2021-07-30 221 浏览
香港是美食天堂,匯萃各國美食,鄰近嘅澳門,濠江菜也具備其特色,這家餐廳位於元朗形點,地方舒適寬敞。帶子鮮蝦闊條麵鮮蝦大隻爽脆,帶子腍滑,闊條麵沾滿淡滑忌廉,口感清新。濠江秘製牛坑腩配脆豬飽牛坑腩炆得夠腍滑,咖喱醬汁香濃惹味,鹹度適中,配以數塊香脆麵飽,外脆內軟,點以特製咖喱醬汁,非常美味。澳門經典豬扒飽配薯角薯角酥香而內軟,豬扒較清淡,熟透而保持肉質柔軟,醬汁不多,完全依靠豬扒本身的肉質,這也是其特色。配以荔枝沙冰,甜甜清香涼快沙冰,在炎炎夏日突顯清爽涼快感覺。

帶子鮮蝦闊條麵
鮮蝦大隻爽脆,帶子腍滑,闊條麵沾滿淡滑忌廉,口感清新。

濠江秘製牛坑腩配脆豬飽

澳門經典豬扒飽配薯角

2021-07-28 223 浏览
今日約了朋友去元朗食飯,去到的時候不需要等位就能入座。我們皇牌澳葡風味二人套餐,再加一個八安士安格斯肉眼牛扒和一個十月初五蝦子松露意大利麵。二人餐入面有兩個餐湯,是薯仔忌廉湯,味道不會太鹹。另外有小食拼盤,其中芝士馬介休薯球,外脆內軟,而且中間有芝士,非常美味。之後有燒雞拼乳豬件,乳豬香又爽滑,而燒雞非常入味,香草味濃。再來是咖哩炒飯,咖哩味香而且有菠蘿和蝦鮮味的配搭,非常之清新和容易入口。牛扒我們叫了三成熟,肉質鮮嫩多汁,再加上黑椒調味,帶出牛的味道。最後意大利麵有松露香味而且不會太鹹,另外再加上蝦的鮮味,配搭一流。
今日約了朋友去元朗食飯,去到的時候不需要等位就能入座。

二人餐入面有兩個餐湯,是薯仔忌廉湯,味道不會太鹹。

2021-07-28
2021-07-22 323 浏览
去開YOHO睇戲,好耐無食過葡國菜,決定入去試試🤪見到seasonal menu有肉眼扒,作為牛魔王 唔理佢係咪葡國菜都要見黎試試,賣相ok,薯條放係牛扒底,肉汁令薯條淋哂😅 建議下次都係分開放好啲。切開牛扒既時候,發覺唔對路,明明叫五成熟,服務員只係膚顯地覆左一句會同廚房反映返😅 葡式牛頰肉伴薯蓉。可能餐廳都係專注葡國菜,牛頰肉好食,薯蓉好香奶味。以半價享用既加思欄,一般般,正正常常不過不失。甜品叫左葡式布丁,焦糖稍微有啲過苦,布丁口感實淨,唔錯整體黎講不過不失,葡國菜好食,處理牛扒方面一般,都係食返葡國菜會好啲😅😅
去開YOHO睇戲,好耐無食過葡國菜,決定入去試試🤪
安格斯肉眼

叫五成熟  出黎似全熟

葡式牛頰肉伴薯蓉

半價加思欄

以半價享用既加思欄,一般般,正正常常不過不失。

葡式布丁

甜品叫左葡式布丁,焦糖稍微有啲過苦,布丁口感實淨,唔錯

葡式牛頰肉伴薯蓉
半價加思欄
2021-07-05 367 浏览
今天與朋友在元朗相聚,經過亞蘇爾,決定試一試。我們7點多來到,幸好還有位。因為太肚餓,所以先點了一個經典原味葡撻。葡撻十分香脆,熱度十足。接著,我們點了一份8安士的安格斯肉眼牛扒,配蘑菇燒汁醬及阿根廷青醬配法式香脆炸薯條。肉眼排煎得剛剛好,十分香。肉質鮮嫩,我和朋友也搶住吃。配上薯條,十分滋味。我們又點了一份十月初五街蝦子松露意大利麵。意大利麵十分creamy,松露味香濃。飲品方面,我點了一杯芒果柚子沙冰。芒果味濃郁,加上柚子,十分fresh。甜品方面,我們點了一份小島奶凍。奶凍牛奶味香濃,為今餐劃上完美的句號。
今天與朋友在元朗相聚,經過亞蘇爾,決定試一試。

我們7點多來到,幸好還有位。

2021-06-24 359 浏览
主菜叫咗個安格斯肉眼扒, 配三款醬汁蘑菇燒汁阿根廷青醬,同埋蕃茄醬,包炸薯條。 五成熟嘅牛很有牛味, 香嫩。再叫了個意粉,意粉醬汁creamy, 好好味。烤焗原條盲鰽魚半檸檬香西牛油海蜆。 值得一提嘅係醬汁,醬汁有紅椒、青椒、叉燒肉粒、香茜等等, 清清地,配魚肉食, 好特別。甜品叫了阿蘇爾雪山, 熱蛋白蒸完之後再焗, 入面有士多啤梨同藍莓, 周圍有啲似淡奶之類嘅cream。賣相特別, 蛋白口感似梳乎厘, 香香軟軟。然後叫咗個小島奶都, 小巧精緻, 不太甜,飯後甜品很滿足。鹹點同甜品都相當不錯。

再叫了個意粉,意粉醬汁creamy, 好好味。

然後叫咗個小島奶都, 小巧精緻, 不太甜,飯後甜品很滿足。

鹹點同甜品都相當不錯。
2021-06-15 540 浏览
星期日的yoho mall實在太多人,近商場大門口的餐廳又不夠冷氣,所以誤打誤撞上了二樓的葡國餐廳,沒有看門口餐牌,只要是沒有人排隊而又足夠冷氣,我們毫不猶豫進去了。看看午餐餐牌,選擇其他不算多,我和老公點了藥膳雞湯米粉和東望洋芝士鮮茄豬扒飯。豬扒飯餐付上蕃茄湯和凍奶茶,米粉配凍檸檬水。豬扒飯一上台已經香味四溢,豬扒夠鬆軟,剛剛焗出來的豬扒恰到好處,芝士汁又夠多,份量以男人食量來説不算多,加上色香味俱全,所以好快清碟。不得不讚是雞湯米的雞件,絕對是十八廿二,不是「呀婆」雞,非常之嫩滑。因為天氣很熱,湯米粉上台時不斷出煙,我等了大約十分鈡才開始品嘗,想不到六件雞都吃得我津津有味,可惜湯底偏甜,對我來說不夠藥膳味。紅棗算大粒而且很甜,配上大大條蟲草花,滋補養生。最後坐了一個多小時,梳化椅舒服,總數二百多元,價錢偏貴但會再有下次。
豬扒飯餐付上蕃茄湯和凍奶茶,米粉配凍檸檬水。

芝士焗豬扒飯
藥膳雞湯米
芝士焗豬扒飯
藥膳雞湯米
2021-05-14 500 浏览
逛街到晚餐時間,看到亞蘇爾有每日優惠,指定主菜半價,當然要帶朋友一試澳門滋味。餐廳樓底高,沒有焗促感,配上悠和音樂和木系設計。🌻小食 - 沙梨頭手打墨魚餅配萄式辣醬頭盤先到,墨魚餅圓形一塊塊,咬下香脆熱辣辣,但一點也不會刮口,肉質彈牙,配上一點點辣醬十分醒胃。👍🏻萄式檸檬白酒香茜煮蜆白酒香甜味撲鼻,檸檬汁帶出蜆肉鮮味,菜式酒味會較濃厚但不會太過,加上多種香椒,甜味會更多,可以一啖蜆肉一啖湯,很爽。😋主菜- super monday 50% off餐牌的葡萄牙紅酒燉牛頰肉伴薯蓉葡式腸這優惠十分划算,菜式一點不馬夫,都是招牌菜,擺盤有心思,牛頰肉質會較鮮嫩,紅酒味道剛好不會過濃,薯蓉線密帶牛油香,葡式腸油香十足,咸香得來惹味。🥰洛神花茶玻璃壺有風格,洛神花茶帶酸酸甜甜感,解膩非常,跟朋友坐一個晚上,很舒服的聊天夜。🌸😍

小食 - 沙梨頭手打墨魚餅配萄式辣醬

萄式檸檬白酒香茜煮蜆

洛神花茶
2021-05-14 380 浏览
疫情關係困在香港,就連近一點的澳門葡國菜都無法品嚐。剛好朋友提起曾經吃過的亞蘇爾豬扒包十分出色,就特意走入yoho mall回味一下。舒適乾淨寬敞的坐位設計,讓你可以叫得滿枱食物,加上每日優惠,可以盡情落單盡情品嘗。小吃點了萄式檸檬白酒香茜煮蜆,看名字就知香味十足,吃下去更是驚喜。湯頭能吃出各材料的味道,但整體鹹味適中,份量足,連當中的甜椒粒與肉腸粒都吸收了湯的美味。再來是豬扒包,這次點了個升級版,加入了辣肉腸松露芝士。這配搭一流,芝士的松靈香氣重,其中的肉腸粒又帶肥,令整個包味道更濃郁更濕潤。豬扒包亦配上薯角和沙拉,加起來份量十足。接著是主菜點了一個招牌脆皮豬手並升級套餐,有餐湯和飲品,豬手份量巨型,一大隻廚師切好分好,非常貼心。豬手脆卜卜外皮,肉質鮮嫩多汁,完全不會韌,味道十足。薯角飽肚感十足,還配上波蘿蕃茄仔,夠清新。再來一杯凍奶茶,整個環境舒服好坐,店員積極而且有條理,會視乎客人用餐速度上菜,葡式味道令人懷念。

2021-05-03
  • 招牌脆皮豬手
  • 豬扒包
  • 萄式檸檬白酒香茜煮蜆
Yoho睇完我戲,順便食埋晚餐!行過見到 亞蘇爾Super Monday 50%off ,咁啱星期一,冇理由唔攞去優惠呀🤭🤭每星期一不同優惠,菜式包保你唔會厭👍仲有安格斯牛扒😋😋店員好詳細介紹個優惠,只要like and share FB就可以攞50%off super monday優惠喇🤩地方格調不錯,有澳門feel,當然要食返個葡撻,現場即做熱辣辣,外皮上蘇脆,牛油好香,仲有滑溜溜蛋香,掂!😎Super Monday主角-蝦子松露意大利麵,fusion 菜,好濃松露香,大量松露,每一口都吃到🥰🥰肉眼扒可以半價果酒😍😍肉眼五成,一格格木坑紋嘅牛肉,好搶眼,火候剛剛好一啲血水都冇👍點上秘製特色葡酱,好夾,有別於一般西餐!薯條脆口,牛味濃郁,一啲都唔韌,出色😬😬半價換玫瑰堂果酒,其實係水果酒,主要係紅酒和七喜加上新鮮水果,好易入口,仲有陣陣果香,女仔好啱呀,仲要一大壺㖭!😁😁叫多碟魷魚筒,幾特別,魷魚筒內係肉腸,有層次上茄汁開胃!食物質素高又好坐,好多優惠呀!以後星期一吾問去邊度食飯啦🤣🤣
Yoho睇完我戲,順便食埋晚餐!

每星期一不同優惠,菜式包保你唔會厭👍仲有安格斯牛扒😋😋

肉眼扒可以半價果酒😍😍

薯條脆口,牛味濃郁,一啲都唔韌,出色😬😬

叫多碟魷魚筒,幾特別,魷魚筒內係肉腸,有層次上茄汁開胃!

2021-04-26
2021-05-08 203 浏览
Restaurant Review📋Food🍽Roasted BARRAMUNDI🐟WITH CLAMS IN LEMON🍋CORIANDER🌿& BUTTER SAUCE- the thin sauce was umami, refreshing and soothing with pleasant Lemon🍋Fresh Coriander🌿and a hint of butter flavors. Ingredients were Perfectly Balanced, waana drink a whole bowl of it😋- Fish🐟was Tender & Succulent, not Fishy at all caused Fresh Coriander🌿Diced Sweet Pepper to Stuffed in the Fish- Fish Skin was not in a Crispy style, the Deep-Fried Garlic🧄Powder on top doesn't has a strong taste. Just a slight
Restaurant Review📋

Food🍽
- Fish Skin was not in a Crispy style, the Deep-Fried Garlic🧄Powder on top doesn't has a strong taste. Just a slight hint which kept the consistency of the Pleasant & Umami Flavors
- Diced Chorizo🐷successfully enhanced the dish as it gave a pleasant meaty oil & savoury flavor
- Mushroom🍄were tender & successfully absorbed the delicious sauce and elevated its own taste
- Black Olive🫒was a Canned one, not much olive flavor, with artificial savouriness only
- the Clams were Fresh, Tender, Succulent & Umami. Perfectly Cooked. Just 1 Clam contains sand

STIRED FRIED CHORIZO🐷WITH MIXED VEGETABLES🌽🍅🥬
- the Diced Chorizo🐷doesn't give a strong flavor
- Veggies were Crunchy & Tasty. Cherry Tomato🍅Cabbage, Onion🧅Chinese Kale & Mushrooms🍄were fresh
- Canned Babycorn gives an artificial bitterness, very slight but still unpleasant
- Canned Black Olive🫒tasted mediocre

Ambience💗
- a shopping mall kind resto service. Fast but not classy
- When I asked whether there are any wine serving at the moment, the staff said we only have beers. And after I found there were 2 whole pages on wine selection laterwards, I doubt whether I should say "Wine"
- The dishes were served in a slow manner, which I was being told when the host was walking me to the table. For me, I didn't wait for a long time for the fish, around 20 minutes only. But the table next to me had waited for 1 hour for the Pork Knuckle and said that the bone was cold
一向都係亞蘇爾fans,皆因老婆係半個澳門人,所以特別喜歡食葡菜😜見到佢哋推出新promotion,逢週一半價菜式,只要like and share 社交平台 就可以以半價享用半價菜式,個個星期一都唔同👍👍仲有好多西餐菜式,安格斯西冷和肉眼,我同老婆就鍾意肉眼多啲,牛味更加濃郁,口感更好!點咗安格斯肉眼五成熟,重配埋炸薯條,可以半價換果汁酒,真係好多優惠😬😬牛扒真係頂級貨,牛味好濃沃配上即炸薯條,仲有葡式醬汁幾特別😍😍玫瑰堂果酒,好香水果味,超易入口,配牛扒唔錯嘅選擇👍蝦子松露意大利麵做半價69蚊咋😝非常之香濃嘅黑松露香味,非常creamy,而且份量仲好多芒果柚子沙冰,夏天好適合用上鮮芒果然打而成,唔會太甜,賣相仲好靚添🥰魷魚筒第一次食,幾得意喎!剛剛好,爽口鮮甜,配肉腸都好夾食埋葡撻就剛剛好啦!食葡菜有點少得葡撻呢!鋪頭即做非常之有誠意呀😜😜各款菜式都好好味!下星期一再嚟🤤

半價菜式,個個星期一都唔同👍👍

玫瑰堂果酒,好香水果味,超易入口,配牛扒唔錯嘅選擇👍

蝦子松露意大利麵做半價69蚊咋😝
非常之香濃嘅黑松露香味,非常creamy,而且份量仲好多

魷魚筒第一次食,幾得意喎!剛剛好,爽口鮮甜,配肉腸都好夾

各款菜式都好好味!下星期一再嚟🤤
2021-05-03 250 浏览
今天難得放假, 同老婆入元朗行咗陣, 之後諗住去食下午茶, 結果去咗Yoho Mall一期, 食葡國野亞蘇爾 (諗住好耐無去澳門)叫咗一個豬扒包同三文治, 估唔到即叫即整都可以係暖架, 塊豬扒同三文治裡面塊雞肉都係硬到咬唔開, 重要收6x - 7x幾一份 (未計加一), 所以都幾失望.
見呢間餐廳話自己係澳門葡國菜,一於試吓。以前成日過大海食好嘢,葡國菜我都食唔少,當中好多又有特色又公認好食嘅,而家無得去澳門玩嘛。我叫中午餐就⋯⋯無澳葡特色。可能單叫會有澳葡特色掛⋯⋯我話曬都係意大利食過唔少意粉,bolognese 我就係Bologna 都食過,好味嘅bolognese 我覺得係d肉同茄要好新鮮。新鮮呢方面佢算真係做到👍🏻!!當然意粉麺質又唔會及得上意大利啲手製。但係係香港,質素能接受的肉醬意粉絕對唔多,由於d肉似係幾新鮮的感覺,呢個我個人認為係絕對可接受!👍🏻👍🏻 不過咁,我對Bolognese 要求係幾高嘅,所以係香港極少食。而呢個真係算係唔錯!環境方面,採自然光,勁chill!薯仔湯,幾足料幾用心107.8一位,唔係話好平,不過而家出街食飯坐得好少少都過百。

我叫中午餐就⋯⋯無澳葡特色。可能單叫會有澳葡特色掛⋯⋯

環境方面,採自然光,勁chill!

薯仔湯,幾足料幾用心

$107.8 (午餐)
2021-04-27 334 浏览
平日夜晚同朋友行喺Yoho,大家都諗唔到食咩,求其行過,就打算行入去試試葡國菜。點知,就中咗大伏🤢我哋一行三人叫咗一個二人餐加一個主菜。小食拼盤成個感覺都係不過不失。佢個奶油脆豬已經淋左,一啲脆嘅感覺都冇。然後個馬介休薯波,唔講真係以為係普通嘅薯波,一啲味都無🧐個乳豬已經係全晚最好食,皮脆肉都嫩,但有一兩舊都幾肥,但已經算係咁🙃呢碟非洲雞真係全晚最恐怖,一上台我哋已經你眼望我眼,因為隻雞真係又黑又燶。一開始我哋都以為賣相黎嫁姐,咁就分三份啦。用刀切都有難度,相當費力,我已經心知不妙。一放入口,真係燶到有苦味,然後個硬度真係媲美黑碳,咔咔聲,真係🤢最後我哋忍唔住問侍應,平時碟雞都係咁嫁?可能因為趕住收鋪,侍應只係表示下次如果覺得有問題,可以叫佢哋換。但係我哋心諗,仲點會有下次。成餐飯我哋三個人,平均一人食咗$250 ,但最後竟然係食硬過炭嘅雞,都真係唔知好嬲定好笑。
點知,就中咗大伏🤢
我哋一行三人叫咗一個二人餐加一個主菜。

2021-04-26 330 浏览
亞蘇爾之前整係食過dinner平日lunch 見價錢唔算貴就試埋lunch 水準lunch set 有9-10 款揀,仲可以加錢有小食見d 食評話葡撻好食就叫兩隻點知order 完秒上左葡撻。。。食落微暖,如果有焗番熱辣辣就更好面頭我嫌唔夠膿,但成個口感都酥脆,入面蛋漿都唔會太甜之後先上番餐湯d 包唔知點解要浸哂落去。。搞到一pat 野甘。。。甘荀湯味道都幾濃,口感杰身d, 都唔錯焗豬扒飯,面頭d 芝士熔得好靚,但食落芝士味唔算濃豬扒切到size 岩岩好,都入味仲要係炒飯底正~~成個飯都唔錯,幾好食炒野菜好似加$48 就有,份量仲幾多下味道唔會好鹹~燒春雞等得比較耐,其他野差唔多食完,我地再催單先上春雞燒得幾靚,肉質可以,唔會太淋或者過韌薯角炸得都脆~~依度服務同食物水準都ok~間唔中都會番黎encore~
亞蘇爾之前整係食過dinner

平日lunch 見價錢唔算貴就試埋lunch 水準

lunch set 有9-10 款揀,仲可以加錢有小食

見d 食評話葡撻好食就叫兩隻

點知order 完秒上左葡撻。。。

葡撻

食落微暖,如果有焗番熱辣辣就更好

面頭我嫌唔夠膿,但成個口感都酥脆,入面蛋漿都唔會太甜

甘荀湯

之後先上番餐湯

d 包唔知點解要浸哂落去。。搞到一pat 野甘。。。

甘荀湯味道都幾濃,口感杰身d, 都唔錯

焗豬飯

焗豬扒飯,面頭d 芝士熔得好靚,但食落芝士味唔算濃

豬扒切到size 岩岩好,都入味
仲要係炒飯底正~~成個飯都唔錯,幾好食

炒雜菜

炒野菜好似加$48 就有,份量仲幾多下
味道唔會好鹹~

燒春雞

燒春雞等得比較耐,其他野差唔多食完,我地再催單先上

春雞燒得幾靚,肉質可以,唔會太淋或者過韌

薯角炸得都脆~~

依度服務同食物水準都ok~
間唔中都會番黎encore~
2021-04-20
焗豬飯