫩滑就緊㗎啦,入口即溶,芝麻糊都好夠味,果然無令我失望!