2024-01-16
星期五既夜晚黎到天后覓食,發現呢間餐廳坐無虛席,坐低見到好多一家大細,扶老攜幼黎食飯,好溫馨既一間館子!🥰價錢好相宜,份量亦比預期中大份好多,好岩夜晚想食清清地又想慳錢既過黎食!🥟水餃叫左雙拼水餃,分別係北京羊肉水餃同山東白菜豬肉水餃。兩款都係標準既山東餃子,大大粒皮又豐滿,帶有麵粉香。餃子同廣東人食開個種薄皮大餡差好遠。我個人就唔太欣賞好似麵包咁厚身既皮🫣,但朋友仔鍾意佢夠煙韌口感一流!羊肉餃好爆汁,用上大蒜同京蔥,辟走羊蔥味同令鮮味更特出。白菜豬肉水餃都唔錯,菜肉比例平均,無臭豬味,再加上爽脆既白菜,已經好有咬口。兩款既餡料都好豐富,又有預先用醬油調味,食既時候唔洗點醋已經好夠味!🥢蔥爆牛肉感覺似係屋企會炒到出黎,鑊氣無一般中菜館咁猛烈,不過味道都可以接受!牛肉先用鬆肉粉醃過,再同洋蔥京蔥一齊爆香,牛肉沾滿蔥既香氣,餸飯一流。不得不提洋蔥炒得好脆口好惹味,忍唔住係咁食🧅🥢火腿炒津白津白係冬天當造既蔬菜,所以決定嗌合時既食材!好大碟好多津白🫶🏻津白味道清甜,帶少少甘味,再加上中華火腿一齊炒,鹹鮮既火腿配埋津白令人回憶起家的感覺!📍京香餃 天后清風街2號福華大廈地下A號舖
🥟水餃
叫左雙拼水餃,分別係北京羊肉水餃同山東白菜豬肉水餃。
🥢蔥爆牛肉
🥢火腿炒津白