2019-12-03 79 浏览
朋友搵到呢間中式放題,可以任食片皮鴨,今晚一於約埋一齊食。一開始可以揀食大蝦定係龍蝦,我哋就一人揀一樣啦。龍蝦都幾多肉食,一挑起就成大嚿肉,好正!大虎蝦都唔錯,有得揀唔同嘅煮法,我哋揀咗豉油王煎!味道幾好,蝦幾新鮮爽口!之後仲有個燉湯,天寒地凍飲緊湯滋潤吓啱晒之後就到主打片皮鴨!!雖然片皮鴨放喺出邊自己拎,但keep住熱辣辣的!每次拎出嚟一陣就俾人拎晒,之後好快又會refill! 唔使擔心冇得食!真係任食到滿足為止當然除咗片皮鴨亦有配菜,我淨係中意青瓜。除咗片皮鴨出面仲有好多涼菜同熱盤,亦有啲點心即叫即做。紅油抄手都唔錯,食得辣就唔好錯過!小籠包的皮就略為厚咗啲涼菜好幾樣都好食,素鵝我食咗好多件最後再食埋甜品,飽哂
朋友搵到呢間中式放題,可以任食片皮鴨,今晚一於約埋一齊食。

一開始可以揀食大蝦定係龍蝦,我哋就一人揀一樣啦。

龍蝦都幾多肉食,一挑起就成大嚿肉,好正!

之後仲有個燉湯,天寒地凍飲緊湯滋潤吓啱晒

之後就到主打片皮鴨!!

當然除咗片皮鴨亦有配菜,我淨係中意青瓜。

除咗片皮鴨出面仲有好多涼菜同熱盤,亦有啲點心即叫即做。

紅油抄手都唔錯,食得辣就唔好錯過!

小籠包的皮就略為厚咗啲

涼菜好幾樣都好食,素鵝我食咗好多件

最後再食埋甜品,飽哂

2019-12-02
2019-12-02 61 浏览
尋晚去開上環某百貨公司睇減價野,上網check下左近有乜好食,見呢個幾特別,即管試吓佢。平時去食京菜,好多野都想食,但係除非成班朋友一齊去食飯,如果只係得兩個人,最多只會叫4-5道菜,已經非常之飽了。而呢間做緊2小時京菜放題,分別有兩個價錢,如揀龍蝦餐就$268 ,有龍蝦一隻,其他就任食,揀虎蝦餐,就$228一客,有虎蝦一隻,仲有一客蟲草湯。最正就係任食片皮鴨,任食各款主菜,甜品任叫,推介: 片皮鴨,醉蝦,醬茶鴨最啱我哋乜嘢都想試少少嘅人嚟食。片皮鴨:醉蝦,好入味:龍蝦餐送嘅龍蝦:虎蝦餐送嘅虎蝦星期曰,唔算多人,坐得舒服食物任剔,都快上菜
片皮鴨:
醉蝦,好入味:
龍蝦餐送嘅龍蝦:
虎蝦餐送嘅虎蝦
星期曰,唔算多人,坐得舒服
食物任剔,都快上菜
2019-11-21
  • 花雕醉雞
  • 高力豆沙
  • 北京填鴨
2019-11-30 1310 浏览
女友中了六合彩安慰獎,來一個兩小時頂級京菜自助餐慶祝,加拿大龍蝦及巨型大虎蝦放題套餐各選一。先來一碗蟲草花花膠燉雞湯,入口鮮甜,花膠滋潤配合蟲草花很補身。L 試這個乾燒汁龍蝦,乾燒汁帶點酸甜與鮮甜龍蝦肉都很夾。女友則忽然喜愛香口選了避風塘大虎蝦,的確惹味。乾扁四季豆油泡走油比家裡做的好吃很多,伴飯一流。上湯翡翠苗感覺健康,清新。XO醬炒螺片及大千雞,香辣可口,據說張大千與主廚陳建民共同創作的一道菜色。四喜烤麩及上海素鵝都做得相當精緻,入口非常好吃。鎮江肴肉層次分明而且味道剛好不會過淡,而口水雞亦都很惹味。糟溜魚片這道菜不加醬油、蠔油之類上色,保留了魚肉的雪白,味道亦相對清淡。但由於沒有醬油干擾,反而經濃郁的酒香突出了魚肉的天然原味,嫩滑。到吃京式片皮鴨了,分段時間即切片。皮脆肉嫩,包著各款配料一起吃。煙韌餅皮就很香口,單吃這個片皮鴨都經已回本。最後酒釀丸子及薑茶丸子各一,煙煙靭靭。

L 試這個乾燒汁龍蝦,乾燒汁帶點酸甜與鮮甜龍蝦肉都很夾。

女友則忽然喜愛香口選了避風塘大虎蝦,的確惹味。

乾扁四季豆油泡走油比家裡做的好吃很多,伴飯一流。

上湯翡翠苗感覺健康,清新。

四喜烤麩及上海素鵝都做得相當精緻,入口非常好吃。

鎮江肴肉層次分明而且味道剛好不會過淡,而口水雞亦都很惹味。

到吃京式片皮鴨了,分段時間即切片。

最後酒釀丸子及薑茶丸子各一,煙煙靭靭。
2019-11-27
2019-11-27 836 浏览
位於上環的京香閣,看上去就是偏高質的中菜廳,原來晚餐的收費是以放題形式任吃。龍蝦放題套餐包括半隻自選口味龍蝦和一碗蟲草花花膠燉雞湯,另外茶芥統一收$16.5一位。首先上的湯,真材實料,花膠很滑彈牙,大概有2大片,湯頭和蟲草花一樣很甜。然後就可以品嚐龍蝦,避風塘龍蝦肉質爽彈,滿滿的避風塘炸料令每口龍蝦肉都好入味,微辣而且充滿香濃蒜香。蒸的蒜蓉上湯龍蝦肉質更嫩滑,蒸出來的水份吸收了肉汁味道就像龍蝦上湯,蒜蓉也令龍蝦肉十分惹味。主打好西之一的片皮鴨放題,師傅會不斷在長枱切鴨,客人就以自助形式拿鴨和配料,個人覺得配白蔥真的很易帶出鴨的香味,麵皮也夠薄,吃到飽沒有難度。小菜菜式都充滿北京風味,前菜叫了鎮江牛肉,涼拌小茄子等等,各有特色。個人很喜歡油炆筍。首先筍的質地本來就好吃,油炆的筍片極度入味,麻油香很重。縱使傳聞筍是一種有點毒的食物,還是不減吃的意慾。蔬菜也有數款選擇,例如土豆絲,燉津白,炒萵筍,連上湯翡翠苗都可以放題任吃。水煮牛肉做得有點精緻,辣度是夠的,牛肉也嫩,細節位如薯粉都有做足,放題質素算很不錯了。XO醬炒螺片也是個人認為特別好食的一道菜式,螺片爽滑彈牙,又吸了一點點XO醬汁,廚師

XO醬炒螺片也是個人認為特別好食的一道菜式,螺片爽滑彈牙,又吸了一點點XO醬汁,廚師還加了荷蘭青豆作配菜。

點心方面也有不少選擇,小籠包,鍋貼,糯米燒賣,紅油抄手... 尤其是糯米燒賣,很少酒樓有得吃,值得一試。

最後部分是甜品,多款中式甜品令人全部都想試。高力豆沙外層鬆軟,內有暖和甜的紅豆沙。桂花糕,酒釀丸子,千層棗皇糕味道清甜。雪糕脆麻花則是有點新𩓙的fusion感覺。
  • 花膠雞湯
  • 高力豆沙
初嘗中菜放題以為係放題所以水準會下降但係我完全諗錯晒❌呢度款款食物都好高質😍我哋嗌左龍蝦🦞放題套餐$268 送蟲草花花膠嫩雞湯(位) 蒜蓉蒸龍蝦(半隻/位)芝士焗龍蝦(半隻/位)龍蝦肉夠曬爽滑🦞即使用左蒜蓉蒸或者芝士焗都可以食到龍蝦嘅鮮味😋而且仲可以大啖大啖咁咬落d肉到😆👍🏻真係回味無窮🥳另外一個重點推介就係片皮鴨🦆🦆呢度係自助形式可以出去自己夾仲有蔥、哈密瓜、青瓜夾落個片皮鴨一齊食會冇咁油膩😋👍🏻最後我地都嗌左啲小菜味道方面都絕對比得上平時餐廳嘅質素甚至更好味😋涼拌小茄子、炸饅頭、鮮肉鍋貼、酸菜魚、小龍包、上湯翡翠苗、豆沙鍋餅、話梅骨、翡翠炒蝦仁、口水雞、水煮牛肉、上海粗炒飲品自己拎放題加一服務費$ 33.8放題加一茶芥$ 16.5兩個人食成餐用咗$636個人覺得都幾抵食🤣因為唔使好似平時去茶樓要嗌好大碟嘢食又唔食得幾多款😫
初嘗中菜放題

以為係放題所以水準會下降

但係我完全諗錯晒❌

呢度款款食物都好高質😍

我哋嗌左龍蝦🦞放題套餐$268

送蟲草花花膠嫩雞湯(位)

蒜蓉蒸龍蝦(半隻/位)

芝士焗龍蝦(半隻/位)

龍蝦肉夠曬爽滑🦞

即使用左蒜蓉蒸或者芝士焗

都可以食到龍蝦嘅鮮味😋

而且仲可以大啖大啖咁咬落d肉到😆👍🏻

真係回味無窮🥳

另外一個重點推介就係片皮鴨🦆🦆

呢度係自助形式

可以出去自己夾

仲有蔥、哈密瓜、青瓜

夾落個片皮鴨一齊食會冇咁油膩😋👍🏻

因為唔使好似平時去茶樓

要嗌好大碟嘢食

又唔食得幾多款😫

2019-11-27 53 浏览
朋友帶路去食上海菜,朋友早早約左餐廳,話帶我去食高級上海菜。餐廳位於上環,裝修簡單精緻,充滿家庭式感覺。餐廳6:30人客唔算多,陸陸續續就多左好多人。原來餐廳主打上海菜放題,平時日式放題就食得多,今次食上海菜,感覺好新鮮。價錢好抵食,$200幾蚊可以任食啦!我叫左京式片皮鴨套餐。先來一盅蟲草花花膠燉雞湯,濃湯入口好足料好滋補。之後再來一隻烤虎蝦,蝦肉香口好爽甜,無蝦腸好鮮甜。我咩都叫黎試下。炸春卷、小籠包、口水雞、東玻肉、水煮魚、酸菜魚、桂花糕⋯食物水準唔差,熱辣辣好滋味。
2019-11-25 517 浏览
We have been to a few places that offer all you can eat cusine and usually it’s Japanese cuisine. Surprisingly, we found this one located in sheung wan which specialized in Shang Hai cuisine & the highlight is that they offer all you can eat Peking duck! a lot of options offering on the menu, for unlimited food during the two hours session. environment is very spacious, the service was attentive too. here is the Peking duck corner which staffs kept on refilling the duck! we ordered a few recomme
we ordered a few recommendations from the menu, each time the food came in the perfect portion so we don’t have to waste it which is great.
we picked two sets, one with lobster cooked in cheese and another one which was cooked in Chinese style. Both sets came which the soup 🥣
both signature dish was flavorful and delicious, portion was good and can be shared between two people.
lobster size was very generous!
we had three rounds of Peking duck and also tried a lot of their dishes. Overall, I will recommend this place if you’re feeling hungry and would like to try something else rather than typical Japanese all you can eat restaurant!
  • 砂鍋花膠雞湯
  • 醉蝦
  • 北京片皮鴨
  • 北京填鴨
2019-11-23 57 浏览
今日公司請食飯 我地搵到間京菜放題 有片皮鴨任食添呀 ,我既最愛呀 🥰🥰 價錢又五貴 每人只要$268 仲包半隻龍蝦🦞架 !!! 坐底冇耐就上花膠湯 , 入面有件大花膠添架 充滿骨膠原 !! 龍蝦有好多款煮法 ,我揀咗蒜蓉蒸 岀到黎熱辣辣 好香蒜蓉味呀 龍蝦肉好鮮甜 又爽口彈牙 最愛既 片皮鴨呀 岀面有一大碟呀 食幾多夾幾多,夾埋係蒸籠度熱辣辣既麼麼皮 青瓜 京蔥 哈密瓜🍈 自家醬 翻去包住一齊食 😋😋 包住哈密瓜🍈真系第一次🤣🤣 不過又幾好喎 食多幾舊都唔會覺得好油膩 甜甜地 !!! 仲有好多款京菜 有酸菜魚 ,醉蝦 ,鮑片四季豆 , 甜品 🍮 等 ... 都幾好呀 酸菜魚酸酸辣辣 魚肉勁滑 , 四季豆 炒得好有鑊氣 , 醉蝦 好實肉 淡淡酒味 😆😆
今日公司請食飯

龍蝦有好多款煮法 ,我揀咗蒜蓉蒸
岀到黎熱辣辣 好香蒜蓉味呀 龍蝦肉好鮮甜 又爽口彈牙

最愛既 片皮鴨呀

2019-11-20 59 浏览
京川野朋友一直都勁中意 , 今次大家一齊放假!終於可以一齊約埋去食好嘢啦~~wow wow 🤩 蟲草花膠燉雞湯 真係好足料啊! 大大嚿嘅花膠 超級軟綿綿~wow 好飲!!加拿大芝士焗龍蝦🦞 超級超級邪惡 真係滿滿嘅芝士呀!! 龍蝦亦十分鮮甜 呢度嘅片皮鴨係喺出邊自取既~ 店員切好放係度等我哋可以自己夾~ 最特別嘅係佢而間仲有哈密瓜🍈 食落去可以唔使咁油膩!! 真係食多幾件都仲得呀~~醉翁蝦 花雕味十分濃郁~ 對於唔太鍾意酒味嘅我來講 …就不太能夠接受呢個味道!!但係朋友仔就好鍾意食~ 小籠包 超級熱辣辣之餘仲好多湯汁 好飽滿啊 呢個真係encore都仲得呀而抄手方面, 如果再辣啲應該會更加正翡翠炒蝦仁 有少少火候吵到啱啱好加埋蝦仁超級足料! 甜品係女士第二個胃 當然不能錯過啦!! 仲有飲品仼飲

蟲草花膠燉雞湯
真係好足料啊! 大大嚿嘅花膠
超級軟綿綿~wow 好飲!!

加拿大芝士焗龍蝦🦞
超級超級邪惡
真係滿滿嘅芝士呀!! 龍蝦亦十分鮮甜

醉翁蝦

小籠包
超級熱辣辣之餘仲好多湯汁
好飽滿啊
呢個真係encore都仲得呀

而抄手方面, 如果再辣啲應該會更加正

翡翠炒蝦仁
有少少火候吵到啱啱好
加埋蝦仁超級足料!

甜品係女士第二個胃
當然不能錯過啦!! 仲有飲品仼飲

2019-11-15 688 浏览
位於上環的京香閣,是一間主打放題的上海菜館。餐廳提供兩種仼食套餐,一種是 京式片皮鴨放題,一種是 大閘蟹放題,吸引不少想放肆大食的朋友仔光顧呢。餐廳走一般酒樓裝修風格,開揚寬敞,以大圓桌為主,適合多人同時用膳。時日便帶同媽媽試試這裡的片皮鴨,同時品嚐多達四十款的上海菜吧。放題的款式甚多,有涼拌菜丶點心丶蔬菜丶主菜丶湯羹丶主食丶甜品等等。京式片皮鴨是次的放題主角,是 京式片皮鴨! 每位客人都吃個不停,不斷去排隊呢。片皮鴨非即叫即切,但有熱燈照著,能保持熱度。涼菜: 鎮江肴肉丶涼拌小茄子丶小雲耳丶四喜烤夫丶京式素鵝 。鎮江肴肉的製作方式非常復習,買少見少,很多上酒菜館也已經沒有供應呢。涼拌小茄子和小雲耳味道不錯,可以一試。烤夫已充份吸收醬汁精華,濕潤帶甜,很合我口味。蒸點: 狗不理丶蒸饅頭。狗不理是天津名物,在京香閣也可品嚐得到呢。包子非常幼軟,豬肉餡料肉汁溢岀,值得嚐嚐。饅頭可選蒸或炸,沾上煉奶,一人兩件也不夠呀。糯米燒賣首次品嚐糯米燒賣,原來是燒賣外型,但包裹著醬油調味過的糯米,沒有肉餡,很特別呢。紅油抄手放上大量蒜片的抄手,辣度不高,抄手皮薄而滑順,肉餡大顆,也不錯。東坡肉肥美的東坡
位於上環的京香閣,是一間主打放題的上海菜館。

京式片皮鴨

蒸點: 狗不理丶蒸饅頭。

糯米燒賣

紅油抄手

東坡肉

肥美的東坡肉,肥瘦相間,滷至入味,但肉質不夠嫩腍。

甜品: 高力豆沙丶雷沙湯丸丶酒釀丸子

甜品的選擇眾多,個人較推薦吃高力豆沙和 酒釀丸子,即叫即製,好好吃呢。
2019-11-08
2019-11-13 498 浏览
<2 小時京菜自助餐>京香閣 2個鐘京菜放題 有蟲草花 花膠燉雞湯 🐤 如果有加拿大龍蝦半隻就268 蚊位 有虎蝦就228 蚊位🦐 其它野食 好似冷盤 川菜 甜品 連片皮鴨都係任食 食物質素唔錯 而且夠哂抵食👍🏻🍴片皮鴨 🦆片皮鴨燒得唔錯 個皮夠香脆鴨油夠香 肉質硬左 d但可接受 加 d甜醬 青瓜洋葱絲 🥒包皮夠薄值得讚賞 包住鴨肉食夠哂口感👍🏻🍴冷盤冷盤有好多選擇 炆筍絲 茄子 口水雞好味 夠軟滑 辣汁又夠入味 🐤烤夫夠甜同有口感 肴肉夠爽彈 而麻辣多春魚🐟亦都夠香脆惹味🌶🍴避風塘虎蝦🦐蝦肉夠哂大隻 避風塘辣蒜味夠香 蝦肉彈牙新鮮入味 好正👍🏻🍴芝士龍蝦🦐🐲芝士龍蝦 個芝士濃味適中🧀龍蝦 蝦肉彈牙 夠鮮甜 盡吸芝士汁 正🍴水煮牛肉🔥🐮洋葱 筍 葱花 芽菜 一齊做配菜 辣度適中 牛肉用左滑牛🐂 牛肉幾軟滑 十分入味👍🏻🍴話梅骨🐷話梅味幾夠酸甜 排骨入味 口感帶 d彈牙 唔錯🍴翡翠炒蝦仁🦐爽口既翠肉瓜🌿 加上香滑既蝦仁 清清地唔錯🍴糟溜魚片🐟好有酒香既魚片 魚片好香滑 仲有 d爽口木耳裝飾 唔錯👍🏻🍴大千雞🐤炸得十分香口既雞肉 雞肉出面香脆 入面有咬口 胡椒同辣椒十分

<2 小時京菜自助餐>

爽口既翠肉瓜🌿 加上香滑既蝦仁 清清地唔錯

🍴糟溜魚片🐟
好有酒香既魚片 魚片好香滑 仲有 d爽口木耳裝飾 唔錯👍🏻

🍴大千雞🐤
炸得十分香口既雞肉 雞肉出面香脆 入面有咬口 胡椒同辣椒十分入味🌶
🍴東坡肉🐷
夠哂肥味 豬肉十分入味 夠咸香 啖啖肉 👍🏻

🍴xo醬炒螺片🔥
荷蘭豆夠爽口 連埋切得薄但闊身既螺片一齊炒 螺片幾彈牙 xo醬帶 d香辣 十分入味

🍴乾扁四季豆🌿🔥
四季豆炒得幾香 四季豆炒得好爽口 有 d豆豉同豬肉碎🌿 夠咸香幾惹味👍🏻

🍴高力豆沙🔥
初頭諗住佢放題就勁 hea , 但整得有心機 出面層皮好夠爽脆 帶有蛋香🥚 入面軟熟 加上有熱辣辣既甜豆沙調味 好正

🍴糯米燒賣 🔥
個糯米好夠豉油香 口感黏稠 出面個皮都幾薄 所以就好似食左糯米飯甘
🍴豬肉小籠包🐷
小籠包都算皮薄餡靚 入面好夠肉汁 肉汁香濃👍🏻 點 d醋更正

🍴燴炒土豆絲🌿
土豆絲雖然係薯仔 但佢既四川整法令到薯仔條好爽口 加 d辣椒炒 又有口感又夠惹味👍🏻

🍴酒釀丸子🍡
丸子細細粒 好有煙靭彈牙既口感 仲有 d好細既類似桂花既料 帶 d酸甜 而整個糖水底十好潤 幾秋天飲
🍴豆沙窩餅🔥
外面香脆度差 d . 但入面既豆沙 好香濃 唔錯

Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
京香閣
上環德輔道中199 號無限極廣場2 樓

=====================

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2019-11-11
2019-11-11 62 浏览
京菜有自助餐,可以滿足大胃的朋友們,吃貨既我地即預約,鎮江肴肉爽滑涼拌萵筍絲清爽脆口胡麻醬雞絲冷麵冷麵有彈性,配搭嫩滑雞絲,脆口青瓜絲,胡麻醬拌勻食好醒胃桂花糕清甜口感清新醉翁蝦蝦肉質彈牙,啖啖花鵰香千層棗皇糕鬆軟包圈著香濃紅棗蓉,熱食好香滑四川回鍋肉回鍋肉炒得香滑,川味不會過辣,更惹味高力豆沙炸得鬆軟,豆沙饀香滑,配上糖份更美味豆沙鍋餅熱食香軟,豆沙饀香滑飲品有汽水、竹庶茅根、豆漿選擇場內還有必食北京片皮鴨,大量美食,可以輕鬆享受一下!
京菜有自助餐,可以滿足大胃的朋友們,吃貨既我地即預約,

鎮江肴肉爽滑

涼拌萵筍絲清爽脆口

胡麻醬雞絲冷麵
冷麵有彈性,配搭嫩滑雞絲,脆口青瓜絲,胡麻醬拌勻食好醒胃

桂花糕清甜
口感清新

醉翁蝦
蝦肉質彈牙,啖啖花鵰香

千層棗皇糕
鬆軟包圈著香濃紅棗蓉,熱食好香滑

四川回鍋肉
回鍋肉炒得香滑,川味不會過辣,更惹味

高力豆沙
炸得鬆軟,豆沙饀香滑,配上糖份更美味

豆沙鍋餅
熱食香軟,豆沙饀香滑

飲品有汽水、竹庶茅根、豆漿選擇

場內還有必食北京片皮鴨,大量美食,可以輕鬆享受一下!
2019-11-09
2019-11-11 70 浏览
京菜我都好鍾意,原來有自助餐,真係啱晒吃貨既我,表示好期待一入到門口已經俾北京片鴨吸引,師傅已片好,鴨片皮脆肉嫩,可自由配搭份量,配合哈密瓜、青瓜、香蔥和醬,滿口鴨油香,想食幾多都得前菜選擇多鎮江肴肉爽滑口水雞香滑,辣得惹味五香牛肉肉味濃,有嚼勁涼拌萵筍絲清爽脆口每位送加拿大龍蝦半隻芝士味濃,龍蝦肉鮮巨型大虎蝦避風塘惹味,蝦肉爽口東坡肉肥瘦肉參半,夠入味豬肉小籠包皮薄肉嫩,肉汁多糟溜魚片魚片多肉又滑溜,汁有花雕酒香,配木耳增添口感雪糕脆麻花芒果雪糕配脆口麻花,ok薑茶湯丸薑茶夠薑味,驅寒暖胃,湯丸煙韌
京菜我都好鍾意,原來有自助餐,真係啱晒吃貨既我,表示好期待

一入到門口已經俾北京片鴨吸引,

前菜選擇多
鎮江肴肉爽滑
口水雞香滑,辣得惹味
五香牛肉肉味濃,有嚼勁
涼拌萵筍絲清爽脆口

每位送加拿大龍蝦半隻
芝士味濃,龍蝦肉鮮

巨型大虎蝦
避風塘惹味,蝦肉爽口

東坡肉肥瘦肉參半,夠入味

豬肉小籠包
皮薄肉嫩,肉汁多

糟溜魚片
魚片多肉又滑溜,汁有花雕酒香,配木耳增添口感

雪糕脆麻花
芒果雪糕配脆口麻花,ok

薑茶湯丸
薑茶夠薑味,驅寒暖胃,湯丸煙韌
2019-11-09
  • 小籠包
  • 京式片皮鴨
當朋友說去一間中餐廳吃自助餐時,還是很疑惑,頗有新鮮感,西式日式都吃過放題,中式還是第一次。自助餐有2個價錢,我們點了268元有一份加拿大龍蝦半隻及蟲草花燉花膠雞湯那款,之後的前菜、小吃、小菜都可以任點吃個飽。點餐後,龍蝦很快上枱肉厚鮮甜有彈性,美味非常,而且也夠大隻。 蟲草花燉花膠雞湯雞湯味濃,花膠厚而腍,吸入湯汁,好有口感,滋補滋補。等其他小菜之時,出去睇下自助小菜,都有不少款式。每樣取一點已經很大碟冷盤我拎左指拍青瓜、木耳、鎮江肉、雞絲粉皮... 開胃又醒胃。 小籠包皮薄餡靚,當中湯汁令豬肉饀料好juicy。 春卷滿短小的,皮有夠脆,如果當中的餡料再多一點就非常好了!除了冷盤,外面還有片皮鴨看見一片片的鴨與配料,不禁歡呼,今次可以吃過飽, 每人每次限取5片。熱呼呼的皮,再加青瓜條、大蔥、半肥瘦鴨皮連肉,又香又美味,鴨皮不算太肥太油,口感剛好。 小菜我們點了槽流魚片:又鮮又惹味,有酒香。話梅骨:酸甜開胃,唔會好膩。上湯翡翠苗:爽口沒有菜渣。宮保雞丁:腰果香,雞丁味道不錯。干炒四季豆:惹味送飯很好。小菜款式不少,幸好每碟份量不算多,可能叫不同款式,最後我們也有留肚吃甜品。雷沙湯圓、高

點餐後,龍蝦很快上枱
肉厚鮮甜有彈性,美味非常,而且也夠大隻。

蟲草花燉花膠雞湯
雞湯味濃,花膠厚而腍,吸入湯汁,好有口感,滋補滋補。

等其他小菜之時,出去睇下自助小菜,都有不少款式。

每樣取一點已經很大碟

小籠包皮薄餡靚,當中湯汁令豬肉饀料好juicy。

春卷滿短小的,皮有夠脆,如果當中的餡料再多一點就非常好了!

除了冷盤,外面還有片皮鴨

小菜我們點了
槽流魚片:又鮮又惹味,有酒香。
話梅骨:酸甜開胃,唔會好膩。
上湯翡翠苗:爽口沒有菜渣。
宮保雞丁:腰果香,雞丁味道不錯。
干炒四季豆:惹味送飯很好。

雷沙湯圓、高力豆沙、酒釀丸子都是我的最愛。 意外好吃的是中式的千層棗皇膏,不會太甜,但中式包皮又吃到千層疊疊的口感,非常好吃。

這次的中餐令人很滿足,有幾道菜我們都有重複的去點,想著下次帶家中两老來吃也不錯。

2019-11-05 605 浏览
日式放題、火鍋放題等等的大家就吃得多了,中菜放題大家又有沒有吃過呢?最近我其實到過尖沙咀的利寶閣中菜廳,那時在利寶閣吃過了粵菜放題,覺得味道很不錯,然後得知這間京香閣跟利寶閣也是同一個集團,自己又很久沒有吃過京菜,決定試試看。兩小時中菜放題這個概念還真是特別得很,相信也沒多少中菜廳會想到這個概念,價錢分別是$268和$228,也差不了多遠,就是龍蝦和虎蝦的分別。以京菜這個價錢來說,能吃到那麼多的食物,真算很好了!有涼菜、主菜、點心、主食、甜品等種類,款式繁多。除此之外,可以留意一下,其實這裡還包含了上海菜的菜式呢。平時在家中母親也不會怎麼煲蟲草花花膠燉雞湯,因為要花太多的心思和時間,在這裡就能喝到了。湯底很清,一點油也沒有,還真有大量的蟲草花,花膠爽口,吃完希望真系滋補作用☺️很真材實料。放題中可選龍蝦或虎蝦,我和男朋友都選擇了虎蝦,感覺上比龍蝦多些肉。虎蝦又可選避風塘、干燒或豉油皇蒸,感覺上干燒會比較適合。干燒的汁有點甜酸的味道,挺開胃的,蝦肉大大隻之餘帶點彈牙。原來片皮鴨並不用下單才能吃,就在一個小小的自助區,片皮鴨不油膩,加上甜醬和白色那塊皮很不錯,片皮鴨真的有它獨有的那份美味,難
日式放題火鍋放題等等的大家就吃得多了,中菜放題大家又有沒有吃過呢?最近我其實到過尖沙咀的利寶閣中菜廳,那時在利寶閣吃過了粵菜放題,覺得味道很不錯,然後得知這間京香閣跟利寶閣也是同一個集團,自己又很久沒有吃過京菜,決定試試看。

蟲草花花膠燉雞湯

巨型大虎蝦

原來片皮鴨並不用下單才能吃,就在一個小小的自助區,片皮鴨不油膩,加上甜醬和白色那塊皮很不錯,片皮鴨真的有它獨有的那份美味,難怪人們都那麼喜歡它。
京式片皮鴨

平常在酒樓或中菜廳都會吃點心,尤其是春卷,很是吸引,脆炸的外皮令人不得不愛上
平常吃的春卷都是普通的餡,大概也想像到是什麼味道,這裡的與眾不同,餡不多,吃進口較清,反而更好吃。
上海春卷

雪菜鮮魚羹真的好喝,我並不是一個喜歡吃雪菜的人,這個羹的雪菜味道和湯融為一體,加上一片片薄薄的鮮魚,味道雖然說不上是濃郁,但淡淡的也不代表不好吃啊,有時吃得清淡一點反而是好事。
雪菜鮮魚羹

現在年輕人都好像很流行北上吃酸菜魚,不用北上也能在這裡吃到啦
滿滿的酸菜散發著酸味,大概已滲入魚塊當中。魚塊很大塊啊,質感結實,不會很容易散開,魚味香濃新鮮,和酸菜是很好的配搭。
酸菜魚

上網尋找才知道糟溜魚片是很傳統的一道京菜,鮮為人知的是原來裡面有紹興酒,難怪醬汁酸酸的,也十分稠身。雲耳配上帶有紹興酒的醬汁也算適合,魚片配上這個醬汁我還真的第一次試,感覺很新奇

糟溜魚片

開始的時候也不知道千子雞是什麼來的,上網尋找了一下,原來就像宮保雞丁。吃進口有很輕微的辛辣味道,鹹味真的剛剛好,不會過龍,雞肉也很嫩滑呀,極度推介這道菜

千子雞

桂花糕比起一般的清新,清甜,裡面的一朵朵小桂花給人感覺很治癒
吃進口味道不會太甜。
桂花糕

2019-11-03