2023-10-07 431 浏览
已經有好幾個月冇嚟過,之前嚟試過佢嘅 Set Lunch ,好掋食,今次同朋友嚟食 Dinner 🍽環境靚已經不用介紹,重點講返食物,我們叫左兩個 set dinner , 有分$628 3 Course / $658 4 Course, 感覺比之前平咗。我叫左個 Marinated Salmon ,三文魚好新鮮,海藻同個三文魚好夾,樓面會喺你面前幫你倒 dressing , 唔錯✅之後係湯,有是日餐湯,龍蝦湯 &洋蔥湯就要加錢,我揀咗飲洋蔥湯,好好飲啲洋蔥好甜,配埋個芝士多士飲完都覺得未夠喉😋 Main Course 我揀咗食牛扒,成數啱啱好,牛扒冇渣✅ Dessert 係 Figs Tart 配香茅雪糕🍦都好好味我冇叫野飲,每人不用 $1000 喺一間環境優美之餘食物質素又好味嘅地方,樓面服務水準周到,仲想點呀

唔錯

Main Course 我揀咗食牛扒,成數啱啱好,牛扒冇渣

2023-10-03
  • 洋蔥湯
2023-10-05 331 浏览
週年紀念日,想和另一半吃好一點,環境好的,想到了仙后餐廳。在openrice訂枱後,中秋節翌日假期,餐廳客人不多,有幸安排水晶燈下的位置,氣氛一流。侍應帶位後服務殷勤,有介紹dinner set和問要不要開一枝水,叫了一枝有氣礦泉水(當然可以不叫),價錢合理足夠兩人喝,而且侍應會自動來幫忙倒水。叫了4個course的set dinner。前菜之前準備兩款麵包,配鹽味牛油,麵包是熱的配合牛油非常好吃。可惜事前有點吃飽,不然想吃多一輪麵包(有問到要不要refill)。============================前菜。《醃製三文魚,乳酪,紫菜,木薯》賣相,味道非常好。============================湯。《香濃龍蝦湯,龍蝦肉,羅勒》加錢轉了龍蝦湯,入口很濃郁的龍蝦味,配餐包也很好,好喝到想起碟把剩下的倒入口。=============================主菜。《M7 和牛牛腹扒,薯蓉,蘆筍,紅酒汁》加錢轉了牛扒,medium rare,老實說兩人都這個主菜都失望。牛扒不是很好吃(可能我們不懂吃和牛吧),對fine dinning的主菜來說。。。嗯
週年紀念日,想和另一半吃好一點,環境好的,想到了仙后餐廳。

============================

前菜。《醃製三文魚,乳酪,紫菜,木薯》

賣相,味道非常好。
============================

湯。《香濃龍蝦湯,龍蝦肉,羅勒》

主菜。《M7 和牛牛腹扒,薯蓉,蘆筍,紅酒汁》

加錢轉了牛扒,medium rare,老實說兩人都這個主菜都失望。牛扒不是很好吃(可能我們不懂吃和牛吧),對fine dinning的主菜來說。。。嗯。。勉強合格吧。

=============================

甜品。《法紫無花果撻,香茅雪糕,杏仁醬》、《開心果意式雪糕,櫻桃果醬,開心果脆》

兩個甜品都賣相和味道出色的,挽回主菜的少少失望。

總結,9/10
餐廳環境,服務,價錢都是上乘,唯有主菜有少許失色。
將來還會想再來的。

2023-10-04 418 浏览
open rice評語大部分清一色好評 原先期待食既生日飯 最後好失望食物味道正常 staff態度扣分 如果特別日子慶祝更加唔推薦main dish凍凍地 味道冇咩特別因為main dish遲左小小上 差唔多21:45上甜品(佢地收22:00)未擺低甜品果陣 staff已經講左幾次話佢地收10點唔想阻到佢地收工 想快快影張合照留念全場得番一個staff 同隔離枱傾緊計唔想打斷佢 搵左陣 問到另一個幫手唔耐煩咁影左兩張 即刻再話 「我地甜品冇得外賣 我地收10點 可以預番時間唔該曬」走果陣門口都未離開 即刻幾個人鎖門拉窗簾食過最差既一餐生日飯

main dish凍凍地 味道冇咩特別

走果陣門口都未離開 即刻幾個人鎖門拉窗簾
食過最差既一餐生日飯
2023-08-26
2023-10-01 250 浏览
今晚同好朋友慶祝生日,Book左以前張敬軒開既仙后餐廳。環境好靚,好似去左外國既餐廳,特別佢既旋轉門,好似一轉去左另外個地方咁不過依家無左表演了 我地叫左今日既special menu .有6度菜,另外 加左生蠔6隻同香檳。生蠔普通, 朋友食到有d沙,另外6度菜好精致味道都唔錯,我最鍾意第一個頭盤,係小龍蝦他他,其他野食唔會話唔好食,不過無咩深刻印象不過有一點係嚴重扣分,就係有螞蟻係枱同餐牌到。佢有dinner set 都算抵,整體還可以的
不過依家無左表演了

不過有一點係嚴重扣分,就係有螞蟻係枱同餐牌到。

佢有dinner set 都算抵,整體還可以的
氣派十足 古典優雅 帶您進入浪漫奢華之旅華麗裝潢,復古風情之美,奢華裝修飽覽無遺,餐廳高雅貴麗,意境富有格調,每一角落都精心設計,彷彿帶我走進時光隧道,去到重溫精緻懷舊嘅獨特氛圍。今次體驗了餐廳既晚市套餐,品嚐別緻美饌,非凡體驗。💠STARTER-牛油麵豉田螺 青豆蓉 蕃茜蒜蓉 海綿蛋糕 薄脆-醃製刁草三文魚配西瓜薄片 紫蘇醬汁 刁草酸忌廉 杏仁💠SOUP香濃龍蝦湯龍蝦味濃,入口綿滑creamy,龍蝦肉彈牙甜💠MAIN COURSE北海道帶子 日本鮮海膽 貝類海鮮泡沫 西芹頭蓉 慢煮西芹 柚子皮蓉擺盤精緻,猶食材新鮮,帶子煎至金黃鮮味,海膽入口即溶,甘香味美,配上西芹頭蓉和西芹,整體感覺清新💠Dessert開心果雪糕 配櫻桃果醬 開心果脆這道甜品彷彿像一個迷你後花園,綠草如茵搭配數朵鮮花,視覺和味覺一樣令人愉悅仙后餐廳(灣仔)📍灣仔皇后大道東 213號胡忠大廈2樓
氣派十足 古典優雅 帶您進入浪漫奢華之旅

💠STARTER
-牛油麵豉田螺 青豆蓉 蕃茜蒜蓉 海綿蛋糕 薄脆

-醃製刁草三文魚配西瓜薄片 紫蘇醬汁 刁草酸忌廉 杏仁

💠SOUP
香濃龍蝦湯
龍蝦味濃,入口綿滑creamy,龍蝦肉彈牙甜

💠MAIN COURSE

💠Dessert
開心果雪糕 配櫻桃果醬 開心果脆

仙后餐廳(灣仔)
📍灣仔皇后大道東 213號胡忠大廈2樓
  • 開心果雪糕 配櫻桃果醬 開心果脆
  • 龍蝦湯
2023-09-25 360 浏览
三年前食過,印象深刻好好味,而且環境古典優雅有情調,服務亦都非常貼心。所以三年後嘅今日生日再嚟過,但今次係失望失望同失望⋯⋯我哋叫咗4個set,菜式擺設雖然有落心機,但係味道認真嫲嫲,海鮮沒有鮮味,牛肉韌過樹皮,龍蝦湯有陣燶味,甜品雖然有擺盤但味道亦都好普通,唯一好食要讚嘅就係個生蠔(另外加$328)鮮甜肥美,除咗呢樣,成晚我地都唔知自己食咗啲乜嘢,真係有史以來食過最差嘅fine dining !!果然軒公退股後啲食物質量同樣退步,真係吾會再有下次⋯⋯我哋亦有向店員反映!

2023-09-23
2023-09-24 181 浏览
📍仙后餐廳 (灣仔)灣仔皇后大道東213號胡忠大廈2樓貴氣指數:❤️❤️❤️❤️❤️係門口時 已經感受到呢間餐廳嘅高貴啦 外面傳統英倫風🇬🇧圓形旋轉門🚪入到去中間有架大木製舊式三角琴🎹後面係酒吧位置🥃琴亦分隔了左右兩區 左邊係較光亮嘅區域 餐桌中間擺設旋轉木馬裝飾🎠 右邊係較暗雅嘅區域 餐桌前有個劇院式嘅大舞台💃兩邊都好靚 好適合打扮得靚靚嘅各位姊妹們瘋狂打卡影相📸️就連天花吊燈💎地墊窗邊🪟甚至廁所廁格🚽都裝飾得好有古典味 唔影相都對唔住自己💖💖-餐包 牛油麵包🍞(圖二)暖暖嘅包包加上香滑嘅牛油🧈小編我覺得比起以下幾道菜式 都係呢個包包最好食🤣-前菜 法式鴨肝、伊比利亞黑毛豬批配榛子香芒酸甜醬🫔(圖三)小編初嘗鴨肝🐦第一啖食落去口感同鵝肝差唔多😙但加上黑毛豬批 食得多就有啲漏 但榛子酸甜醬都幾好食嘅🌰減輕左鴨肝嘅漏😉-餐湯 法式龍蝦湯配香草及蒜茸泡沫🥣(圖四)味道偏重 如果中意濃味嘅朋友應該會幾中意😌湯上嘅龍蝦肉🦞好彈牙 好食😋如果放多幾舊肉就好了🤪-主菜 牛油香煎法國帶子配大蒜咖喱意大利雲吞及貝類泡沫汁🍲(圖五六)帶住香濃牛油味嘅帶子大大粒咁🐚食得好滿足🤗而意大利雲吞雖然有些微餡料🥟但對於甚麼大
📍仙后餐廳 (灣仔)
灣仔皇后大道東213號胡忠大廈2樓

貴氣指數:❤️❤️❤️❤️❤️

-餐包 牛油麵包🍞(圖二)

-餐湯 法式龍蝦湯配香草及蒜茸泡沫🥣(圖四)

帶住香濃牛油味嘅帶子大大粒咁🐚食得好滿足🤗而意大利雲吞雖然有些微餡料🥟但對於甚麼大蒜咖喱🧄甚麼泡沫汁🌬我係食唔出有咩味道嘅😂

-甜品 紅酒燴梨伴肉桂雲呢拿汁及紅茶雪糕🍐(圖七)
紅茶雪糕🍦真係好好食😍但老實講紅酒燴梨唔太岩我口味 味道有啲似肉桂蘋果金寶塔咁😳但如果大家中意食金寶塔或者m記啲蘋果批 可能你都會幾中意呢款以梨為主嘅甜品嘅😝

-小食 朱古力及朱古力曲奇🍪(圖八)
好食嘅朱古力🍫基本上我係唔會拒絕任何朱古力嘅衍製品😍除左金幣朱古力😜

好食指數:❤️❤
整體上係唔太差嘅 但以價錢黎講 值得有更好嘅味道 所以如果大家係以「想食美食」嘅心情過黎進餐🍽小編我唔太建議😌但如果係為左「想影靚相」嘅心態過黎食野🥂我當然唔會阻止大家啦😍我同朋友黎食時 都貪心地影到餐廳關門先肯走 影到一身闊太感覺係幾滿意啦👸🏻
2023-09-22 142 浏览
餐廳裝潢仿照曾經係1967年旺角嘅仙后餐廳。有懷舊感覺,有宮廷氣派。那盞巨型水晶燈跟天花那些玻璃彩繪好吸晴。選擇了套餐,包括有前菜,湯,主要菜和甜品。店員推介wine pairing, 係咁嘅環境下,當然要飲番杯。Junon 品牌嘅香檸,芳香好飲,杯子好美。牛油麵豉田螺賣相精緻。田螺四小粒,沒什麼味道。蕃茜蓉海綿蛋糕嘅配搭有點格格不入。第二杯係白酒,初嚐味道淡淡,當飲完湯之後,味道變化了。南瓜忌廉湯好creamy,南瓜味特出。第三杯是紅酒,容易入口,掛杯力不錯。主菜選了牛柳,要求的medium over cook了,肉質變硬了,達不到水準。無花果撻配香茅雪糕撻底不酥脆,沒有無花果特色。論環境,服務非常滿意,食物水準就普通,性價比不高。
那盞巨型水晶燈跟天花那些玻璃彩繪好吸晴。
選擇了套餐,包括有前菜,湯,主要菜和甜品

Junon 品牌嘅香檸,芳香好飲,杯子好美。

牛油麵豉田螺

第二杯係白酒,初嚐味道淡淡,當飲完湯之後,味道變化了。
南瓜忌廉湯
好creamy,南瓜味特出。

第三杯是紅酒,容易入口,掛杯力不錯。

無花果撻配香茅雪糕
撻底不酥脆,沒有無花果特色。

論環境,服務非常滿意,食物水準就普通,性價比不高。
2023-09-15
3K
2023-09-21 179 浏览
明星效應,最初嘅時候一枱難求,疫情過後,夜蒲人也減少不小。終於預約到枱今晚和友人去聚餐。環境好靚,花様年華年代感覺。醃製叼草三文魚三文魚肥美,配搭西瓜片幾創新。南瓜忌廉湯濃濃南瓜甜香。濃而不膩。北海道帶子,日本鮮海膽帶子好嫩滑。海膽濃香海水味。這樣嘅配搭,似乎互搶鮮味🤣。法紫無花果撻配香茅雪糕不太喜歡,無花果撻,淡而無味😅。另加了wine pairing, 香檳,白酒,紅酒。我不是品酒專家,要求不高。各款合口味,不錯👍。
明星效應,最初嘅時候一枱難求,疫情過後,夜蒲人也減少不小。
終於預約到枱今晚和友人去聚餐。
環境好靚,花様年華年代感覺。

醃製叼草三文魚
三文魚肥美,配搭西瓜片幾創新。

南瓜忌廉湯
濃濃南瓜甜香。濃而不膩。

北海道帶子,日本鮮海膽
帶子好嫩滑。海膽濃香海水味。
這樣嘅配搭,似乎互搶鮮味🤣。

法紫無花果撻配香茅雪糕
不太喜歡,無花果撻,淡而無味😅。

各款合口味,不錯👍。
2023-09-15
2023-09-13 198 浏览
環境裝修一流的餐廳生日飯 揀了是日晚餐食完都唔知咩嚟。。。。牛油麵鼓田螺刁草三文魚南瓜湯 好甜好好味龍蝦湯 香矛雪糕開心果雪糕有一位客人講野超大聲。。。果女人個老公要點整隻眼 用咩方法整 有咩利弊都聽得一清二楚。。。。 但其他人講野都係好細聲的。。。說真 真的有啲騷擾 由下單到埋單離開 只用了一個多小時完成
環境裝修一流的餐廳

生日飯 揀了是日晚餐

食完都唔知咩嚟。。。。

牛油麵鼓田螺

刁草三文魚

南瓜湯 好甜好好味

龍蝦湯

香矛雪糕

開心果雪糕

有一位客人講野超大聲。。。

由下單到埋單離開 只用了一個多小時完成
2023-09-13
生日
第一次嬲到寫openrice 食評!大大話話都食過 數間Fine dining, 覺得主廚&廚師俾心機整食物&搵食材, 比貴少少錢都係尊重番佢地!覺得佢地食材冇尊重食客, 只好比差評👎🏼廚師, 廚藝同擺盤 都可接受, 但食材唔好又點可以逆轉難食事實 先講價錢, Fine dining 1200hkd/1人, 老老實實 唔算貴, 但咁既食物質素唔值!!唔推介任何生日, 紀念日, 重要日子去食, 食完不但冇曬心情 而且係嬲🤬🤬🤬其實加多幾舊水, 食到米芝蓮一星 fine dining, 大家唔好偷雞唔成蝕渣米!本次消費- Junon Tasting menu 首先, 麵包&牛油, 一上到枱就立即食, 係凍!麵包色香味皆冇!!心諗都知 今餐 fine dining 質素😢之後, 三文魚&三文魚子配魚柳包醬作為餐前小食, 同麵包 差唔多同時來可以理解!但唔夠一分鐘又黎多個 Appetiser, 元貝他他, 成張枱都係野😲 見到眼都突埋出黎, 忍唔住講左聲 ‘唔該, 可唔可以上菜慢少少’ 三文魚質素 - 爭鮮貨仔元貝他他質素- 急凍貨再來Appetiser, 鴨胸配豆蓉, 不予置評, uncla
第一次嬲到寫openrice 食評!

先講價錢, Fine dining 1200hkd/1人,
老老實實 唔算貴, 但咁既食物質素唔值!!
唔推介任何生日, 紀念日, 重要日子去食,

本次消費- Junon Tasting menu

心諗都知 今餐 fine dining 質素😢

三文魚質素 - 爭鮮貨仔
三文魚&麵包

元貝他他質素- 急凍貨
帶子他他

再來Appetiser, 鴨胸配豆蓉, 不予置評, unclassified !
鴨胸

鴨胸質素- 佳寶/百佳/一田 味道

以上 Appetiser 急凍野為主
—————————————-/—————————

到主菜有3個

第一個Main course, 羊肉鰻魚卷
鰻魚同羊肉卷埋一齊, 鰻魚完美黐住羊肉睇到廚師有心機 &難度, 易熟鰻魚 同 厚實羊肉, 基本上同時一齊煎有一定技巧!但重點係, 呢2樣野都唔match 食落口唔知食緊咩😕

羊肉質素 - 冇羊味 上網睇番餐牌先知係羊!
鰻魚質素 - 都算新鮮白鱔
羊肉&鰻魚

第二個Main course, 紅鯔魚配白蘿蔔蓉
魚肉出現少少overcook, 可接受! 白蘿蔔蓉就十分加分, 食落就有食到好似高級日本天婦羅汁所用到白蘿蔔蓉

紅鯔魚質素- 急凍但不過不失
白蘿蔔蓉質素- Fine dining 水準
紅鯔魚配白蘿蔔蓉

第三個Main course, Pigeon(鴿肉)配菜花
Pigeon 5成熟, 鴿皮煎得香口, 但係塊皮食落口係苦 加上 鴿有少少怪味, 女朋友仲話想 合埋眼食曬佢就算…
但我食左2淡, 真係唔好意思, 做左西客 要求換第樣野
Pigeon

所以 第三個Main course 轉左 牛肉(同樣都係5成熟)
Waiter 冇詳細解釋係咩和牛,應該用澳洲M7 左右和牛, 牛肉不過不失

牛肉質素 - M7 澳洲和牛
澳洲和牛

—————————————-/—————————

最後到甜品

威靈頓蘋果,烤杏仁雪糕& 迷你心太軟
如冇意外,成餐飯最好係呢一個 course!!!
威靈頓蘋果 - 酥皮 厚左少少 但整體不錯👍🏻
烤杏仁雪糕 - Fine dinging 水準 好味👍🏻
迷你心太軟 - 有流心 !同甜品一齊上 放到最後食都仲有少少暖暖地
威靈頓蘋果,烤杏仁雪糕

總結, 餐廳對Appetiser 唔注重 用料 非一般 只可以用差黎形容!Main course 比Appetiser好, 都有少少食評打下! 而甜品又比 Main course好, 但overall水準未達理想😕👎🏼 唔好既開頭 好影響之後用餐體驗 !

服務- 可以改善空間有出餐, 介紹食物 &同食客之間眼神接觸

餐廳衛生 - 唔合格!Fine dining着重對餐枱布整潔! 但Junon 用大白紙 cover 枱布為節省operation cost, 唔會成張 餐枱布換導致食客前面張枱枱布有污跡waiter都睇唔到!

餐廳環境 - 前一手軒仔裝修唔錯 冇位置挑剔

建議 - 餐廳成個營運模式需要改變

個人評分 35/100 分
2023-08-31
威靈頓蘋果,烤杏仁雪糕
🍽 仙后餐廳 (灣仔)SET LUNCH 午市套餐 每位$248✨Starter👎🏿蟹肉沙律.微辣芹菜絲配芫荽檸檬泡沫蟹肉沙律冇乜蟹味😟芹菜絲又硬又韌,好難食🥴.👎🏿紅菜頭雞心豆醬.牛油果配紅石榴.酸種包及雜錦種籽味道配搭太奇怪🤢即使份量細到甘,都食唔晒🥲.✨Soup👍🏻蕃茄蔬菜湯味道酸甜,正正常常既蔬菜湯🥹.✨Main Course👎🏿紅酒繪和牛面頰肉配烤根類蔬菜及薯蓉和牛腍嫩,但醬汁極濃!又鹹!搶哂focus,完全食唔出牛肉味🥲.✨Dessert👍🏻檸檬忌廉撻配雜莓 $78清新偏酸,開胃解膩😋📸14.10.2021.💁🏻‍♀️名過於實,食物味道極失望😟服務態度一般,都係食環境既餐廳🥲
🍽 仙后餐廳 (灣仔)
SET LUNCH 午市套餐 每位$248
✨Starter
👎🏿蟹肉沙律.微辣芹菜絲配芫荽檸檬泡沫
蟹肉沙律冇乜蟹味😟
芹菜絲又硬又韌,好難食🥴
👎🏿紅菜頭雞心豆醬.牛油果配紅石榴.酸種包及雜錦種籽
味道配搭太奇怪🤢
即使份量細到甘,都食唔晒🥲
✨Soup
👍🏻蕃茄蔬菜湯
味道酸甜,正正常常既蔬菜湯🥹
✨Main Course
👎🏿紅酒繪和牛面頰肉配烤根類蔬菜及薯蓉
和牛腍嫩,但醬汁極濃!又鹹!
搶哂focus,完全食唔出牛肉味🥲
✨Dessert
👍🏻檸檬忌廉撻配雜莓 $78
清新偏酸,開胃解膩😋
📸14.10.2021
💁🏻‍♀️名過於實,食物味道極失望😟
服務態度一般,都係食環境既餐廳🥲
餐包
蕃茄蔬菜湯
蟹肉沙律.微辣芹菜絲配芫荽檸檬泡沫
紅菜頭雞心豆醬.牛油果配紅石榴
紅酒繪和牛面頰肉配烤根類蔬菜及薯蓉
紅酒繪和牛面頰肉配烤根類蔬菜及薯蓉
檸檬忌廉撻配雜莓
檸檬忌廉撻配雜莓
幾年前就想試下,個陣預約爆曬。但係今次來真係大失所望,唔知係咪因為張敬軒一早退股點左signature menu,由前菜開始就o曬嘴,一睇就是cheap嘢。已經冇咩心情po圖。食緊麵包個陣就一嘢上左兩碟前菜,request慢少少上菜,點知之後就慢到食完一碟喺度打左幾鋪機先上下一碟,上菜速度完全冇跟著客人就餐速度調整,實在令人費解。餐檯上仲鋪著一次性餐紙,方便清檯,但係發現我張餐布本身已經就有污漬。總體而言,非常失望,從食物質素到服務質素。不會再來。

總體而言,非常失望,從食物質素到服務質素。不會再來。

2023-09-03 165 浏览
位於灣仔皇后大道東的JUNON仙后餐廳是對香港昔日首間旋轉餐廳的致敬。餐廳外觀猶如法式餐館,經過復古式旋轉門進入,感受到濃厚的復古氛圍。由正門就已經可以開始打卡之旅!一進入餐廳,華麗的舞台和迷人的玻璃天幕立即映入眼簾,處處都經過精心佈置,彷彿穿越時光隧道回到從前。這裡的環境亦非常適合打卡拍攝,穿著復古婚紗在這裡定能拍出靚麗的照片!JUNON仙后餐廳則承載著上世紀的風情,重現當年仙后餐廳的繁華。餐廳內部以胡桃木色為主題,天花和牆壁都是用實木裝飾,配搭矜貴的布料製作的簾幕和家具,讓人仿彿時光倒流,沉浸在昔日的黃金歲月。在這裡,客人可以靜靜地享受晚餐!(本身撳可以欣賞現場音樂表演的演出,可是好像暫停了演出) JUNON仙后餐廳營造出難忘的餐飲體驗,讓人感受到昔日的浪漫和風情。無論是品味美食還是感受懷舊氛圍,這裡都能讓客人陶醉其中。作為一個重生的餐廳,以其獨特的環境布置和迷人的氛圍成為吸引人的賣點。JUNON仙后餐廳的菜單提供多種選擇,包括基本的三道菜、四道菜和六道菜(用於兩人起點的Tasting Menu)。今次我分別嘗試了四道菜和六道菜的Tasting Menu。如果您對更多的味覺體驗感興

如果您對更多的味覺體驗感興趣,六道菜的Menu將是您的不二之選。這個套餐提供了更多精心設計的菜餚,讓您在一頓饗宴中盡情探索不同的口味和風味。以下是對於您提供的菜單項目的簡單介紹:

日本北海道帶子他他,法國精選魚子醬,柚子醬汁:這道菜以新鮮的北海道帶子他他為主要成分,搭配法國精選魚子醬和柚子醬汁,結合了豐富的口感和柑橘風味。

鵝肝凍批薄片,鮮橙蘭度豆沙律,日本芥辣醬汁,煙鴨胸片:這道菜以精心切片的鵝肝凍批為主,搭配橙子和蘭度豆沙律,以及日本芥辣醬汁和煙鴨胸片,呈現出豐富的口味和質感。

法國羊鞍,煙燻鰻魚,白蘿蔔蓉,香濃羊汁:這道菜以法國羊鞍為主要成分,搭配煙燻鰻魚和白蘿蔔蓉,並淋上香濃的羊汁,展現出豐富的風味和層次感。

香脆紅鯔魚,蠔菇,日本大根蓉,刁草油,蠔油:這道菜以香脆的紅鯔魚為特色,搭配蠔菇和日本大根蓉,並以刁草油和蠔油提升風味,呈現出豐富的口感和滋味。

法國白鴿,香烤椰菜花,棗泥蓉,咖啡脆粒,日式威士忌汁:這道菜以法國白鴿為主要成分,搭配香烤椰菜花和棗泥蓉,再加上咖啡脆粒和日式威士忌汁,呈現出豐富的口味和迷人的組合。

威靈頓蘋果,烤杏仁雪糕:這道甜點以威靈頓蘋果為主要成分,搭配烤杏仁雪糕,結合了蘋果的清新和杏仁的香甜,帶給您一個美味的結尾。

最後,用餐時還可享用精緻的小點和鮮磨咖啡或選擇的茶品。這個套餐每位價格為HK$1,088,另加10%服務費。
這個六道菜的Tasting Menu將帶給您一個全面而豐富的用餐體驗,份量絕對足夠有餘!
男朋友前排通過左工作上既一個考試,為左同佢好好慶祝,早左一個月book左仙后餐廳❤️好耐之前生日既時候哥哥帶我黎慶祝,當時係我第一次認識呢間餐廳,覺得呢度氣氛環境都好好,食物都好食。但之後聽到好多傳言話依家水準下降,冇以前咁好食,今日就黎實測一下!🤓🤓週末既關係,中午有4/5 course brunch選擇,價錢分別係$388/$438,差別在於有冇甜品。我地怕食唔晒,所以一個4 course,一個5 course-1st course作為前菜,大蝦酸甜爽口,起到醒胃作用,加上迷迭香温和地刺激一下味蕾,為接下來既菜色揭開序幕。入口creamy,黑松露香味混合白汁,口感濃郁,但作為前菜的話,味道有點兒太過厚重,不太合適。-2nd course南瓜味道不太突出,湯面撒了少量辣椒粉,令南瓜湯增添了一點辣味的刺激,還不錯的。本身不太愛好甘筍,不過整個甘筍沙律🥗色彩鮮豔,味道用柳橙薑汁調味,減輕了甘荀自己的草腥,取而代之係橙既酸甜。-3rd course(2選1)呢個菜色個人覺得表現不太好,班尼迪蛋色荷蘭醬都出色,底層既英式鬆餅配菠菜太咸啦,配埋旁邊既風乾火腿,咸上加咸🤦🏻‍♀️食得出廚師失手。🐽

-1st course

是拉差扒大蝦,芒果莎莎,牛油果蓉

法國麵卷釀蔬菜肉碎,黑松露忌廉白汁,車打芝士碎

-2nd course

南瓜湯

迷你彩色甘筍,希臘芝士,南瓜籽,香橙薑汁

-3rd course(2選1)
巴馬火腿班尼迪蛋

🐽 香滑炒蛋
名副其實既香滑炒蛋,入口即溶,食落有雞蛋🥚及牛奶濃郁香味,表現出色。

-Main course
香煎波士頓龍蝦,香檳荷蘭蛋黃汁,白蘿蔔蓉

龍蝦🦞爽口彈牙,而荷蘭蛋黃汁香甜可口,襯托海鮮的確不錯,但食材本身既海鮮咸香味不明顯。
澳洲和牛牛腹扒,炒長柄西蘭花,長柄西蘭花忌廉,黑蒜蛋黃醬,香濃牛肉汁

和牛五成熟,火候🔥控制一流,可以見到牛肉粉嫩多汁,食落鬆軟充滿肉汁🤤🐮

-Dessert
法國赤肉蜜瓜,話梅碎雪,香檳泡沫

香檳泡沫有酒香味,但冇酒既苦澀!話梅碎冰酸甜冰涼,赤肉蜜瓜一食就知係上等質素,蜜瓜味濃,而且十分香甜。不過整體混合起來有啲互相喧賓奪主,協調上有欠平衡。

2023-08-28
是拉差扒大蝦,芒果莎莎,牛油果蓉