2015-02-09 1894 浏览
好耐無試過幾個frd出黎食飯今晚在咁多間餐廳中搵到呢間我地2男3女 可以食到既野唔係太多我地點左2個飯 2個烏冬 + 1個雜菜煲呢個滑蛋豬扒飯雖然好普通但係真係好好味d蛋好嫩滑 加埋d厚厚既豬扒口感真係一流d豬扒雖然厚,但係一d都唔un正~~~呢個雜錦飯我真係舉腳推介但係其實唔係人人鐘意食我之所以咁欣賞呢個飯都係因為佢既配搭全部都係我鐘意既特別既秋癸同納豆當將全部野撈埋一齊之後所有納豆、秋癸、三文魚、tuna魚、菇片、蛋汁食得出有啖啖既納豆香味真係好鐘意食納豆既肥牛湯烏冬其實就普普通通不過都ok既呢幾隻蠔同個烏冬其實係配埋個雜菜煲一齊食既但係個煲一到就掛住食,所以唔記得影相~~呢個煲一直滾住,煮到咁上下個湯都煮到好濃味配埋個烏冬食真係一流仲有碟少少的刺身跟呢個煲!呢間日本野雖然價錢都唔平但係環境食物都唔算適合幾個朋友一齊Share一齊食,傾下偈咁推呀!
好耐無試過幾個frd出黎食飯
今晚在咁多間餐廳中搵到呢間
我地2男3女 可以食到既野唔係太多

我地點左2個飯 2個烏冬 + 1個雜菜煲
呢個滑蛋豬扒飯雖然好普通
但係真係好好味
d蛋好嫩滑 加埋d厚厚既豬扒
口感真係一流
d豬扒雖然厚,但係一d都唔un
正~~~
雜錦飯
呢個雜錦飯我真係舉腳推介
但係其實唔係人人鐘意食
我之所以咁欣賞呢個飯
都係因為佢既配搭全部都係我鐘意既
特別既秋癸同納豆
當將全部野撈埋一齊之後
所有納豆、秋癸、三文魚、tuna魚、菇片、蛋汁
食得出有啖啖既納豆香味
真係好鐘意食納豆既
肥牛烏冬
肥牛湯烏冬其實就普普通通
不過都ok既
蠔烏冬
呢幾隻蠔同個烏冬其實係配埋個雜菜煲一齊食既
但係個煲一到就掛住食,所以唔記得影相~~

呢個煲一直滾住,煮到咁上下個湯都煮到好濃味
配埋個烏冬食真係一流
刺身
仲有碟少少的刺身跟呢個煲!

呢間日本野雖然價錢都唔平
但係環境食物都唔算
適合幾個朋友一齊Share一齊食,傾下偈咁
推呀!
2015-02-01
雜錦飯
肥牛烏冬
刺身
2015-02-05 1469 浏览
星期日,若有時間,總想找老爸一起去飲個茶食下野,邊個俾錢都好,陪屋企人永遠是一件開心的事。本來,我們的計劃是去飲茶的,可是,新城市廣場的酒樓實在太爆,要等位,的確要等上一個小時才有得食,於是太太同我就轉落一層,看看有沒有別的選擇。問了不少食肆,看了不少食肆,不用等太耐的,又有東西啱一家大細食的,就只有這《今助日本料理》。食日本料理,太太最擔心的就是冇野啱食,因為一般的日式食店,適合素食者食用的食品不多,一定要帶口問一問,問到有這一個腐皮烏東可食,太太就立即決定轉來這兒了。腐皮烏東,湯底是味道清而且帶甜味的醬油湯底,是一般日本人整烏東的清淡味道,厚厚的腐皮,入口帶煙韌,內裡的汁液也有少少甜,清清地而充滿香口味道,很好。另一個是海老拌烏東,本以為是一個冷烏東,但入口卻是有微溫,是暖暖的。海老即是蝦,入口感覺就是新鮮爽甜,而沒有多浸湯的烏東,入口份外的煙韌,十分之有咀嚼感,而這一種,就是我時常追求的烏東感覺了。我們叫了一份壽司定食,當中的魚生,一看就知道這並非最上等的食材。不過,入口的感覺尚算是新鮮,尤其是帶子壽司夠大隻,縱使味道未算最鮮甜,也是可以接受的。配合壽司,有一個湯,而且這不是一般

配合壽司,有一個湯,而且這不是一般的麵豉湯,入口有豆香味,但不濃,材料多,清清甜甜,不錯。
媽子來了一客鰻魚飯,鰻魚雖不見得大份,但味道總算夠香,醬汁味道濃,蓋在這一個丼上也是夠好味道的。
老爸點上了滑蛋豬扒飯,豬扒入口既香又爽脆,多了滑蛋也等同多了幾分的香口感覺,豬扒同蛋汁,完美地滲入米飯之中,不會不好吃。
這一餐日式午餐,雖不算很完美,但總算是做得好味道,尤其是豬扒飯,我們不得不叫好。再者,烏東也是值得我們一讚的。
2014-12-07 2578 浏览
沙田新城市廣場7樓有一系列不同國家菜式的餐廳,今次食今助,沒有lunch set, 價錢由$6x 至 百多元不等。這個是$6x 滑蛋豬扒飯套餐, 日本傳統喜歡又飯又烏冬,這間餐廳的烏冬好粗,是我暫時食到的最粗,不過味道都不俗。而小食的芽菜酸酸的有點怪。滑蛋豬扒飯份量十足,我也未能食畢。蛋夠滑帶點濕潤,拌飯好滋味,而豬扒炸粉雖薄但肉較厚同實,不過都可以,比預期中好味。 但進餐時覺得餐廳好焗好熱,較入的座位沒有冷氣。

滑蛋豬扒飯 套餐

滑蛋豬扒飯

但進餐時覺得餐廳好焗好熱,較入的座位沒有冷氣。
2014-11-27
滑蛋豬扒飯 套餐
滑蛋豬扒飯
原本想點壽司一個壽司SET,其中一件壽司有蝦,因為我們不想食蝦,問店員那件蝦壽司可否轉為其他,她竟跟我說"你唔食蝦可以唔食果件"我們點了另一款壽司SET,這個SET有十二件卷,三件魚壽司一件帶子,先講賣相 - 賣相很一般,跟MENU圖片有出入,十二件卷中有一半的料都不能置中,令賣相更差再講味道,飯的質地有D奇怪,有D一"PAT PAT",無一粒一粒飯的感覺,而且吃不到卷入面那些料的味道我們還叫了一個咖喱烏冬,烏冬好淋,一D都唔彈牙,咖喱味道還可以本來還叫了一個魚SET,幸好店員後來說沒有魚,CANCEL了那個SET以後不會再來了

以後不會再來了

2014-11-10
2014-11-10 2344 浏览
晨早 9 點幾醉醒左係屋企發呆,好采朋友仔得閒食 lunch,悶悶地走去沙田食拉麵啦,順便我都想睇睇有無野買。門外 display 既仿真食品好靚喎 ﹗原來今助係無拉麵架烏,只有烏冬供應,是但啦。山長水遠仲要等左 35 分鐘先有位,四周半數以上都係大陸人,仲要揀錯舖頭囉 ﹗肥牛海鮮什錦湯烏冬配日本甜醬油湯底,Not Good!甜得有點過份,湯底得個甜字,蓋過所有牛味海鮮味,單調致極。烏冬質感似足油渣麵,硬屈屈又乾爭爭,完全唔嫩滑,噹噹好食過佢。唯一欣慰既係海鮮什菜質數同味道還可以,帆立貝蜆仔蝦天婦羅好味,冬菇金菇溫泉蛋好食。肥牛免免強強,口感好棉,吸收晒甜醬油味道,好甜但略有點羶味。三色刺生,刺生最穩陣 ﹗鱆紅魚香甜彈牙有咬口,三文魚及甜蝦都好新鮮,好好味呀 ﹗正 ﹗五目飯,睇相以為係五穀飯添。日本米都係較濕較黏口,感覺好滯。味道有點藥材味有點蔘鬚既味道,我只食左兩口,放棄。

肥牛海鮮什錦湯烏冬配日本甜醬油湯底
五目飯
三色刺生
2014-11-08
三色刺生
不過不失,這個價錢算交足功課了。服務也不錯,服務員有多次添茶。我們未到6點入座,所以不用等位,但一過6點,突然好多客出現,6點半來的人已經要開始輪飛了。本來覺得2人位都幾鬆動,但都唔夠放定食,每個定食都搞到好大推頭咁,一小件豆腐又要用個大木盒煲住。。。。不過豆腐都好滑。刺身味道不算十分濃郁,但都尚算新鮮好食。未熟時既蠔隻隻都好大隻架.....與圖片相符,見到都覺好好味,事實亦不錯。豆腐份量其實不算多,豆腐很滑有豆味,不過這個格局就太多此一舉了。
刺身味道不算十分濃郁,但都尚算新鮮好食。
2014-10-19
2014-10-23 2171 浏览
作為一個純正「港島人」,來到沙田「揾食」毫無頭緒。 同行朋友推介這間日本餐廳- 今助,食物果然不令人失望,但服務質素及等候時間方面,有待改善。星期六下午三點左右到達,過了午飯時間都要等約25分鐘。往店內一看,侍應們見到空枱都唔執,站在一旁聊天。就餓到暈的我和友人,只能繼續無奈的等待。 幸好食物質素不錯。個人推介魚生飯,內有三文魚、帶子、吞拿魚及三文魚籽等。魚生肥美鮮甜,幾乎能夠一啖魚生一啖飯。較為遜色的是冷烏冬,淡日式麻醬加上柚子碎、葱花及芝麻。芝麻雖香,但柚子碎有少許苦澀味。對於女性而言,即使以「餓到暈」的狀態lol , 份量是相當足夠,有飯又有烏冬,平時的狀態可能會吃不完。餐廳內的女侍應是穿日本和服和木屐,在其他大眾化日本餐廳較少見。
作為一個純正「港島人」,來到沙田「揾食」毫無頭緒。
就餓到暈的我和友人,只能繼續無奈的等待。

$85 魚生飯配冷烏冬
2014-10-11
2014-10-14 1825 浏览
去到沙田,朋友推介這間日本餐,果然不令人失望!唯一缺點就是等候時間太久,下午三點左右都要等約20分鐘。值得一讚的是魚生飯魚生肥美鮮甜,店家完全不吝嗇,幾乎是一啖魚生一啖飯較為遜色的是冷烏冬,淡日式麻醬加上柚子碎、葱花及芝麻。芝麻雖香,但柚子碎有少許苦澀味。整體不俗!
去到沙田,朋友推介這間日本餐,果然不令人失望!
唯一缺點就是等候時間太久,下午三點左右都要等約20分鐘。

值得一讚的是魚生飯
魚生肥美鮮甜,店家完全不吝嗇,幾乎是一啖魚生一啖飯

魚生飯配冷烏冬 $85
2014-10-11
魚生飯配冷烏冬 $85
2014-10-03 1924 浏览
非常一般, 烏冬好'諗'不彈。蒸碗蛋無蛋味!Sushi 都唔掂! 非常一般, 烏冬好'諗'不彈。蒸碗蛋無蛋味!Sushi 都唔掂! 非常一般, 烏冬好'諗'不彈。蒸碗蛋無蛋味!Sushi 都唔掂! 非常一般, 烏冬好'諗'不彈。蒸碗蛋無蛋味!Sushi 都唔掂! 非常一般, 烏冬好'諗'不彈。蒸碗蛋無蛋味!Sushi 都唔掂!
2014-09-28 1767 浏览
我同朋友係閒日夜晚去食,等左大約半個鐘就有位。叫左2個set,一個係迷你魚生飯+天婦羅烏東+燉蛋,另一個係迷你饅魚飯+三文魚刺身+烏東+燉蛋。迷你飯細細地,食完仲有quota食其他野。饅魚飯味道岩岩好,唔會太甜。但個天婦羅浸住係烏東到,好快林,個人認為分開上會好d。
2014-09-22 1953 浏览
今日係新城市行街,比呢間鋪show出黎既食物吸引左,入左去食。呢間餐廳都算多野揀,好多類型既定食都有!叫左個牛肉鍋烏冬,雖然都幾普通,唔太特別,但係佢個價錢都唔貴,所以我覺得可以接受。個烏冬都幾好食,牛肉唔太韌,烏冬係滑身嗰隻,配料都唔錯,幫到成個烏冬加分。另外,個天婦羅就麻麻,不過啲料唔算好足,淨係得層脆皮,脆皮之下既料就無咩味又少。
2014-09-08 2074 浏览
Weekday很少會在沙田出沒,以為處處都是空桌子?未免太低估新城市了!12:15入座還好,到12:45就已經座無虛席,想吃最好就預先取票啦!一心想吃壽司餐,但看到餐牌琳琅滿目,最後點了一個「全包宴」松花堂弁當。麵豉湯味道一般,但絕對不是水稀稀隨便煮出來的,油豆腐是加進去不久的,吃起來還有嚼勁,並非lum bed bed的,還有蘿蔔丁和蒟蒻。成品表現出來有幾分是一回事,至少我看到誠意了。Tataki牛柳類似火炙,帶著黑胡椒的表面7分熟,假如能保持粉紅色就更好了。裡面是生的,就這樣吃能吃出牛肉本身的味道,鮮嫩鮮嫩的!但沾上醋汁就吃不出味道了。燒鯖魚是正常野~鰻魚蛋卷跟平常吃的蛋卷有點分別,此蛋卷層層分離,比較像腐皮、腐竹那類東西,中間的鰻魚也容易從中脫離。刺身有鱆紅魚、三文魚和大甜蝦。三文魚好軟,但並不是多油脂的那種。大甜蝦十分新鮮,讚!天婦羅有蝦、番薯、冬菇和青辣椒。本以為紫色一圈的肯定是茄子,原來是番薯!天婦羅整體炸漿偏多和硬。雖然食物味道普通,但整個套餐一次過滿足多個願望,吃下來絕對是大滿足!

早前約左朋友去沙田食飯大家好耐都冇食日本菜於是決定去新城市廣場7樓的今助食晚飯我地兩個人每人點了一個SET我點的是牛肉溫泉蛋烏冬 及香蔥吞拿魚魚生飯御膳 $135一個餐包 蒸蛋 魚生飯 及烏冬初初以為 兩個份量都會很細點知黎到 嘩~!!都嚇我地一跳呢係正常REGULAR SIZE牛肉溫泉蛋烏冬正正常常湯烏冬香蔥吞拿魚魚生飯這個是我最期待的又令我超級驚喜的其實我好鐘意食吞拿魚魚生蓉飯的好多時去到D餐廳食 魚生蓉份量通常好少唔夠撈飯架不過呢度呢個 真係唔可以唔提!!!!佢D魚生蓉 係好似肉餅咁厚架!!!!大滿足呢~!!朋友點的是明太子釜玉撈烏冬 蒲燒鰻魚御膳$150有魚生 蒸蛋 鰻魚飯 同撈烏冬 都係REGULAR SIZE黎架~!!魚生 新鮮~NICE撈烏冬 初初以為係凍架原來係暖暖地的~鰻魚飯 粒粒飯被鰻魚汁包住架!!!!我好鐘意佢個鰻魚飯同埋超級鐘意佢個吞拿魚蓉肉餅飯!!!!

早前約左朋友去沙田食飯

又令我超級驚喜的

其實我好鐘意食吞拿魚魚生蓉飯的

好多時去到D餐廳食 魚生蓉份量通常好少

唔夠撈飯架

不過呢度呢個 真係唔可以唔提!!!!

佢D魚生蓉 係好似肉餅咁厚架!!!!

大滿足呢~!!
朋友點的是明太子釜玉撈烏冬 蒲燒鰻魚御膳$150

有魚生 蒸蛋 鰻魚飯 同撈烏冬

都係REGULAR SIZE黎架~!!
魚生 新鮮~NICE
撈烏冬 初初以為係凍架

原來係暖暖地的~
鰻魚飯 粒粒飯被鰻魚汁包住架!!!!
我好鐘意佢個鰻魚飯

同埋超級鐘意佢個吞拿魚蓉肉餅飯!!!!

2014-08-19 2299 浏览
又輪到慶祝八月之星嘅飯聚,主人家想食日本菜,有得一大班人食而又唔想食放題,今助係一個唔錯嘅選擇。雖然價錢唔平,但因為一個套餐嘅份量好多,基本上叫四、五個set已夠七、八個人食。(利申:幾乎全女班)辣豬肉鍋同味噌蠔鍋都唔錯。豬肉鍋只係微辣,大家都食得到;味噌蠔鍋嘅蠔係有啲腥,熟咗都腥。但個湯嘅味真係教得幾好,響呢個moment嚟講(睇落去就知)而且個鍋又有好多豆腐,好有豆香味;又有金菇、鮮冬菇同椰菜,感覺好健康。等大家食咁啲料後,就落烏冬去滾熱嚟食。因為烏冬本身係熟,所以基本滾到佢熱番就食得。烏冬唔係幼身嘅讚歧烏冬,而係公主我最愛,比較粗身彈牙,有咬口又煙韌嘅烏冬,I like it 到大家食埋烏冬,個湯又滾到得番一半嘅時候,就可以落埋個飯,煮到佢有risotto feel就可以熄火。就係因為咁,個味噌蠔鍋飯就變到好咸。其實公主我覺得真係比較咸,但其他人就覺得直頭係咸到食唔到。好彩係因為大家share,一人一啖就KO咗。反而辣豬肉鍋煮完嘅risotto都幾好味,唔會因為湯滾到濃縮而變得超辣。海鮮牛肉湯烏冬真係好正,牛肉唔會肥籐籐淨係得肥膏。湯底亦好清,係好有日本風嘅偏甜,但已經係就住香

牛肉海鮮烏冬鍋
海鮮牛肉湯烏冬真係好正,牛肉唔會肥籐籐淨係得肥膏。湯底亦好清,係好有日本風嘅偏甜,但已經係就住香港人口味嘅微甜。公主我爭唔到天婦羅,淨係食到浸湯果隻天婦羅蝦。佢嘅天婦羅蝦又係果啲裝假狗充大頭鬼嘅重皮天婦羅,隻蝦其實係幼到女仔尾指咁上下粗咋
但好在隻夠彈牙感覺新鮮,而且公主我幾鍾意浸到冧晒,索晒湯嘅皮加蝦肉食,夾埋真係好啱feel~

另外刺身亦好新鮮,三文魚切得都算厚但好細件,帶子都係得兩件。不過咁睇,人地係一個餐預你一人份量,所以其實份量真係好多㗎喇!

而且今助唔似新城市其他食肆咁有時間限制,所以食飽飽後,大家都可以吹一輪水先走,最啱一大班friend嚟食。所以今餐真係胃、口都大滿足!

p.s. 唯一唔好嘅係可能我地個位比較入,成日要叫啲侍應先會過嚟斟茶
2014-08-16
庆祝纪念
生日
牛肉海鮮烏冬鍋
2014-08-18 1867 浏览
事關六點就去晚飯,所以只需10分鐘就能入座,但其實當時已有不少人進食中,當我七點離開時滿座要等位Lu。食物價錢中等,不算貴,勝在份量大,玉子撈烏冬光是碟子直徑我想起碼有7.5吋。先說說小食,半生熟牛肋肉配上少量黑椒,凍食但咬落不un但味道不太濃,可能主要想客人試真牛肉味;燒玉子夾鰻魚,本人就覺得醬汁太甜,但整體是不錯的,但大前提係不能食太多主食或其他小食,如果唔佢就會變成被遺留的一個Lu;炸雞軟骨,顏色跟相片的無太大差別,見好多其他鋪頭都炸到黑黑地,軟骨係好爽口,味道都不錯又不太油,可以一試,小食around都係$40-$80大元感左右,好抵👍之後就到主食喇,牛肉烏冬鍋壽司定食併天婦羅,拎出來的盤子差不多有1.5尺長,份量有點兒被嚇到,四舊卷物+三件魚生壽司,一碟天婦羅有蝦有瓜,並不是敷衍貨,另外就係一大鍋牛肉烏冬,我並沒有食,只見男朋友食得津津有味,不知是肚餓還是好食,大家可以試試看;我嘅玉子撈烏冬,份量亦不少,吃不了幾多就有浪住胃的感覺,但清清地,感覺不俗,可能本身喜歡吃清一點。整體感覺良好,埋單400幾蚊,可能我倆食得太多掛晚餐好少少係咁上下架喇。

整體感覺良好,埋單400幾蚊,可能我倆食得太多掛
晚餐好少少係咁上下架喇。
2014-08-17