嘩,講真,今次喺這間食肆食嘅粥品同腸粉真係給左我一個好驚喜啊🤩!皮蛋瘦肉粥滑到不得了,啖啖粥口感都細緻得黎,皮蛋夠味,肉絲瘦得嚟唔柴,真係話你知,一口接一口,停都停唔到。另一碗艇仔粥仲唔輸蝕,料真係實在到爆,啲魷魚鮮甜得滯,完全冇韌勁,食落好滋味。至於牛肉腸,嘩,條腸粉透晒光滑,牛肉多得嚟又嫩,配上特製醬汁,滋味一流。雖然炸兩唔夠熱辣辣,但呢個小瑕疵完全被美味蓋過,照食得好開心。呢間食肆真係一個食完會令人懷念嘅地方,玩到飽嘅口味,讓人次次都想再嚟過呀😋!下次一定要帶多啲人一齊嚟享受這份美食,因為食得開心,分分鐘就可以喺彌敦道上面走兩個圈先消化得嗮!🚶‍♂️🚶‍♀️

2022-11-20 1868 浏览
去左住泰安樓既朋友屋企玩 玩到六點幾就去食dinner 去左附近既一間大排檔 早黎就有位 食完已經好full 唔係好夠人手 上菜要等下主菜:啫啫介蘭煲大份又抵食 好香既蝦醬味 撈飯一流 介蘭新鮮主菜:炸子雞好出色 炸到個皮冇晒油 但保留到雞既肉汁味 大推薦主菜:招鹽九肚魚外脆內軟 真係出色 入面既魚肉好滑 外面既招鹽好有味 唔會太咸主菜:沙拉豬排又甜又咸 豬排又彈牙 仲有好多桃 略嫌個醬太多太甜 叫左杯啤酒 充滿大排檔既風味 3 條佬食左500 蚊 非常開心既一晚

主菜:啫啫介蘭煲

叫左杯啤酒 充滿大排檔既風味

3 條佬食左500 蚊 非常開心既一晚

2022-10-29
2022-10-13 1154 浏览
近排都係黎西灣河返工,雖然有太安樓係附近,但係要外賣無得坐,於是就係附近搵下野食啦見到街市有熟食中心就入去搵食啦😋 返工食飯最緊要 平 靚 正 飽好幸運地食到一碟好有鑊氣既炒飯 蝦醬牛崧炒飯 加凍齋啡 $50

見到街市有熟食中心就入去搵食啦😋
返工食飯最緊要 平 靚 正 飽

好幸運地食到一碟好有鑊氣既炒飯

蝦醬牛崧炒飯 加凍齋啡 $50

2022-10-13
2022-09-27 1065 浏览
這幾年的疫情,已經令我平時幫襯的晚飯店都倒閉了,是時候要找一些新歡😝經過疫情的洗禮,能夠留下來的應該都有一定嘅實力,今次揀呢間,係因為老公話好想試市政大樓啲食肆,而且離屋企好近😊一入店,煙霧離漫,諗緊係咪廚房通風唔好,吹晒啲煙出嚟,坐低留意先知原來係好多人喺度食煙😰餐牌上選擇不少,還好因為要等埋朋友可以慢慢揀,選了四餸一湯,上菜很快,第一味亮記小炒王,微辣惹味,有我喜歡的魚干👍🏻跟住係芝士中蝦伊麵,蝦新鮮沒有霉,味道上差點牛油,叫得呢味預咗邪惡,鮮牛油不能少😝招牌炸子雞- 皮脆肉嫩,老公一向對食比較腌尖,也讚雞做得很好👍🏻魚香茄子煲,老公點的,不是我的菜,一向很怕多油,嚐了個茄子,味道適中,不會過鹹,但好像吃不到我喜歡的鹹魚😝最後是魚雲豆腐菜湯,這個有家的味道,沒有落味精👍🏻鶴藪浸得剛剛好,不會太冧又索到魚湯味👍🏻👍🏻👍🏻整體菜式實在高出我的期望,很有驚喜,但晚飯時段真的太多人食煙了,怕食二手煙,睇怕好難再嚟,不過見到隔離叫炸大腸真係好想食,而且餐牌上好多菜式都想試,喜歡食煙和飲酒人士還是很好的選擇😊

招牌炸子雞
魚香茄子煲
招牌炸子雞
魚香茄子煲
2022-05-02 1089 浏览
呢間食店應該真係隱世食店,我地平時西灣河只想到有太安樓等等。但今次找左地膽帶路,如要星期 56一定要book位,好彩友人一早留定位,我由 6點坐到7點半佢地已經推左 8-10枱客。首先食左咕嚕肉,黑椒牛仔骨,豉油王炒麵,炸子雞,最正係,蝦多士!避風茄子!
炸子雞
炒麵
椒鹽豬扒
避風塘茄子軟骨蟹
题外话/补充资料: 野食好好味,真係有鑊氣, 但係好無奈環境差,個市政大廈唔知想點衛生差到咁。 想知呢度政府部門有冇搞過衛生!
2022-04-30
庆祝纪念
生日
炸子雞
炒麵
椒鹽豬扒
避風塘茄子軟骨蟹
  • 炒麵,炸子雞,蝦多士,黑椒牛仔骨
2022-01-18 699 浏览
疫情期間冇晚市堂食,唯有提早食!廚房小菜鑊氣十足!🤩推介必食蠔餅!墨魚炸波波!香口鬆脆。👍🏻我地掛住食冇影相,只影左個豉油皇鮮魷麵唯有等晚市堂食開返再去過食再補相
疫情期間冇晚市堂食,唯有提早食!
廚房小菜鑊氣十足!🤩
推介必食蠔餅!墨魚炸波波!香口鬆脆。👍🏻
我地掛住食冇影相,只影左個豉油皇鮮魷麵
唯有等晚市堂食開返再去過食再補相
2022-01-17 349 浏览
早餐A火腿絲麵+火腿煎蛋+牛油方包賣相:🐧🐧味道:🐧🐧包裝方面,火腿煎蛋會跟火腿絲麵放在同一個碗內,牛油方包則另外用膠袋裝好。味道方面,公仔麵由於並未分湯,麵身已浸致過淋,一夾即碎。火腿絲量適中,原片火腿無特別。煎蛋不會過老,但由於浸湯,因此已無煎後的薄脆口感。方包尚算新鮮,口感不算太乾,牛油量適中。奶茶賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧賣相方面,奶茶色澤金黃,一打開杯蓋已能聞到陣陣茶香,非常吸引。味道方面,茶味濃度適中,不會苦澀,入口甘香細滑,奶和茶比例合適,十分推薦。外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧在平日上午9點幾,由下單至領取外賣,需要約10分鐘。服務:🐧🐧🐧🐧大牌檔姐姐態度友善,在顧客等候期間會安排門口邊座位給予暫坐。🐧❤️結語:大牌檔奶茶名不虛傳。

火腿絲麵+火腿煎蛋+牛油方包

賣相:🐧🐧
味道:🐧🐧

味道方面,公仔麵由於並未分湯,麵身已浸致過淋,一夾即碎。

火腿絲量適中,原片火腿無特別。

煎蛋不會過老,但由於浸湯,因此已無煎後的薄脆口感。

方包尚算新鮮,口感不算太乾,牛油量適中。

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧

在平日上午9點幾,由下單至領取外賣,需要約10分鐘。

服務:🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:大牌檔奶茶名不虛傳。
2022-01-14
10 分钟 (外卖自取)
早餐
奶茶
住左西灣河幾年,呢間大排檔都係香港老字號近30年。最近疫情就走去試下,早午餐去食,除左茶餐客飯,居然有我最愛嘅羊腩食,羊腩係漏夜新鮮整,羊脂入口即化,超香。平時唔鐘意食羊嘅朋友都話好食。叫左佢加多杯熱奶茶,呢幾日寒流一食真係可以成日個人都暖晒。勁回味,有問到伙計夜市外賣自取有咩好食。佢地推介左糯米飯。又一個最愛。一碟份量真係可以食兩餐(夜晚細食)伙計仲教我地最好蒸返熱,到夜點 蒸熱後效果都係咁鮮味。因為生炒嘅關係,糯米飯都等左大約10-15 分鐘,但係同伙計傾下傾下就唔覺,超nice。
叫左佢加多杯熱奶茶,呢幾日寒流一食真係可以成日個人都暖晒。
勁回味,有問到伙計夜市外賣自取有咩好食。
佢地推介左糯米飯。又一個最愛。
一碟份量真係可以食兩餐(夜晚細食)
伙計仲教我地最好蒸返熱,到夜點 蒸熱後效果都係咁鮮味。
菜遠羊腩飯
真係生炒嘅瑤柱臘味糯米飯
2021-01-06
菜遠羊腩飯
真係生炒嘅瑤柱臘味糯米飯
  • 羊腩煲,生炒糯米飯
2020-04-27 931 浏览
一早本來同婆婆阿女去飲茶,點知到咗西灣河先知道海寶關咗門,我哋好失望,唯有去揾另一家店食,因為太早關係唔係咁多間開門。我哋去咗西灣河熟食中心裏面嘅亮記,我哋三人叫咗同款嘅雪菜肉絲米,一嚟到食第一啖已經覺得唔多妥,所以叫我女試下啲肉,佢一試就話酸,婆婆都話酸,同個女工講,佢再同師父講,師父話尋日先煮,唔會酸,跟住有個後生仔嚟,我同佢講啲肉絲酸嘅,叫佢試下,佢嘅答案係雪菜肉絲係酸嘅,係正常嘅酸,冇問題嘅。真係好好嘅答案,我食過咁多次都未試過係酸嘅,佢後來又話幫我哋換,我哋話唔洗,因為真係唔敢再試。
2020-03-17 584 浏览
咁啱行過西灣河,喺地鐵站附近求其搵間舖頭食野,估唔到搵到間大件夾抵食既舖😋😋午餐唔駛40蚊有湯有野飲真係唔講得笑😮😮,平得嚟又好食,午餐仲有10幾樣揀我帶住小朋友,兩個人叫一個餐,侍應都好好問我要一個湯定兩個湯😍😍叫左個什會炒麵, 呢啲炒麵最緊要夠鑊氣脆卜卜,佢真係做得到雖然唔係啲咩特別菜式,但佢既麵底比起出面茶餐廳既粗,脆卜卜咬落特別好味🙈😋😋最衰我唔係住西灣河🤣,如果唔係真係會成日走嚟食值得推介💪💪💪💪
叫左個什會炒麵, 呢啲炒麵最緊要夠鑊氣脆卜卜,佢真係做得到
最衰我唔係住西灣河🤣,如果唔係真係會成日走嚟食
值得推介💪💪💪💪
2020-03-17
2018-07-10 1719 浏览
一日嘅工作要加班至十点幾、正在諗吓係边度食啲嘢先返家、電話就响、原來係啲老友知我開夜未食反、就打比我、問我收工未、佢地話係西湾河亮記等我、去到嘅時候、佢地已經点左菜、有油泡鮮尤、菜心浸魚付、黑椒牛柳、炸青根魚、鮮尤好炸得好香好翠要來送啤酒一流、黑椒牛柳好冧、青根魚好香、最後加多個自家制牛油多士、唔係個個有、要熟客先有、飲飽食醉至後又埋单走人、因為明天要返早。

、去到嘅時候、佢地已經点左菜、有油泡鮮尤、菜心浸魚付

、黑椒牛柳、炸青根魚、鮮尤好炸得好香好翠

要來送啤酒一流、黑椒牛柳好冧

、青根魚好香

、最後加多個自家制牛油多士

2018-05-27 1180 浏览
其實同老公結左婚,搬到西灣河,我自己一直都未試過去西灣河市政大廈入面食野,今次就同老公試試亮記既早餐啦!亮記既早餐都好多選擇,有中式同西式,今次同老公就揀左一中一西既早餐試試。叫左碗艇仔粥,用料唔錯,有一般請仔粥用料,還有鯇魚片,粥也夠棉,不會食到一半變成水,真心推薦。另外還叫左蝦米腸粉,腸粉夠滑,蝦米也足料,再配合自己落的混醬,真係無敵。輪到西式早餐啦!沙嗲牛肉麵的牛肉就比較少左dd,但麵質唔錯,不會過淋。這個多士送上時還是脆的,配合牛油真的好好味,火腿炒蛋也不會過份油膩。奶茶真的是我杯茶啊!因為我比較茶味較濃的奶茶,這杯正合我口味,茶不會因為濃要苦澀。

2018-05-19
$30 (早餐)
2018-03-28 835 浏览
不嬲都係亮記Fans佢啲早餐好好食,晚餐都好有鑊氣又唔貴三個人食咗京都骨、墨魚餅同班腩煲京都骨超好味,酸酸甜甜。豬扒炸過好香又淋墨魚餅不嬲我的最愛,上臺熱辣辣。外脆內軟反而班腩煲味道比較淡,同好多燒肉埋單$304,好抵食!
不嬲都係亮記Fans
佢啲早餐好好食,晚餐都好有鑊氣又唔貴
三個人食咗京都骨、墨魚餅同班腩煲
京都骨超好味,酸酸甜甜。豬扒炸過好香又淋

墨魚餅不嬲我的最愛,上臺熱辣辣。外脆內軟
反而班腩煲味道比較淡,同好多燒肉
埋單$304,好抵食!
  • 墨魚餅
  • 京都骨
2018-01-26 732 浏览
上次幫襯係10月, 事隔兩個月 再來了這邊工作, 可惜由於公司取消西灣河這個點, 往後再來機會不大了, 今次午餐點了: 黑椒茶樹菇肉絲飯 價位大部份是在$38, 這是個飯同餸分開上的餐, 個餸有少少似炒小菜咁, 拿過來時還帶起陣陣黑椒香氣, 有大量爽口芽菜, 茶樹菇走油後會走去那份菇的苦澀味, 肉絲則普通醃過的瘦肉絲還好醃味只是淡口味, 整個小菜纖維豐富, 肉不多, 雖然將來沒太大機會再來但也讓這最後一次留個美好 回憶吧!
2017-12-14
2017-10-15 615 浏览
呢個年頭35蚊的碟頭飯套餐已經好難搵,但…搵到喎!重要係地鐵站附近, 只不過呢個地鐵站就未必係一般人的熱門出沒地點啦!22/June來西灣河做野, 唔熟地頭, 睇過麥記,大快活都唔啱心水, 見斜對面有個”街市”咪多數都有熟食檔囉! 行過去果然係有嘅, 但這街市熟食排檔在地下無須上樓很方便, 但在賣海鮮那邊天氣潮濕下地面濕濕地, 感覺似麻麻不過枱面抹得都乾淨, 客人不多, 午餐大概只有5-6款, 我叫咗茄子免治肉碎飯, 一個冚汁上飯面嘅碟頭飯, 茄瓜免治肉碎有咸香微辣有鑊氣完完全全嘅大排檔風味, 例湯ok , 奶茶就一般啦!06/July 同樣情況來到西灣河做野, 這天點了”蒜香豆豉蒸排骨$36 好簡單的蒸排骨本應好穩陣,但往往最安全的地方就係最危險的陷阱, 呢次中招了, 排骨面的生粉一舊舊咁, 口感異常的怪, 排骨是什麼味道也沒有, 只能靠碟底的豉油汁點綴一下, 由於現今的蒸飯餸的蒸排骨唔會有兩條菜只有蔥花, 唔食排骨的話就只有汁撈飯了, 估佢唔到黎兩次, 一次天堂一次地獄

估佢唔到黎兩次, 一次天堂一次地獄
茄子免治肉碎飯
蒜香豆豉蒸排骨