2019-03-28 1468 浏览
行開堅尼地城,見到巷仔有間亞蝦、亞蟹,(兩間痴住的餐廳)見環境靜靜地,門面都幾好睇,就入咗去亞蟹食。唔知係咪下午茶時間,堅尼地城又少人,兩間餐廳加埋只有一檯食客。我同男朋友實在太肚餓,即刻叫左兩個set lunch. A. 特色蟹肉粟米濃湯 + C. 蟹意粉 $168A. 特色蟹肉粟米濃湯 + C. 麻麻地蟹鉗蟹肉特色撈麵$168個湯第一二啖有少少腥腥地, 但好多栗米係湯度, 飲飲下又可以接受,但麻麻地😂意粉個賣相,唔係咁好😂但食落就ok Ge,呢個個menu話係用一隻新鮮小蟹煮成, 感覺好似比湯入面個蟹肉較好味。呢個撈麵就好似佢個名一樣,麻麻哋😂😂😂距menu個英文名叫spicy berries crab claw & crab meat white noodle. 我諗係有少少麻辣掛, 但一食有苦澀味,上面有啲黑黑地嘅配菜,但味道就奇奇怪怪, 最後我男朋友食咗幾啖就放低左😂😂😂
行開堅尼地城,
見到巷仔有間亞蝦、亞蟹,(兩間痴住的餐廳)
見環境靜靜地,門面都幾好睇,就入咗去亞蟹食。
我同男朋友實在太肚餓,即刻叫左兩個set lunch.
A. 特色蟹肉粟米濃湯 + C. 蟹意粉 $168
A. 特色蟹肉粟米濃湯 + C. 麻麻地蟹鉗蟹肉特色撈麵

2019-02-02 812 浏览
今日大少同我又來到堅尼地城,我哋去咗亞蝦亞蟹度,但係唔係食魚蝦蟹,而係食海南雞。大少同我都點咗個海南雞套餐,再加熱嘅牛蒡茶。個套餐跟老火青紅蘿蔔湯。個套餐份量都唔細,大少覺得啲雞就一般,反而覺得個飯仲好食過啲雞,因為個飯係雞油飯。啲雞有起咗骨,但係冇跟足海南雞傳統做法拍扁佢先至切。可能係咁,所以覺得食緊冇骨嘅白切雞飯。大少覺得成個海南雞飯,最重要嘅係啲醬。三色醬有齊晒,我自己就覺得不過不失啦。個老火湯啲味都好足,大少覺得淡左啲,我就覺得啱啱好。

個老火湯啲味都好足,大少覺得淡左啲,我就覺得啱啱好。

2019-02-01
午餐
2019-01-04 854 浏览
12月23日,同蝦子餅結婚100日。蝦子餅好細心一早book左堅離地城哩間餐廳-亞蟹,原來帶我食最愛既蟹☺️☺️雖然地方遠左少少⋯但值得來品嚐!12點到餐廳,可能太早,得我地一臺客,感覺好似包左成間餐廳😁😁寧靜中慢慢品嚐蟹,環境舒服,服務唔錯。我地叫左原味蟹,要小小辣,揀左大蟹,因為侍應姐姐建議,中蟹同大蟹差百幾蚊,重好多,大隻好多,老公話來得,食好d☺️廚師煮蟹都幾快,好快開餐🍽大蟹真係特別大😍望見都流口水,淡淡蟹肉,好鮮味,d汁有胡椒同少少辣味!食完蟹,侍應會拎d汁去煮多個麵俾我地食,變左第二道菜,哩個有d似闊條麵,吸晒蟹汁,條條麵都甘好味😋😋埋單就偏貴,差唔多八百蚊,😱不過老公話最緊要食得開心❤️
埋單就偏貴,差唔多八百蚊,😱不過老公話最緊要食得開心❤️
2018-12-30 600 浏览
同太太行至西區,之前睇到呢間食蟹專門店,太太又愛食蟹,決定一試。兩個人叫左兩斤重原味特式蟹。斯里蘭卡煮法,叫左小辣,不過都唔多覺辣,個蟹好大隻,十分多肉,對於喜歡食解平時又覺得麻煩拆完又無咩肉食既朋友,呢度應該好岩佢地。食完蟹之後, 廚師會拎餘下肉同湯來煮麵,咁整法的個蟹肉麵唔係隨便食到,大家可以一試。

2018-11-01 875 浏览
蟹對我們來說有特別的意義, 大家也喜歡吃蟹, 所以便來到這間蟹店吃蟹慶祝。 這裡有中蟹和大蟹選擇, 價錢相差約百多元, 我們二人選了中蟹, 價錢$688。選了檸檬香茅口味, 香茅味不會太搶, 味道不錯, 微酸微辣, 能帶起蟹的鮮味, 而湯汁直接飲也不會太濃太鹹。蟹肉無論肉質或味道都是新鮮的, 慢慢剝慢慢食都是一個樂趣。吃完蟹後會將剩餘的汁混上一些蟹肉碎煮手工麵, 蟹肉變碎了後, 風味差很遠呢, 也可能這些貨遠不及原隻蟹新鮮, 所以只是一般, 但這個菜是送的, 給我們飽肚吧。想不到$688埋單沒有加一, 喜歡吃蟹的, 可以一試。

蟹肉無論肉質或味道都是新鮮的, 慢慢剝慢慢食都是一個樂趣。

想不到$688埋單沒有加一, 喜歡吃蟹的, 可以一試。
2018-09-20 842 浏览
升職加人工,第一時間應該請屋企人食飯既!西環厚和街出名多野食,今次一於去街尾食蟹!唔係講笑,真係好好味!當晚廚師同女女侍應非常好招呼。餐廳內裝修大方舒服,以杏色為主,桌上餐具亦都盡顯心思,每套餐具都有一個盒仔架!食蟹都有自己一套既culinary setting喔!不過圖內蟹餅就唔係太好食,好似薯仔加左好多粉整成,口感好粉無蟹肉味。我地今次叫左原味蟹,姐係斯里蘭卡style,叫左小辣,非常惹味!肉蟹好大隻,雖然當晚無細蟹,得中蟹同大蟹,中蟹好似係699?重點!!個蟹鉗真係好大隻,其實唔使用開蟹鉗,小小力已經可以打開D硬殼,啖啖肉既滋味,兩老不停大讚:“嗯~正啊!”跟一隻蟹會有麵包同麵條,用長法包點蟹肉汁,真係齒頰留香呢!清完隻蟹之後,廚師就會收走個蟹肉汁,然後煮麵,有兩款比大家選擇(天使面同寬條面)由於亞蟹同亞蝦互通,飲品menu係用亞蝦既,而我就點左個三七花茶,非常足料!總括而言,亞蟹因為食物分量較大,三五知己一齊去會比較好。餐廳內播放youtube jazz music幾有情調,紀念日都合適架!值得推薦同再幫襯!

跟一隻蟹會有麵包同麵條,用長法包點蟹肉汁,真係齒頰留香呢!

• 原味蟹
「古法蟹肉伊麵」 ($72)評分:6/10.呢間嘢個名改得幾搞鬼,佢隔離同一間舖嘅 menu 就主打蝦料理嘅,於是就叫阿蝦見到相嘅賣相幾吸引,同時又係肯定 promo 菜式諗住試吓啦,其實冇諗過係咁濕嘅燴麵 😅 嚟到嘅時侯似賽螃蟹同人哋去飲食個啲湯庚咁...🙈 可以話其實係上湯湯麵,蟹嘅份量其實好少,而且沉晒係底往往都係臨尾先食到。其實感覺真係好似食緊齋 😂 個湯係幾暖胃嘅,當清腸胃一晚餐入面包咗個蟹肉沙律,食到有蘋果同西芹青瓜同蛋係入面,都幾開胃好食,其實佢可以比一大碟呢個沙律我代替主食我絕對可以清晒佢
「古法蟹肉伊麵」 ($72)
評分:6/10.

古法蟹肉伊麵
蟹肉沙律
2018-04-10 1264 浏览
我真係好鐘意食蟹得知厚和街開左間專食蟹既餐廳,當然唔可以放過啦,再試試到底質素如何原來格離亞蝦都係同一間公司既,我先前已經好想試呢間既蝦,咁我上網睇食評就話可以係亞蟹度order埋亞蝦既野食,實在太好啦當晚我地2個就叫左隻蟹🦀,同胡椒蝦🦐 另外蟹食完之後係可以選擇面去煮番個汁,完全唔會浪費啲精華咖1.首先上菜既係胡椒蝦,呢個蝦係用一個鐵壺既物體裝住,入面熱辣辣,做法好似我係台灣食既一樣,不過呢度用既唔係大頭蝦,同埋胡椒味都幾重手下,唔好睇啲蝦細細仔,份量好多又夠鮮2.之後就到主角出場啦,呢個味道係店員推薦既,同個蟹好夾,好好味,忍唔住飲左好多啖汁,蟹當然唔使講啦,好新鮮好甜美,配埋個汁真係3.個蟹食得7788之後,店員就過來收走個蟹汁返廚房用來煮個面啦,呢個面特別索汁,超正,都係店員推介既,最後食到清晒盤呢度用料新鮮,價錢都唔貴會有下次
我真係好鐘意食蟹

呢度用料新鮮,價錢都唔貴會有下次

2018-03-17 1459 浏览
亞蟹就係亞蝦隔一個鋪位,應該是有聯繫嘅,因為係亞蟹都可以點胡椒蝦!不過我今次無食到蝦,因為淨係食蟹已經大。滿。足。了!侍應姐姐推介超大肉蟹,$788 or $888,我哋得兩個人就揀了$788。有幾種味道,我揀檸檬少少辣,聽落好似幾特別,來到真係好驚喜!個汁好好味,食得出除了檸檬還有好多香料(好似有九層塔?)。微辣對我來講啱啱好。隻蟹無呃人,真係又肥又大又多肉!食完隻蟹,侍應攞返啲汁俾大廚煮馬來西亞扁麵,好滋味!😋如果揀普通中型蟹,$4xx 都食到,價錢算合理。小店來講,配套全備,手套圍裙乾濕紙巾蟹鉗全部擺好,非常細心。好想快啲下次再食!🤤

好想快啲下次再食!🤤
2018-03-08 1146 浏览
你以為係香港餐廳淨係食到罐頭蟹肉?亞蟹好多菜式都係新鮮蟹肉製造架,仲可以叫埋隔離亞蝦嘅菜式,好味到諗起都想再去食多次。依個叫黑胡椒蝦煲,佢係利用陶鑄鍋保溫,確保係送到客人面前都keep住溫度。蝦嘅肉質彈牙,味道鮮甜,黑胡椒味道出奇地好出!滲曬落啲蝦肉到。粟米蟹肉湯顧名思義啖啖都係蟹肉加粟米,蟹肉幾鮮味,粟米香甜爽口無渣。欖角炒蟹,蟹嘅蟹膏唔多可能滲曬落去汁到,但蟹肉就好大舊,啖啖肉,肉質唔霉 仲好鮮甜,好濃欖角嘅鹹香,蟹鉗好細心咁扑爛咗個殼,方便進食。最緊要係食完隻蟹,淨底嘅蟹膏汁可以煮自選嘅麵。我地揀咗我都唔記得咗叫咩嘅麵,但佢質感係比讚歧烏冬更加煙un,而且麵條闊身,可以掛到好多醬汁,啲醬汁係成碟麵嘅精華所在!最後係蟹餅,外層有少少脆口,入面係啖啖蟹肉,好足料,而且好香口。
你以為係香港餐廳淨係食到罐頭蟹肉?
亞蟹好多菜式都係新鮮蟹肉製造架,
仲可以叫埋隔離亞蝦嘅菜式,
好味到諗起都想再去食多次。

依個叫黑胡椒蝦煲,
佢係利用陶鑄鍋保溫,
確保係送到客人面前都keep住溫度。
蝦嘅肉質彈牙,味道鮮甜,
黑胡椒味道出奇地好出!滲曬落啲蝦肉到。

粟米蟹肉湯顧名思義啖啖都係蟹肉加粟米,
蟹肉幾鮮味,粟米香甜爽口無渣。

欖角炒蟹,蟹嘅蟹膏唔多可能滲曬落去汁到,
但蟹肉就好大舊,啖啖肉,肉質唔霉 仲好鮮甜,
好濃欖角嘅鹹香,
蟹鉗好細心咁扑爛咗個殼,方便進食。
最緊要係食完隻蟹,淨底嘅蟹膏汁可以煮自選嘅麵。

我地揀咗我都唔記得咗叫咩嘅麵,
但佢質感係比讚歧烏冬更加煙un,
而且麵條闊身,可以掛到好多醬汁,
啲醬汁係成碟麵嘅精華所在!

最後係蟹餅,外層有少少脆口,
入面係啖啖蟹肉,好足料,
而且好香口。
2018-03-06
2017-12-16 2170 浏览
百幾蚊一個set lunch 可能係全堅城最貴。但本人是街坊,又是亞蝦常客,一定要支持下。食完完全冇失望。價錢係高,但物超所值。你想食廿幾卅蚊一碟巴西急凍肉飯,旁邊大把,悉隨尊便也。先來蟹湯,唔好比張相呃左,白色蟹肉下邊仲有好多肉。蟹肉仲多過湯。一個鮮字。之後全蟹意粉,成隻蟹拆肉上。食材新鮮冇偷懶。食完啲意粉汁好似海鮮湯咁飲埋。有改進地方,意粉汁有少少蟹殼,要花少少心機食。唔可以大口大口食。如把蟹殼去清就perfect 也。有心機小店,繼續努力
你想食廿幾卅蚊一碟巴西急凍肉飯,旁邊大把,悉隨尊便也。

有心機小店,繼續努力
2017-11-27 1641 浏览
人生第一篇食評 竟然唔係寫自己公司介紹返美味既🦀🦀那天行完山頂 就落去堅尼地城啦今個月先開業 睇完雜誌就走黎試下簡潔既裝修 配上這套吃蟹工具 鉗連透明圍裙手套黎到當然要試佢既招牌菜啦 亞蟹特色檸檬蟹😍有大中小蟹揀 當日得返中蟹 兩個人其實岩岩好店員說少少辣味道更佳 果然個醬汁調得非常惹味 蟹肉 蟹膏全部都好入味 唔太酸 另外仲有胡椒蟹揀 下次都要試埋😙最後個醬汁拎黎煮意粉🍝 有兩款揀 我地就試天使麵 好滿足!中蟹加意粉 $368 個人認為 價錢適中 值得的其實我地仲點了蟹湯 $78 和Crab Cake $138蟹湯既味道未太足 如果再濃少少更好Crab cake 內裡食到既蟹肉都豐富但中途掛住食其他 所以凍了少少好處就是 可以點旁店亞蝦的菜式所以揀了胡椒蝦 (細)🍤 $88 都有大概10-12隻 每隻上面都沾有大量胡椒 微微辣 但好香口😳 一樣出色 最後兩個 $700有找 總之今餐真係好好味 為了您 係山頂行4km落黎都值喔🤣🤣第一次寫食評 如有不足請多多包容 指導希望您們喜歡 😁
人生第一篇食評 竟然唔係寫自己公司

店員說少少辣味道更佳 果然個醬汁調得非常惹味
蟹肉 蟹膏全部都好入味 唔太酸
另外仲有胡椒蟹揀 下次都要試埋😙
最後個醬汁拎黎煮意粉🍝
有兩款揀 我地就試天使麵 好滿足!
中蟹加意粉 $368 個人認為 價錢適中 值得的

希望您們喜歡 😁
2017-11-25
  • 亞蟹特色檸檬蟹
2017-11-13 1476 浏览
亞蝦食過好多次,成日唔記得寫。反而亞蟹一開,就香到立即想入去食。睇個門口餐牌,會叫人卻步,真係貴絕西環。海鮮係海鮮價阿茂都知啦,佢地已經用水筆寫出當日蟹價,但午餐要$188,唔係為咩慶祝都唔會貿貿然行入去。兩人食,點了一隻中蟹,一份蟹鉗做前菜,最好係,可以點埋隔離亞蝦的嘢食,所以再多點一個烚菜。先上餐具,整整齊齊的一盤多用途餐具,從日本人學來精絮,又像高檔上海餐館的精緻,很好!進餐時發現,如有小剪刀或鉗更好。蟹鉗:用了四川麻椒混了法式沙律,特別,但有少許搶了蟹味,如果味醬另上更好。主角- 蟹:大大一個高腳盤上菜,未贏味先贏陣,檸檬香草等香氣撲鼻,很開胃。湯汁特多,因為待會用作煮意粉用。蟹肉正正常常的鮮甜,未見跟優質海鮮餐館有什麼特別不同,但因為湯汁特別調製,滲入蟹肉後令海鮮本味提升,兩者配得很好。湯汁要多講點,我怕檸檬底的湯汁醬汁偏酸又稀啷啷,冷了又帶苦澀,所以我很少點這類汁的食物。但這湯汁我真喜歡,因為不稠不稀,而且不搶蟹味,好!意粉:也可以選亞洲麵,但覺得這湯汁應該配意粉更恰當。剛才吃蟹特登留下蟹蓋蟹膏,沒有比這配搭更好的了!意粉一上,簡直像另點一道菜,用angel hair很聰明

意粉一上,簡直像另點一道菜,用angel hair很聰明,因為吃蟹後都飽了一半,太粗的麵食會滯膩。意粉將輕淡的甜甜酸酸吸到盡,連埋蟹膏粒咀嚼,好正!

下次會食另一種味道,應該會先試個貴到死的午餐
2017-11-11
  • 蟹鉗