2022-08-21 455 浏览
#fatxmongkok #fatxcausewaybay ‼️ 人和荳品廠‼️•① [ 魚 肉 煎 豆 腐 ] | 好好食!可以ᴇɴᴄᴏʀᴇ 雖然望落去好簡單,但煎得唔會太乾,當小食真係好唔錯✧*。٩(ˊᗜˋ*)و✧*。|𓋪9.5/10•② [ 豆 腐 花 ]|質感比起正常的較硬和挺身!豆味挺濃~|·Yan Wo Dou Bun Chong (Causeway Bay)55 Jardine's Bazaar, Causeway Bay#food #hongkong #foodie #MK #Mongkok #mongkokfood #旺角 #旺角美食 #旺角食好西 #旺角食乜好 #旺角食物 #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食#cwb #causewaybay #causewaybayfood #cwbfood #cwbfoodie #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣食物
#fatxmongkok #fatxcausewaybay
‼️ 人和荳品廠‼️

① [ 魚 肉 煎 豆 腐 ]

| 好好食!可以ᴇɴᴄᴏʀᴇ
𓋪9.5/10

② [ 豆 腐 花 ]

|質感比起正常的較硬和挺身!
豆味挺濃~|

2022-08-12 298 浏览
早陣子吃得比較豐盛,所以這天想來個輕盈一點的午餐,見到人和荳品廠,覺得吃豆製品也是不錯的選擇。作為荳品專門店,餐牌上供應的食物及飲品都是豆製品為主,要飽肚一點可選豉油皇炒麵或柴魚花生粥。店舖格局稍稍擠迫,但都乾淨企理,都適合安坐吃幾件小食。點了一碗凍豆腐花及一份魚肉煎豆腐當午餐。魚肉煎豆腐,店內有一塊大煎板一直煎著魚肉豆腐,客人即點就可即上,夠熱焫焫。一份魚肉煎豆腐有4件,豆腐質感結實,外層煎得金黃微脆,而內裡軟嫩,帶有豆香。魚肉雖然較薄身,但都煎得夠可口,在豆腐之上增添一點魚肉香。凍豆腐花,好滑溜,加了糖水,不用加黃糖,甜味已足夠!味道不會過甜之餘,還嚐到豆腐花的豆香,夠真材實料!簡單的一餐,能嚐到豆香滿溢的豆製品,已感滿足。
凍豆腐花

簡單的一餐,能嚐到豆香滿溢的豆製品,已感滿足。
2022-05-24
凍豆腐花
2022-07-22 312 浏览
今日來到銅鑼灣趕時間去上堂隨便搵左間小食入去食叫左杯豆漿同鯪魚煎豆腐豆漿有好香豆味 亦不會太甜而鯪魚煎豆腐 舖頭入面都見到好多人叫豆腐豆味重 鯪魚肉薄薄地唯獨煎得較油膩
今日來到銅鑼灣趕時間去上堂
隨便搵左間小食入去食
叫左杯豆漿同鯪魚煎豆腐
豆漿有好香豆味 亦不會太甜
而鯪魚煎豆腐 舖頭入面都見到好多人叫
豆腐豆味重 鯪魚肉薄薄地
唯獨煎得較油膩
2022-07-16 252 浏览
- 人和荳品廠係銅鑼灣F出口一條直路就到~ Openrice上面寫佢12:00開,不過其實店舖門面寫佢11:30就開,自己嗰日差唔多時間去到都可以即刻入去食😌🥣(凍)芝麻糊豆腐花💰20 應該係直接喺雪櫃拎出嚟,所以叫咗唔夠30秒就有啦😆原來芝麻糊同豆腐花咁夾,就算一齊食都仲會食到黃豆香;豆腐花好嫩滑,而且因為芝麻糊甜甜地,所以自己冇加黃糖都覺得好食!如果芝麻糊可以再稠身啲就好啦😋·其實佢仲有好多款豆腐花,另外見到唔少人都會叫一份滷水豆腐/魚肉煎豆腐+豆漿,整體嚟講係抵食又健康嘅小食/甜品之選🤤👍🏻
🥣(凍)芝麻糊豆腐花💰20 [4/5]
應該係直接喺雪櫃拎出嚟,所以叫咗唔夠30秒就有啦😆
整體嚟講係抵食又健康嘅小食/甜品之選🤤👍🏻
  • 芝麻糊豆腐花
2022-07-15 334 浏览
下午茶時間行過銅鑼灣人和荳品廠,被佢地櫥窗煎緊豆腐吸引左,發覺好多人等緊位同外賣👀👀反正唔貴就試下呢個小食做下午茶😙要了兩樣野,一個係熱的豆腐花,唔好意思,係我唔記得一開始影相😝😝豆腐花係幾滑,仲有好多水浸住😆 有一包紅糖跟。另一個係一份4件的魚肉豆腐,食剩一件先記得影相,哈哈😂呢個魚肉豆腐都係好滑,表面外皮煎香過,有咬感,四件仔魚肉豆腐$20。成個下午茶(豆腐花+魚肉豆腐)加埋就係$34,總結四個字:一試無妨。餐牌如下

反正唔貴就試下呢個小食做下午茶😙

豆腐花

豆腐花係幾滑,仲有好多水浸住😆 有一包紅糖跟。

另一個係一份4件的魚肉豆腐,食剩一件先記得影相,哈哈😂

餐牌如下

2022-07-15
5 分钟 (外卖自取)
  • 豆腐花
2022-06-23 351 浏览
老字號既人和荳品,真係平靚正之選~《柴魚花生粥》$25最鐘意呢度既柴魚花生粥,一上枱已經聞到好香,大大碗又足料,粥底棉滑啖啖都食到柴魚同花生,正😋《鹵水豆腐》&《魚肉煎豆腐》$20叫得荳品廠佢真係一d都無失禮呢個名,兩款豆品都豆味香濃,而且質地仲好滑添,好味❤
老字號既人和荳品,真係平靚正之選~

《柴魚花生粥》$25

柴魚花生粥

《鹵水豆腐》&《魚肉煎豆腐》$20

鹵水豆腐

柴魚花生粥
鹵水豆腐
2022-05-21 361 浏览
每次經過此小店,都滿載愛的回憶⋯⋯小女從小在附近返學,好多時放學後正值下午茶時間,要係附近搵一間適合小朋友食小吃嘅地方,既要乾淨衛生,又要店家不嫌麻煩招待小朋友,實在困難。但人和嘅老闆娘同員工,對隔離學校嘅學生都份外親切友善。係銅鑼灣,可以只花十元八塊,坐低飲杯豆漿或吃小吃嘅食店,人和真係碩果僅存。因為佢哋賣嘅不只係豆品,仲有佢哋嘅人情味。始終係銅鑼灣呢個黃金地段,做呢種十元八塊嘅飲食生意,確實係生存不易。但店中各人,都好似一班七八十年代嘅老街坊咁。讓你開開心心咁入去遏一遏,飲杯豆漿,食碗豆腐花,再各有各忙。多謝人和,令到小女可以經歷媽媽兒時嘅人情味
每次經過此小店,都滿載愛
的回憶⋯⋯

多謝人和,令到小女可以經歷媽媽兒時嘅人情味
2022-05-13
  • 豆腐花
  • 豉油王炒麵
  • 滷水豆腐豆卜
  • 柴魚花生豬骨粥
2022-05-09 245 浏览
好耐都未飲過豆漿同埋食煎豆腐,下午經過渣甸坊,覺得個肚有少少餓,於是走入去飲杯豆漿,食返件煎豆腐。$8一杯凍豆漿,中規中矩,凍凍地,有豆味。$20一碟魚肉釀豆腐,有四舊,魚肉雖然薄薄地,但係煎得燶燶地,加埋隨脆脆地豆腐表面,加少少豉油,都可以頂肚。唔錯,下次試吓啲炒麵睇吓點樣。
$8一杯凍豆漿,中規中矩,凍凍地,有豆味。
2022-05-06
幫襯勁買💛人和荳品專門店 Yan Wo Dou Bun Chong🫘開業多年嘅老字號 🕰 多年來見證住時代嘅變遷🎞香港人「快」是硬道理🇭🇰 排隊快、落單快、上菜快、埋單快都係💨 收銀嘅計數速度奇快,由你離開座位行到過去諗住俾錢,老闆已經計完總數幾錢,佩服🧮 魚肉煎豆腐🎛Pan-fried Tofu with Fish Meat 一入到舖頭已經聽到滋滋聲,原來餐廳嘅招牌菜「魚肉煎豆腐」係即煎,保證係熱辣辣上枱🔥豆腐外脆內軟,鯪魚肉質爽滑💢 鮮而不腥,油而不膩♨️可以跟個人喜好加豉油,甜醬,辣椒醬🫙🌶豆腐花🧱Soya Bean Dessert餐廳另一主打嘅豆腐花有十幾款口味🍫🥥🥭🥛 滑捋捋嘅豆腐花入口即溶💧豆味馥郁香醇,加埋糖水同任落唔嬲嘅黃糖🟨真材實料 樸實不花巧⚖️支持良心小店💛
幫襯勁買💛

人和荳品專門店 Yan Wo Dou Bun Chong🫘

開業多年嘅老字號 🕰 多年來見證住時代嘅變遷🎞

香港人「快」是硬道理🇭🇰

魚肉煎豆腐🎛
Pan-fried Tofu with Fish Meat
魚肉煎豆腐 Pan-fried Tofu with Fish Meat

豆腐外脆內軟,鯪魚肉質爽滑💢
鮮而不腥,油而不膩♨️
可以跟個人喜好加豉油,甜醬,辣椒醬🫙🌶

豆腐花🧱
Soya Bean Dessert
豆腐花 Soya Bean Dessert

真材實料 樸實不花巧⚖️

支持良心小店💛
豆腐花 Soya Bean Dessert
2022-01-23 583 浏览
今日下午茶時間有啲肚餓,想食啲豆品小食,於是同男朋友來到呢度食個下午茶。我哋叫咗三樣嘢一齊share食。三款都好好味。香煎魚肉豆腐豆腐煎得金黃香脆,熱辣辣,豆腐滑滑,有黃豆香,但魚肉較少。加少少辣醬一齊食,超好味嘅一個小食。豉油王炒麵炒得不油膩,味道剛好,麵條不會太過硬或太過軟,簡單以豆腐卜及椰菜做配料。熱豆腐花好滑,很不錯,加上紅糖食,百吃不厭。今次我哋冇叫到飲品,下次再嚟,一定要試飲埋佢哋嘅豆漿先得。
我哋叫咗三樣嘢一齊share食。三款都好好味。

香煎魚肉豆腐

豉油王炒麵
熱豆腐花
好滑,很不錯,加上紅糖食,百吃不厭。

今次我哋冇叫到飲品,下次再嚟,一定要試飲埋佢哋嘅豆漿先得。
2022-01-18 345 浏览
人和荳品廠💛豉油皇炒麵 $18黑糯米豆腐花 $23-豉油皇炒麵入邊有豆卜 韭菜 椰菜份量比起其他嘅冇咁多啱啱好一人份量啦👻枱有甜醬俾你落都幾好味嘅🤤有豆卜同椰菜冇咁油膩豆卜加多咗個軟林林嘅口感😆.黑糯米豆腐花 豆腐花堅係滑🤤黑糯米都ok足料有d係比較hey 有d係一嚿嚿👻整個偏甜🥺 可能因為糖漿但我食慣咗亞玉3蚊豆腐花所以覺得呢個有d貴🥲-29/8 eat唔寫得好詳細㗎啦💁🏻‍♀️個阿姨一開始吹我地落單🥺-好味程度:🌕🌕🌕🌑🌑抵嘅程度:🌕🌕🌕🌑🌑服務態度:🌕🌕🌕🌑🌑會回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑
人和荳品廠💛

服務態度:🌕🌕🌕🌑🌑
會回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑
2021-08-29
2021-12-19 429 浏览
想食個快嘅唔一定要去快餐店🍔!「人和荳品廠」裝修懷舊,綠白格仔地磚同向日葵牆紙🌻,仲有黃色蝴蝶飛咗入嚟~一邊食豆腐,一邊聽住煎豆腐嘅滋滋聲同此起彼落嘅落單叫聲🧓🏻,唔好睇小上咗年紀嘅店員姨姨,個個都親切又有效率㗎!————————————————👅 魚肉煎豆腐($18)👍🏻 薄魚肉煎到脆卜卜,豆腐又好滑😽,調味重白胡椒粉,可以加啲豉油提鮮👅鹵水豆腐豆卜($18)👍🏻鹵水豆腐同煎豆腐又唔同食法😎,更滑同豆味香濃,豆卜索晒甜滷汁,啖啖爆汁👅豉油王炒麵($18)🔸 材料簡單,只有椰菜同豆卜,最好嘅係炒麵唔會太油膩🆗,麵質爽口,加甜醬係常識吧👅豆腐花(凍熱同價$14)👍🏻 口感輕盈又滑不溜口😛,本身加咗少少糖水,可以按個人喜好再加👅 豆漿(凍熱同價$8)👍🏻豆漿甜度岩岩好🥛,帶出豆香又不膩喉———————————————— 🚩總結:係傳統嘅港式味道😽———————————————— 🌟注意:只收現金————————————————📍 人和荳品廠地址:銅鑼灣渣甸街55號.🗺地區:#bem銅鑼灣📥分類:#bem小食💰人均消費:#bem_50蚊或以下

————————————————
👅 魚肉煎豆腐($18)

👅鹵水豆腐豆卜($18)

👅豉油王炒麵($18)

👅豆腐花(凍熱同價$14)

👅 豆漿(凍熱同價$8)
👍🏻豆漿甜度岩岩好🥛,帶出豆香又不膩喉
🚩總結:係傳統嘅港式味道😽
🌟注意:只收現金
📍 人和荳品廠
地址:銅鑼灣渣甸街55號
🗺地區:#bem銅鑼灣
📥分類:#bem小食
💰人均消費:#bem_50蚊或以下
2021-12-01 379 浏览
豆腐呢味野,我諗大家都食唔少😌今次專誠同大家推介去呢間「人和荳品廠」度食豆腐啦😆唔好心邪呀,呢間老店d豆類製品真心好食ga😋 豆腐香滑,再配搭唔同煮法,平平地食個貼地好西啦👍🏻​————————————————​🥇魚肉煎豆腐($18)🥈鹵水豆腐($18)🥉豉油皇炒麵($18)豆腐花($14)豆漿($8)————————————————​​味道:🌕🌕🌕🌕🌑抵食:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑————————————————​📍 人和荳品廠: 銅鑼灣渣甸街55號
豆腐呢味野,我諗大家都食唔少😌
今次專誠同大家推介去呢間「人和荳品廠」度食豆腐啦😆
​————————————————​
🥇魚肉煎豆腐($18)
🥈鹵水豆腐($18)
🥉豉油皇炒麵($18)

豆腐花($14)
豆漿($8)

環境:🌕🌕🌕🌑🌑
————————————————​
📍 人和荳品廠: 銅鑼灣渣甸街55號
2021-11-13 404 浏览
以前仲翻緊學嘅時候一個星期尼食三四次😂皆因佢真係平靚正前幾日路過心血來潮買咗d外賣🌝質素冇變 十年如一日大份夾好食🤤今次嗌咗熱黑糯米豆腐花 炒麵 同煎魚肉豆腐 最啱凍天氣食🥳推薦👍🏼
以前仲翻緊學嘅時候一個星期尼食三四次😂皆因佢真係平靚正
外卖自取
  • 豉油皇炒麵
2021-11-13 244 浏览
講到食豆腐,豆花,飲豆漿問親香港人都會話 人和因為佢係香港人既牌子係香港已經好耐歷史而今日我就去左銅鑼灣既分店店面唔大坐位都好沙甸下午巿要4人一枱,應該都幾逼夾可以見到店員煎豆腐新鮮熱辣首先點左杯凍朱古力豆漿跟住就係魚肉煎豆腐一碟4件可以自己落泰式辣醬點黎食之後係鹵水豆卜拼豆腐大大碟,好入味最後叫左個凍既黑糯米豆花全場既姨姨叔叔好有默契大家雖然細細聲叫單,但係都無出錯其實佢仲有豉油王炒麵同柴魚花生粥架不過我無咩興趣所以無點黎試
講到食豆腐,豆花,飲豆漿
問親香港人都會話 人和

之後係鹵水豆卜拼豆腐
大大碟,好入味
最後叫左個凍既黑糯米豆花

全場既姨姨叔叔好有默契
大家雖然細細聲叫單,但係都無出錯

其實佢仲有
豉油王炒麵同柴魚花生粥架