2023-11-02 342 浏览
大家都知搵到一家唔錯嘅中餐餐廳並不易。 中餐不僅需要食材嘅新鮮度,仲需要大量嘅烹飪技巧。 而家好多好師傅都退左休啦......今日啱啱同家人喺將軍澳食咗一餐生日晚餐。  我真係好鍾意一道菜,叫北京填鴨,相信大家大部分人以前都食過,但要搵到一道好食嘅並不易哈哈,呢度嘅北京填鴨就相當唔錯。 鴨燒得岩岩好,外皮酥脆多汁,而且餐廳提供嘅配料好多,我特別鍾意山鴨楂,有啲酸,同鴨一齊食簡直完美,成道菜好豐富,又多色彩~ 我哋仲啲埋啲其他名菜同點心,比如小籠包、蔬菜春卷、水口雞。我都幾鍾意呢度嘅小籠包,包皮唔會太厚,入面嘅豬肉多汁,蔬菜春卷都炸得好好,唔會太乾。我哋仲叫左啲蔬菜小炒,調味都唔錯,蔬菜新鮮。總的來說,食物唔錯,價錢合理。

今日啱啱同家人喺將軍澳食咗一餐生日晚餐。

我哋仲啲埋啲其他名菜同點心,比如小籠包、蔬菜春卷、水口雞。

我哋仲叫左啲蔬菜小炒,調味都唔錯,蔬菜新鮮。

總的來說,食物唔錯,價錢合理。
2022-11-26
庆祝纪念
生日
  • 北京填鴨
2023-08-27 527 浏览
一段時間無去,好似食品選擇同服務都比以前差。星期五晚市,為左想食片皮鴨而去。服務:一坐低比個QRCode,無主動提供實體menu其實都可以,但手機上個menu係完全無圖片的,好難入手,所以見不常到的客都要個實體menu。食品選擇:一張主menu加一個甜品nenu,沒有了set,沒有片皮鴨,真係沒想到的情況。去到為的是片皮鴨,只怪自己想當然就入內。環境:溜冰場開了,又有曲棍球練習,成個場都好嘈。開了一段日子,卡位椅子破了也沒修補。食品:今次廚房好似制鹽的,羊肉及鱔糊都好淡,羊肉孜然粉有落,但無鹽味。鱔糊有色有大量韭黃但無味,剩食無叫飯伴食都覺得淡,真係好神奇。整體上評分係中下,本來想要的片皮鴨沒有了,叫了其他食品,除了小籠包保持水準,其餘都有d失望,所以無再追加甜品
海蜇頭
2023-08-25
海蜇頭
2023-08-07 539 浏览
今日去左康城食下午茶,見到京滬.佳餚做二人優惠👍D食物細細份又可以試多d唔同款一睇個餐牌就可以知道揀d咩😊❤️春卷好脆,入面材料滿滿❤️小籠包皮薄多汁,糥米燒賣好實在❤️而回鍋肉好惹味,而且有d配菜,不會感覺好油膩❤️綠豆沙都真材實料,加左d薄荷去煲味道都幾特別,唔難飲既咁既二人下午茶set價錢真係好抵🤭而且食物質素都唔錯👍
今日去左康城食下午茶,見到京滬.佳餚做二人優惠👍
D食物細細份又可以試多d唔同款
一睇個餐牌就可以知道揀d咩😊

❤️春卷好脆,入面材料滿滿

❤️小籠包皮薄多汁,糥米燒賣好實在

❤️而回鍋肉好惹味,而且有d配菜,不會感覺好油膩

❤️綠豆沙都真材實料,加左d薄荷去煲
味道都幾特別,唔難飲既

咁既二人下午茶set價錢真係好抵🤭
而且食物質素都唔錯👍

2023-07-18 525 浏览
京滬佳餚下午茶性價比高,好抵食。招牌小籠包皮簿多湯👍🏻紅油炒手有點乾身但不失惹味😋糯米燒賣好大隻,足料😁芝士脆蝦卷,鬆脆可口,芝士味濃😃涼菜美味但較少,炸醬麵不過不失,肉醬香口,麵質彈牙!擔擔麵香辣,但香濃麻醬帶點微甜中和,一試難忘。
京滬佳餚下午茶性價比高,好抵食。
招牌小籠包皮簿多湯👍🏻
紅油炒手有點乾身但不失惹味😋
糯米燒賣好大隻,足料😁
芝士脆蝦卷,鬆脆可口,芝士味濃😃
涼菜美味但較少,
炸醬麵不過不失,肉醬香口,麵質彈牙!
擔擔麵香辣,但香濃麻醬帶點微甜中和,
一試難忘。
2023-07-04
2023-07-03 600 浏览
我哋揀咗佢哋嘅超值 $129 兩人套餐,仲包茶介、加一!套餐有點心、涼菜、小菜、主食同甜品。$129/2位點心有招牌小籠包、蒙皇叉燒包各兩件及二選一:三娘春卷或紅油抄手二選一:咖哩三寶或 糯米燒賣涼菜三選一:涼拌青瓜、陳醋猫耳、四喜烤麩小菜三選一:回鍋肉、紅燒豆腐、乾扁四季豆主食三選一:上湯陽春麵、蔥香拌麵、香菇醬鴨肉炒飯甜品:薄荷綠豆沙(2位)招牌小籠包同蒙皇叉燒包,小籠包皮薄餡多,一口咬落去汁水四溢,超級好味。蒙皇叉燒包叉燒餡啲肥啲瘦啲啱,包子皮香軟有彈性,味道好正。紅油抄手辣辣地,但較硬身。涼菜揀咗四喜烤麩,細細份,味道嗰錯。小菜揀咗乾扁四季豆味道剛好,熱辣辣。主食本身揀咗蔥香拌麵,不過賣晒轉左擔擔麵。擔擔麵微辣,麵好多,食到飽飽最尾嘅甜品係薄荷綠豆沙,但薄荷口味太濃,好彩糖水唔會太甜。總括黎講,呢個套餐好抵食,選擇又好豐富,啲份量啱啱好。咁嘅價錢真係唔多要求。

$129/2位
點心有招牌小籠包、蒙皇叉燒包各兩件及
二選一:三娘春卷或紅油抄手
二選一:咖哩三寶或 糯米燒賣
涼菜三選一:涼拌青瓜、陳醋猫耳、四喜烤麩
小菜三選一:回鍋肉、紅燒豆腐、乾扁四季豆
主食三選一:上湯陽春麵、蔥香拌麵、香菇醬鴨肉炒飯
甜品:薄荷綠豆沙(2位)

紅油抄手辣辣地,但較硬身。

涼菜揀咗四喜烤麩,細細份,味道嗰錯。

小菜揀咗乾扁四季豆味道剛好,熱辣辣。

最尾嘅甜品係薄荷綠豆沙,但薄荷口味太濃,好彩糖水唔會太甜。

2023-06-26 318 浏览
嚟依到片皮鴨就食得多~而且都encore過無數次!有幾好食就無須多講今次想特別啲,加上冇咩人討論,試下佢個酸菜魚先佢個酸菜魚全名酸湯龍躉片,同平時酸菜魚一樣有魚亦有靈魂薯粉-龍躉片佢個魚同平時出面嘅酸菜魚完全不同,因為係龍躉,佢既厚實又滑溜,非常有彈性,擺入口差啲跣咗落喉嚨,而且咬落滿滿脂肪感不過可能食慣外面嘅酸菜魚多用鱸魚或桂魚,薄身得嚟亦細嫩,都係覺得咁樣夾啲~-薯粉薯粉佢用左長條型嘅薄薯粉,冇咩咬口,不過份量足,如果可以轉用寬粉就更好-湯湯方面佢較為偏酸,味道都濃,感覺係健康啲嘅湯頭,食完都唔口渴~總括嚟講,佢嘅酸菜魚同片皮鴨一樣有誠意~不過片皮鴨就更勝一籌啦,酸菜魚都係出返去食
今次想特別啲,加上冇咩人討論,試下佢個酸菜魚先

佢個酸菜魚全名酸湯龍躉片,同平時酸菜魚一樣有魚亦有靈魂薯粉

-龍躉片

-薯粉

-湯

服務:訂枱時已知分兩輪,所以決定食第二輪八點,誰知道九點半便清枱清場,連蛋糕亦未切呢(要付切餅費的)。其實我們入座時發現埸內根本很多吉枱,可能人手不足,死也不放第二輪客人入去。服務員態度很差,當我們回應不需加甜品時,她便大聲說出「哦,唔使如甜品」,令其他枱都聽到,很embrassing,其實我們已經自俾生日蛋糕,根本吃不完。環境:作為中菜餐廳,埸內圓枱只限4人,我們-家10人要坐長枱,好像食西餐-樣,很不方便。問服務員有沒有圓枱,她只是敷衍我被人訂了。後看完全場根本沒有大圓枱,古怪。食物: 質素很差,而且價格很貴。我第一次食片皮鴨只有-食,不知其他部份去了那裏,還有-隻鴨只提供-份醬汁,根本唔知佢想點。沙窩雲吞雞$340只有4粒雲吞,炸牛腩$400炸得很乾,味道亦很淡。其他少食基本上全部都要雙份,-方面是因為枱太長,-份很難夾,二是份量其實也很少。

我們已經自俾生日蛋糕,根本吃不完。
2023-06-24
用餐时段
庆祝纪念
生日
2023-06-24 233 浏览
片鴨幾好食,但係嗰個優惠魚翅羹蛋白炒飯嘅孖寶真係理想同現實差別太遠,明明係廣告一碟碟,但係你都係一個飯碗咁細真係同想在相差太遠,有啲後悔叫咗嗰個孖寶。。。。價錢都係唔係好平,仲有茶界小食多過,另外收費真係唔係好抵#烤鸭 #將軍澳yummy#yummyfood
價錢都係唔係好平,仲有茶界小食多過,另外收費真係唔係好抵
#烤鸭 #將軍澳yummy#yummyfood
最近我和女朋友到一家餐廳用餐,但是遇到了一些非常不愉快的事情。當時我們點了一份下午茶餐,入面入括了一份「好油抄手」。但由於我們只是第一次光顧,並不知道原來套餐只有兩粒「紅油抄手」。但是服務員卻錯誤把四粒「紅油抄手」送上桌。事後,侍應處理的方法令人咋舌,她先要求我們加單解決,在我們拒絕後,竟然在我們面前挖走了兩粒「紅油抄手」,讓我們感到非常尷尬和不舒服。這種對待顧客的方式讓我們感到十分不滿和失望。餐廳應該要負責任地處理他們的錯誤,而不應該把代價轉嫁給顧客。我真的無法理解一家大公司為什麼會做出這麼「醜樣」的事情。只是兩粒雲吞,有必要嗎?

2023-06-10
用餐时段
下午茶
2023-05-28 468 浏览
最近去了位於將軍澳的京滬佳餚,點了京滬烤鴨和晚市自選四人套餐。首先是京滬烤鴨,優惠價$208,鴨皮烤得酥脆,肉質鮮嫩,配上薄薄的蔥段、西芹和甜麵醬,味道非常不錯。接下來是晚市自選四人套餐,原價$880,但我們享有75折優惠,最終價格為$660。套餐包括精選燉湯、賽螃蟹、魚香茄子、貝勒爆炒羊和上湯火腿津白。燉湯偏鹹,味道大打折扣。賽螃蟹味道還算可以,但西蘭花太硬。魚香茄子味道一般,份量太少。貝勒爆炒羊,汁少太乾身,上枱時不是熱騰騰,似乎已放涼了。上湯火腿津白的味道也是平平無奇,整體而言,食物份量較少,且味道普通,並沒有給我留下太深刻的印象。此外,我注意到這家餐廳開業初期的食物質素還算可以,但現在做優惠,價錢平了,但質素似乎下降了。

燉湯偏鹹,味道大打折扣。
賽螃蟹味道還算可以,但西蘭花太硬。
魚香茄子味道一般,份量太少。
貝勒爆炒羊,汁少太乾身,上枱時不是熱騰騰,似乎已放涼了。

2023-05-25
2023-05-23 366 浏览
假期與家人飲下午茶,環境裝修舒服,光線充足,整潔乾淨,部份座位睇到溜冰場,當日應該中央冷氣有問題,坐落有點熱!可能週日關係,侍應十分之忙碌,茶壺加熱水需要等候!蘿蔔絲酥(三件)$ 58外脆內鬆軟,羅蔔絲佔餡料三分之一,味道非常好。墨魚炸蝦餅 $ 68墨魚膠及蝦膠份量都好足料,少少彈牙,有口感,唔油膩。上湯翡翠苗 $ 88上湯底味道做得幾好,翡翠豆苗新鮮,原粒蒜頭炸過,都非常好味。瑤柱蛋白炒飯 $128炒飯炒得非常乾爽,每粒白飯及配菜粒粒分明,乾瑤柱碎分量多,味道非常好。嫩雞煨麵 $88湯底味道非常鹹,雞肉粒韌,上海麵有質感。

蘿蔔絲酥(三件)$ 58
外脆內鬆軟,羅蔔絲佔餡料三分之一,味道非常好。

墨魚炸蝦餅 $ 68
墨魚膠及蝦膠份量都好足料,少少彈牙,有口感,唔油膩。

上湯翡翠苗 $ 88

瑤柱蛋白炒飯 $128

嫩雞煨麵 $88
湯底味道非常鹹,雞肉粒韌,上海麵有質感。

蘿蔔絲酥餅
墨魚炸蝦餅
瑤柱蛋白炒飯
上湯翡翠苗
2023-05-21 258 浏览
喺康城想食個包飲啖茶都唔算好多選擇,適逢呢間有做下午茶餐,立即同老公嚟試吓!先來嘅係京滬三拼,份量偏小,但係勝在樣樣都可以試吓!個小排骨最好食!好入味然後就到個四小拼,呢度係兩個人嘅份量。小籠包好食,蝦脆脆個造型好特別,芝士味都幾濃反而令我最驚喜嘅居然係主食。佢個擔擔面原來係麻辣湯底,麻香味好重,但係一啲都唔辣,十分惹味,即使怕辣嘅人士都可以試吓! 不過要留意一點就係4:00左右侍應就已經同我哋講差不多要走,所以如果想嘆茶嘅話就唔好太晏先至嚟呀

2023-05-20
  • 招牌小籠包
  • 酲醋小排骨
2023-05-11 295 浏览
之前試過扁皮鴨唔錯見佢最近推出下午茶之選價錢仲十分優惠😍只係$68 包3樣前菜 4樣小食 1主食星期一至日2:00-4:30供應✨京滬三拼蔥油紅蜇頭•酲醋小排骨•家鄉醬黃瓜🥒份量好迷你 最鍾意個排骨 酸甜開胃肉身好稔 偏瘦身 幾好食✨四小併 招牌小籠包•珍珠糯米燒賣·紅油抄手•芝士脆蝦卷皮薄餡靚嘅小籠包 非常juicy 得一粒唔太夠喉 糯米燒賣一粒剛剛好 賣相幾特別 好的骰 脆蝦卷💯 好濃郁嘅芝士味 炸到脆卜卜✨ 京滬擔擔麵偏麻香味 唔太重花生味麵質彈牙 配上肉碎、蔥花~✨ 老上海蔥油拌麵同我想像中有出入 味道偏淡炸洋蔥同炸蔥令成個麵嘅味更出但無其他配料令個麵感覺稍為遜色餐廳仲設有戶外座位 可以帶埋狗仔一齊用餐🍴服務態度都好好 ~

之前試過扁皮鴨唔錯

糯米燒賣一粒剛剛好 賣相幾特別 好的骰
脆蝦卷💯 好濃郁嘅芝士味 炸到脆卜卜

✨ 京滬擔擔麵
偏麻香味 唔太重花生味
麵質彈牙 配上肉碎、蔥花~

✨ 老上海蔥油拌麵
同我想像中有出入 味道偏淡
炸洋蔥同炸蔥令成個麵嘅味更出
但無其他配料令個麵感覺稍為遜色

餐廳仲設有戶外座位 可以帶埋狗仔一齊用餐🍴
服務態度都好好 ~

👍🏻 下午茶精選1人餐呢間餐廳成日都有啲驚喜套餐 今次呢個下午茶一人餐好有新鮮感❤️考慮到價錢唔貴而且環境舒服 就即管一試啦!✅ 京滬三拼由蔥油紅蜇頭、酲醋小排骨同家鄉醬黃瓜組成 份量剛剛好 淺嘗一下又可以達到開胃作用🤲🏻特別鍾意小排骨 酸甜酸甜 而且入味✅ 四小拼本來以為會好似點心拼盤 一大個蒸籠上齊 但呢度對於擺盤都有啲講究 一上台有比驚喜到🎉招牌小籠包、珍珠糯米燒賣、紅油抄手、芝士脆蝦卷🦐每一樣都好精緻 溫度剛好 發揮得唔錯✅ 主食(3選1)擔擔麵、蔥油拌麵、炸醬麵 三樣都係我至愛 最後托朋友福 可以試埋炸醬麵 味道濃郁 同茶好配合 食埋嗰麵真係大滿足☺️注意事項⚠️- 套餐星期一至日1400-1630都有得供應 另加茶芥 咁嘅環境 咁嘅食物質素 絕對會回頭🙏🏻
👍🏻 下午茶精選1人餐

✅ 京滬三拼

✅ 四小拼

✅ 主食(3選1)

注意事項⚠️
2023-05-11 164 浏览
💡特色京菜抵食下午茶最近見到京滬佳餚推出「下午茶一人餐」,每人$68蚊就已經包左3款前菜、4款點心及1個麵,計埋茶錢及加一,$100都唔洗就可以一次過試曬想食的野,真係好抵食。而且環境舒適,仲有室內外位置,岩曬同朋友傾左計慢慢嘆😆🍽京滬三拼三拼包括有蔥油紅蜇頭、醒醋小排骨及家鄉醬黃瓜。蔥油紅蜇頭好爽口,醒醋小排骨酸酸甜甜,好開胃,而家鄉醬黃瓜味道岩岩好,又唔會太酸,作為前菜一流。🍽點心四小拼招牌小籠包,細細隻,可以一啖放入口,而家入面好juicy,好多肉汁,所以食個陣要小心。珍珠糯米雞包到成個燒賣咁嘅樣,入面糯米夠煙靱,有咬口。紅油抄手帶少少辣,夠惹味。芝士脆蝦卷裡面有爽脆蝦肉及芝士,有好香芝士味,而且外皮炸得好脆口。🍽主菜有3款可以選擇,今次選左滬式炸醬麵及擔擔麵。炸醬麵有好多炸醬,帶少少微辣,夾帶花生碎碎,好香口,而且伴隨清湯,岩曬食完濃味清一清。擔擔麵麵質爽彈,混雜了花生碎及肉碎,擔擔麵索曬濃郁的濃底,香口而齒頰留香🤤ps/而家星期一至日下午2時-4時30分都有呢個優惠,假日都享受到,正丫
💡特色京菜抵食下午茶

🍽京滬三拼